Cateodata oamenii se intreaba cum pot altii sa fie atat de fascinati de sportul cu porumbei calatori. Pentru a gasi un raspuns la aceasta intrebare trebuie sa cunosti acest sport si lucrurile pe care le implica el. In primul rand, prin natura lor multor oameni le plac animalele … insa faptul ca “faci” animalele, care iti plac atat de mult, sa aiba rezultate este chiar distractiv. De asemenea este in natura multor oameni sa faca ceva competitiv. Insa nu oricine este in stare sa fie competitiv. Oricum columbofilii se afla intr-o pozitie privilegiata. Ei ii au pe porumbeii lor care fac “treaba” pentru ei …. cu o conditie: sa fie foarte bine ingrijiti. Acest lucru este ca o provocare pentru columbofil.
Care este motivul ce face ca acest sport sa fie atat de unic?
- Nu trebuie sa ai o varsta ca sa fii campion.
- Nu trebuie sa fii un atlet ca sa fii campion.
- Un batran de 80 de ani poate sa fie campion in sportul cu porumbei calatori, deasemenea si un om putin educat, la fel si o femeie, un pustan, un tip … asadar oricine poate fi.
Aceste motive diferentiaza acest sport de altele si il fac sa fie asa de special si atractiv. Ne intrebam cateodata de ce oare columbofilia inregistreaza un mic regres in Belgia, Olanda sau Germania daca este atat de distractiva. Exista mai multe explicatii pentru acest fapt. Unul dintre motive este marea discrepanta care s-a creat de-a lungul anilor intre campioni si RESTUL concurentilor. Sa fii invins este un lucru normal care se intampla in orice sport. Insa multi din “REST” se satura sa tot fie invinsi de aceeasi putini fericiti concurs dupa concurs si acesta este motivul pentru care ei parasesc sportul cu porumbei calatori. Toti aceia care au o “functie” in acest sport au sarcina de a-i ajuta si a-i sustine pe aceia care nu apartin acelor “putini fericiti” (adica campionilor). Reporterii si scriitorii columbofili apartin “acelora care au o functie “. Articolele mele sunt scrise cu scopul de a fi educative.
Nu poti sa-i invat pe campioni prea multe lucruri – pentru ei nu este nevoie sa scriu. Incercand sa diminuez aceasta discrepanta dintre invingatori si invinsi nu este numai in interesul noncampionilor ci este si in interesul campionilor. Daca aceleasi persoane continua sa fie invingatoare pe o perioada mai lunga ele ar putea sa devina ca acei regi fara regate. Daca doar o singura fraza din seria de articole pe care am scris-o are sa te faca sa devii un concurent mai bun inseamna ca merita toate acele ore cat am scris articolele. Mesajul meu pentru campioni este urmatorul: Ei ar trebui sa-si dea seama ca este in beneficiul lor daca ceilalti concureaza intr-un mod mult mai competitiv pentru ca … ei pot sa fie campioni atata timp cat exista oameni cu care sa concureze. Vreau sa “deschid ochi”. Se spun si se publica atatea tampenii despre sportul nostru incat oamenilor li s-au spalat creierele, in special in America si in Estul Indepartat. Credinta lor intr-un lucru atat de insignifiant cum este “rasa” cateodata face acest sport sa para ca un circ pentru cei care il practica. Una din intentiile (obiectivele) mele este sa diminuez numarul mare de clovni din acest circ.
Autor: Ad Schaerlaeckens
Ad scrie bine de tot. Dar unele lucruri nu se aplica peste tot, de exemplu la noi treaba cu varsta nu prea se potriveste. Ca pensionar (cu pensie asa cum stim ca este la multi) sau ca tanar (fara venituri, si fara sprijin de la parinti pentru acest hobby) este foarte greu sa faci ceva – porumbei buni, hrana de calitate, tratamente periodice, cotizatii… toate astea costa, si nu putin.
Bine ar fi sa se inteleaga macar un lucru din acest articol si anume: campionii au datoria sa-i invete pe novici, doara astfel sunt cu adevarat campioni.
A fi primul intr-o cursa de alergare cand toti ceilalti concuresti sunt schiopi este o iluzie a valorii tale sportive, campionule!
Ajutati tineri,si nui pacaliti asa cum se face la noi in oras la Medias.bafta multa
Mereu au existat mari si mici in orice domeniu. La fel se intampla si in sportul columbofil. Sa nu uitam ca cei ce sunt mari in acest sport au muncit sub o forma sau alta pentru a obtine porumbei de valoare.Pentru a merge inainte in acest minunat sport trebuie sa iubesti cu adevarat aceste pasari si NU SA-TI DORESTI CU ORICE PRET DOAR PERFORMANTA, FAIMA SAU CASTIGURI FINANCIARE DIN PORUMBEI.
Bafta tuturor!!!!!
Asa e cum zice andrei daca nu ai bani nu ai nici rezultate si nici pasari de valoare. Eu ma straduesc prin strainatate sa fac bani sa imi fac un lot de pasari mai valoroase . Cat am fost in tara am avut porumbei destul de buni de la porumbari de valoare dar la mine nu a dat aceleas rezultate ca la crescatori.Nu ai bani pentru medicamente ,vitamine si mancaruri mai alese nu are cum sa iti vina porumbei de la un concurs de fond .Sa mai lauda uni porumbari ca zboara la natural nu ii cred ?minte ?.eu am zburat la natural si nu are cum sati vina porumbei zburati la natural mai departe de granita este o minciuna naturalu.
Ca sa devii campion trebuie sa ai bani in primul rand si in al doilea rabdare multa cu ei.porumbei trebuie maturizati si nu fortati din primul an direct la 1200 km asa cum am facut eu cu un porumbel,la varsta de un an lam zburat Magdeburg la 1140 km si mia venit a treia zi iar anul urmator lam pierdut la un zbor de 150 km.RABDARE MULTA
Unii vorbesc asa usor despre cum sa devii campion ca si cum ai deveni maine. Este un lucru foarte greu, iti trebuie multa rabdare si timp petrecut cu porumbeii, de aceea ii felicit pe cei care au ajuns campioni si mi-as dori si eu sa ajung acolo. Sunt de acor ca campionii sa-i ajute pe cei care sunt mai jos ca ei, dar de alta parte ma gandesc ca e munca fiecaruia. Mult SUCCES ! si nu uitati un lucru, invatati sa pierdeti, uneori e mai bine sa pierzi decat sa castigi !
multi tineri,mai bine zisi pusti, sunt pacaliti de unii care isi spun porumbari.le vand toate ciurucurile din cotete si le spun ca sunt din nu stiu ce campion.cum sa mai vina de unde sunt lansati.cum sa mai incurajam tineri columbofili!
Ce pot spune este ca columbofilia este un sport, hobby mai mult, sigur hobby, care iti da dependenta. Am 17 ani si am fost foarte mult marcat de columbofilie, incerc sa ma las, nu mi se pare normal ca la 16 ani sa cheltui de primavara pana toamna 14milioane pe porumbei(banii astia iam dat numai p pasari, nu si altceva: medicamente, mancare, etc.) si totusi am cheltuit. Cred k la varsta mea distractia ar trebui sa fie alta, cu toate ca la noi in oras sportul asta e sustinut de multi campioni si este mult mai simplu k in alte zone, dar sincer… I-as da dracu imediat de porumbei dar mi se rupe sufletu de oricare dintre ei, ii am la inima…
Din punct de vedere documentativ as putea spune k sunt profesionist cu toate ca cultura in orice domeniu ti-o formezi cu timpul.
Trebuie sa ma las de drogul asta k as putea face altceva cu banii cheltuiti p porumbei…pur si simplu nu ma pot opri sa nu stau cu ei…
usor de vorbit cum sa ajungi campion si drum greu k sa ajungi campion.cel mai greu nu e ca sa ajungi campion ci sa te mentii in frunte, ala este cu adevarat un campion.porumbei foarte buni sunt si la noi in tara numai ca trebiue sa stii de unde sa ii iei si sa fi atent sa nu fi pacalit.
cu multa munca si rabdare se poate ajunge si in frunte dar noi cei tineri mai greu pentru ca is mult prea scumpe toate cele necesare porumbeilor si nu prea ne permitem.
multa bafta tuturor! si felicitari celor din varv….
toti vor sa devina campioni peste noapte si cred ca daca s-ar gasi “locuri de campion” de cumparat s-ar forma cozi imense.haide-ti sa nu ne imbatam cu apa rece si sa punem umarul la treaba daca vrem sa aparem undeva .intreba-ti un campion cat munceste la porumbei,ganditi-va daca faceti si voi la fel,daca aveti cunostintele necesare si nu in ultimul rand daca aveti rabdare si dupa aia vor veni si rezultatele.campioni de un sezon sunt sau campioni doar pe strada lor vedem in orice club dar adevarata valoare in acest sport este constanta in clasamente.multa bafta si fara seriozitate nu vom face nimic
salut pe toata lumea. ma minunez ce idei au uni care cred ca a detine pasari campioane este usor,(pasarile sunt campioane). trebuie sacrificii multe cat despre latura financiara nu are rost sa mai vorbim cheltuielile sunt in raport de numaru de pasari si de ambitiile la care aspiram. nimeni nu a devenit un nume sonor cu pasarii fara valoare, intretinute dupa (urechea specialistului din coltul strazii) chiar si cu pasari mai putin dotate genetic dar intr-o conditie de sanatate perfecta se poate concura cu succes.
daca aveti acest hooby dar il considerati prea scump reduceti numarul de pasari pana unde nu va afecteaza grav bugetul!
vant in pene!
Eu cred ca la noi in tara ca si in alte domenii la tineri nu li se acorda prea mare atentie, ar trebui sa fim un pic sprijiniti . Vrem sa ajugem sus dar nu avem un cuvant de spus.Vorba lui Nelu > ne dau sfaturi, ar trebui sa avem incredere in noi si in pasarile noastre ,spunea si un coleg mai sus ca pasarile nu sunt bune decat cateva sute de km .Am luat ceva pasari de la un mare columbofil din sibiu si am zburat cu descendetii si plus altii prasiti de mine ,cred ca stiti care pui s-au pierdut…
Foarte interesant. Are si sublinieri legate de Europa de Est. S? fim aten?i!
foarte interesant.dar in legatura cu ce se intampla la sportul columbofil din tara noastra ,uni sunt incepatori si nu li se dau putin ,sprijin, indemnare de a concura chiar daca au pirdut primi2-3 ani de participare.succes
sall!! sunt un mare admirator al porumbeilor si vreau k sa devin un mare columbofil!!! ce ma invatati sa fac???? k sa fac porumbei de competitie!!
Este cel mai bun remediu impotriva stresului
AICI IN SPORTUL ASTA CUM URCI ASA SI COBORI ,NU AI VOIE SA FACI GRESELI TOATE SE PLATESC ,PRIN PERDERIA PORUMBEILOR IN CONCURSURI ,SI IARASI O IEI DELA INCEPUT,MULTA RABDARE SI PRICEPERE,E UN CUTIT CU DOUA TAISURI NU AMINDOUA TAIE LA FEL DE BINE TOT TIMPUL ,UN AN BUN DOI MAI REI SI TOT ASA,MULT NOROC SI CURAJ GOLIMBOFILILOR,INCEPATORI NU ABANDONATI ,TOTI AM FOST INCEPATORI,ORI CE TI SE PARE GREU LA INCEPUT,VINT IN PENE.