Le-am facut pe toate 5, si sper ca acest articol sa le fie util incepatorilor.
1. Studiaza multe crescatorii inainte de a o construi pe a ta. Sunt sanse mari sa o construiesti prost, si a o modifica pe parcurs este un chin. Vei vedea ca multe aspecte se regasesc in TOATE crescatoriile (cum ar fi sputnikul, aranjarea odihnitorilor, boxele, numarul de compartimente). Ele sunt asa din motive bine stiute. Chiar daca te incapatanezi sa faci altfel, cu timpul vei constata ca tot acolo ajungi.
2. Achizitioneaza de la inceput porumbei buni, de la crescatori cu rezultate constante an de an. Este gresit sa crezi ca poti incepe cu porumbei slabi pana “inveti” columbofilie. Voiajorii de rasa buna au si alt comportament, deci ce crezi ca “inveti” cu toate adunaturile, va trebui sa iei de la capat cand vei avea voiajori de rasa buna. Vom denumi cele 2 categorii: “voiajor de rasa” si “ciuruc”. Prin “ciuruc” nu ne referim aici la gutani ci la acei voiajori care arata exact ca super cursierii dar au aptitudinile unei gaini.
– ciurucul nu se prea da in vant dupa zbor, in jurul casei va trebui sa il fortezi iar daca se supara sa lasa pe alte case sa se odihneasca si te umple de draci! … voiajorul de rasa zboara de placere uneori pana te plictisesti
– ciurucul iti taie tot entuziasmul participarii la primele etape din viata ta, cand colegii de club au toti porumbeii acasa iar tie ti-au venit 6 din 20, si aia dezmembrati de oboseala
– ciurucul nu e foarte rezistent la boli pentru ca n-a fost slefuit in fiecare generatie sa faca fata intregului sezon de concurs, de regula se trage din porumbei neselectionati sau din pripasiti care au clacat dupa 2-3 etape si au intrat la “matca” acolo unde au cazut cand li s-a terminat “benzina”; are gene de porumbei slabi, fara vointa de a ajunge acasa, fara orientare buna, fara musculatura potrivita, fara rezistenta la boli etc. La exterior de cele mai multe ori, ciurucul arata la fel ca voiajorul de rasa. Deci, achizitiile se fac de la crescatori cunoscuti pentru seriozitatea lor. Din pacate, in orice crescatorie care nu mai participa la concursuri de cativa ani, se va dilua mult performanta datorita lipsei selectiei iar cumparand doar “linia” si povesti din anii trecuti, sansele de a face performanta sunt mici.
Uita de porumbeii frumosi, baltaturi, culori rare, nari nu stiu cum… cei mai frumosi porumbei sunt cei care la finalul sezonului motaie in cuibarul lor cu norma facuta. Trebuie sa te decizi inca de la inceput: vrei performanta la concursuri sau porumbei de ornament pe care sa-i admiri prin curte. Daca vrei ornament, sunt multe rase mai frumoase decat voiajorii. De multe ori “ratusca cea urata” da bataie la tot restul stolului, si devine in ochii tai cel mai frumos porumbel.
3. Rezista tentatiei de a tine porumbei pripasiti, nu poate decat sa-ti dauneze pe termen lung, in 90% din cazuri. Te simti foarte norocos, si crezi in exceptii? Incearca. Dar e foarte posibil sa pierzi timpul degeaba. Porumbeii buni ajung acasa, nu se pripasesc.
4. Nu te grabi sa-i indopi cu medicamente, de cele mai multe ori trebuie sa indepartezi cauza nu efectul.
Voiajorii adevarati raman sanatosi daca au:
– crescatorie uscata cu mult aer proaspat
– hrana diversificata, adaptata nevoilor lor in diferite perioade ale anului
– apa proaspata schimbata cel putin odata pe zi, ideal de 2 ori pe zi
– suplimentele strict necesare cum ar fi gritul
– spatiu suficient; aglomerarea produce stres, care este primul ingredient pentru orice boala; ma ingrozesc custile de 2-3 metri cu 70-80 de porumbei, de nu vezi podeaua cand ii privesti pe jos. Conceptia “incep cu multi sa am de unde lasa” este gresita pentru ca le scade randamentul celor cu adevarat buni.
In ansamblu, lotul trebuie sa fie rezistent la bolile “uzuale”. Se trateaza individual sau si mai bine se indeparteaza exemplarele mult prea firave. Daca doar unul este bolnav, restul de ce sunt OK? NU incurajez “ruptul gatului”, personal am preferat ratacirea lor sa-si faca singuri soarta dupa noroc. Pasiunea de a concura si pasiunea de a creste porumbei in jurul casei sunt aproape 2 hobbyuri diferite. Alege.
5. Nu uita ca defectele se transmit usor. Nu pastra in crescatorie porumbelul x sau y doar pentru ca este “fiu din cutarescu”, nepot din “cutareasca”, fiecare porumbel trebuie sa-si merite locul in crescatorie, pe demonstrate, nu pe foaie. Raman cam putini porumbei in cazul asta? Foarte bine, vor avea conditii mai bune, si vor reface imediat numarul dorit, cu puii lor, care daca le seamana in mare masura, deja ai mai urcat o treapta.
Asa cum spunea Dl. Butucanu (super crescator roman) voiajorul este una din rasele care se degradeaza cel mai repede fara selectie. Personal am observat asta la mai multe specii pe care le-am crescut in timp, si mai accentuat la pestii de acvariu guppy (Lebistes Reticulatus) care permit selectii si evolutie foarte rapida avand in vedere ca nasc zeci de pui lunar si generatiile se succed rapid. Daca ai o infinitate de culori si forme prin selectie, lasati la voia intamplarii in cateva generatii revin la forma din natura, zvelta, cu putine culori si mult mai mici. Porumbeii, fara selectie drastica an de an, nu pot oferi satisfactii pentru ca se “dilueaza” mereu. Din pacate foarte multe voliere gazduiesc porumbei “in plus”, rezerve care n-au ce cauta acolo.
Un lucru extrem de util este sa tii un jurnal in care sa notezi cat mai multe amanunte despre ce se intampla in crescatorie. Primul an este mai greu, dar apoi cand vine vremea sa te uiti in urma sa vezi ce ai facut in data de x acum un an sau mai multi, unde ai gresit sau cum ai rezolvat o anume problema, iti vei da seama de utilitatea jurnalului. Vei sti la ce interval oua femelele de regula a doua serie de oua, ce pozitie de cuib au avut anumiti porumbei cand au clasat foarte bine, cand a fost catastrofa si de ce, ce vaccin ai facut si cand, etc.
e buna articolul asta! DAR ce sa faca cei care au facut deja greselile astea? sa o ia de la capat?
Sunt multi care abia se apuca si pentru ei am vrut sa fie deja scris. Dar daca ai gresit pe alocuri, incerci sa remediezi in timp. Am zis ca se poate fara sputnik. Apoi l-am facut. Am zis ca merg boxe fara usi. Apoi am pus usi. Am zis ca merg toti gramada. Apoi am facut compartimente. Etc. Dar toate au iesit mai prost decat daca le faceam de la inceput planificat. Cu porumbeii e mai simplu pentru ca ii triaza repede etapele.
Si eu le-am cam facut pe toate 5. Din greseli invatam!
foarte bun articolul…chiar interesant si ai ce invata din el;)…nimeni nu sa nascut perfect;),cu cat cresti cu atat inveti mai multe.omul invata din greseli dk e indeajuns de destept sa invete din ele
CRED CA ARTICOLUL ESTE SCRIS DE CINEVA CARE A TRECUT SI A INVATAT DIN ACESTE GRESELI SAU MA INSEL?…SUNT NISTE SFATURI BUNE NU NUMAI PENTRU INCEPATORI ,CUNOSC CATIVA CRESCATORI CARE CONCUREAZA DE 20-30 DE ANI DAR FAC ASTFEL DE GRESELI PRACTIC LA EI NU EXISTA NICI O REGULA ,IA TOT FELUL DE PORUMBEI ,NU TRATEAZA ,NU PREVIN ,VADUVIE ,NATURAL ,INCEARCA DETOATE SI PORUMBEII TOT NU LE VIN .EU II NUMESC-COTIZANTI.
Eu cred ca am invatat de ele. Ramane de vazut, cand ma voi reapuca :).
Privit la general, principiile sunt valabile si la rasele de jucatori: 1 – o voliera buna; 2 – material genetic de calitate( caci daca-i iei slabi vor sta pe gratar sau coama casei si de acolo nu pot juca); 4 – medicamentele in excus dauneaza oricui; 5 – selectia este mama performantelor( norocul – daca e sa-l ai – vine oricum, dar prea rar ca sa te poti baza pe el); 3 – la jucatori nu prea sunt pripasiti, dar daca dai peste vre-un chilipir, verifica-l inainte de a-l introduce la matca.
Sincer sa fiu yo inca sunt incepator,dar nu unul bun,deoarece am porumbei de vreo 3 ani si tot niste ragalii cumpar asta nestiind de la cine sa iau,sau avand niste sfaturi date corect.mai ales facand totul dupa cum mi se pare mie mai bine.Cu toate acestea yo tin si de frumusete dar si acolo o cam dau in bara.Sincer sa fiu nu stiu ce sa fac.
cam astia sunt porumbeii mei: http://calator36.sunphoto.ro/
vreau sa construiesc o crescatorie, cum sa o fac pt a nu o mai modifica pe parcurs?
Acesta ar fi idealul. Dar atunci de ce se pierd pasari care au zburat la fond 2-3 ani ? Anul acesta multi crescatori din Brasov au pierdut porumbei zburati si cu rezultate .In legatura cu pasarile pripasite cunosc oameni care au avut si au rezultate cu acestea .Nu-mi sta in caracter sa tin pasari fara sa le cunosc provenienta fara sa stiu rezultatele parintilor, bunicilor etc,dar asta am vrut sa spun ca totusi cresterea porumbeilor voiajori este pe undeva o loterie unde destul de rar tragi lozul castigator
Florin, trebuie sa ne spui ce porumbei vrei sa tii.
Ioan, asa-i, se pierd si porumbei foarte buni, asta e partea urata a sportului. Probabil cu astfel de pripasiti se fac acele rezultate, dar totusi consider ca procentul de porumbei buni pripasiti este mult mai mic.
buna cine poate sa ma ajute sa-mi spuna cum pot scapa puii de paduchi MULTUMESC!
foarte bun articolul, cred ca nu este colombofil care sa fi facut aceste greseli, eu unul le-am facut pe toate, in unele mai persist si acum, dar incet incet sper sa le remediez.
am constriut o cusca asa cum m-a taiat capul, am inceput cu voiajori adunati de oriunde, principalul criteriu de selectie era sa arate bine, dupa vreun an am inceput sa-i zbor.. ce s-a inntamplat e lesne de inteles.. apoi am achizitionat un lot de pui de la crescatori adevarati care mi-au dat satisfactii, apoi i-am aglomerat crezand ca daca voi avea multi voi ramane cu multi si iar am dat-o gherla, anul asta am participat pentru prima data la fond si am vazut exact unde sunt..tre’ sa scap de “ciurucuri” si sa-mi fac o noua voliera.
vant in pene
super articolul pot sa zic ca eu am facut toate greselile din articol si mi a fost greu dupa aia pt ca a trebuit sa le modific,pe atunci mi ar fi fost util acest site dar nu exista.multumim ANDREI AL NOSTRU……
Foarte bune sfaturile. De apreciat gestul tau, adica aceste sfaturi. Putini sunt cei care impartasesc greselile lor, pentru a-i preveni pe altii care le-ar putea face.
Lasati porumbeii sa zboare!!!
Spre binecuvantarea mea o zic ca sunt supravegheat de Dl Petrica Cocos, si chiar daca dansul nu a fost INCA niciodata la mine ma scos din crize grele in situati f grele in care ziceam ca m-am zbatut degeaba. Pot sa spun ca experienta Dansului m-a ajutat enorm…. si atunci cand porumbeii mei primele 2-3 etape au mers doar pe locuri inapoiate 200-300. A simtit problema si mi-a spus unde s-a merg s-a vad daca este vreo problema (inform id mes) asa a fost. Am remediat si la urmatoarea etapa am ajuns in primi 150 apoi am coborit intre 50-100 apoi chiar si un loc 1…. CE VREAU SA SCOT IN EVIDENTA ESTE O VB CE MI A SPUS-O DANSUL…. ALEXE: MULTE DIN CATE TE INVAT EU LE VEI UITA DAR CEEA CE INVETI DIN GRESELI NU VEI UITA NICIODATA…. Uneori greselile sunt bune ca ne ajuta sa nu mai facem niciodata SUCCES
foarte bun articolul !
pt ovidiu
cumpara ectocid (sprei) se repeta la 7 zile
pt pozitia 8-9 de unde esti?
cunosc pe cineva cu acelasi nume ca al tau din iasi insa are porumbei foarte buni a se vedea : http://www.porumbei-voiajori.net/prezentare.html
toti leau facut la inceput
Pentru OVIDIU : cauta la farmacia veterinara ROMPARASECT. Nu o sa mai ai probleme cu paduchii sau alte insecte.
E FOARTE GREU SA NU LE FACI.DACA NU LE-AI FACE AR FI PREA USOR.SI DACA STI DE ELE TOT CALCI STRAMB O DATA.DUPA PAREREA MEA NU CRED CA EXISTA COLUMBOFIL CARE SA NU FI FACUT GRESELI.
oricine a facut greselile astea… imi amintesc si eu primii porumbei ai mei… un cotet de 2m pe 1m cu 0.5m innaltime… am avut maxim 7 porumbei in el, si acestia inghesuiti… cat despre porumbei, acestia erau fiecare de pe unde se putea… am avut si un jucator negru motat o perioada si credeam ca este voiajor motat… apoi am facut o noua voliera… momentan doresc sa ma apuc de ornament… o sa fie mult mai simplu… un cotet mare cu o voliera mare de asemenea, si in rest pasari bune de la crescatori de valoare…
buna ziua domnilor, am si eu o intrebare:
un porumbel slab dezvoltat, care la varsta de 2 ani debia zboara poate sa fie un reproducator bun, avand in vedere ca parintii lui au fost porumbei cu rezultate in crescatoria mea? va multumesc si andrei “welcome back” :)
foarte bun articolul, am avut si eu porumbei cumparati de la diferite crescatori fara rezultate si porumbei prinsi din care am scos pui, la finalul sezonului am ramas cu puii scosi din porumbeii pe care am achizitionat de la crescatori mai buni care au rezultate:) acum 2-3 ani cand venea la mine un porumbel am prins si am bagat direct la matca:))) asta nu o sa mai fac niciodata :)
si ptr taroi ioan: am un coleg de club la care am vazut toamna trecuta un porumbel cu inel personalizat pe care scria taroi ioan-brasov.
Mircea,Galati
“Bine ai revenit”,multumesc , din suflet,ca ai tinut cont de parerile noastre si nu ne-ai abandonat,cat despre articol,este foarte adevarat,ar fi ideal sa incepi asa, columbofilia,dar vezi iti stau in cale atatea piedici cand esti tanar…in primul rand te lupti cu” morile de vant”:conceptia “majoritatii” din jur fata de porumbei:ca sunt asa…,ca fac asa…,ca dreg…,apoi treci la “perdaful” celor apropiati tie:ca la ce iti trebuie,ca asa ,ca pe dincolo,ca ce venit ai de la ei(nu stiu ce inseamna sa iubesti ceva cu adevarat),daca cumva treci si de asta,ajungi la bariera cea mai inalta:locatia si costurile.
Si asa incerci de mai multe ori,iar te mai lasi,si automat treci prin cele cinci greseli expuse de tine,cu vrerea sau fara vrerea ta.Eu,personal,le-am incalcat de mai multe ori,am schimbat locatia,nu i-am putut ingriji personal,lasandu-i in grija parintilor pana la desfiintare,dar nu pot acuza pe nimeni,cand vroiam sa ma inscriu ca si columbofil sa particip la concurs,ma trezeam ca nu mai aveam obiectul muncii,si o luam de la capat,acum mi-am facut o porumbarie mica in balcon dar mai am de munca,si asta, dupa cum am mai spus-o,datorita site-ului tau.Sper ca pana la urma sa realizez ceea ce vreau,oricum n-o sa dau inapoi.Noi,toti acestia, care ne intalnim pe acest site,suntem “blestemati “cu dragostea fata de porumbei,si oricat am vrea nu putem scapa nici aici pe pamant,si cred,nici dincolo de mormant,in veci.Toate cele bune.
pentru cel de pe pozitia 18 sunt din neamt si am 16 ani
cel mai frumos articol pt incepatori…alynutzz90 pt cn vrea sa vb..;)
pentru iacob catalin si eu sunt din neamt da-mi idu tau sa mai vorbim pe mes
da probabil toti am facut greselile astea constransi de situatia financiara specifica varstei la care am inceput sa crestem porumbei…in cazul meu de la 6 ani
da un articol bun pt inceoatorii sa nu ai faca greseli
pt columb cataliniulian_iacob@yahoo.com
tare! bravo Andrei
Foarte adevarat acest articol,si eu la fel ca mai multi crescatori am facut aceste greseli si inca nu am putut sa le modific dar sper ca in viitoru apropiat totul sa fie bine pentru porumbeii mei.
P.S pt iacob catalin nu e bun emailu si dami idu de messenger
Doar 5 greseli??? Nu am timp sa le scriu pe toate 500 pe care le-am facut eu.Norocosilor.
domunle andrei chiar ma bucur ……felicitari ku saitul shi numai bine,,,, :)
Ma bucur Andrei ca nu ai renuntat la site. Si eu sunt in situatia de a fi renuntat la porumbei pentru facultate, dar cum nu am putut sta departe de animale mi-am luat tarantule. Ce sa zic, sursa imaginii ma supara, omul asta zice ca uraste porumbeii, nu sunt de acord. In fine ma bucura ca ai ramas cu noi, si ca pot si eu ca si corbul sa mai am acces prin acest site la acest frumos hobby. Sper ca si eu si tu sa avem timp in viitor pentru acest hobby. Bafta
astea sunt greselile pe care,inevitabil le face fiecare copil incepator si daca cineva sustine sus si tare ca el nu a facut aceste greseli,aproape sigur se inseala…in orice caz e bine de stiut ca mai sunt oameni care incearca sa ii invete pe cei care abia pornesc pe drumul columbofiliei!!! bafta multa tuturor
pt columb cataliniulian_iacob este id meu
Buna ziua!
Greseli, ce sa spun ca sa cuprinda tot; greselile parca sunt parte dintr-un crescator de porumbei, nu e nimeni care sa spuna ca a facut totul perfect, si cum columbofilia e de multe ori cum s-a mai spus “o loterie”, si chiar si atunci cand urmezi sfaturile intocmai a unuia care are experienta si tot nu iti iese, tot ai senzatia ca ai gresit pe undeva, dar CELE 5 GRESELI ENUMERATE, sunt primordiale de a le invata sa nu le faci/mai faci.
Mai ales cand nu ai conditiile optime pentru ati construi crescatoria cum trebuie (si cazul meu, deoarece stau la bloc si porumbeii deasupra), ai o “ceata decizionala” sa o numesc asa, si aceasta te impinge spre greseli, eu inca mai fac greseli, dar cele facute odata au ramas singulare.
Bafta la invatat din greseli!!
Excelent articolul.Incepatorii au ce invata .Felicitari
http://fanica.sunphoto.ro
Pt Stefano 24 astazi plec la Timisoara ,cand o sa revin o sa pun o lista cu porumbeii furati ,acela de care spui tu probabil s-a pierdut.De unde esti?Telefonul meu este 0724212460.I-ti multumesc pt informatie .Te rog da-mi un bip si te sun eu ,s-au lasa-mi nr tau de tel.Inca o data i-ti multumesc .
Pt Andrei :ma bucur foarte tare ca nu a-i renuntat ,sper sa se intample la fel si cu porumbeii sa-ti gasesti un loc unde poti sa-i cresti.Sa sti ca nu trebuie sa ti un numar mare de pasari .Cand te vei apuca din nou da-mi un tel si i-ti trimit pui . .
mersi pt aceste sfaturi chiar imi sunt de folos
si ce ma faceam eu daca tu renuntai…….
Cu siguranta sunt foarte utile aceste reguli incepatorilor si nu numai.Ce norocosi sunt ei !;(pe cind alta data cu greu aveai acces la informatii) si sa le inveti din propria experienta iti trebuie mult timp,rabdare,etc. dar mai ales vointa.E adevarat practica e una si teoria alta,dar sa pornesti pe un drum strain nu e totuna cu cel pe care l-ai cunoaste cel putin teoretic.
Apropo de pozitia 11 in legatura cu norocul,stiu ca multi nu vor sa accepte,dar intr-un oarecare procentaj fie el cit de mic si norocul are ceva de spus.
ms ptr sfaturi dar pentru mine sunt cam tirziu auzite k le am facut p toate si greu e sa refac greselile astea!!!!as avea si eu o rugaminte la cei care ma pot ajuta pe linga pasiunea de a creste porumbei sunt si colectionar de inele de colectie si dak este cineva care ma poate ajuta cu inele(cumpar orice fel de inel si de la orice asociatie din ro sau strainatate cu cit mai vechi cu atit mai bn) ma poate contacta la nr 0747076093 sau id mess bedry_costy87 rog seriozitate ms
Eu nu prea sunt de acord cu punctul 2… eu am inceput cu porumbei de la columbofili mai putin renumiti si care nu aveau multe zboruri cu porumbeii si nimeni nu credea ca o sa am vreodata voiajori buni de zbor… dar vremea se schimba si dupa multe antrenamente cu ei si dupa multa munca am ajuns sa am pui la primu zbor care la 300km in 6ore si 20min a fost acasa……
voi ramane eternul incepator
eu am porumbel care imi e greu sa il fac sa zboare si a venit in prima zi de la jaroslaw
Cu totii am facut aceste greseli (sau macar o parte din ele) si pate ca inca le mai facem, dar nu e nici o data tarziu sa tragem linie si sa ne corectam.
Si apropos de greseli mi-am adus aminte o vorba de pe la noi : “Omul din greseli invata, dar omul destept din greselile altora.”
Aviz celor care inca nu le-au comis pe toate!
Este o vorba care ne ajuta nu doar in columbofilie ci si in viata!
Apropos de noroc, o alta vorba de pe la noi: “Crestinii nu au noroc, pe ei ii ajuta Dumnezeu!”
Multe succese pe toate planurile si sa auzim numai de bine!
Andrei-Ionut Teslariu
foarte bun art. o parere intr-o voliera nu ai nevoie de mai mult de 40-50 de porumbei ca sa poti sa ii ingrijesti cum trebuie bafta multa
dar chiar cu porumbeii tai ce ai facut?
dupa parerea mea acest articol va fi foarte bun pentru incepatorii
VEZI CA SE POATE?
HAI CA INCET-INCET POATE NU NE LASI BALTA .
CINE A CITIT ARTICOLUL ASTA SIGUR SE REGASESTE .ORICINE INVATA DIN GRESELI.
BRAVO!
acest articol a venit ca o manusa pt mine eu fiind abia la inceput tocmai miam terminat voliera si caut porumbei si citind articolu deja mia schimbat radical viziunea pe care o aveam bv e foarte bun sper sa fac si eu ceva din viitori mei porumbei si pr.omit sa ma tin de cele citite mai sus
pt porumbei.ro:
vreau sa cresc voiajori si nu vreau sa incep gresit cu crescatoria de asta te rog daca ma poti ajuta sa-mi spui cateva lucruri de la care pot incepe. merci
frumos idul meu e sergiu_extasy2000
Salutare,
Am gasit un pui de porumbel (gutan) in spatele blocului chinuit de niste copii. L-am luat acasa si am inceput sa-l hranesc cu boabe de porumb, grau si floarea-soarelui. Il am de 10 zile si a mai crescut putin, penajul e mai frumos, mai are niste fire galbene pe cap, pe aripi, si pe spate. De mancat nu mananca singur, incearca dar le tot scapa (vreo 5 booabe de porumb si de grau ia intr-o zis singur), eu trebuie sa-i bag pe gat. Fac cu el putine exercitii de zbor prin camera si se descurca cat de cat. Daca mi-ati putea spune:
Cand sa-l las in lumea asta mare :) dupa ce ii dispare tot puful ala galben?
E femela daca tot se cauta/se curata atat la pene? (nu e prea mare porumbelul ca statura)
foarte util articolul pt incepatori si cred ca toti care au inceput ca si mine de la varste fragede au trecut prin toate aceste 5 etape…!!
Da,asa este dar nu intodeauna porumbei pripasiti nu sunt buni(cam 8o% nu sunt),s-a pripasit la mine un porumbel de 2003.si pui din el merg excelent la zbor.L-as baga si pe el la zbor. dar mie frica ca pleaca acasa.Ce parere aveti?
Foarte bun articol. Vreau sa imi construiesc un cotet de porumbei pentru ca sunt la inceput de drum si aceste sfaturi imi vor prinde bn. Ce ne am face fara domnul Andrei?.
nu sunt columbofil, nu ma pricep la porumbei de loc, dar am capturat un porumbel(de fapt a cazut la mine in gradina (cred ca era epuizat), i-am dat un vas sa bea apa, si vreau sa-l restitui proprietarului- sau sa vina sa i-l dau ca e tare frumos, are un inel la picior cu niste numere; banuiesc ca pentru cineva e important. As dori sa-mi spuna cineva cum as putea sa anunt proprietarul lui cit mai repede posibil..
Multumesc!
foarte bun articol sa stiti…si eu am facut toate 5 greselile
si eu am inceput cu porumbei pripasiti Unul l-am prins pe drum, nu mai avea vlaga iar altii, pui de anul acesta, primiti cadou de la un crescator. Este bine, credeti ca are vreun viitor crescatoria mea? Precizez ca cel prins de mine era un porumbel de concurs cu cip.
personal sint de acord,dar cred daca vin la un creskator,nu-mi vinde cei m.valoroshi porumbei, toti au inceput asha cu porumbei m.slabi,cei ce-au avut campioni deodata din 10 unul…
eu ,am inceput prin a cumpara vreo 60 de ciurucuri cand a venit un vecin ,bun columbofil mia zis ca astia nu sunt ciurucuri ci ragalii la inceput ma m simtit cam naspa dar cand am vazut adevarati voiajori am inteles, in ceea ce priveste crescatoria mea antai am achizitionat un cd cu un documentar sa zicem ,si cu ceva bune milioane ca de fara bani nu faci nimic miam facut o cusca sa zic buna ,,5m x 10 m unde cu munca multa am reusit cred sa fac ceva care sa mi placa ,in ceea ce priveste porumbeii am cumparat toate pasarile de la un crescator care de ceva vreme ai avea si reusind sa faca si ceva performanta , acum urmatorii pasi ar fi sa i vad facand pui si sa ma inscriu intro asociatie ,cam greu dar tre sa ti placa mult ca altfel geaba ,
Am gasit un porumbel voiajor, ranit la sub aripa stanga,nu stiu cauza ranirii.Lam adus acasa si i-am dezinfectat rana cu rivanol.Am mers la medicul veterinar sa intreb ce unguent as putea folosi pt rana si mi-a recomandat asocilin.Dupa ce am aplicat pe rana unguentul am observat o tremuratura a aripei.Ati mai folosit in situatii similare acest unguent?
Porumbelul nu are aripa rupta,asa rani tot incearca sa zboare dar nu reuseste decat pe distante mici.Nu am avut niciodata porumbei si as sa-mi dati un sfat pt a-l faca cat mai repede bine.Va multumesc anticipat
mno dami pace dar acum 50 de anii erau standardele de acum ?? erau tot felu de medicamente lasa pasarea sa manince natural nu medicamente de tot felu deci discursu asta nu prea ma fascinat
Nu uitati caci traim in Romania alti se multumesc cu ori ce numai sa nu plateasca,ori cum avem o gena buna multa sanatate,la Romani.
foarte bun articolul……. multumim pt sfaturi…..dar cred ca multi care le-au citit tot nu le respecta..la multi prima cauza ar fi ca nu au un venit destul de bun ca sa cumpere pasari pe calitate, sa faca voliera cum trebuie si mai ales tretamentul mecesar(ma refer la minimul:vaccinul,vitaminesi tratamentul pt bolile cei lovesc)
multi se multumesc cu putin:”am o voliera,am porubei in ea” deci ma numesc “columbofil”.
eu st din dambovita iar in zona mea uni crescatori nu vor sa ajutu pe cei care vor sa apuce pe acest hoby……am patit-o chiar eu,un vecin mi-a dat un porumbel bolnav.noroc ca am observat la timp si l-am indepartat din voliera.
vad ca st prea putin cei care vor cu adevarat sa ajute un incepator.
sincer eu nu mai am incredere in columbofili….nu mai am curajul sa le cer sfaturi sau ajutorul….asa ca am inceput sa ma docmentez singur…..si de fiecare data cand citesc cate ceva nou raman uimit de descoperirile pe care le fac….daca as avea cu cine sa comunic am discuta despre porumbei 24 de ore din 24……..
succes tuturor si vant in pene
of of da dar eu nushu ce si cum sai deosebesc pe cei buni de cei mai putin. in plus nu stiu care sunt cei de concurs si care sunt de frumusete exista vreo diferenta sau nu etc asta vreau sa aflu daca ma puteti ajuta so o faceti multumesc
sal, in legatura cu ciurucul am si eu unu insa asta e foarte dornic de zbor, si chiar l-am zburat,m-am gandit ca numai asa
o sa scap de el si ghici,a venit inapoi.
acum cu voiajorul de rasa” am achizitionat unul cu multe rugaminticaci era fiu de campion la 780 km din nustiu cati porumbei inscrisi la acel concurs,pana la urma l-am cumparat,iar surpriza cea mare a fost ca l-am zburat la250 km si nu s-a mai intors.
Foarte bun articolul,eu sunt incepator si am avut ce invata din acest articol,felicitari autorului,multa bafta acum in 2011 si vant in pene!!!
Sint incepator am pierdut 30 de porumbei in zona oradea la un antrenament.Daca s a pripasit la careva, vreunul rog sa lase mesaj pe sitte.Anunt recent.Va multumesc.
buna ma numesc ionut sunt incepator si am cam 3 specii de porumbei, 2 perechi gutani-doici, 1 pereche de simi ,si o pereche mai ciudata un jucator in 2moturi cu o satineata iar restul voiajori de zbor. vreau sa incep sa ii trec prin sita cum se spune dar nu prea stiu iar ca sa ma inscriu la o asociatie in prima etapa nustiu dac mai raman cu 2-3perechi de voiajori. Desi cand le dau drumul dimineata zboara de adorm in gradina uitanduma la ei doar ca zboara in cercuri mici si la joasa altitudine. la gutani nu renunt de dragul porumbitelor cat sunt de devotate puilor iar la simi nici atat pt ca la unele antrenamente iam zburat si me ai si sau descurcat onorabil ba chiar mia luat niste pui de voiajori. Si sa nu uit am 2 porumbei care iarna asta sau jucat cu niste hultani si au scapat cu avarii grave, iam cusut, ingrijit ranile iar acum am pui la ei dar acum ei salveaza stolul de pericol. ce sa fac si cum sa procedez pt selectia lor astept opinii si multumesc anticipat multumesc mult
Salut! Sunt incepator si as vrea si eu sfaturi .Am o pereche de voiajori de la un crescator din severin.pot incepe cu acestia?
sau mai trebuie sa mai achizitionez cateva perechi…?
ff frumos acest articol este fff util incepatorile bafta in continuare si mult noroc in urmatorul an vant in pene!!!
Salut sunt Mihai,pt poz 23,un sfat dak vrei u sti cel mai bine ce porumbei ai.parerea mea este sa_l textezi la antrenamente si de acolo poti sa tragi o concluzie dak se merita sa_l bagi la concurs si sa l pastrezi,asta este primul pas sa l textezi inainte de concurs.PT K Totul pleak de la bugetul care il ai.Daca toti am fi avut un buget bun toti am fi avut porumbei cu performante de suces.Eu stiu cum am fost knd am inceput primul an si al doilea nu am avut rezultate.Al treilea an sau vazut rezultatele si cu timpul, in 4ani de cand am inceput atunci sau vazut rezultatele la care ma asteptam bine inteles a contat si varsta.Cand am inceput aveam 11 ani dp ce am crescut si am implinit 14 ani sau vazut rezultatele pe care le asteptam.ast un rasp
Bun articolul!!!
@yonutz (com. 75):
nu că mă aștept să mai răspundă cineva după atâta timp de la postarea articolului dar, totuși sper…
CE SUNT ĂIA PORUMBEI SIMI?
E VREO RASĂ?