Premiera: test GPS RING la o etapa de maraton


Gasiti pe Club Maraton Transilvania un foarte interesant experiment cu inregistrarea traseului unui porumbel cu tehnologie GPS.

17 comentarii la “Premiera: test GPS RING la o etapa de maraton”

  1. Foarte interesant! Oare de ce,s.o fi intors inapoi la Jibou? S.a speriat de ceva,gen rapitoare si s.a intors la refugiu?? Oare porumbeii batrani,zburati pe acelasi traseu,in decursul anilor au unele locatii,unde opresc cand etapa ii grea sau opresc unde ii lasa bateriile”? Iar per ansamblu de ce a stat asa de mult din Ungaria si pana acasa,cand mai avea 4 ore bune de zbor si ajungea?
    Nu stiam ca gps.ul ,face si poze
    Oricum in ziua aceea (16.06) a fost greu pt toti.Aici in zona de Vest la fel,porumbeii abia ,au venit de la maraton. Nu stiu dc s.au strans jumatate

  2. Normal ca nu face poze. :)

    Cred ca a plecat de pe cladire sa bea apa dintr-un rau si s-a intors la locul de odihna pana s-a simtit pregatit sa plece acasa.

  3. 1 – cum se prezenta vremea pe traseu (la fiecare punct marcat ca loc de stationare)?
    2 – mai zburase vreodata ruta respectiva aceasta pasare?
    3 – stie cineva ce fel de cladiri sunt cele pe care a stationat (daca cumva este vreo porumbarie unde putea poposi)?
    Intrebari la care ar trebui sa se stie raspunsul exact pentru a putea creiona o imagine cat mai clara a traseului parcurs de porumbelul in speta.
    Oricum ar fi, foarte interesante informatii.

  4. La cata-i guguloiu i s-a pus la picior, posibil sa se fi lasat pe cladiri in repetate randuri in incercarea de a-l da jos cu ciocul. Nu cred ca s-a simtit tocmai confortabil psihic si fizic cu acel aparat la picior.
    Am observat asta si daca le pui un simplu clips ca vor incerca o buna perioada sa-l traga cu ciocul de pe picior.

    Am observat la anumiti porumbei de maraton cand le faceam antrenament individual, ca daca erau putin ciufuliti, se asezau pe primul stalp, isi asezau penele, si apoi plecau spre casa.

  5. Adevărata pasara de maraton….nu intra in alte cotețe nici să moară de foame.
    De exp. e o femela care bântuie pe coteț la mine de vreo patru zile…Dar nu intra …merge si mănâncă din colțul unde arunc mizeria…si noaptea dispare din zona. Poate săracă mai are tot așa puțin până acasă
    dar nu are puterea să plece…
    Si câți nu sunt așa prin tara..vai de capul lor

  6. Buna ziua, doar aceste dispozitive pot sa spuna povestea adevărată, totuși sunt încă grele si incomode.

  7. Desi pentru porumbel a fost o greutate in plus de transportat, acest experiment mi se pare foarte util pentru columbofili, in incercarea de a dezlega misterele orientarii, rutele alese de porumbei, timpii de zbor si de stationare, zonele alese pentru odihna.
    Faptul ca a plecat si s-a intors la cladirea pe care a stationat un timp nu e nimic neobisnuit. Era baza lui, zona de stabilitate, in conditiile in care organismul, secatuit de forte, ii dadea semnale ca nu va putea ajunge acasa, chiar daca distanta pana la voliera nu mai era impresionanta. De ce credeti ca, adesea, porumbeii pierduti de la un maraton cad la 50-100 km de casa?
    Alt lucru de observat pe traseul marcat de GPS este ocolirea muntilor prin zona de cota minima, alegand totusi un traseu rectiliniu (altfel putea sa mai ocoleasca 150 km si sa coboare prin campie). La prima intalnire cu muntele, schimba directia, tendinta fiind de ocolire. La a doua intalnire isi ia”inima in dinti” si trece peste creste, conform legii economiei de energie. Interesant e ca punctul de acostare este imediat dupa finalizarea tranzitarii zonei muntoase/deluroase, la intrarea in campie. Probabil si cresterea temperaturii si scaderea cantitatii de oxigen asimilabil a avut un impact. Sau, poate ca nu si-a permis sa acosteze in munte, de teama rapitoare. Cel mai probabil, acolo i s-a terminat combustibilul. Dar rezistenta porumbeilor este mare, vointa si mai mare, cu ultimele forte a ajuns acasa, ceea ce e de apreciat, in conditiile unei etape dificile.

  8. Impresionant. Când a plecat, putea sa coboare in alt loc, dar el s-a întors. Cu siguranța s-a mai oprit acolo si la alte etape. Respect pentru ei si inteligenta lor.

  9. Cu timpul o sa vedem dc îi adevarat si mitul cu portile/culoarele de intrare,cum sustin unii.
    O alta chestie de vazut ar fi Andrei pt voi si pt cei din S,sa lansati in Polonia si sa vede.ti pe unde vin. Ocolesc muntele,trec peste el..?

  10. Foaaarte interesant! Si util cred eu…as pune si eu porumbeilor mei asa ceva…doar ca, probabil, nu-mi pot permite.
    De vazut trasee de maraton si la concursuri mai usoare…si cu vant din spate…si din fata..etc
    In alta ordine de idei (apropo de loc 1 la Poltava 1) am vazut ca e cam dezastru la Poltava 2…totusi pasarea care a castigat prima data e tot printre fruntasi!
    Aaa…si care ati mai bagat la Krasnodon? (Eu am oropsit 5 bucati…sper sa se indrepte vremea…)
    Succes tuturor!

  11. Wow! Asa cum au spus si baietii mai sus, acest experiment, pe langa faptul ca e unul reusit, e foarte interesant. Foarte interesant!
    Adica primim atatea informatii despre traseul lor, lansare, viteza deplasarii, stationare, inaltimea zborului, iar cu celelalte tehnologii stim si viteza si directia vantului in orice moment, stim daca ploua, e cald sau e ceata, stim temperatura. Atat de tare mi se pare experimentul!

    Cu atatea informatii pretioase, putem descoperi pe viitor, unele sabloane in ceea ce priveste porumbeii si cursele acestora.
    Probabil ca ii vom aprecia si mai mult pe unii dintre ei.

  12. Inca un avantaj enorm, din punctul meu de vedere: un astfel de GPS va oferi indiciul indubitabil privind locul lansarii. Si daca dispozitivul crescatorului, nu cel al transportatorului, va indica faptul ca vantul a ajutat maratonistul sa parcurga 900 km in 8h 30min-9h, eu voi fi primul care-si va scoate palaria in fata transportatorilor!

  13. Foarte fain experimentul cu gps, se vede clar ca porumbei de maraton nu zboara 12-13 ore fara oprire,poate era mai bine in cazul de fata o lansare la amiaza,dar mai cred cu tarie ca orce s-ar face nu o sa intre porumbeii in Ardeal niciodata ca si porumbeii din Moldova. Mare pacat ca avem in Ardeal un impopotonat club de maraton care in fiecare an ia bani de doua maratoane dar face numai trei, in principiu are grija an de an ca primul maraton sa fie gherla.

  14. Pai…cam asa vin porumbeii la maratoane care tin 3-4 zile….se pare ca zboara cate putin in fiecare zi.
    Astea or fi calitatile lor…..incet dar sigur.

  15. Sper ca maratonul urmator sa se repete experimentul cu gps. Sunt f curios ,daca va fi o etapa buna,cum va arata traseul lor? Oricum pe viitor ,toti vor purta gps uri. Gps .uri care sa transmita live, sa stii in fiecare moment unde se afla porumbeii in ce zona si cat mai au pana acasa. Dar asta in viitorul indepartat. Faza asta cu gps ,îi ca in zorii aviatiei







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *