Rollerii turcesti

Material trimis de Vlad Hadarau

BURSA ROLLER – Rollerii de bursa, Jucatori de bursa www.turkishtumblers.com/Bursa.htm

Este una dintre cele mai vechi rase de rolleri din lume.
Aceasta rasa ,numita dupa orasul Bursa,situate in regiunea Marmara a Turciei,este predominant crescuta in acest oras si in orasele inconjuratoare. Localnicii le spun ??Oyna?? (jucatori) si ??Akanat?? (aripi-albe). Se stie si se accepta de catre crescatori,ca originea rasei este veche si dateaza din vremurile Imperiului Otoman-1335.Un lucru e cert,Rasa Bursa se creste in Turcia de 600 de ani. Zborul rasei este rapid. Porumbeii sunt zburati in grupuri de 8-20,chiar si mai multi,pentru a adduce calitate zborului. Zboara foarte sus, de multe ori dispar din vedere. Sunt zburatori de durata. Majoritatea zboara 3-4 ore,iar unii 7-8 ore. O caracteristica importanta este jocul. Porumbeii care joaca se despart de stol si isi dau drumul.Unii fac cite 10 jocuri intr-un snur de 30 m. Dupa aceasta,porumbelul zboara din nou la stol. Odata ce un membru al stolului joaca, restul il urmeaza,jucind si ei. Poate pentru acest fapt, vechii crescatori spun: ??Un adevarat Bursa iti va redeschide inima ?. Unii crescatori nu apreciaza abilitatile de joc ale rasei. Ei urmaresc zborul de lunga durata, in locul jocului. Nu se poate spune ca au perfecte dreptate. Sunt doua greseli majore la rasele de performanta, in Turcia. Ori performanta ocupa primul loc si culoarea si forma nu mai sunt importante, ori culoarea si forma devin mai importante,iar performanta nu mai este considerata importanta de catre crescatori. Amindoua sunt gresite. La rasele de performanta, chiar daca performanta este cel mai important lucru,culoarea si forma trebuie mentinute.

Este foarte clar ca Bursa este o rasa de performanta. Oricum ,in ultimii ani, multi crescatori au privit rasa ca pe una de frumusete. Aceasta a cauzat scaderea calitatilor de zbor si a performantei. Zborurile lor de durata au devenit din ce in ce mai scurte,la fel si jocul lor. Abilitatea de joc este in genele lor si asta face ca Bursa sa fie ceea ce este. Ca si crescatori nu avem dreptul sa distrugem acestea sau sa nu le recunoastem existenta. Un adevarat Bursa este un bun jucator. Nu poate fi nici o explicatie rezonabila pentru incercarea de a sterge aceasta calitate din zestrea lor genetica.

Astazi,unii din vechii crescatori isi cresc pasarile in captivitate,fara sa le zboare. A le fi frica sa nu le fie furate sau sa cada in miinile altora nu poate fi un motiv sa nu zbori aceasta rasa. La scurt timp dupa ce incetam sa ne zburam pasarile, fara nici macar sa ne gindim, calitatile de frumusete devin mai importante. Cind calitatile fizice, ale unei rase de performanta, devin mai importante decit orice altceva, aceasta semnaleaza sfirsitul rasei. Cel mai mare pericol cu care se confrunta Bursa astazi,este acesta. Mai mult, nu demult, Bursa a fost subiectul incrucisarilor cu rase de Rolleri din Balkani. (??..)

CAKALwww.turkishtumblers.com/Cakal.htm

Multi trateaza aceasta rasa ca o varietate de culoare a Rollerilor de Bursa, datorita caracteristicilor si aspectului exterior comun.
O remarca importanta la aceasta rasa, e urmatoarea: ??Singurul crescator al rasei Cakal in Ankara, ZEKI GULEROZ , a lucrat aceleasi linii de singe inca din 1974. Am urmarit pasarile lui in zbor. Am fost martorul unor zboruri de lunga durata. De fapt am experimentat un incident interesant : ?au zburat impreuna cu Bursa, la 17:00, pasarile s-au inaltat pe cer si in jur de 20:00 au disparut din vedere.Am putut sa-I vedem doar cu binoclul.In jurul orei 21:00 cerul s-a intunecat si stolul de 20 de pasari nu s-a mai intors. Pasarile s-au intors in ziua urmatoare, cum s-a luminat de ziua, cazind din cer una cite una. Nu stim unde si-au petrecut noaptea?.??

MULAKATwww.turkishtumblers.com/Mulakat.htm

Iata un exemplu elocvent de participare a porumbelului de stinca, la formarea unei noi rase de porumbei.

Mulakat este una din rasele noastre de rolleri. Sunt cunoscuti sub numele de ??Mulakat Roller?? . Mulakat este la origine un cuvint Arab, care inseamna, ?? a merge impreuna?? , sau ??intilnire??. Motivul acestui nume este originea rasei : a fost creata prin incrucisarea rasei Bursa cu porumbelul de stinca (Columba Livia). Numele fiind Arab arata ca rasa a fost creata in timpul Otomanilor. Bursa a fost continuu imperecheata cu porumbelul de stinca pentru ai imbunatatii calitatile de zbor si dupa o vreme o noua rasa a fost creata. Rasa Mulakat de azi este asemanatoare cu Bursa, dar este o rasa diferita. Unii crescatori privesc aceasta rasa ca o varietate de culoare a rasei Bursa. Aceasta gindire nu e corecta. Cind o noua rasa este creata incrucisind doua rase complet diferite, aceasta noua rasa nu poate fi considerata o varietate de culoare a uneia dintre aceste rase. Chiar daca aceste rase sunt asemanatoare, ele au un bagaj genetic diferit. Cea mai evidenta diferenta genetica a rasei Mulakat este numarul de pene din coada si glanda uropigiana. Coada lor are 14 pene si are glanda uropigiana. In comparatie Bursa are 12 pene in coada si nu are glanda uropigiana.

Ca si celelalte rase de rolleri de la noi , acestia zboara mult timp si foarte sus.

Iata si locul porumbelului in civilizatia si cultura turca: www.turkishtumblers.com/House.htm. Pe cind unii afirmau sau chiar mai afirma ca turcii nu au rase proprii de porumbei, altii, cum sunt si acesti autori ? Joachim Schutte, Gunter Stach si Josef Wolters, introduc in cartea lor , numeroase rase din Turcia, afirmind: ??Sunt toate numite avind ca baza regiunea de unde vin, dar noi trebuie sa ne uitam la Turcia pentru originea lor?? . www.turkishtumblers.com/Book.htm

In concluzie, punind in ecuatie Rollerul de Smirna, plus rasele prezentate aici, dar si alte rase pe care le gasiti pe www.turkishtumblers.com , putem sa tragem concluzia ca unele rase de porumbei romanesti, mai ales cele din Dobrogea, Muntenia si partea de sud a Moldovei-Galati, Braila, au origine turceasca. Aceasta cu atit mai mult cu cit ele sunt rase de zbor de inaltime, durata si/sau joc.

Nota:
Materialul prezentat,in afara de unele concluzii,este o traducere de pe siteul sus mentionat.

18 comentarii la “Rollerii turcesti”

  1. “Odata ce un membru al stolului joaca, restul il urmeaza, jucind si ei.” – cred ca e un spectacol de vis!

    Interesanta incrucisarea cu porumbelul de stanca… probabil ca asta ar fi solutia pentru refacerea unor rase degenerate de la noi.

  2. foarte interesant
    cine stie saituri cu poze ale stramosului porumbeilor de astazi poate pune sa vedem si noi asa renumiti PORUMBEI DE STANCA pls

  3. Incrucisarea cu porumbelul de stanca este, din pacate, doar o poveste. Porumbeii de stanca in forma lor nealterata de infuzia cu porumbeii comuni se gasesc azi foarte rar, lucru care cu mare probabilitate era valabil si acum cateva sute de ani. Nici nu stim daca acesti porumbei au capacitati deosebite de zbor in asa fel incat sa poata fi folositi ca infuzii pentru imbunatatirea acestei calitati. De asemenea daca rasa Mulakat are 14 pene in coada si glanda uropigiana prezenta atunci in mod sigur ca nu a mostenit aceste caractere de la porumbelul de stanca pentru ca acesta nu le poseda. Este mult mai probabila obtinerea acestei rase din incrucisarea rasei Bursa cu un stramos al unora din zburatorii cu coada lata si glanda uropigiana prezenta destul de intalkniti in Balcani.
    Din descrierile de mai sus observam ca ei au trei rase cu calitati asemanatoare si aspect destul de asemanator, pe care le-au standardizat separat. Un lucru asemanator s-a intamplat si la noi cu zburatorii cu coada lata care au fost standardizati separat si dupa aspectul coloristic, marea lor majoritate putand fi considerate ca fiind la origine varietati de culoare ale ciungilor.

  4. articolul este interesant prin asemanarile situatiei de la noi(ca doar nu degeaba am fost in zona lor de influenta),a unor rase cum ar fi galateanul care si el a fost catalogat ca “rasa de zbor de inaltime , durata si/sau joc”.asa se face ca la turda el sa fie moriscar,la craiova si bucuresti sa fie de voliera si la tr.severin sa fie selectat numai dupa aptitudinile de zbor.
    mult succes in continuare.

  5. Comparatia este foarte reusita pana la un punct.
    Deci turcii astia au standardizat separat aceste trei rase care seamana destul de mult si care ar putea fi categorisite ca si varietati de culoare ale aceleiasi rase. In mod similar acum probabil o suta de ani anumite varietati de culoare ale ciungilor au fost standardizate separat. De asemenea crescatorii de jucatori de ardeal din cluj vor sa standardizeze varietatea zonala (crescuta dupa gustul lor, nimic de obiectat) ca si jucator clujean. In concluzie pentru diferente morfologice sau fiziologice nu foarte mari s-au desprins din rasa principala unele rase separate cu denumiri diferite de rasa initiala.
    Din grupul mare al porumbeilor galateni, uneori si prin metisarea cu alte rase, s-au desprins in timp cazatorii de turda, mascatii de braila sau zburatorii de severin. Cu toate acestea grupul mare de porumbei considerati astazi ca fiind “galateni” (citez ?rasa de zbor de inaltime, durata si/sau joc?) este atat de heterogen din punct de vedere al aspectului morfologic exterior, al aptitudinilor de zbor sau joc, incat te intrebi cum de incap toti sub aceeasi umbrela. Practic sunt tinuti impreuna doar de tendinta spre acelasi tip de baltatura.
    Exact asta este punctul de la care comparatia numai este una reusita: in cazul galatenilor, liniile selectate in asa fel incat azi au caractere morfo-fiziologice diferite de grupul de la care s-a plecat nu au fost standardizate ca rase separate. Si asta chiar daca diferentele intre ele sunt mult mai mari decat intre cele trei rase turcesti sau intre cele doua varietati de jucatori nemotati crescute in transilvania.

  6. din auzite va spun, la galati erau si cred ca mai sunt ,pasari care ramaneau noaptea pe cer, ff multi porumbari,aveau asa pasari

  7. buna!
    citeva siteuri despre genetica la porumbei:
    http://www.coloredhomers.com
    http://www.angelfire.com/ga3/pigeongenetics/
    si iata o afirmatie interesanta: When mating this pair together… one should get 4 distinct genotypes … 25% homozygous non-milky, 50% heterozygous milky (splits) and 25% milky. So you can see that in theory one needs to breed 4 to get 1. Well, it took me 2 years of breeding to get a milky youngster… mother nature isn’t theory…she works at random!

    aici,autorul se refera la probabilitatea teoretica de a obtine porumbei de culoare “milky”( laptii),aceasta probabilitate,teoretic,era de 1 din 4.ei bine, a fost nevoie de 2 ani pentru a obtine un pui “milky”; fapt care l-a determinat pe respectivul autor sa afirme ca: …..”mama natura nu este teorie…ea lucreaza la intimplare!”
    asa ca una este teoria si cu totul alta practica. degeaba avem cunostinte teoretice,daca nu le putem valorifica practic…

  8. Pentru Vlad:
    1/4 reprezinta probabilitatea ca sa obtinem un pui laptiu (homozigot milky) din doi parinti nelaptii (heterozigoti milky). Valoarea asta este valabila doar pentru multimi mari. Ca sa fii sigur ca lucrurile se intampla chiar asa ar trebui sa ai 10 perechi de acest fel si sa iei in considerare cate 10 pui de la fiecare pereche. Si, dupa parerea mea, si multimea asta de 100 de descendenti este cam mica ca sa poti face observatii semnificative statistic.
    Sansa ca sa ai multi pui non-milky la rand este foarte mica. Asa ca, asa cum exista un crescator care s-a chinuit destul de mult ca sa obtina un pui homozigot milky, la fel pot exista altii care sa obtina aproape intotdeauna pui milky. Important este ca milky este clar o gena recesiva si media puilor obtinuti de mai multi crescatori va fi destul de aproape de 1/4. Deci nu poti face o regula din experienta numai a unui singur crescator. Poti doar emite o supozitie care, la randul ei, poate fi dovedita in timp ca fiind adevarata sau falsa.
    Ca si informare, pe site-ul meu la pagina “Linkuri” mai sunt inca vreo 10 site-uri similare cu informatii despre genetica. Daca chiar te intereseaza subiectul trimite-mi un mail.
    http://www.geocities.com/dinamergeani/porumbeii_si_genetica.html

  9. buna!
    d-le Mergeani,dragut din partea dv. ca incercati sa explicati unele aspecte de genetica.asa cum ,uneori,chiar si autori ca frank mosca sau dl.hollander,recunosc ca este foarte greu sa dai un prognostic,in ceea ce priveste fenotipul puilor,la fel,cred ca nu se poate ca cineva sa fie mai exact decit dinsii.in concluzie,personal,cred ca mult mai exact poti sa fii,atunci cind urmaresti cu atentie porumbeii pe care ii cresti,de aceea am si afirmat ca trebuie sa ai rezultate practice,pt a putea sa sustii cunostintele teoretice,altfel totul este pura teorie.
    rasele romanesti de porumbei nu au fost rezultatul muncii unor geneticieni, din contra,cei care au creat aceste minunate rase,au fost,foarte multi dintre ei,simplii muncitori,din diferite bresle, oameni simplii, iubitori de frumos,dar erau adevarati “meseriasi” in ale porumbeilor.ei stiau ca daca imperechezi un anumit tip de porumbel( ca baltatura,culoare),cu un alt tip de porumbel, vor obtine ceea ce urmaresc.deci,totul se baza pe observatie , erau acele “legi nescrise”, pe care,din pacate,multi le-au “luat cu ei”……….
    deocamdata,nu putem spune ca generatiile care i-au urmat,au facut ceva in plus,din contra, multe rase au disparut sau sunt pe cale sa dispara,despre abilitatile de zbor si joc……multi au uitat definitiv ce inseamna,unii isi amintesc cu nostalgie……..

  10. D-le Hadarau,
    Genetica la porumbei este mult inapoiata fata de genetica altor animale. Dar peste tot sunt cam aceleasi legi, care, e adevarat ce ati scris, se bazeaza pe muuulta observatie dar si pe generalizarea/teoretizarea acestor observatii. Teoretizarea din ultima vreme asta si incearca sa faca…sa explice acele legi nescrise, sa impiedice sa fie uitate si sa usureze munca de selectie. E adevarat ca este bine sa iti cunosti porumbeii dar e la fel de adevarat ca este castigator sa tii cont de observatiile altora in primul rand ca sa nu le repeti greselile.
    Stim cu totii ca, vorba latinului, teoria fara practica e ca roata fara ax, dar si practica fara teoria antecedentilor poate fi munca in zadar. Eu personal cred ca trebuie pastrat un echilibru intre acestea doua.

    Cu stima

  11. buna!
    d-le Mergeani,sunt perfect de acord cu ultima dv.fraza,din afirmatiile de mai sus.legat de aceasta,pot sa afirm,ca,cunostintele teoretice ale unui crescator, sunt reflectate,intr-o mare masura in calitatea porumbeilor pe care ii creste; bineinteles ca ma refer la acei porumbei,care sunt creatie proprie,nu la cei cumparati.
    sa auzim de bine!

  12. Porumbei pe care ii creste cineva sunt masura limitelor intelectuale dar mai ales fizice/ materiale….conostiintele cuiva sunt clar masura limitelor intelectuale.

    Cu stima







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *