Cuiburile pentru porumbei sunt de obicei din plastic, ceramica sau ipsos.

Cele mai potrivite pentru reproductie sunt cuiburile de ceramica, fiind de regula si cele mai adanci dintre toate modelele si astfel materialul pentru cuib se aseaza mai bine. Dezavantajul lor este ca sunt casante si se pot sparge usor.

cuib de ceramica pentru porumbei

Cuiburile de plastic sunt de obicei cele mai putin adanci, fiind ideale pentru cand nu se doreste neaparat reproductia, de exemplu la vaduvie – se manipuleaza usor si rapid atunci cand se intorc sau se scot din boxa iar riscul spargerii este nul. Se si curata cel mai usor dintre toate cuiburile.

cuib de plastic pentru porumbei

Cuiburile de ipsos sunt des intalnite si multi crescatori le folosesc, unii si le confectioneaza singuri. Trebuie atentie la realizarea materialului pentru ca la o compozitie gresita se dezintegreaza si acopera puii cu praf alb.

cuib de ipsos pentru porumbei

Betisoarele ideale pentru cuiburi trebuie sa aiba aproximativ dimensiunea diametrului cuibului: pe cele foarte mici nu prea le cara, iar pe cele foarte mari desi le aseaza, de multe ori cad din cuib cand calca pe ele.

Tipuri de betisoare pentru cuib

 • tije de tutun
 • paie de ierboase
 • ace de pin
 • bete de la frunzele de salcam
 • cotoare de la frunzele de nuc
 • tulpini de mazare si fasole
 • paie de matura :)
 • crengute de pomi si arbusti (cu mentiunea ca trebuie sa fie suficient de subtiri si flexibile – crengile ceva mai groase si dure pot sparge ouale si nu se aseaza bine in cuib).

Apropo de tijele de tutun. Pasarile din orase au invatat sa-si puna in cuiburi resturi de tigara pentru ca nicotina are efect antiparazitar.

tigari-in-cuiburi

Frunzele de nuc pentru cuiburi

Toamna, dupa ce s-au scuturat nucii, este momentul sa culegem frunze uscate de nuc pentru cuiburile de la primavara.

frunze uscate de nuc

Care sunt avantajele acestor frunze atunci cand le folosim pentru cuiburile porumbeilor?

 • sunt antiparazitare
 • miros foarte frumos, aromat
 • cotoarele au o duritate medie, numai buna pentru impletirea in cuib si lungimea lor este deasemenea perfecta pentru cuiburile standard ale porumbeilor.
cotoare de frunze de nuc pentru cuibul porumbeilor

Asternut special

Asternuturile speciale pentru cuib sunt confectionate din pasla, materiale textile sau fibra de cocos.

pasla cuib porumbei

Folosirea acestor materiale speciale este discutabila, uneori cele care nu sunt facute din materiale de calitate se destrama si pot astupa puii cu material deoarece parintii au tendinta de a racai cu picioarele cautand sa aranjeze acel material care nu este natural pentru ei, deoarece prefera betisoarele.

Ritualul construirii cuibului

Puneti porumbeilor betisoare pentru cuib sa le care sau apelati la acel asternut special din pasla sau fibra de cocos? Este atat de placut sa urmaresti ritualul construirii cuibului, cu masculul care cara betisoarele si femela care sta pe cuib crosetandu-le… Cum ai putea rata asa ceva?

Daca sunteti printre cei care pastreaza acest ritual natural al construirii cuibului de catre porumbei si ati avut porumbei harnici care au construit cuiburi frumoase, trimiteti-mi va rog pe email fotografii cu aceste cuiburi pentru a le atasa la articol.

Unii columbofili pun paie si fan direct in cuib. Este un efort inutil pentru ca porumbeii le vor scoate. Porumbeii niciodata nu ar cara de buna voie un fir de iarba uscata moale, dealtfel se vede cand ei iau orice betisor in cioc cum inainte de a il duce la cuib ii incearca rezistenta, scuturandu-l.