Probleme mari cu variola

Buna ziua. Am promis ca voi trimite cateva poze cu `beleaua` de variola care s-a transformat intr-adevar intr-o `URGIE`. Cresc porumbei de foarte mult timp, insa nu sunt inscris intr-o asociatie. Am fost inscris acum vreo 8 ani, dar a fost doar o tentativa. A trebuit sa renunt dupa doar un an pentru ca nu aveam posibilitatea sa ajung la imbarcari. La porumbei nu am renuntat niciodata insa nu m-am mai ocupat de ei atat de intens ca si inainte. Am fost plecat vreo 2 ani de zile cu serviciul, timp in care veneam acasa o data pe luna asa ca de ei aveau grija sotia si fiul meu. De cand cresc porumbei nu am avut atatea boli ca in acest an. Nici chiar in cei 2 ani cand pur si simplu veneam ii vedeam si atat. Puii au fost mai sanatosi atunci cand nimeni nu se ocupa de ei… Anul acesta insa am fost acasa, le-am cumparat mancare la sac, grit si vitamineral, aproape tot timpul. Curatenie cel putin odata pe saptamana.

Primii pui iesiti ( cam 15 la numar ) aproximativ jumate din prima serie, au fost ok si sunt si acum. Dupa, URGIE!! tricomonoza la ea acasa, coccidioza… si sincer nu stiu daca si paramixo. Atat ca nu am vazut gaturi sucite. Ce a urmat pffff… fereasca Dumnezeu….

Ieseau puii, cresteau cat pumnul si apoi incepeau sa slabeasca, faceau tricomonoza, si mureau. Am incercat cu tot felul de medicamente columboviofort, coccistop ….neah…

Am fost la diverse farmacii veterinare si fiecare avea o alta parere. Am dat dupa asta oxivit pulbere la indrumarea unui farmacist. Bineinteles ca nu a trecut nici cu asta. Apoi am dat Enteroguard 5 zile impreuna cu un complex de vitamine.

Nu a trecut nici cu asta. Ultima varianta a fost sa le fac un lincospectin. Cu asta si-au mai revenit si am reusit sa ies cat de cat la lumina. Chiar si cu acest antibiotic care este unul bun, porumbeii tot mai fac ganiatul apatos (unii). Cand credeam ca e totul bine, macar in procent de 70-80 % a aparut si variola, ca nu era de ajuns. Intr-o zi pe cand veneam de la serivici, in voliera pe hranitor (am pus o poza) statea frumos o porumbita guta cu o bubita la ochi. Despre acesti `negi` stiam si eu si aveam impresia ca sunt niste bubite care trec oricum. O prind pe `cucoana`, ma duc in gradina, rup o rostopasta si ii dau cu ea pe la ochi. Intre timp porumbita a ramas, nu a mai plecat si sincer sa fiu in prima faza m-am bucurat pentru ca imi plac porumbeii guti si mai ales ca era porumbita si cum uliul mi-a luat numai porumbite mi-am zis ca e nemaipomenit. Asa a si fost :)) NEMAIPOMENIT ca nu am mai pomenit negi care sa se umple in halul asta si sa-mi omoare iar o gramada de pui.

Ciudat este ca ea nu mai are asolut nicio urma de variola. S-a imperecheat si mascului ei e curat ca lacrima… Asta este povestea variolei Zburatoare :)

Voliera mea are 8m lungime pe 3 latime. Este impartita in 3 compartimente. Compartimentul de zbor (unde am si avut toate problemele), matca, si un compartiment de pui. Compartimentul de zbor are 4 m pe 3 si in momentul acesta am in el 65 de porumbei cu tot cu pui. Matca si compartimentul de pui au cate 3 m pe 2.

Voliera are fatada catre vest si o aerisire catre nord. Pe voliera am tabla pentru ca asta mi-am permis. As vrea sa le pun tigla dar este doar la stadiu de plan. Ma gandesc si ca de la tabla a fost foarte cald pe timpul verii dar nu reusesc sa inteleg cum de in alti ani nu am avut atatea probleme. A fost ingrozitor…

Mirosea atat de urat in voliera chiar daca le faceam curat. Recunosc ca nu ma ocup perfect de ei dar totusi prea multe rele in acest 2018…

Va rog daca se poate sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac pe viitor mai ales ca intentionez sa ma reinscriu intr-o asociatie.

Pentru alte detalii va voi raspunde pe site.

Cu stima, Cristian.

27 comentarii la “Probleme mari cu variola”

  1. A fost si un an foarte ploios, la mine in Iulie a plouat naibii aproape zilnic, si de 4-5 ori pe zi. Cand miroase in cotet, de obicei e problema cu tricomonoza si cu cat e mai mare umiditatea in aer, cu atat miroase mai rau. Pentru tricomonoza incearca si un produs strain, preferabil pastile sa ia doza optima. Dar mai important e sa previi. Cum faci cu apa, mai ales pe caldura asta, o lasi mereu la ei?

    Nu imi dau seama cand ai soare dar ar trebui sa aiba acces la soare mai ales la pranz, ajuta mult pe partea de sanatate. Eu pentru soare am facut cel mai mare compromis ca am cotetul tot prost orientat, am dat jos boxele de pe spate si le-am pus pe laterale pentru a decupa sa intre soarele.

  2. Salut, din cate observ an de an in special in perioada zborurilor cu puii tot mai multi colegi columbofili se plang de aceasta boala, eu nu mai am aceasta probleme cu variola de vreo 3 ani de cand nu am mai zburat puii toamna, iar ca si remediu pe care il recomand si este foarte foarte eficient este praf de piatra vanata, se rupt bubitele de varsat si se tamponeaza cu acel praf de piatra vanata, imediat a doua zi cicatrizeaza locul ;) . Inainte cand m-am confruntat si eu cu aceasta boala am incercat toate variantele posibile de la vaccin pana la albastru de metil , motorina , rostopasca, fara nici un efect , din contra se inflamau mai rau!

  3. Aceeasi mare problema am avut o si eu cu variola anul acesta, a aparut foarte devreme anul asta, cam la inceputul lunii iulie, in compartimentul de pui, la puii de prima si a doua serie. Dupa aceea a inceput cosmarul, a aparut la puii care erau in cuib in varsta de aproximativ doua saptamani. Azi o bubita la ochi, maine una la cioc si in cateva zile parca s a produs o explozie, aveau si in cap si pe aripi, peste tot aproape, am incercat sa ii tratez dar nimic… de lano zi la alta starea lor se inrautatea. Toti puii au trebuit eliminati, nu mai avea nici un rost sa ii chinui. Stau si ma intreb de ce a evoluat boala in halul asta? Am mai avut variola si in alti ani dar aveau o bubita doua si atat, care se treceau de la sine. Tin sa precizez ca matca o am undeva jos si compartimentul de pui si zburatori sus dar pe o magazie la ceva distanta.

  4. Buna seara . Da andrei , le las apa tot timpul
    Le-am pus si niste otet de mere in apa. Le-am dat ceaiuri ….
    Apa se schimba macar odata pe zi .
    Nr de porumbei cum este? raportat la spatiul pe care il am?

  5. @ Bejan Alex. Exact asa a fost si la mine . Cateva bubite dupa care URGIE….
    Din fericire am reusit sa izolezi virusul si nu am avut foarte mari pierderi dar buboaiele pe care le-au facut unii pui m-au speriat efectiv. Asa ceva nu m mai vz si ca si tine si probabil multi altii , aveam impresia ca variola este asa o bubita mica ( negii pe care ii stim cu totii) si nu o infectie si niste bube brrrrrr…..se zbarleste pielea pe mine. Intram la ei cu nerabdare si ieseam in cea mai mare viteza…..practic i-mi era scarba sa mai tin puii in mana…

  6. Eu unul nu rețin s fi avut vreodată probleme cu boala asta. Si am porumbei de aproximativ 10 ani. Chestia e ca la mine in crescătorie nu este mai niciodată umiditate mare. Decat rar tare. Cotetul esre orientat N-V->S-E. Au soare, nu prea mult timp dar au. Pana acum nu am avut probleme cu ei, excepție făcând anul 2014 (pe la sfârșitul verii) cand din 37 de pui am rămas cu 7 (asta rețin sa fie numărul, însă nu bag mana in foc) din cauza paramixovirozei. În rest, problemele au fost minore si sau rezolvat relativ repede. Nimic notabil. Condiții: grit si minerale au de 2 ani in coace dacă nu mă înșel, mâncare la sac anul asta au vazut prima dată. Curățenie- Cand sînt acasă, în medie cam o dată la 4-5 zile. Când nu sunt acasă, cam la o serie de pui.
    Aerisire destul de bună.

    Personal consider ca un mediu mai uscat este un factor destul de important în menținerea sănătății păsărilor (porumbei adică). Slava Domnului ca în privința acestui aspect nu am probleme.

    Cat despre soluții.. nu cred ca sunt in stare sa ma pronunț deoarece nu m-am confruntat cu această problemă.

  7. Greu de dat o solutie. Din ceea ce descrii nu este vorba de o boala ci de mai multe. Iese in evidenta o slabire puternica a sistemului imunitar fapt ce sugeraza boli virale precum adeno-coli atit tip I cit si II sau cicoviroza. Variola este doar cireasa de pe tort. Bolile virale nu pot fi tratate doar prevenite, prin vaccinare daca exista vaccin. In cazul dv. v-as recomanda o curatenie la singe in toate compartimentele o dezinfectare cu un dezinfectant puternic sau cu flacara si in paralel tratati infectiile bacteriene secundare trichomaza, boli respiratorii etc. Variola este tot o bola virala deci se raspindeste usor nu se poate trata ci doar preveni. Orice organism(om, pasare, animal care trece printr-un episod viral si nu moare el devine imun la acea boala.

  8. Numericul ideal parca era o pereche la metrul cub dar nu cred ca respecta prea multi chestia asta. Ar fi bine sa fie luata apa la vreo ora dupa ce au fost hraniti.

    Cred ca la baza sta o problema de scadere a imunitatii printr-un dezechilibru care a aparut la un moment dat, si aici nimeni nu poate intui mai bine decat tine cam care ar fi fost acela. Tin minte ca intr-un an mai pe la inceput am avut un pui plin de bube cum zici, si ceilalti nu aveau nimic – puiul respectiv era praf cu imunitatea, fiind cam rahitic, crescut prost. Deci probabil doar un dezechilibru generalizat ii da peste cap pe toti, altfel virusul ar actiona doar pe exemplarele slabite.

  9. Pai in prima faza a fost ok dupa cum am zis
    15 pui au crescut frumos si fara nicio problema. Apoi ceva sa intamplat . Au inceput unii sa sforaie si usor usor la toti le mureau puii . Cred ca am aruncat peste 50 de pui. Nici un batran nu mi-a murit . E tarziu pt acest sezon dar pt urmatorul voi fi mai atent . Faza e ca nu le-am facut nici un tratament asta iarna. In aprilie am revenit acasa . Voi cum va ocupati de ei dupa sezon? Ce tratamente le faceti? Voliera e ok? Adica daca voliera e prost asezata si nu am suficient soare sau aer la ei , pot sa-i tratez non stop ca tot vor fi probleme. Da e , mai pun niste poze. Practic , voliera are fatada spre apus…. eu zic ca soare ar avea . Ma gandesc ca nu au suficient aer…

  10. Salut!
    Din punctul meu de vedere este prea mult plastic/policarbonat si prea putin aer direct in interiorul volierei. Daca puii au inceput in prima faza sa “sforaie”, au avut la momentul respectiv o problema respiratorie, legata de umiditate excesiva si aerisire insuficienta. A urmat tricomonoza (pe care o poti preveni usor intorcand adapatorile cu gura in jos noaptea, pe un suport curat) si variola (virus transmis prin aer care, in conditii de imunitate si lipsa altor boli, nu explodeaza asa).
    Recomandare: trateaza, in ordine, tricomonoza si infectiile respiratorii. Variola va disparea de la sine, mai putin in cazurile extreme, cu afectare masiva a cavitatii bucale, cand pasarea care se chinuie va trebui sacrificata.
    Nu uita: oxigen+soare=sanatate

  11. atentie la tantari…principalul vector..incepeti chiar din iunie dezinsectizarea

  12. Salut Dan. Policarbonat este doar in balconasul acela . in rest , voliera este facuta din osb si plasa in mare parte . E adevarat ca e foarte cald dar caldura vine de la tabla ……..
    In sezonul urmator am de gand sa izolez tavanul cu polestiren si apoi sa improvizez un tavan si o aserisire sau 2 . Spun improvizez pt ca atunci cand am construit-o nu ma dus capul sa o fac mai inalta. Compartimentele de matca si pui sunt suficient de inalte si acolo am spatiu pt tavan . Policarbonatul este spre rasarit si dupa ora 12 e bine acolo
    deci nu de acolo vine caldura . Dupa ce voi izola cred ca va fi mai bine . Nu puii sforaiau ci unii maturi . Necazul a venit dupa ce primii pui au crescut aproape sa iasa la zbor , practic la a-2 a serie . Cred ca a fost ceva respiratoriu si apoi tricomonoza poate si coccidioza ca erau cuiburile ude -umede. Adevarul e ca pe partea tratamentelor sunt putin cam in bezna mai ales ca nu-mi permit cine stie ce tratamente scumpe….
    Pt tratamentele de iarna tb sa gasesc o formula buna si ieftina ……..daca o exista …
    Anul in care am fost inscris cu ei am tratat cu : viermizol, columboviofort, si coccistop. Intre ele am pus vitamine in apa. Nu am tratat niciodata de paramixo nu pt ca nu cred ca trebuie ci pt ca nu am stiu ce vaccin sa folosesc . Cu toate ca nu am porumbei de la nus ce campion ,in anul ala am avut pierderi foarte mici , porumbeii au fost super sanatosi
    si am ajuns pana la 400k
    Porumbeii au ajuns foarte bine acasa si cred ca daca zburam cu ceasul poate si clasam….
    Deci sunt bune si pastilutele alea daca le faci preventiv , cred…..

  13. Se poate folosi cu scucces clor de rufe prin tamponarea zonei infectate 3-4 zile , nu se da in zona ochilor .

  14. Pentru tricomonoza Spartrix sau TKK . Cele mai bune produse din punctul meu de vedere cu rezultate rapide si vizibile.

  15. Ai omis lucrul principal in a avea porumbei sanatosi…NU VACCINEZI PORUMBEI CONTRA PARAMIXO de aici incepe totul.
    Pe net exista o gramada de informatii despre porumbei si chestiile de baza care trebuie facute. Si 10 tipuri de vaccin contra paramixo poti sa l folosesti ce l mai ieftin si tot se vor vedea imbunatatiri.
    Eu zic ca tratamentele si selectia trebuie facuta de la reproducatori. Probabil ca pui sunt compromisi…
    Numai bine!!

  16. Tudor, nu te contrazic. De-asta am si scris pe site de problema asta . Am totusi o nelamurire. Vaccinand contra paramixo , porumbeii nu vor mai face tricomonoza sau variola?

  17. Probleme cu variola(aici ma refer la cazuri extreme) am avut si eu anul acesta.La mine,principala problema a reprezentato suprapopularea compartimentului de pui.Deci si asta poate fii o cauza a aparitiei variolei in forme extreme.
    Daca ai probleme cu caldura te sfatuiesc(din proprie experienta) sa izolezi peretii cu polistiren si schimba tabla de pe acoperis cu tigle(asta in conditiile in care iti permite bugetul,daca iei tigle second-hand nu te costa asa mult) astfel caldura acumulata+aerul folosit de porumbei vor parasi crescatorie printre tigle.In acest scop,eu de exemplu, am ridicat randul din miljoc de tigla pentru o aerisire m-ai buna.Tabla aceia oricum se va incalzii si va radia caldura in interior.
    Incearca sa ventilezi cat m-ai bine crescatoria pentru un schimb optim de aer.
    Dupa cum a spus si Dan_tgv oxigen+soare= sanatate!
    Toate cele bune!

  18. Ms frumos Norbert pt sfaturi
    Am sa incerc sa gasesc o solutie .

  19. Ma bucur ca am scris pe aici despre problema mea . Urmaresc cu foarte mare atentie site-ul si acum mai mult ca oricand:) . Sunt foarte nerabdator sa primesc sfaturi . Oricum , m-am decis ca la anul sa schimb acoperisul si poate il si mai inalt putin….
    SA NE TRAIESTI ANDREI !!!

  20. Buna Kristian

    Eu nu sunt specialista, dar am salvat multi porumbei neajutorati si multi erau plini de acele bube, unele ingrozitoare.
    La anumite cazuri, in care se dezvoltau acele bube si se extindeau chiar pe gat inspre interior, am rezolvat problema cu Mibazon. Au cazut bubele si s-a retras inflamatia uimitor de repede, dar nu stiu boala respectiva. Asa ca, incearca si mult noroc.

  21. hai ca sa fiu scurt si concis.
    cresccatorie spatioasa dar:
    -prea mult curent de aer, bate vantul ca in baragan la tine…solutie rapida spuma poliuretanica izolat ermetic trei parti pe sub tabla si orice alta gaura. se va lasa circa 10-20 cm la partea cea mai inalta
    – gratare daca faci pune peste tot ( reduce riscul imbolnaviri cocidioza dar nu il elimina daca porumbeii sunt liberi si nu au program, sunt inutile
    – plasa de tantari pe toata zona unde ai deschis sunt princpali vinovati pentru raspandirea virusului in crescatorie pun pariu ca ai avut roiuri.
    tratament:
    -tricomonoza( img 11) cum trebuie doar in prima apa de baut dimineata 5-7zile restul apa curata le care se adauga aproximativ 6 picaturi albastru de metil/litru apa daca sta acolo toata ziua si vitamina C multa pentru stimulate imunitate
    – ivecmectina spot on doua trei picaturi pe ceafa

    si acum impreuna in apa (fara grit si minerale)
    -tilozina 3 zile doza mai mare(o data si jumatate) plus 7 zile doza recomandata 23lei romvac
    -tusifug doza recomandat 23-25 lei
    -vitamine complex b doza recomandata
    -albastru de metil 6picaturi/litru se va folosi tot timpul
    Bafta si ne auzim peste 10 zile aici pe site .
    P.S. tratamentul nu este pentru variola (un virus ce nu se poate trata) ci pentru ca porumbeii tai sa fie mai sanatosi si sa poate face anticorpi pentru acesta .

  22. Poți să izolezi acoperișul cu polistiren extr udat fără probleme( asa am facut si eu ). Diferența de temperatura este destul de mare după ce izolezi. Înainte să izolez eram ca in cuptor, acum stau fără probleme la orice oră în crescătorie. Vaccinează puii cu incredere împotriva paramixovirozei .

  23. Multumesc mult, ` grasu`. Am sa tin cont de sfaturi si chiar am sa administrez acele medicamente.
    I-ti multumesc si tie leo pt pont .
    Chiar ma gandeam sa izolez dar nu cu extrudat ci cu un polestiren de 5 . Nu e suficient? trebuie neaparat extrudat??

  24. Tinctura de propolis sau extractul de propolis (nealcoolic) este un antiviral si-un imunomodulator puternic. Ajuta cam in majoritatea bolilor virale. Porumbeii care au luat timp de luna, cate 4-5 picaturi pe zi, au facut o variola doar pe talpi (zonele ude) sub forma de cruste galbene, acceptabile, nu bube oribile. Nu se aplica in zona ochilor, poate produce orbire.

  25. De obicei buba variolica devine galbena dupa 1-3 saptamani si cade singura. Nu este un pericol asa de mare. In cazul in care se suprapune cu alte boli si cu “smulgerea bubelor de catre om” poate da o infectie urata, pe care eu am tratat-o cu doxiciclina (antibiotic tolerat de pasari, bun si pentru infectii ale pielii). Am avut un porumbel caruia ii smulsese cineva bube de pe cap si-i daduse cu untura sau vaselina neagra. Era infectat pe cap. A trecut cu 7 zile de doxiciclina, apoi s-a ridicat coaja in sus. Avea niste dopuri galbene in urechi, care s-au desprins si ele in timp, si le-am scos. Erau bube variolice ingalbenite de la sine, care se desprind singure de piele. Singura idee aici este ASTEPTAREA.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *