In acest topic va invit sa facem o lista cu cele mai bune materiale din care porumbeii pot face un cuib. Totodata, vreau sa semnalez o problema care incepe sa apara in crescatoriile noastre. In multe crescatorii, din interes exclusiv pentru rezultate si nepasare pentru alte aspecte mai putin pragmatice, sau doar din lipsa de timp, crescatorii nu mai pun porumbeilor betisoare pentru a-si face cuiburi.

Unii lasa cuiburile goale iar altii pun acele pasle rotunde, asternuturi din comert. Este gresit sa nu oferim porumbeilor materiale sa-si faca cuibul asa cum le cere instinctul si cum o fac in natura de mii de ani. Acest lucru este amplificat de metoda vaduviei in care multi porumbei ajung la varste inaintate fara a sti sa faca un cuib. Este posibil ca porumbeii sa-si piarda acest instinct. Am urmarit munca la cuiburi a mai multor perechi. Anumite exemplare pur si simplu nu-si mai dau interesul sa faca cuib, chiar daca perechea se chinuie singura. O fi bine, o fi rau? Conteaza doar foaia cu rezultate? Daca am putea pune perfuzii la porumbei sa nu mai fie nevoie sa le dam boabe si apa, ati face-o? Daca s-ar putea concura cu porumbei electronici care nu se gainateaza ati renunta la cei vii? Sunt intrebari deplasate? Pe diverse site-uri columbofile sunt multe articole in care nici macar nu exista cuvantul “porumbel”. Dezvaluiri, comunicate, bombe, intrigi, federatii, pedigree, licitatii – cam asta e columbofilia moderna. In aceste conditii, poate ca intrebarile de mai sus nu sunt chiar atat de deplasate.

Puneti materiale pentru cuib sa care porumbeii, apelati la acea pasla sau lasati cuibul gol? Este atat de placut sa urmaresti ritualul construirii cuibului, cu masculul care cara betisoarele si femela care sta pe cuib crosetandu-le… Cum ai putea rata asa ceva?

E posibil ca in prezent mai mult de 50% dintre crescatori sa lase cuibul gol sau cu acea pasla. Pacat.

Daca sunteti printre cei care pastreaza acest ritual natural al construirii cuibului de catre porumbei si ati avut porumbei harnici care au construit cuiburi frumoase, trimiteti-mi va rog pe email fotografii cu aceste cuiburi pentru a le atasa la articol.

Unii columbofili pun paie si fan direct in cuib – GRESIT. Porumbeii niciodata nu ar cara de buna voie un fir de iarba uscata moale, dealtfel se vede cand ei iau orice betisor in cioc cum inainte de a-l duce la cuib ii incearca rezistenta, scuturandu-l. Betisoarele pentru cuiburi trebuie sa aiba aproximativ dimensiunea diametrului cuibului: pe cele foarte mici nu prea le cara, iar pe cele foarte mari desi le aseaza, de multe ori cad din cuib cand calca pe ele.

Materiale pentru cuib:
– tije de tutun
– paie de ierboase
– ace de pin
– bete de la frunzele de salcam
– bete de la frunzele de nuc
– tulpini de mazare si fasole
– paie de matura :)
– crengute de pomi si arbusti (cu mentiunea ca trebuie sa fie suficient de subtiri si flexibile – crengile ceva mai groase si dure pot sparge ouale si nu se aseaza bine in cuib).

Lista ramane deschisa, urmand a fi imbogatita cu sugestiile voastre.

Andrei Dejan

GALERIA DE CUIBURI

Cuiburi la Cosmin Schiaucu:

Cuib la Eduard Roman:

Cuib la Dorian Vacut (din ace de pin)

Cuib la Ciprian Toma: (din paie de orz + pasla sub paie)

Cuiburi la porumbei.ro (ramuri de arbusti + tije de frunze de nuc)

Cuiburi la Augustin Popa:

Cuiburi la Daniel Stoica (crengute de MANA MAICI DOMNULUI) :

Cuiburi la Florin Turlea (bete trifoi):

Cuiburi la Bogdan Chira:

Cuiburi la rapnameploiesti: