541571-08 F – “Vandenabela” – Loc 2 National Fond & Loc 2 National General UCP & 12.858 Km clasati

vandenabela-2
Crescatori: Sorin Gheorghe + Puscoci Florin
Clubul Atletik Bradu, Jud Arges

In randurile urmatoare doresc sa va impartasesc povestea “Vandenabelei”, un porumbel de exceptie cu o vointa si putere extraordinara. Totul a inceput in primavara anului 2008, cand un prieten al meu, Munteanu Stelian din Craiova, proaspat columbofil ma invita la el sa-i vad columbaria. La sfarsitul vizitei imi ofera 2 oua cadou dintr-o femela de Vandenabeel, dintre care unul mi s-a spart pana am ajuns acasa. Din oul ramas a iesit Vandenabela, o femela care mi-a adus cele mai mari satisfactii columbofile de pana acum.

Primele 3 etape de la pui le-a trecut cu bine, insa a 4-a etapa a insemnat si prima catastofa din multele la care a luat parte. A fost o etapa de Tecuci, aproximativ 230 km, unde s-au pierdut mai bine de jumatate din porumbeii lansati. Timpul a fost foarte urat timp de o saptamana, cu temperaturi scazute si ploi foarte reci. De la acel zbor mi s-au intors 9 porumbei, aproape toti au reusit in anii ulteriori sa obtina rezultate foarte bune, printre care loc 3 nat as yarlingi 2009. Intre acesti 9 porumbei veniti de la catastrofa Tecuci, s-a numarat si Vandenabela, insa din cauza numarului mic de porumbei sositi de la acel concurs, s-a hotarat intreruperea sezonului de zbor cu puii la clubul nostru pentru acel an.

In anul 2009 am avut alti porumbei preferati si nu i-am dat asa mare importanta Vandenabelei. Ultima etapa din acel an a fost Nikolaev 600 km Ucraina, la care am participat crescatori de la noi din Arges si Gorj. La acea etapa, Vandenabela a reusit sa obtina loc 1 si participarea in expo 2009 la categoria general Yarlingi 2009, dar ulterior am fost informat ca a fost scoasa de alti 2 porumbei care nu fusesera luati in calcul. Daca insistam in pregatirea ei sunt sigur ca ar fi obtinut un rezultat mai bun, pentru ca a avut o etapa de 103 puncte, cat celelate 5 la un loc. Ramane doar cu loc 4 judetean General yarlingi 2009.

In 2010 am hotarat sa joace categoria fond insa reuseste un alt loc 1 pe lansare la o etapa mai scurta. Fondul s-a desfasurat pe ruta Polonia, o ruta dificila cu munti in fata si nevoia efectuarii de kilometri in plus fata de corectie. In primele 2 etape de fond reuseste clasari excelente si implicit punctaje foarte bune. La a 3-a etapa nu a putut sa participe din cauza ca atunci oua si riscam foarte mult, in planul de zbor mai fiind inca 2 etape. Ulterior din cauza “lipsei finantelor”, transportatorii au hotarat sa nu se mai desfasoare ultimele 2 etape de fond si implicit participarea Vandenabelei la fond s-a oprit aici. Jucand fondul, am omis mult etapele de tara la care trebuia sa participe, insa la sfarsitul campionatului obtine loc 11 Expo Nat UCP General Palmares 2009-2010 si loc 1 Judetean General Palmares 2009-20010.

Pentru 2011 am considerat ca cea mai buna categorie pentru ea este generalul, deoarece avea sanse mari la categoria general 3 ani palmares. Cu 3 zile inainte de prima etapa din acel an, am efectuat un antrenament cu tot lotul. Cand am ajuns acasa si am verificat cum au ajuns porumbeii, am constatat ca Vandenabela avea ambele picioare rupte, iar masculii sareau pur si simplu pe ea. I-am pus ambele picioare in atele si am ajutat-o 3 saptamani sa bea apa si sa manance. In tot acest timp a fost tinuta inchisa intr-un loc mic pentru a nu se rani. Slabise foarte mult si deja ma gandisem sa o retrag din concursuri, dar ea parca-si dorea sa continue. Pe zi ce trecea incepea sa se ridice in picioare si sa arate mai bine. La etapa a 3-a 250 km deja se ridicase intr-un picior, iar pe celalat il punea jos. Atunci am zis ca daca nu va participa la acel concurs, nu mai am cum sa o mai concurez. A participat la acel concurs fara sa mai fi zburat deloc in cele 3 saptamani si spre surprinderea mea reuseste sa si claseze. Din cauza loviturii si a efortului nu se refacea complet si din acel motiv nu am reusit sa o bag la toate concursurile. A participat la 5 concursuri, clasandu-le pe toate si reusind inca un loc 1 pe lansare. Pentru general palmares 3 ani mai avea nevoie de o etapa de fond. A participat la ultima etapa de fond pe ruta Polonia, etapa foarte dificila, insa din cauza numarului foarte mic de porumbei participanti la acea etapa si nerefacerea ei in totalitate, pierde de putin clasarea si nu obtine decat categoria Viteza Palmares 3 ani. In 2012 a ramas cu aceleasi probleme, nu reusea sa se refaca la revenirea din concursuri si nu am dorit sa o risc mai mult. A concurat doar la etape de viteza demifond, reusind clasare buna la nivel judetean la Categoria viteza palmares 4 ani.

In anul 2013 mi-am dorit sa o opresc definitiv acasa, dar la inceputul campionatului am observat ca era intr-o forma maxima si am zis ca o mai pot concura pentru ma ajuta la categoria crescatori. In primele 4 etape reuseste la 2 dintre ele punctaje foarte bune, ceea ce ma face sa o concurez la prima etapa de fond pentru general. Si surpriza, se anunta primii porumbei sositi la acel concurs, cand imi soseste si mie Vandenabela. Din cauza euforiei, telefoanelor si dorintei de a o recompensa cu apa si mancare o pun in ceas dupa 13 minute, ceasul nefiind bagat in priza. Totusi datorita avansului mare nu primeste decat 1.16 pcte penalizare. Dupa aceasta intamplare o concurez si la celelalte 2 fonduri la care mai primeste 1.57 respectiv 1.83 pcte penalizare si inchide norma fond cu 4.56 pcte penalizare. Pentru categoria general ii mai trebuia o etapa de demifond la care concureaza dupa etapele de fond obtinand locul 4 si 3.9 pcte penalizare, incheind norma general cu 17.91 pcte. Si totusi mai participa la o alta etapa de fond pentru categoria super as, unde obtine loc 12 si 7.08 pcte.

541571f

Dupa acest an reuseste sa obtina loc 2 National Fond UCP, loc 2 National General UCP, loc 15 National SuperAS UCP. A zburat in acesti ani pe ruta POLONIA, UCRAINA, REP. MOLDOVA, BULGARIA, reusind sa claseze pe toate rutele si la toate categoriile, cu un plus pentru etapele lungi si grele, a concurat pe oua, pui si vaduvie, ceea ce ma face sa consider ca e un porumbel complet cu un potential care poate nu a fost pus in valoare de mine atat cat trebuia. Acum stau sa ma gandesc daca sa ma opresc sau sa mai continui cu ea si la anul. Ce ma face sa gandesc la inca un an este faptul ca arata in forma si de-a lungul vietii ei a scos foarte putine oua si pui, ea concurand mare parte la vaduvie, inclusiv anul acesta.

Va multumesc ca mi-ati ascultat aceasta poveste si mi-as dori sa mai obtin astfel de exemplare care fac columbofilia mai frumoasa si mai usoara.

39 comentarii la “541571-08 F – “Vandenabela” – Loc 2 National Fond & Loc 2 National General UCP & 12.858 Km clasati”

  1. General, fond, porumbelul complet… Felicitari! Nici nu m-as mai intreba daca sa mai zboare sau nu. Matca 100% mai ales ca nu prea ai scos din ea.

    Iata inca un porumbel care intra in TOP 10 nu numai pentru norme cat si pentru +10.000 Km clasati.

  2. Laso acasa scote puisirori din ea merita a trecut prin multe ai ajunge cautai un mascul bun si va fi mai bine cu puiii

  3. Momentan nu exista national in Romania cu 3 federatii…

  4. felicitari pt rezultate daca femela e in forma si arata bine joaco in continuare si s-o vedem locul 1 national normal ca e riscant pt ca poate fi pierduta dar cine nu risca nu castiga noua ne e usor sa vb dupa margine dar asta e o parere a mea lasati porumbei sa zboare
    multa bafta cred ca o sa ai nevoie

  5. Vandenabela trebuie sa fie jucata in continuare, pentru ca, desi are niste rezultate deosebite, poate face performanta mult mai mare! Orice campion poate ajunge sa isi doboare propriul record…

  6. O cunosc foarte bine pe Vandenabela. Am avut placerea sa fiu partas la toate sosirile ei de anul asta, e fantastica. Si anul asta va veni tot in fata. Felicitari si succes in continuare.

  7. Felicitari, un porumbel de exceptie!
    Daca ar fi a mea, sincer, nu as sti cum sa procedez: sa-i dau posibilitatea de a se autodepasi, stiind ca potential exista sau sa o retrag.Cu siguranta, insa, as muta cel putin o pereche de oua ale ei la doici(daca nu 2, in functie de sistemul de zbor), inainte de sezon.
    Orice veti alege, va doresc succes!

  8. Felicitari!!!! O super femela,un porumbel de top 3 national UCPR care a venit bine indiferent daca vremea a fost buna sau rea!!

  9. eu zic sa o opresti la reproductie ca ti-a demonstrat destul si nu se stie poate se intampla vreun accident cu ea anul urmator. succes

  10. Super porumbita si foarte interesanta povestea ei.

    Daca voi vreti sa o zburati, e numai problema voastra. Porumbita a demonstrat, nu mai are nevoie de alte rezultate.

    Ce porumbel credeti ca mai venea dupa ce avusese piciorele rupte?!

    Ganditi-va numai la faptul ca poate anu asta transporttorul doamne fereste ii lanseaza cumva de sub nivelul Marii Negre. O sa va zmulgeti parul din cap.

    Nu am cuvinte, SUPERLATIV!

  11. impresionant,pacat ca n ati incercat cativa pui din ea pana acum sau pe ea la etape de maraton,dai un masc bun reproducator si scoate ceva pui cat se poate printre etape si dedic o maratonului exclusiv anul acesta,la natural,asta ptr ca ti place sa joci din ce ai relatat si porumbita e pregatita psihic ,oricum mai aveti timp destul de gandire,sanatate ,multa bafta,s auzim o noua performanta

  12. Ceva de genul… ai un porumbel prea bun si constant care nu mai are nimic de demonstrat, arunca-l la maraton, poate scapi de grija lui. E o zicala de care e bine sa ne amintim in viata cat mai des: “nemultumitului i se ia darul”.

  13. Auzi, dar ai decat un porumbel in cusca, sau mai ai si altii? :)) E doar o gluma! Vorbind serios ,eu as incerca sa-i gasesc un mascul pe masura, folosind acelasi sistem ca si cu ea. Sau gaseste mai multi masculi si imperecheaz- o cu toti. Vezi ce resulta ca s-ar putea sa dea pui buni cu toti masculii, altfel ai si o buna reproducatoare. Sau fa ce vrei, dar sa nu zici ca nu ti s-a spus! :)) Felicitari!

  14. Las-o acasa, scoate pui si vezi daca si acestia se ridica la nivelul ei, s-ar putea sa ai surprize.

  15. Succes in continuare indiferent de decizie,daca o retrageti sau nu,foarte frumos articolul prin ce a trecut ea si a reusit totusi!vant in pene

  16. Felicitari pt aceste minunate rezultate si super femela!! eu sincer,dac as avea aceasta femela,as zburao in cnt si mai ales..la maraton..dar decizia va apartine!!numai bine.

  17. Salut,
    Sorin te felicit ca ai luat decizia de a prezenta aceasta porumbita si muritorilor de rand.
    Din cate imi aduc eu aminte in toamna aveai 2 pui din aceasta femela zicei ceva de genul ca unul vrei sa-l pastrezi iar pe cel deal doilea daca primesti pretul corect il vinzi.
    Sa sti ca m-am gandi foarte serios sa il achizitionez chiar eu.
    Sti foarte bine ca m-am mutat in Bucuresti de anul trecut si inca nu am reusit sa-mi construiesc o voliera dar cred ca cat de curand am sa-mi aduc aici “maratonista mea”si impreuna cu puiul de la tine sa formez “cuplul de aur”
    Sper sa ne revedem curand.

  18. foarte tare femela..fara cuvinte, dupa mine o declar porumbelul anului

  19. M-am uitat pe fisa de expozitie a femelei. Mai rar porumbel cu 3 locuri de 1.

    Ca sa fac o gluma (proasta) poate intervine dl Marius Tunduc si spune ca femela nu a jucat in Liga Campionilor.

  20. felicitari!!!eu zic k trebuie sa o bagi la matca.se poate intampla un accident sau…se loveste de vreun braconier.bafta si vant in pene!!!

  21. mai stiu situatii cu porumbei de top national cu palmarese jucati la epuizare…si dupa aia pierduti…si crescatori care le vine sa planga dupa aia..si colegi de club care rad pe la spate…io as baga-o la matca cu un singur mascul tot cu rezultate similare…sa scoata macar 10 vadenabeli ca si ea, asa as sti ca am siguranta la matca…acuma faci ce vrei, ai avut curaj , iar pasarea a avut ambitie si vointa de fier…va potriviti , ar fi pacat sa va despartiti…felicitari oricum!

  22. Sa va fie sanatoasa si sa aiba succes in continuare

  23. buna pasare….asa vointa rar intalnim la porumbei….e bine sa reproduci serios din ea….si dak o sa ai vreun fiu bun…sa faci incest sa iti poti forma o familie pe baza iei….porumbeii buni sunt putini…..insa porumbeii f buni sunt f putini….detii una excelenta…..apreciaza-o…sanatate …sa iti traiask

  24. dupa atatia ani nici un pui bun?curios?mai ales pt k este de la altcineva .felicitari pt ea.

  25. Felicitari Sorine!
    Tu sti cel mai bine ce e de facut mai departe.
    Bafta in continuare!

  26. bravo sorine ! sper pe mai departe sa ai mult mai multe impliniri cu porumbeii succes .

  27. Felicitari Vandenabelei, dar si tie pt ca ai stiut s-o determini sa-si doreasca atat de tare sa se intoarca acasa. De-acum inainte, doar tu hotarasti daca o lasi sa zboare pentru palmaresul ei, sau o opresti la matca pentru (viitorul) palmares al tau.
    Vant in pene.
    Cristi si Pompi







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *