incepatori-voiajori
sursa foto

Le-am facut pe toate 5, si sper ca acest articol sa le fie util incepatorilor.

1. Studiaza multe crescatorii inainte de a o construi pe a ta. Sunt sanse mari sa o construiesti prost, si a o modifica pe parcurs este un chin. Vei vedea ca multe aspecte se regasesc in TOATE crescatoriile (cum ar fi sputnikul, aranjarea odihnitorilor, boxele, numarul de compartimente). Ele sunt asa din motive bine stiute. Chiar daca te incapatanezi sa faci altfel, cu timpul vei constata ca tot acolo ajungi.

2. Achizitioneaza de la inceput porumbei buni, de la crescatori cu rezultate constante an de an. Este gresit sa crezi ca poti incepe cu porumbei slabi pana “inveti” columbofilie. Voiajorii de rasa buna au si alt comportament, deci ce crezi ca “inveti” cu toate adunaturile, va trebui sa iei de la capat cand vei avea voiajori de rasa buna. Vom denumi cele 2 categorii: “voiajor de rasa” si “ciuruc”. Prin “ciuruc” nu ne referim aici la gutani ci la acei voiajori care arata exact ca super cursierii dar au aptitudinile unei gaini.
– ciurucul nu se prea da in vant dupa zbor, in jurul casei va trebui sa il fortezi iar daca se supara sa lasa pe alte case sa se odihneasca si te umple de draci! … voiajorul de rasa zboara de placere uneori pana te plictisesti
– ciurucul iti taie tot entuziasmul participarii la primele etape din viata ta, cand colegii de club au toti porumbeii acasa iar tie ti-au venit 6 din 20, si aia dezmembrati de oboseala
– ciurucul nu e foarte rezistent la boli pentru ca n-a fost slefuit in fiecare generatie sa faca fata intregului sezon de concurs, de regula se trage din porumbei neselectionati sau din pripasiti care au clacat dupa 2-3 etape si au intrat la “matca” acolo unde au cazut cand li s-a terminat “benzina”; are gene de porumbei slabi, fara vointa de a ajunge acasa, fara orientare buna, fara musculatura potrivita, fara rezistenta la boli etc. La exterior de cele mai multe ori, ciurucul arata la fel ca voiajorul de rasa. Deci, achizitiile se fac de la crescatori cunoscuti pentru seriozitatea lor. Din pacate, in orice crescatorie care nu mai participa la concursuri de cativa ani, se va dilua mult performanta datorita lipsei selectiei iar cumparand doar “linia” si povesti din anii trecuti, sansele de a face performanta sunt mici.

Uita de porumbeii frumosi, baltaturi, culori rare, nari nu stiu cum… cei mai frumosi porumbei sunt cei care la finalul sezonului motaie in cuibarul lor cu norma facuta. Trebuie sa te decizi inca de la inceput: vrei performanta la concursuri sau porumbei de ornament pe care sa-i admiri prin curte. Daca vrei ornament, sunt multe rase mai frumoase decat voiajorii. De multe ori “ratusca cea urata” da bataie la tot restul stolului, si devine in ochii tai cel mai frumos porumbel.

3. Rezista tentatiei de a tine porumbei pripasiti, nu poate decat sa-ti dauneze pe termen lung, in 90% din cazuri. Te simti foarte norocos, si crezi in exceptii? Incearca. Dar e foarte posibil sa pierzi timpul degeaba. Porumbeii buni ajung acasa, nu se pripasesc.

4. Nu te grabi sa-i indopi cu medicamente, de cele mai multe ori trebuie sa indepartezi cauza nu efectul.

Voiajorii adevarati raman sanatosi daca au:
– crescatorie uscata cu mult aer proaspat
– hrana diversificata, adaptata nevoilor lor in diferite perioade ale anului
– apa proaspata schimbata cel putin odata pe zi, ideal de 2 ori pe zi
– suplimentele strict necesare cum ar fi gritul
– spatiu suficient; aglomerarea produce stres, care este primul ingredient pentru orice boala; ma ingrozesc custile de 2-3 metri cu 70-80 de porumbei, de nu vezi podeaua cand ii privesti pe jos. Conceptia “incep cu multi sa am de unde lasa” este gresita pentru ca le scade randamentul celor cu adevarat buni.

In ansamblu, lotul trebuie sa fie rezistent la bolile “uzuale”. Se trateaza individual sau si mai bine se indeparteaza exemplarele mult prea firave. Daca doar unul este bolnav, restul de ce sunt OK? NU incurajez “ruptul gatului”, personal am preferat ratacirea lor sa-si faca singuri soarta dupa noroc. Pasiunea de a concura si pasiunea de a creste porumbei in jurul casei sunt aproape 2 hobbyuri diferite. Alege.

5. Nu uita ca defectele se transmit usor. Nu pastra in crescatorie porumbelul x sau y doar pentru ca este “fiu din cutarescu”, nepot din “cutareasca”, fiecare porumbel trebuie sa-si merite locul in crescatorie, pe demonstrate, nu pe foaie. Raman cam putini porumbei in cazul asta? Foarte bine, vor avea conditii mai bune, si vor reface imediat numarul dorit, cu puii lor, care daca le seamana in mare masura, deja ai mai urcat o treapta.

Asa cum spunea Dl. Butucanu (super crescator roman) voiajorul este una din rasele care se degradeaza cel mai repede fara selectie. Personal am observat asta la mai multe specii pe care le-am crescut in timp, si mai accentuat la pestii de acvariu guppy (Lebistes Reticulatus) care permit selectii si evolutie foarte rapida avand in vedere ca nasc zeci de pui lunar si generatiile se succed rapid. Daca ai o infinitate de culori si forme prin selectie, lasati la voia intamplarii in cateva generatii revin la forma din natura, zvelta, cu putine culori si mult mai mici. Porumbeii, fara selectie drastica an de an, nu pot oferi satisfactii pentru ca se “dilueaza” mereu. Din pacate foarte multe voliere gazduiesc porumbei “in plus”, rezerve care n-au ce cauta acolo.

Un lucru extrem de util este sa tii un jurnal in care sa notezi cat mai multe amanunte despre ce se intampla in crescatorie. Primul an este mai greu, dar apoi cand vine vremea sa te uiti in urma sa vezi ce ai facut in data de x acum un an sau mai multi, unde ai gresit sau cum ai rezolvat o anume problema, iti vei da seama de utilitatea jurnalului. Vei sti la ce interval oua femelele de regula a doua serie de oua, ce pozitie de cuib au avut anumiti porumbei cand au clasat foarte bine, cand a fost catastrofa si de ce, ce vaccin ai facut si cand, etc.