Ce face incepatorul iarna?


Nu ajunge sa ne admiram porumbeii in zapada si sa vizitam expozitii,iarna ne gandim la schimbari si strategii pentru noul an columbofil.
-Trebuie sa schimbam ceva la cotet?
Porumbeii nu sufera de frig, nu acoperiti plasa de sarma,nu luati porumbeilor oxigenul.

-Am facut cure si deviermenari?

-In ce stare sunt porumbeii?
Iarna porumbeii trebuie sa para rotunzi fara sa fie grasi. Serviti mancare buna dar nu prea multa,nu uitati legume taiate marunt si boabe germinate. Controlati gainatul in boxe si pe “V”uri si depistati astfel exemplare bolnavicioase.

Aruncati o privire in gatul porumbelului:muci?”trico” miros acid din gusa? Controlati penajul. Aveti candidati care nu au terminat naparlirea? Trebuie sa va intrebati de ce si cum vor zbura acestia anul viitor.

Controlati pieptul porumbeilor. La un porumbel sanatos trebuie sa fie acum roz si fara matreata.Daca are culoarea mai inchisa spre, albastru, probabil ficatul nu mai”functioneaza” cum trebuie.

Selectie si imperecheri.Daca aveti un cotet de 2×2 metri puteti tine peste iarna maximum 4 perechi(8 por.) pentru ca in Aprilie vor fi deja 16 si in Mai 24….. = supraaglomeratie!!!

-Tineti numai porumbeii cei mai buni si absolut sanatosi.

-Ce facem cu restul?…Friptura?!.. sau(numai sanatosi) donatii la alt incepator.

Felix

78 comentarii la “Ce face incepatorul iarna?”

  1. O intrebare care tot apare pe mail sau in alte topicuri: “se ofera porumbeilor baie iarna?” Raspunsul este DA, cu precizarea ca se prefera imbaierea la pranz pentru a apuca sa se usuce pana seara. Este suficienta baia odata pe saptamana.

    Supraaglomerarea este o problema in toate crescatoriile, nu doar la incepatori. Aproape toti crescatorii cu care am vorbit se vaita ca au prea multi porumbei si ca desi sunt constienti ca nu e bine, nu le vine sa renunte la niciunul.

  2. bravo bravo…super tema asta………tineteo tot asa,ghiar are ce invatza un incepator din asta,si nu numai incepatori. jos palaria… sarbatori fericite si un an bun cu multe inpliniri

  3. Asta cu suprapopularea e tare!Vezi la un topic cu pui bolnavi sau cu aripi strimbe,cum s-ar o gramada cu ”fiecare porumbel merita o sansa”…Mai ales la voiajoristi speranta moare ultima,ca degeaba vad ca e vai si amar de capul lui,poate este destept si la anul merge la expozitia nationala!
    Daa,ca a scris Ad Shaerlaeckens ca nu stiu ce porumbel vestit a fost asa cind era mic …

  4. oricum anii acestia sint mai multe probleme de sanatate la porumbei…, decit in cei precedenti…,cine stie dupa tratamenturi-daca se elimina complet acel virus…din organism-ori ramine si se transmite si la pui…prea multe tratamente de facut tot nui de dorit , eu as face selectie cu imunitate naturala…, adica chiar si fara vaccina…astept parerile d-ra…, am si o intrebare daca este vre-un specialist veterinar-cind trag aripa…cind zboara parca n-o desfac cum trebuie ce este…? Stie cineva cum se trateaza…? la un postas de pui a aparut asta si daca sa invechit fara a fi facut tratament este vre-o solutie…? se transmite aceasta celorlati…? cred ca dupa toate este salmonella…, dar precizez n-am facut tratament pe-ru ca nu avem specialisti in domeniu…astept sugestiile d-ra…merci anticipat.

  5. am vorbit de selectie cum s-a inbolnavit sa fie eliminat imediat…, sa ramina numai acei ce n-au simptome…, apropo de vaccina- am un mascul care nu l-am vaccinat si vreau sa va spun ca se simpte f.bine…

  6. salutare
    am stricat vechile boxe ca erau cam mici.
    ce dimensiuni sa aiba noile boxe?cresc voiajori

  7. “Daca aveti un cotet de 2×2 metri puteti tine peste iarna maximum 4 perechi” . Consider ca este gresit rationamentul… Intr-un cotet de 8mc(2x2x2) pot sta confortabil si fara stres maxim 16 masculi(zburatori) si ~12 masculi de matca(avand in vedere ca ei au boxele mai mari decat zburatorii). In primavara, daca se merge pe vaduvie, zburatorii o sa stea la fel de confortabil iar la matca, daca se intarca puii la timp, nu se supraaglomereaza. La porumbeii zburati “la natural” un compartiment de 2x2x2 poate suporta 12 perechi.
    Apropos, stiti care este spatiul optim pentru un lot de 40 de pui?
    R: un compartiment de 4mc, adica inaltime 2m, latime 1m, adancime 2m cu odihnitori fagure pe peretele din spate.
    Pentru a evita “mistoul” sau luatul peste picior de alti “comentatori”, as vrea sa stiti ca informatiile de mai sus nu sunt debitate de mine, ci sunt sfaturi scise de la 2 crescatori mari din Olanda in diferite publicatii.

  8. Chiar de craciun facusem o vizita unui columbofil incepator,care din cauza frigului acoperise geamurile din plasa de sirma,crezind ca porumbeilor le este frig si nelasind nici o gura de aerisire,in crescatorie s-a adunat un miros statut, neplacut deloc nasului,asa ca lasati volierele deschise pentru ca oxigenul este cel mai important,nu conteaza cite grade minus sunt afara,daca aveti posibilitate dati porumbeilor baie saptaminala,mincare buna,apa proaspata si cum se spune mai sus,controale zilnice este foarte important…

  9. bune sfaturi…cat despre suparaaglomerare am vazut ca toti se confrunta cu ea.tin pui care nu au facut mai nimic in loc sa ii doneze la incepatori.

  10. iarna porumbeii sunt destui de sanatosi,frigul omoara o mare parte din virusi,primavara si toamna trebuie verificati mai atent cand aerul este umed favorizand transmiterea de virusi si mentinandu-le habitatul.Unui columbofil care zboara porumbeiii nu o sa-i fie teama de supraaglomerare,el stie ca din 100 de pui doar 20 trebuie sa ramana dupa antrenamente,din cei 20 majoritatea sunt buni,si doar cativa excelenti.Pentru a scoate si ceva parai pentru intretinere,etc. poate vinde o parte din cei buni,si astfel an de an o sa fie mai mult loc in cusca decat porumbei.Cand porumbeiii sunt zburati nu trebuie pusa problema aglomerarii,o stiu toti,si incepatorii si maestrii.

  11. SALUTARE TUTUROR, SFATURILE SUNT SUPER,CHIAR EXTRAORDINARE EU UNUL AM INVAT CATE CEVA DIN ACESTE CITATE ,si va multumesc tuturor pe aceasta cale in special DOMNULUI PORUMBEI.RO CARE SE OCUPA IN PERMANENTA DE ACEST SITE MINUNAT.! VANT IN PENE SI SANATATE MULTA.

  12. Foarte bun topicul!
    De un singur lucru nu sunt convins si anume de faptul ca putem lasa volierele deschise oricand,indiferent de conditiile atmosferice.Ati luat in calcul si noptile in care temperaturile scad pana sub -20 grade C si, amplificate de crivat, iti ingheata narile?Porumbeii sunt afara 24h din 24.
    E clar ca izolatia si rezistenta lor naturala sunt incomparabile cu ale noastre.Totusi, vorbim de conditii vitrege pt un organism viu.
    Unii crescatori din vest vorbesc despre deschiderea ferestrelor cu portia si inchiderea lor la cea mai mica briza.Si aici cred ca e vorba despre exagerare.
    Personal,in perioada decembrie-februarie acopar peretii din plasa cu folie de polietilena(nu etans,ci mai mult ca un paravan impotriva curentilor directi).Pe timpul noptii acoperirea e completa dar de dim ineata pana seara ridic folia sub forma a 2 triunghiuri simetrice, cu latura de 30 cm ,formand 2 guri de aerisire(crescatoria are aprox 36 metri cubi).Repet, nu m-am convins inca daca e corect asa.

    Ar fi interesant daca colegii nostri campioni, inclusiv cei care au postat porumbei in rubrica TOP TEN, ne-ar impartasi modul in care au “manageriat” aerisirea crescatoriei in iarna dinaintea sezonului/sezoanelor in care au obtinut performante.
    Va multumesc!

  13. @ DAN_TGV
    M-am adresat incepatorilor si sutin
    ca frigul face MULT mai putin rau
    decat lipsa de aerisire.
    Un sistem bine gandit cu ferestre care
    permit protectie dar si aerisire este
    cel mai bine.Daca am putea manevra asa
    ca diferenta de temperatura intre zi si
    noapte sa fie cat mai mica, ar fi optimal.
    Oricum aerisirea trebuie sa aiba prioritate,
    dupa parerea mea.( columbofil-nobody)

    @ Anduciu
    DA!!!

  14. AS AVEA O INTREBARE PENTRU TOTI DE PE ACEST SITE ATY INPEREKEAT PORUMBEI IN LUNA IANUARIE VREO DATA .AS DORI SA SPUN IN VOLIERA ESTE APROAPE CA AFARA SI ANUL ACESTA AM HOTARAT SA INPEREKEZ PORUMBEI MAI DE VREME DIN UNELE MOTIVE CE IMI SUGERATY AST RASPUNSURI MS VANT IN PENE IN 2011 :*

  15. Frumos articolu,si apropo crescatoria mea e de 2,5x2x2.Am un numar de 24 de boxe,si in jur de ,,15,20 odih,nu is multe pentru ca boxele nu is puse pana sus,si pot sta si pe boxe “acoperisu lor”,la ora actuala detin 8 porumbeii.Mi-am cerut 40 inele,m-am gandit ca cu ce se mai pierd din pui,de acasa,ce mai prinde uliu sa ramana vreo 30.Asa ca dupa calculele mele..:)) o sa am in jur de 30-40 de pormbei.!
    Nu mi se par mult,avand in vedere ca altii crescatori cu aceai conditi au in jur de 60-70 intr-o crescatorie de 2,5x2x2.
    Acuma vom vedea ce se va intampla.
    Si schimbari.. cred ca-o sa fac,pentru ca fatza la crescatorie imi e completa de plasa,asa cred eu ca au o aerisire buna,si nu-i probleema de curent sau ceva asemanator,pentru ca e in stapele case-i nu da asa tare vantu.

    BAFTAA

  16. In primu rand felicitari ca se da atentie modului de a creste porumbei. Eu nu le-am acoperit deloc plasa din fata la cotet si ma uitam ca multi prefera sa doarma afara. Am un mascul care ii alearga pe toti si nu ii lasa deloc spre seara sa intre inauntru. Si cativa raman si dorm afara si nu au nici un fel de probleme. Eu cred ca, daca intradevar le-ar fi frig ar intra inauntru imediat. Multi am auzit sa zica ca : porumbeii nu simt frigu decat de la -40, asta nu inseamna ca pot sa fie -10 si sa bata ninsoarea in ei. Eu cred ca nu e prost cel care a zis ca e bine sa lasam sa intre aerul in voliera, nu conteaza ca e frig.
    Cat despre aglomerare nustiu ce sa zic, nu sunt impotriva ideii….dar la fel de bine am vazut la cineva podu plin de porumbei, deci cand zic plin…..ma refer plin ochi. Ma mir cum de nu cadea tavanu la cat gainat avea in el si cati porumbei traiau acolo. Si nu ii murea nici unu din contra, iepurii cred ca erau invidiosi sa stie ca porumbeii acolo se inmultesc mai repede ca ei :).
    Sanatate, sa mai deschideti astfel de subiecte.

  17. saitu e foarte tare la incepatori e bun un atfel de sait

  18. Cosmin yo cred ca tu ai o problema cu masculu acela,pentru ca ceilalti nu intra ca nu pot nu ca nu ar vrea.Pana la urma o sa plece undeva unde sa gaseasca liniste.

    Iti zic din propia experientza.Ca yo ii aveam in pod si cam 80% din puii durmeau afara,ca nu-i lasau sa intre si stateau cat stateau dar in final plecau unde se simteau mai bine.
    BAFTA

  19. am si eu o intrebare,am o pereche de kingi,unul dintre ei respira greu,are un harait,ce tratament sa ii dau,astept raspuns pe mail donn_king2003@yahoo.com,multumesc anticipat.

  20. Eu in fiecare iarna m-ai gaseam cate un gugustuc matur doborat de viscolul si gerul de afara.Asa ca m-am pricopsit cu 3 gugustuci,pe care ii tin ca imi plac cum canta,darin cotete diferite,neputand sa-i tin impreuna cu cei domestici.

  21. Salut colegilor,in primul rand hai sa ne intelegem:una e cotet alta este voliera.Volierele din plasa este clar ca nu se vor inchide pe timp de iarna,frigul facand mai mult bine decat rau porumbeilor,dar ce te faci cand ai cotet fara voliera si cu plasa in fata?Il vom inchide cu un cearceaf alb,in nici un caz folie pt ca se creaza un efect de sera innauntru.Jos aproape de nivelul podelei vom face o aerisire cam 25/25cm care va sta inchisa ziua cand este deschis la capacul de sus la ace sau sputnic.Seara vom inchide capacul de sus si vom deschide aerisirea de jos care va fi construita in asa fel pt a fi reglata.Asfel porumbeii nu vor suferii din cauza curentilor iar innauntru va fi perfect aerisit.Despre supraaglomerare ce sa zis,eu ii am in balcon,cotetul este:2m/1.50/1m.Am 8 boxe 50/35/35 cm si 15 odihnitori.Spatiul=7 perechi care reproduc un pui la cuib si merg si la zbor,o boxa ramane libera pt puii care ii dau jos pe podea,iar odihnitorile pt puii pe care ii opresc max 10.Din maturi se mai pierd la zboruri si raman puii asa ca supraaglomerarea vine greu la mine.

  22. E foarte greu sa ai porumbei si sa nu ai spatiu,dar daca esti pasionat nu ai ce face.Se intelege ca la mine raman doar ce mai buni pt ca spatiul este mic si nu exista in mintea mea”lasa poate merge la anul”.Ori merge anul asta in concurs ori merge mai sus la” loc cu verdeata” sau la vreun incepator.

  23. Interesanta ideea cu cearceaful. E calumea sistemul tau care functioneaza in asa spatiu mic – nu inteleg o chestie: cum faci sa stea puii pe acele odihnitori? Eu stiu ca obiceiul maturilor este acela de a lua si odihnitori, nu vor sta niciodata amandoi in boxa lor.

  24. Stii cum Andrei?Iti treb multa rabdare si mai ales o nuia lunga.Cum eu lucrez 24 de ore si stau 72 acasa sunt cam tot timpul langa ei.Am o nuielusa si cum vreun matur mai incapatanat da puiul jos il ating si il cert.Am martori toti prietenii mei care au spus ca nu e posibil sa ii spui unui porumbel”de ce nu esti la locul tau?,stai sa iau batul!”…pana s.au comvins.Uneori e de ajuns doar sa ies in balcon fara sa zic nimic si ii vezi ca se duc la locul lor.Asta nu inseamna ca i.am speriat,chiar am o relatie f buna cu ei,Imi mananca din gura si din palma de a ajuns sa se oftice si Nea Ilie ca sunt mai blanzi ca ai lui.
    http:fanica.sunphoto.ro

  25. Asta inseamna sa cunosti columbofili consacrati care nu isi bat joc de incepatori si care impartasesc din experienta lor.La inceput puneam si eu folie chiar cand ii aveam la socrul meu si mai tot timpul aveau problema respiratorii.Ninel Ichim din Urziceni mi.a spus sa pun carpa sau cearceaf si tin sa ii multumesc pe aceasta cale pt toate sfaturile pa care mi le da si porumbeii extraordinari de la dansul.As putea sa imi cer si scuze ca l.am cam zapacit cu telefoanele,dar niciodata nu ma refuzat si mi.a dat sfaturi corecte si necesare in orice crescatorie.Sigur ca ma mai invata si alti columbofili cum ar fi Nelutu din Padina si Gogonea Ion. Le urez la toti sarbatori fericite alaturi de cei dragi.

  26. Si daca incepatorii nu mai sun lasati de parinti, cum este si cazul meu(nu din cauza scolii,ca sa evitam subiectu)ci din cauza urmatoare: mama zice ca daca am porumbei nu mai am niciun viitor si mi i au desfiintat… Ce face incepatorul iarna? in acest caz…..ca s disperat nush cum sa fac sa ma iau din nou de porumbei….!!!!!

  27. Nu am nimic cu aglomerarea atata timp cat poti sa iti menti toti porumbeii sanatosi ba din potriva imi place sa vad stol mare>Cui nui place mai ales daca te tin buzunarele sa ii zbori pe toti e cum se poate ma bine.
    Hai noroc!!!

  28. imi plac foarte mult porimbeii si stiam despre prevenirile acestora dar pe imcepatori o sai ajute foarte mult

  29. buna. ma numesc andrei.sint incepator si am si eu o intrebare referitoare la tratament.am tot auzit de usturoi presat lasat la macerat si pus peste graunte (peste mincarea porumbeilor) si se zice sau asa ii nu stiu ca nu se prinde nici o boala de ei.mai stie cineva de asta si care ii reteta buna? ms

  30. @pigeon – arata-i pe site zecile de juniori columbofili care au porumbei. Daca cumva stai numai la porumbei toata ziua e normal sa li se para ca nu mai esti interesat de altceva…deci, totul cu masura. Fa cu parintii o intelegere: maxim 2 ore pe zi la porumbei, si cred ca o sa-i impaci.

    Sunt activitati mult mai daunatoare pe care le pot avea tinerii si nu cred ca e cazul sa le mai enumar ca le stiu ei parintii prea bine si ar trebui sa sa bucure ca ai un hobby care te tine pe acasa si te invata de mic cu responsabilitatea, sa ai grija de niste fiinte.

    Afara si chiar in Romania sunt sute de columbofili care intorc miile de euro cu lopata… oare n-au avut ei un viitor din cauza porumbeilor? :))

  31. @fane: mai am o intrebare, cand cobori puii in boxa de la podea nu iau cafteala de la vreun mascul? Mereu am avut problema asta, cand sarea vreun pui din boxa pana sa-l intarc, ii umpleau capul de sange unii masculi pe podea.

    Ok, ai precizat ca stai cu ei mult dar e suficient sa lipsesti putin si fix atunci sa faca pe nebunii de te saturi. Deci as fi curios cum ai rezolvat cu puii sa ii dai pe jos fara sa-si ia omorul de la maturi… boxa pentru pui de care zici este cumva ca un tarc in care maturii nu pot intra ci doar pot da mancare puilor printre gratii?

  32. @Andrei32 daca vrei sa le dai usturoi pe mancare le dai usturoi granulat,cel pus la macerat:7/8 catei intr.un litru de apa devine ca un suc dupa vreo 10 zile din care pui in apa de baut 1/lingura la un litru de apa o data de doua ori pe sapt

  33. Frumos articolul.Si eu
    am porumbei de vreo 2
    ani si tot incepator sunt
    pt ca niciodata nu le stii
    pe toate.

  34. Nu Andrei este pur si simplu o boxa in care ei se strang toti si stau linistiti.Din fericire nu am asa masculi porumbeii mei dupa ce dau puii jos ii hranesc pe toti la gramada fara sa mai tina cont care este al lui.Chiar in aceasta vara am avut un caz cu un pui careia i.am spus ”Dracila”.Era dat jos pe podea manca la hranitoarea comuna,il hraneau si parintii,apoi nu stiu ce era in capul lui,sarea sus la o boxa unde aveam un pui mai mic si care nu il dadusem jos,si era hranit si de parintii acestuia.Cat despre acei masculi posesivi nu stiu ce sfat sa iti dau am avut si eu dar in timp i.am eliminat.Cred ca este ceva ereditar aceasta posesivitate pt ca daca ii urmaresti atent,ce face un mascul vor face si puii lui la randul lor.Este adevarat ca asemenea masculi te exaspereaza,am citit ca unii crescatori belgieni pt a evita dominatia asupra podelei,intind benzi de cauciuc care se balanseaza si lasa un loc destul de solid doar la hranitor si adapator.Porumbeii evita sa se aseze in locuri care nu sunt stabile si atunci se evita dominatia.

  35. Ca sa fiu mai explicit boxa este in randul de jos,iar puii pot sa stea unde vor,in boxa sau pe podea.In acelasi timp vaza.nd la maturi ei invata f.repede sa manance si sa bea apa.

  36. Intai sa fac rost de o camera Andrei ca a mea sa dus si iti voi trimite niste poze pe unde zboara.Cat despre pui,cand sunt aproape sa iasa afara ii scot ii pun pe cotet si ii supraveghez.Nu ii las fara sa fiu eu acolo,pt ca pot cadea imediat.II slabesc din priviri abia cand pot zbura pana la balconul de deasupra si nici atunci de tot.

  37. pentru comentariul 22: linco-spectin timp de 7 zile/ 0,2 ml injectabil la toţi porumbei si după aceea chiar din a patra zi curăţenie prin flambare (ardere cu arzătorul de butelie)
    baftă ŞI LA MULŢI ANI DOON KING

  38. Pt Costinel
    Am imperecheat matca in luna noiembrie, la 1 decembrie am avut primii pui, au prins frigul de -15 dar nu au avut nimic, s-au dezvoltat la fel de bine ca puii de vara in prezent matca a inceput sa oua a 2 a tura de oua. Bineinteles ca trebuie sa respecti niste reguli – sa le maresti durata luminii de la ora 16 pana la ora 21, sa le dai o hrana de calitate etc.
    Pt administrator
    Daca toti puii sunt scosi in aceeasi perioada trebuie coborati in acelasi timp jos, masculii or sa aiba grija de toti pt ca nu fac deosebire intre ei. Eu aplic aceasta metoda si nu am nici o problema. De asemenea daca observ un mascul ca bate vreun pui ii aplic acelasi tratament eu lui, a doua oara nu se mai atinge de pui.Este important ca primele boxe sa fie cu 50 cm deasupra podelei si dedesupt sa fie gratare pt ca maturii sa nu se poata cuibari si astfel sa-si revendice teritoriul stiut fiind faptul ca porumbeii sunt pasari teritoriale. Este bine ca in compartiment sa fie amplasate odihnitori undeva sus pt ca masculii prefera sa le ocupe si sa nu stea pe podea printre pui.
    Eu nu acopar cu nimic ferestrele in nici o iarna si porumbeii mei nu au avut niciodata pobleme respiratorii.Cred ca asta spune totul despre importanta aerului si crearea unor porumbei imuni.

  39. Da, cred ca-i importanta treaba asta, sa nu fie loc de cuibarit jos. Aveam boxele jos si sub ele era totusi un mic spatiu, unii pui se mai ascundeau pe sub boxe, se pare ca in locuri inguste le vine greu sa-i bata.

    Este ideal cand toti puii ies simultan dar de multe ori se mai intampla sa nu oua o femela tanara, sa se strice cumva orarul unei perechi si tot apare un decalaj. In cazul asta merge cel mai bine strategia asta cu lipsa boxelor de la parter ca sa nu se simta nimeni stapan pe podea.

  40. A m boxele pana jos si intr.una cuibareste o pereche dar nu au acaparat podeaua.Am spus cred ca este o chestie ereditara

  41. Ce face incepatorul iarna?Isi face o noua crescatorie,de abia ieri am reusit sa o inchid si sa mut porumbeii,urmeaza ca in ianuarie sa fac si boxele :D

  42. si eu am boxe pe podea si masculii hranesc puii “la gramada” si chiar daca sunt altii din serii mai mici nu ii deranjeaza, se obisnuesc repede cu ei, cred ca este ca fane:”o chestie ereditara” am un prieten care nu ramane cu un pui nebatut din toata voliera, toti masculii isi bat puii unul la celalalt, are aceasta problema de multi ani, de asta zic ca mai e si ereditatea, ce face parintele la fel si puiul

  43. Specifc ca cotetul meu se afla la 9 metri in mansarda de la al 2 etaj.Avind inauntru doua compartimentari.Aerisirea se face prin doua sputnice ,confectionate de mine, din patrati de lemn de 4cm grosime, si imbracate in pexiglas transparent si subtire,protejind sputnicele de vremea urata.Dimensiunea lor fiind,150 cm lungime,40 cm inaltime fata,50 cm inaltime spate,40 cm adincime.Avand doua usite,cea din fata fiind o usita dubla.Prima fiind transparenta,din plastic gros,pe care stau porumbeii cand ies afara,a doua fiind din plasa pentru aerisire,s-au cand nu vreau sa le dau drumul afara,avand 80 cm lungime si 32 cm inaltime A doua usita se afla pe acoperisul sputnicului.find si ultima,avand dimensiunea de 60 cm lungime si25 cm latime,avand o clapa tot din plastic transparent,care se lasa in jos,de sus in jos.

  44. Lasati porumbeii asa,fara minima protectie in fata gerului si veti vedea repercusiunile.un porumbel care a stat in ger sau in frig , 2 luni de zile ,hranit cu orzoaica sau orz 70% din hrana.. porumbelul acela intra foarte greu in forma.la primele antrenamente se pierd cu sutele..deci asiguarati-le un minim de confort si hrana adecvata.

  45. Eu personal m-am consultat cu mai multi crescatori nu vreau sa dau exemple si parerile sunt impartite.
    Unii spun ca e mine sa nu lasi deschise jaluzelele pe timp de iarna mai ales noaptea daca e posibil (sunt) ,dar sa nu acoperi plasa de sirma altii spun sa pui inca un strat de sirma sa ai doua ca sa filtrez (spargi cantitatea) aerul care intra.
    Eu personal am ales a doua varianta cu strat dublu de plasa si vad ca functieneaza bine.
    La Multi Ani !

  46. Daca va uitati la toti crescvatorii mari care au crescatorii moderne veti vedea ca au crescatoriile inchise.Dar aici e o problema,ca sa ai o crescatorie inchisa fara sarma in fata trebuie sa fie o aerisire ff bine facuta in ea.PERSONAL AM PLASA IN FATA LA CRESCATORIE,insa sunt pe ganduri,nu stiu daca e bine asa.In primul rand pe gerul asta mananca dublu,daca bate vantul baga si ploaie si zapada inauntru ceea ce duce imediat la boli.O crescatorie care e cu plasa e mai predispusa la coccidioza decat cele inchise.SE GASESTE LA MAGAZINE COLI DE PLASTIC PRIN CARE TRECE LUMINA,CAM 20 LEI m2.CRED CA VOI PUNE ACEASTA TABLA DE PLASTIC PESTE PLASA IAR CAND VINE CALDURA O IAU JOS SI RAMANE PLASA.INSA CA SA SE POATA PUNE ACEST MATERIAL DE PLASTIC OBLIGATORIU PE JOS TREBUIE FACUT SA INTRE AERUL SI PE SUS LOC SA IASA….ALTFEL E DEZASTRU.ASTEPT SI ALTE PARERI.LA MULTI ANI

  47. am si eu o intrebare,sunt incepator,ce inseamna cand un porumbel are excrementele aproape lichide?Astept raspuns,multumesc.

  48. @54./ sunt3 chestii:cea mai grava :e bolnav,mai putin grava:alimentatie necorespunzatoare sau se mai intampla ca in organismul lui ceva sa nu mai mearga bine din cauza unui efort prelungit sau tratamentului necorespunzator si prelungit cu antibiotice.

  49. buna ziua.
    am si eu o intrebare……..mi-am facut o noua voliera in aceeasi curte la vreo 20 de metri de cea veche.
    Cum as putea invata porumbeii sa imi intre?
    va multumesc!

  50. Tine vechea voliera inchisa,iar in cea noua tinei o saptamana s-au doua,daca vezi ca fac pe nebunii.Eu m-ai demult cand le-am schimbat cotetul,i-am tinut 3zile.In a 4 zi au stat o zi si o noapte afara,iar in a 5zi au inceput sa intre unu cate unu,pana cand s-a inserat.Deci la tine nu stiu cum v-or decurge lucrurile.

  51. multumesc frumos.
    Inca o intrebare….Este vreo problema dak am boxele
    de 1 metru 50 latime?

  52. cum se manifesta micoplasmoza,cumva porumbelul tine ciocul deskis si are un harait?

  53. Normal ar fii sa le ai de 50 pe 50 s-au 60 pe 40.Dar pot sa zic ca si eu am astfel de boxe ,avand 6 boxe ,pe care le folosesc de obicei cand vreau sa imperechez un porumbel cu alta porumbita,s-au daca vreau sa izolez porumbeii bolnavi de cei sanatosi ,pana la insanatosirea lor.In compartimentul lotul-ui de zbor am 50 de boxe ,care au 40cm lungime 30cm adancime si 30 inaltime,neavand usita,doar doua scanduri in forma de L,cu partea de jos in sus batute in cuie amandoua ,ambele scanduri lungi de 40 cm si late de 1ocm pe 10cm ,una tinand loc de odihnitoare,pe care am invelit-o in plastic,luat de la sticle de 2,5litri.Fiind o idee foarte buna,pentru ca protejeaza scandura de gainat,si porumbeii simtindu-se foarte bine asa.Dar nu am renuntat nici la alea mari,pe acestea folosindu-le pentru o eventuala matca,amintind de ele sus

  54. ma scuzati am vrut sa zic compartiment la asta ma refeream …la compartiment…scz

  55. si reiau intrebarea…este vreo problema dak am compartimentele de 1metru 50 latime
    va multumesc

  56. daca ai 1 metru inaltime si 50 latime normal de acolo tiar esi doua boxe economisesti si spatiu dar acu e alegerea ta

  57. Un cotet normal (adica compertiment) poate avea 2 metri latime,2,50 metri lungime si 2,20 inaltime.

  58. Nu este ,dar numai sa ai un singur rand de boxe pe un perete,de regula 25 de boxe.Acum ramane la alegerea ta cat de mari vei face boxele ,dar eu iti recomand de 50 pe 50 si 40 cm inaltime.Dar daca inaltimea nu-ti permite ,le poti face de 30 cm inaltime.

  59. pai am facut boxele de 30 pe 30 si le-am facut suspendate

  60. Foarte buna aceasta tema,eu sunt incepator si caut cat mai multe informatii despre porumbei,hrana,intretinere,reproducere etc.Multa bafta marilor columbofili care sunt demni de laudat,vant in pene si numai bine!!!

  61. Pt Fane,am o intrebare;cum reusesti sa le faci antrenamentul de zi cu zi porumbeilor tai,nu se lasa pe bloc sau pe alt bloc invecinat cand ii fortezi un pic?

  62. Fa-le de 30 latime si 40lungime .Ale mele sunt demontabile,find prinse in surubui,le pot muta oriunde s-au le pot mari daca este nevoie.Varianta de 30 pe 30 eu le folosesc c-a boxe pentru turturele ,la voiajori find incomode.

  63. tu nu nustiu cum sa te numesc cum sa fie mai bine sa sufere porumbei de frig iarna trebuie sa facem in asa fel incat sa le fie cai mai cald posibil

  64. salut,ce sfaturi puteti sa imi dati…nu am avut o naparlire buna la porumbei,au avut la disp hrana minerala,mancare la sac….si tot nu merg….poate imi dati voi un sfat,cei care au mai fost in vizita sunt bucurosi ca nu imi merge bn ,un sfat,o idee nu pot sa dea doar sa barfeasca….ms

  65. Am o intrebare.
    Iarna cand tinem porumbei inchisi apa pe care o beau trebuie sa fie mai calda?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *