carte-stevenvanbreemenIarna si primavara reproducem pasari pentru echipa de curse. Vara si toamna reproducem pasari de prasila. Nu trebuie sa omiteti niciodata sa pastrati materialul genetic al pasarilor Dvs. de prasila cele mai bune. Folosim consangvinizarea pentru a pastra acele gene. In general, atunci cand imi planific perechile pentru echipa de curse folosesc 3 variatii:

a. incrucisari directe folosind o pasare incrucisata din familia mea cu un porumbel strain
b. intoarcerea unei incrucisari de succes in familia mea, pe cat posibil, astfel incat din rasa mea sa se pastreze aproximativ 75%
c. imperecherea acestor “trei sferturi” (75% rasa proprie) cu o pasare cu vitalitate suficienta din famila mea

Putem să concurăm cu încredere cu păsările acestea tinere, rezultate din aceste împerecheri. Dacă toate celelalte circumstanţe sunt favorabile, atunci ele vor avea rezultatele scontate.
Dacă păstraţi ordinea de mai sus (a, b, c) în reproducerea dvs, după câţiva ani vă veţi fi construit o familie bună, fără a fi nevoiţi să folosiţi consangvinizarea. Când spun consangvinizare, mă refer la perechi apropiate, cum ar fi, tată şi fiică sau mama cu fiul ei. Acest tip de împerechere este menit să consolideze materialul genetic extra al unei păsări de prăsilă excelente. Vreau să subliniez: o pasăre de prăsilă excelentă! Consangvinizarea presupune fixarea trăsăturilor. Asta presupune atât trăsăturile bune, cât şi cele rele. Aşadar, motto-ul pentru consangvinizare este: consangvinizaţi doar atunci când aveţi în posesia dvs. o pasăre de prăsilă excelentă.

Citat din cartea “Drumul spre succes: imperecherea, reproducerea si selectia” de Steven Van Breemen.
Click aici pentru detalii despre carte.