Antrenamente cu lansari individuale

Mai toata lumea columbofila a inceput deja sezonul competitional. Unii au avut primele etape, altii inca isi antreneaza porumbeii pregatindu-i pentru etapele de fond si maraton. Pe marginea acestui lucru foarte important dupa parerea mea, in speta antrenamentul, am avut o mica “disputa” zilele trecute cu un bun prieten columbofil, discutia ramanand insa fara o concluzie finala. Prin urmare, as dori sa propun un topic, tema fiind, “avantajul antrenamentelor cu porumbeii prin lansari individuale -la bucata- si rolul lor, in pregatirea porumbeilor de fond si maraton”. Tin sa precizez, ca ma refer strict la lansarile individuale, de genul 1 porumbel la 3 minute si doar a porumbeilor maturi. M-ar interesa sa stiu parerea Dumneavoastra; explicati, de ce credeti ca ar fi sau nu recomandate astfel de antrenamente. Va multumesc!!!

Topic propus de Iulian Simion

68 comentarii la “Antrenamente cu lansari individuale”

  1. Nu ca as fi cinestie ce crescator cu experienta… dar scriu si parerea mea: antrenamentele individuale sunt mult-mult mai eficiente. Personal fac numai individuale, chiar si cu puii inca de la primul antrenament din viata lor. De multe ori ne vin porumbei straini impreuna cu ai nostri de la vreo etapa…oare de ce? Sunt stolari carora le e frica sa zboare singuri, sa se desparta si in felul asta zboara ca satelitul dupa un porumbel mai hotarat.

    Antrenamentul nu-l fac neaparat cu un porumbel la 3 minute – ci lansari dupa ce precedentul a disparut la orizont. De ce unii ajung inaintea mea acasa iar altii dupa 1-2 ore? In felul asta fiecare munceste si vine pe capul lui. E foarte interesant de observat cum unii pornesc in directia opusa, iar altii direct spre casa fara a da macar ture.

    Si mai e un amanunt: la aceste antrenamente pot gresi pentru ca fiind de la distanta relativ mica, reusesc intr-un final sa ajunga acasa…dar din greseli invata foarte mult. Ati observat ca porumbeii pierduti pe drum 1-2 saptamani, daca revin apoi, au o orientare trasnet? Eu cred ca isi dau seama unde au gresit in orientare si isi rafineaza simtul in felul asta.

  2. Eu cred ca orice fel de antrenament este benefic, ori ca este facut in stol ori individual. Cand ai un nr redus de porumbeie este usor sa ii lansezi individual dar cand ai peste 80- 100!!!
    Dupa parerea mea antrenamentele facute individual pot fi mai benefice pentru ca obliga porumbelul sa gandesca mai mult si sa isi aleaga singur directia, nu sa depinda de stol.
    Cred ca aceste antrenamente individuale se practica si sunt mai benefice la NATURAL. La VADUVIE cred ca se practica lansarea femelelor iar dupa 15- 20 min masculii care odata ajunsi acasa isi gasesc femelele in boxe.

  3. Domnul Andrei (porumbei.ro), are dreptate legat de zb cu puii, tin sa precizez ca am incercat si eu si asa si este.
    Interesant topic… vant in pene si bafta la zb in 2009!!!

  4. Da ..trebuie sa recunoastem ca este intr-adevar un topic interesant .
    Eu personal nu stiu insa ce sa cred .
    Cheia succesului nu stiu daca consta in antrenamentele individuale ,insa nici ceva daunator nu este . Din experienta proprie pot da un exemplu minor daca putem spune asa insa pentru mine este ceva nedeslusit .
    …Va mai amintiti ?…de masculul despre care v-am relatat o povestioara in “Revenire incredibila ” ei bine acest mascul 0344. la individual de la distanta de 15 km a venit in 29 min..mult chiar foarte mult fata de altii.de ex un altul a venit in doar 18 min .
    de la 40 km individual a venit in 65 min …cu intarziere as putea spune …fata de altii.. iar de la 70 km a venit in 2 ore si 11 minute ….iar a venit tarziu in comparatie cu ceilalti .
    Sambata 25.04.am avut zborul de antrenament de la 156 km iar acest mascul 0344 a venit in 120 min , primul pe crescatorie si al 13 pe asociatie din 3648 de porumbei.
    Personal nu mai inteleg nimic …sa fi fost acele intarzieri la individual benefice ? Nu stiu ce sa cred . Care mai aveti experiente de acest gen va rog sa le faceti cunoscute , poate in acest fel putem ajunge la un adevar ,care ne-ar ajuta pe fiecare . Tin sa mai precizez ca celelalte pasari care la individual au venit cel mai bine ,…. la acest zbor de antrenament au clasat as putea spune mediocru .
    Deci …???????
    Astept si alte comentarii , poate apare totusi si varianta plauzibila .
    Va multumesc si va doresc la toti columbofilii si vizitatorii acestui site multa sanatate si succese depline .

  5. Cred ca cel putin pe ultimele zeci de kilometrii care ar trebui sa ii fie familiari unui porumbel de fond sau maraton acesta ar trebui sa aiba puterea si taria de caracter incat sa se desprinda de stol in cazul in care a zburat in stol pana atunci si sa traga tare spre casa. Asadar consider ca lansarile individuale nu fac altceva decat sa dezvolte/intareasca aceasta dorinta a porumbelului de a gasi singur si in cel mai scurt timp posibil drumul spre casa. Porumbeii de stol nu vor clasa niciodata asta in conditiile in care stiti foarte bine ca fiecare secunda conteaza .
    Va doresc succes si pierderi nule!!!

  6. La antrenamentele individuale porumbelul invata (este obligat)
    sa navigheze singur.Pentru mine un porumbel”navigator” este
    mai inteligent si mai bine pregatit decat un “stolar”
    Totus si un stolar poate castiga concursul daca pe ultimii km
    cand incepe sa simta casa este mai motivat si are mai multe
    resurse.

  7. eu personal am facut numai antrenamente individuale chiar si pe vreme rea si pot spune ca am si pierdut si tind sa cred ca am gresit putin si va spun si de ce,din ce am mai citit si sincer asa voi face de acm si asta in cazul puilor ca viata sportiva incepe de la cateva luni,deci primele antrenamente se fac in grup pt ca puii sa prinda incredere in propriile forte si numai dupa 2 sau 3 antrenamente asa vom incepe cu cele individuale care consider ca sunt cele mai bune pt viitorul lor sportiv.daca incepeam asa probabil ca nu pierdeam un sfert din ei,ei fiind pui se panicheaza repede si asa intra in prima porumbarie pe care o intalneste in drum.parere personala.multumesc

  8. Antrenamentele individuale sunt foarte bune la pui , pt. ca isi dezvolta simtul de orientare. Personal practic aceasta metoda cu puii la ultimile antrenamente inaintea concursurilor. La maturi nu stiu cat ajuta , deoarece ei au simturile dezvoltate dupa atitea concursuri in care au trebuit sa se intoarca acasa singuri (vorbim desigur de porumbeii zburati an de an) , ei avand nevoie (ca orice sportiv) de antrenamante pt. dezvoltarea musculaturii.

  9. Metoda este f buna.Porumbelul este atunci obligat sa isi caute singur directia,pe cand in stol pasarile cu o mai proasta orientare vor ajunge acasa o data cu stolul si nici nu vor da semne de oboseala.Intr-un cuvant se tin dupa stol.Pai atunci va intreb eu:acesti porumbei merita sa consume hrana si aerul porumbeilor pretiosi care intradevar trag sa ajunga acasa?Un pui care a luat o directie gresita si ajunge acasa dupa 7-8 ore de zbor continu dovedeste o vointa de fier iar o pierdere minima in greutate si o recuperare cat mai rapida dovedeste faptul c`a este o pasare cu o mare vitalitate.Pai acest pui nu merita sa ia locul altuia care sa tinut de stol pt a venii acasa?Anul trecut am achizitionat un pui albastru care propietarul se lauda a fi din linia Janssen.La primul antrenament ca pui a venit cu stolul si chiar a intrat primul in cotet,la al doilea a venit cu 15-20 de sec inaintea stolului,deci era si hot, venea cu stolul iar aproape de casa tragea tare sa vina primul.Mie mi se parea cam suspect nu stiu de ce dar din ochi parea o pasare mediocra si atunci m-am hotarat.L-am dus singur la 70 de km si a venit dupa 2 zile cu gusa plina si fara sa se uite la apa deci pe undeva a stat.Dupa o sapt lansat din acelasi loc a venit dupa trei zile.Si acum ce credeti ar putea sa ia locul altui pui care l-am vandut dupa ce a iesit afara o sapt tocmai la Cluj si dupa un an cand afost eliberat a venit glont de la 600 de km in 9 ore si jum dupa eliberare .Cel caruia i l-am vandut imi este bun prieten si la eliberat dupa ce a depus prima serie de oua.Deci acest pui nu a avut nici antenanent si nici o pereche pt al motiva sa vina acasa ci doar o vointa de fier si o rezist peste limite pt ca stat inchis un an.
    Una peste alta pt ca m-am incins la vorba antrenamentele private sunt cele mai bune dar atentie doar pt cei care isi cunosc pasarile si stiu cum isi transmit calitatile de buni zburatori.Pt ceilalti antrenamente private combinate cu cele ale clubului pt a-si incerca pasarile .Va salut
    PS:S-au pt cei care pun accent pe castigarea de premii cu puii

  10. foarte interesant … ar fi o ideea mult mai buna lansarile individuale cum a presupus owner cand dispare unu dai drumu la celalalt :))

  11. Salut!Duminica,26.04 am mers impreuna cu partenerul meu la Radauti penru un zbor de antrenament.Distanta este de 120 km aerieni pana la crescatorie.Tin sa precizez ca a fost primul si singurul antrenament inainte de etapele de concurs!Din 24 de pasari lansate individual,cand am ajuns acasa,erau venite….24!Din astia doar vreo 5 au mai zburat ca pui,pentru restul fiind primul zbor de la distanta.Multi vor spune ca este o prostie sa ii bagi direct la 120 km,dar cand stii ce pasari ai in cotet si ii mai si observi in ce forma se afla nu e mult deloc.Vant in pene!

  12. …porumbelul prin definitie este o pasare de stol. cred ca este gresita idea de a lansa porumbeii individual in sperantza ca vor invata sa se rupa de stol pt a avea sosiri mai bune…; sosirile bune sunt rodul motivatiei porumbeilor nu a antrenamentelor individuale…..
    faptul ca unii antreneaza individual este benefic doar pentru o selectie mai riguroasa a pasarilor, nicidecum pt. a urmari o stimulare a caracterelor lui….
    prin lansarile individuale , porumbelul invata sa se descurce la greu….si va veni f. bine la un zbor mai greu….dar nu uitati ca o norma se face cu cel putin 3 clasari(fond)…deci ca porumbelul sa aiba un rezultat bun va trebui sa fie 3 zb. grele in acel sezon pe care sa le claseze….vi se pare logic…?
    …dar vb unui mare crescator…”fiecare metoda este buna daca duce la rezultate bune!”….asa ca mult succes tuturor!!!

  13. nici nu stiu ce sa zic dar antrenamentele sunt foarte bune

  14. AS INCERCA SI ACEASTA VARIANTA,DAR PRESUPUNE SI DEZORIENTAREA PORUMBEILOR DACA I DUCECEM INTR-O DIRECTIE OPUSA ,AR TREBUI SA OCOLEASCA.

  15. Porumbeii antrenati de pui individual vor invata sa zboare singuri,si la lansare se vor desprinde imediat din stol.Dar cei invatati in grup se vor grupa cu stolu la lansare.Cred ca metoda individual este cea mai buna.Eu personal am avut porumbei care s-au desprins rapid din stol si care i-am antrenat individual.

  16. pt ca antrenamentele individuale au o eficienta mult mai buna decat cei invatati in grup.. daia este bn ca atunci cand facem antrnamente cu porumbeii pt concursuri (adica sa-i zburam cu asociatia )este mai bn sa le dam drumu pe rand pt ca ei o sa se orienteze mai bn la zborurile cu asociatia

  17. pentru claudiu poz 13: spune mi si mie te rog definitia porumbelului!

  18. Parerea mea este ca oricum ati face daca porumbeii provin din acei zburatori “fantastici” sau rude colaterale cu “mult palmares”, oricum ati face, antrenamentele acestea sunt bune pentru educatie. Nimeni nu scrie aici decat intamplari cu pasari care sunt anonime, dar sa scrie si cei care au porumbei cu super palmares ce au facut cu ei de la nasterea porumbelului si pana cand nu l-a mai angajat la concursuri.
    Pt. mine sau mai bine zis pt. toti ar trebui sa invatam porumbeii sa stie sa bea apa pe traseul de transport pana la destinarie. Este problema nr.1 de a avea succes intr-un clasament. Multi porumbei vin epuizati sau nu mai vin tocmai din aceasta cauza. Asta ar fi antrenamentul nr. 1 de mic incepand cu primele zboruri. Faptul ca o ia aiurea sau nu se rupe sau sunt stolari, mai devreme sau mai tarziu fiecare isi va cerne porumbeii.

  19. am facut cateva antrenamente in grup cu porumbeii dupa care am lansat individual porumbeii din aceasi locatie(una din ele) si din cei 19 porumbei care au venit la primele lansari am ramas cu 13 dupa zborul individual.un prieten de-al meu a antrenat porumbeii cu asociatia cativa ani la rand si nu a reusit sa clasese nimic dupa care in 2008 ia antrenat singur si ia lansat de fiecare data individual.rezultatul a fost neasteptat 8 din acesti porumbei au clasat la toate etapele de afara deci cum ati si voi toti cei care au scris mesaje zborurile individuale sunt mult mai bune….oricum parerile sunt impartite pentru ca trebuie sa recunoastem ca majoritatea ii antreneaza cu asociatiile din care fac parte si tot au rezultate numai ca nu stim ce pierderi au la zborurile care le fac bafta

  20. am aut 2 antrenamente la cluj precizez ca sunt din iernut si i-am lansat individual de doua ori in acelas loc acum 2 sapt si sapt trecuta iar cand am dus cu asociatia cei 2 pe care iam dus nu au mai venit deloc si tot din acelas loc precizez ca la zbor la individual au sosit intr-o ora si o ora si 7 minute . nu stiu ce sa mai cred deci zicetimi si mie o parere . va rog sunt incepator

  21. Parerea mea este ca antrenamentele individuale sunt benefice doar pt.categoria fond respectiv maraton. Pt. viteza si demifond reprezinta o ‘sinucidere’. Un porumbel se rupe de stol doar daca mosteneste aceasta ‘calitate’ , daca este super motivat sau daca este atat de bine pregatit fizic incat ceilalti nu pot tine pasul cu el. Porumbeii de locul 1 se nasc din porumbei de locul 1. Probabil ca ati observat ca daca parintii sunt speriosi la fel sunt si puii respectiv daca acestia sunt blanzi la fel si puii.(in aceeasi crescatorie)
    La fel cred eu ca se mosteneste si aceasta rupere de stol.

  22. Personal antrenam porumbeii numai individual.Cand puii implinesc varsta de aproape 3 luni de viata sunt lansati pentru prima data individual de la 35-40km din 15 in 15 minute unul de altul: scapa cine poate.Ne place sa lucram doar cu “talentele native”.Urmatorul antrenament este la 74km din nou individual din 15 in 15 minute.Daca timpul ne permite repetam lanasarile inca o data.Dupa aceea ii angajam cu masina asociatiei la al doilea antrenament al clubului la 75km, apoi urmeaza concursurile.Nu ne plac porumbeii “de pluton”…ne plac porumbeii care gandesc singuri si se descurca in orice fel de situatie.”Concursurile catastrofale” nu sunt altceva decat niste concursuri cu un grad mai mare de dificultate pentru “porumbeii plutonisti”: masa de porumbei lansata se imparte in mai multe stoluri care o iau in directii diferite obligand astfel porumbeii “sa gandeasc” in ce directie sa zboare si sa aiba curajul sa se desparta de stoluletul in care zboara pentru a ajunge la casuta lor.Toti se vaita ca au pierdut porumbei in masa…era ceva normal sa se intample asta.E ca la scolala atunci cand elevii unei clase dau lucrare de control si sunt lasati sa comunice intre ei atunci toti primesc note de trecere (concursuri normale in care porumbeii vin cu stolul)…daca insa elevii nu sunt lasati sa comunice intre ei atunci nu mai primesc toti note de trecere (stolurile de sparg si porumbeii trebuie sa gandeasca singuri).Dupa parerea mea cei mai valorosi porumbei sunt aceia care clasau anii trecuti in concursurile semi-nationale si care aveau un “handicap” de cateva sute de kilometri, care mai aveau de trecut si bariera Carpatilor…aceia sunt adevaratii porumbei….

  23. Eu am adus un porumbel niciodata zburat va spun ca nus in nik o sociatie sunt din suceava ,din curozitatea am luat un porumbel de anul trecut lam bagat in porpagaj si eam dat drumu de la 40km pana am ajuns eu cu masina inapoi va spun drept era inaitea mea acasa.CRED ca in cativa ani ma voi baga si eu intr-o asociatie vad ca ieste fain cand iti vn un porumbel de la o distanta mai mare.

  24. Father and son Philippens are in Belgium well known because of winning the two first editions from the national time-trial from the Mont Ventoux (732 km) organized through ?La Colombe Joyeuse?. The first year, in 2002, ?Mont Ventoux I? won this national race with 1 hour and 7 minutes ahead. With a speed of 1097 meter/minute their pigeon was the only who exceeded the limit of 1000 meter/min. In 2003, the national time-trial was may be faster, but ?Mont Ventoux II? still got 20 minutes ahead on the second prize winner. Both times, Pierre and Patrick sent only one pigeon and won ? 25.000 the first year and ? 17.000 the second year. After their two victories the organizer could close this interesting race, from which each minute a group of 3 pigeons were released.

  25. Explicatie comentariul 26:
    In Belgia s-a organizat doua concursuri tester din Mont Ventoux in 2002 si 2003 concursuri de fond in care la fiecare minut se lansau grupuri de cate 3 porumbei.A treia editie nu s-a mai organizat deoarece primele doua au fost “spulberate” de tandemul Phillipens tatal si fiul care au castigat cele doua nationale.

    http://pipa.be/en/newsandarticles/reports/pierre-patrick-philippens-voeren-nationale-kampioenen-grote-halve-fond-kbdb-

  26. La antrenamentele pt fond -maraton, se lanseaza NUMAI individual. Obligatoriu.

  27. o intrebare am si eu pt voi toti,din care sa va dati seama care este misterul. Voi cand suneti la scoala si sunteti in clasa 30 de elevi si profesoara v-a explica o problema la toti odata o intelegeti in proportie de 60 % dar cand mergeti acasa la profesoara si va explica numai la una cam ce proportie din problema intelegeti?km 90…deci ce se face pt unu singur are eficienta mult mai mare,este asa?

  28. salut!! interesant dar cred ca primele zboruri trebuie facute totusi in grup de la distante relativ mici (5km,10km progresiv) si dupa cateva antrenamente se poate incerca si individual si mai cred ca primii pui sositi in antrenamente vor pastra obiceiul de a fii mereu primii odata cu trecerea timpului si vor fi chiar aceie la care te astepti mai putin .anul acesta ,primii porumbei sositi de la zborurile de antrenament au fost cei tardivi fara exceptie si mereu aceiasi aproape in ordine neschimbata.toate bune !

  29. desi momentan nu mai am porumbei voiajori…… sunt de parere ca individual ii cel mai bine ….

  30. sunt f bune lansarile si in stol si individuale dar ca pui porumbelul tanar are nevoie de lansari colective pana la zborurile individuale cele mai bune zboruri individuale fiind cele inaintea imbarcarii in masini fiecare face ce vrea cu pasarea lui nu eixtsa o regula de aur in antrenamentele facute de noi dc pasarea are sange bun si orientare buna nu se va tine cont de zbor colectiv sau individual acela care are puterea de pui sa se desprinda de marile stoluri atunci sigur veti gasi in cotetul dumneavoastra un mare campion in fiecare an care nu va ezita sa se desprinda de stol.

  31. Sall!!! sunt din Bals, un oras marunt de langa Craiova.La zborurile de antrenament am avut o porumbita(de 08) kre mi-a venit dupa 2 zile de la Jitaru(60km),tocmai in dimineata knd urma zborul de la Pitesti si astfel am lasat-o aksa.Pana la zborul de la Gaesti(90km) s-a refacut si am bagat-o iar cu o oarecare mustrare.Am simtit o puternica dezamagire knd dupa numeroase dimineti,knd imi vin porumbeii rataciti, ea nu s-a mai intors.Dupa O SAPTAMANA a urmat zborul de la Ploiesti(120km) knd printre porumbeii lansati mi-a venit si aceasta porumbita.Nici nu imi venea sa cred k un porumbel se mai poate intoarce aksa dupa 7 zile.Era foarte slabita ,avand inelul plin de pamant,semn k a vizitat campurile din zona Gaesti-Ploiesti.Sunt incepator:D iar cn vrea sa imi ofere un sfat ma gaseste la id-ul pol_paul7

  32. Claudiu poz. 13……un prieten are o femela de cativa ani….de la un om mai in varsta….si mie mi-a dat 2 pui din ea…unul anul trecut si unul anul acesta…si nici unul din ei nu zboara cu stolul….la fel e si mama lor…zboara “separat”..ma refer in “jurul casei”…. :)) …deci nu poti spune ca porumbelul “este o pasare de stol” :P

  33. sergiu,tu vb prostii mai mari decat tine,porumbelul este o pasare de stol,doar ca unii sunt mai ciudati ,asa….

  34. haideti sa va spun ceva,in primul rand lansarile individuale sunt bune(in special la pui),dar la maturi se schimba datele problemei,in primul rand lansandu i individual porumbeii se obisnuiesc ,,in ghilimele,, sa zboare singuri,iar cand sunt lansati cu miile ,ce se mai intampla??/ei??,devinj speriati,zburand de multe ori haotic…,apoi acei porumbei care sunt lansati individual,au o mare nesansa,ei trebuie sa fie atenti la drum,trebuie sa fie atenti la rapitoare,deci zboara mai incet ,consumandu si aproape toata energia,deci luati aminte,LANSARILE INDIVIDUALE SUNT BUNE DOAR PT PUI,facut lansare de la 100km direct cand schimba a 3 pana,atunci,dar nu si la maturi,asta i parerea mea,daca ai facut o lansare individuala de la 100km,unui pui cu a 3 pana schimbata,si a venit,eu cred ca acel pui ti a demonstrat ca are caracter,dar sa i o faci unui matur,care pe deasupra a mai si zburat ca pui,ce vrei sa ti demonstreze???

  35. CRED CA PUII TREBUIESC ZBURATI PRIMA DATA IN STOL ,PRIMELE ZBORURI LE FAC LA PACHET ,ADICA STAU FF GRUPATI,APOI DUPA CE PRIND PUTIN CURAJ, CRED CA POT FI ZBURATI SI INDIVIDUAL,DAR ASTA DEPINDE DE CUM VREA FIECARE ,PERSONAL VOI FACE SI UN ZBOR INDIVIDUAL,SAU POATE NU ,DEPINDE DE FELUL IN CARE VOR VENI PASARILE LA ZBORURILE IN STOL
    SALUTARI SI NUMAI BINE

  36. …..daca un elvev isi face intotdeauna temele la matematica impreuna cu ceilalti colegi poti sa spui ca este un elev bun?…. cand va ajunge la olimpiada va sti oare sa mai rezove problemele singur?….la fel esi cu porumbeii…multi nu vor sa inteleaga ca la fel ca in orice sport putin se nasc talentati iar echivalentul olimpiadei se intelege FONDUL SAU MARATONUL care sunt adevaratele concursuri unde se vede valoarea porumbeilor locul unde fiecare in clipa lansarii isi porneste fiecare GPS_UL si pleaca spre casa.la care gps-ul nu-i porneste cum trebuie sau merge gresit ,degeaba e frumos ,degeaba are pedigreu de campion ,degeaba arata bine in mana sau ne e drag noua ca toate astea nu-l ajuta cu nimic.
    Fiecare porumbel cand se naste primeste un gps pe care trebuie sa-l foloseasca toata viata si la care nu se pot face reparatii sau sa se inlocuiasca daca merge prost.Noi insa nu putem sti daca este bun sau rau decat punandu-l la incercare.de aceea in primul rand trebuie sa verificam CAPACITATEA DE ORIENTARE a lor care nu se poate face decat prin ANTRENAMENTE INDIVIDUALE PE TIMP BUN CU PORUMBEI SANATOSI de peste 100 km cu schimbarea directiei de zbor cu antrenamente prealabile de peste 30 minute zilnic pentru a fi sigur ca distanta lmare la care il duci prima data nu e una care sa-l epuizeze.pierderile vor fi mari dar veti vedea ca de fiecare data cand ajungeti acasa de la antrenament cativa porumbei va asteapta cu drag in cusca ,va saluta cand intrati si canta bucurosi fiecare la locul lui.Sunt cativa care nu va dezamagesc niciodata si sosesc intotdeauna inaintea voastra.
    Credeti ca e intamplator ca sunt tot aceeasi?…Astfel pe langa orientarea lor f buna in ochii celor sositi acasa se mai poate citi ceva :vointa lor de a se intoarce unde s-au nascut care e primordiala in acest sport.Acestia,putini la numar,sunt pasarlile pe care trebuie sa le pretuim,sa le dam cea mai buna mancare,sanatate si motivatie sa ajunga cat mai repede de la concurs.Acestia sunt porumbeii calatori!!!Toti porumbeii zboarain stol cand unu destept ii conduce si turnistii merg uneori zeci de km la camp dar acestia de mai sus stiu sa se orienteze,ceea ce-i diferentiaza de alte rase.Noi trebuie sa-i gasim de mici , pe cei “de rasa” pt ca acest instinct e unul inascut care intradevar se imbunatateste prin experienta dar pe care daca nu-l primeste la nastere de la mama natura,degeaba incercam noi sa-l formam.
    In acelasi timp antrenamentele individuale il fac pe porumbel sa se simta mai sigur pe sine ,mai curajos,sa invete ca trebuie sa infrunte pericolele, pe cand cel care toata viata a zburat in stol cand printr-o imprejurare ajunge sigur de la un concurs de cele mai multe ori se panicheaza si se pierde ,atat cu firea cat si cu ajunsul acasa.
    De aceea parerea mea este ca :antrenamentul porumbeilor presupune nu doar antrenament fizic ci si cel ”al mintii” care se face decat prin lansare individula.La 1000 km degeaba ceri ajutor la colegul zbor sa-ti arate pe unde s-o iei spre casa pt ca fiecare pleaca in drumul lui ,spre orasul lui,si daca te tii gresit de mana la unul dintre ei nu stii pe unde ajungi.la viteza nu conteaza f mult cum ii antrenezi pt ca se vine cu ciurda de mai multe ori din acelasi lor iar daca s-ar putea crescatorii de viteza i-ar baga pe toti intr-un tunel sa nu se piarda nici unul ,i-ar dopa bine si le-ar da drumul.

  37. Salutare la toti iubitori de acest sport Imi voi spune si eu parearea dar asta nu inseamna ca asa trebuie facut,este doar o parere pe care vreau sa o si pun in practica.Eu personal primele antrenamente asta ma refer la pui el fac in grup.Dupa care inainte de imbarcarea cu clubul pt antrenamente le fac 1-2 zboruri individuale.Eu zic ca cei tineri trebuie luati usor pana vor prinde curaj si isi vor forma aceste lucruri pe care le va intalnii in urmataoarele competitii care vor fi mult mai grele si de risc mai mare, deoarece atunci cand noi facem antrenament cu ei urmarim aproape toate mijloacele ca antrenamentul sa decurga f bn asta nu inseamna ca oficialii cluburilor nu fac la fel dar totusi noi cand facem cu mana noastra e altceva… ,adk urmarim sa fie foarte frumos sa nu bat vantu si distantele pe care facemnoi antrenamente personale sunt mult mai mici decat etapela care vor urma unde ei pot intalniii ploaie, vant,etc.Deci ca o concluzie puii trebuiesc luati incet exact cum se invata abcedaru intai cu litera “a”si pe urma cu urmatoarele Vant in pene si mult noroc in 2009 ca fara putin noroc nu faci treaba oricat de bun esti.

  38. este ceace trebuie facut fara doar si poate
    ele (antrenamentele individuale) arata cat de buna este pasarea si ii da ocazia sa gandeasca singur intr-o situatie mai grea sa zic asa
    snt perfect deacord cu asta

  39. mie mi sa pare un lucru excelent io tot asa ii lansezi pe maturi care o sami zboare zborurile de 700km 900km si 1200km…pentru ca ei cand vin de la fonduri sau de la maraton nu vin in banda vin induvidual si ei trebe sa stie unde li crescatoria

  40. salut…
    pentru luthienn(poz. 19) si sergiu-vs(poz. 34)….si nu numai..,
    eu am porumbei de viteza-demifond :.janssen , grondelaers , schellens….pt a avea rezultate cu ei, trebuie sa fac o selectie in functie de ceea ce urmaresc eu, pentru a putea castiga un concurs…. Personal consider un rezultat mult mai bun intoarcerea acasa a 4-5 porumbei deodata (intre care si cei din echipa) decat sosirile individuale….
    eu doar mi-am spus o parere mai sus…la fel ca altele postate aici..dar parere sustinuta de vreo 10 locuri 1. fiecare face cum crede , in functie de ceea ce urmareste , niciodata nu o sa fie toti de acord cu o singura metoda ! cei care zboara maraton , poate urmaresc ca un porumbel sa se rupa de stol in momentul lansarii…..pentru mine acel porumbel este “un inel pus in cui” cand ajunge acasa….
    spunea un coleg mai sus ca intr-o clasa de elevi daca au posibilitatea sa comunice intre ei , toti iau nota de trecere….problema este urmatoarea:….in acea clasa la sfarsitul anului 3 elevi au pemiul 1 , 2 si 3! ceilalti doar note de trecere…..asta este diferentza si intr-un stol…unii doar vin , altii claseaza….altii sunt campionii …aia trebuie urmariti , nu cei care vin datorita altora….iar selectia lor se face dupa parerea mea altfel decat prin zboruri individuale.
    din experientza pe care o am va pot da nenumarate exemple de colegi care isi antreneaza porumbeii individual….unii pe vreme buna, altii pe vreme rea, unii la 30 de grade, altii iarna la -10…..in sperantza ca vor revolutiona columbofilia….problema e ca tot cu speranta traiesc…pentru ca pasarile lor cu toate ca au numai zboruri individuale, in campionat sunt zero….
    repet inca odata, ceea ce am spus e doar o parere , doar un raspuns in acest topic foarte interesant!
    succes tuturor in anul 2009!
    cu respect, Claudiu Coldea (Cluj)

  41. eu personal fac cu pui antrenamente pina la 30 km in stol dupa care la 40km
    cate 2-3 si la 60 km fac individual
    cind sunt cate doi sau 3 in timp se rup dar totodata stolu nu li se pare deloc ceva strain in loc strain
    deci iau cate o gustare din toate ,miam zis si eu parerea si cum fac sa ma corecteze daca fac greseala
    vint in pene 2009…bafta

  42. sergiu cind ai de gind sa mai scrii ce ai scris mai bine pune niste puncte simplu

  43. Si eu personal cred ca sunt bune lansarile individuale. Anul acesta am avut si o mica demonstratie in acest sens. Ne-am adunat vre-o 4-5 crescatori si am dus porumbeii la un antrenament de vre-o 90-100 de km., timp foarte urit( ploaie mocaneasca si vint foarte puternic). Eu am decis sa-i lansez individual, pe cind ei i-au lansat pe toti impreuna. Am inceput eu sa-i lansez individual, lansind vre-o jumatate si apoi m-am oprit pentru ca au lansat ei in grup. Ai mei au disparut imediat pentru ca batea vintul asa de tare incit cum ii lansai cum dispareau luati de vint. Stolul lor a facut vre-o doua ture si apoi a luat directia catre casa. Mi-am lansat si cealalta jumatate tot individual si cind au disparut si acestia(trecuse vre-o jumatate de ora de cind am inceput sa lansez si pina cind am terminat), spre mirarea si ”disperarea generala” stolul cel mare se intorcea inapoi la locul de lansare mai dezorientat ca oricind. Cind eu am ajuns acasa am gasit toti porumbeii in cotet, colegilor mei care au lansat in stol le-au venit dupamasa tirziu rupti de oboseala. Deci concluzia ar fi: nu ca am eu porumbeii buni si altii au porumbei prosti, ci ca daca porumbeii nu au curaj sa se desparta de stol risca sa-i plimbe ”prostii” in toate partile si cind isi dau seama ca au gresit poate fi prea tirziu pentru ca deja fie sunt prea departe in directia gresita, fie sunt rupti de oboseala. Este o parere strict personala si poate fi foarte bine gresita.
    Salutari tuturor!

  44. Am facut o experienta asemanatoare ca
    d-l Sangeorzan.
    Cred ca ADERENTA LA STOL poate ajuta un porumbel
    mai slab sa vina binisor, tot asa poate impiedica
    un porumbel foarte bun sa-si demonsreze calitatea.

  45. Pop Virgil Dan sant perfect de acord cu tine,pt fondisti si maratonisti zborurile individuale arata cat ii duce capul si pe care poti sa pui baza.

  46. interesant topic chiar asta ma interesa astazi vreau sa zbor un mascul individual

  47. porumbei.ro poti lasa un id de mess?am si eu intrebari legate de porumbei si daca ai vrea sa am ajuti si pe mn asi fi bucuros cu respect Razvan!
    Vant in pene !

  48. total gresit,porumbeii nu sunt pasari de stol…antrenamentul si verificarea fiecarui individ e primul lucru important pentru a-ti cunoaste ce tii ?n cotet…?n clasa sunt 30 de elevi,dupa ore sper ca fiecare merge la casa lui,ca o mai ia unul pe o ureche,altceva…pregateste palinca dl.Ioni…

  49. sunt de parere ca primele 2-3 etape lansarile sa se faca un stol, apoi individuale si daca se poate din cele 4 puncte cardinale.
    de altfel shy concursul national daca ar fi dupa mine s-ar desfasura in 4 etape din cele patru puncte cardinale pentru ca Romanica e rotunda si astfel castigatorul ar fi intr-adevar un campion national iar porumbelul de pe locul 1 din cateva zeci de mii poate chiar sutede mii s-ar vinde shy la noi cu preturi pe care doar le vedem pe la altii…
    iar visez pui de voiajor cu gatu gol:)))

  50. Duminica 03.05.09 am dus porumbei la vre 90km j i-am lansat individual pe la ora 8:30 primul mi-a venit la ora 11 iar urmatorul pe la ora 12 mentionez ca toti erau puii din toamna si ca acesta era primul lor zbor,
    fiecare porumbel a fost lansat dupa ce precedentul a disparut la orizont , inca astept sa imi mai vina pt ca am dus 7 porumbei
    P.S: cred ca zborul individual scoate in evidenta calitatile porumbelului

    LASATI PORUMBEII SA ZBOARE!!!!!!!!!!!!

  51. Individual sau stol un antrenament trebuie facut corect. Iar aceasta presupune ca in urma antrenamentului porumbelul sa ramana cu ceva in cap. Sunt de parere ca cursele de fond si maraton se castiga pe utima suta de km. Este bine ca aceasta ultima suta de km sa fie foarte bine cunoscuta de porumbel, el trebuie sa aiba intiparite in memorie foarte multe repere, pentru a alege traseul cel mai scurt. La lansare porumbeii pornesc in stol, si vor tine stolul o buna parte din drum, apoi acesta se imparte in stoluri mai mici. Fiecare din aceste stoluri are puterea lui, adica el este alcatuit din exemplare care zboara in acelas ritm. Totodata s-a observat ca porumbeii prefera sa treaca peste obstacole (ex. muntii) in formatie fiind constienti de protectia impotriva rapitoarelor oferita de acesta, cu ale cuvinte in stol se simte in siguranta. Aceasta siguranta este oferita, as putea spune amplificata, si de cunoasterea traseului. Cred ca multi dintre noi am avut porumbei sositi la ?remorca? cu ai nostii, porumbei care au zburat orbeste fara sa gandeasca (ma refer la
    porumbei din aceeasi zona). Pe acesti porumbei eu ii numesc derutati de mediu, acestia datorita unui antrenament prost nu au gasit nici macar vizual casa.
    Antrenamentul individual ajuta mult porumbelul, el invata repere si prinde incredere in el, facut cu cap este foarte util.
    Imi amintesc acum o intamplare petrecuta in 2007, cand ne-am propus sa zburam puii la fond. Dupa cateva antrenamente stol am facut si primul individual, Suceava ~150 km. La numaratoarea de seara am avut un pui lipsa. Era printre preferatii mei pentru ca semana foarte bine cu taicasu, iar acesta era unul din cei mai buni zburatori ai nostri in acel moment. Imi parea atat de rau si parca nu imi venea sa cred…chiar ala, nu putea fi un altul…Asta se intampla intr-o luni, iar sambata seara stateam la un pahar de vorba cu un amic…era spre asfintit cand orizontul era spart de doua siluiete. Vorbeam intre noi?ia uite ce trag aia catre casa?, cand ajung mai aproape unul din ei se rupe si isi da drumul glont pe sputnik. Surpriza puiul pierdut la Suceava venise cu clema dar si cu un bilet pe picior. Imediat pun mana pe telefon si sun…la celalat capat al firului Dl. Nechifor, din Falticeni , caruia ii multumesc inca o data pentru gestul dumnealui. Puiul meu a zburat ~10 km(Suceava-Falticeni) si a intrat in prima crescatorie, mi-am spus…ce gloaba, apoi aflu ca a fost angajat la cursa de PREZMYSL (ditanta mea peste 500 km) si surprinzator a gasit drumul spre casa in prima zi.
    Aceasta intamplare a venit sa intareasca cele deja stiute, de teama a intrat in prima crescatorie intalnita,apoi la lansarea in stol a gasit drumul catre casa, dar nu oricum ci insotit de un alt porumbel…singur nu stiu daca ar fi reusit. In primavara a fost primul porumbel disparut, luat de uliu, de aceasta data temperamentul i-a fost fatal…
    P.S. Iulian, stii ca inteleg perfect tema topicului si ca in anumite privinte sunt deacord cu tine…dar antrenamentele individuale sunt utile porumbeilor.

  52. Din ce stiu eu si din ce am mai citit pe net pot sa spun ca : – porumbelul nu este o pasare de stol tipica, si tocmai asta il face ?un supravietuitor? intre celelalte specii de pasari, faptul ca este mai ?maleabil? si se adapteaza contextului, ca sa zic asa. Depinde de fiecare crescator cum isi formeaza porumbeii, fiindca zburatorii trebuie ?formati? si reproducatorii trebuie ?construiti?. Cazurile cand acelasi porumbel este un mare zburator si in acelasi timp si un mare reproducator sunt mult mai rare decat suntem tentati sa credem.
    Revenind la subiect : cum iti formezi zburatorii, asa ii ai !… Adica ?de turma? sau ?individualitati?. Iar formarea trebuie sa inceapa la varste fragede? Exemplul d-nului Sangeorzan Cristian ?pct.45 este extrem de edificator. Ce zicea d-nul Iulian Simion cand a propus tema, ca se refera la lansarea individuala a maturilor, s-ar putea sa nu mai aiba nici o eficacitate, datorita varstei prea inaintate. Ii dau dreptate d-lui Ovidiu Gradinaru ?pct.54, care a descris foarte corect desfasurarea unui concurs de fond. Ultima suta de km conteaza enorm. Undeva, la alt topic, am spus ca pe masura ce se apropie de casa, porumbelul incepe sa foloseasca si memoria vizuala, recunoscand repere familiare : relieful, un curs de apa, orasul, etc,etc?Ori pentru ca aceste repere sa ii fie intradevar familiare, el trebuie sa le invete in cadrul antrenamentelor corect conduse de catre crescator. Fiecare crescator trebuie sa isi antreneze porumbeii inca de pui pe o raza (mai mare sau mai mica, functie de posibilitati, de calitatea pasarilor si de tipul de concursuri la care participa) in jurul casei: in stol, in grupuri mici, individual, cu schimbari treptate ale directiei de zbor. Dupa ce porumbeii stapanesc bine zona asta de 25-50-100 km in jurul casei (asta se poate observa comparand timpii de intoarcere atat individuali cat si in grup ? cand sunt apropiati inseamna ca porumbeii au invatat zona), se maresc distantele progresiv, micsorand unghiul directiilor de lansare spre directia de zbor a concursurilor clubului. Binenteles ca la timpii individuali pot aparea +/- variante pe care trebuie sa le notam, pentru ai urmarii separat pe respectivii?Cei cu + ca mari sperante, iar cei cu – (in ideea ca nu au probleme de sanatate sau de naparlire), trebuie vazut daca au probleme de orientare (in general din origine de slaba calitate) sau de viteza (aripa dezavantajoasa, grei, prost construiti,etc ). Capacitatea de orientare are 2 componente: una genetica si una dobandita prin invatare. Pentru componenta genetica, stim ca orientarea e un caracter cantitativ determinat de gene cu efect aditiv. Adica conteaza sangele, porumbeii sa provina din linii selectate in acest scop. Orice imperechere cu un exemplar netestat diminueaza acest caracter. Componenta dobandita prin invatare este in general neglijata de crescatori si majoritatea asteapta ca pasarea sa faca totul. E gresita ideea asta, fiindca si un sportiv poate fi de duzina mult timp, desi are talent si e dotat pentru sportul respectiv, dar poate deveni campion cand incape pe mana unui antrenor bun. Si porumbeii nostri pot avea multe calitati native, dar daca noi nu stim sa-i punem in situatii in care sa si le foloseasca si sa si le dezvolte prin antrenamente bine conduse, este putin probabil ca ei le vor descoperi si utiliza in conditiile unui concurs greu.
    Am citit despre un experiment al unor cercetatori englezi care au antrenat jumatate din yearlingi intr-o directie,din punctul A si jumatate in directia opusa,din punctul B, atat in grup cat si individual. Dupa mai multe zboruri, au lansat toti porumbeii, din punctul A, in perechi. Au fost 3 tipuri de perechi : AA(adica 2 care cunosteau directia), AB(adica unul cunostea si unul nu) si BB(amandoi nu cunosteau, fiind antrenati in directie opusa). Ce a rezultat? Perechile AA au venit in echipa de 2, in timp normal ca la antenamente. Perechile AB au venit tot in echipa de 2, in timp normal sau usor mai lung, adica B-ul care nu cunostea directia s-a lasat ?condus? de A-ul care fusese antrenat pe directia respectiva si era ?sigur pe el?. Perechile BB s-au separat TOATE si fiecare porumbel a incercat pe cont propriu sa gaseasca casa. Chiar si cei mai buni dintre B au avut nevoie de un timp de 3-4 ori mai lung sa gaseasca casa. Dar partea cea mai interesanta vine acum : ce au invatat porumbeii tip B din perechile mixte AB, cand au fost ?condusi? spre casa de perechea A ? Toti porumbeii B din fostele perechi mixte AB, au fost lansati individual din nou din punctul A si ?stupoare?ei s-au comportat ca niste porumbei B?.adica le-a trebuit de 3-4 ori timpul sa gaseasca casa !…adica, cand au fost ?condusi? de catre un A, din cauza stress-ului (schimbarii directiei) nu au invatat nimic ! Concluzia este ca in antrenamentele colective multi porumbei raman la stol si nu invata nimic. Marind distanta treptat, ei pot veni cu stolul de la distante apreciabile, mult peste capacitatea lor intrinseca, dar se vor pierde la prima ocazie cand se vor ?lipi? la un stol gresit sau vor ramane (de ex. datorita vremii nefavorabile) fiecare pe cont propriu. Deci : – antrenamente de ?cunoastere? a zonei, in stol, in grupuri mici si individual, apoi marirea treptata a distantei pe directia concursurilor, la fel la inceput in stol (pentru a se simti in siguranta), apoi in grupuri mici, iar apoi si individual ca sa ii ?cernem? !
    Subiectul e frumos, sper ca n-am spus multe prostii si ca va e util comentariul meu.

  53. Experienta descrisa de Adrian ,poate avea aplicatii si in invatarea umana

  54. am si eu o intrebare. la ce distante fata de casa trebuie dusi la primul lor antrenament(din cati in cati chilomeri).VA ROG SA-MI RASPUNDETI !!!!!!!!!cvalentinionut@yahoo.com

  55. Pt. Valy(58): Daca ai timp, ideal ar fi sa incepi progresiv cu 5,10,20,50,100 si sa repeti lansarile din acelasi loc pina cind porumbeii se invata sa plece ”glont” in directia casei. Abia dupa ce s-au invatat sa plece direct sa maresti distanta. Mai bine mai multe antrenamente scurte decit prea putine si lungi. Nu recomand lansarile individuale pina cind porumbeii nu au fost antrenati corespunzator cu stolul in prealabil.

  56. Spuneti-mi si mie va rog mult cam cum se antrneaza porumbeii ? de la distante mici pana la distante mari ?

    Vreau un raspuns…..Sper ca nu radeti de mn da sunt incepator si eu..

    Multumesc !

  57. Din punctul meu de vedere antrnamantele individuale ajuta puii sa isi dezvolte simtul de orientare si tot odata si musculatura. Vant in pene!!!

  58. Porumbeii trebuiesc lansati incapand cu distante mici(5,10km) iar pe parcurs distantele cresc pana se apropie de cele pentru concurs. Succes!

  59. ei dragilor…………sa va povestesc eu patzanie… acum 3 saptamani supa doi ani de crescut porumbei voiajori adusi din germania cu bani grei am facut 14 pui din ei de 6 si 8 luni
    plus matca 8 perechi…………. am plecat frumos la mare
    si la costinesti pe la 16 00 le am dat drumu…. locuiesc in bolintin giurgiu…… acasa nici o pereche i am luat pe toti pui si maturi …. fara nici o secunda de antrenament decit zbor in jurul volierei……… deci revenind acum le am dat drumu si am stat si eu ca omu vreo trei zile la mare … revenind acasa dupa ytei zile ciuciu….. nici unu in voliera .. asta e , mi am zis … macar nu imi mai maninca boabe degeba…. dupa o zidecind am ajuns acsa ….. hop un pui de 5 luni….. zic .. bun si asta … dar ce faci ma singurel in ditamai voliera? a doua zi hop o pereche batrani .. care sincer nu dadeamn doi bani pe ei
    o cheama selena o vedeti la mine pe site si sa inperecheat cu un voiajor care nu prea arata cine stie ce dar au veni saraci … restul ? alomis nici unu nu a mai venit.. si credeam ca sint asi asa ca .. ce sa mai zic … mi am luat alti pui de la un crescator toman din apropiere la vara acelas tratament sint curios de pui din selena ce vor fi de capul lor … acum va pupa tata si ce sa mai zic ziceti si voi……ceva

  60. sunt de acord cu antrenamentele individuala de la distanta 50-100 km lansand 1 porumbel da 3 minute dar nu la maturi peste un an , parerea mea la tineret nu se fac astfel de antrenamenta individuale doar in echipa deoarece in primul an de conurs la tineret invatam tineri porumbei sa se intoarka aksa si nu sa obtine rezultate maxime

  61. antrenamente de la5,10,25,40,60,marind distanta,din diferite puncte cardinale,care sunt buni rup cerul in doua si vin.sa nu uitam ca in ziua de astazi sunt foarte multi porumbei care bat distanta de 400-600 km.sanatate

  62. Buna ziua , sunt din judetul Bihor, sunt incepator, am si eu cateva intrebari , la ce distante trebuie zburati puii de 3 luni? sau mai tarziu trebuie zburati? in stol pentru inceput?
    dar voiajorii de 1 an? la ce distante?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *