Incepand cu anul 2014, in cadrul F.C.P.R. avem parte si de clasamente provinciale. Un lucru bine venit pentru majoritatea crescatorilor, mai ales pentru cei interesati de concurenta din zona lor, permitand si o comparatie mai realista intre porumbeii care au zburat in conditii climatice similare si pe rute apropiate ca directie.
Provincia Transilvania este compusa din urmatoarele judete: Alba, Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mures si Sibiu.
Rutele de zbor sunt de la vest spre est, porumbeii trebuind sa treaca peste dealurile de pe platoul Transilvaniei.
Susenii Bargaului – ultima statie pentru porumbeii Bistritei si prima locatie cand vine vorba de cel mai bun porumbel de fond al Transilvaniei in 2014.
Asa cum s-a obisnuit in ultimii ani, judetul Bistrita–Nasaud da porumbei si crescatori de top. In acest an este randul d-lui Ciurea Ilie (57 ani) din Susenii Bargaului sa se afirme.
Originea porumbeilor
Crescator cu state vechi, a inceput sa concureze cu porumbeii voiajori inca din anul 1970 in cadrul asociatiei din Bistrita, clubul 6/1, amintindu-si si povestind intotdeauna cu placere de acele vremuri, de porumbei si crescatori.
Intors din Germania, unde a lucrat timp de 18 ani, dl. Ciurea revine insotit de 122 de porumbei cumparati de la un batran crescator din zona Dortmund. Acesti porumbei aveau la origine atat porumbei Jannsen cat si porumbei Herbots si Vercamen, care incrucisati intre ei dau porumbeii actuali cu care participa la concursuri. Incepand din acest an, au mai fost introdusi porumbei de la colegi de club,care vor fi incrucisati cu porumbeii adusi din Germania.
Crescatoria
Este compusa din doua sectiuni. Una pentru porumbeii de zbor, care cuprinde un compartiment de matca, 2 compartimente de zbor pentru maturi si 2 compartimente pentru pui. Pe langa acestea, in Suenii Bargaului se mai afla o imensa voliera care adaposteste cativa porumbei de matca, precum si cateva pasari ornamentale, aceasta fiind a doua sectiune. Tot in cadrul sectiunii a doua, se mai afla 3 compartimente, unul pentru porumbei de agrement, unul pentru femelele de matca – unde stau peste iarna si unul de carantina.
Metoda de zbor
Porumbeii au fost concurati la natural. Sunt deschisi dimineata si inchisi seara, ei zburand dupa bunul plac. De obicei, zboara cu placere in jur de 30 minute dimineata, cand sunt eliberati.
Inainte de inceperea etapelor, atat la maturi cat si la pui, se fac cateva antrenamente private cu porumbeii, in special pentru a ajunge din spate crescatorii din Bistrita.
Hranire si medicamentatia
Mancarea folosita este cea compusa din porumb, grau, floarea soarelui si orzoaica, in diferite proportii – functie de sezon, cumparata din targ. Grit si minerale de casa – caramida pisata si nisip de rau, restul luandu-si din libertate, dupa necesarul fiecaruia.
In apa de baut se adauga destul de des otet de mere cu miere de albine.
Ca recuperator, mierea de albine si uneori glucoza sunt suficiente dupa un zbor mai greu de demifond sau unul de fond.
Tratamentele sunt cele obisnuite: vaccin impotriva paramixovirozei, tratament pentru viermi-tricomonoza-cocidioza si tratament pentru salmoneloza. Toate produsele folosite sunt de productie autohtona. Porumbeii care se imbolnavesc in sezon sunt separati si tratati individual.
0665858-12-M
Inca de la prima etapa de viteza a asociatei Bistrita, “5858” al d-lui Ciurea se remarca ca fiind “pus pe venit”, reusind locul 20 din 2327 de porumbei cu un avans de 5 minute fata de al doilea sosit in crescatoria Ciurea. Un inceput cum nu se poate mai bun, avand in vedere ca acest porumbel a avut de “pedalat” cu aproximativ 15 km mai mult decat porumbeii de pe orasul Bistrita, asta la un zbor de viteza (179 km), cu putin vant din fata, viteza primului sosit pe zbor fiind de 1135 m/min.
Specialitatea casei, zborurile de fond, au fost cu rezultate tot mai bune, pe masura ce se marea distanta si, mai ales la acele zboruri fara vant sau cu vant din fata.
Dintre toate etapele de fond, ultima – cea cu lansare din Wienner Neustadt – a fost cea care a tinut in suspans pe toti crescatorii care au avut rezultate bune la aceasta categorie.
In conditii meteo foarte dificile, ploaie in averse si vant in rafale, “5858” reuseste sa se claseze pe locul 2 din 1256 de porumbei apartinand la 197 de crescatori. Bucuria d-lui Ciurea a fost foarte mare, mai ales ca “5858” rivaliza cu “066” a lui Pop Ciprian, care avea 1,37 pct din 2 etape si era favorit la castigarea cursei de la Wiena si a unui loc pe podium in campionatul national.
