Construirea unei crescatorii

In sfarsit, visul devine (incet-incet) realitate. Dupa ani de pauza (fortata de imprejurari) reusesc sa ma reapuc de ceea ce mi-a placut din copilarie.

Mai am mult de munca, dar conteaza ca am inceput! Sper ca anul asta sa fiu deja in carti! Adicatelea, un nou columbofil…!

Mai urmeaza poze, pe etape…

81 comentarii la “Construirea unei crescatorii”

  1. Sunt de neuitat inceputurile unei noi crescatorii cand te agiti sa iasa totul perfect, si parca deja vezi porumbeii instalati.

    V-urile acelea de sustinere la vedere pe interior sunt enervante cand o sa instalezi fagurele de boxe si restul “mobilierului”…ar fi bine ca dulapul de boxe sa aiba perete si in spate.

    Asteptam poze cu urmatoarele etape ale constructiei. Acorda importanta aerisirii!

    Bafta

  2. salutare,in vara asta vreau sa mi fac voliera, interesant de vazut niste modele daca poti as vrea sa mi le trimiti , daca ai si din interior ar fi perfect daca nu sunt bune si astea de exterior.merci mult
    eu o sa am ,porumbei volti si voiajor standard american

  3. pe unde iese porumbeii afara??Acoperisul nu ar trebui sa iasa mai inafara cel putin in fata ar da un aspect placut iar in spate daca nu puneti jgheaburi cu burlane o sa se scurga apa pe peretele din spate

  4. Pai este in constructie, vom vedea in etapele urmatoare aceste amanunte, cred.

  5. Felicitari pentru revenirea in forta! Abia astept sa vad crescatoria finisata! Sputnik puteti? Puteti sa ne oferiti ceva detalii despre materialele folosite?Cat ar fi investitia?

  6. Poate pui si niste costuri ale materialelor si de asemenea dimensiunile crescatoriei!
    Multumesc

  7. shi eu am un cotet de porumbei la fel de mare ca al tau pot sa spun identic in ceia ce priveste numarul de compartimente dar la mine acoperisul este facut cu aplecatoare in fata shi porumbeii intra prin acoperis. nu am nimic cu ce ai realizat tu din contra te felicit pentru ca nu este usor sa construiesti un cotet de porumbei.dar cum se vede si in imagine cotetul nu este terminat pentru ca mai ai de facut trapele de intrare si de aranjat interiorul. mult noroc in continoare si sa stii k se face performanta cu ce ai realizat tu si ca nu trebuie sa te iei dupa alti care o sa spuna ca e mic cotetul si ca trebuiau ma imulte compartimente. cunosc multi columbofili care au facut performanta cu un cotet mai mic decat al tau.

  8. Are dreptate Andrei. Abia am rezolvat exteriorul cat de cat. Gurile de aerisire urmeaza. Intrucat am sa construiesc cate o voliera pentru fiecare compartiment, porumbeii vor iesi pe fereastra. Vreau sa montez sputnik-urile la intrarea in voliera.
    Cat priveste “V”-urile de care spuneai , Andrei, asa e, sunt enervante, dar solutia tot tu mi-ai dat-o. De un an urmaresc site-urile de profil, sute de poze cu modele de crescatorii, carti, articole, pareri pe forumuri, etc…Am facut n planuri. Pana la urma a trebuit sa ajung la un compromis care sa aiba in vedere mai multe: spatiul disponibil (curtea e ingusta), orientarea (catre S-E), numarul de porumbei pe care am in plan sa-i cresc ( vreo 60), partea financiara (care, poate trebuia pusa prima), dar si partea practica (confort, igiena,etc)
    Pe masura ce voi mai avansa cu constructia (interior+ voliera), voi ma i veni cu noutati. Sunt receptiv la pareri si sfaturi, cat inca se mai pot face modificari.

  9. Majoritatea crescatoriilor din belgia si nu numai au acoperisul in 2 ape,cu partea frontala mai mica si mai abrupta. In acest fel porumbeii sunt “impiedicati: sa stea mult pe aceasta latura si sa “alunece” cat mai repede spre sputnik. Nu stiu daca mai poti modifica ceva….
    Oricum arata bine pana acum.Spor la treaba. Sa revii cu niste dimensiuni,o valoare a investitiei etc.

  10. de ce nu ati asezat scheletul de voliera pe placa de beton din fata ei? cu timpul, de la ploi si ninsori….pietrele care sustin temelia se vor afunda in pamant , iar voliera se va inclina in partea in care pamantul va fi mai moale….

  11. Pai in fata pe placa de beton vor fi volierele din cate am inteles.

  12. Frumoasa crescatorie si succes in activitatea columbofila. Din cate am vazut eu crescatorie e amplasata pe niste bucati de beton care sunt mobile. Mare grija cu ancorarea ei, fiindca la o furtuna puternica se poate rasturna. In rest cred ca totul e OK

  13. Da,se putea aseza constructia pe niste tevi cu fundatii izolate,dar nu e asa grav.In caz ca se va lasa intr-o parte se poate interveni usor ptr a mai adauga un distantier ,ceva.

  14. e ff bina ca ati poastat si un asemenea articol chiar aveam nevoie:P ff frumos

  15. frumos inceput !iti sugerez o alt fel de intrare la porumbei si poate si niste idei pentru interior-intra pe sumergr.sunphoto.ro si uite ce am facut si eu de curand cu o investitie destul de mica!spor la munca incontinuare!

  16. i-mi place foarte mult cea ce realizezi , macar de ar putea toti columbofili incepatori sa i-si faca o asa voliera :) , bafta in continuare

  17. @3;@11;@12
    Acoperisul trebuia, intr-adevar iesit ceva mai in fata, dar…Cand am demarat cu scheletul, m-am gandit ca dimensiunile sa ma ajute sa scutesc din pierderi la osb, asa ca latimea e de 2.45, cat e placa de osb.Cand am ajuns la acoperis, am calculat ca ma incadrez cu un rand si jumatate de ondulina cauciucata.M-am inselat cu vreo 15-20 cm, dar se poate rezolva .O minicopertina de vreo 30cm se poate aplica si dupa, dar tinand cont ca in fata, pe placa de beton voi face volierele, partial acoperite…De multe ori esti nevoit sa te adaptezi din mers. Oricate calcule ai face, doar nu suntem arhitecti si nici nu e cazul sa se apeleze la proiectanti pentru asa ceva.
    In ce priveste pilonii de beton…stau acolo de un an (prima poza e facuta iarna trecuta- atunci am facut primul pas-placa si pilonii),plus ca solul e numai balastru tasat de ani de zile. Sper sa nu am probleme cu stabilitatea.
    @18
    Frumoasa crescatorie! E gen americanesc…Pe la ei am vazut modele de astea. Nu stiu daca voi reusi sa fac modificari incat sa apara ca la crescatoria ta.
    Intentia a fost ca scheletul volierei sa fie metalic. Intrucat bugetul s-a cam subtiat ( am sa fac ceva calcule si am sa postez ceva si despre asta), si cum socotelile de acasa….mi-au ramas vreo 15 rigle de lemn. Ca atare, m-am razgandit si sunt (aproape) hotarat sa fac voliera din lemn. Stiu ca nu-i atat de rezistent si estetic ca metalul, dar am vazut multe voliere cu schelet din lemn si nu arata chiar dramatic…Deci ori astept sa mai completez ceva la buget (cine stie cat si pana cand), ori o fac cu ce am. Dar cum nu mai am atata rabdare…..!!
    @20
    In privinta zapezii si apei….Zapada deja este, s-a mai si topit din ea, dar inauntru e ok. Oricum, in partea din spate a mai ramas pe ici-colo cate un locsor neacoperit (pe la imbinarile de langa rigle, pe sub marginea de la acoperis), dar le infund cu spuma de aia la tub. Un tub=13 lei. Cu 1-2 tuburi am rezolvat-o.
    Va multumesc tuturor atat pt. aprecieri si incurajari cat si pentru observatii si idei, care de multe ori ajuta mai mult decat te gandesti.

  18. felicitari f. frumos,
    am sa revin si eu cu un topic la acest subiect sper sa fie de acord dl. porumbei. ro ,
    pentru ca si eu am voliera in constructie si am sa prezint si eu etapele ei,
    felicitari inca odata si mult succes in competitii

  19. @remy: superba ambianta crescatoriei, felicitari!

    Intrarea insa mi se pare dificila, se vede cum stau porumbeii pe plasa acelui “triunghi” la ~45 grade.

    Porumbeilor le place sa stea la intrarea in crescatorie sa priveasca afara, sa stea la soare, etc. Mi se par chinuiti asa. Cand vin din zbor se pot lasa direct acolo jos mai multi odata? Am vazut modelul asta pe la straini, model ce nu permite stationarea pe cusca, dar merita acest stres al pasarilor pentru 2-3 secunde in plus la o etapa de viteza? Pentru ca asta cred ca este scopul acelui design. Ar mai fi altul?

  20. foarte frumoasa,facuta cu gust dar sa aveti in vedere acoperisul din fata sau mai bine zis strasina ,la inaltimea pe care o are ploaia o sa bata foarte adanc in el,asa am patit si eu si am fost nevoit sa-l modific,acum totul e ok bafta http://www.mihaita.sunphoto.ro

  21. felicitari ionut!!!!!!!!! chiar foarte frumos,as vrea sa vorbes ceva cu tine poi sa lasi un id sau sa intri pe mine precup_jupanu
    te rog mult

  22. Daca vrei sa cresti porumbei de ornament voliera din fata conteaza dar daca te ei de porumbei de sport nu prea se recomanda volieara in fata crescatoriei. Vreau sa-ti spun ca atunci cind porumbeii vin de la zbor au tendinta de a intra pe deasupra volierei si anume ia toata portiunea de plasa de deasupra la verificat poate gaseste o brese in piasa sa intre inauntru neglijind adevarata intrare pierzind mult timp atunci cind exista competitie Multa bafta.

  23. ESE FRUMOASA TREBUIA FACUTA PA ROTI VENEA UN COLEG IN VIZITA ZICEA MAI BINE ASA PAC O INTORCEAI REPEDE VENEA ALTU ASA IAR O INTORCEAI ASTA E A FACUTO SAI PLACA LUI NU POTI SA INPACI PA TOATA LUMEA DOAR DACA E PA ROTI

  24. DACA CINEVA DORESTE SA FACA O CRESCATORIE SA VADA CUM TREBUE SA ARETE O CRESCATORIE DATI CLIC PA NUMELE MEU la rubrica in vizita la crescatorii si urmariti virtual desigur o mare parte din crescatoriile din lume culese de mine de pa net

  25. @26
    Nu vreau sa contrazic, dar daca un porumbel voiajor scos la concurs nu stie unde e intrarea in crescatorie…..cum poate fi clasificat?

  26. @24
    am postat mai adineaori…de cotet vine lipita voliera care va fi acoperita partial (partea dinspre constructie). Inca nu sunt hotarrat ( cum spuneam , nu am facut proiect pe hartie, doar mental). Daca imi permite conformatia, voi face si o semicopertina pe partea din fata, si atunci las voliera doar din plasa, fara sa mai acopar nici o bucatica din ea.

  27. Acum, ceva date tehnice. Tot ansamblul are 7m lungime, 2.45 latime si inaltimea (de la pardoseala la acoperis, excluzand pilonii de beton) 2.2 in fata si 1.8 in spate.Pe compartimente, cele laterale (pentru matca si zbor) 2.50 / 2.45 fiecare, cel din mijloc (pui), 2 / 2.45.
    In ce priveste costurile, imi vine ceva mai greu sa dau date exacte, Motive:partea de betoane am facut-o acum aproape un an si asta pe bucatele. Cand imi mai ramanea ceva beton de la ce faceam pe la casa, mai turnam un pilon- doua. Placa am turnat-o dintro bucata dar nu mai stiu cat ciment si balastru am bagat…!
    Usile si ferestrele le aveam de vreo 6 ani prin pod de la cineva care voia sa le arunce dupa ce isi pusese termopane. Riglele care au format baza de pe piloni (12/8 cm) puse pe cant pentru o mai mare rezistenta si durabilitate, le-am recuperat din niste boxpaleti pe care niste angrosisti voiau sa-i arunce.(norocul meu!)
    In ce priveste celelalte materiale, a fost cam asa:
    – rigle 3m/0.08/0.08 –50 buc….aprox.1 mc=450 lei
    (din cele 50 mai am vreo 20 pe care le voi folosi la voliera)
    – osb grosime 0.8cm-15 coli *44 lei – – – – – – – – – – – – – – – =660 lei
    (de retinut:sunt si cu 40.7 lei coala, dar dimensiunile sunt de 244*122 fata de 250*125 cat sunt celelalte)
    – rigle 4/0.1/0.05- 50 buc- – – – – – iar un mc=400 lei ( riglele astea le-am folosit atat sub ondulina la acoperis, cat mai ales la pardoseala, in loc de dulap, care era cu 100 lei mai scump la mc)
    – ondulina cauciucata- 14 buc* 27.5= 385 lei
    – cuie, holzsuruburi- – – – – – – — – – – – -cam 70 lei
    -PFL dur, (un fel de placaj pe care l-am montat peste dusumea pentru a-mi face viata mai usoara la curatenie.-5 buc*16.5 lei=82.5

    Pana aici, materialele cumparate m-au ajuns peste 2000 de lei, dar asta e doar teorie. Transport, mana de lucru (chiar daca sunt niste prieteni,…. frate, frate…), daca as mai socoti si tamplaria si cimentul si… Oricum, nu-i chiar de speriat..Totusi, stiu din proprie experienta de la constructia casei, cand va faceti socotelile pe hartie pentru necesarul de materiale, despre orice fel de constructie ar fi vorba, mai lasati o marja in plus, uneori poate fi vorba chiar de 50%. O sa credeti sau nu, eu m-am convins pe pielea mea si nu o data.
    Nu vreau sa descurajez pe nimeni, dimpotriva, sa stie dinainte si sa fie pregatiti.

  28. pt mess-ul 26 —dumneavoastra sunteti domnul doctor Petre Chirea din peris -ilfov?

  29. @porumbei.ro Cand vin de la zborul de antrenament se lasa… pe ‘bucatele” din stol, pentru ca sunt cam multi, dar de la concursuri aterizeaza perfect pe platforma din fata si cam nu pierd timpul! pana acum sunt multumit de proiect.

  30. pentru braicovicinicu. mai baiatule sa sti ca prea putin conteaza cum ai cotetul, ce bagi in el conteaza. shi eu am cotet tot cu 3 compartimente si consider ca este de ajuns pentru a face performanta. un exemplu bun este la braila : tandemul Fratila& Burghila are un cotet cu patru compartimente iar cotetul nu este modern este foarte vechi in schimb Dragomir Viorel are un cotet de zeci de metrii cu terasa shi tot ce vrei. anul 2008 tandemul fratila&burghila a avut rezultate de 10 ori mai bune decat dragomir. asa ca cel mai mult in columbofilie conteaza ce porumbei ai si cotetul mai putin.

  31. Ce e drept, sa ai ce baga in el. dar…..dece oare daca tot se gasesc materiale sa nu construiesti ceva util si modern nu cum am eu in podul unei magazii de 38m patrati si am numai cucuie in cap. Sincer nam stiut ca ma voi intoarce la porumbei. E bine venit acest topic anul acesta voi incepe constructia .
    Acum desenez schita va dau link si sa ma sfatuiti daca e ok

  32. Calumea schita Dl. Iulian, sper sa scapati de cucuie :).
    Nu sunt eu in tema, dar cred ca sputnicele trebuie sa fie ceva mai jos, mi se par prea aproape de acoperis, in cazul in care acesta iese in afara.

  33. am creeat schita in 5 min desigur si inaltimea e de 2,5 metri putin stilizata alte idei de la profesionisti si poate poate …

  34. un inceput frumos al constructiei, sincer si eu am acceasi parere cu un domn ce a postat anterior , in legatura cu izolarea acoperisului. Eu tin porumbei in 2 locuri, unul din ele e construit din lemn si acoperit cu ondulina bituminoasa aplasata in o mica padure, deci umbra cam tot timpul vara pe porumbar, dar era destul de cald inauntru acum dupa ce am izolat atit vara cit si iarna se sta bine, la mine temperatura aerului era in jur de 36-38 grade C la umbra.

  35. @42 Iulian. Schita mi se pare ok. Spor la treaba! E mare diferenta intre a desena si a pune in aplicare. Dar e greu pana te apuci, apoi nu mai ai stare si rabdare pana o vezi gata. Da-i tare! Eu unul ma simt ca un copil care se pregateste sa deschida cadoul de Craciun…
    PS Produsele de pe site sunt productie proprie?

  36. F. F. Frumoasa nu te lua dupa gura lumii si eu sunt incepator si am facuto singur cum am putut fara sfaturi de la guri rele si invidiosi

  37. Ce-aveti mai oameni buni? De unde atatea guri rele si invidie?! Cateodata raman cu gura cascata. Omul a primit sugestii si a fost multumit. Suferim de mania persecutiei!

  38. ionut mihut:da sunt executate in timpul liber de mine .Ideia e ca incateva zile ar fi gata ternul e deja pregatit nu veau sa fac greseli de la inceput.de ce ? pentru ca faci de la inceput gresit asa ramane frate. nu suportat rapita e cea mai oribila plasa am cumparat plasa cu ochi de 1 cm din Italia pret super mic .am sa va prezint la timpul respectiv imagini daca doriti si live montez 2 camere web in timp ce costruiesc, asa cum am acum la porumbei si ii urmaresc.

  39. Lista Materiale:
    osb-1760
    acoperis-1200
    piatra – 500
    ciment – 500 ron
    holbsuruburi – 90 ron
    plasa plastificata 55 euro 25 mp
    sputnik 2 buc- il const eu
    usa aluminiu -600 ron
    geamuri – 3 buc 1200 ron
    valori neprevazute 350 ron

    6429 ro 12L x 3l x 2,5 inaltimea

    pret super si moderna

  40. Nu va suparatii cat a costat acest cotet magnific ? Ca as vrea sa imi fac si io unu dar io nu am bani multi marxim 20 de mil pe care mi da tata deoarece am 16 ani si imi plac foarte mult porumbeii

  41. Va iesi frumoasa ! Sa ne mai trimiteti o serie de poze cand va fi cu porumbei in ea . Succes in continuare !

  42. DA stau la tara . Este vreo problema Domnu-le Pricop ??? SI nu v-am zis eu sa luati exemplul meu .!!! Am facut cotetul din ce am avut posibilitatea si daca va uitati cu atentie observati ca am 17 ani , sunt elev si nu imi pica banii din cer sa imi fac cine stie ce constructie asa ca va rog frumos inainte sa aruncati cu vorbe in stanga si in dreapta analizati un pic situatia .

  43. Multumesc pt incurajari pigeons police-columba tv . Stiu ca nu este cotetul ideal dar asta este situatia si prea curand nu o pot schimba…oricum ma bucur de fiintele extraoridinare pe care le am !

  44. Buna. As vrea sa ma lamureasca cineva. Vad aici o multime de cotete din lemn, (osb). Un cotet zidit din BCA nu ar fi bun sau e prea rece pt porumbei? Le-ar afecta sanatatea?

  45. pentru Lucan Cristian. este foarte bun un cotet din BCA daca ai posibilitatea financiara, nu are cu ce sa-i afecteze. Foarte multi columbofili renumiti au crescatorii din bca. mult noroc

  46. Am pus aceasta intrebare deoarece am auzit spunandu-se ca un cotet trebuie sa fie uscat sa nu tina umezeala si ma intrebam daca un cotet zidit,cu placa de beton pe jos ar fi la fel de uscat ca unul de lemn……

  47. e misto cotetul eu am unul de 7 ori mai mare bafta in continoare sa ai noroc nai niic o probelma la cotet decat sa nu se lae pantul dar restul e in regula o sa mai intru

  48. Ionut….idei..si modele de custi ..sant multe in Piatra Neamt..nu mai zic pe strada unde locuiesti tu santem in jur de 4..5 crescatori..chiar si eu stau la 1 km de tine poate mai putin ..daca doresti sa vorbim….te astept cu placere…spor la treaba ..

  49. Pentru Lucan Cristian: cotetul din bca cu beton pe jos este foarte bun cu conditia sa fie f.uscat. Adica trebuie sa te asiguri ca atit placa cit si zidurile sunt foarte bine izolate impotriva umezelii care se ridica din pamint. De asemenea trebuie sa fie bine tencuita si vopsita pe dinafara astfel incit sa nu patrunda umezeala de la ploaie. Pe dinauntru ar trebui rifinita cit mai fin posibil pentru ca daca nu in ”gaurelele” din tencuiala se aduna toti parazitii posibili si imposibili. Indicata ar fi si o podea de lemn peste beton si atunci ai facut totul ca la carte. Asta daca vrei sa-ti faci cotetul ideal. Daca nu, orice cotet este bun cu conditia sa fie uscat, bine aerisit si fara curenti de aer. Pe porumbei nu-i intereseaza estetica, aia-i pentru ochiul si fudulia noastra.

  50. @corfu ionel

    Ionele, cine a ” citit” adresa mea? Tu …sau Liviu “Bibanu” Sucioaia cumva?? Cand am sa-ti vad masina in fata portii am sa opresc pe la tine. Multumesc fain pentru sprijin!

  51. pt. Dl. pricop Iulian,
    VA rog sa imi spuneti si mie unde, in ce magazine se poate gasi plasa pe care o folositi la sputnic si la burduful de transport porumbei?
    va multumesc,
    o zi buna

  52. Teai gindit cam mult pina ai facuto,se vede dupa betonul din fata unde ma gindesc ca vine amplasata volera,sa ai noroc de ia,si de porumbei cu care vine populata crescatoria.

  53. @rapi
    De gandit….de vreo 2 ani. Betonul e turnat de anul trecut, cu gand sa o si fac in 2008. N-a fost sa fie..! Acum am zis ca daca nici in iarna asta nu ma apuc de treaba , cine stie cand o sa mai ajung sa o vad gata.(peste an sunt prea ocupat cu serviciul si nici prietenii care m-au ajutat nu mai sunt disponibili). Mi-am luat inima in dinti, economiile in buzunar si am demarat. Mai am destul de treaba, dar ce a fost mai greu, zic eu ca am facut.Multumesc pentru urari!

  54. si eu as vrea asa ceva dar trebuie luptat poate in viitor akum ajunge si una mai mica:)

  55. Inradevar foarte frumoasa,imi place foarte mult,dar ce vreau sa vad…………………….RASA, linie de porumbei, si rezultate sportive. Multa bafta iti doresc.

  56. si eu sunt din piatra neamt uite idiul meu ady_dinamo200825

  57. Super crescatoria doar ca la voliera mergea cu metal dar in rest este superba.eu cand mi-oi face vreau sa mi-o fac sa intru dintr-un compartiment in altul.deci vreau sa fac voliera doar la lotul de zbor.poate ca si la pui.bafta si succes.

  58. ce nu inteleg eu la kreskatoria asta mise pare putina lumina pentru ei lumina naturala

  59. este frumos dar mai abadauga si poele cu terminarea cotetului.vant in pene.sall







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *