A dat soimu!

Tot auzeam colegii ca ii pisca soimul si ma miram pentru ca nu i-am mai vazut mutra din iarna. Poate o fi interceptat puii la disparitiile lor dar acasa in raza vizuala nu a aparut deloc. Pana azi… asa ca de 1 Septembrie, sa incepem toamna cum se cuvine.

Vremea era superba, puii s-au ridicat neobisnuit de sus, fara sa fie speriati de ceva. Ma uitam la ei si deodata vad cum trece prin ei o sageata in timp ce stolul se da brusc in jos si se rupe in doua. Pana am deschis telefonul sa filmez era deja in atacul 2 pe care l-am filmat total aiurea, au iesit din cadru fix cand i-a ajuns. Se intampla atat de sus incat pe ecran nu vad nimic asa ca tin telefonul orbeste unde estimez ca ar fi ceva. Totusi atacul 3 a fost filmat cat de cat, se vede cum a incercat sa agate unul. Intre timp incepusera picajele celor despartiti, auzeam suierat si busituri pe acoperis sau in plasa. S-au regrupat 2 stoluri, unul mare si unul mic, cel mare disparand cu soimul dupa el peste deal.

Am facut recensamantul cand au revenit si a fost formatie completa de data asta. Se poate vedea tentativa de filmare aici.

porumbei.ro

Categories Diverse

12 comentarii la “A dat soimu!”

  1. Si sambata trecuta cand am fost la Severin am vazut atacuri. Era un stol de voiajori 25-30 pe inaltime medie si brusc apar 3 ereti sub ei, a fost foarte frumos sa vad cum ii fenteaza pe toti 3. La mine in zona nu prea dau rapitoarele, dar ma termina prostia porumbeilor, nu sunt in stare deloc sa repereze voliera, desi acoperisul este la 3,5m si nici case nu am langa ea. Asta e…unii cu atacurile….altii cu proasta orientare…altii cu curentii de la peste 1000m. Suspansul, sacrificiile, nervii, banii, timpul si gandul la aceste pasari ne fac pe noi sa ne deosebim de oamenii obisnuiti si de cei care duc o viata monotona. Multa bafta tuturor !

  2. Am porumbei la tara a inceput sa dea uliul rau de tot de cateva zile le este frica si sa iese din cotet cand iasa nu apuca sa se ridice bine poc in ei nu a luat nimic deocamdata dar are timp.

  3. Vam zis ieri ca da uliul rau la mine in zona acum de dimineata dadui drumul la porumbei ca de obicei zburara cat zburara cand dorira sa se lase uliul pe ei pusa gheara pe un tardiv stiti cum il perpelea fata de mine eram la doi metri de ia avu noroc interveni repede si scapa dar dupa aventura asa nu cred ca mai iasa o saptamana din cotet

  4. Andrei, nu stiu cum e la voi cu voiajorii, dar pe mine m.a omorat soimul toata vara si stau aproape de mijlocul orasului. Apogeul a fost in luna iulie cand am pierdut 7 pasari intr.o saptamana, la un zbor de 3 ore si ceva am pierdut 2 pasari in saptamana aia. Dupa saptamana respectiva i.am vopsit cu spray roz si am evitat sa mai inalt ce mi.a mai ramas din stolul de zbor intreg, am ridicat doar o pasare sau doua din zburatori si completam cu pui mai mici si fara antrenament ca sa ii traga in jos si de atunci am mai pierdut inca 3 pasari. Bilantul pe vara asta e destul de neplacut, din ce am zburat serios din puii de anul asta mai am doar 8 pasari. Urca dupa ei in disparitie si sansele sa mai scape sunt slabe. Am vazut si niste atacuri ratate care m.au lasat cu gura cascata. Porumbeii au venit in picaj de la sute de metri cu soimul dupa ei si totusi au scapat. Acum 3 saptamani am avut un atac ratat la niste pui care zburau la joasa inaltime, pe care l.am putut observa foarte bine. S.a lasat in ei de 4 ori si l.au eschivat de fiecare data. Stolul de voiajori ai vecinului zbura sub ei si nici nu i.a bagat in seama, numai in zburatorii mei a dat. De obicei soimul ii asteapta deasupra casei la mare inaltime si nu se oboseste sa coboare dupa voiajorii vecinului care zboara jos si au un zbor mai rapid. Nu am vazut nici un atac la voiajori si mie imi lua cate o pasare la fiecare zbor. Evident, la porumbeii de inaltime e fix pe dos fata de voiajori, cele mai bune pasari mor primele. Probabil daca nu menajam putin pasarile zburate, mai performante, pana acum nu mai aveam nici una, procentajul pierderilor era de 100%.

  5. Pai la voiajori e exact la fel, ii trosneste pe aia harnici. Cei in forma si de rasa buna zboara tare si mai sus, nu se invart in jurul casei ca titirezul.

    Am inteles ca e o rasa smechera care umileste soimul mereu, berzatii de budapesta parca, ei urca aproape vertical cand vor si atat de sus ca nici soimul nu ii poate urmari, iar in picaje sunt asi. Ai incercat? Eu as vrea sa iau cativa in viitor, mi se pare foarte interesanta treaba.

  6. Buna ziua!
    Eu am niste bujori romanesti extrem de inteligenti.Ii am de 11 ani si am vazut nenumarate ocazii in care sant extrem de linistiti si isi bat joc de eforturile rapitoarelor.Acum vreo cativa ani am vazut cu ochii iesiti din cap cum o namila de uliu femela ataca o porumbita bujoara aflata pe acoperisul plat al volierei vechi.M-au intrigat porumbeii ce se speriasera si,cand m-am intors,rapitoarea era la cativa metri de voliera intr-un picaj fantastic iar bujoara se uita calma,incordata dar calma,cum se apropie.Cand mai avea nici un metru s-o ia a sarit brusc intr-o parte iar namila a lovit cumplit fibra de sticla care a parait sub presiunea ei si apoi a aruncat-o ca pe-o minge intr-un prun ce l-aveam in apropiere.De-acolo a plecat,probabil dezorientata de lovitura in acoperisul elastic si de prezenta mea acolo.
    Totusi,porumbita nu a zburat dupa ce a facut eschiva,cum uliul nu s-a intors,s-a dus tacticos,cu miscari vibrante,incordata ca un arc,si a intrat in voliera.
    Iar eu m-am pus pe un ras vulcanic de am speriat familia care nu intelegea ce am,dar eu am vazut faza si”fata”namilei de uliu cand s-a trezit agatat intre cracile prunului!!!
    Superba faza,n-am s-o uit niciodata!
    Din experienta mea,zburatorii de Cj,niste pasari mici cat pumnul pot fi extrem de rapizi si fantastic de “manevrabili”in aer……la fel,am vazut unul la mine facand,cum ziceam cand eram copil”mucii cravata”la o rapitoare,si,bineinteles,conteaza individualitatea si experienta pasarii!!!
    SANATATE TUTUROR!

  7. Nu i.am incercat si nici loc pentru o alta rasa nu mai am. Ce pot sa spun este ca ipoteza cum ca urca atat de sus incat nu ii mai urmareste soimul, din punctul meu de vedere nu e valabila intrucat majoritatea atacurilor si implicit a pierderilor, au loc atunci cand pasarile sunt in disparitie. Eu ma uit cu binoclul de 8x dupa ei si uneori abea se vad si asa.
    Din cate stiu, berzatii au un zbor mai rapid decat rasele noastre, dar am vorbit cu un crescator de galateni de zbor caruia i se pripasise o femela berzat si i.a luat.o soimul si pe ea si puii din ea cu un galatean.
    Eu am observat ca atunci cand zbor stol mix galateni, ciungi si severineni, soimul prefera galatenii, desi ciungii au un zbor o idee mai lent. Probabil galatenii se panicheaza mai repede datorita temperamentului, pe ei mi i.a topit primii, dar dupa ce a cam terminat cu ei, a trecut la ciungi si i.a luat in acelasi ritm. Zburatori de severin am zburat mai putini si nu imi pot da o parere despre ei, dar oricum am pierdut si din ei.

  8. La Giurgiu inca nu a aparut uliul dar este un soricar pe sat care sperie pasarile in draci . l-am urmarit pe weekend nu ataca porumbeii dar ii sperie de se umple cerul de cateva ori pe zi la fiecare trecere a lui .

  9. Din punctul meu de vedere, pe langa soim, uliul este lux. Pana anul trecut, am avut cu un unchi porumbei la tara, in podul casei, liberi absolut tot timpul anului. Un amalgam de rase, voiajori comuni si porumbei de ornament. Soimului nu i.am vazut fata, in schimb uliul dadea in fiecare iarna si lua mai putin de 10 pasari pe an, si aia pui de iarna abea iesiti la zbor. La uliu mai face scandal o pasare, mai bati din palme si daca porumbeii sunt alerti sansele de reusita sunt slabe, pentru ca in cursa dreapta de urmarire, daca pasarile au putina experienta si sunt sanatoase rar ii prinde. Soimul e pe tarlaua lui, el face legea si ia la rand, pasari tinere sau batrane si nu poti decat sa te uiti dupa el si sa speri ca are o zi mai proasta.

  10. Andrei, daca tot il cheama pe soim Falco peregrinus, prin popor umbla niste proverbe si zicatori cum ca “musafirul vine, dar mai si pleaca” si “calatorului ii sta bine cu drumul”. Am tot cautat si nu am gasit nimic cu privire la migratia soimului pe si de pe teritoriul Romaniei si nici date cu privire la cuibaritul lui pe teritoriul tarii noastre nu prea sunt. E la noi in mod permanent, pe tot timpul anului sau sezonier? Ori a considerat ca poporul roman e foarte primitor si s.a stabilit aici desi e pasare migratoare. Ai idee despre asa ceva?

  11. Nu prea pleaca se pare, la noi in Campulung e mereu. Sta pe un turn foarte inalt dezafectat… pleaca dimineata la vanatoare si in 10 minute se intoarce cu porumbel. Apoi incep sa curga fulgi din varful turnului… asa povestesc colegii care locuiesc in apropierea lui.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *