vandenabela-2
Crescatori: Sorin Gheorghe + Puscoci Florin
Clubul Atletik Bradu, Jud Arges

In randurile urmatoare doresc sa va impartasesc povestea “Vandenabelei”, un porumbel de exceptie cu o vointa si putere extraordinara. Totul a inceput in primavara anului 2008, cand un prieten al meu, Munteanu Stelian din Craiova, proaspat columbofil ma invita la el sa-i vad columbaria. La sfarsitul vizitei imi ofera 2 oua cadou dintr-o femela de Vandenabeel, dintre care unul mi s-a spart pana am ajuns acasa. Din oul ramas a iesit Vandenabela, o femela care mi-a adus cele mai mari satisfactii columbofile de pana acum.

Primele 3 etape de la pui le-a trecut cu bine, insa a 4-a etapa a insemnat si prima catastofa din multele la care a luat parte. A fost o etapa de Tecuci, aproximativ 230 km, unde s-au pierdut mai bine de jumatate din porumbeii lansati. Timpul a fost foarte urat timp de o saptamana, cu temperaturi scazute si ploi foarte reci. De la acel zbor mi s-au intors 9 porumbei, aproape toti au reusit in anii ulteriori sa obtina rezultate foarte bune, printre care loc 3 nat as yarlingi 2009. Intre acesti 9 porumbei veniti de la catastrofa Tecuci, s-a numarat si Vandenabela, insa din cauza numarului mic de porumbei sositi de la acel concurs, s-a hotarat intreruperea sezonului de zbor cu puii la clubul nostru pentru acel an.

In anul 2009 am avut alti porumbei preferati si nu i-am dat asa mare importanta Vandenabelei. Ultima etapa din acel an a fost Nikolaev 600 km Ucraina, la care am participat crescatori de la noi din Arges si Gorj. La acea etapa, Vandenabela a reusit sa obtina loc 1 si participarea in expo 2009 la categoria general Yarlingi 2009, dar ulterior am fost informat ca a fost scoasa de alti 2 porumbei care nu fusesera luati in calcul. Daca insistam in pregatirea ei sunt sigur ca ar fi obtinut un rezultat mai bun, pentru ca a avut o etapa de 103 puncte, cat celelate 5 la un loc. Ramane doar cu loc 4 judetean General yarlingi 2009.

In 2010 am hotarat sa joace categoria fond insa reuseste un alt loc 1 pe lansare la o etapa mai scurta. Fondul s-a desfasurat pe ruta Polonia, o ruta dificila cu munti in fata si nevoia efectuarii de kilometri in plus fata de corectie. In primele 2 etape de fond reuseste clasari excelente si implicit punctaje foarte bune. La a 3-a etapa nu a putut sa participe din cauza ca atunci oua si riscam foarte mult, in planul de zbor mai fiind inca 2 etape. Ulterior din cauza “lipsei finantelor”, transportatorii au hotarat sa nu se mai desfasoare ultimele 2 etape de fond si implicit participarea Vandenabelei la fond s-a oprit aici. Jucand fondul, am omis mult etapele de tara la care trebuia sa participe, insa la sfarsitul campionatului obtine loc 11 Expo Nat UCP General Palmares 2009-2010 si loc 1 Judetean General Palmares 2009-20010.

Pentru 2011 am considerat ca cea mai buna categorie pentru ea este generalul, deoarece avea sanse mari la categoria general 3 ani palmares. Cu 3 zile inainte de prima etapa din acel an, am efectuat un antrenament cu tot lotul. Cand am ajuns acasa si am verificat cum au ajuns porumbeii, am constatat ca Vandenabela avea ambele picioare rupte, iar masculii sareau pur si simplu pe ea. I-am pus ambele picioare in atele si am ajutat-o 3 saptamani sa bea apa si sa manance. In tot acest timp a fost tinuta inchisa intr-un loc mic pentru a nu se rani. Slabise foarte mult si deja ma gandisem sa o retrag din concursuri, dar ea parca-si dorea sa continue. Pe zi ce trecea incepea sa se ridice in picioare si sa arate mai bine. La etapa a 3-a 250 km deja se ridicase intr-un picior, iar pe celalat il punea jos. Atunci am zis ca daca nu va participa la acel concurs, nu mai am cum sa o mai concurez. A participat la acel concurs fara sa mai fi zburat deloc in cele 3 saptamani si spre surprinderea mea reuseste sa si claseze. Din cauza loviturii si a efortului nu se refacea complet si din acel motiv nu am reusit sa o bag la toate concursurile. A participat la 5 concursuri, clasandu-le pe toate si reusind inca un loc 1 pe lansare. Pentru general palmares 3 ani mai avea nevoie de o etapa de fond. A participat la ultima etapa de fond pe ruta Polonia, etapa foarte dificila, insa din cauza numarului foarte mic de porumbei participanti la acea etapa si nerefacerea ei in totalitate, pierde de putin clasarea si nu obtine decat categoria Viteza Palmares 3 ani. In 2012 a ramas cu aceleasi probleme, nu reusea sa se refaca la revenirea din concursuri si nu am dorit sa o risc mai mult. A concurat doar la etape de viteza demifond, reusind clasare buna la nivel judetean la Categoria viteza palmares 4 ani.

In anul 2013 mi-am dorit sa o opresc definitiv acasa, dar la inceputul campionatului am observat ca era intr-o forma maxima si am zis ca o mai pot concura pentru ma ajuta la categoria crescatori. In primele 4 etape reuseste la 2 dintre ele punctaje foarte bune, ceea ce ma face sa o concurez la prima etapa de fond pentru general. Si surpriza, se anunta primii porumbei sositi la acel concurs, cand imi soseste si mie Vandenabela. Din cauza euforiei, telefoanelor si dorintei de a o recompensa cu apa si mancare o pun in ceas dupa 13 minute, ceasul nefiind bagat in priza. Totusi datorita avansului mare nu primeste decat 1.16 pcte penalizare. Dupa aceasta intamplare o concurez si la celelalte 2 fonduri la care mai primeste 1.57 respectiv 1.83 pcte penalizare si inchide norma fond cu 4.56 pcte penalizare. Pentru categoria general ii mai trebuia o etapa de demifond la care concureaza dupa etapele de fond obtinand locul 4 si 3.9 pcte penalizare, incheind norma general cu 17.91 pcte. Si totusi mai participa la o alta etapa de fond pentru categoria super as, unde obtine loc 12 si 7.08 pcte.

541571f

Dupa acest an reuseste sa obtina loc 2 National Fond UCP, loc 2 National General UCP, loc 15 National SuperAS UCP. A zburat in acesti ani pe ruta POLONIA, UCRAINA, REP. MOLDOVA, BULGARIA, reusind sa claseze pe toate rutele si la toate categoriile, cu un plus pentru etapele lungi si grele, a concurat pe oua, pui si vaduvie, ceea ce ma face sa consider ca e un porumbel complet cu un potential care poate nu a fost pus in valoare de mine atat cat trebuia. Acum stau sa ma gandesc daca sa ma opresc sau sa mai continui cu ea si la anul. Ce ma face sa gandesc la inca un an este faptul ca arata in forma si de-a lungul vietii ei a scos foarte putine oua si pui, ea concurand mare parte la vaduvie, inclusiv anul acesta.

Va multumesc ca mi-ati ascultat aceasta poveste si mi-as dori sa mai obtin astfel de exemplare care fac columbofilia mai frumoasa si mai usoara.