Buna prieteni, fiind o zi frumoasa, si vazand porumbeii ca tanjesc de zbor m-am gandit sa le dau drumu. Zis si facut, iar la numai cinci minute neinfricatul uliu ataca o porumbita chiar de sub nasul meu, dar din fericire pentru mine nu o prinde.
Intrebarea mea este: cand este cel mai bine sa lasam porumbeii la zbor, liberi, dupa ce au fost tinuti inchisi toata iarna ?!
NUMAI BINE SI VANT IN PENE !
Razvan
Si eu le-am dat drumu vineri, dar i-am inchis inapoi. Astept sa se topeasca toata zapada si dupa aia o sa le dau drumu.
In primul rand, bravo porumbitei tale, dupa o iarna de pauza, la primele iesiri porumbeii au mici sanse sa scape, fiind cu reflexele amortite si musculatura nelucrata, pe cand uliul vine dupa o iarna de fitness zilnic.
Se spune ca putem lasa porumbeii afara cand da frunza si se intorc pasarile calatoare. Spre exemplu, ieri am vazut deja primii grauri ajunsi la mine (zona premontana) dar erau prea putini (3) – o sa mai dureze cateva zile, dar cred ca 15 Martie e un termen realist, desi in zonele foarte dure unii crescatori asteapta chiar Aprilie.
Apoi trebuie sa stim orarul pasarilor rapitoare pentru ca atunci cand incep sa se imperecheze si sa faca cuib nu prea mai ataca din cate stiu, urmand totusi sa reinceapa in forta dupa ce scot pui. Sper sa ne dea cineva detalii mai multe. Regret ca nu am notat niciodata in jurnal amanuntele astea dar sper s-o fac pe viitor, ceeace va recomand si voua. E foarte interesant apoi sa compari informatiile notate: de exemplu intr-un an, la mine au sosit berzele pe 29 Martie iar in urmatorul pe 30 Martie.
eu le am dat drumu in fiecare zi. doar 2 saptamani au fost inchisi cand a fost ger. sunt din piatra neamt
cind le dam drumul afara — cu o 1 luna si jumatate inaintea primului zbor oficial – un prieten zicea ca porumbeii se zboara cind sosesc rindunelele . EU CRED CA ESTE RELATIVA – parca este prea tirziu,,, ma rog,, zic si eu
cand au pomi frunze
Eu le dau drumu cand sosesc randunelele,si nu am probleme cu uliul.
Parerea mea este ca pe la jumatatea lunii martie este perfect pentru primele zboruri pe acest an deoarece atunci pasarile rapitoare incep sa isi faca cuibul si sa scoata pui si nu mai ataca! Astfel pana rapitoarele isi cresc puii ,porumbeii isi intra in ritmul lor iar atacurile ce urmeaza le trec cu bine! Multa bafta tuturor!
Ai mei au stat toata iarna afara(liberi),decat unu a fost ghinionist !Lasa-i liberi ,acuma e mai cald. Vant in pene!
cam pe la jumatea luni martie dau si eu cu toate ca da si atunci uliu dar trebuie sa le dau sa intre in forma la zboruri sunt din campulung moldovenesc zona de munte
cel mai bine e sa le dai drumu afara dupa ce au venit randunelele pt ca ele cand vad uliu dau alarma si el nu mai vine………daka te uiti sus cand vine uliu randunelele se duk si il bat
Eu le-am dat drumu pe26.02 2012 sunt ff multumit nu a venit uliu deloc !!(sunt din Campulung)
La mine au fost liberi toata iarna, intr-o zi masculii si in alta zi femelele, au fost antrenati de uliu tot timpul :) . Am incercat sa-i tin inchisi dar cand i-am vazut cum stau agatati pe plasa , parca cerand sa-i las liberi , nu am rezistat si le-am dat drumul.
eu le dau drumul daca se incalzeste la inceputul lui martie.
depinde in ce zona va aflati,daca sunteti aproape de padure este cam riscant..”bafta tuturor :P”
Perioada exacta este relativa, personal am avut atacuri si cu copacii infrunziti si cu randunelele venite, etc. poate aceste momente sunt valabile doar in anumite zone, ori ma aflu eu pe culoarul de migrare si am probleme cu rapitoarele chiar si in aprilie.
Oricum cei care stau in orasele mari, fata de cei care stau la sate in zone deschise, sunt mai avantajati deoarece atacurile sunt mai reduse.
Totusi daca zburam porumbeii in jurul pranzului am observat ca atacul nu mai este asa agresiv, probabil pana la acea ora ia micul dejun si nu mai este asa de infometat, numai sa nu avem ghinionul sa vina unul care nu a prins nimic, pana la ora la care le dam drumul, ca-i in stare es intre si in voliera dupa el.
Asa ca nu ramane decat sa observam, daca mai sunt sau nu, rapitoare in zona si apoi sa-i zburam
Eu le-am dat drumul si in timpul iernii . si acuma sunt afara … ( eu sunt din Satu Mare ) si in apropiere de casa mea e un camp cu ceva tufe … cred ca uliu sorecar domneste acolo :) acum 2 zile la ora 5 dupa masa … vad ca voiajorii o iau la goana si prostanacii de Kingi stateau pe acoperis … si intr-un final zboara si ei drept in cusca , era sa-mi prinda un Strasser ca era mai izolat , deoarece e sg exemplar ce il am :| dar cred ca a fost prea mare pt el :)) nu l-a vrut pe el desi il putea prinde usor :D
Eu le-am dar prima data drumul dupa repausul de iarna, joi, vineri a dat uliu dar nu a luat, sambata a batut vantul tare si i-am tinut inchisi, iar astazi de dimineata au zburat 25 de minute si din fericire nici astazi nu a dat uliu….sa speram ca asa v-a fi mereu
Eu am lasat porumbeii toata iarna deschisi :)atucuri au fost, dar din fericire nici o pierdere
Precizati si voi unde anume ati lasat porumbeii deschisi toata iarna, ca in unele zone nici nu apuca sa faca 2 ture ca sunt gramada pe ei soimii si ulii.
@Razviy – unde anume in Campulung ii ai? Mie mi-a scapat unu afara acum cateva zile, si a apucat sa dea 2 ture, la a 3-a a si dat soimu in el.
eu le mai dau drumul afara dar cu program intre 12-15 apoi ii inchid . vant in pene!
eu nu ii inchid niciodata si nu am pierdut decat unu iarna asta:)
Eu le dau drumul afara pe la mijlocul luni martie cate o ora dimineata si dupa masa inrest sunt inchis si nu am probleme cu rapitori cheari daca eu stau departe de oras
Am auzit multe zvonuri in legatura cu scoaterea porumbeilor prima oara afara dupa iernat!!……de ex aici la mine in Timis de trei zile soarele ne zambeste foarte tare si apar primele semne de sosire a primavaerii!!…….deci aici la noi in partea de vest majoritatea crescatorilor incep zborurile!! Pana la urma scaterea porumbeilor depinde in ce zona se afla fiecare crescator: de munte,de campie,de deal…….
eu le dau drumu si iarna, doar cand e sub -2,-3 grade si e nor ori ceata nu le dau drumu, rapitoarele nu ataca chiar daca trec mai mereu, de ex ieri pe caldura aia se roteau 2 ulii daia mari dar nu au schitat nimic, ulii daia vrabieri vad zilnic chiar era unu care is facea veacu la 2 curti distanta, il vedeam zilnic, uliu porumbar decat o data am vazut dar era tot in trecere, soim decat de 2 ori in 2 ani dar sper sa nu ii vad deloc :) (stau in ploiesti ). in schimb la 12 km de ploiesti , la brazi indiferent de anotimp uliul ia si vara si iarna, vara cel putin 25% din pui sunt mancati.
scuze, cand e de la -2-3 in sus, nu sub
Sa le dai drumu cand infloreste salcamul atunci dau multi oameni din SEVERIN
Azi ulii parca au fost nebuni.Eu stau langa padure si la 10 minute dupa ce au iesit porumbeii,roiau selectionerii deasupra casei.Dupa o urmarire strasnica,o porumbita s-a ales cu o rana sub aripa.
Un rol important in atacurile rapitoarelor il au si zonele unde locuiti si aveti porumbei !
ba nene…sa lamurim un lucru…la mine toata iarna au fost randunelele:)deci exclusa varianta cu randulele,dar si eu nu am ezitat deloc sa ii antrenez in plina iarna,chiar am facut antrenamente cu ei pe zapada..de la 15-20 de km,,,si au sosit perfect,,,nu stiu,fiecare bordei cu cate un obicei zic,eu,..Pot sa va spun ca nu am nici o pierdere,si toata iarna aproximativ excluzand zilele foarte geroase ..iam antrenat mereu !!Am vecinii care au inceput sa le de-a drumul la porumbei,si pe fiecare zi ,au pierdere cate unu,,,si asa l-i se intampla an de an,ceea ce mie nu,fiindca.ii las si iarna afara,nu de capul lor bineinteles,ci la program!!vant in pene!!
da..si stau in Arges,mai exact Calinesti!!
depa 10-15 martie.acum depinde si in zona in care locuiesti. multa bafta
vreau sa va spun ca in zona de unde sunt eu botosani, uliul mi-a atacat porumbeii in mijlocul lui august si a prins un pui:))
parerea mea sa ii mai tinem inchisi eu acum 10 -6- si 2 zile le-am dat drumul si am ramas fara 3 imi pare foarte rau de ei imediat a dat haretele in ei ,o sa ii mai tin inchisi vreo sapatamana
haretele da la orice ora in porumbei cand le dam drumul .. chear daca le dam drumul cu program………..
salut tuturor, eu am inceput cu porumbei vara anului 2011,nu am prins pana acum niciun iernat ,din ce am citit mai sus am inteles ca cel mai bine ar fi sa le dau drumu de pe 15 martie incolo ,mentionez ca stau in zarnesti jud brasov ,o zona de munte .
As vrea sa va intreb cva daca cineva ma poate ajuta va rog mult (eu am un porumbel ciocarlam l-am gasit in voliera vara trecuta ,intre timp s-a inperechiat cu o porumbita de cursa a scos doi pui, puii sunt de cursa sau ciocarlani ?)va rog sa ma ajutati !!!
Buna ,
tinind cont de conditiile atmosferice din tara , de zapezi mari inca existente in unele regiuni din tara , precum si a temperaturilor scazute , va pot da doar un sfat aproximativ / orientativ referitor la perioada in care puteti da drumul porumbeilor , nu pot desigur spune ca perioada ” este sigura ” pot spune in schimb ” relativ sigura ” deoarece pina la infrunzirea padurii in zona mai pot ramine pasarile de prada tinere , fara pereche care mai pot hoinarii o perioada nedeterminata de timp prin tara .
Celelalte pasari de prada , in speta cele venite din nord ca urmare a frigului si zapezilor precum si pasarile de prada adulte autohtone ar trebui teoretic cel putin sa fie deja in revierele de cuibarit .
Orientativ aceasta perioada ar trebui sa intruneasca urmatoarele conditii :
1 – o perioada mai lunga de timp cu temperaturi pozitive / zile insorite
2 – INCEPEREA PERIOADEI DE CUIBARIT AL GRAURULUI ( strict orientativ !)
Luna care teoretic ar trebui sa intruneasca aceste conditii este luna Martie , cind anume in luna aceasta o sa fie intrunite conditiile sus amintite depinde de conditiile meteorologice din aceasta luna , daca nu sint intrunite totul se comuta in luna urmatoare !
Andrei .
I-am inchis trei zile de revelion ca am fost plecat in rest au fost liberi toata iarna.Am pierdut 5 si o porumbita a ramas fara toata coada.
Prin zona mea pana acum 2-3 saptamani nu bantuiau decat eretii dar am vazut ca a aparut si uliul.Pana sa il vad nu pierdusem decat un mascul care la un moment dat s-a intors ranit pe spate,s-a vindecat si apoi a disparut.
Chiar daca am vazut uliul tot nu i-am inchis.Ii antrneaza el.
Eu stau in mihailesti giurgiu si sunt destul de departe de paduri.
sant din piatra neamt si pot spune cu mandrie ca afara de 2 sau 3 zile cand a fost gerul cel mai mare de ti se lipeau narile porumbeii mei si au pastrat programul orar de zbor,pierzand doar o porumbita.in acest timp tatal meu a gasit un uliu in vecinatate cazut pe camp si inca cald,cred ca de foame
Azi 26 februarie am eliberat porumbei pe la ora 12.00 pt ca era soare, si le-am dat drumu si ieri. Au zburat foarte bn, dar mai tarziu au intrat ,dasr nu toti, au mai ramas 4 .Am intrat in casa sa duc ceva si cand m-am intors am observat porumbeii cei 3 inaltati: “unde sa fie al -4- lea” ma intreb, stau il caut si observ cum din livada unui vecin pleaca un uliu cu porumbelul in gheare, alerg repede spre el si fac galagie. Ajung langa el si il speri si scappa porumbelul, ma duc si li iau, dar la cateva minute porumbelul moare, imi pare atat de rau, pt ca amai bn murea mancat de uliu decat in mana mea…………… Mai tarziu am gasi si cauza decesului era ingherat chiar in zona inimi si se facuse un chiag de sange,, yo nu obs. prima data decant o sgarietura slaba.
Parerea mea mai asteptati putin pana da frunza in copaci si apoi eliberati porumbeii ca e mai bn sa asteptati<<<<
VANT IN PENE!!!!
atacul uliului depine de multi factori, adica, daca are de unde sa procure hrana mai rapid nu ii mai intereseaza porumbeii care ii intrebuinteaza putin alergand dupa ei. in zona unde am porumbeii turceni(gorj) pe fiecare zi ataca uliul dimineata si seara, in schimb in jurul pranzului mai putin. de ce? explicatia ar fi ca se topeste zapada si toate gaurile rozatoarelor de camp se inunda cu apa si acestea sunt obligate sa iasa la suprafata si astfel sunt prinse rapid de ului. e doar o parere. paradoxal tot in acea zona la 3-4 km distanta aerian porumbeii sunt alergati in permanenta de uliu.
insa totul depinde de zona in care sunt situati porumbeii.
deci data eliberarii porumbeilor dupa iarna depinde de crescator, de experientele avute in anii trecuti in zona sa.
parerea mea e k atunci cand sosesc randunelele e cel mai bun k atunci cand apare uliul randunelele se invart pe langa el dar eu le dau un pic mai devreme
In total au stat 3 zile inchisi in rest liberi, liberi din octombrie am pierdut 1 din cauza la uliu in rest crapa de sanatate si bucurie cand sunt la zbor, au zburat pe frig -15 grade, pe ninsoare si zapada de 2 metri, pe ploie, vant ceata , dimineta le deschid trapa pt 5 minute care iasa bine care nu nu asta e viata , sanatate si bucurie si pt mine si pt ei
am vazut la TV aici în germania un crescator le punea porumbeilor fluierice chinezeasca contra uliilor.le prindea în coada porumbeilor si cînd zburau fluiera.la mai mult fluieratul era mai puternic si uliul pleaca
BRAILA
CAND A NINS SI VISCOLIT AU STAT ANCHISI IN VOLIERA CIRCA 100 M3 5X5X4
IN REST AFARA CU PROGRAM
CAND AJUND AI ELIBEREZ SI DUPA ZBOR FIECARE INTRA CAND VREA
Eu le-am dat druma azi de dimineata si au zburat 20 de minute si nu a dat uliu deloc. Multa bafta
la ce geruri au fost nu inteleg cum ai avut u randunele toata iarna !!:))::)) cam greu d crezut asta
sall toti columbofilii yo sunt de parere ca porumbei adevarati nu trb tinuti inchisi pe timpul ierni deoarece cele mai bune antrenamente sunt acelea cu rapitoarele si sunt mai bine pregatiti pt concursurile care se apropie deoarece ei stau in plina alerta cu reflexele la maxim si cu muschi bn antrenati nu ca cei care stau ca papagali in colivi
parerea mea cred ca de la 15 martie lea dat drumul unchiul meu azi a si dat soimul si o femela buna nu a rezistat atacului si a pierit
la sfarsitul lui martie e cel mai bine
am crezut ca stai in africa de au fost randunele toata iarna …
Ai mei stau inchisi din 1 septembrie maturii si 1 octombrie puii pana in 15 martie dar daca e cald, ca sa se imperecheze si ulii, daca nu e cald pe la sfarsitul lui martie, eu asa le fac si cred ca mai rau decat la mine nu prea se poate, anul trecut mi-a luat uliul 26 maturi (zburatori) si 50 pui, peste jumatate i-am vazut cand i-a luat,la mine ataca uliul si vara, cat despre zone nu prea are mare importanta, sunt crescatori la 3 km departare de mine si ataca uliul de 2-3 ori pe an si culmea e ca stau in sudul judetului arges, unde e campie, atat ca am paduri in toate punctele cardinale!
Pentru cei ce aveti deja porumbeii afara va sfatuiesc sa agatati CD cu ata in pomi pe crengile cele mai de sus intr-o pozitie f vizibila sau pe orice fire sau mai stiu eu ce si sa le lasati sa se roteasca in voie apoi sa ne ziceti daca in cateva zile vedeti vreo schimbare in legatura cu atacurile ulilor si soimilor. Bafta.
Sunt de langa Targoviste si cum le dau drumul nici nu apuca sa faca cateva ture si da dupa ei….unii mai scapa dar altii…. acum 2 zile un porumbel era pe afara si era alergat de uliu a reusit sa scape in ultimul moment de atacul lui dar nici nu si.a tras bine rasuflarea si un altu a venit in picaj dar nici el nu la atins si am inceput sa fluier si la lasat nu sa mai dus dupa el…. si au plecat amandoi fara sal atinga p porumbel…dar porumbelul nu era al meu…… si azi erau vreo 8-10 uliii care se invarteau in cercuri si porumbeii mei erau pe afara dar au intrat ffff repede in cotet cand au vazut…. mam si mirat de ce au intrat asa de repede…..
Un prieten dintr-un sat de langa mine saptamana trecuta in 3-4 zile ia luat 3 porumbei si a zis k nu le mai da drumul pana nu se ia zapada de tot…..:D
Sunt de parere ca trebuiesc lasati liberi tot timpul anului.Salutari!
Pt. pozitia 28 . cum sa ai nene randunele toata iarna, sigur nu le-ai confundat cu alte pasari? sau poate le ai in colivie, dar pe afara la gerurile astea, esti singurul de la care aud asa ceva…
Eu locuiesc in Campia Turzii, dupa cum am scris si mai sus , porumbeii au fost liberi zilnic , uliu e acolo tot timpul ( puteti vedea din filmuletele postate aici pe site http://www.porumbei.ro/unde-se-mai-opresc-voiajorii/#comment-148689 ) si nu doar unul. In iarna asta am avut 2 porumbei raniti care s-au vindecat . Eu stiam ca cei atacati de uliu devin foarte fricosi si stau mai mult prin voliera , cei 2 masculi raniti, din contra ,cum deschid sputnicul sunt primii care ies afara iar la aparitia uliului se duc glont la el. Care ar fi explicatia comportamentului lor?
Cam dupa 15 martie , depinde si de zona ,trebuie facut totul cu CAP!!!
Eu le-am dat drumu in 25.02.2012,i-am tinut vro 2 saptamani inchisi pt.k era zapada fff mare,eu stau in zona de campie.Bafta tuturorr in 2012!!!
Ideea de eliberare dupa venirea randunelelor se bazeaza pe faptul ca odata cu randunelele vin si toate celelalte pasari migratoare care se dovedesc tinte mai usoare pentru uliu decat un porumbel. Din pacate nu garanteaza intotdeauna lipsa atacurilor. De exemplu, anul trecut am avut probleme cu atacuri de uliu in luna mai, din fericire, soldate doar cu rani. Pe mine ma mananca tare degetele sa deschid trapa, ceea ce am in plan pentru weekendul urmator, cu asumarea tuturor riscurilor. O sa optez pentru eliberare controlata, cateva ore, la amiaza, cel putin in acest weekend. Pe termen lung, sunt deja hotarat sa nu ii mai inchid peste iarna anul viitor din simplul motiv ca un vecin i-a tinut toata iarna liberi si nu a avut decat o pierdere undeva prin octombrie. M-am umplut de invidie cand ii vedeam masculii facand barcute si dandu-se in spectacol pe cer in timp ce ai mei stateau rastigniti pe plasa volierei nebuni de hormoni si dorinta de zbor.
Am porumbeii in zona de deal, cu padurea aproape, in Dambovita, intre Targoviste si Campulung. Ulii sunt berechet, dar din fericire pentru mine in cea mai mare parte a timpului se concentreaza pe gugustiuci si grauri. Soim nu am mai vazut de vreo 3 ani si sper sa nici nu vad prea curand.
P.S. Andrei, cei trei grauri au trecut si pe la mine vineri pe la amiaza. Imi pare un semnal bun pentru eliberarea porumbeilor.
eu si ieri si azi leam dat drumu.depinde si de zona …in care locuiti
sal sa sti ca si mie ieri mia venit o porumbita argintie si tata a dat drumu la cativa afara sa intre an cusca dar nici 5 minute nu a durat si a venit uliu sii a luat un pui du prin august carte abia z apucat sa iasa afara si sa pus antrun pom afara ca zapada e mare pe casa porumbita argintie a scapat dar masculu solzat nu a avut nici o sansa se uitra la uli cum vine nici nu a schitata vreo pana parca vroia sa se duca cu el serara a venit si porumbita aia argintiea care am datao la un prieten asta vara de pui a intrata an cusca ca un glonte a stat speriata toata ziua de azi cum auzea brabeti zbar pe cea mai analta plimba care a gasito …tot asa a patit si frataele ei de cuibar dar asta vara la luat uliu din zbor eu stau la vreo 500m de padure defapt antro vale unde si din o parte si din alta ataca uliu cred ca nu a avut nici o sAnsa deoare ce a fost ff greu de la mancare si nu a avut antrenament dar cei abtrani stiu cum e problema cu uliu iasa la zbor si direct se analta si cand vin anchisi direct la cusca pui de obicei mai stau antrun nuc analt sa aiva vedere va sal si vant an pene
@nelu: daca esti intre C-lung si Targoviste, sigur sunt aia 3 grauri, mai ales daca erau negri. =))
@adrian ionut: interesanta ipoteza cu rozatoarele, nu m-as fi gandit. Asa-i, de regula ataca mai putin in jurul pranzului, dar s-ar putea sa fie si alte motive.
@Cristi: cred ca de regula porumbeii se duc cu stolul spre uliu pentru ca daca sunt aproape de el nu are cum sa-si ia avant sa-i atace si fara avantajul inertiei si al avantului initial, uliul n-are nicio sansa.
Vad ca unii columbofili spun ca ii vor lasa iarna viitoare afara. La fel de viteaz am fost si eu, numai ca m-am razgandit dupa ce prin decembrie au inceput sa atace in tandem, soimul pe sus, si uliul asteptand jos deasupra custii planand. Asa ceva nu mai vazusem. As lasa totusi o trupa de tardivi ninja pentru placerea zborului de iarna, tardivi care altfel oricum nu ar fi eclozat.
“uitativa pe cer si daca nu este uli e bine”cam asa scrie mai sus,stati cu ochi in cer ca uliu sta la pinda in copac =)),norocu meu e ca am ca vecini multe,multe ciori ce ii fugare pe rupte pe uli desi peste drum la citeva sute de metri este o padurice rezervada pt uli sorecari,vad zilnic cel putin 5/10 pe gard,pe cimp ,in zbor,…..ce mia disparut a fost cite unu in luna octombrie doi ani la rind in aceeasi luna,si toata iarna le dau drumu afara aproape zilnic cite o ora doua intre 13 si 15h.
pt porumbei.ro in Valea Mare Pravat le am dat drumu de 2 zile si inca nu a venit uliu dar bine cand le deschid trapa zboara 10-15 minute si apoi stau numai pe cotet si in spatele cotetului sunt pomi si nu prea ii vede uliu!
aceasta problema cu zborul in zurul crescatoriei este facuta pentru deliciul ochiului crescatorului care sta cu ochi dupa ei,le mareste apetitul de zbor si nu are nici un lucru benefic
porumbelul se afla in in trei posturi
-in cusca,la antrnamente,la concursuri-totul se regleaza di mancare -simlu si la subiect.
@ Columbofil-AG
“Fluierice” chinezeasca la coada,cum spune @ remus-germania, sa mai credem, ca de la nemti si chinezi te astepti la orice, dar randunele iarna la -20 grade, inseamna ca in acea zona, ai avut chiar tantari si alte insecte cu care sa se hraneasca randunelele.
Ca si columbofil ma intreb, daca nu stii sa faci diferenta intre randunele si alte pasari, oare cresti porumbei sau ii confunzi cu gainile din cotet, “ba nene…..”
Am si eu o intrebare:ulii mai ataca vara si toamna?
eu zbor porumbei pe fiecare zi timp de o ora si la mine sunt ulii foarte mult sunt din dambovita am padurea in gradina
Am avut inchisi porumbeii o luna de pe 2o ianuarie pana pe 24 februarie. Cand le-am dat drumul a aparut Coana Mare adica un uliu porumbar femela foarte mare:) dar nu a luat nici unu, asta in prima zi in urmatoarele 2 zile nu a fost nici un atac. Daca nu era zapada atat de mare zburau toata iarna cu pierderile de rigoare si ulii trebuie sa manance:)
nu mai dati drumul la porumbei pana la 15 martie sau pana ne se topeste zapada . ca sa iasa gutanii la camp. se vor inputina atacurile,sau vor disparea. incercat pe propria crescatorie.
asa este porumbei.ro porumeii se duc in stol spre uliu pt a il deruta,si sa nu poata sa isi ia avant sa ii atece.
VANT IN PENE SI NUMAI BINE IN 2012
rapnameploiesti un id de mess cv eu sant din aricestii rahtivani de langa ploiesti ! si cam sant exagerate unele comentarii la – 20 de grade sa ai randunele pe la case or avea si oua:)):)):)):))???
la mine toata iarna au fost liberi, dar de vreo saptamina a luat uliu 8 din 10 pui din toamna. nu stiu de ce doar pui ,unu mai din vara a venit fara coada si o femela agatata la gusa.a inebunit uliu domnilor,sa vedeti ce tactici de atac are de nuti vine sa crezi.eu va doresc cit mai putine pirderi!
Dati la cate 2 gutani filati 3 pene intr-o aripa sa zboare in stol cu voiajorii,3,4 zile este suficient pana isi intra voiajorii in forma.gutanii vor fi luati in mod sigur in caz k atak uliu.
Vant in pene
si eu am avut aceasta problema am dat drumu la porumbei de 2 si de 2 ory a aparut uliu
Raman mut cand citesc comentariile unora , fara semne de punctuatie , fara ortografie , incerci sa te concentrezi sa intelegi ce vrea sa spuna. Referitor la subiect , eu le-am dat drumul pana pe la jumatatea lunii ianuarie , pana au inceput ninsorile astea , dupa aceea si dca vroiam nu mai aveam cum sa le dau drumul. N-am avut decat un mascul lovit la aripa care s-a refacut repede. Acum am curatat cotetul de zapada , iar de saptamana viitoare le dau drumul iar. Sunt din judetul prahova , zona de deal la confluenta cu campie.
DA…e foarte frustrant… exact cum zicea cineva mai sus…si eu am avut toata iarna porumbeii liberi cateva ore pe zi (zburau intre 20 de min si … peste o ora si apoi veneau la cotet) si n-am avut nicio pierdere..dar de aproximativ o luna mi-au disparut 5 pasari, 4 masculi si o femela, astfel :
– un mascul de 2009 cu multe concursuri lungi la activ…inclusiv derby Donetzk – 996 km in 2011;
– 4 yearlingi super din prima serie de pui care aratau exceptional si erau perfect sanatosi, din partinti care sunt fii din campioni si arata excelent sau au zburat chiar ei si au facut performanta;
toate astea s-au intamplat in contextul in care in stolul meu de 40 de pasari exista si 8 tardivi cu 0-3 pene naparlite…nici unul dintre astia n-a patit nimic…toti porumbeii ies si intra in acelasi timp in cotet..nici unul nu pacaleste cu nimic antrenamentu’!
nu mai inteleg nimic…
mentionez ca am porumbeii intr-o zona de campie la aproximativ 15 km de Targoviste (spre Bucuresti)
…ce credeti despre asta?…
liviu_tgv in zona campiei nu sunt asa de multi ulii,soimi etc…Sunt din jud Olt .Pot spune ca din 40 de porumbei( masculi+ femele) decat una singura a fost mai ghinionista (avea pui).Vad ca foarte multi columbofili tin porumbei inchisi din cauza rapitoarelor, alte motive mai sunt ?Multumesc!
Foarte buna intrebarea lui Gaby – com 79.
Mai sunt si alte motive pentru a tine inchisi porumbeii iarna?
Eu stiam ca nu este bine sa dam drumul porumbeilor pe vreme friguroasa – sub 5-10 grade C cu plus. De ce?
Din cauza infectiilor respiratorii, micoplasmoza, etc.
Sambata – 25 februarie – am eliberat pentru prima data porumbeii in acest an. Am pierdut o tardiva eclozata in septembrie. Curios faptul ca aceasta tardiva era de talie mare, chiar cea mai mare femela din crescatorie. In toamna am mai pierdut tot o tardiva dar de talie mica-cea mai mica din crescatorie.
Asadar, in cazul meu uliul a uniformizat dimensiunea corporala a porumbeilor.
Cand e o intrebare foarte buna pusa…cand difera de zona asta e clar si de cate rapitoare sunt , cea mai sigura metoda e sa faca fiecare niste repere naturale si asa va fi sigur. Eu personal as adauga la topic si alta intrebare : cum? adica in ce stadiu al relatiei de cuib (se exclude vaduvia aici), abia imperecheati dupa ce oua, dupa o perioada de cateva zile de la ouat, etc. Personal eu aliniez momentul in asa fel incat majoritatea perechilor sa cloceasca de minim 7 zile astfel incat sa nu fie agitatie mare in jurul crescatoriei .
eu unul le dau drumul pe 1aprilie.
Da, foarte importanta completarea lui Soceanu Daniel. Cel mai aiurea e sa le dai drumu fix in zilele cand bat la cuib si nu sunt atenti la rapitoare.
La inceputul carierei mele de columbofil pot spune ca tineam porumbei inchisi pe timp de iarna, dar de cativa ani eu ii las liberi indiferent de anotimp si da am avut de furca de doua ori cu aceasta rapitoare. Si stau intr-o zona defavorizata pt. porumbei comuna Sovarna,judetul Mehedinti
Puneti CD agatate cu ata prin copaci sau alte chestii aflate la inaltime si lasate sa se roteasca in voie, sa fie f vizibile de sus .Se pare ca refexiile deranjaza rapitoarele la ochi. Stim cu toti ca ei focalizeaza f bine ceea ce misca. Focalizand CD refexia lui probabil ii provoaca o orbire temporara si in cele mai multe cazuri pareseste imediat zona . Repetand asta zi de zi ii intra in obisnuinta sa evite zona voastra stiind ca e periculoasa pt ochi lui. Este doar o teorie dar la mine si la alti baieti care o folosesc functioneaza. Am mai zis si mai sus si daca nu ar avea de suferit porumbeii nu ma-s mai fi repetat. Acu ori de faceti ori de nu e problema voastra .Dar decat sa va vaietati mai bine incercati .Pe cei ce locuiesc asproape de paduri decat sa va tot ia ulii atatea pasari si sa va tot plangeti mai bine primavara ia-ti studia si a-ti vede c-am pe unde fac cuib iar cu putina dibacie a-ti mai rari din ei. Un proverb suna asa ” Cu dibacia a regulat popa cateaua”.Daca nu spor la plans.
Cel mai bun indicator pentru eliberarea porumbeilor afara (din experienta mea), dupa sezonul rece, este mometul cand incep masculii de gugustiuc sa se inalte in zbor dupa care planeaza lin (supravegherea si apararea teritoriului de cuibarit). Atunci sigur atacul rapitoarelor este mai redus.La noi,in zona deluroasa, se intampla acest fenomen in luna martie.
cand aper frunze in pomi pt ca uliul nu ii vede asa de bine ca si at cand crengile sunt goale
@remy: interesanta observatie. Am vazut deja acest comportament din februarie, in zona de munte, cu zapada inca netopita, dar temperatura pe plus si soare.
eu ii tin din noiembrie inchisi ca atunci a inceput sefu sa faca ravagii.porumbeii ii tin la 500 metri de padure,intr-o zona inconjurata de copaci.uliul sta la panda in copacii de langa casa si ataca cand vor porumbeii sa coboare,chiar cand planeaza.am pierdut vreo 8 pui din seria a doua si doar unul din prima serie.asta e ,trebuie sa isi ia si el partea lui.
depinde si de porumbei,daca sunt mai lenesi si stau mai mult in cusca,sunt tinte sigure.
iarna viitoare vreau sa ii las si eu liberi.
Sanatate
pt COLUMBOFIL-AG
mai prietene cum poti spune ca la tine sunt si iarna randunele?pai nu stii sa diferentiezi vrabiile de randunele?Pacat!
nu ce fac ai vostri , dar ai mei imi dau singuri de veste cand vor sa zboare.de ex :la un moment dat dupa ce stau 2 , 3 zile inchisi incep majoritatea sa bata din aripi destul de mult si de des .in acel moment i-am si eliberat . isi potolesc pornirile , si revin in crescatorie.urmatorea data cand ii eliberez e exact momentul cand manifesta acel comportament.n-am avut nicio pierdere , chiar daca apareau rapitoarele destul de repede dupa ce-i eliberam.
Eu tot nu inteleg de ce se tin porumbeii inchisi pe timp de iarna? Consider ca acel porumbel care este prins de uliu/soim inafara sezonului cand este odihnit nu isi merita oricum locul in voliera. Iar cum am citit mai sus sa filezi gutani si sa le dai drumul cand vine uliu…o consider o prostie, cu ce este de vina saracul porumbel ca el nu este de ‘rasa’?
eu nu ii tin inchisi deloc chiar si cand este uliul sus , atunci le vezi si valoarea lor.
nu stiu ce fac ai vostri *(asta am vrut sa scriu mai sus)
@cipry: ionutnwo4life
A poi cand apar frunzele eu zic ca e un avantaj pentru uliu pentru ca se camufleaza si va fi greu de depistat..:))
Eu porumbei iam tinut toata iarna afara .. defapt nui inchid niciodata ;)
Iarna asta miau venit 4 porumbei rupti de uliu dar nu`mia luat nici`unu ;)
Al dreaq uliu dar dc nu se duce in oras ?:))) acolo are ce manca.. nu sa stea cu panda la ai`nostri ..:))
Eu le dau drumul pe data de 15 martie. Daca vrei mai multe informatii adresa mea de mess ” rgolica16@yahoo.com“
Eu leam dat drumul toata iarna si nu mia prins nici unul … si acuma cand a anceput sa se topeasca zapada au si anceput sa devina victime sigure pasarile mele an numai 2 zile mia prins 2 deci sfatul meu ar fi mai lasai putin anchisi si dupa 15 martie le poti da drumul sigur …si la mine an zona am vazut grauri la greu dar an zadar tot pe porumbei de arunca mai tare
Fratilor eu nu inteleg, mai multi dintre voi chiar, spun ca toata iarna nu prea au avut victime si acum ca vine caldura, incep sa fie victime. De ce? E ceva ciudat la mijloc. Acum ar trebui sa scada in intensitate atacurile.
Ca un raspuns direct la topic, conteaza de zona, de numarul de porumbei, de pozitia crescatoriei si de rapitoarele din zona, si subliniez de rapitoarele din zona pentru ca are legatura cu ce am sa va spun in continuare.
Astazi pe la 15: 30 ca in fiecare zi iau mancarea si ma duc sus la porumbei (stau la bloc si porumbeii sunt deasupra apartamentului, o crescatorie foarte mica, un nr de 9 porumbei voiajori, zburati ca un amator ce sunt 2- 3 etape de fond pe an, fara ceas constatator), si in gand aveam chiar topicul in cauza, multumit de faptul ca in zona mea de 3 ani de cand am porumbeii, liberi 365 de zile pe an, nu am avut nici o pierdere din cauza rapitarelor. Fac curatenie, le dau mancare si ma hotarasc sa merg in casa dupa camera sa fac o filamre cu ei pe anul 2012. Revin dupa 5-6 minute, fac un mic filmulet cu fiecare in parte in boxa lui/ei, si le deschid trapa sputnikului (pe care am inchis-o cu putin timp inainte pentru ai putea filma pe toti). Zboara toti afara, dau doua ture de bloc si se opresc pe marginea superioara a blocului, doi din ei vin chiar jos pe langa mine sa ciuguleasca grit, imediat la trecerea in viteza a unui porumbel alb pe deasupra, pornesc toti intr-un zbor alert in aceeasi directie, se departeaza considerabil de mine (300-400 m) deja nu ii mai deosebeam, vedeam totusi strainul alb ca zbura mai sus ca ai mei. Din spate dinstre vest apare un un soim care zbura tinta spre ei, dar nu in picaj, initial nu mi-am dat seama ca e soim, nu vazusem de 3 ani nici macar unul in zona, i-a ajuns incredibil de repede, a spart stolul, si a luat urma unui-a care a incercat sa scape in jos, atunci am realizat ca e soim, masculul pe care il urmarea acum venea direct spre mine intr-un unghi aproape vertical, dupa 3 – 4 fente soimul tot dupa el era, la o schimbare brusca de directie spre dreapta la lasat, il agatase fara ca sa i-mi dau seama am vazut smocul de pene in aer, dar masculul era bine, a trecut in viteza pe deasupra mea, era “batranul” un mascul de 9 ani, tatal a 6 din porumbeii mei. Imi schimb privirea din nou spre soim si era iar pe urma stolului care in cele 4-5 secunde cat a durat atacul erau inspre vest (schimbare de directie de 180 grade ) la peste jumatare de km de mine, ia ajuns din nou, iar a spart stolul si a urmat iar o urmarire in jos pe verticala , de data aceasta era victima unul din cei trei listi, dispare dupa blocuri porumbelul cu soimul la forte mica distanta de el, pentru o fractiune de secunda am inghetat, desi a durat incredibil de putin aveam ochii atintiti…si nu vedem nici porumbelul, nici soimul parca se oprise timpul, vad un punct undeva mai la sud era tot soimul intr-un unghi de intoarcere, si imediat i s-a conturat silueta de torpila a aerului, solul era deja iar spre rasarit si dezbinat in doua , parca 3 si 4 porumbeii ceva mai la stanga, scenariul se repea din nou si eram cuprins de o neputinta care ma posta ca in fata postului Discovery, aveam niste sentimente greu de explicat, eram uluit. Cum deja a-ti dedus iar i-a ajuns soimul, de aceasta data porumbeii (cei 3 urmariti) au plecat in 3 directii diferite, soimul a plecat dupa cel care se deplasa cu vantul din spate (pe directie nord spre sud), un mascul albastru, stiam care e ca am doar unul albastru complet, vazand ca este ajuns, incearca aceeasi manevra in jos cu schimbari scurte de directie stanga dreapta, cand aproape sa il ajunga, au ajuns amandoi in dreptul unui bloc turn de 15 etaje si a renuntat, in acel moment mi-am dat seama ca am camera la mine, cu un ochi pe soim si cu altul la camera o pornesc si in loc sa apas pe inregistrare am facut o poza (asta fara sa realizez) si stateam cu camera aiurea dupa soim crezand ca inregistrez, care a luat o alta victima in vizor, deja nu mai stiam daca era tot un porumbel de-al meu ca era foarte departe, si au disparut amandoi inspre sud in orizont. Imediat incep sa apara ca torpilele doi porumbei intra in cusca, apare si batranul, ramane pe bloc, la cateva secunde o femela de 2011 se izbeste in blocul de peste strada (era ingrozita, nu stia unde sa se ascunda), un alt mascul se opreste pe acelasi bloc, iar alti 3 vin langa batran pe bloc, stateau ca paralizati, era clar ca nu mai vazusera un soim in viata lor. Lipsea o femela neagra, nu am putut sa mai stau sa vad daca vine sau ea a fost porumbelul urmarit pana la disparitie, revin dupa 2 ore, ma uit in cusca……. erau toti, il iau pe batran, ma uit la aripa lui stanga ii lipseau 4 remige secundare, si penele scurte de sub ele, vad ca are doar o mica intepatura in aripa, m-am linistit, ii iau pe albastru (unul din urmariti) vad ca are pe partea laterala a pieptului sub aripa o portiune de 2 cm patrati de piele smulsa de tot, vad ca nu a sangerat si ca nu i-a fost atins nici un muschi, ma linistesc de tot, restul fiind intacti.
Acum ca si concluzie, daca soimul ar fi venit saptamanal ca sa nu spun zilnic, ramaneam fara nici o pasare in iarna asta la precizia pe care o are, singura lor sansa a fost ca s-au jucat cu “copilasul” de uli toata iarna si i-a tinut in forma ca altfel aveam sigur in seara asta cu unul in minus, ca sa nu mai spun ca si asa au scapat ca prin urechile acului, trei atacuri in numai 4-5 minute, din care 2 cu victime.
Abia acum il inteleg pe deplin pe Andrei cand explica diferenta dintre uli si soim la atac si la viteza pe care o poate declansa, acum vazand atacrile sunt ferm convins ca soimul si pe directie orizontala poate mai mult ca un voiajor, mult prea repede ii ajungea din urma, si cum de pana acum nu am avut soimi in zona , ca nu cred ca daca ar fi fost, nu i-ar mai fi atacat, in conditiile in care porumbeii nu sunt inchisi nici macar seara, pot iesi afara de la prima ora a diminetii, cum de a ajuns un soim chiar acum la un pas de primavare in mijlocul orasului.
Numai bine la toti si la cati mai putini soimi pe langa voliere!
EU AI SCOT DE DOUA ORI DIMINEATA 9 10 SI DUPA AMIAZA 3 4 PANA ACUM FARA PIERDERI
Eh, Eduard, mi-ai reamintit niste scene foarte familiare. Si acelasi rateu l-am dat si eu cu camera video :)) aveam camera pe stol cu soimul dupa ei sus de tot si nu a focusat cum trebuie, a iesit doar o naluca indescifrabila. Apoi am mai incercat de vreo 2 ori si am aruncat naibii camera ca degeaba incercam, si pierdeam si “showul” incercand sa-l vad prin monitor. Sincer, cine reuseste sa filmeze atac de soim (sau fie, chiar de uliu) e maestru.
Acea ingrozeala pe care ai observat-o la porumbei nu se intampla si la atac de uliu. Numai la soim pica asa disperati, lovindu-se de case, intrand prin pomi, etc. Sunt totusi porumbei care, isi pastreaza “sangele rece” si zboara foarte lucid in timpul atacului si dupa. De asa ceva avem nevoie.
Cand dam drumu la pasari? Naiba mai stie. La mine da soimul si in Iulie (nu asa rau ca e cerul plin de porumbei si are de unde alege). Asa ca, singura solutie viabila e formarea unei linii de porumbei foarte ageri… dar cam greu.
da..banuiesc ca si la mine e acelasi lucru…un soim d-asta…altfel nu se poate! mi-au disparut unii dintre cei mai puternici porumbei si, ca si la tine, si ai mei s-au tot antrenat cu destui ulii toata iarna..chiar pot spune ca au o forma f buna, sunt f sanatosi si puternici…arata excelent la mana!
si inca ceva…sunt destui gugustuci prin zona iar atacurile uliilor , din ce am vz eu se concentreaza, in general, asupra lor!
probabil mi i-a luat pe cei care au incercat sa se ia “la tranta” cu el,,,cei care se simteau f stapani pe puterile lor…cei mai buni…
iarna viitoare..pa..30 de min pe zi..spre seara..maxim!
Am pus si filmul facut astazi…….nu e lucrat :) http://www.youtube.com/watch?v=8hLyMu2h_7c
In anii ” 80 inchideam porumbeii de agrement/ornament la mijlocul lunii Octombrie cand incepeau atacurile Uliului . Stateau inchisi pana veneau Randunelele in primavara . Voiajorii in schimb zburau toata iarna pierderile mici cu totul ca atacurile au fost foarte dese . Intre Aprilie si Octombrie in perioada anilor ” 80 nu am pierdut nici un exemplar , chiar si cei mai neputinciosi porumbei ( voltati ) leneveau pe casa toata vara .
Astazi in tot timpul anului sunt atacuri cu mici pauze . Primele atacuri de Soimi le-am vazut in Germania . Este incredibil ce este in stare si cat de repede se adapteaza stolului . La Soim nu exista porumbel bun sau prost , exist doar ghinion sau noroc – pana la urmatorul atac . Cine are onoarea sa fie vizitat de Soim in tot parcursul anului poate sa-si inchida ” afacerea ” findca in scurt timp Soimul este in stare sa distruga un stol intreg . Lipsesc cateodata doua trei pasari la un atac . Cei care scapa de cateva ori sunt atat de traumatizati incat le este frica sa mai paraseasca cotetul . Cu un asemenea porumbel va fi greu la concursuri … Pentru cei care se bucura de liniste in privinta rapitoarelor se pot numi fericiti . Pentru cei care au Soimul in zona pot spune doar noapte buna …! Acuma doi trei ani in Ro inca nu se cunostea Soimul . Din auzite si comentarile de mai sus imi dau seama ca sa schimbat rapid situatia in tara . Populatia creste foarte repede , dujmani naturali nu prea au Soimii . Sunt curios cum vor fi discutile peste un an . Cu siguranta situatia se va agrava in continuare .
iarna asta au dus-o greu tare rapitorele,de asta ataca mai mult acum,dupa incalzirea vremii.nu mai ninge,e mai cald si au sanse mai mari.
numai uli lesinati am vazut iarna asta,care abia zburau.au dus foame grea,dar isi iau revansa.
Totul depinde de zona unde avem porumbeii. In zona mea porumbeii pot fi zburati oricand dar cu conditia obligatorie sa fie puse capcanele si pusca armata in permanenta langa voliera indiferent de anotimp! Nu am inteles, nu inteleg si nici nu voi intelege cum pot fi protejate ca specii pe cale de disparitie aceste rapitoare din moment ce ele sunt in numar atat de mare.
tot anul liberi…
pierderi minime…antrenament maxim
da bine fie care face cum vrea cum crescatoria sa
cate bordeie atatea obicee(ca deh vorba aia)
Ceace nu intelegi tu Stefan este rolul acestor rapitoare in ecosistem.
Am fost astazi si la veterinar cu albastru, 3 copci si repaus la plianta in casa timp de 12 zile, desi liberi ceilalti nu s-au mai incumetet afara astazi.
Buna Herr Dieter ,
” La Soim nu exista porumbel bun sau prost , exist doar ghinion sau noroc – pana la urmatorul atac . ”
– in parte aveti dreptate , elementul care mai lipseste ar fi ” EXPERIENTA DE VIATA A PORUMBEILOR ” , pe care insa din pacate nu o pot dobindi , deoarece majoritatea stau inchisi cu lunile , nu au cum – eliberindu-i doar in primavara si ajunsi in cele din urma intr-o astfel de situatie columbofilul ii expune in mod constient pericolului .
In natura pasarile invata in continuu , se adapteaza continuu la noile realitati ale vietii , trebuie s-o faca ca altfel dispar ca specie , nu fac fata selectiei naturale .
La fel si in cazul porumbeilor domestici si acestia trebuie sa invete , sa se adapteze , sa dezvolte strategii de stol impotriva oricarei pasari de prada si sa aplice strategia potrivita atunci cind este nevoie in functie de pasarea de prada tocmai in actiune precum si a tertelor elemente .
Soimii si pasarile de prada sint silite sa invete zilnic , sa se adapteze zilnic , sa dezvolte strategii zilnic in functie de situatie , invata sa profite de oportunitatile ivite daca vor sa supravietuiasca si asta fara ajutor de undeva , este fiecare pe cont propriu , trebuie sa aibe continuu grija ca in timpul precum si dupa un atac sa-si pastreze intacta integritatea corporala , altfel sint eliminati etc …
De acea sint pasarile acestea atit de bune in natura ( nu toate , cei care nu reusesc sint eliminati din cursa de catre selectia naturala fara pic de mila ) asta ar trebui sa o faca si porumbeii columbofililor altfel n-o sa le mearga prea bine si asta nu din vina lor !
Si atacul unui soim poate fi eschivat cu brio daca stolul / stolurile au dobindit experienta in domeniu gen => stol strins , cu schimbari bruste si continue de directie cum o face stolul de grauri de exemplu , cind este atacat de un Uliu pasarar , Soim al rindunelelor sau mascul de Soim calator .
Am avut ocazia sa vad de citeva ori aceasta strategie si la porumbei domestici care au stat afara tot timpul anului , timp in care au trebuit sa invete pentru a putea supravietui .
Ce consider ca ar mai fi de importanta majora este siguranta porumbarului , nu se poate ca niste porumbei care au fost sau sint tocmai urmariti de catre o pasare de prada , uliu de exemplu , sa coboare in viteza spre si in porumbarul considerat de ei ca fiind sigur , ultima lor speranta , sa reuseasca sa intre in acesta , urmati probabil fara prea mari probleme si de pasarea de prada precum am avut ocazia sa luam la cunostiinta din alte topicuri ale site-ului …
Andrei K.
am sa incerc treaba cu cd am vazut documentarul de pe net daca claudiu zice ca tine am sa incerc tine si treaba cu vopsitul lor dar se invata repede eu pierd anual cam 50% din puii scosi nu doar mi prinde ci ii sperie cand ies in primele zile afara eu pentru primavara cand le dau drumu in martie de obicei tin tardivi cade de obicei mie pe aia mi ia prima data cum ar veni platesc cotizatie la ulii un prieten deal meu a prins pe perioada gerurilor 12 uli si eu am scapat acum o saptamana o porumbeita si in 30 de sec. a venit uliu a scapat habar nam cum ca sa dus dupa ia printre copaci si nu iam mai vazut si a venit dupa o ora deci tot nu sa rarit populatia ulilor e adevarat stau intro zona foarte muntoasa ma inconjoara muntii din toate partile e foarte greu sa ti por de concurs in oras multi sau lasat dar unii nu pot si ne chinuim asa am mai precizat sus sunt din campulung moldovenesc jud. suceava
Buna Chirita Marius Stefan ,
” In zona mea porumbeii pot fi zburati oricand dar cu conditia obligatorie sa fie puse capcanele si pusca armata in permanenta langa voliera indiferent de anotimp! Nu am inteles, nu inteleg si nici nu voi intelege cum pot fi protejate ca specii pe cale de disparitie aceste rapitoare din moment ce ele sunt in numar atat de mare. ”
– da , din pacate pentru tine trebuie sa-ti dau dreptate, deoarece nu cred ca ai sa intelegi vreodata problema aceasta , daca doar in modul acesta te-ai priceput s-o rezolvi … cred ca este prea complicata pentru tine precum si pentru altii putini la numar care gindesc la fel …natura in definitiv si la urma urmei ce reprezinta pentru tine ? – probabil un cuvint necunoscut .
Andrei K .
Buna d-le Andrei K ,
se pare ca vejnic mestecam mamaliga degeaba ! Teoriile d-voastre sunt in majoritate bune dar practica ” pe teren ” ne omoara .
Nu m-am referit la porumbeii din voliera pe care-i am in tara si care sunt majoritatea timpului inchisi din lipsa de prezenta si timp . Acea locatie pentru Uliu este un fel de Mc Donald si nu pot sa spun ca ma supara exagerat cand prinde cate doua trei exemplare pe an.
Dar la crescatoria cunostintei mele din Germania stau lucrurile altfel . Acolo in tot timpul anului sunt atacurile de Rapitoare si porumbeii sunt de asemenea in tot timpul anului in alerta . Stol strans compact gasiti si in luna August , din pacate . Este vorba de porumbei sanatosi cu stapan de meserie Veterinar care zburau zilnic cel putin de doua ori pe zi cate 1 – 2 ore . Aici nu se mai poate spune ca porumbeii aceea au avut lipsa de experienta si antrenament .
Cu atat mai multa experienta au dobandit Soimii care ataca acesti porumbei fara sa-i ” supere ” nimeni si sa stiti ca nu conteaza cate locuri sau km a dobandit acel porumbel in timpul vietii sale , conteaza doar norocul sau in majoritatea cazurilor ghinionul . Din ca 200 de pui inelati pe an raman pana in toamna ca 80 . In primavara in primele doua saptamani din cei 80 mai raman ca 50 . Din lotul de zbor care se invartea la ca 80 de pasari , pana in toamna pe langa pierderile la concursuri mai ramaneau ca 25 de pasari care nu au fost prinse sau ranite la antrenamente . Acest crescator a fost nevoit sa faca o pauza cu speranta ca se va schimba poate situatia pana in primavara anului acesta . Dupa zborurile cu maturii in anul trecut , porumbeii au fost inchisi pentru a nu hrani in continuare Rapitoarele .
Asa poate sa arete situatia unui porumbar care este in continua lupta de ” supravietuire ” din cauza Soimilor . Aici nu mai este nici o legatura cu selectia naturala , aici putem vorbi de suprapopulatie cu ajutorul omului unii vrand si altii nevrand . De aceea sunt de parere ca crescatorii au dreptul sa intervina cand cu ajutorul lor populatia devine insuportabila . La Mistret , Caprioare etc la fel se incearca mentinerea unei populatii la un anumit numar pe zona respectiva pentru a preveni pagubelor in padure sau pe camp . La fel v-am dat exemplul cu Sobolanii care depasesc un anumit nr pe o zona sau gospodarie devin o problema mare . Si aici intervine Omul pentru apararea gospodariei si nimeni nu se agita .
Comparand aceste doua situatii date Soimii si Sobolanii , nu vad mare diferenta . Ambele specii profita de Om dar la un anumit punct masura este depasita – la Sobolani ca si la Rapitoare !
Din filmuletele pe care le-am vazut pe net.’ciudatenia’ care s-a stabilit la mine in zona (Campia Turzii/Cluj) este soim. Am incercat sa o filmez dar fara prea mari sanse de reusita,o sa mai incerc si zilele urmatoare poate am mai mult noroc. Am observat ca atunci cand e in zona voiajorii mai nou se inalta extrem de sus ,se vad doar ca niste puncte pe cer in schimb gutanii se aduna intr-un stol compact , parca sunt un roi de albine.Am ramas uimit cum se intorc,se ridica sau coboara tot stolul ,toti intr-o sincronizare perfecta ca si cum ar fi un singur porumbel. Pana acum nu am nici o pierdere, voi vedea in zilele urmatoare. Oricum porumbeii sunt in forma maxima, la cate antrenamente fac zilnic …:)
Buna d-le Dieter ,
daca ati incerca sa cititi sa interpretati corect ceace am scris si la ce m-am referit in postare v-ati fi dat seama desigur ca nu am facut referire expresa la porumbeii d-voastra , ci m-am referit la situatia columbofilistica reala generala , care se poate deduce din postari .
Citind si interpretind corect , m-ati scuti pe viitor nu de ” mestecarea mamaligii degeaba ” ci de a ” discuta degeaba primprejur ” doar ca sa ne aflam in treaba si personal nu am nici timp si nici chef de asa ceva .
Trebuie inteles de toata lumea faptul ca aglomeratiile de porumbei + celelalte specii de vinat dintr-o zona data , mai ales in aceasta perioada de timp reprezinta pt. pasarile de prada din toate speciile direct interesate de acestia ( Ulii porumbari , Soimi calatori etc ) un fel de supermarket , numarul acestora variind in functie de suprafata zonei ( local ) si de numarul de porumbei din locatia respectiva.
Acolo unde sint putini porumbei, ar trebui teoretic vorbind sa fie si putine pasari prin preajma , fapt care se poate observa live in locatia mea ( Germania ) , aici sint doar vreo doi iubitori de porumbei ( nu columbofili ) , numarul porumbeilor din zona nu cred sa depaseasca 30 – 40 de porumbei ( nu cunosc rasa , dar zboara putin , pina pe casa proprietarului si inapoi ) .
Pe toata perioada anului nu stiu sa fi vazut Uliul porumbar in zona mea mai mult de 2-3 ori , in schimb vad aproape zilnic , pe timpul verii , Uliul pasarar , Sorecarul , Soimul rindunelelor precum si Soimul vinderel si cam atit .
In locatia d-voastra , cu multi porumbei sint mai ales in aceasta perioada multe pasari de prada , din toate speciile direct interesate , in speta porumbari si Soimi calatori etc – ceace nu poate decit sa confirme teoria / ipoteza mea .
In cazul acesta cum ramine cu suprapopulatia ?
– exista intr-adevar o suprapopulatie temporara locala datorata implicatiei directe a omului , dupa cum singur recunoasteti ” aici putem vorbi de suprapopulatie cu ajutorul omului unii vrand si altii nevrand ” dar local si numai in zonele de care am amintit , dar nu se poate vorbi de o suprapopulatie la nivel de tara !
” De aceea sunt de parere ca crescatorii au dreptul sa intervina cand cu ajutorul lor populatia devine insuportabila ”
– pai daca dezechilibrul local este un rezultat direct al implicatiei omului , oportunitate de care fac uz acele pasari , nu din rea vointa ci fiindca ” asa au fost programate de catre natura ” , cine si ce va da dreptul sa interveniti impotriva acestora cind chiar d-voastra spuneti , ca de situatia creata nu este altul de vina decit vesnicul ” Homo sapiens ” si interesele sale personale suspuse ?
Oare legea ce spune in acest caz , va da cumva dreptate ? credeti ca va puteti situa cumva deasupra acelora ( Stiintific vorbind ) care au propus si conceput legile de protectie anuala a pasarilor de prada ?
Credeti cumva ca oamenii aceia , oameni de stiinta bineinteles , au propus / conceput / hotarit acele legi doar ” de florile marului ” sau ca sa va supere / necajeasca in mod expres pe d-voastra ?
Nu , domnule Dieter , le-au conceput pentru a proteja pentru noi , pentru generatiile viitoare , integritatea naturii cu toate vietuitoarele ei ( care mai exista si au avut norocul sa nu deranjeze prea mult interesele personale ale unora sau altora care se cred deasupra naturii , dupa ce tot ei recunosc si in scris ca sint de vina pentru situatia creata ) , unde porumbeii d-voastra precum si alte pasari si animale domestice isi au si ei bineinteles locul , dar… mai pe la coada listei .
Andrei .
pentru ANDREI K. daca iti este asa mila de aceste rapitoare poti sa le iei acasa sa le hranesti cu porumbeii tai.Eu cind ii prind ca dau tircoale stolului ,fac cum spune STEFAN ,pusca la treaba si am rezolvat problema pina cind apare altul in zona,daca lui ii face placere sa-mi vineze porumbei atunci si mie imi face placere sa-l vinez pe dumnealui.
De preferat porumbei ar trebui lasati afara si iarna dar cum uni locuiesc la sat si langa padure e mai dificil,asa ca multi inchid porumbei iarna (noiembrie)si le dau drumul primavara ( martie-aprilie),de preferat cand infrunzeste fagul sa nu fie probleme,porumbelul care sta afara tot timpul se obisnuieste cu situaţia si devine mai atent,se mentine in forma tot sezonul,de aceea pt uni e mai greu sa zboare la adulti porumbei considerand ca inca pasarile lor nu sunt pregatite fizic si au dreptate 6 luni stand inchisi e ceva…vant in pene
Buna d-le Andrei K ,
din nou o luati pe dupa gradini . De ce nu cititi comentarile ? Niciodata nu m-am plans de rapitorele care-si fac treaba in timpul iernii . In iarna mi se pare totul normal ca aceste pasari sa-si caute hrana acolo unde gasesc , chiar si in gospodariile noastre .
De nenumerate ori incerc sa va atrag atentia la atacurile care persista in timpul anului inclusiv vara la 30 de grade . Aici ceva nu mai este normal , cand pasarile calatoare sunt prezente cu pui etc , atacurile continua . Si nu numai la München dar si la Augsburg , Nürnberg , Würzburg , Altmühltahl , Köln , Fehraltdorf ( Elvetia ), Linz , Mönichwald( Austria ) , Monor si Szolnok ( Ungaria ) unde cunosc porumbari care se plang de pierderi foarte mari mai ales la porumbeii de zbor la mare inaltime . Repet , intre Aprilie si Octombrie si nu de craciun ! Daca acel taran pe care-l amintiti are porumbeii mai mult prin curte si in sura , este clar ca nu are pierderi foarte mari . Poate stati cu un crescator de voiajori sau o alta rasa de zbor de vorba , porumbei care sunt expusi la rapitoare . Asa va fi interesant rezultatul discutiei .
D-voastra stiti foarte bine ca intr-un ecosistem mai traiesc si alte specii care sunt periclitate . Austriecii ( una dintre tarile cele mai civilizate de pe glob unde natura joaca un rol deosebit ) au fost cei care si-au dat seama ca nr de Ulii a crescut peste masura si pericliteaza aceste specii . De aceea in Austria se pusca legal anual o anumita suma de Ulii . Acuma va intreb , acei oameni sunt tampiti si fara carte ? Acei oameni in Austria care au constatat suprapopulatia si sufocarea altor specii au luat hotararea doar de” floarea marului ” – d-le Keszeg ? Da , exista o lege care inrezice vanarea acestor pasari . Ea a fost conceputa cand populatia a scazut foarte tare . De atunci si pana astazi situatia sa schimbat doar ridicarea ” restrictiei ” a fost uitata excluzand Austriecii .
Un alt exemplu de flexibilitate Austriaca off topic .
Sa inpus in trafic sa se circule si ziua cu lumina . Dupa un anumit timp si studiu intensiv sa constatat ca accidentele rutiere nu au scazut si efectul ” luminii ” nu aduce avantaje considerabile . Inpunerea de a circula cu lumina sa scos . Bravo lor !
O zi buna sa aveti !
Dane com.117
Pasarile rapitoare pur si simplu isi cauta hrana, fac ceea ce sunt programate genetic sa faca ,nu ucid porumbeii din placere . Faptul ca porumbeii tai poate nu sunt in forma si cad prada rapitoarelor, nu iti da dreptul sa-i omori. Mai mult fapta ta (daca esti prins) se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda intre 30.000 si 60.000 lei ,daca retin corect.
Sunt crescator de porumbei nu de pasari de prada ,cu toate ca imi plac foarte mult si aceste pasari.Porumbeii mei sunt atacati zilnic ,uliu vine si sta intr-un nuc in curte langa voliera si cu toate acestea in iarna asta am avut doar 2 porumbei raniti. Trebuie sa intelegem ca asa functioneaza lucrurile in natura, iar rapitoarelor cad prada in 90% din cazuri doar porumbeii bolnavi sau care nu sunt in forma. Stiu ca unora nu va convine comentariul meu dar mi se pare o aberatie sa ne apucam sa omoram ulii,soimi pentru simplu fapt ca ei cauta sa supravietuiasca.
Buna Dan ,
trebuie sa constat cu pareri de rau penru tine ca si tu esti unul dintre aceia care nici pina in ziua de astazi n-a reusit sa priceapa absolut nimic despre bunul mers al naturii si nici nu-mi fac sperante desarte ca o sa mai pricepi vreodata , este cum s-ar spune o “matematica ” prea complicata pentru tine , in rest … iti doresc in continuare distractie placuta pe mai departe .
Andrei K .
Buna d-le Dieter ,
” De nenumerate ori incerc sa va atrag atentia la atacurile care persista in timpul anului inclusiv vara la 30 de grade . Aici ceva nu mai este normal , cand pasarile calatoare sunt prezente cu pui etc , atacurile continua .”
Legat de acest aspect trebuie sa va pun in atentie urmatoarele :
1 – tin sa va atrag atentia ca pasarile de prada nu sint moarte sau disparute pe perioada si la temperatura numita de d-voastra chiar daca sint prezente pasarile de prada si au si pui pe de-asupra.
2 – pasarile de prada tin perfect minte locurile de unde isi pot procura – USOR – prada .
3 – pasarile de prada sint oportuniste precum este si omul si actioneaza ca atare , daca au bineinteles aceasta posibilitate
4 – trebuie de asemenea neaparat spus ca in perioada amintita de d-voastra , atacurile sint mai restrinse ca numar , dar exista si consider asta ca fiind ceva normal mai ales in zilele noastre .
Referitor la Austrieci , referindu-ma strict doar la cele spuse de d-voastra , tot ce pot spune este faptul ca sint singurii in UE care s-au trezit peste noapte mai destepti ca toata lumea d.a.p.d.v .
Oare celelalte tari din UE de ce nu adopta aceasi tactica ” benefica ” ( pentru cine ??? ) , daca ar fi fost ceva de capul ei , i-ar fi urmat exemplul cu siguranta si altii , deoarece asa a fost mai mereu regula , dar acesta dupa cunostintele mele nu este urmat de nimeni , oare de ce ?
Andrei .
eu le-am dat drumu toata iarna,dar cu program.nu mi-a luat uliu nici unul,dar a dat dupa ei in fiecare zi
Andrei K:mai taie din ele da-le…..
Buna Cosmin ,
daca esti acelasi – cosmin – cu persoana de la nr. 34 , propun sa incerci sa inveti din discutiile acestea , sa incerci sa citesti ” printre rinduri ” , deoarece eventualele informatii dobindite pot fi benefice pentru tine si hobby -ul tau , mai ales ca esti incepator in columbofilie si este foarte posibil sa te lovesti cit de curind de ele , tinind cont printre altele si de locatia ta .
Andrei K .
Salut Andrei,
nu sunt acelasi Cosmin,si nici nu vreau sa ma contrazic cu nimeni,dar prea le zici ca un om mare,prea le pui palma la rapitorii astia,dar s-au inmultit,asta e adevarul…..
La columbofilii batrini circula o vorba: de cind da bruma si pina infloreste salcia porumbeii se tin inchisi.
Eu le-am dat drumul acu cateva zile si in 4 zile mi-a luat uliu 3,sunt mereu pe cer cate 2,3 ,ce sa le mai fac, cand sa le dau drumu.Pana la urma ce ramane,care e bun scapa.
Buna Domnule Andrei K. Va rog sa ma contactati pe adresa de mess: chiritamariusstefan sau la numarul de telefon: 0741698840 pentru a discuta despre porumbeii de zbor si sansele lor in fata rapitoarelor. P.S. Natura=totalitatea fiintelor si a lucrurilor din Univers, lumea fizică inconjuratoare, cuprinzand vegetatia, formele de relief, clima,etc. Va rog sa nu va mai dati cu parerea daca nu ati suferit atacuri constante de soim, porumbar si soava(huduba).
Buna d-le Chirita Marius ,
cu asentimentul d-lui Cosmin si a d-voastra bineinteles , propun sa discutam problema aici pe forum deoarece din aceste discutii , cu putina bunavointa se poate invata cite ceva , deoarece sint si alti columbofili ( conform forum ) care vad rezolvarea ei prin prisma aceasta sau in altele asemanatoare .
Sint sigur ca stramutarea unei astfel de discutii cu subiect cit se poate de interesant d.p.d.v columbofilistic pe de-oparte si de protectie a pasarilor de prada pe de alta parte pe privat n-ar fi deloc benefica / constructiva pentru restul cititorilor interesati de acesta.
Andrei K .
Este interesant si bine ca fiecare sa-si spuna punctele sale de vedere . Dar la acest lucru ramanem , de ajutat nu ne ajuta cu nimica .
Trebuie sa ne ajutam singuri !
Vorbim de o lege care cand a fost conceputa am avut o populatie de rapitoare scazuta . Protectia rapitoarelor in situatia data a fost corecta . Intre timp sa intors roata , rapitoarele nu se mai confrunta cu ingrasaminte sau dujmani, find extrem de protejate ajutate si monitorizate sau inmultit foarte tare . De mult au depasit statutul de a fi pe cale de disparitie , chiar au ajuns sufocante pentru multe regiuni ale Europei .
Acest lucru se vede ( pe pielea porumbeilor nostri ) si se stie si din partea ecologistilor care in continuare fac tot posibilul ca aceasta lege sa existe daca se poate si urmatoarele 1000 de ani chiar daca nu mai are nici o logica
. Aici ar trebui restrictii temporare care depinde de situatia rapitoarelor . Aceste ar fi mult mai bine intelese si de un porumbar ” prost ” .
Flexibilitatea Austriaca dovedeste acest lucru ca find posibil . Nu le-a fost usoara decizia . Si lor sau urcat ecologistii in cap , nevrand sa priceapa ca suprapopulatia ” copiilor lor ” poate duce la pierderi mari la alte specii din natura care in momentul dat sunt periclitate .
Mai ales in Germania , ecologistii sunt bine formati . Ma bucur ca exista dar totul trebuie sa ramana intr-un anumit cadru . Dovezi ca poti sari calul de dorinta de a face ceva prea bine o dovedesc , mai ales in Germania zi de zi . Si in Germania exista legi si procese castigate sau pierdute dar ecologistii stiu doar legile lor demonstrand si distrugand pe bani publici . Costurile provocate si politia mobilizata sunt enorme . Cand vad ca politistii ii duc in brate de pe locurile ocupate … Aici cred ca democratia este prost inteleasa . Acesti indivizi care nu se tin de legi si mai fac si pagube ar trebui batuti cu bata pana le sar pletele si pusi la urma sa suporte costurile .
Exemple sunt Stuttgart 21 unde se face o gara noua si ecologistii protesteaza in loc sa se bucure de modernizarea cailor ferate – o poveste lunga…
Demonstreaza contra transporturile ” Castor ” si in ziua de astazi cu totul ca statul German sa decis sa renunte la energia atomica lucru care nu-l poti face de azi pe maine …
Sa inpus zone ecologice in orase pentru a inbunatati aerul . O alta lege facuta de ” hai sa ne aflam in treaba de oameni cu carte cu totul ca se stia de la inceput ca nu va functiona ” ….accesul masinilor pana la inclusiv motoarele de euro 3 in multe orase este interzisa cu amenda de 40 de euro si culmea … 1 Punct . Acest lucru a afectat multe firme si oameni particulari din aceste orase . Pierderi financiare uriase , sicanari . O masina fara filtru de particule ( diesel ) peste noapte nu mai are nici o valoare daca nu mai pot merge cu ea acasa… EFECT ZERO ! Chiar sa constatat in anul trecut o crestere a poluarii in acele zone . ( sursa ADAC ) .
Buna d-le Dieter ,
poate va faceti timp sa cititi acest reportaj , scris de un mare biolog din romania zilelor noastre – Peter Lengyel, din lecturarea acestuia o sa primiti sigur , nu unul ci mai multe raspunsuri la probleme ridicate de d-voastra in ultima postare , fapt care poate va poate determina sa mai reflectati putin asupra prezentului si viitorului chiar si in contextul columbofiliei actuale si viitoare etc .
Cit ne mai suporta planeta ?
( http://old.cotidianul.ro/cit_ne_mai_suporta_planeta-43067.html )
” Sintem cu totii de acord ca omul este cea mai mare valoare pentru noi: iubim anumite persoane, parinti, copii, prieteni, iubite, iubiti si poate putem extrapola sentimentul la intreaga noastra comunitate globala. Includem aici oamenii care au trait inainte de noi, cei existenti si cei care vor veni dupa noi. Ne-am creat o civilizatie, ea se dezvolta, pina acum a avut si loc unde sa creasca; au existat „pierderi colaterale“, dar asta este.
Fara civilizatie, omul ar fi o oarecare maimuta care scutura tufele sa adune masline. Civilizatia este cea care ne deosebeste in parte de celelalte fiinte, ea ne face sa preluam din ce in ce mai mult din fluxul energetic al planetei.
Numarul oamenilor creste, creste, la fel si economia globala, impactul oamenilor asupra ecosferei este din ce in ce mai mare. Atunci cind creste numarul de lacuste, de rozatoare, de gindaci de Colorado sau cind niste celule tumorale se multiplica necontrolat, observam ca „sistemul“ are probleme: ori se gaseste calea spre revenirea la echilibru, ori sistemul se distruge.
Sintem cu totii de acord ca natura este splendida, padurile, riurile, pelicanii si ursii, marea cu pestii si delfinii sai, libelulele sclipitoare care vineaza deasupra baltilor. Dar cind este momentul alegerii, preferam oare interesul nostru pe termen lung, de a pastra habitatele naturale, sau preferam interesul momentan de a avea o casa mai mare, parcare, autostrada si teren de golf?
Zilnic natura pierde, iar infrastructura globala creste: paduri dispar, balti sint desecate, zone inierbate sint transformate in aratura. Totusi, in ultima perioada, omul constientizeaza limitele cresterii, date de limitele resurselor existente. O planeta marunta, cum este Terra, poate sustine o anumita populatie umana cu anumite pretentii materiale. Exista astfel limite ale cresterii populatiei si ale cresterii economice, date de capacitatea de suport a planetei noastre.
Pina acum, omul, ca orice fiinta vie, a utilizat toate caile spre „crestere“, spre absorbtia de mai multe resurse in propriul interes al momentului. Pina acum, aceasta crestere a dus la afectarea intereselor altor fiinte vii, dar nu a periclitat viitorul civilizatiei decit in anumite arii, unde au urmat colapsuri ale civilizatiei locale dupa suprautilizarea resurselor.
Acum avem o singura civilizatie globala, iar utilizarea resurselor intrece rata lor de producere. Prin activitatile antropice rezulta o criza de mediu vizibila peste tot, din ce in ce mai grava, de la poluarile oceanice, devastarea padurilor la scaderea biodiversitatii. O data cu scaderea resurselor, tensiunile dintre comunitati vor creste, lupta pentru ele se va inteti.
Auzim peste tot despre „dezvoltarea durabila“. Dar ce inseamna ea concret? Ca trebuie luate in considerare aspecte legate de capacitatea de suport a mediului nostru, la fel interesele generatiilor viitoare care nu au sansa de supravietuire daca vor continua trendurile actuale de devastare a mediului. Totusi, realitatea concurentiala de zi cu zi „forteaza“ omul sa ia deciziile cele mai profitabile pentru moment, iar competitia din ce in ce mai mare, o populatie de peste 6 miliarde de oameni si o crestere a economiei globale duc la o presiune incredibila asupra ecosferei.
Exista o paradigma a dezvoltarii durabile, in care cei trei piloni (social, economic si de mediu) sint echivalenti. Este desigur o abordare antropocentrica, fara prea multe relatii cu realitatea obiectiva. Realitatea rationala este ca civilizatia umana este doar un subsistem totalmente dependent de functionarea ecosferei. Civilizatia noastra are in fata cea mai dificila situatie cu care s-a confruntat o specie biologica in istoria acestei planete: incercarea de a-si reduce impactul, de a-si limita cresterea, in conformitate cu limitarile existente, astfel incit existenta ei sa nu duca la subminarea propriului viitor. Intrebarea este: vom fi oare capabili sa reorientam un colos de dimensiunea civilizatiei umane pe o traiectorie de sustenabilitate?
Daca sintem sinceri cu noi insine, nu prea pare probabil. Este nevoie de o schimbare prea mare, prea profunda, care sa stabileasca noi prioritati, sa reorienteze gindirea generala, politicile atit de bine inchegate ale statelor, corporatiilor si ale persoanelor umane, atit de angrenate in concurenta pentru dominatie. Il vad in reclama pe „Andrei“, nascut in noiembrie 2007, care se plinge ca, din cauza risipei de azi, in 2027 nu are resursele necesare pentru o viata umana rezonabila. Dar nu este vorba doar de risipa, este vorba de numere: citi oameni si la ce standard de existenta pot fi pe Terra?
„Andrei“ are probleme in 2027. Dar in 2127 sau 22765, 109897, 1546432 etc.? Poate exista o crestere a populatiei si a economiei globale pe termen indefinit pe marunta noastra planeta? Iar daca nu, care sint optiunile? La suprasolicitarea ecosferei exista oare o degradare rezonabil de lenta pentru ca totusi civilizatia sa se poata retrage „pe malurile solide“, ori radicalitatea schimbarilor, dramatismul lor nu prea lasa sanse de ajustare a stilului?
Cine ar trebui sa fie promotorii intelegerii situatiei? Politicienii de oriunde sint interesati de alegerile de peste 3-4 ani, savantii cerceteaza detalii ale detaliului detaliului, neavind capacitati de abordare a „problemelor globale“. Vor fi oare capabili „ecologistii“ sa abordeze asemenea subiecte alunecoase? A existat o etapa in istoria civilizatiei in care omul a pretins ca ar fi altceva decit o oarecare fiinta vie. Oare ecosfera a fost intrebata ce parere are? Reusim oare sa regindim viitorul uman in context ecologic sau vom continua sa mai traim in iluzia desarta ca noi sintem „speciali“ si ca vom eluda legile naturale?
Peter Lengyel
S-a nascut in 1973, in Sighetu Marmatiei, si a absolvit biologia la Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj. Este biolog, expert in conservarea biodiversitatii, fotograf al naturii, dar si secretar stiintific la ONG UNESCO Pro Natura, cu sediul in Bucuresti si membru al Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii. A participat la proiecte organizate de institutii precum Parlamentul European, Comisia Europeana, Consiliul Europei sau Banca Mondiala si la peste 200 de simpozioane, conferinte si congrese internationale legate de protectia mediului, conservarea biodiversitatii si educatie ecologica.
Andrei.K
Buna d-le Andrei K ,
am devenit tot mai mult off topic dar problemele date ne intereseaza pe toti …..
Am citit cele scrise de domnul Peter Lengyel dar nu este nimic nou . Mai interesante sunt comentarile de pe acel Link . Urmaresc cu interes balciurile care se fac in ultimii ani in legatura cu clima si nu se ajunge la un numitor comun . Stim cu totii ca planeta are multe rani deschise dar nu are nimeni interes sa le bage in seama . Interesele politice – economice domina in continuare . America , China , Canada nu prea au interes la discutii ecologice .
Exemplu , in Germania se opresc centralele Atomice in urmatorii ani . Tarile vecine construiesc altele – mai nesigure si vand curentul in Germania care cu moristile de vant nu este in stare sa faca fata la necesarul de curent in tara. Mai tinem si centralele de carbune ” calde ” pentru a interveni sau a produce . Acesta da proces ecologic . Masinile electrice , o alta minciuna ecologica .
Dar in moment sunt alte probleme pe planeta aceasta care-mi fac ganduri mai mari .
Traditional o data la 10 ani , Americanii provoaca un razboi pe lumea asta cu urmarile cunoscute in Vietnam , Kuweit , Iraq , Jugoslavia , Afganistan si maine probabil Iran . Colaboratorii lor din Izrael – tragatorii de sfori in lumea aceasta , fac deja pregatirile pentru a ataca probabil in perioada Aprilie pana in August . Atunci in America sunt alegeri si este mai greu sa le dea Izraelienilor peste gura . Efectele unui asemenea razboi unde pot fi inplicate si arme murdare sau atomice sunt de nedescrise . La fel ar putea sa declanseze inplicarea altor tari in acest razboi . Un al treilea razboi mondial poate fi posibil . De ce Izraelul are voie sa tina bomba atomica si alta nu ? Defapt de ce mai avem bombe atomice care reprezinta un risc urias in lumea nesigura de azi ? Aceasta este situatia la ora actuala !
Efectele ecologice ? Un dezastru !
Politica a aratat cat de neputincioasa este din caz in caz . Americanii si Jidanii tot fac ce vor si cum le convine . Sau vi se pare normal ce se intampla de atatia ani in Palestina ? Dupa ce li sa furat pamantul si se mai fura in continuare , sunt izolati , calcati in picioare si toata lumea sta si sta se uita neputincioasa si nu este in stare sa faca nimica findca danseaza dupa ” vioara ” lor . Mai trist nu se poate in anul 2012 !
Te salut andrei si iti respect cunostintele despren ciclul naturi,isi au si rapitoarele rustul lor in echilibrul ecologic ,dar atunci cind se supra populeaza un habitat cu o anumita specie si natura nu poate sa isi faca treaba,adica sa restabileasca echilibru ecologic cineva trebuie sa intervina,iar apropo de matematica propriu zisa sau ce la carete referi tu ,eu iti pot spune un lucru pe care daca esti curios eu pot sa-l confirm.Eu facind parte dintro asociatie sportiva de vinatoare am participat la foarte multe actiuni de stabilizare afondului cinegetic ,incepind de la rapitoare pina la cele mai nevinovate fiinte ale naturi pe costuri proprii fara sa ma dau un mare fiilozof si un salvator al fonduriilor cinegetice iar daca mai ai nevoie de alte lamuriri iti las un nr.de tl. sa vorbim 0744588190 cu respect DAN.
Andrei vreau sati mai spun ca o proprietate privata nu se poate viola ,eu nu ma duc in habitatul rapitoarelor sa ma rafuiesc cu ele pentru ca se hranesc dar atunci cin ataca la mine in curte eu imi apar proprietatea si investitiea.
Cristi cu respect pentru tine la mine in curte eu fac legea .Nu tias dori sa locuiesti intro zona ca a mea,si apropo de mari meseriasi care tot timpul dau vina pe braconieri le dau un sfat sa gindeasca mai mult ,un porumbel care zboara 8- 10 ore pe zi si cind se aproprie de casa vine uliul sau soimul si il provoaca la o partida de viteza pe viata si pe moarte,mai poti spune ca este echitabil,voi ginditi cum vreti si poti sa si anunti ca ii vinez,dupa cum tiam mai spus la mine in ograda eu fac legea.
Buna d-le Dieter ,
aveti perfecta dreptate cu ceace se intimpla actualmente in lume pe plan politic , unde noi ca oameni simpli nu prea putem din pacate schimba aproape nimic fara o unitate si un punct comun de vedere , pina atuncea o fac altii pentru noi .
Consider insa fara a ma insela ca si un dezechilibru ecologic , ar putea avea aceleasi urmari globale ca si un razboi cu arme nucleare , daca nu mai mari si acestea sint definitive si ireversibile .
Problema este ca politicienii au actualmente ultimul cuvint de spus in ambele cazuri , pacat ca multi dintre ei sint insa paraleli cu modul corect de abordare a acestora .
Andrei K.
Buna Dane ,
propun sa discutam problemele / situatia discutata / discutate pe topic tot aici si nu pe privat , motivele le cunosti .
” dar atunci cind se supra populeaza un habitat cu o anumita specie si natura nu poate sa isi faca treaba,adica sa restabileasca echilibru ecologic cineva trebuie sa intervina … ”
– in natura totul se autoregleaza de la sine , ecosistemul echilibrindu-se in scurt timp de la sine , rezultatul fiind un sistem natural perfect echilibrat si mai ales functional , ceace in definitiv si la urma urmei este cel mai important . Daca in acest ecosistem ( ecuatie ) apare din senin omul , se schimba situatia , sistemul se dezechilibreaza fiindca apare in acesta o necunoscuta care se numeste – interes personal – care tinde si reuseste pina la urma sa dezechilibreze pe perioade nedeterminate acest echilibru datorita masurilor nonnaturale luate de acesta .
” Eu facind parte dintro asociatie sportiva de vinatoare am participat la foarte multe actiuni de stabilizare afondului cinegetic ,incepind de la rapitoare pina la cele mai nevinovate fiinte ale naturi … ”
– spune-mi cind stii ca este stabilizat sau cum poti stabiliza efectiv si pe durata un simplu fond de vinatoare aflat in mijlocul altor mii de fonduri , facind aici stricta abstractie de granitele nationale etc , fond care precum stim nu este izolat de celelalte fonduri ( cu exceptia citor-va ) prin garduri etc unde animalele si pasarile indiferent de specii pot trece fara probleme dintr-unul in celalalt ?
” Andrei vreau sati mai spun ca o proprietate privata nu se poate viola ,eu nu ma duc in habitatul rapitoarelor sa ma rafuiesc cu ele pentru ca se hranesc dar atunci cin ataca la mine in curte eu imi apar proprietatea si investitiea … ”
– Dane , trebuie sa-ti aduc la cunostinta faptul ca locul pe care actualmente se afla ” proprietatea ta ” a facut , face si o sa faca parte si in viitor din habitatul natural al pasarilor de prada!
Omul , in cazul nostru TU esti acela care a violat habitatul acestor pasari si nu invers , aceste pasari au vinat aici inainte ca primul om sa ajunga prin acele parti . Ca atare si cu parere de rau pentru aceste pasari , ai control asupra , hai sa spunem porumbeilor tai doar atita timp cit acestia se afla in porumbar , cind sint in afara lui trebuie sa se supuna neconditionat legilor naturii de orice natura ar fi ele. Te rog sa reflectezi asupra acestei realitati .
Din nou gresit :
” si apropo de mari meseriasi care tot timpul dau vina pe braconieri le dau un sfat sa gindeasca mai mult ,un porumbel care zboara 8- 10 ore pe zi si cind se aproprie de casa vine uliul sau soimul si il provoaca la o partida de viteza pe viata si pe moarte,mai poti spune ca este echitabil,voi ginditi cum vreti si poti sa si anunti ca ii vinez,dupa cum tiam mai spus la mine in ograda eu fac legea… ”
– intrebare : consideri zborurile porumbeilor de 8 -10 ore sau si mai lungi , pe aproape orice vreme , utilizind pentru ai motiva , diverse metode / metodologii de asemenea nonnaturale , ca fiind naturale pentru acestia , pentru specie ?
Nu t-i se pare ca aici intervine din nou interesul omului care isi IMPUNE porumbeilor DORINTA LUI de a parcurge acele distante intr-o astfel de perioada nonnaturala de timp ?
Pasarile de prada , oportuniste din fire , crezi ca procedeaza incorect d.p.l.d.v ?
Tu ce ai fi facut in locul lui , ai fi lasat sa treaca pe linga tina o astfel de ocazie / oportunitate , in timp ce tu mori de foame sau iti mor acasa copii de foame , numai ca acel porumbel este ” proprietatea domnului Dan ” chiar si pe jumatate mort de oboseala , din vina cui ? S-a dus porumbelul acela de capul lui in excursie ca sa-si demonstreze ca poate parcurge asemenea distante in timp record ? Te asigur ca ai fi actionat exact la fel si aici trebuie sa-mi dai din nou dreptate , mai ales ca acolo , in spatiul aerian INCA nu exista proprietati personale si pasarile care tocmai se afla aici trebuie sa se supuna neconditionat legilor naturii . Daca astfel de porumbei , multi dintre ei campioni , sint prinsi in fata porumbarului natal , nu este de vina nici el ca n-a mai putut eschiva atacul pe ultima suta de metri din cauza oboselii , nu este de vina nici pasarea de prada care n-a facut decit ceace a fost ” programata ” sa faca inca de la inceputurile existentei speciei , este ca in majoritatea cazurilor de vina omul cu ambitiile si interesele sale nemasurate , care ca intotdeauna nu prea tine cont de nimic … dar in schimb se pricepe foarte bine sa gaseasca tapi ispasitori care sa fie responsabili pentru propria lui vinovatie , platind pentru asta de multe ori chiar cu viata . Ca om consideri ca este corect , este corecta procedura utilizata de om vizavi de acesti porumbei si pasari de prada ?
Este corect finalul , in care in multe cazuri trebuie sa-si dea viata atit un sau mai multi porumbei campioni cit si o sau mai multe pasari de prada , ambele specii nevinovate , doar pentru a satisface unele ambitii / interese umane ?
Andrei K.
eu le-am dat drumu pe 15.02.2012 si nu am avut nici o broblema si deja venisera graurii si sticletii
Dane
Tu faci legea la tine in curte iar uliu/soimul fac legea in vazduh. :) Si asa o sa continue un razboi intre tine si ei, razboi castigat de ei pe timp de vara si castigat de tine pe timp de iarna. Cred ca sunt si alte metode nu doar uciderea lor. Si la mine se intampla sa mai pice primavara cate unul cand soseste obosit acasa dar astea sunt legile naturii, oricum eu sunt extrem de multumit pentru ca el este antrenorul suprem al porumbeilor. Daca ursul ataca o stana ciobanii il omoara sau doar il alunga? :)
Referitor la porumbeii pierduti , este absurd ca credem ca la o etapa unde din 4000 de porumbei se pierd jumatate sunt prinsi de rapitoare (aici ma refer la o etapa grea, unde porumbeii ajung rupti de oboseala acasa). Poate un 5% cad prada rapitoarelor ,cam 40% cad prada braconierilor iar restul se opresc in zone in care sunt multi porumbei,deoarece nu mai stiu sa ajunga acasa. Este doar o parere personala.
Cristi, te respect pentru ca vrei sa protejezi natura dar nu uita ,echilibrul ecologic trebuie sa fie echilibrat,iar despre acei daunatori care ataca gospodariile oamenilor se face o sesizare abilitate care sunt obligate sa ia masuri cu respect Dan.
scuze ,catre institutiile.
Andrei vad ca ne ataci pe noi columbofiilii pentru faptul ca supunem porumbeii la eforturi mari,si mai spui ca omul a incalcat habitatul animalelor,mai spui lucruri pe care poate nu le sti ,referitor la arealul animalelor daca zici ca ai studiat ar trebuii sa sti ca arealul este locul unde animalele isi au teritoriul si nu sil schimba doar atunci cind ecosistemul este modificat nu au nevoie de gard pentru a se localiza pe un anumit teritoriu,referitor la competiti si la partea sportiva fa o plingere la organele competente poate ne interzic sa mai facem din columbofiilie si un sport frumos si poate gasesti intelegere pe la ceva guverne sa ne extermine si pe noi oameni sa nu mai incalcam habitatul rapitoarelor si al daunatorilor cu mult respect Dan.
Buna Dane ,
gresit , nu atac pe absolut nimeni , incerc doar sa va explic ceace unii nu vor sa vada si se vad constrinsi de situatia creata sa caute in acest sens si in disperare un tap ispasitor ca sa scape cit de cit basma curata si cu ” constinta ” relativ impacata .
Habitat- aici am vrut sa spun ca proprietatea ta se afla in habitatul acelor pasari de prada => cu alte cuvinete omul le-a incalcat habitatul si nu invers , nu este o inventie de-a mea , este realitate , pot sa-ti confirme acest fapt si colegii tai columbofili !
Dane , ma aflu aici pentru a va explica cum functioneaza natura , s-o intelegeti cit de cit , mai ales interactiunea porumbel – pasari de prada si cu ajutorul acestor cunostinte dobindite sa incercam impreuna sa reducem in mod rezonabil pierderile anuale in cadrul acestei pasiuni .
Nu ma aflu aici pentru a depune plingeri la nimeni , incerc sa va cunosc si sa va inteleg problemele…
Andrei K .
la mine le dau drumu vine imediat si ii ataca :(
cand asi putea sa le dau si eu drumu ?:)
As dorii daca se poate cei care deja ii elibereaza …sa precizeze si de unde sunt ? Pt a ne fi mai usor sa ne orientam…si noi, cei care suntem din zonele de munte…
am si eu 6 perechi de voiajori din care am am scos anul trecut cativa pui si mi-au trait doar doua femele negre si la dau drumul mereu de la inceputul lui martie si mentionez ca stau la 50 metri d padure si aretii ataca mereu dar ele scapa
parerea mea este ca si iarna ar trebuii lasati porumbeii sa zboare eu de ex ii las dimineata si seara
Ulii s-au inmultit foarte tare in ultimu timp si un om mai in varsta mi-a spus k ar trebui mai eliminati din ei. Ce ziceti?
da dar tot se inmultesc pt ca ei nu au nici un dusman decat noi oameni
la mine am obs un lucru in zona mea comuna Catina jud Buzau ulii ataca mult iarna cat e zapada si cand scot pui,anul trecut in 2011 leam dat porumbeilor drumul dupa ce sa luat zapada si nu a batut delok in ei bfta tuturor
Am niste pui de voiajor achizitionati acum, 4 la numar. As vrea sa aflu si eu daca e bine sa ii scot acum la zbor?? Precizez ca doi dintre ei au iesit la zbor deci sunt invatati la mine, iar doi sunt mici inca. As vrea sa stiu daca le mai dau drumul sau ii tin inchisi deoarece imi este frica de uliu. Astept raspuns urgent!!! MULTUMESC!
eo incerc sai tin liberi toata iarna deoarece stau in zona dee campie si nu prea ataca
Dragos eu îţi recomand să nu le dai drumul acum, până în 15 martie,s-ar putea să îi prindă uliul,mai ales că sunt pui
salut.
Va rog sa ma ajutati si pe mine pentru ca nu sunt hotarat in legatura cu niste porumbei voiajori cumparati anul trecut(20 aprilie 2012) de la piata . Porumbei sunt luati de la o distanta de aproximativ 20 km de casa mea.Tin sa mentionez ca porumbei nu sunt luati pentru a concura cu ei deocamdata.Porumbei nu sunt voiajori standard ca porumbei care concureaza………..Imi puteti spune daca ar fii bine sa le dau drumu la sfarsitul lunii ianuarie, sau daca ar trebui alta data.
Multumesc Anticipat
Exclus, ii prind rapitoarele. Asteapta pana in martie-aprilie, si sa aiba pui sau oua, sunt sanse mai mari sa iti ramana. Puii sa fie marisori sa poata manca singuri daca ii parasesc. Cel mai bine e dupa intarcarea primei serii de pui, cand clocesc ouale din seria 2.
multii deintre acesti porumbei nu sunt maturii pentru ca sunt din 2012 si 2011 si nu au auvut nici o serie de oua!!!
salutare.eu sunt din butea jud iasi.am tinut porumbeii inchisi toata iarna din cauza uliului.si nush cand sa le dau drumul,mai sus am obs ca prin martie ar fi cel mai bn.aici unde stau eu am padure ,lunca in jur.cam 4 km sunt pana la padure si 2 pana la lunca.ulii sunt din plin.de exemplu vara trecuta am prins 2.ambii intrase prin sputnic ,atat de disperati sunt.iarna daca as elibera porumbeii ar ataca in fiecare zi.asa am patit iarna trecuta,miau fost luati in jur de 20 de porumbei.daca as pune capcana as avea mai multi ulii decat porumbei
eu iam dat acum doua zile drumu la porumbei si uliul a atacat o porumbita zburata polonia de doua ori a fost prinsa de uli in niste craci daca nu erau cracile alea nu o primdea
eu i-am avut liberi aproape toata iarna nu mereu pt k pe vreme urata nu le dadeam drumul si n-am avut nikiun porumbel pierdut …..atacuri au fost cate 3 pe zi si veneau ulii si soimi nu va ganditi la daia de vrabii miki cand se inaltau cu toti si ai mei si ai vecinilor se facea un stol de aproximativ 150 de bucati si cred k si asta a fist motivul de nu am avut nikio victima ……..sunt din comuna fulga judetul prahova
eu sunt din intorsura buzaului zabratau si sunt inconjurat de padure cam cand sa le dau drum?:(
Salut eu sunt din Gemenea Bratulesti si eu nu leam dat drumul toata iarna dra e buna varianta cu randunelele si cu frunzele in pomi. Am inceput sa cresc porumbei in Primavara anului 2012 si leam dat drumul cand erau frunze in pomi. mult noroc
nici eu nu stiu cand sa le dau drumu .iam avut toata iarna inchis ,iar la mine vad uliu cam in fiecare zi ,cred ca o sa le dau drumu cand o avea pomi vrunze,asa am vorbit cu mai multi,dar daca e pote sa vina si atunci ca are pui uliu si trebuie sa fie hraniti.mult noroc.
Din punctul meu de vedere cel mai bine este sa le dai drumul porumbeilor atunci cand incepe sa iasa funza si apar randunelele care este stiut de tata lumea ca protejeza porumbeii de rapitoare.
e bn de cei care stau intr-o zona de campie dar cei care stau ;la munte ce sanse sa mai aiba porumbei la ulii vant in pene ()buzau-corbu
eu le dau dumu la porombei la ora 1200 sa zboare si apoi iilas sa intre in cotet
Este bine sa le dam drumul la porumbei dupa luna martie ptr ca atunci uliul ataca mai rar
Eu leam dat drumul azi pe 26 feb si nu a venit uliu!!!!
Domnu Dănuț Popa daca uliul ala are pui zici ca nu mai ataca porumbei. Atunci uliu ăla ce da la pui lui să mănînce daca nu-ti mai ataca porumbei?
Daca esti in zona de munte nu cred ca poti sa ai bafta la porumbei. Acel uli indata ce se va invata la ei acolo va ataca mereu.
Salut este bine sa dam drumul la porumbei in luna febroarie ??