Adapostirea si hranirea porumbeilor pe marile geruri din iarna


Avand in vedere atentionarea meteo, merita readus in actualitate acest topic. Urmeaza o saptamana cu temperaturi care vor scadea pe alocuri sub -25 grade. Cum protejam porumbeii si ce hrana le oferim?

Vechi topicuri din 2008 si 2010:
(comentarii noi de la 115)

As vrea sa va intreb pe toti cei care viziteaza site-ul cum va izolati voliera pe timp de iarna. Va spun si metoda mea. Pun carton unde am plasa iar peste carton pun polietilena comprimata(celofan)! Astept sfaturile voastre despre cum va izolati voliera!
Multumesc anticipat

Topic solicitat de Alin

As vrea sa vad parerile scriitorilor de pe Porumbei.ro, cu privire la iarna din acest an. S-a spus ca va fi cea mai grea iarna si va fi foarte frig. Cum ne putem “proteja” porumbeii, pentru a nu ramane fara ei? Daca o sa-mi plachez podul cu polistiren de 3 cm, va fi putin mai cald? Sau trebuie neaparat sa fie de 5 cm?

Topic solicitat de Sergiu

180 comentarii la “Adapostirea si hranirea porumbeilor pe marile geruri din iarna”

  1. Eu unul n-o izolez deloc. Are 2 pereti de plasa, si este la fel de frig inauntru ca si afara. Cat timp mananca suficient sa-si produca energie pentru incalzire proprie, n-au treaba. Precizez ca am voiajori, cei de ornament cred ca-s mai sensibili. Am citit si de crescatori din Belgia care-si tin la iernat porumbeii in voliere cu toti peretii de plasa…

    Sa vedem ce metode folosesc ceilalti.

  2. Eu am volierele structurate pe o camera in care sunt boxele cu iesire in voliera.Pur si simplu le inchid usa noaptea.Nu ii tin niciodata inchisi de tot decat daca este viscol mare si asta nu mai mult de 2 zile.Porumbeii oricum rezista bine la frig si daca ii tii prea izolati mai rau le faci.
    Daca ai doar unul sau trei pereti izolati si celalat este de plase este bine sa iti confectionezi panouri pe care sa le poti pune usor seara si sa le dai jos dimineata dupa ce au mancat porumbeii.

  3. buna ziua, discutam mereu de mediu uscat, fara curenti de aer si ce aud aici, pereti de plasa, liber……
    Cu siguranta sanatatea porumbeilor sufera in conditiile astea,cel mai bine ar fi aerisitoare jos si sus dar facuta din pereti prin care sa nu patrunda curentii de aer.

  4. eu unul nu am izolat niciodata voliera iarna, decat am pus tabla pe unde vedeam ca bate zapada, pentru a nu intra la ei….porumbeii nu sunt afectati asa rau….daca ati observat iarna daca le puneti apa se scalda cu toate ca e foarte frig afara!!! asa ce sa mai spunem de porumbeii stingheri care toata iarna stau afara!!!

  5. Eu sunt incepator nu ma pricem foarte bine, dar din cate am citit frigul nu ii afecteza in mod direct pe porumbei, dar de prefebil ar fi sa aiba un adapost cat mai confortabil pe timpul iernii.
    Am si o intrebare daca porumneii sunt tinuti iarna intr-un mediu cald se pot reproduce in condii optime? A incercat cineva ? au avut puii sanatosi?

  6. O sa-mi sara lumea in cap…dar nu pot sa ma abtin. Cand eram copil si tineam porumbeii intr-o cusca veche de iepuri (practic in aer liber) am scos un pui in Decembrie pe ger, nu-mi iese din minte. Mi-l aduc aminte la primul zbor cum plana printre fulgii mari de zapada. S-a facut mare si a scos pui la randul lui, in vara urmatoare. Nu vreau sa spun ca asa se procedeaza, ci doar relatez o realitate la care am fost martor si care arata de ce-s in stare porumbeii.

  7. da porumbei iti scot si iarna daca la ei este caldura , dar de pui cum ies din oua nu pot sa-ti zic nimic

  8. cred k e necesar sa ferim porumbei kt de kt de frig, pt. k stim foarte bine k pe timp de iarna temperaturile scad ft, mult mai ales noaptea knd pot ajunge la -25;;-30 de grade in unele zone.VOliera mea e situata in podul blocului si e destul de frig si acolo si in fiekre iarna o izolez cu carton gros de 1cm, si feresc porumbei kt de kt de frig.E o metoda destul de buna in cazul in kre nu gasesti alte alternative.Cei kre au crescatorii construite din diferite materiale mai izolate nu au treaba pe timpul ierni.Si mai e un lucru: o hrana buna si adecvata kre sa le ofere suplimente necesare, plus vitamine, etc…va salut

  9. Eu ii tin in balcon intr-o cusca (balconul este tip logie inchis cu geam termopan). Mie nu se pare a fi frig, ma rog nu e nici cald. Am intrebat daca pot face pui pentru ca am vazut un mascul cum a calcat femelea de mai multe ori si ma gandesc, ca logic ar fi acum sa faca oua. Si nu as fi vrut sa scoata pui bolnavi care ulterior ar fi murit.
    Este ok daca ii tin pe balcon pentru maturi banuiesc ca nu ar fi o problema? dar pentru pui? Cam care ar fi temperatura medie pentru pui ?
    Va multumesc mult pentru raspunsuri.

  10. Voliera e bine sa fie izolata bine cand sunt gerurile alea periculoase. La mine am peretii care inconjoara cusca izolatzi cu vata minelata dar in fatza am geamuri pe care le deschid ziua. Noaprtea le inchid k sa dorm linistit. Deci iti trebuie aerisire si iarna. Izolarea completa nu e prea buna.
    Bafta si sanatate la hulubi !

  11. Pana la -25 de grade nici o problema
    (si la Moscova sunt gutani pe strada)
    Porumbeii nu sufera de frig mai ales daca sunt bine hraniti.
    NU LE DATI APA CALDA!!
    Voliera cu mai multe laturi deschise ,vantul, ploaia
    nu fac probleme.
    Porumbeii trebuie sa aibe un loc unde se retrag
    sa doarma, care trebuie sa fie uscat si fara curenti,
    adica sa fi nu fie o atmosfera umeda ca intr-o pivnita
    si sa nu fie o gaura in stinga si una in dreapta in asa fel ca
    porumbeii sa innopteze in curent.
    Sunt porumbei care fac pui si iarna,
    preferabil este o pauza in reproducere si departirea pe sexe.

  12. Nu cred ca ii afecteaza frigul.
    Stiu la cineva o femela de 07 care a dormit toata iarna afara in voliera pentru ca nu vruia sa intre inauntru si anul acesta a facut norma la fond cu 200 de pcte,3 participari 3 clasari,castigand concursul Chelm 1(790 km) din 1000 de porumbei.

  13. nu trebuie izolat cu nimic,este o mare prostie,lasa ti custile asa cum sunt…ce daca intra putina zapada????sa vedeti cum merg prin ea,cum dau cu ciocul in zapada.parca se joaca….nu va faceti griji de genul asta,mai bine sa ne intrebam ce tinem peste iarna?merita sa manance?asta e problema..nu sa le punem calorifere in custi….columbofilia e simpla.oamenii o complica prin fel de fel de idei si griji…

  14. cum stau gutzaniii in poduri shi nu patzesc nik asa pot sta shi voiajorii nu te teme nu patzesc nik;)

  15. salut,eu nu izolez cu nimic pt ca voliera mea e construita din BCA si e destul de bine iarna inauntru.Totusi mi se pare un pic exagerat cu pereti din plasa,iarna cand viscoleste se baga toata zapada la ei,Pt porumbei.ro,si eu am avut porumbei in cusca de iepuri dar erau gutani si mi se par mai rezistenti.

  16. Ionut (18), fraza ta finala ar trebui printata si lipita la intrarea fiecarui cotet!

  17. eu am cotetul cu un perete complet acoperit si jumatate din alti doi pereti acoperita, restul este numai plasa. am auzit la multi ca pun celofan pe timp de arna, dar eu nu am pus pentru ca iarna asta este calduroasa si asa ei au mai multa lumina si mai mult oxigen

  18. DA perfect de acord cu ionut ,noi complicam lucrurile astea , si incercam sa le cream porumbeilor conditii uneori mai bune decat ptr. multi oameni .
    Nu exista decat porumbei buni si porumbei prosti.

  19. Nu trebuie izolata la mine in cotet partea din fata e din plasa.Noaptea trag jaluzele deoarece cateodata bate vantu fiind in camp de iti zboara palaria.In schimb inauntru e frig ca afara atata ca nu ninge si nu ploua inauntru.Singurul lucru de care trebe sa tin cont este acela sa nu fie curent inautru ca “omori”.

  20. Scuze de greseala dar tastatura asta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ca-i “onmori”

  21. Cum sa nu piarda din vitalitate cand ei sunt cocolositi toata iarna?Nu zic sa tii porumbeii pe casa toata iarna sau in vant pe bete in voliera dar nici inchisi la caldurica.In primul rand ar trebui selectata rezistanta naturala si apoi alte calitati.

  22. frigul omoara bacteriile , ganditi-va ininte sa actionati! eu niciodata in 12 ani nu am astupat cotetu si e cu plasa destul de mult si sufla vantu…:D

  23. cea mai mare prostie este aceasta de a-ti acoperii voliera, la porumbeii le trebuie o voliera bine aerisita,daca le dai o mancare bogata in vitamine si carbohidrati este ok.Pasarea rezista in general si la -30 grade

  24. cat mai natural ,asta i mai important,de fapt omul distruge totul,unde pune mana chiar daca pe moment se vede binele,mai tarziu tot rau iese(nu in toate cazurile,dar…)lasati i cat mai natural,e o simpla sugestie

  25. Doar plasa….

    Dar pentru cei care-si tin porumbeii pe perfuzii, geamurile si usa de termopan reprezinta singura solutie. Iarna asta a inceput devreme…

  26. Salutare.De curand mi-am terminat cotetul la ei,care este destul de mare si la acelasi lucru ma gandeam si eu dar,iata ca porumbei.ro a venit cu un topic util.Din punctul meu de vedere,daca ai o aerisire buna,nu ai umiditate la ei nu le dauneaza cu absolut nimic.Am un prieten care are de gand sa-si izoleze cotetul cu polistiren si face cea mai mare greseala.Orice diferenta de temperatura la porumbei sa stiti ca se simte asupra lor.Eu sunt de conceptia ca “CE ESTE NATURAL NU DAUNEAZA “.Dimineata cand plec la servici pe la ora 06:30 si intru la ei,aer curat frate,porumbei mei sunt foarte vioi,cu o vitalitate buna si nu am sa le pun nimic absolut nimic in fata.Bafta si “LASATI PORUMBEI SA ZBOARE NU BRACONAJUL”

  27. io nu izolez cu nimica. sa nu fie curent in rest totul e bine si porumbeii nu au nimik. frigul omoara bacteriile si asta ii un lucru bun nu un lucru rau…parerea mea

  28. daca nu vrem umiditate izolati seara si ziua lasati deschis sa fie aerisita voliera asa fac eu cu toate ca nu ninge deci e umiditate la max ca ploua iarna aici si tot izoleg de umiditate la mine e izolata perfect voliera si ies in voliera de plasa cind vor zboara cind o deschid eu atit in loc stau afara la aera plus 2 geamuri la baza volierei

  29. Dintre toate cate s-au scris (si sper ca se vor mai scrie) pe sit in ultima vreme, ma astept ca urmatorul an columbofil sa inceapa bine pentru toata lumea.

    Atat pentru voiajoristi, cat si pentru cei cu porumbei de zbor si joc si, de asemenea, si pentru crescatorii de ornament.

  30. Buna Domnilor

    La acest subiect cred ca nu exista o reteta unica ci la fel de diversificate cit nr columbofililor fiecare a fascut o alegere si in fuctie de asta isi sustine versiunea si e doar corect ca in final nefind o reteta unice toti au dreptate.

    Personal cred ca e doar o problema de gust si de stare materiala in momentul cind construesti sau de la puctul de plecare.
    Personal in copilarie am inceput in o maniera asemanatoare cu d-l Andrei Dejan in vecgiul cotet pt iepuri la care dupa circa doi ani iam construit o voliera in fata e drept ca cu citiva zeci de ani mai devreme dar se pare ca e valabile pt incepatori pina si azi iar ulterior am continuat in aceles stil cu jumate cladirea cu pereti si acoperis ermetici si jumate din plasa.

    Dar in momentul cind iam adus in Suedia mam emancipat si eu avind con la un stendard mai confortabil si iam instalat porumbei in o cladire din curte construind voliere in partea din fatacu orificiu de acces la voliera in permanenta si a fuctionat la fel de bine doar ca apa nu ingeta decit dupa -10 grade in rest la fel.
    Iar dupa ce am inpartit cladire in 3 astfel de compartimente si la inmultirea raselor am construit “Provizoriu” am zis eu in varianta practicata de mine in RO pina voi reusi sa mai construiesc inca o cladire si a fuctionat la fel de bine ca in cele lalte.

    Iar azi detin ambele metode 3 izolate si 4 semi descise si ne izolate de aia va dau dreptate la toti pt a fi corect si nu observ nici o diferenta intre cele doua find ca porumbei ies la aier curat in ninsoare si ploaiea din voliera ciar si cei din cladirea izolata doar cind se culca intra in interior dar ar fi o mica diferenta la cei cu jumate cladirea acoperita si fara perete intre spatiul de cuibare si cel al volierei din plasa folosesc plate de incalzirea a apei cu circa 2-3 luni mai mult pe an si poate trebuie sa mentionez ca cei de afara au podeaua din grarar.

    In ce privesrte supravetuirea puilor toamna tirziu sau primavara devreme e mai mult o problema care depinde de parinti obtinind supravetuitori in ambele tipuri de compartimente si bine inteles si mortalitate la ambele sisteme in fuctie de grija acordata de parinti.

    La inceiere vreau doar sa spun ca cei ce isi permit construiesc hotel de 5 stele ca nu e nici o problema eu am vizitat pe cineva care avea aier conditionat vara la ei si avfuctare iarna pt ai proteja de aierul umed iarna si din partea mea e ok.

    Dar asta nu inseamna ca cei care nu isi premit astfel de investiti sa nu creasca porumbei sau ca nu isi iubesc porumbei la fel ci poate chiar din potriva
    Plecind de la ideia de provenienta porumbeilor naturala a porumbeilor ma intre la cei din de padure cine le construieste mediu uscat ca sa zicem ca cei de stinca isi gasesc crapaturi in stinca uscate.

    Cu stima si respect Alex Bude

  31. asta e varianta mea,pe care o urmez:iarna las voliera exact cu e si vara..voliera mea avand un perete de plasa,ceilalti de lemn,respectiv sticla.
    porumbeii sanatosi si fara probleme vor trece prin iarna fara probleme.atata timp cat in voliera nu sunt curenti de aer(nu vant!) porumbeii vor fi ok.am intalnit pe la oameni si voliere care iarna sunt imbracate in folie de plastic(nailon)-cea mai mare greseala!aici apare umezeala,praful etc.

  32. dani incearca sa te exprimi corect.Eu stiu la ce te referi tu,dar fa diferena intre umiditatea aerului atmosferic si umiditatea care o are voliera(cotet) cum se spune la noi.Aceasta este in functie de materialul care este confectionata si de locul in care este asezata.Inainte sa scrii ceva pe topic,citeste ceea ce scrii.Bafta

  33. Sa vedeti cand o bate vantu prin plasa aia de care spuneti, ce curent, ce vartejuri, nu uitati ca noi avem ierni grele iar o voliera cu pereti deschisi nu este un lucru tocmai bun.
    Este adevarat ca porumbeii nu au nevoie de incalzitoare sau alte asemenea artificii dar nici voliere cu fata in vant nu va aduce nimic bun.
    Ce faceti insa iarna la ger cu apa?

  34. nu, intrebarea era alta, apa la temperaturi scazute ingheata iar eu daca ajung la 2-3 zile, inseamna ca exista posibilitatea ca porumbeii sa nu aiba apa in timpul asta, ce pot face in conditiile astea?

  35. Voliera nu se face niciodata,sub nici o forma,cu fata spre vant,in conditiile in care la noi in tara in majoritatea zonelor vantul bate iarna dinspre nord.Nici o pozitionare cu spatele spre nord nu ajuta mult pt ca astfel,mai ales in cazul volierelor semideschise,porumbeii sunt expusi pe timp de vara la temperaturi mari aproape toata ziua.

  36. Buna tuturor!
    Voliera deschisa in fata cu plasa este optima atita timp cit afara este senin si aerul este cit mai uscat, nu conteaza cit este de frig. Cind in timp ce afara ploua, este umezeala in atmosfera sau mai rau porumbarul este invaluit in ceata eu cred ca trebuie protejati lasind deschise doar aerisirile prevazute si concepute special pentru aceste conditii. Am vazut practic la mine, unde in boxul terminat care pe linga aerisirile prevazute care ramin tot timpul deschise, iesirea in sputnik am prevazut-o cu un geam pe care in noptile umede il inchid, dimineata chiar daca afara este ceata si umezeala, inauntru este bine aerisit dar aerul este uscat. In schimb in celelalte boxuri unde pe linga aerisitori ramine noaptea deschisa si iesirea in sputnik(rusinica ca nu-mi gasesc timp sa construiesc inchizatoarea), dimineata inauntru gasesc aproape toata atmosfera umeda de afara si porumbeii imi par jilavi cind ii iei in mina. Fiind vorba de niste sportivi nu se pune problema supravietuirii ci a pregatirii si a mentinerii organismului la nivele cit mai inalte. Ce nevoie au ei sa fie supusi supravietuirii in conditii vitrege cind la fel de bine ar trai daca ar fi un pic mai protejati(ATENTIE: nu cocolositi). Nu credeti ca ar fi mai pregatiti fizic si psihic in primavara daca toata iarna ar sta linistiti si noptile in loc sa se apere de viscol si sa se zgribuleasca ar dormi linistiti folosind energia din mincare doar pt. a face fata celor citeva grade sub 0?

  37. Cresc cateva rase de zburatori si am observat ca porumbeii sunt mai sensibili pe timp de iarna decat cei voiajori,asa ca de ceva ani buni invelesc cu folie 2 din cei 4 pereti ai volierei [3 pereti sunt din plasa] Mentionez ca nu le lipseste hrana de calitate si nici vitaminele.

  38. eu am fatada la voliera din plasa si asta primavara am amenjat un rulou cu lamele de poliuretan si aluminiu.si cand e mai frig il las mai jos ,iar cand e soare il ridic .sunt super multumit de el.inainte puneam o tabla zincata si ma suparam cand vedeam ce soare e afara si inauntru era umezeala .,deoarece tabla era prinsa bine de scanduri si nu puteam sa o scot ,iar sa o bat. si mi-a venit idee cu ruloul.

  39. Pentru domnul George.Dka nu puteti ajunge 2-3 zile si sta apa inghetata?Ce columbofil sunteti dvs?La mine apa la porumbei fie ca este pe timp de iarna,fie ca este pe timp de vara se schimba de 2 ori pe zi.Stim cu totii ca pe timp rece consumul de apa la porumbei scade,noaptea nu las apa in adapatore pt ca nu este igienic si dimineata imi ia timp sa o dezghet.In privinta plasei in fata,atunci,cand mi-am construit adapostul pentru ei am avut grija sa caut o busola si sa nu o dispun cu fata catre nord,in plus nu este in camp deschis,mai sunt cladiri,pomi etc.

  40. pt GEORGE(46):se gasesc incalzitoare pt apa la 8euro bucata.Sigur o sa gasiti la EXPO sau la reprezentantii NATURAL din zona dvs.Si eu am avut aceasta problema dar acum am cumparat aceste incalzitoare.Inca nu le-am folosit dar cred ca imi vor fii de mare folos.Succes

  41. termina cu prostiile si nu le m-ai pune carton si folie creezi efect solar si se imbolnavesc oricum sa nu intre zapada eu am plasa in fata aproape tot 60 cm osb jos si 30 sus restul numai plasa

  42. eu am 5 pereti de sarma si yam invelit cu celofan pentru iarna asta dar nu tin porumbeii inchisi deoarece am auzit ca daka nu fak miscare iarna pot ingheta de frig cu cat fak miscare si sunt liberi ;zboara,merg,cata stau afara etc cu atat se incalzesc corpurile lor dar e bina k iarna voliera sa fiue izolata pentru kaldura ultimilor puiii de toamna dupa ce acesti pui vor creste nu lasati porumbeiii sa se mai reproduka iarna pt ca am auzit ca nu vor mai avea energie la primavara sa zboare si sa se reproduka

  43. Eu am peretele frontal al volierei din plasa.In perioada decembrie-februarie maschez 3/4 din perete cu folie de polietilena, astfel incat sa nu patrunda curentii de aer direct catre boxe dar aerul sa poata circula.
    Problema e ca nu am putut orienta voliera altfel decat catre N, din motive obiective.In conditiile verilor toride din ultimii ani,climatul e ideal insa iarna porumbeii sufera in absenta soarelui,mai ales cei de la matca,zburatorii avand acces zilnic afara.
    Deci, ce facem in situatia in care trebuie sa ne adaptam conditiilor deja existente(impuse)?

  44. nu va izolati porumbei cu tot felu de nailoane si nui acoperiti lasati cum au intrat in iarna voliera trebuie sa fie izolaia sus pe lateralr si jos in fata un mmetru plasa nu o astupati ca le facet rau iesire la program mincare la program ciaiuri caldute echinaceia si musetel

  45. eo unu am usa din plasa si ii pun folie pe timp de iarna ca sa nu intre zapoata in ea dar sa stiti ca porumbei rezista pana la -40 Grade C

  46. eu am cotetu cat o camera voliera cam jumate din lungime lui vreo 3 m dar iarna ii tin in cotet inchisi si le pun un calolifer inauntru..stau in zona de munte este foarte friggg

  47. La multi ani!
    am si eu doua intrebari daca poate sa imi raspunda cineva?
    1.dece este otrava apa calda la porumbei?,dar caldutza adica la temp camerei putem sa o dam?
    2.ce mancare sa de pe timpul iernii la porumbei?,ce amestec?
    astept raspuns.
    Va multumesc mult si sarbatori fericite…

  48. Eu nu spun cum trebuie sa-i tinem iarna , pentru ca fiecare face asa cum doreste, dar pot sa va spun cum procedez eu . Crescatoria mea este prevazuta cu plasa pe toata lungimea peretelui din fata – orientata spre est – si nu acopar cu nimic toata iarna , chiar daca atunci cand viscoleste intra putina zapada , sa vedeti ce le place sa alerge prin ea / cu toate acestea nu o las mai mult de cateva ore o indepartez imediat ce timpul o permite. Precizez ca , fiecare boxa din compartimentele de matca si zburatori sunt prevazute cu mici orificii de aerisire la partea de sus .

  49. La multi ani!
    in ultima saptamana mi-au murit trei porumbei adulti intr-o porumbarie de beton. Alti trei abia mergeau. Am banuit ca este din cauza gerului si i-am bagat in casa. A doua zi erau in perfecta stare. Cand i-am eliberat in alta porumbarie de pamant,mai calda,am observat la unul dintre ei ca avea diaree de culoare verde inchis. Imi poate spune cineva daca este din cauza frigului?Sufar de fiecare data cand pierd orice exemplar.

  50. Depinde ce rasa sunt. Eu tin porumbeii voiajori in voliera de plasa, e ca afara de frig si nu au nimic. Alte rase sunt mai sensibile. Porumbaria nu prea se face din beton din cate stiu…tine umezeala, care e cea mai nociva. La fel trebuie sa aiba din belsug acces la lumina soarelui.

  51. La multi ani!
    La mine e ca la nimeni ii tin chiar si in curent doar atat le ofer: http://www.youtube.com/watch?v=zVrNQqB2viU&feature=channel_page

    si in al doilea filmulet:
    http://www.youtube.com/watch?v=4Px3drxn_Vc&feature=channel_page

    si va spun ca foarte uscat si pe data de 1 ian 2009 iata:

    http://www.youtube.com/watch?v=q191-j6QJlk&feature=channel

    va rog mult sa mi spuneti daca procedez bine

    un an nou fericit tuturora si la mai multi ani http://www.porumbei.ro

  52. Nu prea se vede de unde ar fi curent, nu apar exteriorul, acoperisul, etc.
    La multi ani

  53. Voi filma astazi poate dar exact partea din fata 4,5 metri e descoperit doar cand e ceata afara deasa mai acopar si eu ca intra multa umiditate rest e super uscat ,ce ma incapatineaza e ca anul acesta iam ca cam tinut pe mizerie si sincer nu mai am boli.

  54. De cate ori le trebuie administrata mankare porumbeilor pe timp de iarna intr-o zi obijnuita?dar apa?eu le dau o singura data pe zi apa si mankare la ora 12 cand le dau si drumul?astept raspuns sami spunetzi daca procedez bine……….

  55. Da, odata pe zi, dar mai bine le dai dupa ce ii inchizi.

  56. As mai avea o rugaminte la dumneavoastra?sunt incepator si as dori sa stiu ce mankare se da iarna la porumbei.Am intrebat catziva porumbari si miau zis mai multe retete.Am citit si in cateva carti de care am facut rost si tot asa mai multe retete.Poate sa imi zica si mie cineva care este cea potrivita anotimpului.Va multmumesc!

  57. in primul rind trebuie sa va spun un lucru ,gerul este una iar curentii de aer si umiditatea alta.eu cresc si rase mai grele care in marea lor majoritate stau pe pardoseala.este adevarat ce spun unii columbofili ca pe timp de iarna au voliera desfacuta.e posibil sa fie amplasata intr-un loc ferit de curentii de aer,iar podeaua este din scindura sau un gratar de lemn.europaleti etc. si atunci nu sint probleme.eu va spun din experienta mea urmatorul lucru;atita timp cit am avut curenti de aer in cotet si pardoseala(este de ciment si iarna trage f tare)neacoperita am avut porumbeii bolnavi.in lipsa de gratar se poate pune un strat de paie sau talas.

  58. Salut,
    Am ajuns aici cautand pe net despre rezistenta la frig a porumbeilor. Habar nu am despre acest domeniu dar de curand am un porumbel care si-a facut cuib la geam-ul meu intr-o jardiniera care vara are flori. Sta toata ziua a colo are doua oua, pleaca doar daca e speriat de vecinii de deasupra care scutura ca niste tarani manelisti ce sunt paturile peste geamul meu, dar se intoarce foarte repede.
    Ideea e ca acum afara ninge, jardiniera e doar un pic ferita, porumbita are zapada pe coada si ma intrebam daca va reusi sa cloceasca ouale pana la sfarsit sau daca, mai rau, va putea supravietui.
    Nu cred ca o pot ajuta in vreun fel, in casa nu cred ca va intra, poate doar sa ii pun ceva mancare. Suntem pe 19 februarie temperatura in Bucuresti este intre -9 (noaptea spre dimineata) si 1 grad C ziua. Mai sin ninge.
    Ouale cred ca le are de cam o saptamana.

  59. Tot ce trebuie sa faci este sa nu-i deranjezi cu nimic, sa nu umbli la cuib. Puii ies si iarna, am avut destule cazuri. Poti sa ajuti parintii punand grau si porumb dar nu langa cuib sa-i sperii ci mai departe…pe pervaz, etc.

    Apropo, cel pe care-l vezi ziua pe cuib este masculul, femela cloceste de seara pana dimineata.

  60. Multumesc pentru raspuns, mi-a mai dat ceva sperante. O sa ii pun mancare, dar ca sa nu deschid geamul si sa-l sperii ii voi pune la alta fereastra, cam la 5m distanta, sper sa se prinda.

  61. io nu am plasa am izolato cu polistirena si peste ea am pus carton si am facut usa am dat 3 gauri mari cat o farfuri si am pos plasa la gauri

  62. Eu nu-mi izolez volieru pe timp de iarma,pentru ca porumbeii au temperatura corpului constant.

  63. nici eu nu am izolat niciodata voliera iarna, porumbeii mei sunt caliti toti`!!! rezista in orice conditii mai ales ca sunt hraniti foarte bine si toti sunt grasi :d (cei de ornament si de carne)

  64. Nu mi-as face griji mai ales ca ai porumbeii in pod deci nu prea sunt expusi cu multa plasa la exterior. Am tinut porumbeii atatia ani la munte in cele mai ale dracu ierni in cusca cu 2 pereti full de plasa si n-au avut nici pe naiba. Porumb la greu sa aiba sa-si genereze energie calumea – cred ca e suficient.

    Porumbeii care stau pe strazi rezista si nu au nici adapost si nici macar mancare buna care sa le asigure energia pentru incalzire.

    Din cate am mai citit, porumbeii care ierneaza in conditii mai dure o sa fie ocoliti de problemele respiratorii in urmatorul sezon, parca spunea si un belgian care isi ierna porumbeii in voliere de plasa. Bine, la ei iernile or fi ceva mai blande dar oricum.

    P.S. Depinde si de rasa, din cate stiu ai voiajori. Astia sunt strong. Rasele de ornament mai ales cele mai debile care stau inchise prin voliere de generatii si abia mai zboara sunt mult mai sensibile, am avut si mi-au murit in toiul iernii – si penajul e mai prost si probabil nu izoleaza bine cand se fac ei mingii si capteaza aerul cald intre fulgi.

  65. Daca zici ca tii porumbeii in pod nu cred ca sunt probleme, depinde in ce pod ,al casei tale unde iarna se face focul si astfel urca oarecum caldura si sus, pod de bloc unde transferul termic e mai mic sau pod al unei oarecare incaperi. In orice caz cum spunea si PORUMBEI.RO nu cred ca or sa fie probleme prea mari atat timp cat pasarile sunt ingrijite corespunzator, cu tratamentele si hrana la timp. Numai bine!!!

  66. Cu privire la hranirea din timpul iernii:
    Am vizionat nu de mult timp un dvd cu Jim Jenner – Secrets of Champions II. Aici unii dinte cei mai mari crescatori din Marea Britanie isi expun parerile cu privire la modul de a intretine porumbeii iarna. Ronnie Williamson; Frank Tasker si Geoff Kirkland, spun toti la unison ca pasarile trebuie infometate la propriu in luna noiembrie. Aici trebuie specificat ca aproape toti crescatorii vestici isi imperecheaza pasarile(de reproductie) in luna decembrie. Explicatia lui Geoff Kirkland este una de care cred ca orice crescator inteligent trebuie sa tina cont:”porumbeii trebuie sa simta ca e iarna; ei trebuie sa supravietuiasca la fel ca in natura, din grasimile proprii…”
    E metoda pe care am aplicat-o si eu iarna trecuta. Rezultatele mi-au intrecut asteptarile. In primavara, prietenii se mirau de felul minunat in care-mi aratau porumbeii. In februarie, cu doua sapatamani inainte de a-i imperechea, tinand cont de sfaturile celor mentionati, am inceput sa le dau hrana buna, incercand sa le imbunatatesc conditia, nu sa-i ingras.
    Un semn de bun augur a fost ca din 15 femele reproductive, 14 mi-au ouat in aceeasi zi, iar cea ramasa ziua urmatoare.
    Cei de care ziceam mai sus mai spun ca bazele unui sezon de succes se pun in noimebrie. Probabil ca la noi nu e chiar asa, pentru ca noi imperechem primavara, dar sunt sigur ca acest principiu are aplicabilitate practica si in cazul nostru, cu modificarile de rigoare.
    Ei mai mentionau si beneficiile “trecerii” porumbeilor pe orz(oaica) in timpul iernii. Asta o practica si multi dintre crescatorii romani de succes, din catge stiu.

    Despre conditiile din adapost.
    Dl. Deer Adalbert face intr-un articol extem de interesant o afirmatie estrem de simpatica: “La porumbel frigul incepe la -42 C”.
    Sunt sigur ca stie ce zice ! Rezultate vorbesc pentru dumnealui. Pe mine m-a surprins la inceput si faptul ca are o crescatorie deschisa si locuieste la Miercurea Ciuc, polul national al frigului. Cu timpul mi-am dat seama ca a tine porumbeii intr-o ambianta cat mai apropiata de cea naturala este un “secret” pe care ne vine greu sa-l punem in aplicare, poate si din cauza ca este unul estrem de implu, la indemana oricui.
    Un prieten, crescator vechi si experimentat, si-a tinut femelele toata iarna trecuta intr-o voliera cu trei parti de plasa, acoperita doar partial. Ma duceam din cand in cand si il rugam sa-mi dea cate una “la mana” si incercam sa detectez cea mai mica urma de infectie respiratorie. Conditia ireprosabila a acelor femele imi lua rasuflarea.
    Ad Schaerlaeckens descrie intr-unul dintre articolele lui un procedeu similar aplicat femelelor de un crescator olandez.

    Imi repet adeseori ceea poate ce poate multi dintre dvs. cunoasteti deja: crescatoria-mi trebuie sa fie uscata, fara praf si fara deschideri plasate prost, in asa fel ca sa se creeze curenti de aer. Un curent de aer este(dupa o definitie proprie): miscarea unei mase de aer cu o anumita temperatura in interiorul uneia mai calde sau mai reci si poate cu un indice de umiditate diferit.
    Daca imi tin porumbeii in aer liber, elimin influenta negativa pe care ar putea-o avea asupra lor curentii de aer. De ce ? Pentru ca intr-o voliera deschisa, aerul are peste tot aproximativ aceeasi temperatura si se misca in mare in aceeasi directie. Mai bine nu cred ca se poate. Iarna.
    In sezonul de zbor si putin inainte, datele problemei se schimva radical si intretinerea pasarilor noastre necesita o alta abordare. Dar asta o stim cu totii.

    Speram ca in iarna care urmeaza, temperaturile sa nu scada sub -42 C :)).

  67. fratilor dc o sa fie asa cea mai grea iarna nu va faceti probleme cu porumbei ganditi-va la noi romani va fi vai de capul nostru…..salari reduse…..pensi impozitate……suventii taiate…..vai de noi

  68. Eu nu cred ca o sa fie asa iarna dar pentru or ce eventualitate ziceti ce medicamente sa le cumpar eu am jucatori bimotati o pereche de gal;ateni si un voiajori ce medicamente sa le iau?? credeti ca rezista jucatori bimotati ??

  69. cand incalzire globala cand era glaciara….nici ei nu mai stiu ce vor……

    cred ca porumbeii daca au mancare destula, si sunt sanatosi rezista.

  70. Corneliu, chiar ma gandeam sa intreb daca stie cineva cum se descurca porumbeii din Miercurea Ciuc. Super!

    In general avem o tendinta de a-i cocolosi si uitam ca cel mai bine este sa ne bazam pe exemplele din natura, natura pe care facem tot posibilul sa o dominam si sa o distrugem (vezi linkul de pe protv cu poluarea mizerabila care poate fi de vina pentru schimbarile climatice). Aceeasi poveste este si cu medicamentele si suplimentele de firma VS alternativele naturale cum spun si cei din materialul lui Jenner (cum ar fi exemplul cu mierea).

  71. Apa calduta toata iarna si mancarea conteaza cel mai mult

  72. Da, este atractiva teoria cu voliere deschise dar nu prea practica dupa parerea mea. De ce ? Cand ninge sau ploua si bate vantul se uda totul sau se umple de zapada, atunci sa vezi ce conditii de umiditate si curenti reci au porumbeii….
    Cred ca adapostul ideal pe iarna este podul unei case incalzite, cu conditia sa aibe o iesire cu plasa de sarma afara astfel ca porumbeii sa poata iesi la aer cand au chef.
    Pentru autorul acestui articol: Un lucru bun mi s-ar parea ca porumbeii sa aibe apa “dezmortita” iarna. Nu stiu, poate exista un incalzitor slab tipul celor pentru acvarii, un bec pus aproape, o plita cu o rezistenta slaba etc.
    Eu plec dimineata la lucru, le dau porumbeilor apa calduta dar in 30 de minute se face gheata iar seara cand ajung acasa este intuneric. Imi sugerati o solutie ?
    Iarna trecuta a viscolit si mi-a umplut voliera de zapada. La fel si cand a plouat si a batut vantul, anul acesta am modificat expunerea la curentii dominanti, sper in mai bine.

  73. Mai incet cu pronosticurile despre cum o sa fie iarna ca tot mincinosii aia au zis ca va fi cea mai fierbinte vara dar vai de capul nostru a fost! Inundatii si friguri ca-n vara asta de mult nu am avut!

  74. Exista incalzitoare speciale de columbofilie ca niste plite care se pun sub adapatori iarna si impiedica inghetarea apei. Intrebarea mea este: trebuiesc tinute la priza sau sunt cu baterii?
    Ar mai fi o problema care nu stiu cat de reala este: se spune ca la caldura plasticul elimina in apa substante nu tocmai sanatoase – la fel se interzice depozitarea apei plate/minerale pentru consum uman in sticle de plastic la soare sau la caldura vara.

  75. sunt de cumparat incalzitoare ptr apa ,exact marimea adapatorilor uzuale …pretul undeva la 50 ron , fara baterii.cine doreste ma poate contacta aici sau pe messenger.ioan_vardohlip

  76. Aici puteti afla mai mult de conditiile atmosferice de la M.Ciuc, direct de la presedintele asociatiei judetene, precum si sfaturi utile.
    http://www.deerbela.ro/?action=sfaturi
    Printre altele scrie:
    ,,-Cine inchide voliera Nu o sa aiba rezultate fruntase, in schimb o sa apara boala trichomonoza !
    -La porumbelul frigul incepe la -42 C.”

  77. PS La Brasov in iarna trecuta au fost minus treizeci de grade timp de aproape doua saptamani.

  78. sa li se asigure zilnic apa + mancare : 70% porumb, 20% orzoaica , 10% ovaz.

  79. eu am cusca din scandura si in fata am plasa…….merge sa o izolez ?? am si eu cateva perechi de voiajori .

    VA MULTUMESC!!

  80. IARNA TRECUTA MI-AU MURIT CATIVA :( SI MA GANDESC CU GROAZA IAR LA IARNA

  81. Daca va fi o iarna grea atunci mai multi ulii porumbari vor fi , abia astept :)) , deja am avut 2 atacuri dar ii slab rau uliul :)) nu a reusit nici sa agate un mascul care abia zbura din cauza naparliri . Iar al doilea atac a fost la un pui de 1 sapt iesit afara ( acesta a fost cel mai super ) din fericire nici pe acesta nu l-a prins s-a inaltat cu stolul la timp astfel daca o lua la disperare hmmmm nu era bine :) .

  82. pot adauga din experienta mea de iarna trecuta, prima data cand i-am separat pe sexe!

    voliera este in podul cotetului avand 3 pereti de plasa caci inainte tinea tatameu porumbul acolo… bun, de asta data am luat toate femelele si le-am inchis intr-unul din cotetele de dedesubt de voliera, o fosta boxa de porci cu peretii de caramida, usa metalica si doar un gemulet care a fost protejat cu o sticla pe timpul iernii…

    astea fiind conditiile mentionez ca de-a lungul iernii mi-au murit jumatate din femele inchise “bine” (vreo 10) si nici un mascul care statea in conditiile vitrege de sus :)))) deasemenea cele doua locatii erau despartite doar de tavanul de scandura al cotetului, scanduri printre care puteau linistit face trafic de infectii virale insa probabil rezistenta pasarilor din partea superioara era alta…

    “rasa” in cauza: incaltati din multe incrucisari, niste pasari foarte robuste!

  83. Cine spune ca va fi cea mai grea iarna? Aia care spuneau ca vara asta va fi cea mai secetoasa din istorie?

  84. sa i imbraci gros,,nu uita de fular si de sfanta caciula ruseasca cu urechi,,cateva paturi si vodca:)))))

  85. pentru mine frigul este testul de sanatate la porumbei, porumbelul care a iesit dintr-o iarna grea te poti baza pe el in sezonul sportiv, in felul acesta nu vei sta in timpul sezonului cu pastile pe el, eu nu tratez porumbei decat inainte de sezon, in timpul sezonului ceaiuri otet si ulei de usturoi(asa procedez la maturi, cu puii este mai dificil, nu sunt asa rezistenti k maturii)

  86. Salut, am si eu porumbei si ii tin intru-n fel de podisor si ma intrebam daca e necesar sa izolez peretii, peretii sunt facuti din pamant iar pe afara dat ciment.Astept pareri, sfaturi.

  87. Nustiu ce-ai face tu,dar io am tinut mereu porumbeii iarna fara sa pun ceva pe cotet(pe voliera) si nau avut nimic,mai ales au fost si iarna afara si nu au avut probeleme.

  88. dupa mine ar trebui sa lasati porumbei asa cum sunt si vara eu asa ai las si nu au nuk cand iese an vara ….vant an pene…..

  89. Pentru Corneliu, cu tot respectul pt columbofilii citati de tine,dar cred ca metoda asta de infometare pe timpul anotimpului rece pe care ai aplicat o si ti a dat rezultate nesperate e valabila doar pt pasarile salbatice care au o rezistena a organismului net superioara prin faptul ca ele nu s consangvine. Deduc din cele spuse ca tu nu ai astfel de consangvinizari intre porumbei,altfel ai fi avut probleme serioase cu bolile si i ai fi facut pe toti pilaf.
    Succes mai departe

  90. am si eu cativa voltati si niste jucatori.acum doi ani am avut voltatii in podul casei si era iarna mi-au murit toti de ce.

  91. cum sa mai spus ,cei mai mari dusmani ai porumbeilor in crescatoriesint;curentul p,praful si umezeala ,in special umezeala! in nici un caz frigul.

  92. eu am cotetul facut de 2 ani din osb cu plasa pe jumatate din fata, anul trecut in iarna am vrut sa ii feresc de frig si ma pus draq sa pun folie pe toata plasa si am facut o mare greseala, gainatul nu se mai usca, trebuia sa stau sa le pun cartoane in boxe ca sa aiba cat de cat uscat la picioare, starea lor de sanatate se deteriorase pana cand mi-a zis cineva sa tai din folie sus 15-20 cm si jos la baza la fel. vreau sa spun ca porumbeii mei in cateva zile si-au revenit ca prin minune, cotetul s-a uscat . anul asta am facut la fel am lasat cei 20 cm sus 20 jos neacoperiti cu folie si porumebii se simt foarte bine chiar daca de 2 nopti la ploiesti au fost -18 grade, in rest ce sa va mai zic , sa le dati grit la discretie, apa prospata ,mancare ,nu strica nici ceva vitamine in apa .

  93. majoritatea belgienilor ii tin iarna in voliere cu 4 pereti de plasa, bineinteles ca mai jos de -10 grade rar se intampla sa fie aici deobicei iernile sunt mult mai blande decat la noi!! cred ca daca au mancare suficienta nu e nicio problema!!! salutari la toata lumea!!

  94. eu am pui de 4zile chiar unu de 1zi si e aproape ca afara vreo 5-7grade in plus.cat timp parinti au grija de ei si nu ii lasa descoperiti poti scoate pui fara probleme,cred eu.

  95. Nu trebyie cu polistiren
    mai bine e cu ciolofan acoperita plaasa

  96. am 80% deschidere de plasa la cusca in fata si consider ca gerul e cel mai bun dezinfectant si medicament … cine scapa -scapa , dar temperaturi de -25 nu ar trebui sa afecteze porumbeii sanatosi

  97. porumbeii sunt cele m-ai rezistente pasari,nu ingheata de frig sa nu iti faci griji.

  98. eu unul sunt incepator si nu am cotet din blana doar un schelet acoperit din plasa si nici un perete din scandura doar acoperisul este solid si nu am avu probleme cu ei pana acu si nu le administrez nici un fel de medicamentatie si scot si pui si se dezvolta normal (precizez ca au facut cuiburile pe podea)

  99. sal! am 3 pereti de osb si peretele din fata jumate osb jumate plasa plus o voliera din plasa unde pot iesi afara. nu o acopar sau inchid cu nimic,aceeasi temp este si afara si la ei numai ca acolo nu bate vantul ,e adapostit ca sa zic asa.din cate am citit porumbeii simt frigul la -41 grade si mancarea trebuie sa fie bogata in porumb, un ceai caldut din cand in cand si oricum nu trebuie sa-i cocolosim. frigul omoara microbii.

  100. Pentru frig in amestec trebuie bagat mai mult porumb !!
    si in legatura cu commentariul de mai sus ca nu se da apa calda…….dc?? EU LE DAU APA CALDUTA!!! oare e bine ????

  101. Titel( 116) cum poate sa fie o voliera cu 4 pereti de plasa?
    Adica si spatele boxelor si odihnitorilor e tot de plasa?
    Ori e vorba de o voliera hexagon sau alta figura geometrica si nu clasicul patrulater in sectiune? Altfel e ca si cand ar dormi in pom, ca pasarile salbatice( si acelea isi gasesc un adapost iarna, pe viscol). Sa nu exageram,,,

  102. pe-ru porumbei.ro- nu uitati ca cei din Belgia n-au vazut asa ierni ca noi…

  103. nici intr-un caz apa calda, eu pun in casa seara adapatorile cu apa asa incit pina dimineata sa fie de temperatura camerei, dimineata dupa ce le dau mincare le pun adapatorile, apoi iarasi le i-au in casa, de-re apa calda cred cai foarte mare greseala s-o dam calda…

  104. Am testat anul acesta metoda cu femelele in voliera si masculii in cusca, la boxe. Desi au si ei aerisire buna, masculii nu ma incanta, insa femelele arata trasnet! Deci, cu o hrana echilibrata in functie de vreme, se poate oricum.

    Temperatura apei si a hranei influenteaza puternic perceptia gustativa, ea fiind studiata in special la pasari. Apa calda, cu 5 grade mai mult decat temperatura corpului – 42 grade, este respinsa de pasarile domestice, ele acceptand mai degraba apa sub temperatura inghetului.
    In +, din observatiile personale, porumbeii carora li se administreaza apa calda sunt mai predispusi la infectii de ordin respirator si nici nu le este stapanita setea complet.

    Ca veni vorba si de pui, consider principala problema eliberarea parintilor. Cat timp acestia stau inchisi, vor avea o grija mai mare de pui si nu vor pierde timpul pe afara, doar la hranitoare si inapoi la pui.

    Toate cele bune!

  105. 126,decit sa te plimbi cu adapatorile mai bine iei o placa incalzitoare cu termostat care se pune sub adapatoare si tine apa cam la aceeasi temperatura cu ce faci tu,nu o incalzeste dar nici nu o lasa sa inghete,mult nu e dar isi face bani.se gasesc in magazine pt animale.

  106. Eu ca si columbofil care i-mi zbor porumbeii la concurs consider ca e foarte important pt. ca in crescatorie sa nu fie curent,umezeala si praf .La temperaturile astea scazute ,pentru ca mai adie vantul noaptea si scade si temperatura,pe timpul noptii inchid spunicele,ferestrele fiind acoperite cu plexiglas transparent pt. ca au nevoie si de lumina ziua,cat despre imunitate prefer sa le dau ceai cald din 14 plante cumparate de la plafar si amestecate,Cred ca e mult mai bun decat o apa rece chiar daca dupa parerea unora porumbeii salbatici si gutanii au o mai mare imunitate pt.ca traiesc in natura si bea apa rece iarna sau ciugule zapada si dorm pe crengile copacilor, sa-i tina cine o vrea asa si sa castige cat mai multe concursuri daca poate dar eu le fac si ii tin asa cum cred ca e mai bine pentru confortul lor.

  107. da cu puii iesiti iarna ce ma e ca eu am 2 oua sub o porumbita care tocmai acum si-a gasit sa oua pe gerul asta ce ar trebuii sa fac sa arunc un ou sau ceva?….

  108. Yo am dat la porumbei toata iarna trecuta APA calda si CEAI cald din plante si nu au patit nimic,anul trecut am izolat voliera cu FOLIE, anul acesta nu am mai avut timp si nuj daca trebuie sa o mai izolez.
    Anul acesta ca si anul trecut le-am dat apa si ceai cald si o alimentatie corespunzatoare.
    Am chiar si oua la 2 perechi,dar cred ca nu o sa scoata pui,ramane de vazut……..Vant in pene!!!

  109. si eu sunt de acord cu toti dar dece se vb de voliere inchise si fara curenti daca iarna trebuie sa tremure porumbelul eu cred ca pentru ei e foarte rau sa le fie frig sau sa fie zburati pe o vreme cu ger eu unu nu stiu ce sa mai cred eu ai am izolati si inchid si aierisirea seara dupa care dimineata aierisesc voliera si le dau mincare si pe urma au acces in voliera ba si mai mult daca e o zi fara vint soare de iarna si un ger de max pina la -10 15 grade ai zbor altfel nu ai zbor deloc dar eu cred ca porumbei trebuie adapostiti cat mai bine pe timpul nopti mult succes

  110. Salutare. Ma gandeam, sa intrebam marii crescatori pt ca asa parerile sunt impartite iar cei din alte tari dau informati bune dar nu spun si cu ce mai dopeaza porumbeii sau ce ce sistem de voliere au. Probabil si clima e diferita dar parerea mea este ca la ei cea mai urata voliera a lor la noi e cea mai frumoasa. Cand aplici tot felul de tratamente la porumbei si ii ti din scurt nu pentru ca vrei sa schimbi modul lor de a fi dar urmezi sfaturile celor care stau bine in clasamente atunci ce sa mai crezi. Cotetele pe care le avem noi rezista la intemperi cum de altfel si porumbeii dar depinde de la zona la zona. De ex in CONSTANTA iarna te sufla vantul pe toate partile si nu cred , ca iti convine sa ai trei pereti din plasa. Oricum fiecare aplica ce metoda vrea dar cei, care concureaza etapa de etapa au un cuvant de spus in clasamente. Acolo se vede cine are experienta la CRESCATOR. Ca sa ti porumbeii doar asa de frumusete e una iar pt cei care fac performanta e alta. Va urez iarna usoara.

  111. Eu tin porumbei in podul casei,nu sunt curenti de aer si se simt fff bine,nu am probleme cu ei,nu cred k le face bine prea multa caldura,bafta tuturor!!!

  112. Orientarea volierei,pe timpul zilei sa capteze multa lumina sau razele de soare atunci cînd sunt,normal multi punem plasa,dar de ce?nu vreau sa intru ìn polemici.Daca un metru patrat de plasa asigura luminozitate sa zicem la un cotet de 2m /2m si inaltimea 1,80, ce rost are sa pun plasa pe toata fata ei? da e mult mai usor si mai ieftin!Important este sa nu persiste UMIDITATEA care este dusmanul numarul 1 in voliera.Bine ca singura problema sunt banii,s-ar mai pune si doua ferestre în ìn stînga si dreapta plasei,ceva pereti dubli,sau din caramida,cu doua gauri aproape de pardoseala care este facuta din scìndura,si ceva gratare,temperatura ideala într-o voliera ar fi cea care nu ìngheata apa din adapatoare,dar banii spun cuvìntul.Mîncarea pe timp de iarna e bine si o data pe zi,mai mult porumb,grù si orz restul.

  113. prieteni columbofili , ia si stati si dvs o noapte pe timp de iarna afara ,sa vedeti ce simt porumbei ,i-ar dupa acea m=ai vb

  114. VOLIERA NU TREBUIE IZOLATA
    PORUMBEI REZISTA PANA LA -40 DE GRADE SI CU OCAZIA ASTA VEZI SI TU CARE PASARE E SANATOASA
    CE E BOLNAV MOARE

  115. fratilor,porumbeii incep sa simta cu adevarat frigul de pe la -42C daca nu ma insel,datorita temperaturilor mai scazute se infoaie facand sa circule sub pene un aer cald,sunt columbofili la noi in tara cu rezultate deosebite care isi tin volierele la fel de deschise iarna ca pe timpul verii,si au toata fata numai plasa,porumbeii lor sunt foarte sanatosi,nu faceti greseala de a le izola toata partea pt ca nu va mai axista aerisire si nu va mai putea iesii praful,sa ne gandim din nou la bietii gutani care dorm afara,ei nu mor atunci voiajorii nostrii care sunt feriti de curent,vant,etc si au mancare buna asigurata si ceaiuri,etc ce sa pateasca. bafta

  116. fiind ca tot suntem la pereti de plasa si adapostul porumbeilor pe timpul ierni am si eu o intrebare care este temperatura corpului unui porumbel pe timpul ierni sau pina la cate grade minus puate rezista acesta ?…eu stiu ceva de -40 am dreptate

  117. Salut aicia fiecare avem pareri diferite,dar eu cred ca in belgia,olanda,germania unde sa zicem e inima colombofiliei iarna se tin porumbei la aer liber adica cand ninge intra aeru rece zapada etc,in primu rand nu se da asa situatie meteo acolo dar daca ar fi asa ceva sunt 100% ca nu ar lasa crescatorie la aer liber cum zic unii.Eu personal crescatoria mea e formata din 2 comp,la ambele fatza este de plasa totala,vara,primavara si toamna este deschisa total sa mearga cat mai mult aer posibil,dar iarna pe jumate de plasa pun lemn asa sa nu treaca zapada sa se puna pe podea etc,dar partea de sus este libera total intra aer destul , nu cred ca iarna la -25 de grade hai sa zicem -10 trebuie lasati porumbeii cu aer total,amei asa cum sunt nau nici un bai am chear oua la ei acuma,pe temperatura aceastaa asaca cred ca daca vrei sa ai rezultate medii sa zic porumbeii trebuie grijiti un pic…nu trebuie lasati la norocul lor..ca asa cand vine primavara intre energia ce nu au deloc find ca trebuie sa se protejeze de frig si incep sa scoata oua si puii,pe cand incepe sezonuu is rupti…!! nu mai pot face nici un efort.
    Parerea mea.
    BAFTAA PT 2012

  118. SALUTARE nu vreau sa intru in polemici insa vreau doar sa-mi spun punctul de vedere ..apa rece cat se poate doar o singura data pe zi dupa servirea tainului , iar acesta trebuie sa contina , o cantitate ceva mai mare fata de cea pe care o primesc de obicei ..
    Frigul si gerul porumbeii incep sa-l simta undeva dupa 40°C ..dusmanul lor este curentul de aer atat vara dar mai ales iarna ..

  119. Cred ca sunt rezistenti la ger,mai putin la curenti,de aceea in perioada rece si nu numai ar fi bine eliminati curentii, in rest mult porumb si isi produc ei caldura.In momentul de fata am 4 pui si 8 oua plus cateva perechi care trebuie sa depuna zielele astea.Cred ca rezista mai bine pe frig decat pe caldura,in anotimpul rece scot pui mai bine decat vara si mai sanatosi.Avand porumbeii in pod iarna sunt mai protejati de frig dar vara chinuiti de caldura.
    Asa cum au scris mai sus altii cred ca fiecare isi adapteaza crescatoria in functie de zona in care locuiesc,de clima de acolo,si nu merge aceasi metoda peste tot.

  120. am porumbei de ceva timp si nu am avut probleme cu frigul,dar toate comentariile m’au cam pus pe ganduri..asa ca am dat o “fuguta” la un columbofil mai in varsta care are experienta cu porumbeii si,dupa ce i’am zis “necazul” meu a inceput sa rada..m’a surprins reactia lui,dar mi’a explicat ca porumbeii rezista fara probleme la temperaturi mult mai scazute decat cele inregistrate la noi in tara in ultima vreme…singurul lucru care m’a sfatuit sa il fac a fost acela de a mari cantitatea de porumb din hrana porumbeilor in aceasta peioada..atat..

  121. am plasa maxim 1 m2 pa boxa
    am inchiso o data cu geam si parca nu aveau aer si am renuntat
    cu plasa au avantaju ca au aer da si dezavantaji ca angheata apa
    mancare le dau porumb pana se satura si pa urma le pun orzoaica daca mai doresc sa manance sau ajung la ei a doua zi mai tarziu apa o data pa zi in rest au zapada afara la discretie daca mai vor

  122. Plasa de pe toata suprafata din fata,sa nu fie curent in rest dka porumbei sunt sanatosi si primesc tot ce le trebuie,minerale,grit,mancare buna cu adaos de porumb,2 zile pe saptamana ceaiuri,porumbei nu sufera de frig.Ba mai mult zilele trecute in timpul zilei trageau la baie la adapatoare.Bafta multa insezonul 2012.

  123. Eu cresc porumbei de zbor si nu le-am izolat nicioadata volierele. La lotul de zbor e totul confectionat din fier beton, plasa si tabla. Porumbeii nu au avut nicioadata probleme, reproducand si in aceasta perioada la capacitate maxima. Cum ii inveti asa ii vei avea.

  124. Apropo de apa calda: tocmai am vazut la stirile protv o baba care punea apa calda la gaini, “ca altfel nu rezista”. Ce naiba? Mi se pare normal ca apa sa fie rece, unde gasesc animalele apa calda iarna?

  125. @ porumbei ro

    Argumente impotriva apei incalzite:

    – daca este frig si bem ceai fierbinte ne incalzim
    dar dupa simtim frigul si mai tare.
    -in apa calda se inmultesc bacteriile in apa rece nu
    -Incalzitorii electrici de care vorbeste Mirela 28( com 128)
    tin apa calduta in permanenta spre binele bacterilor.
    -daca turnam apa fierbinte peste adapatoarele inghetate
    (cum se mai face la gaini) reactivam apa murdara de
    ieri cu bacterii cu tot.

    Porumbeii nu sufera de frig.Daca au mult oxigen,
    apa curata si mancare buna(in zilele ft reci ceva mai
    mult) sunt multumiti si se simt bine in jacheta lor
    termoizolanta de pene.

  126. nu impiedicatzi aerul sa intre la porumbei cu tot felul de folii sau altceva…eo personal am plasa in fatza volierei si mai intra si zapada in ea cand bate vantul..porumbei arata perfect,nu stranuta si nu au alte simpome….cand o sa invatzam si noi ca cei din vest sa ne calim porumbei?

  127. fiecare face ce crede ca e mai bine pentru porumbeii lui dar la mine in crescatorie am partea din fata doar plasa si inauntru e la fel de frig ca afara iar porumbeii mei nu au absolut nimic nici macar nu stranuta si specific am porumbei voiajori cu care particip la concursuri sunt foarte multumii de ei vin claseaza si fara tot felu de prosti cu care acoperitii voi compartimentele

  128. Iarna! Ger! Zapada! Expozitia Columbofila Nationala de la Deva, undeva pe la sfarsitul anilor ’90 ! Un porumbel din expozitie este scapat in momentul cand se pregateau de deschidere! Proprietarul porumbelului – Petre Mihai Popescu din Bucuresti ! Pronostic in masa = 100% porumbelul va fi mancat de soim in urmatoarea ora! Columbofilii din zona Deva tinand iarna porumbeii inchisi din cauza soimului. Dupa expozitie, Petre Mihai Popescu ajunge acasa, la Bucuresti si socheaza lumea columbofila! Porumbelul ce i l-au scapat la Deva din Expozitie si l-a gasit ajuns acasa ! Zbura se in plina iarna peste Carpatii inzapeziti si in viscol geros! M-am dus imediat si i-am facut o poza! Era o femela guta inchis daca nu ma insel, ce facea parte in Expozitia Nationala de la categoria viteza! Istoria asta si poza porumbelului respectiv poate fi gasita in cartea “Metodele Campionilor” la prezentarea crescatorului Petre Mihai Popescu din Bucuresti! Cu respecte si salutari din vara australiana! Sydney, vara, soare, plaja si… daca aveti timp, treceti la o bere rece! Laurentiu Fulga

  129. Apa la limita inghetului,mancare buna o data pe zi,fara ceaiuri.Asa fac eu de ani de zile,iar rezultate sant.Numai bine!

  130. porumbeii au temperatura corpului 45 de grade de aceea care sint sanatosi trec usor peste ger> si voliera mea are 3pereti din plasa>

  131. Dupa cum spune edy: de la pozitia 140 :daca gutanii si altii care stau afara si se hranesc cu ce apuca nu patesc nimic atunci aia care stau ca niste domni si au de toate ce li se poate intampla??? ce este rau in asta?

  132. nu cred sa aiba ceva la temeraturile care sunt acuma,au fost si -28grade si nu au patit nimic

  133. Ieu miam izolat voliera de cand am construito ,iam luat tot curentul, iar porumbei au o temperatura favorabila care nu ii afecteaza cu nimik.Incercati sa infundati crapaturile pe unde se face curent,cu spuma su na fiecare cu ce crede iar eu zik ca porumbei o duk bine, pentru ca sunt destul de rezistenti la frig,acum depinde si de pereti cat sunt de grosi,mult succes tuturor si vant in pene.

  134. nu sunt de acord ca la porumbei sa bata viscolul,totusi sunt niste vietati cat ar fi ei de rezistenti,se simt mult mai bine daca nu sunt curenti.dupa ce stati si voi o noapte la -20grade vedeti cum se simt si ei.am citit mai sus ca porumbei simt frigul la -45grade,atunci de stau ”zgribuliti”??? de cald???

  135. Buna! deci am o intrebare sunt columbofil incepator am porumbei de 7 luni si asta e prima iarna prin care trec . Am oua la o pereche ma tem sa nu inghetze ce pot face in legatura cu asta?

  136. eu p gerul asta am deja 3 pui scosi,porumbei ii am la tara
    j parintii mei ii hranesc odata p zi j le pune apa rece odata
    daca apuca sa bea in 10 min k altfel ingheata

  137. Pt pozitia 156 cel mai bun lucru pe care il poti face e sa nu faci nimic sa lasi natura sa isi urmeze cursul si tin sa cred ca cel putin un pui ai 100% sanse sa iti iasa din 2 oua, primul ou sar putea sa fii inghetat deoarece nu prea stau pe primul ou, de obicei daca e ger primul ou eu il i-au in casa si il pun la loc dupa ce oua al doilea ou.Probleme o sa ai cand dau tepii pe pui ca de regula atunci nu prea ii mai poate acoperii cum trebuie si nici ei nu sunt destul de “imbracati” dar roagate ca pana atunci sa treaca gerul.Cat despre topicul cu gerul de afara eu pe timpul noptii inchit toate aerisile mai putin un gemulet mic pt. aer proaspat iar dimineata dupa ce mananca i din plasa tot si deschid aerisirile ca vara asta doar daca nu e viscol si doar pe timpul zilei iar noapte le ofer conditii bune.Nu de alta dar dupa o zi de stat in frig la lucru si eu abia astept sa intru seara in pat la caldurica si daca mie nu imi face rau nici ei nu patesc nimic.

  138. Dupa mai multe dileme, am ajuns sa cred ca in noptile,chiar si in zilele reci e mai bine sa inchizi complet adapostul. La o temperatura reala de -20 grade C, vantul care bate din fata, pe directia peretelui de plasa si le sufla direct “in ochi” porumbeilor,24 h din 24, numai confortabil si benefic nu e. Ii calim , de acord, dar nu pe varza:)Sunt totusi niste sportivi, nu amatori de cartea recordurilor pentru rezistenta la ger.

  139. Voliera mea are un perete de plasa pe care noaptea il acopar cu o folie in caz kbate vantul sa nu bata direct pe ei.Pana acum nu am avut nici o problema cu porumbeii si chiar sunt foarte “voiosi” dar fiecare face cum crede ca e mai bine pentru porumbeii lui.

  140. Bine v-am gasit ! Simt din nou nevoia sa ma bag intr-un subiect, extrem de actual ( avand in vedere temperaturile din zilele astea) care insa risca sa ramana in bezna totala din cauza paletei largi de opinii, unele mai avizate, altele fanteziste…..unele argumentate, altele fals argumentate, altele nocive pana la penale.
    Se fac erori mari cand se discuta despre rezistenta organismului (in cazul nostru cel al porumbelului) la temperaturi scazute. Si asta pentru ca asa cum am mai spus-o aici pe site, se abordeaza simplist orice subiect, fara a lua in considerare ca exista mult mai multi factori care influenteaza fenomenul respectiv. Da, -45 grade C este o temperatura pana la care porumbeii, ca si multe alte vietuitoare cu sange cald, pot rezista. Cu o conditie, timpul de expunere sa fie rezonabil. Si “rezonabil” variaza de la specie la specie, de la rasa la rasa. Una peste alta, rezista, dar nu pot trai la asemenea temperaturi.
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Columba_livia_distribution_map.png
    Daca urmariti pe harta zonele rosii reprezinta arealul natural al porumbelului de stanca, iar cele roz zonele in care s-a aclimatizat (natural sau artificial). E clar ca zonele cu temperaturi extreme, fie cu + fie cu – , nu sunt prea pe placul lor.
    Un alt factor, pe care multi nu-l realizeaza, este marea diferenta care exista intre temperatura masurata si cea resimtita de un organism. In cazul organismelor homeoterme (“cu sange cald”), caldura interna produsa prin mecanisme biologice va fi distribuita in asa fel incat sa mentina toate organele in limite de temperatura fiziologice, deci in functiune. La nivelul invelisului exterior, al pielii respectiv, aceasta caldura este radiata, se disipa in mediul exterior. Pentru a miscora pierderea de caldura, exista diferite rezolvari,de la specie la specie : penaj, blana, depuneri de grasime…….palton, etc :-D
    Aici fac o paranteza, ca sa ne amintim de fizica : un corp cald care radiaza caldura, va disipa cu atat mai repede aceasta caldura in aer cu cat suprafata lui va fi mai ventilata, adica, o cantitate mai mare de aer va prelua o cantitate mai mare de caldura. Ex.: radiatoarele automobilelor.
    Revenind, un organism homeoterm expus la vant va trebui sa produca mai multa caldura decat unul aflat la aceeasi temperatura exterioara, dar fara vant. Practic, temperatura resimtita de el este mai scazuta decat cea masurata de termometru. Diferenta, care nu este deloc neglijabila, dimpotriva este chiar foarte importanta, este numita si indicele de racire eoliana – wind chill (eng.)
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Windchill_chart.GIF
    In tabel temperatura resimtita se afla la intersectia coloanei temperaturii masurate cu randul vitezei vantului exterior.

  141. Continuand noi rationamentul in nota asta, temperaturi sub -30 de grade am avut zilele astea si vanturile de peste 30 km nu-s chiar rare, asa ca sunt destule sanse ca porumbeii din adaposturi “deschise” , cum le denumesc unii (desi mie personal imi suna ca o contradictie in termeni), sa fie expusi la temperaturi fatale din zona mov a tabelului de la comentariul meu anterior.

  142. Interesant ce spuneti Domnule Cocu, si cu argumente solide. Singura problema ar fi la partea cu raspandirea porumbelului de stanca pe acea harta. Nu stim daca acele zone sunt rezultatul temperaturii sau prezentei hranei specifice (si de ce nu poate si alti factori).

  143. Am vazut ca unii confunda adapostul (cotetul propriuzis) cu voliera. Cotetul are cel mult o latura de plasa (total de multe ori, dar mai indicat partial) si anume latura dinspre S sau SE, altfel e orice altceva, numai adapost nu ! Voliera are peretii laterali din plasa, uneori si acoperisul de plasa sau chiar si podeaua (daca este o voliera suspendata), este atasata cotetului si foloseste numai pt bai de aer curat, soare, ploaie.
    Cei care au cotete cu tot peretele din fata cu plasa lauda avantajele aerului curat, care intradevar este f.bun, ca si a umiditatii mai scazute, dar, daca intervin perioade mai lungi cu vant si ploaie sau viscol si podeaua e umeda mai multe zile, tot la rau ajung…. Daca in zilele geroase de iarna porumbeii rezista fiindca sunt activi si zboara prin cotet, in noptile geroase e indicat sa acoperim cu folie plasa, lasand cate o portiune de cateva degete sus si jos pt ca aerul sa circule si sa se evite cresterea umiditatii si formarea condensului. Daca nu faceti treaba asta si viscoleste si bate vantul si in cotet, degeaba imi spuneti voi ca in cotet e temperatura de pe termometru, ca nu-i drept ! Porumbeii vor simti temperatura care o gasiti in tabelul acela, care e mult mai scazuta cu cat e vantul mai puternic.
    Si chiar va recomand sa va copiati tabelul ca e bun si cand va hotarati sa faceti cate o iesire in natura sau o calatorie, ca sa stiti la ce va puteti expune.

  144. Binenteles Andrei, (com.164) ca intotdeauna sunt mai multi factori : in unele locuri nu e temperatura buna, in altele nu sunt stanci (stepa, pampas) sau surse de apa sau seminte (deserturi), etc…. dar pentru limitele nordice si sudice ale arealului speciei, temperatura scazuta e factorul restrictiv.

  145. Teoria asta ca prin frig se calesc pasarile e partial adevarata. Expunerea la frig e buna si indicata in limite decente, care sa activeze organismul, fara a-l expuna la extreme periculoase, care, chiar daca nu sunt mortale pot produce daune importante, uneori ireversibile.
    Cum se spunea prin unele comentarii, printr-o hrana mai bogata in porumb si eventual floarea-soarelui ajutam pasarile sa produca mai multa caldura si sa treaca peste perioadele geroase. Insa si asta are dezavantajele ei.
    Chiar si aspectul economic este foarte important pt. multi dintre noi, in perioada asta de criza. E mai ieftin sa cumperi o folie de plastic de 3-4 mp, care sa-ti anuleze efectele “indicelui de racire eoliana” decat sa dublezi sau sa “imbunatatesti” portia de hrana pe perioade care pot fi destul de lungi, fiindca “caldura biologica” produsa de pasari nu e foarte ieftina, sa zic asa….
    Partea mai nasoala acum vine. Ar fi bine sa consideram iarna ca sezonul de refacere dupa cel de competitii si reproducere si de pregatire pentru unul nou. Ori a folosi pasarile pe post de generatoare de caldura nu mi se pare chiar cea mai sanatoasa abordare. S-ar putea ca pasarile sa iasa din iarna mai extenuate decat dupa sezonul de zbor.
    Pe de alta parte, nu cred ca suntem prea multi dintre noi niste nutritionisti atat de versati incat sa le asiguram pasarilor exact nr. de calorii adaptat conditiilor meteorologice pe tot parcursul iernii. Daca le hranim insuficient vor apela la rezerve structurale si le afectam musculatura…. daca le dam prea mult vor depune grasime, ceea ce iar nu-i bine… Daca ne gandim cat de mari sunt sacii aerieni ( care au rol major in zbor !), putem spune ca pasarile sunt destul de “goale” pe dinauntru. Si aerul rece de – “n” grade intra pana in acesti saci aerieni, fiind nevoie de multa caldura pe traseul cailor aeriene pt a-l incalzi, mai ales ca pasarile au temperatura interna ridicata, 41-42 grade. Daca afara sunt -30 si in pasare 42, sa nu credeti ca-i usor sa incalzeasca o diferenta de temperatura de peste 70 de grade…. Pe ger puternic, sta pasarea nemiscata si zgribulita, dar organele: inima, ficat, stomac, etc “duduie” din plin. Apropo de zgribulit si infoiatul penelor, spunea bine un coleg intr-un comentariu ca asa isi formeaza pasarile o patura de aer cald intre pene. De asemenea isi micsoreaza cat mai mult suprafata corpului, strangandu-si gatul. In acest fel si aerul inspirat este luat din apropierea corpului, fiind “preincalzit”. Alte specii dorm cu capul sub aripa din acelasi motiv.
    Revenind la alimentatia hipercalorica, porumbei nu se ingrasa ca porcul….nu depun slanina…. :-D ….. Pentru ca aerul destul de rece intra pana in sacii aerieni depunerea grasimii ca strat izolator se face in jurul organelor interne. De aceea o pasare ingrasata va prezenta frecvent probleme de respiratie, de inima , de reproductie. Sunt mari sanse ca o pasare care a iernat in adapost “deschis”, desi arata excelent la exterior, sa aiba o capacitate de efort scazuta, tocmai pt ca a depus grasime pe organele interne.

  146. FRIGUL DE AFARA aduce sanatate acum mor microbi acum ies la iveala pasarile care pareau sanatoase doar pt ca primeau pastile si vitamine, trebui doar administrata apa ,cine are temperatura putului cine nu sa o dea undeva intre 10-15 grade (nu gasesc semnul) dc vreti putina zeama de lamaie ,si ca hrana porumb 90% din cand in cand miez de paine si evitati graul …………..bafta

  147. am citit mai sus daca e bine sa scoti pui iarna,nu stiu sa raspund,dar pot sa spun ca porumbeii mei au calduri si pe vremea asta am 4perechi de pui si 2perechi de oua si nu este mai cald ca afara doar ca este adapost,nu bate viscolu la ei,precizez ca sunt de ornament.au sanse sa creasca mari si sanatosi?

  148. @Adrian: din nou, niste informatii foarte bune, multumesc. Ma intreb totusi, gugustiucii, mierlele sau alte amarate mai mici gen pitigoiul, cum rezista pe asa urgii direct afara? Nu caut sa te contrazic, incerc doar sa inteleg mecanismul. Ca ei nici nu au mancare la discretie in imensitatea de alb… cand cade ceva de la porumbei, se infiinteaza imediat pitigoii, iar la mierle le mai dau eu mere.

    Pot sa spun ca am mai iernat cu fata de plasa multi ani, si porumbeii au trecut cu bine, insa unii s-au ingrasat asa cum ai spus. Ba mai mult, in primavara am avut 1-2 cazuri de femele care pur si simplu au cazut din zbor ca secerate la primele zboruri dupa iarna. Asta nu s-a intamplat in anii cand porumbeii au zburat si afara cu tot riscul rapitoarelor. Cred ca zborul le si pune sangele in miscare si le imbunatateste metabolismul.

  149. @ Andrei, valurile de ger mai decimeaza si din pasaretul salbatic, dar in general majoritatea se descurca prin tot felul de metode. In afara de marea migratie a pasarilor pe care o stim toti, din Europa inspre nordul Africii, unele specii de pasari fac doar migratii mai scurte spre sud, spre zone cu iarna mai blanda si unde mai gasesc cate ceva hrana. De ex. in ierni grele mierlele noastre pot sa fie prin Bulgaria si aici sa fie cele din Rusia. Alte specii se relocheaza pe langa asezari umane unde nu e asa frig si isi schimba si meniul chiar. Cand locuiam la bloc, iarna apareau pitigoii la “ciugulit” cate ceva prin balcoane. Le placea slanina la nebunie….o mancau goala, fara paine…. :-D

  150. Da, da! Tineam eu minte ceva de pitigoi ca sunt nebuni dupa slanina, dar nu eram sigur ca nu aiurez :). Cred ca au un simt anume pentru grasime, pentru ca atunci cand imi pica sub cotet cate o aluna (se stie ca au cea mai mare cantitate de grasime) pitigoiul apare de nicaieri, insfaca aluna si dispare. Da domne’, aluna pe care nu o gasesc in mediul lor, hrana pe care nu au vazut-o in viata lor, o simt imediat ca e grasime. Fascinant.

  151. ..eu am crezut ca le stiu pe toate,foarte frumos si convingator dl.Adrian ,placute comentarii,succes!

  152. La mine 3 pereti sunt din scandura iar la partea din fata 1/1,5m plasa . La partea din plasa am puse jaluzele , cand este foarte frig afara acestea sunt inchise si astfel porumbeii sunt protejati . Raman libere doar aerisirile de la acoperis. Hrana pe timp de iarna este 40% porumb,30% grau , 10% floarea soarelui neagra si 20% orzoaica.

  153. ………….traiesc astia mici si pe ,,prafu,, asta………am o pereche de negri care pe data de 10 mi.a scos a doua oara pui iarna asta si sunt foarte sanatosi (cel putin asa par),nu am niciun fel de incalzire sau conditii speciale la ei………hrana complexa ,vitamine si grit la discretie…………

  154. important este sa nu fie curent dar au nevoie de aerisire si papa bun

  155. eu am o voliera destul de mare si are u n perete din plasa dar cand a fost viscol am inchis peretele cu folie si era foarte cald inauntru chiar daca afara erau minus 25 de grade

  156. daca o fac din bca si o imbrac pe dinauntru in pal sau osb face bine la porumbei?

  157. io am o voliera din caramida ne izolata doar la tavan am batuta
    scandura groasa si dupaceea ai pus ciment cu rumegus (firizar) si dupaia acoperisu, iarna tot timpu am pui la ei
    am deja pui de 4 si 5 saptamani

  158. Eu am 2 custi una in care ii tin vara primavara si tomna care are dor 3 pereti solzi iar Restu plasa , Iar iaran ii bag intr-o cusca Acoperita Izolata . Este bine daca ii mut ?

  159. salut ! am 13 ani si am inceput akum 2 ani sa cresc porumbei voiajori si dragoni ! iarna trecuta vazand ca la mine in voliera ningea inauntru anul acesta nu stiu ce sa fac !
    voliera ma este de 16 m patrati si doar partea din spate este protejata de dulapul cu boxe . celelalte parti partea din fata si cele laterale sunt goale . ce sa fac are rost sa cumpar undulina si sa izolez voliera ? Va multumesc frumos pentru sfaturi !

  160. buna tuturor…eu am invelit voliera cu ciolofan pentru a nu fi curent la ei..e ceva gresit in asta??am o poarta mare la intrare,aceasta porta e din plasa pe ea n-am izolat-o..cred ca am facut un lucru bun.. :D
    Astept raspuns si pareri la intrebarea mea!!
    multumesc anticipat

  161. Cu cat ai izolezi cu atât le agravezi dar te asiguri că nu au curenți și stop .mâncare din belșug.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *