Iarna si primavara reproducem pasari pentru echipa de curse. Vara si toamna reproducem pasari de prasila. Nu trebuie sa omiteti niciodata sa pastrati materialul genetic al pasarilor Dvs. de prasila cele mai bune. Folosim consangvinizarea pentru a pastra acele gene. In general, atunci cand imi planific perechile pentru echipa de curse folosesc 3 variatii:
a. incrucisari directe folosind o pasare incrucisata din familia mea cu un porumbel strain
b. intoarcerea unei incrucisari de succes in familia mea, pe cat posibil, astfel incat din rasa mea sa se pastreze aproximativ 75%
c. imperecherea acestor “trei sferturi” (75% rasa proprie) cu o pasare cu vitalitate suficienta din famila mea
Putem să concurăm cu încredere cu păsările acestea tinere, rezultate din aceste împerecheri. Dacă toate celelalte circumstanţe sunt favorabile, atunci ele vor avea rezultatele scontate.
Dacă păstraţi ordinea de mai sus (a, b, c) în reproducerea dvs, după câţiva ani vă veţi fi construit o familie bună, fără a fi nevoiţi să folosiţi consangvinizarea. Când spun consangvinizare, mă refer la perechi apropiate, cum ar fi, tată şi fiică sau mama cu fiul ei. Acest tip de împerechere este menit să consolideze materialul genetic extra al unei păsări de prăsilă excelente. Vreau să subliniez: o pasăre de prăsilă excelentă! Consangvinizarea presupune fixarea trăsăturilor. Asta presupune atât trăsăturile bune, cât şi cele rele. Aşadar, motto-ul pentru consangvinizare este: consangvinizaţi doar atunci când aveţi în posesia dvs. o pasăre de prăsilă excelentă.
Citat din cartea “Drumul spre succes: imperecherea, reproducerea si selectia” de Steven Van Breemen.
Click aici pentru detalii despre carte.
TATA FIECARE IMPERECHEAZA CUM SE PRICEPE. NU CRED CA EXISTA UN SECRET….AM VAZUT CA UNII II FAC DUPA CULOAREA OCHILOR, ALTII DUPA FORMA ARIPII, DUPA STATURA…..EU UNU MA UIT IN OCHII LOR SI NU VAD NIMIC..da poate sunt eu chior>) .
IMPORTANT ESTE SA ACCEPTAM COMPETITIA , SA FIM FAYR PLAY IN RELATIA CU CEILALTI COLUMBOFILI SI SA TRATAM CU RESPECT PORUMBEII…DESPRE ASTA ESTE VORBA..RESPECT SI COMPETITIE…FARA FRICA PANA LA 1500KM SI MAI MULT:)
CRACIUN FERICIT LA TOATA LUMEA , SI 2015 SA VA ADUCA SI MAI MULTE SATISFACTII PE PLAN COLUMBOFIL SI PERSONAL.
LA MULTI ANI!
Are mare dreptate colegul de mai sus.Ce sa spun la multi ani si sarbatori fericite
Eu am o ,,familie” deja usor consangvina. Pot spune ca am avut succes cu imperecheri gen : nepot+ matusa sau nepoata+unchi.
Insa cel mai mare avantaj (cred ca) este faptul ca imi cunosc fff bine porumbeii si cum transmit ei mai departe.
Acum , serios, cum ar fi sa stim totul. Cred ca ne-am plictisii teribil.
Sarbatori fericite!
io ai las sa se inperechieze la dragoste la prima vedere urmaresc doar sa nu fie frati ,in 2014 cu metoda asta am zburat pui si am o singura pierdere ,mai fac si cate o perechie din interes gen IRINEL CU COLUMBEANCA dar nu prea iese nimic ,unde dragoste nu este nimik nu este parerea mea personala .LA MULTII ANII TUTUROR
Bag de seama ca numai copii comenteaza pe-aici. Copii , somn usor si asteptati-l pe Mos Craciun!
foarte frumos sarbatori fericite bfta si vant in pene
Cel mai bun cu cel mai bun ,cred ca nu este rau ??? Sarbatori Fericite
si daca cel mai bun cu cel mai bun nu se potrivesc ce facem?
Foarte placute si interesante aceste articole despre imperecheri si reproductie. Mai ramane partea cu selectia care pt mine e mai dificila.
as fi curios sa ati vad rezultatele tele cu porumbei RADULE si pe ce ruta zbori si in ce concurenta si dupa aia mai vorbim la cine vine MOS CRACIUN
pasarea cea mai urata si nesuferita da rezultatul cel mai bun apoi il iubim cel mai mult. iar mama campionului era o zburatoare mediocra s-a pierdut la o etapa scurta iar tatal a fost luat de soim …oare voi mai nimerii un asa cuplu? poate intr-o alta viata.columbofilia e o arta si un mister, de aceea o iubim .la multi ani tuturor romanilor
super com nr 1
AM UN MASCUL DE 2007 CARE SA IMPERECHIAT CU UNA DIN FIICELE LUI DE 2014
ETE BINE ,NU MI SA MAI INTIMPLAT ASA CEVA PINA ACUM SI CRESC PORUMBEI DE 12 ANI
FEMELA A OUAT ACUM 2 ZILE
SA LAS OULE SAU SA LE ARUNC
CE MA SFATUITI
Eu as spune sa lasi oaule sa vezi ce se va primi!
La norok deja:)
Sarbatori Fericite,si vint in pene:)
Nu mai consangvinizati toate ciorile ca nu faceți decât sa-i înmulțiti . Uitativa si voi la crescători mari cum procedează numai pe campionii se face așa ceva dar campionii Adevărați
Pt gygy….fiecare face ce vrea in cusca lui.nu ai nici un drept sa faci ciori porumbeii altcuiva.i.i fii tu vreun mare campion si nu stim.
Ei bine domnilor, degeaba va uitati in ochii lor daca nu stiti ce sa cautati, degeba priviti si analizati o aripa la un porumbel daca de asemenea nu stiti ce sa urmariti, degeaba il pipaiti si il mangaiati daca nu ati avut niciodata in mana un porumbel care a zburat si a catigat curse de la 120km pana la 900km si mai mult.In ceeace priveste articolul se refera la pastrarea materialului genetic si nici de cum la imperecheri dupa ureche iar pastrarea metrialului genetic presupune ca aveti ce sa pastrati si ce sa conservati si aici doar putini cerscatori au cu adevarat cu se sa lucreze.Daca este asa cum comentati de ce vi se ascut toare simturile cand auziti de porumbei din familii celebre si consacrate belgiene,olandeze si mai nou Germania vine tare din urma.
Com13. si ce a castigat sau prin ce s-a evidentiat masculul tau ca sa ii patrezi genele printr-o consangvinizare atat de stransa? despre asta este vorba in articol. Da daca a fost primul macar la doua zboruri pe lansare merita sau daca este rasa de frumuseti este ceva care sa transmita mai departe insa fara sa urmariti ceva anume degeaba ii consangvinizati doar asa ca ati auzit ca se practica.
Noi romani atata timp cat zburam porumbeii la znop (100-200 porumbei ) nu vom avansa deoarece bine spunea intrum comentariu anterior inmultim porumbeii fara ca acestia sa fi dovedit ca merita sa ramana in voliera peste iarna.Va doresc un 2015 cu multe realizari personale si columbofile!
Multi scriu si sint deacord ca din cupluri ce sau imperecheat dinguri-au esit multi campioni…
Singuri-cer scuze…
Lumea incearca sa studieze genetica, sa inteleaga porumbelul… si vine cateun comentariu d-asta cu imperecherea la liber de-ti moare tot cheful. Orice copil poate sa-i imperecheze la liber, nici macar nu are sens discutia.
Daca as avea vreodata 20 de ,,piese rare,, i-as lasa la liber. Pana atunci e mult mai mare placerea de a face eu perechile.
Buna seara!
In esenta, articolul este despre metode de reproducere a pasarilor pentru echipa de zbor si metode de reproducere a pasarilor pentru matca.Cele 2 etape, dupa parerea mea, se succed in permanenta.Pornesti de la un campion zburator, pe care-l consangvinizezi strans, imperechindu-l cu mama/ bunica/sora.Puiul consangvin rezultat, dupa selectie, care vizeaza cumularea caracterelor dorite, trece in echipa de matca. Acolo, se incruciseaza cu un alt produs consangvin, obtinut dupa aceeasi schema, dar dintr-o linie diferita. Astfel se obtine un produs hibrid care, datorita efectului heterozis, recapata vitalitatea pierduta de parintii lui la consangvinizare. Si alternanta continua.
Toate bune si frumoase pana la selectia consangvinilor pentru matca. Sa spunem ca din tata x fiica scoti 8 pui pentru matca. Cum ii selectezi? Ca doar nu ii bagi pe toti 8 si nici nu pot fi zburati, neavand vitalitate. Daca ii zbori vor veni cei cu vitalitate mai mare, adica exact aceia la care consangvinitatea nu preseaza asa tare dar ei fiind totodata cei care au concentrat cel mai putin genele, adica ce ne intereseaza cel mai putin. Si Anker, profesorul lui Steven spune ca cei pe care se vad cel mai clar efectele consangvinizarii sunt si cei mai bine “concentrati” si deci buni pentru reproductie.
Eu reproduc mult in consangvinizare, mai strans sau mai putin strans. Recomand tuturor sa practice tipul asta de imperechere. Inca nu am vazut scaderea vitalitatii, dimpotriva pasarile arata din ce in ce mai bine. Probabil au fost hibridate zeci de ani si pana cand o sa ajung eu la scaderea vitalitatii mai e cale lunga. La astfel de topice e si greu sa te apuci sa scrii ca iti sar toti habarnistii in cap. Astia care daca o carte nu poze nu o pot citi.
In prezentarea cartii este specificat,porumbei.ro. ,,subliniez:o pasare de prasila excelenta” asa zice nu? Pai daca e o pasare de prasila excelenta,poti sa consanguinizezi fara dubii… A,ok…cum ajungem sa stim ca e o pasare de prasila excelenta… Daca a zburat bine,daca a reprodus bine. Apropo’ de asta…mi-a fost dat un pui de aarden,crescatorul respectiv a facut perechea special pt a-mi da puiul asta,pt ca vroiam un aarden pur. Un mascul exceptionat castigatorul cursei overwater…in fine. A incrucisat tata cu fiica,puiul nu a resistat. In voliera parca toti aveau ceva cu el,cu ea,era femela. Toti o bateau,parca era de pa alta planeta,era mereu singura. Manca singura,nu avea probleme,dar avea ceva aparte care ceilalti nu suportau…era slaba de caracter,retrasa…La a treia iesire afara,a disparut… Probabil rapitorii au papat-o,sigur au papat-o ca n-avea frica de nimeni si de nimic… Daca as fi tinut-o inchisa,poate o salvam,dar nu eram prea sigur ca ar putea reproduce. Asa am vazut ce inseamna depresia de consanguinizare…
o carte buna de citit este .SANATATEA,BOLILE-MANAGEMENTUL PORUMBEILOR,scrisa de .DR.COLIN WALKER vo recomand forte interesanta cartea .aaaa si pentru necititori are si multe poze
GYGY joaca in prahova si vezi daca poti sa iesi campion la FCPR ati spun io ca nici pe ostrada nu poti sa iesi campion pe FCPR NICI GAND poti sa ai tu toti VANDENABELI SI VAN DYCY DIN BELGIA
Povestea continua . Incrucisarea implica cam multa diversitate , consangvinizarea necesita mai multe cunostinte. Lucrurile astea duc impreuna la necesitatea de a tine mult mai multi porumbei. Ceea ce este destul de greu. Asa ca … povestea continua.
