Asternut pentru porumbei

De-a lungul timpului am vazut atat pe net cat si prin volierele vizitate diverse asternuturi pentru porumbei. Practic crescatorii respectivi nu foloseau gratare pe podea dar aveau podelele acoperite fie cu granule speciale ca cele de la Versele Laga fie rumegus mai mare fie asternut din paie! Intrebarea ar fi daca acestea sunt utile sau nu ? Ajuta cu ceva care ar fi avantajele/dezavantajele in comparatie cu gratarele clasice ? Eu unul la o adica as fi dispus sa incerc sa folosesc paiele dar incerc sa vad utilitatea si avantajele unui astfel de asternut!
Cu stima,
Zlate Florin Cristian

Completare Admin: Ca tot veni vorba, care-i cel mai bun asternut pentru masina de transport, respectiv in cosuri? Are ceva daca pun in cosuri ziar? (se schimba mai usor si de fiecare data).

46 comentarii la “Asternut pentru porumbei”

  1. Decurand mi-am adus si montat cateva gratare, din lemn foarte rezistent, pe podeaua din compartimentele porumbeiilor. Eu sunt foarte multumit de aceste gratare. In cosuri eu pun rumegus pentru ca este mai usor de schimbat si mai util. In compartimentele din masinile de transport, din cate stiu eu se pune mai intai o foaie din carton mai subtire si ondulata iar apoi paie sau rumegus mai mare ( talaj cred ca ii zice).

  2. la masina de transport trebuie gratare nu cartoane!!la zborurile de fond in 2 de mers cu masina se fac ferfelita cartoanele.

  3. eu personal folosec rumegusul de la lemnul de brad..NICIODATA paie..bafta ptr toti!!

  4. rumegusul nu este foarte bun deoarece le intra porumbeilor sub pene(aripi) talajul este mai bun

  5. daca pun ziar se murdaresc pe piciorare si vreau sa evit lucrul acesta si pun rumegus este practic si nu se murdaresc si il schimb odata la 2-3 etape

  6. sall
    eu personal folosesc in adapost paie,un strat de aprox 5-10 cm.folosesc paiele de aproximativ 1 an si sunt foarte multumit(scade umiditatea),recunosc k am probleme mari cu adapostul din aceasta cauza,a umiditatii,dar asa am redus considerabil acest impediment,cauzat de proasta pozitionare a crescatoriei…
    …in cosuri(pliante pt transport) folosesc rumegus de marime mai mare(talaj),care e foarte bun,iar porumbeii nu se murdaresc si nici nu isi uda penele cozii sau ale aripilor,asa cum am vazut k aduc multi porumbeii la imbarcari…
    …iar pt masina asociatiei nu decid eu,insa cred k dak porumbeii nu sunt supraaglomerati nu este nicio problema in folosirea acelor cartoane…

  7. eu folosesc in cosuri hartie tocata (cu tocator special ) cred ca e cea mai utila si tot odata scap si de hartia care nu o folosesc ….

  8. Am observat ca daca ai rumegus sau in special paie pe jos porumbeii sunt mult mai calmi dar prefer gratarele pt ca nu e mizerie niciodata in cusca si le fac curatenie doar o data pe saptamana. In lada de transport pun talaj sau paie dar sa fie curate iar in masina de transport se pune carton ondulat.

  9. Avantajul gratarelor este ca se poate face curatenie mai rar, iar in cazul in care avem beton turnat pe jos, por. nu intra in contact cu raceala emanata (mai ales iarna).In zaplas pun de obicei talas de brad dar nu este o regula, fiecare pune ce crede de cuviinta

  10. eu i-mi construiesc voliera acum
    ce ma sfatuiti sa pun pe jos?/ cartoane, rumegus sau sa fac un gratar?/

  11. am uitat sa spun ca voi turna ciment ptr a nu intra sobolanii, sau mai rau dihorul..

  12. in voliera am gratare atat pe pardoseala cat si in boxe , rezultatul: ghiare extrem de curate .
    in cusca de antrenament folosesc talas ….nu rumegus…talas
    =foaie mai mare de lemn.
    in custile de transport ale masinilor stiu ca este obligatoriu sa aiba ca pardoseala cartoane ….nu materiale organice, ex.: fan. paie, rumegus, talas.
    stiam ca nu dau voie la granita cu pardoseala organica.

  13. Cel mai bun asternut dupa parerea mea este talajul, si deasupra se poate pune un ziar…asta depimde de numarul de porumbei care se afle in cusca

  14. 1.In masina de transport se aseaza in fiecare boxa carton ondulat ,care se schimba la fiecare etapa.2.In crescatorie [parerea mea] gratarele sunt cele mai bune,sub ele se asterne un strat de granule absorbante de la Versele-Laga ,se pot folosi si granule pt pisici sunt la fel de bune si mai ieftine.3.In cosul pt antrenamente se foloseste talaj.

  15. In cotete pe jos se pot pune paie, porumbeilor le place foarte mult in paie iar un asternut moale la picioare se pare ca are un efect linistitor asupra lor.Dar nu este musai necesar si nu reprezinta un element decisiv in performantele lor.Se mai poate folosi si talajul dar parca paiele sunt totusi mai bune.Rumegusul in nici un caz! Pentru pardoselile umede se folosesc granule absorbante adica acele granule anticoccidioza. In caz de pardoseala umeda este neaparat necesar sa folosim granule absorbante sau paie. Diferenta ar fi ca paiele sau talajul trebuie inlocuite mai des.Umezeala e unul dintre cei mai mari dusmani ai porumbeilor. In cazul in care avem gratare pe jos e boierie,porumbeii fiind feriti de umezeala iar un asternut peste gratare nu ar mai avea multe avantaje.In masinile de transport majoritatea folosesc carton ondulat pt. ca este mai usor de procurat si mai usor de inlocuit.La etapele lungi cred ca sunt mai indicate paiele porumbeii stand mai mult in masina. Daca sunt putini in boxe merge si cartonul.In cosurile noastre de asemenea putem pune paie, talaj sau carton

  16. am si eu o intrebare (stiu ca nu e legata de articol) dar ai vrea un raspuns ungent: mai am un singur porumbel in voliera, un mascul care e pe primele lui oua.din pacate nu mai are femela(a disparut)si sar putea sa scoata pui.am sunat un ou nu suna a clocit sar se simtea ca e ceva marisor in el.intrebarea e isi va hrani puii de unul singur? am auzit ca in primele zile porumbeii isi hranesc puii cu un lichid facut de eisi cred ca doar felela face acest lucru (sunt incepator acestia sunt primi mei pui si nu stiu prea multe) si am fost sfatuit de cineva sa arunc ouale.stept raspuns de la cineva cu un caz asemanator

  17. in crescatorie si in boxe cele mai bune sunt gratarele din lemn.de preferat ar fi k ele sa aiva o inaltime de minim 10cm pentru k porumbeii nu vor mai putea manca boabele care au pikt din hranitoare.daca vreti sa vedeti intrati pe http:savu.sunphoto.ro….in cosul de transport eu folosesc numai talaj,,,iar in masina de transport trebuie automat gratare k doar suntem in uniunea europeana:)=(=

  18. eu consider ca cel mai bun este rumegusul(talajul) . IL folosesc in cotet si in lazile de transport . folosec rumegusul (talajul ) pt ca are un rol inportant si amsorbe umiditatea din cotet si pastreaza cotetul uscat , este forte usor sa cureti .si pt rasele de porumbei de ornament(juc de botosani, calugari tobosari……….etc) este forte indikt ptca mentine incaltatura porumbeilor “curata”

  19. Eu folosesc talaj in compartimentul cu boxe iar in partea cu voliera si odihnitori folosesc gretare!

  20. in primul rand, nu vad pe nimeni care sa fii facut un comentariu prezent cu dezavantaje….. in voliera orice ati pune(paie, rumegus, talaj, nisip), cand dau din aripi, sa cam terminat, il impinge in colturi, ca nu mai vorbim de insecte si alte chestii care mai umbla pe acolo, plus ca te poti trezii ca iti fac cuibul pe jos,,,,,…… de obicei se folosesc gratarele, sau daac este beton se placheaza cu OSB de exterior, si sa rezolvat problema, si cu frigul si cu umezeala….. rafa alte treburi inutile, cu ratarele stau mereu curati, iar cu osb la al, se face si curatenie mai usor si rapid,,,,,, la masina civilizat porumbeiii stau pe gratare, nu alceva, caci orice ar fii acestia transpira, condens, murdarie si ajung la destinatie…… vedeti macar poze de la imbarcari din stainatate, cel putin acolo ai ce vedea…. de ce oare folosesc ei cosuri din impletituri?, de fraieri…?….ca si burdufele, marea majoritate le au cu panza si fara aerisire, plus paie si talaj, iar porumbeii tot umezi sunt(transpirati)…….

  21. scuzati greselile de ortografie…. tastatura noua

  22. fac curat in voliera doar o data la 2 luni,paiele dupa mine retin umezeala,(raman umede)eu folosesc frunze de nuc uscate,sau otava(fan),dar daca apuc toamna mai culeg si muschi,pe care l ususc,este f bun,nu folosesc gratare,mai bine o pojghita groasa de gainat uscat,este mai sanatoasa si omoara si germenii,porumbeii isi fac imunitate mult mai buna,parerea mea

  23. Am gasit putin timp sa va spun parerea mea despre gratare. Ele au fost preluate de multi crescatori dupa modelul marilor ferme de crestere a porumbeilor pentru carne sau a genotecilor gen “Natural”. Acuma daca te cheama Koopman sau Janssen, ele se justifica, dar pentru o crescatorie mica, de hobby dupa servici, mi se pare un pic de snobism. In afara de asta, din cata psihologia a porumbeilor stiu eu, va spun sigur ca nu le place sa simta sub picioare gratarul mai ales in boxe. Daca aveti curiozitatea, dati-le posibilitatea sa aleaga intre o boxa cu gratar si una fara…. Ca sa nu mai spun ca daca ai gratar in boxe, pierzi toata magia legaturii care o stabilesti cu pasarea in momentul cand cureti boxa cu spaclul si maturica si ea se infoaie uhu-ind sa-si pazeasca ouale sau puii….apoi, in timp, intelege ce se intampla si te lasa sa verifici ouale sau pui, fiindca simte ca-i iubesti. Cu gratarele de podea s-ar putea sa se merite, dar….dar…daca faci rationamentul gresit ca sub gratar este un loc de vreo 30-40 cm, in care incape suficient gainat incat trebuie sa cureti numai din an in pasti, s-ar putea sa ai surpriza ca amoniacul care se degaja sa-ti “vlaguiasca” porumbeii si performanta sa ramana numai un vis pentru tine, indiferent ce hrana ,tratamente si antrenamente le faci…

  24. `Pt Andrei Banica.De obicei masculii nu ramin pe oua mai mult de 2 zile daca nu mai au pereche, dar pot fii si exceptii

  25. http://www.pipa.be/artikelsnew/martinm/claessens/claessenseng6.htm la acest link, in josul paginii gasiti o imagine cu Claessens in cotetul porumbeilor. In afara de lipsa gratarelor, mai putem observa usile glisante
    (usile batante sperie porumbeii ) si geamurile mate. Ganditi-va ce atmosfera odihnitoare si cata siguranta ofera adapostul pasarilor. Si cum s-au strans ei curiosi la usa, sa vada ce face “sefu”? De fapt cea mai importanta lectie pe care i-a trasmis-o lui Ludo bunicul sau, alaturi de care si-a inceput cariera de columbofil, a fost aceea ca :”trebuie sa simti ca un porumbel, sa stii cel il face fericit sau trist !” Si adapostul e unul din acele lucruri care il poate face fericit sau trist…

  26. eu am gratar in voliera si in boxe paie si se simt destul de bine iar pt Andrei Banica am patit si eu asa si nu sta masculu singur pe oua dar cum spune si Dorel sunt si exceptii.

  27. Eu nu am o cusca mare,de fapt e micaaa si de aceea nu imi permit sa irosesc spatiul cu montarea unui gratar asa ca pe jos am pus o bucata de nylon pe care o pot curata saptamanal foarte bine

  28. au le pun paie si nu iam lasat niciodata sasi procure ei cuibul
    nu cred ca trebuie sai mai lasi sa se chinuie sasi faca singuri cuib

  29. Pentru dani N.: as zice sa nu mai folosesti nylon (daca ai vrut sa zici nailon) pt ca tine umezeala si din cate stiue eu nu face ciar bine la porumbei:D eu prefer sa pun paie dar anul asta nu am asa cva :((:(( din pacate:(( si nhuj c am sa pun am auzit multe iar grtare nu pot ca e prea mik cotetul:(

  30. BV 30 asta e ji parerea mea eu nu folosesc nimic dar mau facut curios ziarele o sa incerc
    !!c:D

  31. Eu folosesc nisip,sunt multumit se face curatenie usor cam la 2 saptamani si este mai uscat in voliera

  32. eu le pun coceni de porumb am vazut la multi crescatori in belgia asa esi sanatos si practic gratare se pun la ferme la porumbei nu incercati asa si mai vb florin halmagiu.

  33. este obligatoriu sa le punem ceva pe jos la porumbei(mai ales daca este ciment)ne scuteste de o munca cand le facem curat,si ii tine la distanta de umezeala.eu in cusca am rumegus este foarte bun.

  34. eu le puncoceni de porumb macinati la moara sunt forte buni si nu se imprastie prin toate colturile cum se intampla cu paiele







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *