Cine supravietuieste in populatia de gutani ?

De multi ani observ de la geamul biroului un stol de gutani. Totul a inceput cu voiajorii brutarului de vis a vis. In fiecare zi acelas ritual: la ora 13 batranul a dat drumu`porumbeilor. In timp
ce zburau a maturat brutaria. Cand a fost gata,a iesit cu lada de firimituri si porumbeii au venit in picaj… Batranul a murit (in pod, la porumbei, de infarct) iar succesorul, depasit de problema, a deschis trapele, a inchis usa spre pod si nu s-a mai ocupat de porumbei.

Acestia au supravietuit un timp cu ratia zilnica de firimituri. Tot mai multi voiajori au disparut si tot mai multi gutani au venit. Peste doi ani, casa a fost daramata. Din porumbei nu au ramas decat 3-4 care s-au mutat sub un pod la cca 100 m distanta. Din voiajori nu a ramas nici o urma, un singur gutan mai avea o remiga alba. In aceasta perioada a aparut un mascul negru, foarte vital si in scurt timp stolul a crescut la cca 20 de exemplare, aproape toti negri.

In timpul anilor s-au alaturat multi porumbei:
– Takla, Jucatori Uzbeci si Huppee de Soultz care se cresc in gradinile din apropiere, dispar urgent, luati de rapitori care apar zilnic.
– Voiajorii batrani rezista mai mult dar dupa un timp stau cu penajul zgribulit, prababil bolnavi, si dispar tot in ghiarele rapitorilor sau a pisicilor
– Puii de voiajori se descurca in general bine. Se acomodeaza, mai tarziu se imperecheaza si lasa urme vizibile in populatie. Dar nici unul din originali nu a supravietuit o iarna.
– De doua ori au aparut porumbei motati, din rasele sud – germane. Acestia s-au descurcat bine, au lasat mai multi descendenti motati si au supravietuit o iarna. In primavara urmatoare au disparut insa. Si astazi mai apar din cand in cand doi gutani cu mot(nepoti probabil), amandoi masculi.
– Am fost uimit si curios ce se va intampla cand a aparut acum trei ani o porumbita Barbarisi (pescarus zburator, seamana putin cu galatenii). Foarte blanda, a devenit vedeta stolului. S-a imperecheat cu unul din gutanii negri, a lasat urme genetice vizibile in stol si a supravietuit doua ierni. Am sperat ca va trece si prin iarna actuala… De doua saptamani nu am mai vazut-o si un
mascul negru cauta pereche….. ?

Felix

Categories Diverse

29 comentarii la “Cine supravietuieste in populatia de gutani ?”

  1. Studiez cu placere chestiile de genul asta, la Bucuresti cunosc vreo 3 astfel de colonii pe langa care trec si le verific periodic membrii clanului. E drept, porumbeii de rasa, mai ales ornamentul nu rezista prea mult. La parcul Timpuri Noi porumbeii cuibareau in podul liceului Sincai dar dupa ce au reconditionat podul au pus geamuri la ferestrele podului si porumbeii au ramas pe afara. Dorm pe liceu sau pe alte cladiri. Fara locuri bune de cuibarit in pod, ma asteptam sa scada drastic numarul lor, dar a ramas constant de vreo 3 ani, ba chiar pare in crestere. Sunt in jur de 300 de exemplare de toate culorile. Am vazut pe acolo voltat, gutan negru cu incaltatura imensa ca tobosarii, si cativa galateni. Mai apar voiajori maturi sau pui cu inel dar nu stau prea mult.

    Asta e o chestie care mi se pare interesanta in Bucuresti: desi negrii predomina asa cum zici Felix, sunt si foarte multe culori rare, ba chiar in cadrul unui stol aproape 50% sunt alte culori decat negru. Ma mira cum se mentin culori chiar extrem de rare la voiajori de exemplu: solzati pe galben, saliu fumuriu fara dungi, cuci pe alb si negru, ba chiar si tiparul de rosu recesiv baltat cu alb al porumbeilor Meulemans am vazut, dar pe porumbel gutan. Cand apar primii pui in primavara, e mare surpriza sa observi noile culori “scornite” de mixul lor genetic.

    Ce nu pot intelege e de ce nu rezista voiajorii prea mult in aceste stoluri, pentru ca ar trebui sa fie chiar mai rezistenti decat gutanii avand in vedere selectia la care sunt pusi an de an ca rasa. Poate ca o explicatie ar fi imunitatea lor scazuta la paramixo pentru ca primesc vaccin an de an, pe cand gutanii inving boala singuri sau mor, astfel formandu-se o “linie” rezistenta.

    O intrebare pentru calatorii cu trenul: care ati vazut neagra lista fara degete la picioare care isi face veacul in Gara de Nord? :) O observ de cativa ani si rezista in continuare eroic.

  2. Wow..! Foarte interesanta povestea!Gutanii nu au nevoie de multa hrana…mai ales ca pot sa se descurce singuri.Inca mai poti vedea pe la unele gospodarii ,case,cladiri parasite stoluri de gutani ,dar sincer nu am vazut ca acestia sa reziste iarna.
    Succes!

  3. Frumos articol Dmn.Felix mereu mi-au placut articolele dmn legate de gutani

  4. superb articolul…thums up
    pe langa faptul ca sunt niste supravietuitoti inascuti…sunt si niste doici minunate…
    thums up si pentru rasa acesta de porumbei foarte complicata cu un bagaj genetic extraordinar…numita gutzaniii…

  5. eu am vazut neagra lista……de vreo 4 ani am vazut o prima data……….si pe urma de fiecare data cand plecam acasa cu trenul:)………la fel mi au atras atentia o pereche de gutani in statia de autobuuz din campina la RACITOR un solzat list si o vanata lista, ii vad cred k de prin 2004 de cand m am apucat de porumbei si intrasem la liceu…..si acum cand stau in statie apar la ciuguleala si nu mi vine sa cred cum au rezistat atatia ani:)vant in pene in noul sezon

  6. Salutare , eu am vazut asta vara in gara la sinaia un mascul cu piciorul taiat de la jumatate , ziceai ca e pirat cu un bat in loc de picior , se descurca destul de greu , cand ciugulea statea pe burta. E de admirat instinctul lor de supravietuire .

  7. frumoasa povestea , dar nu faceau prea multi fata iernilor :( probabil voiajorii ajunsi in stolurile de gutufani provin de la zboruri se imperecheaza si raman acolo , dar e trist ca nu pot supravietuii prea multi , asta este daca nu au si ei un adapost :(

  8. Mai baieti voi spunetii chestii f interesante un adevarat studiu timp de ani de zile . Respect maxim. Felix ai putea scrie o carte chiar si pt copii ar fi beton. Mie unul numai din atat mi ai captat atentia de parca era cu tine la geamul respectiv.

  9. ….vedeti fratilor:aici se vede adevarata rezistenta a porumbeilor nostri pe care vezi doamne ii imunizam,vitaminizam si……(le dam tot ce le trebuie)…..))))))),na si concluzia :cand se vad fata in fata cu ,,mama natura,,nu au nicio sansa ……trist,dar cu prea multa grija pentru porumbeii nostri nu facem decat sa crestem niste,,legume,,……cred k lasati un pic mai in voia domnului le.am face mult mai bine……….,parerea mea e k problema apare totusi in masina de transport,multi iubitori de porumbei inscrie pasarile bonlave in concurs de mila sa nu le omoare…..fiind siguri k nu o sa le vina aksa si astfel scapa de ele…….foarte grav k astfel contamineaza tot ce nu e vaccinat,dar macar sa ne limitam la cele doua vaccinuri contra paramixo………in rest ,,domnu cu mila,, si o sa vedeti ca in timp se vor imuniza natural…….iar voi nu o sa mai stati numai prin farmacii si cu acu sau pastilele in mana.Cresc de ceva timp porumbei (voiajori),iar la inceput si eu i.am tinut in,,farmacie,,fiind foarte atent la tot ceea ce se intampla ii ,,drogam,, saracii pentru toate nimicurile si tot bolnavi si apatici ii aveam……..dupa m.am hotarat sa o dau pe naturiste si multumesc lu dzeu nu mai am de ani buni probleme…….am cei mai frumosi si mai in forma porumbei:P

  10. foarte interesant subiectul.
    primul porumbel e o corcitura de gutan,cu voiajor.are ochii de culori diferite.am dat pe ea atunci 20.000Rol,adica 2Ron.a trecut prin multe greutati saraca,dar a rezistat.pisica a lasat-o fara coada,uliul a fugarit-o de multe ori dar tot timpul isi batea joc de el.foarte greu o pot prinde,are o viteza si se zbate ca imi e si mila sa nu o jumulesc.multi rad de mine ca dau drumul porumbeilor pripasiti de la concursuri si pastrez corcitura aia.
    ce daca sunt gutani?trebe sa traiasca si ei.oamenii sunt toti buni?
    sanatate

  11. Niște poze cu acele culori rare ar face topicul de nota 10

  12. Numai prin asemenea postari si intentii frumoase si bine relatate dar si f adevarate putem sa mai convertim spre latura buna si frumoasa nu numai a columbofiliei, noii sau viitori barbati care cresc sub ochii nostrii intr-o lume unde raul este promovat la cote alarmante. Oameni ca Felix, ca porumbei.ro si inca multi altii dar prea imprastiati in multe colturi si in multe domenii mai pot tine pasiunile pasnice si f frumoase inca vii. Eu unul militez peste tot unde sunt implicat despre tot ceea ce am invatat din frageda copilarie ca este bun si frumos si in armonie cu natura si insusi pamintul de sub noi, dar recunosc nu am aer bun de politician si de orator. Ii rog pe cei ce inca mai pot face ca toate aceste lucruri frumoase sub relatarile lor sa poate schimba cursul unei vieti de copil in bine sa o faca incontinuu fara sa asteapte multumiri decat din partea sufletului lui. La finalul vietii toti tragem linie si ne bucuram de lucrurile bune pe care le am lasat in urma iar sfarsitul ne va fi mult mai uros si mult mai nedureros stiind ca in urma a ramas multi altii care invatati de noi vor duce mai departe arta de a pastra curatenia in lume dar si in suflet la loc de cinste.

  13. foarte tare articolul…dealungul timpului mi-am dat seama ca porumbeii voiajori au inteligenta de a se intoarce de la zbor iar gutanii au inteligenta de a supravietuii . nici o alta rasa nu cred ca s-ar descurca atat de bine facand fata naturii – cea care pana la urma ne taxeaza pe toti

  14. foarte tare … pot sa va spun ca primi mei porumbei au fost gutani dar dupa un an mi-am cumparat 2 perechei de voiajori si dupa o perioada mi-au plecat si erau foarte retrasi de gutani zburau singuri ,mancau singuri si ce-a mai mare problema este ca nu intrau in voliera isi petreceau noaptea afara si dupa o perioada au plecat

  15. Dl.Felix va prezentat circuitul unei famili de porumbei, nu cred ca are si poze pe tot parcursul cred ca ne-ar putea prezenta niste poze cu actualul stol .
    O poveste impresionanta felicitari !

  16. Din pacate, patima pentru joc si trofee bate dragostea pentru porumbei… vor continua tratamentele daunatoare.

  17. Am crescut jucatori alaturi de gutani si voiajori fara probleme, zburau toti cot la cot fara probleme, chiar gutanii luau pe spinarea lor atacul uliului si-l prosteau de mai mare hazul, stateam sus in linie si radeam de parca eram nebun cand vedeam gutanul fentand uliul in tumbe.
    Revenind la rezistenta raselor alaturi de gutani, stiu un voiajor din 2005 care de 7 ani tot langa gutani sta, obligatia e ca sa fie hraniti iarna ca sa treaca bine, si stolul ala de gutani in care e si voiajorul ala de 7 ani, il stiu fiind al unui verisor de-al meu ce e plecat de 4-5 ani si sunt ingrijiti de sora lui, pot spune ca nu-s inchisi nicicand si hraniti sau se hranesc singuri de la cusca de porumb.

  18. salut,sunt incepator si vreau sa am niste gutani,cine ma poate ajuta?multumesc,o zi buna

  19. Primii mei porumbei au fost o porumbita voiajoare imperecheata cu un gutan
    Scoteau pui non stop, inclusiv iarna. I am avut cam 6 ani, dupa care masculul a disparut si ea si a gasit altul, tot gutan , apoi dupa un timp au plecat. Nu exista voliera, aveau bunicii la sura o cusca din lemn cu 4 compartimente pt cuibarit.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *