La voi cum merge cu consangvinizarea? La mine bine, doar ca un pui a murit. Si celalalt nu a iesit din ou.
Imperecheasem tata + fiica. Poate ca nici anotimpul nu e potrivit pentru a scoate consangvini stransi care prin definitie au probleme de imunitate dar nu cred ca mai incerc atat de apropiat, chiar daca reproductia cu hibrizi e loterie totala. Am avut insa reusite cu imperechere de frati buni sau alte rude mai putin apropiate.
Eu nu am consangvinizat, deocamdata. Inca nu am avut parte de o pasare atat de buna pe care sa o lucrez in consangvinitate. Simt, totusi, ca descoper una. Simt!
P.S: imi pare rau pentru pui!
Mai degraba salmoneloza
CONSANGVINITÁTE s. f. Raport de rudenie între persoane care au același tată, dar nu și aceeași mamă. – Din fr. consanguinité.
sursa: DEX ’09
CONSANGVINIZÁRE s. f. (Biol.) Metodă aplicată în lucrările de selecție și de ameliorare, care constă în fecundarea efectuată între organisme înrudite. – Din consangvin.
sursa: DEX ’09
Se pare ca terminatia primului cuvant tine strict de tata. La al doilea e ceva mai larg sensul.
Pai salmoneloza – pe fondul unei imunitati slabe.
Si daca erau din linii diferite mureau. Anul asta am avut probleme si cu salmoneloza si cu e coli de concidioza si tricomonoza nu am avut nici un porumbel bolnav. Cand un pui mic este infecta cu salmonella in principiu moare indiferent din ce provine. La maturi boala trece aproape neobservata
Dar cum au scos respectivii parinti tot anul peste 10 pui sanatosi cu alte perechi?
Am avut o încercare mama -fiu .. ideal era tata -fica dar…nu s a putut,Si mi a dat un pui cu 2 degete lipite gen laba de rata in prima serie.Perechea următoare a fost normală!
Am scos pui din semifrati…Zburata anul acesta 5 fonduri, clasata la doua. Am scos Mascul din tata si fica pus la pereche cu o femela dintr.o alta semisora de pe tata, adica femela ii venea verisoara si nepoata in acelasi timp. Produsul a facut anul acesta maraton si general. Pe provincia Moldova face si maraton extrem.
Cred ca consagvinizarea fixeaza anumite caracteristici bune.Recomand.
Se aplica foarte bine dar in anumite conditii , o consagvinitate atat de stransa . In prima faza imperecherea pleaca prin incrucisare (unei familii consagvine ) intotdeauna cu porumbei de categorii diferite ( maraton – viteza , demifond – maraton , viteza – fond etc.) . Facand astfel le implementezi puilor o vigoare mai mare , au un plus fata de parintii lor , caracteristici distinctive . Numai daca a rezultat un pui cu rezultate deosebite in concursuri care si-a surclasat parintii (“femela in cazul de fata”) , te gandesti sa revigorezi familia de baza si cel mai simplu si rapid este consagvinizarea stransa tata-fiica. Poza spune multe , dar moartea puiilor nu e neaparat cauza principala precedata de o astfel de imperechere. Vorba multa saracia omului cum se spune, subiectul in sine e mult mai amplu e munca de ,,detectiv” consagvinitatea . Numai bine.
Cred ca destul de mult conteaza si cat de asemanatori sunt genetic… cand se impart cromozomii si iau de la mama sau de la tata, cand se face media si cand nu, caractere dominante sau recesive… La mine fiica asta e identica cu tatal atat fizic cat si psihic, daca ma uit mai de departe ii confund. De-a lungul anilor cu diverse femele el a dat si alti pui care nu seamana mai deloc cu el.
Nu am rabdare cu asa ceva dar era interesant sa incep din primavara si sa scot 10 pui sa vad rezultatul.
Anul acesta prima oara cand imperechez doi frati buni intre iei ( ambii campioni) singura problema ca a iesit cate un pui din doua serii de oua.
Puii f bine arata…si ma gandesc la primavara sa scot sa si zbor din astfel de imperecheri.
Ce ai facut tu e incest nu consangvinizare ! ! !
Consangvinizarea, este bine sa se faca intre bunici si nepoti sau stranepoti, pentru ca ulterior sa se tina din ce in ce mai strans. Totul se face treptat, iar ulterior mai vii cu un sange strain si mai ramifici pachetul de gene pentru a nu rezulta produsi “defecti”. Toate rasele sunt rezultatul unor consangvinizari, insa, nu facute dupa ureche.
Lăsați porumbeii să năparlească , sant lipsiți ce calciu
Fara consangvinizare pe exemplarele de top descoperite de noi zburam doar cu porumbeii altora.
Am facut 2 imperecheri in consangvinitate stransa:
-1 – am imperecheat, in septembrie 2016, o femela buna reproducatoare cu fiul ei(bun zburator, locul 2 Expo 2016 As Maraton UCP). Un pui a murit cam la varsta puiului tau, celalalt traieste si acum, are vitalitate buna, e fertil, fara defecte vizibile(doar o pupila f mare); am reprodus mai multi pui sanatosi din el, prin incrucisare cu sange nou.Ii voi testa anul viitor si voi reveni cu concluzii;
2 – am imperecheat, in martie 2017, un mascul bun zburator cu propria fiica (o tardiva de 2016). Din 2 oua au rezultat 2 femele care s-au dezvoltat normal, doar ca talia lor s-a diminuat.
Totul este legat de jocul cromozomilor. Cartea “Rebusul zburatorilor”, a profesorului Anker, explica f clar. Exemplarele tarate, mai mici, cu vitalitate mica, cu depresie de consangvinizare, au sanse mai mari sa fi dublat caracterele de interes pentru noi, dar si defectele.
Exemplarele viguroase, aparent neafectate, desi provin din consangvinizare, au structura genetica de hibrizi(desi am imperecheat mama x fiu, fiul a transmis in pui cromozomii paterni, nu tot pe cei materni, ca sa-i dubleze si sa obtinem un potential efect scontat).
De asta-i fascinanta genetica, pentru ca nu poti generaliza “reteta”.
Multe felicitari, Andrei, pentru subiect si pentru incercarea practica! Te sfatuiesc calduros sa continui, dar numai cu exemplare de top, pentru a nu pierde timpul. Succes!
Părerea mea e să se împerecheze doar din nepoți,unchi verișori…
Consangvinizarea este folosita pentru fixarea caracteristicilor,bune,ne dorim noi,dar poate fixa caracteristici nedorite.Porumbeii respectivi se elimina fara sa mai stai pe ginduri …asta saracul s-a autoeliminat.
Un prieten mai in varsta,care foloseste consanguinizarea,imi zicea : consanguinizarea trebuie facuta pe verticala ( bunic-nepoata,tata-fiica…)si nu pe orizontala ( fratii intre ei,nepotii…etc) . Consanguinizarea pe verticala scoate in evidenza calitatile,cealalta defectele. È adevarat, anumite malformatii pot sa apara,dar nu dupa prima imperechere… Apropo’ de asta,ma gandeam la gainile bunicii… Tinea un cocos 4-5 ani la rand si nu apareau malformatii. Doar ca dupa o perioada, gainile incepeau sa aibe probleme. Imunitate scazuta din cauza consanguinizarii… Numai atunci schimba cocosul.
Dupa cum ati spus unii din voi! consangvinizarea este buna,dar nu in toate cazurile este potrivita.Eu am avut o pereche de frati din care nu am reusit sa duc nici un pui la maturitate pentru ca mureau inainte dea le da penele.Am avut si mama-fiu din care am si vindut 2 pui in Cimpul Lung.Acei pui dupa cum imi spunea acel baiat,nu aveau limita la zbor.Cind toti porumbeii coborau,ei ramineau singuri in aer si continuau sa zboare de nebuni.Nu am pastrat legatura in continuare pentru ca el sta mai mult afara,si nu stiu ce sa intimplat in continuare cu ei.Am scos si eu multi pui din acea pereche si sa dovedit a fi o perereche mai mult decit reusita.De la anul va trebuii sa introduc un nepot deal femelii pentru ca masculul a fost omorit de dihor.Mai am multi fi din cei 2 dar vreau sa incerc si cu un nepot de-al ei care arata bestial din toate punctele de vedere.Tot din aceasta femela am alta pereche de frati care la fel se vad a da pui foarte buni.Femela este de Aarden si tin atit de mult sa extind aceasta linie pentru ca sint ca caii fara splina !
Una din cheile columbofiliei este consangvinizarea. Alta cheie este rabdarea. Aceste chei sunt tinute impreuna de observatie. Evident ca mai sunt si alte chei pe care, fiecare le stiti foarte bine. Incercati sa folositi primele doua, le recomand. Nu fiti dezamagiti daca nu apar rezultate din prima incercare. Perseverati, repetati, lasati timpul sa va ajute si veti avea mult de castigat. Doar o parere mai spun: nu fortati sa se intample lucrurile impotriva naturii. Ma refer la momentul din calendar. La primavara, niste porumbei odihniti si sanatosi va vor rasplati rabdarea. Numai bine tuturor! Doamne da-mi rabdare!
eu am o singura pereche tanara intre care exista grad de rudenie indepartat, de genul verisori de rangul 2 . au scos prima pereche dar ambii pui au murit cand au inceput sa zboare de pe cuib , imunitate slaba, dintre toti porumbeii doar ei au contactat un virus, nu stiu exact ce a fost . acum aceasta pereche are din nou pui mari , vor parasi cuibul in curand doar ca unul dintre ei are ambele picioare strambe rau in asa fel incat nu poate sta pe ele, se taraste , probabil il voi sacrifica, desi mi-ar placea sa-si revina insa nu vad cum….am observat de cand i-am inelat dar am zis ca fiind prea mic se vor indrepta numai ca atunci cand fratele lui de cuib se ridicase deja singur in picioare si cerea hrana parintilor acesta statea doar jos…..deci ceva s-a intamplat cu aceasta pereche , din 4 pui doar unul sa fie sanatos…..desi cum am spus gradul de rudenie este foarte indepartat…
La mine in genealogie,strabunicii mei,bunicii mamei dupa tata,au fost verisori de gradul al 2 lea si au avut 3 copii. 2 fete si un baiat,bunicul meu. Bunicul meu si sora mai mica au trait peste 70 de ani iar sora lor ,mai mare a trait peste 80 . Bunicul meu a fost de fier,nici raceala nu stiu sa fi avut dar stiu ca inainte de a muri ,a picat fizic si gata. In rest urmasii,toti suntem ok
La porumbei am experimentat tot felul de combinatii iar incesturile sunt cele mai problematice DAR am avut un mascul scos din tata-fica(ciungi de ploiesti) si am avut paramixo la ei . Mi.au murit 80%din pui iar acesta a trecut fara probleme prin boala. Nu mi.a venit sa cred ce rezistent era. Consangvinitatea era pe fond de vitalitate si a fost pozitiva…..si acum traieste pasarea dar la altcineva( numai am ciungi)
A se vedea licitatia van de pasch….sa vedeti ca aproape toti vin din consanguini….chiar din frati buni
Romee, una dintre femelele de referinta ale lui Jellema si campioana Europei la maraton, este fiica lui”Inteelt Saffier”, produs consangvin, obtinut din femela Saffier si propriul ei fiu.
DAR Inteelt Saffier a fost cuplat cu o femela de la Niko Volkens care nu avea (din cate stiu) niciun stramos comun cu Inteelt Saffier.
Deci nu consangvinizare la infinit, ci alternanta intre consangvinizare stransa si refacerea heterozisului, a vigorii hibride, prin incrucisare cu gene noi, “sange nou”.
Nu știu ce sa zic și eu as incerca