În câteva zile, mai exact pe 24 iulie (marți) vom îmbarca porumbeii pentru cel mai galonat concurs columbofil al României. Îmbarcarea pentru Berlin Național consființește anual două lucruri: se deschide robinetul emoțiilor și ne dăm seama că sezonul a ajuns la final…

Da, dacă încă nu ai realizat, a mai tecut un sezon și cu el un an din viața noastră. Berlin a ajuns la ediția a VIII-a, timp în care s-au întâmplat atâtea lucruri și bune și rele în viața noastră, timp în care pentru iubitorii de curse lungi din zona de vest, Ardeal și nordul Moldovei dar și din alte zone, a devenit o bornă de temelie.

Și în acest an Berlin Național va avea + 900 km, porumbeii fiind lansați de la nord de Berlin, din zona Wittstock.

Pe lîngă premiile în ceasuri Topigeon, sau mâncare și produse oferite de sponsorii noștri: Agroland, Cest Pharma sau Crescătoria Henk de Weerd, pe lângă plachetele tradiționale, porumbelul câștigător va fi premiat cu o cupă senzațională.

Dar, lăsând la o parte premiile, trebuie să ne amintim mereu ce înseamnă BERLIN NAȚIONAL! Competiție, seriozitate, pasiune, adrenalină și valoare! Aceste ingredinte au transformat etapa de-a lungul anilor într-un “must have” al columbofililor din peste 24 de județe, care au ales să își încerce șansele la această etapă de-a lungul anilor.

Frumusețea etapelor de maraton este că de cele mai multe ori răstoarnă prognosticurile. Favoriții de multe ori apun și surprizele apar cînd te aștepți mai puțin.

Ionuț Burcă, acest “wonder boy” al vestului și al României a fost cel care a deschis șirul victoriilor în 2011, având 887 km. A continuat în următorul an Sărac Ioan cu 914 km și părea că etapa este destinată celor din vest. Anul 2013 este însă anul în care se face proba că etapa poate fi cîștigată și de zona de nord-est: Ursu Cornel și David ocupă prima poziție de la Suceava, având 1048 km.

2014 aduce iar trofeul în vest, în crescătoria Vancea Flavius, pentru ca în 2015 Szilagyi Ioan de la Caraș să o câștige la 1035 km. În 2015 timișoreanul Curea Constantin își adjuedecă prețiosul loc 1 la 1059 km, pentru ca anul trecut Lupu Asavei să bată toate recordurile câștigând etapa de la Iași, avînd 1201 km.

Iată așadar că VISELE SUNT POSIBILE ATUNCI CÂND CREZI ÎN ELE!!! Iar Berlin Național a devenit un vis al miilor de columbofili cărora zona, direcția de zbor și porumbeii le dau posibilitatea să spere.

În 2018 vom avea, din nou, o mare sărbătoare la BERLIN NAȚIONAL. O sărbătoare a GLADIATORILOR! A celor ce iubesc competiția. A celor ce iubesc distanțele lungi. Pentru a elimina discuțiile am creat un sistem de lansare bazat pe vot. Lansarea porumbeilor se va face în urma consultării prin vot a tuturor centrelor de îmbarcare (tehnicilor sau responsabili de centru).

Astfel, fiecare centru va avea un vot în funcție de numărul de porumbei îmbarcați. Totalitatea voturilor centrelor reprezintă 75% din vot. Centrul organizator va avea 25% din vot. Câștigă ora care întrunește 2 treimi din vot (66,6 %).

Prin această procedură de vot se dorește o consultare democratică a tuturor celor implicați. Avînd 75% din voturi, centrele pot decide în cazul în care depășesc 66,6%, ora lansării. Cu 25 % organizatorul poate arbitra lansarea în cazul în care nu se întrunește condițiile de două treimi.

Votul începe la ora 5.00 dimineața și se face public după ce votează toate centrele sau la ora 6.00.

Așadar, o etapă transparentă, corectă și plină de suspans. Cine va cîștiga această ediție? Este o întrebare la care vom afla răspuns a doua zi după lansare. Până atunci, însă, haideți să scriem istoria împreună!!!