Cuiburile pentru porumbei sunt de obicei din plastic, ceramica sau ipsos.
Cele mai potrivite pentru reproductie sunt cuiburile de ceramica, fiind de regula si cele mai adanci dintre toate modelele si astfel materialul pentru cuib se aseaza mai bine. Dezavantajul lor este ca sunt casante si se pot sparge usor.
Cuiburile de plastic sunt de obicei cele mai putin adanci, fiind ideale pentru cand nu se doreste neaparat reproductia, de exemplu la vaduvie – se manipuleaza usor si rapid atunci cand se intorc sau se scot din boxa iar riscul spargerii este nul. Se si curata cel mai usor dintre toate cuiburile.
Cuiburile de ipsos sunt des intalnite si multi crescatori le folosesc, unii si le confectioneaza singuri. Trebuie atentie la realizarea materialului pentru ca la o compozitie gresita se dezintegreaza si acopera puii cu praf alb.
Betisoarele ideale pentru cuiburi trebuie sa aiba aproximativ dimensiunea diametrului cuibului: pe cele foarte mici nu prea le cara, iar pe cele foarte mari desi le aseaza, de multe ori cad din cuib cand calca pe ele.
Tipuri de betisoare pentru cuib
- tije de tutun
- paie de ierboase
- ace de pin
- bete de la frunzele de salcam
- cotoare de la frunzele de nuc
- tulpini de mazare si fasole
- paie de matura :)
- crengute de pomi si arbusti (cu mentiunea ca trebuie sa fie suficient de subtiri si flexibile – crengile ceva mai groase si dure pot sparge ouale si nu se aseaza bine in cuib).
Apropo de tijele de tutun. Pasarile din orase au invatat sa-si puna in cuiburi resturi de tigara pentru ca nicotina are efect antiparazitar.
Frunzele de nuc pentru cuiburi
Toamna, dupa ce s-au scuturat nucii, este momentul sa culegem frunze uscate de nuc pentru cuiburile de la primavara.
Care sunt avantajele acestor frunze atunci cand le folosim pentru cuiburile porumbeilor?
- sunt antiparazitare
- miros foarte frumos, aromat
- cotoarele au o duritate medie, numai buna pentru impletirea in cuib si lungimea lor este deasemenea perfecta pentru cuiburile standard ale porumbeilor.
Asternut special
Asternuturile speciale pentru cuib sunt confectionate din pasla, materiale textile sau fibra de cocos.
Folosirea acestor materiale speciale este discutabila, uneori cele care nu sunt facute din materiale de calitate se destrama si pot astupa puii cu material deoarece parintii au tendinta de a racai cu picioarele cautand sa aranjeze acel material care nu este natural pentru ei, deoarece prefera betisoarele.
Ritualul construirii cuibului
Puneti porumbeilor betisoare pentru cuib sa le care sau apelati la acel asternut special din pasla sau fibra de cocos? Este atat de placut sa urmaresti ritualul construirii cuibului, cu masculul care cara betisoarele si femela care sta pe cuib crosetandu-le… Cum ai putea rata asa ceva?
Daca sunteti printre cei care pastreaza acest ritual natural al construirii cuibului de catre porumbei si ati avut porumbei harnici care au construit cuiburi frumoase, trimiteti-mi va rog pe email fotografii cu aceste cuiburi pentru a le atasa la articol.
Unii columbofili pun paie si fan direct in cuib. Este un efort inutil pentru ca porumbeii le vor scoate. Porumbeii niciodata nu ar cara de buna voie un fir de iarba uscata moale, dealtfel se vede cand ei iau orice betisor in cioc cum inainte de a il duce la cuib ii incearca rezistenta, scuturandu-l.
Eu cred ca nu conteaza foarte mult continutul cuibului atat timp cat este schimbat suficient de des pt a nu deveni cartier general al parazitilor.
P.S.Eu folosesc de obicei fan sau paie pe care pulverizez periodic substante antiparazitare.
Domnule Andrei nu stiu despre acele de pin dar despre frunzele de nuc(cotori) stiu sigur sunt bune.
cele mai bune sunt betele ramase de la frunzele de salcamp
Se poatefolosi si tulpini de mazare ,ace de pin tije de frunze de nuc paie de grau ,tije de tutun dar schimbate periodic .Toate materialele ,eu le arunc pe jos ,in felul acesta ,porumbeii au de lucru ,si card ca si creste atasamentul fata de cuib .G.S .Resita
Porumbeii mei care ace de pin,au la dispozitie o groaza,paie de lucerna,paie de grau,tijele de la frunzele de nuc,pene,crengute.
Acele de pin au proprietati terapeutice (tratarea bolilor respiratorii, endocrine, are rol antiseptic, cicatrizant s.a.)
Paie fan si tigari carpati totul stropit spray insecticid de la Natural
de tuns maturi nu ati auzit?
paie de la matura …is f bune….si dinalea de la grau.pt sava gruescu pot sa-i las id meu:mumu_mumu2006…as vrea sa vb ceva cu el pt ca il cunosc
porumbeii mei folosesc cotori de frunza de nuc avand cusca langa un nuc mare si batran atunci cand cototii lipsesc le pun paie si tigari sfatamate acum citinad mai sus am inteles ca si acele de pin sunt bune asa ca merita incercat bafta multa la pui ;)
Eu am un mascul aduce efectiv o creanga … se chinuie o jumate de ora sa o bage in cotet…. parca ar face focul .
eu le pun in cuiburi nisip uscat care trebuie schimbat mai des si se mentine foarte bine curatenia in voliera
eu le pun paie si fan pe jos apoi masculii il folosesc la construirea cuibarului, daca constat ca nu are cuibul bun mai pun si ceva rumegus pe jos.
fan e foarte bun si in legatura cu talasul sau rumegusul sa nu punety ca am patit pe pielea mea toaca pana la pui
parerea mea e ca nu ar trebui sa ne amestecam in cuibare;e lor un porumbei nu e atat de prost incat sa nu stie cum sa-si faca un cuib:de exemplu am un prieten care a ,avut un porumbel care strangea numai sarme…a si chestia cu nisipul nu cred ca e o idee prea buna deoarece cand pleaca porumbelul dupa (oua sau pui se raceste)parerea mea, oricum sunt uni porumbei care nici nu strang paie scot oua direct in cuibar adik in castronul acela.sall si mult succes cu aceasta”dilema”
Se pot folosi cuiburi din ghips si nu mai trebuie asternut rumegus paie etc desinfectia lor este foarte usoara spalandule si bagate in var
eu ii las sa-si care ei ce vor… tinand porumbeii la bloc mi s-a intamplat deseori sa vad cuiburile pline de cuie si sarme :d atunci am intervenit cu fan :d
eu ii las sa isi care ce vor ei,iar daca vad ca nu se simt bine in el ,ori este prea sarac in paie,le completez eu cu putin fan(foarte moale).
betele de tutun sunt cele mai bune pentru cuib , in cuib nu mai intampinati paduchi sau alti paraziti !
Se spune ca tijele de tutun, acele de pin si frunzele de nuc au si efect antiparazitar.
Tijele de tutun din comertul columbofil sunt foarte bune dar cam scumpe pentru a le folosi in zecile de cuiburi facute pe an. Pana acum foloseam crengute de arbusti de prin tufisuri si tije de la salcam dar la recomandarea unui prieten am incercat cu frunzele de nuc. Nu aveam din toamna, dar dupa topirea zapezii am gasit din belsug. S-au speriat de frunze si pana nu le-am curatat si am dat doar coditele, nu s-au atins de ele. Dar apoi au carat cu mare spor. Coditele au marimea numai buna si sunt flexibile, exact ce trebuie. Apropo, frunzele de nuc miros super. Inainte de a le da fiecare manunchi, trageam pe nas din ele =)).
Unii porumbei sunt atat de harnici constructori ca fura din cuiburile altora. Mor de ras in timpul hranirii, cand toti sunt la masa lasand cuiburile goale, 2-3 hoti dau iama prin cuiburile straine si fura paie. Uneori sunt surprinsi de proprietar asupra faptului si le umfla ochii. Aici se vede cu adevarat spiritul de invingator si instinctul porumbelului. La unii, desi erau cuiburi mari si frumoase, au ajuns aproape golite de hoti, care acum stau pe cuiburi cu etaj si mansarda.
Foarte frumos si interesant(si eu tot crengute le-am pus) pana sa aflu despre asta eu le puneam paie de fan si tot eram mereu suparat de ce nu strang paie.Felicitari domnu Cosmin si mai asteptam topicuri despre alte lucruri interesante!!!
Salut ! Stiu de mult timp ca unii crescatori isi pun de vara-toamna urzici la uscat ,apoi le tin intr-un sac si in momentul imperecherilor baga sacul in crescatorie ( rupt pe alocuri ) pentru a-si cara in cuiburi . Stiu ca si urzicila la fel ca frunzele de nuc si tutun au efect antiparazitar. Am avut surpriza sa gasesc in cuiburi fulgi de rate si de gaina, surcele ,sarme chiar si bucatele de talaj .
In momentul in care zburatorii sunt dati drumu exploreaza toata zona si aduna tot ce se poate .
Sunt interesat sa vad si alte pareri sau chiar dezvaluiri ale crescatorilor referitoare la acest proces de creatie ( al construirii cuiburilor ) .
O zi buna tuturor !
Salutare.Eu zic ca e cel mai frumos moment, asta dupa imperecheri cand ii vezi cum alearga ca nebunii. Se poate face un fel de joc de pariuri din acesta “fuga”dupa crengute, care mascul cara mai mult. Am citit un articol mai vechi despre un belgian batranel care an de an le punea crengute de, atentie, MANA MAICI DOMNULUI. Am luat in ras prima data cand am citit dar in acest an am facut proba si sincer am ramas umit cum le aleg 90% doar pe acelea. Nu stiu care e motivul dar cum am plantata destul de multa pt ca-mi place mirosul am zis de ce sa nu incerc. Se spune ca protejeaza impotriva parazitilor si emana un miros placut. Teori sunt o gramada dar sincer imi place la nebunie cand ii vad cum isi oranizeza ritualul si e pacat sa fie folositi doar ca niste obiecte doar de dragul rezultatelor. Cunosc columbofili renumiti care joaca la natural si sunt primii in clasamente dar se ocupa temeinic de porumbei si ii trateaza preventiv numai cu retete naturale. Mi-au dezvaluit secretul: PERSEVERENTA. Sa auzim de bine
din cate stiu eu paiele de masazre sunt usoare si nu le prea prefera…pe cand celelalte…cum ar fi betele de salcam.de nuc dar si crengutzele uscate care pica din salcie sunt excelente…
chiar si betele de lucerna uscate…
poate voi adauga poze…
Da, e frumos si relaxant sa te uiti la masculi cum cara paie, crengute, si mai mereu le pun paie la dispozitie de obicei de lucerna, de grau si tije din frunze de nuc.
Primavara aceasta nu mi-am mai procurat stocul si cuiburile sunt cam goale, porumbeii au cautat ei singuri de pe bloc paie, si doar un cuib arata mai sanatos dar nu ca cele din fotografie, acum fug pana sus sa fac o poza, dar nu ca sa ma laud, ci ca sa ma fac de rusine ca nu mi-am facut datoria :)
Numai bine!!!
http://dannyally.sunphoto.ro/2-porumbei_voiajori/36039752 salut, aici este munca unui mascul si femela lui care au facut un imens cuib, tin sa spun ca a si slabit in cursa contra timp. bafta!
eu folosesc ace de pin, din fericire am un parc in apropiere si imi strang din toamna 2-3 saci
Haha, aia e deja vizuina. :))
@Stoica: mana maicii domnului are si parte lemnoasa? (ca nu-mi inchipui cum ar folosi acele lujere verzi) Daca nu confund planta, se mai numeste Caprifoi.
eu l-am dat la dispoziti ogrinju adica paie care raman de la vaca raman bete mai groase si au carat cu foarte mare plecere deoarece erau numai bune pentru cuiburi si sunt fi foarte rezistente .
Este foarte frumos sa vezi porumbei muncind pentru cuiburi .
Da, cu siguranta un ritual pe care nici un crescator “intreg la minte” nu ar trebui sa il rateze. Pentru mine cel putin este unul din cele mai hazlii si reconfortante aspecte din viata de crescator.
Sunt bestiali cand incep munca lor de chinezi dupa ce le pui materialul de cuib. Sunt mortali unii masculi care in culmea inteligentei pierd paiul in drum spre boxa iar la finalul drumului aseaza linga femela in cuib….nimic. Da sa vezi cu cata grija il aseaza. Altul isi da seama mai repede ca a pierdut paiul si ajuns in boxa se roteste in toate directiile ca o curca si nu stie ce sa intamplat. Altul se chinuie cu cate un pai mai lung iar cand ajunge la intrarea in boxa nu mai stie cum sa-l introduca inauntru. Dupa ce se cazneste putin vine si femela sa-l ajute si trag amandoi de el ca de ridichea uriasa. Intr-un final vecinul din boxa de dedesupt apuca paiul cu ciocul si cu o miscare ferma i-a deposedat pe cei doi de importantul obiect lasandui cu ochii in soare si parca intrebandu-se reciproc: ce a fost asta, hocus-pocus?
Ce mai, pentru mine Stan si Bran sunt copii mici pe langa ei.
pt ca vine primava si am vie in curte , la curatirea ei raman tot felul de betisoare.Eu nu fac nimik doar las porumbeii liberii si ei incep munca cand masculul cand femela , am observat ca porumbei depun ceva efort ,scapa de gramele acumulate din iarna , sunt mai atrasi de cuib si imi scutesc din treaba eu grebland doar betele mari :) .mai mare dragul sa`i privesti la munca prin gradina .
cuibar de plastic cu grilaj pt. o maxima aerisire, pasle crosetate de bunica din ata groasa de canepa pe post de “temelie”, iar pt. psihicul lor, cateva tije din frunze de nuc! …astfel construit, cuibul nu are minusuri in acceptiunea mea; mereu uscat, usor de dezinfectat etc.!
numai bine!
Eu folosesc doar ace de pin, cuiburile raman uscate (circula foarte bine aerul printre ele ) ,in plus nu stau deloc paduchii acolo. aici ma refer la acele de pin verzi ,nu din alea uscate.
Ma bucur ca mai sunt persoane care inca mai lasa porumbeii sa asi Construiasca ei cuiburile.Personal nu tin porumbei inchisi asa ca coboara prin curte si asi aleg diferite crenguute ,bete de lucerna etc. cateodata dimensiunile cuibului sunt de speriat.
din ceea ce am observat la por. mei acestia se bucura dea dreptul cand le pun paie sasi care la cuib. eu unul folosesc paie de matura in proportie de 80% si le cara in fuga spre cuiburi amuzanduma la nebunie, dar cum a spus si por.ro uneori din lipsa paielor de matura le pun si tijele de la paioase. am observat ca in unele cuiburi sunt carate pana si bucati de lemn(aschii) :)). eu cred ca folosesc aceste materiale ( tije cat mai elastice dar cu o rezistenta destul de crescuta : paie de matura, tulpini de paioase, tije de la frunze de salcam nuc tutun pin etc, crengute mai subtiri, ori alte materiale asemanatoare deorece pot fi “impletite” dand rezistenta cuibuilui dar ofera si o aerisire a acestuia evitinduse acele cuiburi umede nde puisorii se murdaresc iar gainatul este mereu calcat formand parca o placinta de fecale.
http://dannyally.sunphoto.ro – Mega Constructii – Discovery Channel!:))
Frumos! Personal, consider un atu` faptul ca porumbelul e foarte strans legat de cuibul sau, mai ales cand zboara la natural. Eu pun paie de grau si ovaz ca asternut si ei isi aleg ce vor si cum vor. Cuiburile sunt rapid dotate cu mansarda, uneori sunt nevoit sa mai scot din paiele adunate din cauza faptului ca nu mai exista echilibru sau nu mai pot intra prin usita din boxele tip vaduvie:)).
O sa trimit niste poze zilele urmatoare, poate chiar in timpul actiunii, voi imperechea lotul de zbor! Nebunie mare!
Consider mult mai bun cuibul clasic, facut cu migala de ei decat nisipul, pasla, etc.
Toate cele bune!
eu am pus in cuiburi pelete pentru soba care sunt ca niste granule din rumegus presat si dau rezultate ff bune mentinand toot timpul cuibul uscat…cu pasla nu sunt de acord, va salut
Andrei, nu stiu cum sa iti explic, dar mergi prea departe cu articolul asta, :D ca sa le poti pune betisoare pentru cuiburi trebuie mai intai sa iti dai jos ochelarii de cal, sa nu mai vezi doar drept inainte, si sa cresti porumbeii si pentru placerea de a-i avea pe langa casa si a-i ingriji… :)))
O varianta mai rara de cuib:in copac,
material: fire de cablu
http://enmacondo.files.wordpress.com/2008/10/mi-nido-1.jpg
e un adevarat spectacol sa-i privesti cum isi construiesc cuiburile.imi aduc aminte de un mascul care adusese un pai de lucerna ceva mai lung in cuib , si care se proptise in perete si cuibarul de ipsos.o zi intreaga a stat s-o dreaga cu paiu, care dupa ce il pusese in cuib nu-i dadea pace. de fiecare data cand se aseza paiul se tensiona si nu-i dadea pace.m-am distrat o jumatate de zi pe seama lui , dupa care l-am scutit de atata stres si am inlaturat paiul. e unu din momentele frumoase ale columbofiliei , care este,ma repet, un adevarat spectacol.eu le pun la dispozitie de cele mai multe ori paie de lucerna si bete de salcam .
cu iarna asta prelungita am fost nevoit sa le bag eu paie in cusca pt ca nu ii pot elibera sa isi care singuri.le-am pus un brat de paie si in 2 ore nu mai era nimic pe jos.
e foarte placut cand sunt liberi si cara paie pt cuib.daca stai la tara e mai simplu,ca sigur gasesc prin curte.la bloc e mai greu.
pt EDUARD ROMAN:daca vrei paie,suna-ma si iti aduc eu duminica sau sambata dupa-amiaza.
Anul trecut am fost mai harnic şi le-am adunat din toamnă un braţ zdravăn de tije de frunze de nuc pe care în primăvară le-am aruncat pe podea. Anul acesta le-am pus tijele de fân mai mari (tulpinile de albăstrele, de morcov sălbatic, etc), tot pe podea. Însă am avut surpiza ca o pereche de tineri să nu care suficiente paie înainte de a depune primul ou, care a ajuns pe podea, aşa că le-am făcut nişte cadre de lemn tuturor în mijlocul cărora le-am pus nişte fân peste care ei să-şi care beţele. Nu am folosit niciodată cuibare şi nu am avut niciun pui cu sternul strâmb până acum. Însă, chiar dacă o să le iau cuibare de ipsos, în niciun caz nu o să renunţ la a-i lăsa să-şi construiască ei cuiburile, pentru că ştiu ce fac.
La capitolul inedit am un mascul obsedat de metale. Într-o zi, în anii trecuţi, se lupta cu un electrod pe care chiar a reuşit să-l aducă în volieră, numai el ştie cum. Am şi o pereche axată pe paiele foarte subţiri cum am şi vreo doi masculi de o lene crasă care nu prea se omoară la capitolul cărat paie.
Anul acesta nu am un cuib sugestiv cu care să mă laud, să zicem că perechea asta nu mă face de râs şi ca dimensiunile cuibului au crescut din momentul fotografiei : http://ritchiu.sunphoto.ro/Perechi_2012/66099145
@porumbei.ro Ai dreptate cu ,,hotii de cuibare,,:)) am si eu unul ..:))
Ai mei cu toate k majoritatea sunt inchisi ink,iar anul acesta au primit toti cuibare din ipsos am avut grija sa-i pun si la treaba!le-am aruncat p podea tije d lucerna ramase d la iepuri si le-au carat in mare graba si mai arunc ori d cate ori au nevoie!Iar cei d afara avand paie la discretie au facut adevarate turnuri:-)))).E foarte bn sa le pastram instinctele chiar dak apar cuibare cat mai sofistikte
Am adaugat poze la topic, multumesc tuturor celor care au trimis!
@Ardeleanul: ai descris excelent niste faze la care am ras de multe ori ca nebunu, urmarindu-i cu orele.
Eu le pun in cuibare o bucata de pasla , si pe ea , ei isi pun paiele care sunt in mare parte crengute de brad si iarba uscata.Este rau ca nu-si pot cara paiele prin acele de la intrare in voliera , asa ca i-am ajutat punandu-le jos in cotet si ei si le-au carat singuri in cuibare.Va salut!
Cele din ace de pin nu sunt bune,deoarece pui se inteapa sau li se stramba picioarele,stiu din propria experienta.Pentru porumbei kre sunt tinuti libere nu trb sa le punem noi nimik,isi vor gasi ei ,iar cei kre sunt inchisi ,trb sa le punem k asternut rumeguj sau trifoi uscat
Eu ii las sa colectioneze ei de pe afara materiale…la fiecare dupa gust…si harnicie :)
eu ii las sa adune ce gasesc pe afara si app am o pereche de porumbite adica s-au imperechiat amandoua intre ele ce e de facut?
Yo le-am oferit oglinji si am pus cu in fiecare boxa o mana de fan. Cred ca cel mai frumos lucru pe langa altele mai mici este acesta: cand toti porumbeii batrani isi fac cuiburile, iar cei tineri privesc la ei cum alerg de colo – colo. Ma uimit cum unii porumbei fac tot posibilul sa fac un cuib rezistent si aduc tot ce gasesc : paie , cuie , sarme , crengute , si ce mai gasesc.
Am in crescatorie cativa masculi care vin dupa betisoare si pe plasa si pe odihnitori, aproape peste tot (in crescatorie) , depinde unde pun betisoarele. Sunt unii care fura din cuiburile altora……
Aceste lucruri mici ma ajuta sa uit de orice suparare si e bn sa ne aducem aminte de ele, nu numai la Cupe, premii , etc….
Sper ca nu am jignit pe nimeni, numai bine……….
Foarte bun articolul, cu un subiect de nota 10 si ai mei au cuiburi facute dar mai subtirele ca anul acesta nu le-am putut da drumul pe afara din cauza zapezii f mari si a ulilor, dar le-am bagat in adapost eu cateva bete de lucerna o singura data le-am dat drumul o ora pe afara si un mascul mai destoinic a reusit sa-si care niste bete de la vita de vie, el are cuibul cel mai solid, cat despre hoti, detin si eu o pereche de infractori care prefera in loc de mancare sa fure paie din celalate boxe si sa manace ce ramane la urma, Este intradevar o relaxare plina de umor privitul constructiei cuiburilor , sunt foarte tari fazele cand vezi cate un mascul carand la cuib cinestie ce obiect dubios ca suport, tin sa mentionez k am un mascul ce are o slabiciune pt sarmele de aluminiu cand ii liber pe afara cand isi construieste cuibul procura cel putin cate una daca nu mai multe, l-am urmarit si face chestia asta constant, o nebunie! Sanatate tuturor !
Salutare. @porumbei.ro. Dupa ce se taie planta pt a o mai rari se pastreaza acelel ramuri si se tin la uscat. Eu asa am procedat ,le-am pus intr-un sac si apoi le-am dat porumbeilor.Carau ca nebunii chiar si femelele cand masculi erau pe oua. Am sa fac foto maine si le voi trimite. Sa auzim de bine
eu i-am lasat sa-si adune ei de pe afara tot felul de chestii dar i-am stimulat cu ftttt putine crengute de la copacii pe care i-am tuns , acele ramurele ft subtiri , ba am adaugat si cateva bete de Salcie deoarece sunt fttt elastice si le aseaza cum vor ei , fire de matura dar putine doar cat sa prinda “gustul“ restul au facut ei !!!
LA MINE CARA TOT CE GASESC
DAR AM CUIBARE DE IPSOS SI AM VAZUT CA DACA AI LAS SE ADUNA IN CUIBARE PARAZITI DIN ACEST MOTIV LE ARUNC TOT CE ADUNA SI RAMAN CUIBARELE NUMAI CU OUA CURATE FARA NICI UN PAI SI LA CATEVA ZILE LE VERIFIC SI LE SCUTUR DE PAIE
DUPA FIECARE RAND DE PUI DAU CUIBARELE CU SOLUTIE DE DEZINFECTARE
Interesant articolul si parerile! La mine isi aleg ei materialul,de obicei cauta tijele de salcam dar acum e mai greu pt ca zapada inca nu sa topit.dar ca toti porumbei sunt ingeniosi si aduc la cuib orice le convine lor pt a avea un cuib frumos.am o pereche intr-adevar batrana,deci experienta,care nu isi cara paie mici ci niste crengi mari.pot sa fac cuib la 15perechi din ce aduce ei.si apropo de ‘hoti’ cred ca toti avem cate unul,cum gaseste un cuib mai bogat si are ocazia cum a furat un betisor si fuga fuga la cuibul lui.ce sa le faci astia sunt porumbei,minunati!!!
porumbei cara tot ce gasesc ,cand nu au alternativa dar eu folosesc trifoi sau lucerna uscata taiate cam la 30 -40 CM , nuiele de salcie si coaja de salcie (curatata de pe cracile tinere), la matca le pun in hranitoare pentru a nu le obtine chiar usor chiar se lupta pentru iele iar la zburatori aruncate prin curte.salcia se stie ca are proprietati deparazitare ,restul am observat intamplator ca prefera iei
Eu sunt unul din cei care au renuntat la acel ritual frumos de construire a cuibului din cauza spatiului restrans din balcon.Porumbeii mei oua si clocesc pe talas.Este foarte igienic si usor de schimbat.Totusi stand si privind la ei mi.am dat seama ca ar fi mult mai atasati de cuib daca ar fi construit de ei si poate voi avea un avantaj la etape,asa ca am lasat cateva perechi sa isi care paie cum au vrut,vreau sa vad diferenta atasamentului de cuib intre cei care au ouat pe talas si cei care si.au construit cuib.
Salut.
Timpuri noi,obiceiuri noi,pretentii noi.Cuiburile gigant sunt foarte frumoase si spun multe despre constructori. Dupa parerea mea au disparut din crescatoriile de curse din cateva motive:
Porumbeii se obosesc construind,deci sa nu fie surmenati si sa pastreze fortele pentru concursuri si pentru crescut pui.
In mintea unora adaposturi pentru paraziti.
Selectati pentru zbor si pe productii mari de pui,tratamente inadecvate si prea multe,porumbeii au pierdut calitatea cojilor de oua astfel ca riscul de a se sparge atrage dupa sine paslele,materiale moi,etc.
Si ar mai fi…
Personal folosesc paie si fan grosier+ adaos de talas,paiele le cara ei,fiecare dupa pricepere,putinta,si narav genetic,fanul si talasul il pun eu,fie pentru a aduce un plus de material fie pentru a combate umezeala (asta cu umezeala dupa ce apar puii ca in timpul clocitului nu e cazul).
Atentie de unde procurati materialul de constructie,acesta nu ar trebui sa provina din contactul cu alte animale gen iepuri,capre,oi,porci,etc. deoarece pot transmite diferite boli si paraziti.
MAI CONTEAZA DIN CE SUNT FACUTE CUIBURILE.CONTEAZA SA NU SE SPARGA OUALE.
e pacat sa nu le pui paie,betisoare etc sa-si faca cuib,cateodata stau ore in porumbar si ma uit la ei cum muncesc,este o mare placere. dupa cateva zile dupa imerechere le pun cate o manuta de paie in cuiburi,masculii cand obsearava se pun in cuib peste paie si isi cheama femelele,este superb,pacat de cei care nu stiu sa se bucure de aceste lucruri si nu le fac pe plac porumbeilor,pt ca acest lucru este in instinctul lor si le place. va salut
eu personal le pun in voliera un bratic de fan si fiecare isi construieste singur cuibu’:)
ai mare dreptate
dar porumbeilor mei nu trebuie sa le duc in voliera sau sa le pun intr-un loc special ca le aduna ei de peste tot de unde apuca
Buna. Eu sunt fascinat de acest ritual de construire a cuibului si cateodata stau ore in sir si admir harnicia masculilor care aduna orice li se pare bun pt cuib si dibacia femelelor care “zidesc” cuibul.Anul acesta au aparut la mine in voliera cateva cuiburi pot zice chiar gigant iar porumbeii au avut la dispozitie doar ce au gasit prin curte, eu oferindu-le doar niste frunze de nuc imprastiate prin curte. VANT IN PENE
Buna ziua tuturor. Am citit acest articol foarte interesat si am descoperit in comentariile tuturor multe informatii care cred ca ma vor ajuta in viitor, am uitat sa precizez sunt incepator abia am indeplinit 1 an alaturi de aceste fiinte minunate, cu betigasele nu am stiut le-am facut aprovizionare cu bete din fan si sau descurcat dar dupa fericirea construiri cuibului,inperecheri si aparitia primelor oua iata ca astazi dupa ce m-am bucurat de iesirea primilor pui am avut parte si de tristete gasinui morti 2 dintre ei nici macar nu au iesit complet di coaja aveti idee care ar putea fi motivul?
Va multumesc si vant in pene 2012
eu folosesc de 2 ani bete de tutun de la Natural, am avut cumparate 3-4 cutii, se comporta bine si au si rol antiparazitar dar nu mai stiu pretul, o sa incerc sa mai gasesc sa-mi fac ceva rezerve
@Valy46:De obicei cand puii nu ies din oua nu au vitalitate,inseamna ca parintii lor au o carenta in alimentatie.Grit au la dispozitie?Vitamine de 2 ori pe saptamana?Drojdie de bere o data pe saptamana?.Asta bineinteles daca porumbeii au fost tratati in timpul iernii,pt toate bolile.Daca porumbeii sunt complect sanatosi nu ar teb sa apara astfel de probleme.De obicei cand puii nu ies indica un pic de salmoneloza,intru.un stadiu mai putin avansat.Incearca ENROFLOXACINA trei zile,1 ml/1 l de apa.In timpul tratamentului porumbeii vor sta inchisi si fara grit,pietricele sau sare.Succes si nu te descuraja.
Eu le pun bete de frunze de salcam in holul crescatoriei, imi iau un scaun pe care ma asez si-i privesc cum isi construiesc casutele, o splendoare, te unge pe suflet, parca e mai frumos decat la concurs, fara telefoane, invidii, enervari! Cred ca lucrurile astea sunt tratamente depurative ale psihicului nostru!
Foarte bine spus, Mihai A.
Am mai primit niste poze cu cuiburi, am sa le atasez la topic.
De obicei cind timpul imi permite si pentru distractia mea,daca am maturoaie nu stiu daca stie toata lumea ce inseamna un maturoi.Adica o matura de maturat curtea care este confectionat din crengi de mesteacan.Daca am maturoaie uzate sau eventual cumpar un maturoi doua ca nu sint scumpe si l;e tai cu toporul la 20 25 de cm.Ei toata gramada asta o pun in mijlocul curtii si in doua zile a disparut de acolo;) in fond e si sanator pt oua ca le aeriseste destul de bine.Sa nu aveti sirmulite de alea subtiri pentru fierari betonisti ca vi le aduna pe toate.Cu respect.
Multumesc Fane grit au avut toata iarna dar tratamente si vitamine nu le-am dat o sa incep sa le procur si acestea.
eu stiu ca daca porumbelul nu are cuibul din ghips i se strimba ceva
amiel ,in natura nu sunt cuiburi de ipsos,ceramica,plastic si nu am vazut gugustiuci sau alte pasari strambe :)
eu le pun paie prin cusca si pur si simplu ma uimesc cand vara isi cauta iei singuri utia ce au in cusca si le cara ei singuri nu as da acest ritual pe cel artificial eu las totul cum e scris sa se invete de mici sa isi faca cuibul eu doar sa ii ajut cu materialel frumos articol bravo!
da am si eu doi porumbei pereche si nu isi fac cuib,nici nu ii intereseaza materialele pe care le-am pus in cusca(fan si ceva paie mai groase dupa aceea cand am vazut ca nu isi fac cuib le-am pus ace de pin dar fara succes iar mai apoi crengute de pomi dar nici asa nimic)si vreau sa ma ajutati si pe mine sa imi spuneti cu ce gresesc.
PS:sunt incepator
Abia dupa ce se calca, porumbeii incep sa construiasca un cuib. Doar la o singura pereche nu iti dai seama daca gresesti sau nu, daca ai fi avut mai multe si niciuna nu cara paie, era ceva.
hei buna, sunt incepator si daca ati putea sa ma lamuriti si pe mine cu ceva…la o pereche de porumbei care au inceput deja sa isi construiasca cuib am cotrobait putin pentru a astupa o gaura de langa paiele pe care acestia le-au carat si daca imi puteti spune daca are ceva sau acestia vor continua sa care paie in acelasi loc?
Vor continua daca nu ai mutat cuibul sau nu i-ai schimbat fundamental aspectul.
multumesc, nu l-am mutat doar am mai pus 2-3 paie acolo peste cele care erau deja.
eu folosesc tulpini de lucerna ..le mai amestec si cu frunze de nuc(doar coditele) si cea mai mare parte din ei le aleg doar pe cele din lucerna.
stiu ca frunzele de nuc,contin iod… O alta frunza folosita este cea de pin,acele acelea lungi,care si ele contin rasina. Protejaza f bine impotriva parazitilor!
Eu nu folosesc frunzele de nuc pt cuiburi, am observat in decursul anilor ca porumbeii mei prefera tijele de urzici uscate pe care le aduna tot timpul inaintea altor paie sau te miri ce mai gasesc. Au aceleasi efecte benefice mai putin mirosul placut:D. Asadar am facut provizii deja pt la anu’.
Am editat si postul – cred ca frunzele tin umezeala, nu lasa sa treaca in jos gainatul umed si nu permit asa bine ventilatie sub pui, deci as pastra doar cotoarele.
Presupun ca urzica uscata nu pisca. :D Acum nah, fiecare cu ce are pe acasa mai comod. Am nucul langa cotet, pot culege ei direct frunze dar nu-mi place ca pana primavara sunt fleoscaite si cam tocate deja.
eu folosesc crengute de menta …le pun la uscat vara iar primavara le tai sa fie mai scurte si le dau porumbeilor sa le care pt cuibar…au un miros foarte placut
Frunzele de nuc au cam acelas efect antiparazitar
ca cele de tutun. Se folosec numai cotoarele
si trebuiesc adunate acum si uscate bine peste
iarna,altfel tendinta de a pastra umezeala este mare.
Pentru ca am un nuc in apropiere le folosesc de
ani de zile.Treaba e deja facuta.. sunt la uscat in pod.
Buna idee pentru ca am un nuc in gradina, cativa masculi au dus deja la cuib frunze. Pa
E “nebunie” cu tijele de nuc, le-am pus și eu anul trecut și au fost foarte încântați, era bătaie pe ele. La fel, cele de salcâm, chiar dacă sunt mult mai subțiri sau tocmai pentru că sunt subțiri. În weekend am program deci de adunat tije.
O pereche face minim 5 cuiburi pe an… daca ai 10 perechi la matca, te-ai scos. Plus zburatorii. Munca serioasa de culegator. Sa spunem ca zburatorii mai muncesc si singuri pe afara cu caratul dar aduc in cuib tot felul de aberatii! :)
stiam ca frunzele de nuc se pun sub gratare pe pard0seala da e bine de incercat si in cuiburi. eu unu le pun iarba uscata. dupa ce tund gazonu il pun la uscat si asa am tot timpul anului si e si m0ale si absoarbe umezeala. placeri neplacute am avut si eu cu masculii incapatinati care refuza cuibarul gata facut si cara si ei . am gasit in cuibare cuie sarme aschii de lemn destul de mari rugi de vie cara cam t0t ce gasesc :)).
voliera mea e protejata de un nuc (locuiesc intre munti), iesirea lor e la 1, 5 m de nuc, si din fericire cativa masculi isi cara singuri frunzele…
folosec ace de pin, am un parc la 5 minute de mine si in 30de minute umplu un sac indesat, ma duc in zile mai mohorate sa adun cand nu prea e lume ca am observat ca unii se uita mai ciudat cand ma vad ca adun :))))
minunat articol ;)
frunzele de nuc sunt ideale precum si cele de salcam, betisoarele acelea care raman dupa uscarea frunzulitelor, de mult timp folosesc aceste cotoare de la nuc si salcam cu rezultate bune.
E f bună ideea,dar acum a plouat si nu am apucat să adun.poate ai mai multe Andrei ¿
Eu folosesc betisoarele de la vie……ele sant adunate si preferate de porumbeii mei……..asa ca ii las sa-si aleaga singuri necesarul dorit….
Am aflat si yo anul trecut in primavara de frunzele de nuc insa in acea perioada sunt imbibate de apa, dar le-am uscat pe soba si s-a rezolvat problema.Anu asta m-am pregatit din timp si am adunat frunze de nuc si de salcam(bete) .Anul trecut porumbeii au fost incantati de ele si sper ca anul asta sa fie la fel>>>> Salll Toate cele bune
Care are idee,acele de pin sunt mai bune verzi,sau uscate ,culese acum toamna?/
e foarte bine si tije de tutun sau paie
Eu am porumbei numai de anul asta, da ma si iepuri si am vazut ca mai cad bete de lucerna atunci cand deschid usa de la cusca.se aduna cateva gramajoare de bete intr-o saptamana.Porumbeii aduna betele si resturi de fan de la capre si isi construiesc cuibul cu ele.Da trebuie sa starng frunze de nuc sa vad daca la primavara le place mai muit decat cu fanul :D
@catalin, eu le adun pe cele scuturate, uscate de pe jos
Ceva ce am vazut prima data in italia unde am si porumbeii,este primul an,nisip uscat amestecat cu praf de var am folosit si eu anul acesta si a fost perfect se curata doar deasupra o data la cateva zile de paraziti nici vorba
Menta prezinta aceleasi avantaje!!
pt.pozitia 9: dak puii nu au in ce sa.si sprijine piciorusele risca sa.si disloce soldurile asa ca parintii stiu asta si de aceea nu prefera cuibarul ,,moale,, carand tot felul de chestii rigide……chiar si sarme ,bete,cotoare de tot felul……tocmai in ideea sa aiva in ce sa.si sprijine puii picioarele…….nici cu nisipul nu este deacord tota lumea,nu se pot aerisi suficient cuibarele si e stiut ca mentine umezeala.asa ca si eu k majoritatea de aici sunt pro betigase de tot felu,fie urzik,nuc,tutun,salcam,cotoare de iarba,lucerna(dar nu ce cade de la iepuri)……pelinul e ff bun,menta………
Eu tocmai ce am pus cotoare de lucerna mai batrana, si peste am pus si niste iarba moale de gazon, avand in vedere ca or schimbat porumbitele mai toate penele, fiind la penultima sau ultima remiga principala, mi-au si turnat prima serie de oua….pe 2013. Deja am un set de pui de vreo 12 zile la un polonez si cel putin inca o pereche de oua, nu stiu sigur cate-s ca nu eu ma ocup de porumbei in timpul saptamanii, si altii nu pot intra in cusca decat atat cat se vede pe unde se pune apa si mancare dar maine ajung sa vad ce mi-or facut, si cam cred ca-s vreo 3 perechi care mi-au depus oua deja, ca saptamana trecuta deja chemau la cuiburi.
Legat de frunzele de nuc, le-am folosit cu succes antiparazitar iarna trecuta in cuibare cand am facut deparazitarea periodica. Iod-ul alunga paduchii si puricii, stiu ca toamna trecuta am pus frunzele de nuc culcus la caini si n-are unu un purice nici acum:)). Motanu’ nici nu zic ca doarme prin toate natiile de frunze ca atat e de gras ca merge 3 metri si pica, si acolo doarme, nici el n-are macar o urma de purice.
Legat de oua acum, se datoreaza faptului ca avem caldurica la porumbei, lumina non-stop, apa si mancarea nelipsita datorita lipsei mele de acasa in timpul saptamanii.
asa este ,nisipul e cel mai igienic,absoarbe umezeala si se curata foarte repede pe scurt :eficient si util
da porumbei adora betele tot felu de bete de nu sa stiti ca si boju e foarte buni pt paduchi dar trebuie peus mereu adiaca de primavara pana toamana si cele de nuc le adoaradar sa stiti un secret ca nucu langa crescatorie nu prea e bun pt nici un fel de animal am observat asta la un vecin si dupa ce a taiat nucu de langa crescatorie porumbei siau revenit ereau mai vioi si pui aveau o rata de supravietuire foarte mare va salut cu stima si respect un baiat plecat departe dar care an suflet poarta o iubire imensa pt porumbei:):):)
@dsg: ce e ala boj?
boj e un copacel un fel de bonsai .dar el cred ca se refera la boz, ca e cu totul altceva.
acele de pin sunt cele mai bune…
cred ca se referea la acea planta care in zona mea (prahova,valenii de munte) se numste boziu.este o planta asemanatoare cu socul care insa are un miros puternic si urat..este eficient ca o varianta pentru indepartarea paduchilor de gaina,dar este destul de migalos ;)
interesant chiar nu styam ca frunzele de nuc sunt folosite la cuiburi.
ce styam de frunzelede nuc e ca atunci cand au cazut da uliul in porumbei
nush sigur…dar cred k se refera la o planta asemanatoare dragaveiului ,doar k bojul are frunza mai lata si mai mare decat o are dragaveiul….
La noi la tara [TR] li se spune”bozii”.Miros foarte urat si se pot folosii si in mancarea porumbeilor cand sta in saci sa nu faca gargarite si fluturi.
Pentru amatorii de nisip:
-Nici un porumbel nu si-ar construi un cuib de nisip
“cuibul” de nisip vine din Orientul Apropiat(Egipt)
unde este foarte cald si nisipul uscat in permanenta.
-In Italia nisipul functioneaza in Mezzo-Giorno,in
Alto-Adige ar fi o catastrofa . Ptr.Ro:Poate merge
in Dobrogea…In Ardeal ploua prea des.
-Umezeala tranforma nisipul in cultura de bacterii,
pana si nisipul pe podeaua volierei devine daunator daca nu este schimbat des( saptamanal)….si porumbeii nu se
abtin sa ciuguleasca in nisip.
Eu cred ca. totusi, ca cea mai buna varianta pentru cuib ramane fanaul sau paiele.
De un an folosesc iarna scoarta de copac ( Brad ) ca asternut in voliera si pot spune ca sunt multumit din mai multe motive ;
Lipsesc mult si nu am in totdeauna posibilitatea de a curata . Daca o data pe saptamana scoarta este amestecata / intoarsa cu grebla se poate folosi pana la trei saptamani .
Scoarta proaspata este antiparazitara si este un izolator termic bun .
Ramane nemiscata si nu face praf cand zboara porumbeii , in comparatie cu rumegusul .
Da un miros placut !
eu la porumbeii mei leam pus ace de pin si paie de grau acele de pin sunt bune pentru paraziti iar paiele dau caldura e un pic mai greu la curatat dar asta nu e o problema pentru un columbofil. vant in pene!!
da boju e face niste fructe an cap asemanatoare cu socu acela e boju el creste an zonele mai umbroase la dos de soare langa padure
eu folosesc frunze de nuc si salcam am obs ca frunzele de salcam se indoaie singure formand deja cuibul…….
am observat ca porumbei mei au pe primul loc frunzele de nuc si paiele pe care le gasesc sau crengute subtiri
SUB GRATARUL DIN BOXA SE PUNE O TAVITA VARA IAR IARNA SI CATEVA FOI DE ZIAR.
IN BOXA OBLIGATORIU CUIBAR CU PASLA ..SAU CE ADUC PORUMBEII SUB CARE EU UNU PUN TIJE DE TUTUN SAU CEL MAI LA INDEMANA 2 /3 TIGARI .
PT PARAZITI MAI FOLOSESC CU SUCCES SPRAYUL DE LA NATURAL……..SAREA DE BAIE ESTE FRECTIE LA UN PICIOR DE LEMN.
BAFTA.
eu folosesc lucerna sau trifoi,ei trebuie sa-si faca ciubul cat mai inalt pentru aerisire
eu folosec paie are ceva inpotriva
dupa ce am facut curatenia de primavara ,adik dau cu var si alte chestii,le aduc paie de salcam si presar putin tutun in fiecare cuibar.
am si eu o intrebare acele de pin trebuie uscate sau se pot pune si verzi?
ce sa fac daca porumbei nu isi fac singuri cuib ?
buna,da e frumos ritualul ,cand se imperecheaza,si formeaza asa zisa casa,cuibul….i boxa,
pasla si orice textil se agata de gheare riscand o rasturnare a oualelor, matura n-am, dar am servet de hartie mult; e cel mai uscat….
in alta ordine de idei, stiati ca gugustiucii nu-si fac cuiburi din ramuri uscate, ci doar din salcioare verzi?
Aveam cativa ani cand am vazut pentru prima data un mascul carand primul lui pai catre cuib. Am ramas impresionat. Am stat pret de cateva ore in fata cotetului sa urmaresc munca acestuia. Imi placea foarte, foarte mult! Inca imi place mult de tot cand ii vad cum cara paie la cuib. Sunt mici, dar mari arhitecti.
Ha, ha, zici ca sunt apucați de streche!! Iar fundalul sonor e potrivit la maxim! Super!
Și la mine sunt ajutoare de nădejde în perioada asta…. Facem curat în gradina împreună… Interesant ca au diferite pretenții masculii… Am unul, are cuib numai din pene de găină… Altul numai din bețe f groase(cel mai prost constructor), ce au căzut de la curățatul pomilor.. Am unul care cară numai cuie…. Altul alege doar chestii moi… Gen rădăcini ff suptiri uscate(asta are cuibul cel mai bun făcut) și mai sunt unii la care nu contează… Poate sa fie și bucăți de scândurica… Tabla…. Șoareci uscați sau te miri ce…
Nu stiu de ce nu se fac si cuiburi de adancimea celor de ceramica, dar din plastic, ar combina avantajele ambelor.
Nu am folosit de plastic, poate sunt unele modele mai adânci. Cele de ceramica sunt destul de bune, prețul este singurul impediment. Eu le spăl cu aparatul cu jet de apa la fiecare sfârșit de sezon, cred ca dacă ai grija sa nu le spargi sunt cele mai ok. Într-adevăr, dacă nu ai așternut bun cred ca se pot sparge ouăle mai ușor decât în cele de plastic.
Folosesc doar de ceramică,iar în ele pun nisip(astup găurile) , doar acum la prima serie folosesc paie și sunt mulțumit de ele. Partea proasta e,ca am unele care s.au innegrit, care nu erau de aceeasi calitate cu ce am mai luat pe parcurs. Toamnă le spăl si le depozitez dar am vreo 20 care arată că naiba până primavara. Si aici sunt diferente ca la țigle,diferă calitatea
Am luat anul asta cuiburi din carton..un fel de celuloza bruta turnata in forma unui cuibar.
Sunt foooarte usoare si necesita minim de spatiu pentru depozitare…in ideea ca le folosești la zburatori si ai nevoie sa le scoți de tot in timpul sezonului
Cu aproximativ 10 zile in urma o pereche de porumbei a început să aducă crenguțe pentru cuib la geamul de la dormitor . Intuind ce vor să facă, soțul meu le-a aruncat și a pus în acel loc trei borcane cu apă pentru a nu-i mai lăsa să continue… Însă cu o dibăcie fantastică
s-au strecurat printre borcane împingându-le spre marginea pervazului. A urmat o altă distrugere a cuibului și am luat borcanele pentru că le consolida cuibul. Ce să facem? Am pus în acel loc o tăviță cu apă încercând în același timp să ocupăm locul dar și să îi determinăm să înțeleagă că acel spațiu trebuie să aibă alta destinație. Au venit să bea apă de câteva ori și am crezut că și-au găsit alt loc pentru cuib. Azi însă am rămas surprinsă, porumbița a stat aproape toată ziua pe tăvița cu apă. Când m-am apropiat de geam a zburat și am văzut că în apă era un ou. Porumbița încearcă să clocească oul care este in apă . Aș vrea să o ajut dar nu știu cum. Ce se mai poate face acum? Cum pot să mut tăvița? Oul mai poate fi salvat și clocit in continuare?
Va face inca un ou maine, apoi le aruncati si curatati in fiecare zi pervazul daca mai aduna crengute.
Mulțumesc frumos pentru sfaturi!
Uite cuib aici:
https://youtu.be/rNONe7DOlM0
:D
Alt tip de cuib:
https://youtu.be/Wxlfd0eDNhI
Daaa, e nebunie filmuletul ala.
Am pus un update pe topic cu o filmare despre ce fac “gainile” mele cu paslele pentru cuiburi. Cuib de iepuri, nu alta.
https://youtu.be/k162tLFfoos