Iata rezultatele cu care “5858” ocupa locul 1 la categoria fond si AS fond provincial:
Locul 1 provincial Fond maturi 2014:
Amstetten 1 – 730 km- locul 16 din 3653 porumbei- 4.38 pct
Amstetten 2- 730 km- locul 1 din 369 porumbei- 2.71 pct
Wiener Neustadt- 635 km – locul 2 din 1256 porumbei- 1.59 pct
Locul 1 provincial AS fond maturi 2014:
Mikulov- 627 km- locul 157 din 2452 porumbei- 64.03 pct
Hrotovice- 695 km – locul 53 din 2018 porumbei- 26.26 pct
Amstetten 1 – 730 km- locul 16 din 3653 porumbei- 4.38 pct
Amstetten 2- 730 km- locul 1 din 369 porumbei- 2.71 pct
Wiener Neustadt- 635 km – locul 2 din 1256 porumbei- 1.59 pct
Pe langa aceste rezultate de top, “5858” mai ocupa si locul 11 provincial general, reusind un numar total de 8 clasari in 2014.
Incheiere
In columbofilie nu exista secrete sau sticlute magice. Porumbeii buni fac diferenta. Un porumbel bun este in primul rand un porumbel cu o sanatate de fier. Nici macar crescatoriile sofisticate si retetele “miraculoase” nu pot face diferenta intre porumbeii buni si in forma si unii mai putin buni si rasfatati. Unul din exemplele graitoare l-ati putut vedea in prezentul articol.
Vlad Hadarau – noiembrie 2014
Foarte frumos!
Felicitar,frumoasa pasare..
nu poate fi decat felicitat
nimic mai mult
succes si pe viitor
Felicitari!
Felicitari crescatorului! si felcitari si tie Vlad pt. acest articol frumos!
frumos
bravo domnilor!un porumbel frumos din toate punctele de vedere!concluzia este deasemennea un adevar prea des uitat de multi dintre noi,”secretele” sunt sanatatea si calitatea si nu sticlutile magice!
o decizie pozitiva,cea cu campionatul provincial,dar sa vedem cat va dura,experientele anilor trecuti nu arata ca conducerea FCPR ar avea vreo coerenta in decizile sale!
felicitari si respect pentru crescator si porumbel!
Columbofilie din pasiune fara metode sofisticate fara boxe model X6 doar cu porumbei de calitate si mult suflet.FELICITARI!
Valeu ce mi-a placut asta cu boxe model X6.
Vlad, ai relatat foarte frumos o stare care apare mereu spre final de sezon “5858 rivaliza cu 066 care era favorit la castigarea cursei de la Wiena”… aici e frumusetea “sportului” nostru, pentru ca exact ca in alte sporturi, spre final se disting niste favoriti in competitia pentru top.
Felicitari !!! Ma bucur sa vad toti mai multi campioni care reusesc performante f bune pe metoda natural.Deci se poate si natural nu-i asa?Felicitarile mele inca odata!
bravoooooooooo felicitari…….
felicitari
Felicitari! in primul rand ca este un om cum rar se intalneste in ziua de azi ,un crescator care a investit o suma frumusica in cei 100 de porumbei adusi din Germania si care a ajutat multi crescatori cu porumbei neconditionat printre care ma numar si eu,pe aceasta cale tin sa-i multumesc d-lui Ilie si sa-i urez ;Sanatate si Noroc ! atat lui cat si porumbeilor.
Felicitari pentru rezultat si pentru modul in care ni s-a adus la cunostinta!
Felicitari pentru metoda si abordare!Mult succes in continuare!
Felicitari dl. Ciurea! Un porumbel foarte bun(si frumos).
@10 Alin Rosu
Si loc 2 provincial(6 national) la fond este zburat tot la natural.
O curiozitate ar fi ca ambii porumbei au facut cele mai bune clasari la ultimele 3 etape de fond(cu zona). Poate atunci si-au cam iesit vaduvii din forma? Sau e doar coincidenta?
Andrei Moga ma bucur sa aud aceasta! Nu am nimic cu nimeni fiecare zboara metoda care o vrea si e mai buna pt el dar in ultimul timp se da importanta prea mare metodei de zbor la vaduvie,si cea pe natural este destul de neglijata.Se pot obtine rezultate f bune pe natural,va sigur ca au fost care au iesit campioni nationali pe natural si inca multi.Oare cate poduri de scoli sunt si acum pline cu porumbei vaduvi?Succes tuturor indiferent de metoda de joc pe care o alege fiecare!
Felicitari domnului Ciurea ilie pentru rezultatul realizat si bafta in continuare
Felicitari domnule Ciurea!!!un porumbel cu adevarat bun.
FELICITARI!!!