Am scris comentul de mai sus si am sters din el si al sters cam mult :)) vroiam sa zic ,,mascul exceptional castigatorul cursei nocturne,porumbel de ap overwater “
@petre-parerea mea este ca faci o mare confuzie; depresia de consangvinizare nu este o boala, porumelul consangvin de care povestesti suferea de o boala psihica scoasa la iveala de consangvinizare si trebuia eliminat si nicidecum reprodus-conanvinizarea fara selectie si eliminare nu are niciun rost iar pentru sistemul nervos cea mai buna selectie se face prin zboruri-pana la ce distanta si cat de des, este o alta discutie
La multi ani tuturor
Daca columbofilia ar fi asa de simpla, am cumpara toti numai campioni si am reproduce numai campioni. Secretul marilor columbofili consta si in ARTA IMPERECHERII. Cum dr. Bricoux a spus cand i-a vandut porumbeii lui Traian Nitescu ITI DAU CAMPIONI DAR NU SI PE CRESCATORUL LOR, S-A REFERIT NU NUMAI LA CRESTEREA PORUMBEILOR DAR mai ales la REPRODUCEREA lor.In columbofilie in afara de porumbei buni.medicamente, hrana si cotete,trebuie sa ai si noroc. Probabil ca la multi ni s-a intamplat sa reproducem un porumbel valoros dintr-o pereche, iar peste 1,2,3, ani sa nu mai reusim sa scoatem nici macar un exemplar de top din aceeasi parinti. Trebuie toti sa perseveram sa incercam sa imperechem porumbeii dupa calitatile lor reale pe care le-au dovedit la zbor si nu dupa hartii frumos colorate. Ganditi-va daca nici cei de la statiunea NATURAL nu au reusit sa reproduca numai campioni, dar in schimb au consevat foarte bine liniile de porumbei. Multa bafta si SARBATORI FRUMOASE LA TOTI
Interesante aceste articole, este internetul plin, daca citesti prea multe ajungi sa fi mai habarnist decat la inceputuri, vestiti doctori si campioni se contrazic prin articole despre teoria ochiului, aripii, sternului, musculaturi, etc…altii spun ca doar cosul alege, etc…cat despre cosagvinizare totul se rezuma la -“pastrarea caracterelor si performantei unui individ in cati mai multi porumbei din crescatoria proprie”-o teorie simpla spune ca un porumbel foarte bun zburator cat si reproducator din crescatorie, trebuie imperecheat cu cel mai bun zburator din el (fiu-fiica), produsii trebuie pastrati la matca, iar acestia trebuiesc reimperecheati cu un alt bun zburator…
Parerea personala este ca sunt doar simple teorii, nu cred o iota din asa ceva si intr-un secol al vitezei n-am timpul necesar (2-3ani) sa fac incercari cu produsi din produsi, ca sa scot un mare nimic, poti incerca dar cu maxim 2 produsi cosavignizati(oare stim care-s aceeia?), daca ai suficient loc in crescatorie si multa rabdare, eu unul n-am ! Cum dintr-o pereche buna de reproducatori o singura data reproduce un numar 1 din multe zeci depui, asa si din cosagvinizare doar la noroc stii care este acel pui cosagvinizat ce va transmite bine mai departe sacrificand multe sute de pui aiurea din fratii si surorile lui…
Marian,cum se manifesta depresia de consanguinizare,ia sa te auzim :)
Este o singura cale de a iesi din ceata,com 32,ii selectezi,ad ii zbori…
@petre-intrare in forma;recuperare dupa efort etc.
O super carte din care poti invata cum poti ajunge campion si cum te poti mentine acolo. Iar van breemen este printre cei mai tari din lume doar ca nu a facut compromisuri cu vanzatori de iluzii gen pipa si atunci familia lui de porumbei nu o promoveaa nimeni. Se promoveaza raw sablon desi in realitate nu exista asa ceva
Marian,daca spui in gluma crea ce spui,nici o problema :)) macar spune ca e o gluma,sa nu invete lumea gresit,dar daca esti convins de ceea spui…mai citeste si tu pe internet,prin carti…