De multi ani observ de la geamul biroului un stol de gutani. Totul a inceput cu voiajorii brutarului de vis a vis. In fiecare zi acelas ritual: la ora 13 batranul a dat drumu`porumbeilor. In timp
ce zburau a maturat brutaria. Cand a fost gata,a iesit cu lada de firimituri si porumbeii au venit in picaj… Batranul a murit (in pod, la porumbei, de infarct) iar succesorul, depasit de problema, a deschis trapele, a inchis usa spre pod si nu s-a mai ocupat de porumbei.

Acestia au supravietuit un timp cu ratia zilnica de firimituri. Tot mai multi voiajori au disparut si tot mai multi gutani au venit. Peste doi ani, casa a fost daramata. Din porumbei nu au ramas decat 3-4 care s-au mutat sub un pod la cca 100 m distanta. Din voiajori nu a ramas nici o urma, un singur gutan mai avea o remiga alba. In aceasta perioada a aparut un mascul negru, foarte vital si in scurt timp stolul a crescut la cca 20 de exemplare, aproape toti negri.

In timpul anilor s-au alaturat multi porumbei:
– Takla, Jucatori Uzbeci si Huppee de Soultz care se cresc in gradinile din apropiere, dispar urgent, luati de rapitori care apar zilnic.
– Voiajorii batrani rezista mai mult dar dupa un timp stau cu penajul zgribulit, prababil bolnavi, si dispar tot in ghiarele rapitorilor sau a pisicilor
– Puii de voiajori se descurca in general bine. Se acomodeaza, mai tarziu se imperecheaza si lasa urme vizibile in populatie. Dar nici unul din originali nu a supravietuit o iarna.
– De doua ori au aparut porumbei motati, din rasele sud – germane. Acestia s-au descurcat bine, au lasat mai multi descendenti motati si au supravietuit o iarna. In primavara urmatoare au disparut insa. Si astazi mai apar din cand in cand doi gutani cu mot(nepoti probabil), amandoi masculi.
– Am fost uimit si curios ce se va intampla cand a aparut acum trei ani o porumbita Barbarisi (pescarus zburator, seamana putin cu galatenii). Foarte blanda, a devenit vedeta stolului. S-a imperecheat cu unul din gutanii negri, a lasat urme genetice vizibile in stol si a supravietuit doua ierni. Am sperat ca va trece si prin iarna actuala… De doua saptamani nu am mai vazut-o si un
mascul negru cauta pereche….. ?

Felix