Public 2 emailuri simpatice din categoria “primul meu porumbel”.
porumbei.ro
Email 1:
L-am gasit pe data de 3 mai, in ajun de Paste, pe trotuar, in zona Dalles, incercercand sa bea apa dintr-o baltoaca. Era plin de sange pe gat si pe cap. L-am luat acasa, i-am sters ranile cu rivanol, l-am uns cu alifie cu galbenele, (statea bleg) i-am dat apa si mancare (arpacas si malai), l-am inchis in cusca pt. Porcul de Guineea si l-am lasat linistit peste noapte sperand ca se va vindeca. Asta s-a si intamplat. A doua zi, era vioi, mancase, bause, ba chiar a fost greu sa-i ung ranile pentru ca misca in toate directiile capul.
Am cautat pe net si am gasit motivul ranilor (batut de porumbei adulti), si ca are varsta de 4 saptamani. Deci s-a nascut in jur de 3-5 Aprilie.
I-am schimbat cusca cu una mai mare si mai inalta (pentru cincilla), unde il tin noaptea, are loc sa dea din aripi fiind inalta.
Am citit toate postarile de pe site, am incercat mai multe feluri de seminte, ajungand la concluzia ca cele de canar cu vitamine ii plac cel mai mult. Mai indrageste semintele proaspete de ardei gras.
Am scos covorul dintr-o camera si atunci cand stau la PC il scot si ii dau drumul la zbor prin camera.
Este cam lenes la zbor, nici nu se apropie de fereastra, nici cu plasa pusa daramite fara plasa. Zboara prin camera dar aterizeaza pe capul meu de cele mai multe ori. Sta pe rama tabloului, pe biblioteca sau pe etajera, dar pe capul meu ii place cel mai mult. Merge ca o gainusa dupa mine prin casa dintr-o camera in alta pe parchet, si il sperie pe motan dand din aripi.
L-am spalat in apa cu otet (cum am citit pe site – a putit 3 zile), i-am dat si sare grunjoasa (putina) in seminte si seminte decorticate de floarea soarelui. Il indragesc mult.
Asa cum altii au caini si pisici, eu tin la Ciobi (de la capul “ciobit” pe care il avea cand a aparut in viata mea). Cam la 8 saptamani a inceput sa uguie la mine daca vreau sa-l iau in mana, sau daca ii iau mancarea – de nervi.
Saptamana trecuta deci dupa 10-12 saptamani de la nastere, penele de pe gat au inceput sa-si schimbe culoarea in verzui la capat. Face iubitu guleras. Iar diminetile a inceput sa strige: gugustiuc, gugustiuc. Toate bune, frumoase si normale pana atunci, ceea ce m-a facut sa ma gandesc sa-i dau drumul la zbor.
Insa saptamana asta a inceput sa smulga din penajul de pe corp (umpland toata camera de pene mici si puf – nu penele de pe aripi). Iar astazi dimineata cand l-am scos din cusca era chel in crestetul capului…
Intrebarile mele sunt:
1. Este normala naparlirea aproape totala a capului dintr-odata?
2. Cand l-am cules din strada era negru ca o cioara. Si-a schimbat culoarea treptat in gri si inspicat si alb. E normal?
3. Acum i-am pregatit mancarea astfel: un amestec format din mancarea de canar preferata cu orez, grau, seminte decorticate de floarea soarelui si nisip. Poate alimentatia asta sa cauzeze naparlirea in asa hal?
4. Cum fac sa-l scot la zbor?
5. Daca continui sa-l hranesc cu mancare de canari isi va schimba culoarea in auriu si va canta precum un canar? :)
Acum cand scriu la calculator sta pe capul meu si se cuigule de pene si de “matreata”, iar daca il deranjez si misc capul brusc ma uguie de nervi ca il deranjez.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Atasate sunt poze din diverse etape ale vietii noastre.
Email 2:
Intre timp s-au petrecut multe.
1;2. Intradevar i-au crescut pene noi. Eu fiind baiat de Bucuresti crescut la bloc, nu am avut pasari. Am vazut cum mai intai creste axul penei, din care se desprind apoi barbele.
3. Printzul meu mananca numai ce-i convine, alege doar ce-i place. Restul il dau pe pervaz, afara la gugustiuci. Am cautat la magazinele din zona Grit, dar nu am gasit. Ati putea sa-mi dati cantitatea necasara pentru Printz? Alimentatia preferata sunt semintele pentru canari vitaminizate cu Vit. A;B;C;E;D (Imi scapa firma), dar si din acestea alege ce-i place. Nu mai pune ciocul pe grau, orez. Semintele decorticate de floarea sparelui le-a lasat in “farfurie”. Raspandeste dintr-o miscare rapida a gatului semintele si isi alege ce-i place. Sunt sigur ca una e sa ai 10-20 porumbei, iar cu totul altceva e sa urmaresti unul singur.
4. Despre locul lui, nu stiu ce sa zic. Tot apartamentul e al lui. In timpul zilei ma urmareste peste tot, in zbor, pasind pe jos sau pe crestetul meu. Motanul e exasperat si se ascunde cand il aude… Noaptea doarme pe rama unui tablou, iar daca intru in camera ma cearta ca l-am trezit.
5. Dupa ce zile intregi nu a manifestat nici o dorinta sa zboare afara, a plecat intr-o dupa-amiaza cand nu eram acasa. In zadar l-am strigat si l-am cautat in jurul blocului prin copaci sau printre alti porumbei de oras. Nu a aparut. A doua zi, toti vecinii erau in cautarea lui Gugutza. Si l-am gasit pe un pervaz la etajul 3. Dupa lungi chemari a aterizat pe crestetul meu. A mancat si baut de nu mai putea zbura, era nemacat de 24 h. Nu s-a mai apropiat de fereastra 3 zile, pana a uitat.
Intre timp, am inteles ca la un bloc reabilitat termic nu poti sa deosebesti o fereastra de alta. Asa ca am lipit cu scotch o punga roz pe geamul exterior. Acum pleaca si nimereste inapoi fereastra mea (vezi poza).
Am constatat ca zboara in special dimineata pe racoare. Dupa-aminaza nu se dezlipeste de casa. Nu da atentie cand aude zgomot de aripi, nu are nici o tendinta sa-si caute pereche. Ciugule tot ce prinde si bate la tastatura pe birou. Scriu atatea amanunte pentru ca nu am gasit mare lucru pe net despre comportamentul si cresterea unui singur exemplar. Sa fie de invatatura…
Locul de pe gat unde a fost ranit s-a vindecat in totalitate dar nu i-au mai crescut (inca) pene.
As avea alte intrebari:
1. Cum se determina sexul? Printzul are un comportament bataios si e colorat pe gat in nuante de verzui si mov.
2. Ce dimensiuni ar avea o casuta pentru o pereche de porumbei? as vrea s-o pun in exteriorul ferestrei.
Va multumesc,
Dragos
LIKE! Cand dau peste cineva ca tine parca mi se lumineaza ziua.
Primele intrebari le-am lamurit. La ultimele doua ar fi asa:
1. La cat de mult canta si cat e de bataios, eu as zice ca sigur e mascul.
2. O boxa pentru o pereche intr-o crescatorie unde sunt zeci de boxe si perechi de porumbei, are urmatoarele dimensiuni aproximative: 50 cm lungime, 40-50 cm latime, 30 cm inaltime. Dar iti sugerez s-o faci in balcon daca se poate, si nu la geam.
Cu o sursa de grit in Bucuresti sper sa te ajute colegii de acolo, eu sunt in provincie. Si iti mai recomand Vitamineral.
Dragos, ai un suflet minunat.
Vei constata ca Ciobi intelege mai multe decat inteleg oamenii, atunci cand vorbesti cu el. Si ca va zbura in vazduh cu toate grijile tale.
Salut , si bine ai venit in randul nostru . Cine iubeste animalele si pasarile se spune ca are suflet mare . Sigur e mascul . Tinand cont ca nu face parte din rasa Calugar (glumesc ) cauta-i o pereche . Cusca la dimensiunile spuse de porumbei.ro . Mancare si grit sigur gasesti in bucuresti . Acceseaza siteuri de specialitate . Sa traiesti si sa te bucure .
1. da unii porumbei naparlesc dintr-o data si raman golasi
2.da , isi schimba putin culoarea la primul naprlit apoi ramane asa toata viata
3. ar trebuii sa iasa afara cand se simte el pregatit poti iesii tu macar pe balcon sau scos la geam fara sa il gonesti
4 .alege mancare doar ce vrea el pentru ca are la discretie dupa cum se vede in poza
5. grit se gaseste aproape la orice farmacie veterinara, costa in jur de 2,5-3 lei kg cel varsat, contine scoica, caramida, pietricele (si trebuie sa fie la dicretie, manaca singur cat ii trebuie si cand ii trebuie)
Frumos gest, felicitari !
frumoasa relatare.
In legatura cu gritul: duminica, in sectorul 1, langa parcul Bazilescu, in Piata “16 Februarie”, la targul de pasari, se gaseste grit din belsug, ambalat si vrac, precum si multe alte produse pentru porumbei, dar si mancare la sac.
Sanatate!
O frumoasa prezentare si un gest nobil!
Se poate ‘citi’ foarte usor acea frumusete de la inceputul pasiunii…
salut daca incepe sa gurluie mereu inseamna ca ie mascul daca nu prea gurluie inseamna ca ie porumbita
Referitor la cele doua intrebari:
1. Masculul o sa inceapa sa cante (lasa capul in jos intr-un loc drag lui pt. a cloci si cheama la cuib, “gurluie” mai exact.Daca da semne ca-si infoaie coada cand iti sare-n cap este femela, daca doar se pune si scoate sunete diverse este mascul…
2. la fereastra nu merge sa-i faci cusca, ii tebuie totusi spatiu, daca ai balcon este perfect si suficient un metru din balcon, inaltimea la fel este de ajuns, o sa-si faca singur cuib si intr-o cutie de carton introdsa de tine acolo mai apoi…
Cand o sa constati ce-i mascul sau femel mergi in piata si-i cumperi perechea…ai grija pasarea cumparata sa nu fie libera pt. ca-ti pleaca…ii ti inchisi pe ambii pana ai puisori marisori la ei, apoi poti sa-i lasi liberi…chiar daca o sa-ti plece femela ai puisori din el si d-aici se inmultesc singuri….
Inca un sfat, cumpara-i mancare pt. porumbei nu pt. canari…la aproape orice farmacie veterinara gasesti mancare la sac pt. porumbei, la fel si gritul…1kg de grit iti ajunge pt. un porumbel jumatate de an…sa-i cumperi si un drob mic de sare…o sa vezi ca ciocaneste pe el…
spor la treaba…
procurarea gritului iti pune probleme?atunci ia o caramida de pamant ars faramo cu ciocanul cam de marimea boabelor de mazare si lasai la discretie ,coaja de ou coapta si faramata sau scoica de asemenea contine minerale cat despre deosebirea geamurilor unui bloc reabilitat termic nu cred ca ar fi o problema porumbeii de concurs vin de la peste 1000 km al tau chiar daca nu e de rasa nu se poate pierde nici el pe o raza de catva km eu cred ca a fost prea entuziasmat de zbor sau poate lai suparar cu ceva si se lasa rugat ,are si el personalitate de,realitatea este ca daca nu a inceput zborul la varsta normala cca 5 saptamani se acomodeaza ceva mai greu dar apoi totul revine la normal ,cat despre cusca dimensiunile unui compartiment lea-i primir deja dar orienteazate la spatiu pentru mai multe de acelas fel odata intrati in sange porumbeii sunt precum fetele alea “coca si ina” nu prea mai scapi BAFTA !
:)) deci intai stai sa ma dau pe jos de ras vreo 5 minute…..gata… Acum, super porumbelul, buna ideea cu punga in geam, foarte interesant ca e pretentios, bun, acum daca sta la pervaz, pot sa-i faci o cusca de 20cm latime, 20-25cm inaltime si 40 lungime…..intelegi cum ar veni….., am sa atasez mai diseara o poza cu o schema. apoi, daca tot bate la tastatura, pune-l pe post de copist:)), foarte haios, fii atent cand o sa inceapa sa se maturizeze complet, o sa il vezi cantand, daca se invarte in canta din gusa, e cocos, daca nu invarte si canta din gat, adica de sub cioc, e porumbita, iti dai seama dupa timbru vocal dupa felul in care canta si dans. Fa-i o treaba cu cusca, fiindca daca e mascul, va pleca dupa pereche si daca nu are locul lui pe care sa fie stapan se muta la ea acasa, de obicei ei se muta acasa la ele daca n-au locul lor bine hotarat pe care sa fie stapani.
ade1999 ce inseamna la tine ‘gurluie’…ce vocabular avem unii dintre noi si ce mod de exprimare..
BIG LIKE !
Frumoasa poveste , amintiri din copilarie pentru mine . Si eu am primit de la un prieten de joaca un pui gasit sau luat dintr-un cuib . De abea asteptam sa ajung acasa de la scoala sa pot sa-i dau de mancare si sa-l admir . A fost cel mai valoros porumbel pentru mine pe care l-am avut cu totul ca a fost DOAR un porumbel comunitar .
M-am bucurat multi ani de el , cand mergeam in concediu la munte unde parintii au avut o casa , porumbelul si cainele faceau parte din familie . Blandetea l-a costat viata , fugind pe drumul forestier dupa mine . A fost calcat de masina padurarului care defapt stia ca porumbelul este bland si nu prea se fereste .
Nu trebuie neaparat Grit sau alte specialitati , un pic de nisip si eventual un pic de caramida pisata poate si un pic de tencuiala veche , coji de oua etc echivaleaza .
Ai mare grija cu sarea, multi porumbei au murit de la sare pentru ca au mancat prea multa. Eu nu le-am dat niciodata si nu au nicio problema. Se spune ca unele grituri contin si sare. Prefer sa le dau niste paine, contine sare.
frumos foarte frumos acest topic.
Este suficient sa-i oferi 1 lingurita plina cu sare dizolvata in 5 l apa o data pe saptamana . Nu stiu ce vei face cu restul de 4 l si 900 ml ramasi :-)
salut… poti sa-i cumperi mancare la sac pentru porumbei si sfatul meu nu-i mai da malai:D numai bine si sper ca in curand o sa ni te alaturi:D
Vant in pene!
Impresionanta poveste! Va felicit pentru gestul dvs.! Familia noastra este preocupata de columbofilie si de vreo 12 ani chiar ma ocup personal de cresterea porumbeilor;sfaturi vad ca ati primit suficiente ,legate de cusca, hrana ,etc.,insa va pot da un sfat din propria-mi experienta: cantati-i si veti vedea ce efect minunat are muzica pentru el.In rest va doresc sanatate amandurora!
Vezi modele de boxe pe internet. Recomandat este o boxa cu gratar si tava sub gratar unde sa se stranga dejectiile mai ales daca ai sa pui cusca pe fereastra, oricum ar fi f comod si pt tine . Cusca ar arata curata mai mereu iar curatenie scoti tava odata pe saptamana si in 5 minute totul este gata. Daca ii cumperi pereche sa cumperi si 2 oua false din piata ca altfel te vad cu sufrageria voliera. Da o cautare pe google si cauta magazine de profil columbofil din Bucuresti si sigur ai sa gasesti unul. Apoi nu trebuie sa mai faci nimic decat sa mergi acolo si vei primi toate informatiile si raspunsurile la intrebarile tale.
e frumos ce faci pt porumbel si cu sarea eu zic la fel ca nu are rost sa te grabesti si nu e nevoie pt el ca riscant sa moara daca mananca sare si nu linge cum se zice ,eu am patito si invatal pe porumb si grau, si mai rar mancare pt papagali ,asta e parerea mea sa te bucuri de el si de zborurile lui cat mai multi ani
Buna ziua,
Am gasit acum 2 saptamani un puiut de porumbel, mai mult mort decat viu, care avea un ochi plin de sange si puroi. L-am dus la un veterinar care mi-a spus ca are o boala virala, a facut 6 zile antibiotic.
Era mort de foame si de sete, nu manca nimic, bea doar apa. Ma chinui si-i dau grau si porumb in gusa cu mana. La ochisor acum ii pun picaturi dar e f. rosu , e inflamat si nu-i trece. Medicul a spus ca va trebui sa-l mai las pana luni cand o sa-i scoata ochiul si o sa-l coasa acolo, fiind in permaneta un focar de infectie.
Sunt f. trista ca ramane cu un ochi. Temerea mea cea mai mare, vizavi de aceasta infirmitate, este ca nu va mai putea manca singur. Stie cineva daca un porumbel care vede cu un ochi, poate manca, sau zbura ?
Eu ma angajez sa-i cint … e bine?
Pif poz 11 nu te-a lasat inima sa nu jignesti omul? Eu cred ca sti sigur ce a vrut sa spuna ade1999 dar asta e ,dece sa spui ceva frumos cind poti jigni .
@ Anca: da, poate si zbura si manca, la mancare o sa ii vina mai greu pana se adapteaza dar daca ii sunt servite boabele intr-un vas gramada ca sa nimereasca va invata sa manance. vorbesc din proprie experineta am avut un mascul la tara lovit rau de uliu si care si-a pierdut ochiul si a trait asa, scotea pui, zbura normal decat ca nu prea nimerea boabele cand erau imprastiate dar la gramada manca fara probleme .Sunt cam rezervat in privinta scoaterii ochiului, porumbeii au putere foarte mare de refacere si cred ca isi revine cu antibiotice, curatarea ranei dar trebuie avuta rabadare
@ infamous, multumesc pt. raspuns. nu l-am dus sa-i scoata ochiul, ma lupt cu picaturile, dar nu vad imbunatatiri. am incercat sa pun poze aici dar nu vad cum.
eu stau la bloc, nu-l pot tine si chinui in balcon vesnic, de aceea sunt asa ingrijorata in caz ca nu se va descurca.
sfatul tau cu boabele la gramada o sa ne salveze pe amandoi, multumesc din suflet, apa vad ca a invatat sa bea.
foarte frumos mi sa luminat ziua…
like
am 80 si am alergat dupa unu luat de uliu 1 km si lam salvat si sa refacut e bine mai putin un ochi
Buna seara! In primul rand vreau sa va multumesc pentru articol, deoarece am regasit in totalitate comportamentul puiului de porumbel ce l-am gasit acum o saptamana pe pervazul scarii blocului, iar de atunci nu se mai dezlipeste de noi. Arata asemanator cu poza in care va sta pe cap, negricios si ii lipsesc cateva pene din crestet. A invatat sa ciocane la usa atunci cand il mai lasam pe scara blocului, iar in casa sta numai in picioarele noastre, pe umar sau pe cap. Pana acum l-am hranit cu paine proaspata si malai, dar o sa urmez sfaturile prezentate in articol. Am cateva intrebari insa:
1) Cand motzaie pe umar sau pe cap, scoate un zgomot ca si cum sforaie sau ca un porcusor. La fel face si cand pui mana pe el sa il mangai. E normal?
2) Doarme destul de mult. Dupa el ar sta toata ziua cocotat pe noi, isi umfla penele, se lasa pe vine si inchide ochisorii. Pe noi nu ne deranjeaza, doar sa ne asiguram ca e un comportament normal pentru varsta lui.
3) Din cand in cand mai are un tremurici, in special daca se trezeste brusc de vreun sunet mai puternic.
Va multumesc mult.
Toate cele bune
Diana
Buna ziua, ce s-a intamplat cu Ciobi, pana la urma?
Eu am gasit un pui de porumbel cazut din cuib acum 2 luni, in septembrie adica. L-am hranit in cioc, dupa sfatul veterinarului, s-a vindecat si gheruta afectata de cadere. Am trecut si prin perioada de ciugulit de prin casa si degetele picioarelor, aterizat pe umar si uguit la mine. Si-a revenit, a si zburat pe fereastra balconului, dupa o luna. Acum revine si mananca, uneori bea si apa pe care i-o las pe pervaz. Dar e salbatic, sta aproape, dar nu mai vine in balcon. Pare ca e cam singuratic, de 2 saptamani e liber si e mai slabut decat alti porumbei. Si mai ciufulit. O sa incep sa ii fac o casuta din carton, cu strat impermeabil, poate se obisnuieste, fiindca sta mult in frig si e zburlit. Sper doar sa fie sanatos si voios.