Crescatoria Natural – Belgia

Acest topic s-a dezbatut cu mult timp in urma; este readus in atentie la solicitarea lui Nicu din Oradea.

Vechiul topic:

Stim cu totii importul masiv de porumbei care s-a facut in ultimii ani in Romania de la Crescatoria Natural – Belgia.
Poate columbofilii romani care au adus de acolo, vor fi interesati sa ne spuna si noua ce linii au comandat, si care au dat rezultate.

Topic solicitat de Adrian

Va salut Stimati Colegi !
As dori sa propun un nou subiect de discutie referitor la Porumbeii de la crescatoria Schemaker Natural Belgia si anume :

1. Care este parerea voastra, a celor care ati cumparat pui de la Natural ?
2. Ati avut rezultate sau s-au pierdut in numar mare ?
3. Personal cred ca ar trebui sa mearga nepotii din acesti porumbei sau fii! pentru ca acesti porumbei vin totusi din BELGIA, patria mama a columbofiliei.

Va multumesc si sper sa va scrieti parerea sau rezultatele obtinute in nr cat mai mare
Sanatate si vant in pene, mult succes

Cu respect
Remus Kiefer

294 comentarii la “Crescatoria Natural – Belgia”

 1. Pe foarte multi ii framanta intrebari despre acesti porumbei, ma incadrez aici. Logic ar fi ca cei mai potriviti sa fie din liniile crescatorilor inca in viata si care concureaza in prezent, avand deci in pedigreu pasari zburate cat mai aproape…nu stra-stra-stra bunici.

  Cred ca ar fi util sa stim:
  – Cum se construiesc si se mentin sectiunile de matca pentru fiecare “rasa”?
  – Cu ce pasari au inceput, cat de des adauga indivizi noi si pe ce criterii?

 2. firma natural-belgia si-a deschis un site in limba romana prin reprezentantii din simeria:

  http://www.e-columbofilie.ro

  liniile ce pot fi comandate sunt urmatoarele:

  L = LONG DISTANCE – M = MEDIUM DISTANCE – S = SPRINT

  AARDEN J. L
  CATTRYSSE L
  DE NORRE L
  DORDIN M-L
  GRONDELAERS J. M
  HOUBEN J. M
  LEUS S-M
  PAUWELS S-M
  SION L
  THONE J. L
  TOYE S. M-L
  VAN DYCK S-M
  VAN SPITAEL L
  WOUTERS S-M
  BOSTIJN L
  DE BAERE L
  DE SCHEEMAECKER L
  FABRY M
  HAVENITH L
  HUYSKENS-VAN RIEL M-L
  MEULEMANS M-L
  ROOSENS M. M-L
  STEPPE S-M
  TORREKENS M
  THONE J. L
  VANHEE L
  VINOIS L
  BRICOUX L
  DELBAR L
  DE SMET-MATTHYS L
  GEERTS S-M
  HOREMANS M
  JANSSEN S-M
  MICHIELSEN L
  SCHELFOUT M
  STICHELBAUT L
  TOURNIER L
  VAN DER ESPT L
  VAN RHYN-KLOECK M
  WILLAERT S-M

  am o intrebare : pot sa comand o pereche de pui din alta linie ce nu este prezenta in acest catalog? ex.: gerard koopman, ludo claessen, etc.

  am vazut intr-o expozitie ca detineau si porumbei de origine romana , de la crescatorii nostrii celebrii.

  cele mai cautate linii la noi la ora actuala sunt urmatoarele:AARDEN J. L , THONE J. L ,
  JANSSEN S-M , VAN SPITAEL L , MEULEMANS M-L ,VANBRUANE L .

  rezultatele optinute cu puii din aceste linii…..multi nu divulga mare lucru!

 3. Sal tin sa va spun ca am cumparat 20 de pui din diferite linii de mare fond ,cum ar fi :catrrysse,aarden,van spitael,bostin,vinois,vanhee,bricoux,de smet-matthis,sthichelbaut, in mare im i plac cum arata dar sunt fff curios daca puii lor o sa faca fata ulilor din zona mea de deal dar si la zboruri .Sper ca in toamna sa revin cu vesti bune .

 4. din porumbeii pe care i detin,Aardenii,mathijs desmet,cattrisje,muller,vinacher,…la mine merg foarte bine aardenii in combinatie cu marcel desmet,si mathijs desmet,cattrisje(am 2 masculi din parinti celebri),nu pot spun ca mi au dat rezultate(sau nu stiu eu lucra cu ei),am o reteta pe care am primit o si eu…..un mascul aarden(sau alta linie) imperecheat cu 2 porumbite,mama si fica marcel desmet,(sau alta linie,cu,conditia ca aceste linii sa fie compatibile), puii obtinuti imperecheati intre ei,apoi din puii care provin in urma acestei imperecheri,femela imperecheata cu bunicul,iar puii zburati)…….nu stiu ce sanse ar avea aceasta combinatie dar sper sa mearga…..cat despre aardeni nu sunt porumbei frumosi atata timp cat sunt pui,dar dupa 1 anu,sunt superbi,de fapt linia Dolle,este o linie care se maturizeaza tarziu,rezultate bune aparand dupa varsta de 2 ani…..

 5. si eu sunt de parere ca liniile vechi au sangele cam spalacit de la n incrucisari in consangvinizare + vitalitatea cam subreda.
  scumpi nu mi se par : 60 euro reproducatori 4 ani sau un an si 30 euro pui 25 zile [ la sfarsitul lui februarie , cat se vor primii primele comenzi , am sa optez pentru doua perechi de pui (ca o statistica —-anul trecut s-au importat la noi in tara aproximativ 400 pui de la natural) ]
  teoria aclimatizarii puilor: cade din start gandindu-ne la columbodroamele internationale.

  site-ul oficial al statiunii de crestere natural: http://www.natural-granen.com/#

 6. S-au importat si inainte de 2008, dar nu prea spune nimeni nimic – CONCLUZII CONCRETE ca doar astea conteaza. Oare de ce? Am si googleit pareri despre acesti porumbei si nu am gasit mai nimic, nici macar pe forumurile straine.

 7. Personal am avut 2 pui ,origine SION L. pe care i-am obisnuit si i-am zburat in toamna.Unul dintre ei la prima etapa nu a mai venit si cel de-al doilea a reusit sa zboare pana la sfarsit clasand doar 2 etape.
  Vreau sa-l bag in continuare ca nu ar avea nici un motiv sa nu vina daca pasarea are ceva in cap.
  Poate isi arata valoarea ca si yarling .Doar dupa ce-l vad eu ca este in stare de ceva poate o sa scot ceva pui din el.

 8. Din ce am citit prin diverse reviste s-au obtinut rezultate bune din produsii rezultati din incrucisari ai por de la natural cu cei autohtoni,exemple:por.155715/97 a castigat in China un concurs de1030km din17422 p.mama Horemans-natural,concursul a avut loc in 2000,un rezultat f.bun de data asta cu un por 100% natural-Bricoux locul 5 as maraton national Belgia in 2006 a clasat Barcelona 1073 km loc 230/11802p.,Perpignan 913 km loc 13/6755p.

 9. din cate am vazut pe site-ul natural se mentioneaza doar crecatorii/liniile …. nu stiu cine ar comanda porumbei asa,fara sa vada macat un pedigree, nu ca ar conta foarte mult acea bucata de hartie, sau macar o poza. Totusi costa cam 100 ron un pui, sa pui bazele unei crescatorii iti trebuie minim 10 porumbei la reproducere. sa dai 1000 ron pe niste porumbei despre care nu ai nici cea mai vaga idee cum arata si ce pot….si apoi sa mai pierzi si cativa ani sa incerci puii din ei, mi se pare cam absurd. Avem si noi in tara porumbei olimpici si porumbei cu rezultate f bune.

 10. eu am tot intrebat in stanga si in dreapta pe diferiti columbofili ce parere au de porumbeii de la natural? si mai toti mi-au raspuns : ”aaa…..nu-ti lua, ca nu faci mare lucru cu ei……stiu eu unul care si-a luat cativa pui si nu a realizat mare lucru cu ei…” iar daca ma duceam la respectivul crescator era imposibil sa nu aiba si el 2-3 de pe la natural la matca doar de dragul inelului de belg :-) si totusi am sa-mi comand doua perechi in primavara doar asa sa le fac pe plac……raman la ideea ca totusi nu cresc ”resturi” acolo….dar nici ” Jewels Of The Sky ” —-cred ca depinde de noroc.

 11. Cum zicea si bogdan eu raman la parerea ca totul depinde de noroc,eu daca cumpar asi incrucisa porumbeii lor cu ai nostri ,schimb si sangele crescatoriei si asi vedea repede valoarea lor .

 12. Dap, in 2007, asociatul meu, Razvan, a cumparat 3 pui de la natural, tardivi, din liniile Van Spital o pereche si o femela Van Riel, in primavara lui 08 i`am dus la antrenamente cu ai nostri… femela de Van Spital nu a durat mult pana s`a pierdut, la 20-30 km a disparut mi se pare, cealalta femela, Van Riel, venea si ea dar mai greoi.. pe cand mascului Van Spital venea mereu bine, la ultimul antrenament la care l`am bagat la 50 km, a venit cu un avans de vrei 12 minute inaintea porumbeilor mei…. de pui din ei nu va pot spune nimic… ca nu am avut noroc… ma secat pisica… dar o sa zboare din aprilie si ei sa ii vad cum se vor descurca pana la 500 km :).

 13. salll cred k ,Crescatoria Natual din Belgia are porumbei de mare valoare si aici vreau sa mentzionez cateva rezultate obtinute cu porumbei din acesta crescatorie:

  -porumbelul cu seria 6005363/06 in linia Silvere Toye a castgat Clasicul European dintr-un nr de 2320 porumbei;

  -porumbelul cu seria 6008598/06 din liia Delhar a fost castigatorul unui concurs federal din 10.373 porumbei……mentoez k prumbelul apartzine tandemului olandez Hoog-De Kruij din Tianhoven;

  – porumbelul cu seria 6025549/2002 un mascul din linia Roosens ,locul 1 la concurs national la 600 km zburand ca yerling siapartzinand lui Susan Okino’

  -porumeblul cu seria 6000582/2003 un mascul rosu apartinand columbofilului De Smyter din kRUISHOUTEN obtinand locul 5 As Maraton National Belgia in 2006 cu clasarile la:
  ~Barcelona (1037 km) -loc 230 din 11.802 por.
  ~Perpignam (913 km) loc 13 din 6.765

  Cred ca oricat de patriotzi am fi zicand ca in romania sunt porumbei de valoare mai mare este in zadar,aceste clasari spunand multe…..

 14. imi cer scz pentru greselile dar mesajul a fost scris in graba……scz inca odata

 15. Problema e ca cei de la natural iti dau sange nu campioni.Daca vrei sa ai rezultate trebuie sa cumperi porumbei de la campionii actuali.

 16. aia de la natural…..e clar nu sunt buni …..luati din linia Jos Thone de la Natural……shi luati apoi direct din crescatorie…direct de la crescator…..sa vedeti diferenta ;););)

 17. In anul 2007 m-a rugat un coleg de servici(incepator in ale columbofiliei) sa ii aleg 4 linii de porumbei de fond de la Crescatoria Natural-Belgia.I-am ales Van Wanroy 1M,Van Bruaen 1M,De Smet-Matthys 1F,si o femela Bricoux.Masculul de Van Bruaen dupa 3 luni i s-a imbolnavit de salmo. si i-a murit.Femela de De Smet a disparut de acasa dupa cateva luni.Cu masculul de Van Wanroy a avut un noroc fantastic.Acel mascul are toate calitatile unui mare campion.Este o pasare deosebita.In anul 2008 i l-am imperechiat cu o fiica din 2 porumbei de la un mare campion din Romania.In toamna lui 2008 a zburat o fica din ei cu rezultate bune.Daca acel incepator ar fi stiut putina columbofilie acest pui zburat in toamna ar fi facut norma cu foarte putine puncte.Si la un prieten merg bine o pereche de M. Roosen. Cand am fost la Simeria sa luam cei 4 pui numai la un transport s-au adus 620 de pui(580 de la Natural si40 de la alta firma)

 18. nu cunosc pe nimeni sa fii castigat vreun concurs de 800-900 km cu porumbei de la natural ,,,fii direct din ei,as fii tentat sa incerc dar nu imi convine ca nu ii pot alege eu ,,,

 19. Crescatoria natural scoate in fiecare an zeci de mii de pui.E normal sa mai miste cate unul din atatea zeci de mii,insa, poate originea e buna dar nefiind niciodata testati (nu zboara afara deloc ,stau ca si gainile in custi),in timp ei nu mai mostenesc intrutotul genele de zburatori ,intrucat se adapteaza noului mediu in care traiesc din tata in fiu.
  De aceea consider ca si calitatea lor lasa mult de dorit.

 20. mai baietzi . firma are ce vinde si noi avem ce cumpara.dar cum spuneti si voi ” a cumparat de la natural si nu a mers” “la noi in tara sunt mai buni” ………… am si eu 2 intrebari : cati porumbei ati cumparat de la noi si au mers bine? si cati porumbei s-au inportat si nu au mers bine?
  daca vorbim statistic nu stam bine . ne cam caracterizeaza TZEAPA.

 21. eu unul dupa ce o sa trec de perioada asta grea financiara in care recunosc ca ma aflu, o sa imi achizitzionez si eu ceva , cine stie .. poate se leaga ceva , . cu respect.

 22. salut tuturor columbofililor,am si eu 10 porumbei de la natural din diferite lini jansen Huben Engels Matis Dessmet si Vanbruen si sant foarte multumit de ei dar iam facut pereke pe fiecare din ei cu porumbei mei dar tot din aceiasi lini si sa stiti k merg foarte bine,CEL PUTIN EU UNU SANT MULTUMIT DE EI.Si cei care spun k nu sant buni aceia sant bijnitari k sa sii vanda pe ai lor.Dak te uiti pe un pedigriu deal lor e imposibil sa nu vezi un porumbel de la natural in el.EI DE UNDE AU SANGE DE JANSEN 100 LA SUTA FAC DOI PORUMBEI DE LA NATURAL PEREKE SI DE ACOLO REZULTA SA ZICEM UN VANBRUEN 100% SI DIN ALA EI SCOT PUI CARE DAU REZULTATE BUNE SI ATUNCI CE MAI ZICI?DECAT SA MA DUC LA UN CRESCATOR ROMAN K SA IAU PORUMBEI DIN CAMPIONI LOR MAI BINE IAU DE LA NATURAL SI II COMBIN EU CUM STIU.K ROMANUL NOSTRU ITI DA SI 100 DE PUI DIN CAMPION DAK TE DUCI LA EL.

 23. EI ISI VAND GLOABELE SI SE DUC SI ISI IMPROSPATEZA SANGELE CU PORUMBEI DE LA NATURAL CU ORIGINE.CE NAIBA SA FIM SERIOSI.SPOR LA ZBOR TUTUROR.

 24. PENTRU POZ 20 PORUMBEI DE LA NATURAL SA STI SI TU K ZBOARA AFARA AU SI EI UN PROGRAM.DOMNUL CUREJEANFRANCOIS+DOSTETEAN AU IN ANUL 2008 PORUMBEL DE LA CRESCATORIA NATURAL DIN LINIA ENGELS CLASAT CU NORMA IN CATALOGUL NATIONAL SI LOCUL 1 PE ZONA.

 25. Cred ca pana la urma cea mai mare problema este lipsa de transparenta.

  De ce nu afiseaza pe siteul lor detalii despre liniile detinute, felul in care fac noi achizitii si imperecherile, fotografii, si rezultate anuale facute prin lume cu marfa lor?

  Pe siteul lor nu am gasit nici macar lista cu rasele ce pot fi comandate.

 26. Din cate stiu eu,cele mai bune rezultate cu Porumbeii de la Natural le are si le-a avut domnul Radu.V.Ion din Bucuresti.
  A reprodus campioni nationali,si chiar porumbei olimpici din porumbei de la Natural,indeosebi din liniile Van Riel si Janssen.

 27. am un prieten care aa imperecheat un mascul de janssen cu o porumbita de eijerkampsi toti pui au mers de anul trecut fffb anul asta alasat aceeasi pereche si o femela la concursuderbi pebucuresti avenit adoua pe bucuresti masculu era reproducator de 5 ani
  depinde de norucul fiecaruia .
  a mai avut care iau zburat si porumb astia tot timpul cand veneau se puneau direct pe trapa nu se lasau in alt parte

 28. Sal. sunt de aceasi parere cu Vlad, acesti porumbei sunt super consacvini. Si este foarte greu sa opti campioni din ei. Ca se mai intampla sa ii combini si sa ai rezultate undeva la nepoti, stranepoti nu mai esti sigur ca trasmite de la ei. Si eu am prieteni care au cumparat porumbei batrani, dar nu au facut nimic cu puii lor. Nu cred ca cineva va face vreodata campioni din porumbei de la Natural.

 29. De unda sa cumpar porumbei ?
  De la Natural, zice cu tarie domnul porumbai.ro, NU !
  De ocazie, cum ar fi de la “ambulantii” din afara expozitiilor, NU !
  De la marii columbofili interni si externi. Acolo, la toate pedigreele, sunt porumbei care nu pot fi identificati, sau iti spun una si cind te duci la pedigree, mai tirziu : surpriza ! Atunci ??
  Atunci…. fara noroc, vint din pene si perseverenta e ……….vai de noi !
  Va multumesc !

 30. un pui costa la ei in jur de 1 mil, la noi cu 1 mil poti cumpara pui din parinti zburati cu rezultate foarte bune de la crescatori care an de an au rezultate. eu cred ca avem sanse mai multe cu porumbeii autohtoni:) parerea mea:)

 31. merita sa iei ,sa incerci nu stii niciodata, nu are cum sa mearga toti altfel ne am lua in numar cat mai mare, o sa iau si eu,bafta, sanatate si vant in pene!!!!

 32. Un lucru e cat se poate de sigur, daca cumperi niste porumbei de la natural iar porumbeiii de acolo sunt mai buni ca ai tai acei porumbei clar ca sunt buni, iar daca aci porumbei sunt sub performantele la ai tai clar ca acei porumbei sunt mai slabi.
  Acum fiecare crescator trebruie sa aprecieze corect.

 33. iulian -32….ai dreptate…la noi, in majoritatea pedigree-lor pana de ceva vreme , 100% in semna cupluri de la natural.
  dl. dinu mihai-28….si dupa ce i s-a sigilat ceasul ca la carte nu a mai clasat nici mama lui de porumbel :-) [ asta-i alta poveste ]
  pt. porumbei.ro -26: nu au nevoie de nici o transparenta momentan atat timp cat puii se vand ca painea calda…. ai spus belgia ai spus tot pt. majoritatea columbofilior…….[nu fac fata in a onora comenzile chiar daca au peste 15 mii de cupluri la matca]
  raman la ideea de noroc [ asa cum poti sa nimeresti un porumbel bun cumparat din piata pe te mir ce suma …..si nu putine au fost cazurile…..tot asa ai sanse mult mai mari sa primesti ceva bun de acolo a preturi acceptabile]

 34. de unde stiti voi k sant super consacvini?k doar nu au numai 2 porumbei din aceiasi linie si din aia au scos o 1000 de pui.Au mai multi porumbei de aceiasi linie dar de la CRESCATORI DIFERITI.Numai bine

 35. In iarna 2007/2008 am cumparat doi porumbei de la Natural, un mascul de Vandruaene si o femela de J.Aarden. In toamna 2008 am zburat puii rezultati din acesti doi porumbei pe care i-am incrucisat cu porumbei de-ai mei zburati si care au dat rezultate cu puii, si din femela de Aarden am fost multumit cu rezultatele. In acest an ii voi zbura la fond si maraton, cel putin cei din primele doua serii de pui din 2008. Sper sa confirme. Am vazut la expozitia FRC de la Bucuresti ca Natural vindea porumbei de 5 ani fara pedigreu , doar cu un certificat de rasa??? Cei doi porumbei de un an cumparati de mine au pedigreu. E greu sa nimeresti un porumbel bun intre atatea mii, dar la banii astia…. Am achizitionat in primavara din Olanda cativa porumbei si pretul a fost mult mai mare, dar nu se stie niciodata care va da rezultate – ala scump sau ala ieftin. De aia e frumoasa columbofilia. Cu genetica nu te joci ci doar poti spera ca ai ales cartea castigatoare. Puteti vedea masculul de Vanbruaene aici http://porumbeivoiajoricrysty.webs.com/index.htm

 36. ca tot veni vorba despre porumbei de la NATURAL
  am avut ocazia anul trecut sa ajung in belgia si am ajuns si la firma natural, oricum nu se compara cu crescatoriile noastre si:
  1 ei vand sangele (liniilor)
  2 matca lor nu sta mai mult de cinci ani
  apropo de pedigri am avut un pliant de la ei unde scria ca vand aproximativ 30000 de porumbei pe an, va dati seama cat de greu ar fi sa se scrie pedigri la fiecare, cu toate ca eu am cumparat doi J. aarden de 2003 cu pedigre din care nu inteleg mare lucru pt ca este in flamanda doar ca toti au fost J. aarden
  si autohtoni nostri cati campioni au la baza si lini care se gasesc la natural? FOARTE MULTI
  cineva spunea DE CE SA CUMPAR DE LA NATURAL SA-I COMBIN EU CAND POT LUA DEJA COMBINATI poate avea dreptate
  dar cum columbofia este ca un loto va las sa hotariti singuri oricum fiecare are dreptul sa incerce, ce sar intampla daca din 2000 de porumbei toti ar deveni campioni (bine asta e o aberatie)

 37. Nu stiu unde am zis eu cu “tarie” sa cumpere lumea porumbei de la Natural dl. Vasile, ori am eu probleme grave in exprimare ori dvs. ati citit neatent.

 38. Nu prea sfatuiesc sa cumpere cineva porumbei de la firma NATURAL ,dar exista totusi posibilitatea sa dai si peste o pasare buna de acolo. Sfatul meu este sa se cumpere de la un crescator care se afla in “TOP 10” mai multi ani,indiferent daca este din Romania sau de afara. BAFTA TUTUROR LA ZBORURI IN 2009.

 39. Am mai gasit aici cateva rezultate cu porumbeii de la Natura prin lume http://vanzariprodusecolumbofile.wordpress.com/firme/ . Acum am eu 2 intrebari : daca porumbeii de la Natural nu ar fi buni de nimic de ce se mai cumpara porumbei de acolo ??? Oare in cei peste 50 de ani de activitate a crescatoriei Natura sa nu isi fi dat nimeni seama ca isi ia o mare teapa ??? pasari tot se cumpara de acolo . In concluzie exista si pasari bune la Natural dar este dificil de lucrat cu ele .

 40. Am vazut fotografiile de la firma Natural pe link-ul dat de Danut Jianu si cu “rusinare” am vazut in vitrina muzeului ceasurile de constatare, Benzig cu carcasa de lemn, Junior, STB… ceasuri pe care majoritatea columbofililor din Romania de folosesc inca si in Belgia doar in muzeu le mai poti vedea. Interesant….

 41. mai bine cumpar de la natural pui !!! decat de la cine stie ce “mare” crescaror care mai falsifica si pedigreele…. asa k ma gandesc de 2 ori inainte sa dau bani pe ceva !!! mam fript eu cu asa zisi “mari” crescatori .

 42. ,,Nemultumitului i se ia darul,, cam asa suna o zicala despre un columbofil pe care-l cunosc,care a facut marea prostie sa-si vanda din porumbei care-i avea,din linia lui veche si sa-si aduca de la natural si nu a facut nimic,mai mult a pierdut;porumbei,timp,cipuri……Anul asta am pierdut 1 singur pui si pe acela la Presov si alti au pierdut zeci,sute de porumbei.NU am avut multi porumbei in numar de 10 pui,iar norma faceau 4.Abia anul asta o sa-mi cumpar ceas,am corectia facuta iar clasamentele le pot face si la mn acasa.Asa ca domnilor care doriti sa va irositi banii pe niste ,,porumbei de abator,,luati porumbei de la crescatori batrani cu renume,porumbei buni.Uitati de rase si pedigree nu exista.Exista porumbei buni si porumbei mai putini buni.Porumbei buni se fac foarte greu si iti trebuie timp pana ce-ti cladesti propria linie,propriul lot de porumbei care sa stii ca niciodata nu te lasa.Este drept ca zona pe care o avem noi este fff grea pt pui(Ardealul),dar sa fim realisti ca toti pui mananca din aceiasi hranitoare,beau apa din aceeasi adapatoare,dorm in acelasi loc si dintr-un lot de 60 de pui la un concurs de 366 km din cei 60 de pui se intorc acasa 25 dintre care 3 pui de la natural si 22 din linia veche.Lasati Porumbei sa zboare

 43. porumbeii de la Natural sunt pentru sange.deci nu poti lua porumbeii de acolo sa ii zbori si sa ai pretentii sa iesi mare campion.in combinatie cu porumbei de valoare care au dovedit ca au ceva in cap s`ar putea sa mearga….nimeni nu garanteaza.La Natural sunt zeci de voliere care sunt populate cu porumbeii din diferite linii,dar nimeni nu ii imperecheaza si nimeni nu ii testeaza,deci e ca la loto….daca te alegi cu 6 din 49 e bine ;)

 44. In anul 2007 am avut un porumbel in Expozitia Nationala la categoria Maraton Tineret. Bunicul era Catrisse de la Natural de la popescu petre Mihai din Bucuresti. A fost combinat cu Vanhee si Marcel Desmet de la Gal Gavril din Targu Mures.
  Acum am in crescatorie pui din porumbei de la Natural (Stichelbaut si Arden) care vor zbura pentru prima data ila concursuri n anul 2009. Rezultatele le vom vedea.
  Apoi tragem concluziile.
  Din punctul meu de vedere de la Natural cumperi “sangele” adica rasa. Exista posibilitatea sa ai noroc sa mearga din prima generatie din nepoti / stranepoti sau ghinionul sa ….. nu se potriveasca.
  In ultimii ani s-au adus foarte multi pui de la Natural in Romania iar urmarile se vor vedea curand.

 45. loome porumbei de la natural nu poti sai zbori pe ei ca e ff greu sa mearga ptr ca sunt linie ff consacvine la ei sa va asteptaii din nepotii sau mai sunt si exceptii care merg direc zburati.

 46. eu am primit porumbei din linia cunoscutului columbofil JAGA-DUBOZ,si merg extraordinar de bine.la fonduri sunt exceptionali.

 47. In toamna anului 2007 am achizitionat 2 porumbei de la firma Natural, un M si o F ambii Stichelbault. In anul 2008 am scos 3 pui pentru zbor din ei, fiind pereche.Unul din ei este loc 9 vit pui in judetul Caras-Severin, loc 210 national clasand 6 etape din 7 in conditiile unui sezon de zbor la pui extraordinar de greu(o etapa pe ceata 133km; 2 bune 133km ?i 243km; una pe canicula 243km-foarte grea; una pe ploaie si frig 133km; si doua in final destul de reusite 243km si 345km). La cea mai grea etapa de concurs 2 pui din cei trei au sosit loc 1 ?i 5 ?n crescatoria mea, iar la ultima etapa unul din cei trei nu a mai gasit casa….Concluziile le trageti voi eu stiu ce am de facut:
  Referitor la noroc: in anul 2006 cumpar?nd o F am primit ?i un mascul de la dl Moga Nicolae, ghici?i cine este tatal celui mai bun yearling din crescatoria mea(221429-07 M- loc 1 demifond tineret C-S, loc 2 AS tineret C-S, are barem la viteza, viteza palmares, demifond si as)

  Multumesc domnule Moga Nicolae!!!

  Sper sa nu fiu gresit inteles asa cum se intampla de multe ori pe site-urile de profil.

 48. Am vizitat crescatoria Natural de 3 ori si mi s-a parut foarte serioasa comparativ cu alte…crescatorii.Au linii pure de la “crescatori”pe care au dat bani grei pentru asa zisele nume pe care tot noi le comentam.De unde vrei sa ei un..Fabri cand doar ei (Naturalul) au achizitionat pasari direct de la FABRI.Ei si la ora actuala achizitioneaza porumbei de top pentru reproductie pe care apoi ii multiplica si ii vand la …preturi de nimic
  Mergi la Koopman sau Jos Thone sa vezi cat te costa o pasare ..Nu cred ca banul face valoarea porumbelului..Deci trebuie sa incercam si sa mai gandim .

 49. domnilor s fim seriosi nu avem in tzara porumbei d valoare cum au cei de la Natural…..uitati-va la kteva performantze obt k por d aklo la pozitiza 14 s apoi imi spunezti porumbei din Romania kre s aibe aceleasi performanzte…..succes

 50. Azi dimineata am avut timp sa intru pe internet si am citit despre porumbeii de la natural.
  Au la natural 4500 cupluri la reproductie. Pana in luna martie scot doua ture de pui care la sfarsitul luni noiembrie erau deja comandati de crescatorii din Belgia,Germania,Franta,Olanda,…deci in Romania primii pui se vor aduce abia la mijlocul lui martie si numai 300 de pui.
  Noi am zburat cu pui de la Natural si cu pui scosi din porumbei de la natural si cele mai bune rezultate le-am obtinut cu un pui combinatie Vandenabeel+Engels:100119-08 F

  Nadlac 6 pui 177298 2949 1 0.34
  Tass pui 330679 832 1 1.2
  Nadlac 1 pui 177298 1843 9 4.88
  Nadlac 5 pui 177298 1413 7 4.95
  Nadlac 7 pui 177298 1481 9 6.08
  Nadlac 4 pui 177298 1385 15 10.83
  Nadlac 9 pui 177298 1159 50 43.14
  Nadlac 10 pui 177298 919 53 57.67
  Nadlac 8 pui 177298 1056 141 133.52
  Nadlac 3 pui 177298 1555 213 136.98
  Nadlac 2 pui 177298 1177 178 151.23

  Avem si porumbei de 2007 pe care vreau sa ii vad anul aceste la fonduri.
  Sa stiti ca nu este usor sa gasim porumbei mai buni ca ai nostri si eu sunt foarte surprins de rezultatele obtinute de 100119 care nu credeam ca va fi mai bun decat puii nostri.
  O sa mai revin si cu alte detalii de luni incolo deoarece o sa fiu plecat la Suceava la expozitie si nu stiu daca am acces la internet.

 51. pt domnul dinu mihai pozitia 28.. nu cumva dl radu v ion este cel care a avut unele probleme cu mufa aia celebra de la bricon?
  eu il stiu de cand zbura la randunik

 52. Nu cunosc detalii d-le Battysta!

  Pot sa mai dau un exemplu : singura editie a columbodromului Piranha din Bucuresti a fost castigata de catre domnul Petre Petre din Stoenesti,Giurgiu cu o femela reprodusa dintr-o porumbita de Van Riel de la Natural.Porumbeii au venit pe o ploaie torentiala,finala fiind foarte grea.
  Tatal femelei este un porumbel de Meulemans din Germania.

 53. Porumbeii de la Natural sunt niste pasari care nu zbara afara niciodata,stau ca gainile in cotet,nu sunt verificati la concursuri si ca urmare NU ESTE FACUTA SELECTIE.Oriunde nu este selectie SE ADUNA GUNOAIE si acest lucru este cu atat mai profitabil cu cat iti gasesti fraieri sa dea bani pe ele.cu totii stim crescatori batrani care nu zboara de 15 ani ,porumbeii lor isi pierd calitatile sportive si legate de orientare si se poate constata acest lucru si la urmasi.E ca si cum ai cumpara CAI DIN TARG ,care n-au fost niciodata la curse si cu urmasii lor sa mergi sa-i pui sa alerge cu pur sange care an de an aceasta le este menirea.
  Pentru cei care sustin ca au urmasi “valorosi” din acesti porumbei vreau sa le pun cateva intrebari:

  1.de ce credeti ca acesti porumbei sunt atat de ieftini ?
  2.Cati campioni nationali s-au nascut din pui de la Natural in lume nu numai in Romania dupa 2005 cand au inceput sa se faca importuri masive de porumbei de valoare?
  3.pentru cei care sustin ca au urmasi directi ce au zburat super vreau sa-i intreb unde gasesc acesti porumbei in CATALOG.Faptul ca vine acasa un porumbel nu inseamna ca este bun.Porumbeii buni sunt cei care castiga si ii gasim pe prima pagina a catalogului.
  4.Care este concurenta in zonele unde acesti porumbei au facut “rezultate”?
  5.Pentru cei care vor sa se amageasca cu faptul ca valoarea ridicata a nepotilor acestor por se datoreaza bunicului de la natural le propun o experienta :sa prinda un proscai ,sa-l imperecheze cu un voiajor iar puiul obtinut dinou cu voiajor .Nepotul obtinut poate fi un zburator bun ,va asigur,exista sansa sa vina de la zbor chiar in conditii meteo grele.Pot trage concluzia ca valoare puiului se datoreaza bunicului proscai?In Ungaria exista anul trecut un campion la demifond cu bunic un tipller sau cum le spune.
  Natural este o afacere,ei vand porumbei care sigur dau di aripi cand ii lasi afara iar cei naivi cand ii cumpara spera mult.mai au insa nevoie de mult noroc,putin mai mult.pot sa le spun ca sansa de reusita e mult mai mare cand cauti valoare in loc de noroc.

  FIECARE CUMPARA IN FUNCTIE DE BANII SI CUNOSTINTELE CE LE ARE!!!!!

 54. Statiunea de crestere Natural, este in primul rand un mega-centru unde se impleteste armonios stiinta columbofila cu practica de acelasi fel.

  Acolo lucreaza multe ore pe saptamana, o echipa puternica de columbofili, in speta ingrijitori, tehnicieni, medici veterinari, supervizori, preparatori, chiar si cercetatori in domeniul geneticii, biologi cu o vasta experienta si poate va surprinde dar la Natural, veti gasi si specialisti in domeniul aeronautic si alti ingineri din diferite domenii. Intr-un fel sau altul, Natural este o baza de cercetare, facuta surprinzator si pentru noi ceilalti care indragim porumbeii.

  Personal nu detin porumbei din statinea de crestere Natural, dar nu cred ca achizitionarea porumbeilor de acolo reprezinta un lucru rau. Eu zic ca merita incercat; porumbeii prezinta un certificat de origine minutios controlat, existand garantia 100% ca porumbelul de acolo este cel cautat de amator si nu altul. Deasemenea, un factor foarte atractiv il reprezinta pretul de achizitie destul de accesibil chiar si noua romanilor, deloc de neglijat in conditiile in care, in alte centre de crestere internationale, pretul poate fi chiar si de 3 sau 4 ori mai ridicat.

  In concluzie, zic ca a alege porumbeii de la Natural in detrimentul celor prinsi de la concurs, sau achizitionati de la “prieteni” foarte binevoitori atunci cand vine vorba de a ne goli portofelele, reprezinta un pas inainte; cu siguranta o alternativa mult mai buna, de aceea o recomand cu caldura amatorilor…!

 55. @dany: Exceptional exemplul cu gutanul, ca sa nu mai zic de campionul demifond cu bunic tippler!
  Este foarte adevarat si ca fara selectie, orice specie tinde sa revina la forma din natura.

 56. Pentru Dany pozitia 58 : bine ca tu esti destept iar cei ce am cumparat de la Natural suntem “fraieri”. Tu ai o parere si atit !
  Cei grav ca mai sunt de acord cu jignirile tale si altii…..
  Va multumim !

 57. PT Iulian Simion,poz 59
  Nu exista tehnicieni,medici vetrinari ,specialisti care sa SE POATA BAGA IN MINTEA PORUMBELULUI si sa citeasca ce-i acolo.Daca ar fi asa ceva n-ar mai fi nevoie de “COS” ,am sti direct care castiga .Porumbelul nu zboara numai cu fizicul el are nevoie de INTELIGENTA,SPIRIT DE ORIENTARE,VOINTA pe care noi oamenii nu le putem citi.Nu vedeti ca uneori avem porumbei super frumosi,puternici ,in care ne dezamagesc pentru ca le lipseste ceva ce noi nu putem vedea.
  Cum pot cei de la Natural sa vada aceste calitati daca por lor nu au zburat niciodata in jurul casei.
  CATALOGUL ESTE BIBLIA COLUMBOFILA !!!Porumbeii de calitate trebuie achizitionati de la cei DIN ZONA VOASTRA care an de an au facut rezultate si trebuie pornit de la inceput cu calitate altfel totul este pierdere de timp si bani.V-o spun din propria experienta,am cumparat porumbei mai mult decat credeti si v-o spun din suflet.
  CAMPIONII II GASIM IN CATALOG nu in reviste unde TOTUL ESTE RECLAMA si apare cine are bani.IN ZIUA DE AZI PT MULTI TOTUL E O AFACERE.Si Natural este o afacere,ei cresc sa vanda si dupa ce iau banul fiti sigur ca nu va suna sa vada ce au facut por la zbor.
  Intrati pe PIPA si cititi despre marii campioni ai lumii,cei de actualitate,eu ii cunosc personal …Fiecare povesteste cum a inceput si de unde si-a cumparat porumbeii.Cati dintre ei AU PORUMBEI DE LA NATURAL?Credeti ca Erik limbourg sau G.Koopman cumpara de la Natural?

  In columbofilie nu exista certitudini ,doar sansa.Cumparand de la crescatori care AN DE AN isi selecteaza porumbeii si au rezultate f bune ,sansa ca si tu sa fii la fel de bun cu urmasi ai acestora creste.sunt sanse astfel mult mai mari sa sa fi mai bun decat cei care “cumpara un pedigreu si primesc gratis un porumbel.”
  Stiu ca am suparat pe multi cu acest mesaj dar acesta e adevarul.IN ZIUA DE AZI TOTUL ESTE BANI,AFACERE.Nu am spus-o din rautate ci doar pentru a face putina lumina celor naivi printre care m-am aflat si eu ani de zile.CLASAMENTELE,CATALOGUL SUNT SFiNTe,ACOLO SUNT CAMPIONII ADEVARATI,in rest sunt povesti si reclama cu un singur scop:PROFITUL!

 58. Am fost de acord cu ideea despre selectie si atat, nu am crezut necesar sa precizez. Cred ca sansele de a obtine ceva bun sunt mult mai mari cu pui direct din porumbei zburati, deci care au demonstrat ceva concret. Daca si la Natural sunt astfel de porumbei, totul este ok.

 59. pt poz 61:Vasile
  Imi pare rau daca am jignit pe cineva dar nu acesta era scopul…eu v-am spus din suflet si din experienta ce am scris acolo si de a-i ajuta pe cei care vor sa sa faca rezultate cu por nu numai sa zboare porumbeii,motiv pt care am adaugat cele 4 intrebari la care sa caute raspunsuri toti dintre noi…

 60. As cumpara cu drag daca as putea sa aleg pasarile macar dupa o fotografie daca nu la mana,dar asa sa imi comand porumbei cu nume,nu prea ma tenteaza.Eu personal nu stiu pe nimeni care are porumbei de la natural,si nici care are rezultate cu acestia.Daca ar fi sa dau 1000 roni pe 10 pui as prefera sa cumpar 2 de banii aceia,porumbei cu norma,zburati,iar eu sa scot pui din ei.Mi se pare mult mai rezonabil sa am o matca buna de zburatori decat sa aduc exemplare in a caror pedigree rezultatele se gasesc spre sfarsitul arborelui genealogic,……..La ce sa zbor eu stranepoti din porumbei cu norma cand pot zbura pui din porumbei direct cu norma,….

 61. Pentru cei care mi-au luat in nume de rau ce am scris, CITITI MESAJUL DE LA POZITIA 43!!! CIOARA DANIEL_ CAMPION NATIONAL,VICE CAMPION NATIONAL etc!!!!Sunt colombofili cu rezultate care vorbesc din experienta …

 62. Vad ca foarte multa lume se leaga de faptul ca porumbeii sunt inchisi si nu zboara afara. Ce diferenta este intre acei porumbei(care am inteles ca sunt cumparati cit mai direct de la crescatori de valoare care se banuieste ca au concurat cu succes cu porumbeii)si urmasii unui porumbel cu nume mare pe care te duci sa-i cumperi de la ‘nea Mitica din prasila unde stau inchisi de vre-o zece ani? Asa cum nu poti avea CERTITUDINEA urmasilor de la cel care sta in top de ani de zile, la fel de bine nu o ai nici cu porumbeii de la Natural. Totul este decis intr-o masura sau alta de factorul numit: NOROC.

 63. Desi nu am cumparat vreodata porumbei de la Natural si nici nu cunosc pe cineva care sa o fi facut ,ei au cumparat porumbei cu rezultate pe care i-au folosit in reproductie doar cateva generatii,deci inca nu au avut timp,din punct de vedere genetic sa degenereze si sa isi piarda calitatile de buni zburatori.Totusi cumparand de acolo nu ai nici o garantie ca vei avea si rezultate dar este totusi un punct destul de plecare.Nimeni nu poate garanta ca ,avand pui direct din 2 campioni(bineinteles de sex diferit) acestia vor avea si rezultate notabile.
  Ei pur si simplu fac la o scara mult mai mare ce am face noi daca nu am concura,adica am scoate cat mai multi pui fara a-i zbura.Unii dintre ei ar putea fi buni zburatori si unii nu.

 64. Nu cunosc pe nimeni care a cumparat porumbei de la Natural si a avut rezultate cu ei sau puii lor.Nu pot sa dau sfaturi,daca sa cumparam de acolo sau de la columbofili dar in pedigreele porumbeilor cumparati de la Natural nu am vazut mai nimic.Daca iti merge un pui din ei nu ai de ce-l lega mai departe.Sfatul meu este sa cumparati de la columbofilii seriosi din tara cu conditia sa stiti ce sa le cereti;porumbei pt viteza,pt demifond sau pt fond cu precizarea ca porumbelul care poate sa le faca pe toate este o raritate.In ambele cazuri numai COSUL hotaraste daca ai luat plasa sau nu.

 65. Eu prefer sa cumpar de la natural decat sa cumpar de la un mare crescator Roman care cel mai probabil ami da o teapa de o tin minte toata viata.Cunosc foarte multe cazuri care au luat teapa. Asa ca luati porumbei din Belgia da lucrati cu ai vostri. Sfatu meu e sa luati lini mai recente de la crescatori Moderni care au rezultate recente.Dar in fine fiecare face ce il indeamna sufletu. Stiti vorba aia” Fa ce zice Popa nu ce face Popa”

 66. Atentie ?nu va asteptati ca porumbei de la natural sa va umple de campioni dar nu e imposibil sa nu sara vreunul problema e ca sunt consangvini desi nu recunosc am vazut porumbei identici dar iti spuneau ca nu sunt frati si ii poti mperechea.sa va dau ex unui roman la madrid care a iesit campion la mai toate categoriile 2006 2007 2008si rar a putut vreun spaniol sa i stearga cate o cupa si daca a facuto locul 2 erea tot al lui asa cevagreu se intalneste sa aidouazeci si ceva de ani 0 experienta si din primul an sa nu iti stea in fata columbofili cu zeci de ani de experiena in spate revenind la natural acest columbofil bagand foarte multi bani in porumbei a cumprat 36 de pui din 2005 din diferite rase zburandui in 2006 pentru ca aici din cauza partidelor de vanatoare nu se zboara puii a ajun.s in 2008 cu un ingur mascul arg. de bricoux pe care mi-la vandut mie ne mai vrand sa auda vreo data de asa ceva .adevarul e ca nu au avut nici o scuza au avut crescatorie super moderna au fost medicamentati si ingrijiti ca la carte dar nu au tinut pasul cu porumei de la celebrele si actualele cresc din belg nl.sau spania rezultatele obt nefiind cu naturalul.Si eu am dus cativa in tara delbar, bricoux ,fabri ,arden dar nu ma astept la mari rezultate la puii lor ci la impereceri repetate cu cu alti porumbei.

 67. Da este adev?rat c?ci Naturalul s?nt specializati doar in V?nz?ri de
  porumbei .Dac? facem un Calcul la rulajul v?nz?ri de pui ar trebui in
  mod normal s? auzim mult mai multe anunturi si fapte demne de
  laud? despre acesti porumbei Natural ins? cert este c? doar pe ici pe colo se aude c? porumbeii Natural mai si zboar? .
  Un anunt al Firmei Natural in revista german? > Die Brieftaube < scrie citez ; Noi nu putem da recomandare pentru p?s?rile cump?rate s?nt pentru zbor sau pentru reproductie deci r?m?ne ca fiecare dintre noi s? decid? destinatia p?s?ri cump?rate .
  Astfel mult? baft? doresc tuturor celor care au rezultate si s? ne comunice si nou? rezultatele obtinute cu porumbeii de la Natural .
  Succes in continuare la imperechieri .!

 68. Draga Dany, ceea ce-mi spui tu, seamana foarte mult cu ceea ce-mi spune un foarte bun prieten, pe care il respect si de la care invat columbofilie cate zile voi mai avea si care e tot de prin zona ta, iar confirmarea am obtinut-o de la bunul meu prieten Crisi Gradinaru, acum mai bine de 6 luni, intr-o discutie obisnuita despre porumbei Sustin in continuare ca la Natural exista si oameni care gandesc in columbofilie. Daca ai remarcat, am spus ca nu detin porumbei de la Natural. Mesajul meu era adresat celor noi, celor care vin acum in acest sport si carora li se ofera o alternativa, alta decat aceea de a sta la “princa”, sau a se amagi ca detin – asa cum realitatea o spune – porumbei din linii romanesti mai “celebre” decat cele de la Natural. Nu spune nimeni ca Naturalul genereaza campioni, ( cel putin eu nu am zis asta ), dar asa cum bine spui ca un tippler englez si un porumbel oarecare a dat un performer demifondist, ce te face sa crezi ca 2 porumbei de la Natural nu pot face cel putin atat cat tippler-ul si “norocosul” din Ungaria? Clara si fara echivoc ramane valoarea porumbelului data de clasament si “Biblia” columbofila, dar in zona mea, erau mai multi columbofili astazi daca acum mai bine de 10 ani, nu erau cativa “super crescatori” care au vandut orice obiect cu pene, drept “Campioni”, ce nici in ziua de azi nu constientizeaza ca performantele lor nu valoreaza mai mult decat umbra copacilor din padure; -existand o singura exceptie-. Ar fi mai simplu sa spunem: “ba, faceti o capcana mare, invartiti-va porumbeii in fiecare seara si cu siguranta o sa cada la prins un porumbel cu clema…”, decat: “mergeti la Natural, priviti volierele, stati de vorba cu ghidul, luati porumbeii la mana, puneti intrebari, faceti diferenta, etc…”!!! Intr-adevar n-o sa-l vedem pe Erik Limbourg la Natural si nici pe Jos Thone sau altii; dar Naturalul nu se adreseaza campionilor neaparat; am spus clar ca Naturalul reprezinta o alternativa pozitiva in defavoarea ipocriziei, a prostiei crase romanesti, a inselaciunilor si a fraudelor devenite deja domestice si de care cred ca si tu draga Dany, ai avut candva parte, datorita anumitor “prieteni”…!!!

 69. Am urmarit si mi se par interesante discutiile. Precizez ca porumbelul oricat deexploatat ar fi, sau inchis vreo 15 ani sau sa nu fie zburat vreodata CALITATILE SALE DE REPRODUCATOR SUNT ACELEASI. Ce treaba are genetica cu conditia porumbelului, varsta sa sau daca acesta a zburat sau nu. E adevarat ca ai sanse mai mari sa obtii rezultate din puii porumbeilor zburati decat cei dintr-o statiune de crestere. Sa nu uitam ca cei de la Natural fac infuzie periodica de sange din rasa respectiva si nu iti vand porumbei originali Aarden , Van Wanroy, Janssen , Fabry etc…ca e imposibil. Ei iti mentioneaza ca porumbelul achizitionat provine din porumbei rasa……Si nimeni nu iti garanteaza ca vei obtine rezultate daca achizitionezi pui direct de la un crescator cu rezultate sau de la o statiune de crestere. Sa nu subestimam pe niste oameni care muncesc in adevatul sens al cuvantului chiar daca puii cumparati de la Natural provin din niste CLOSTI. Stiu sigur ca ferma Natural a achizitionat in 2008 porumbei de la renumitul Ben Hendriks, singurul care mai cultiva porumbei din rasa Van Wanroy si a infuzat in porumbeii lor. Eu am achizitionat doi porumbei si din o porumbita de Aarden sunt foarte multumit cum au zburat puii in 2008. Si ca o comparatie Koopman vinde pui in medie cu 500 -1000 euro iar la Natural e 55 sau 30 puiul. Indiferent de unde achizitionati pui sfatul meu este sa ii zburati inainte de a-i baga la matca. SUCCES IN 2009

 70. haideti sa nu fim rautaciosi si sa nu jignim pe cei care au achizitionat porumbei de la natural sa nu intram in referiri cu caiI cand subiectul se refera la porumbei si sa nu radem de pret si de cine cumpara.FIecare dupa posibilitati important e ca e vointa si ca omul vrea sa investeasca e mai rau de cel ce nu investeste nimic zboara an si an fara rezultate nu face nimic pentru a imbunatati situatia si pe urma mai are si invidie pe altii.cineva scria ca DR Bricoux a murit acum 60 de ani si cum ca e minciuna ar trebui sa aiba un porumbel de bricoux 60 de ani.Vedeti cum noua Romanilor ne place sa improscam cu noroi unii in ceilalti.Daca porumbeii au fost adusi de la crescatori respectivi si au fost imperecheati intre ei e normal ca si dupa un an sau 100 sa le curga acelasi sange in vene si sa isi mentina trasaurile respectivei linii.Ce ar fi stimate domn sa nu recunoastem ca ne tragem din daci si romani sa spunem ca suntem chinezi nu ne-ar trada aspectul .eu vreau sa ii incurajez pe cei care au por. de la natural sa nu se dea batuti din prima sa acorde si a doua sansa porumbeilor si nu e imposibil sa apara rezultate f. bune asa cum cumperi si porumbei din campioni cu foarte multi bani si poate ca nu se vede nimic cel putin asa pierzi timp dar nu si foarte multi bani MULTA BAFTA

 71. Crystyan: nu mai retin unde am citit despre un crescator asiatic care desi da mii de euro pe porumbei maturi zburati, cumparati de la mari campioni, tine sa ii invete la noua locatie si sa ii aiba in libertate (pierde o parte din ei). O fi observat el ceva? Motiva si de ce, insa a trecut foarte mult timp de cand am citit chestia asta si nici nu prea ma interesau concursurile pe atunci asa ca nu mai retin de ce spunea ca ii vrea liberi. Era o teorie cu influenta mediului asupra fenotipului?

 72. Eu nu cred Andrei in influenta mediului asupra caracterelor genetice ale porumbelului. E adevarat ca fiecare are o idee dupa care se ghideaza in columbofilie. Am citit destul de mult despre columbofilie si despre genetica in special, din carti scrise de oameni care au avut in spate o viata intre porumbei si nu numai, intre animale, au lucrat genetic porumbeii si au VRUT sa ne impartaseasca si noua cate ceva…si am ajuns la concluzia ca porumbelul isi transmite caracterele asa cum am scris mai sus, indiferent de varsta, conditia sa fizica sau daca a fost zburat sau nu, ori a fost inchis toata viata sa. Pe acest considerent anul acesta in vara am achizitionat un mascul din Olanda din 1998 si de putin timp tot din Olanda o femele din 1999. Riscul e sa nu mai fie fertili acesti porumbei batrani, dar nu imi pot permite sa investesc sume mari de bani, si, acesti porumbei nu au costat foarte mult.Sunt convins ca genele lor se vor transmite. Acelasi lucru il mentionam mai sus cu porumbeii de la Natural, au un pret mic. Nimeni nu iti garanteaza succesul. Dar fiecarare incearca cu ce are la indemana. Si eu as cumpara porumbei de top autohtoni, chiar am si cumparat , dar preturile sunt apreciabile si la noi in Romania. Sa nu imi spuna cineva ca si-ar vinde campionul din crescatorie cu 100 – 200 de euro. Daca da eu sunt amator sa il cumpar. Asa ca sa ne vedem de SPORTUL COLUMBOFIL ASA CUM NE PRICEPEM SI SA INVATAM DIN GRESELI SI DE LA MARII COLUMBOFILI. MULTA SANATATE

 73. ”’Intr-adevar n-o sa-l vedem pe Erik Limbourg la Natural si nici pe Jos Thone sau altii;………” [ si sa mai tinem cont si de brand-ul pe care si l-au creat] dap , asa este dar daca ati stii pe cati mari columbofili am vazut la standul de la natural avut la expo frc 2009? columbofili ce si-au permis a dea sute de euro pe un porumbel la aceea faimoasa licitatie si cred ca din maruncisi si-a mai cumparat cativa de la natural de 60 euro. pe acestia din expo poti sa-i si verifici la mana …..si asa cum unul scump nu-ti ofera garantia ca iti va reproduce calitate asa si unul ieftin de la natural poate sa-ti creeze o surpriza. sunt de parere ca puii sunt ideali pentru incepatori iar maturii pentru cunoscatori!

 74. pentru domnul dinu mihai.. intradevar , nu neg calitatea porumbeilor de la natural.. dar exemplul dat cu dl radu v ion , nu a fost dintre cele mai bune .doar atat si nimic mai mult. chiar eu am spus mai pe la inceput ca dupa ce o sa imi revin cu banii am sa imi cumpar si eu 4-6 zburatori de la natural, si eu cunosc multi care au facut treaba cu acesti porumbei

 75. Loc 1 fond tineret 2006 si loc 1 fond palmares 2007 provine din 2 porumbei de la firma Natural cu origine Stichelbaut.

 76. si la noi in judet s-au cumparat in 2006 o gramada de pui de la natural, si nu au fost buni de nimic, nu stiau care mai de care cum sa scape de ei
  si nu sa mai adus de atunci nici unul, sunt slabi.

 77. da dep;inde..acum..nu cred ca-=s rai..is o alternativa..si se poate si de acolo…normal ca nu-i compari cu aia de la marii campioni..dar aia costa..asa ca fiecare dupa buzunarul lui….is sanse pt fiecare..stiu porumbel catrisse de la natural inperechiat cu porumbita catrisse care era cu palmares 3 ani..la fond ..parca..nu mai stiu…au dat pui care au zburat f bine..de pui 550km aprox….3 parca nu mai retin..in bt..si stiti ce zboruri au zburat sv cu bt anu asta….la pui..asa ca…se poate..incrucisati cu ceva bun..merg zic eu..

 78. cine vrea sa scape de porumbei de la NATURAL crezand ca sant prosti sau nu sant buni de nimic ,sa ma caute pe mine la id salmogepetto ca ii cumpar eu.

 79. am urmarit cu atentie aproape toate comentariile,unele sunt reale,altele mai putin,e foarte usor sa acuzi sau sa defaimi pe cineva,mai ales in cazu NATURAL,ei nu sun din romania,au poate un reprezentant in ro si atata tot,dar cati dintre noi au luat o discutie despre un anume crescator,fost campion national poate si care a vandut sute de porumbei in romania?cati dintre noi am avut curajul sa-i spunem in fata adevarul?nimeni,eu usor sa vab de natural,care dintre noi se poate compara cu ei?nici unul,voi credeti ca daca cei de la natural nu aveau porumbei de calitate la reproductie mai rezistau ei sa vanda porumbei de 50 de ani?credeti ca o persoana care nu a facut nimic cu porumbei de la natural ar mai merge sa cumpere de acolo chiar daca costa atat de putin(25 euro)?e foarte greu sa lucrezi cu porumbei de la natural,trebuie sa ai rabdare cativa ani,si cum noi columbofilii cei mai multi dintre noi nu o avem nu avem cum sa facem nimic,acei porumbei sunt dupa parerea mea foarte consangvini,deci nu va asteptati sa-i incrucisati cu ai vostri,sau intre ei si gata sa faca rezultate.E foarte drept ce zic unii despre ei,poate nu au facut nimic,si de aia vorbesc asa,dar sa ne gandim cati porumbei am cumparat de la un crescator sau altul si am facut acelasi lucru,nimic.Am patit toti iti vand campioni sau fii acestora,si la rezultate iti zic ca ceva ai gresit ca la el zboara foarte bine,acelasi lucru se intampla cu porumbeii de la natural.Si peste toate cred ca porumbei cu un pedigreu si origene mai buna ca acilo nu gasesti,daca ti-au zis ca e bricoux atunci bricoux este,pe cand daca ei de la noi(nu de la toti)sar putea sa ei van loon in loc de bricoux.Vreau sa zic ca nu detin nici un porumbel de la natural,de si am vrut sa cumpar in 2007,cred,si aceasta e parerea mea ca se merita sa cumperi cativa porumbei,doar pentru reproductie,la zbor sansele sunt mai mici.Multi ii acuza pe o seama de crescatori ca doar ei poate sunt reprezentantii altei crescatorii sau cpolumbofil si asa vrea sa faca bani.Toti,aproape toti se gandesc la bani cand vand.La final as vrea sa-mi aratati un columbofil care vinde porumbei de 50 de ani.

 80. Domnule onisim, la noi in judet au cumparat aproape toti crescatori pui de la natural, dar nu au facut nimic, macar unul din citi s-au cuparat au fost mai rai ca si ce au avut ei in crescatorie si iau scos afara pe toti
  dar ce sa mai vorbim, trebue sai cumpere si pe aia cineva sa nu dea frate faliment.

 81. stati linistiti caci carora nu le-au mers porumbeii de la natural, nici cu alti porumbei nu le-au mers! degeaba cumperi porumbei daca nu stii cum sa-i lucrezi! cititi si construiti instalatii optime su dupa aceea achizitionati!

  rabdare si indurare!

 82. Salut . Sunt de parere cu @ 88. Asa e , trebuie sa ai rabdare, noroc si timp ptr a face treaba cu acesti porumbei.
  Andrei, pe site-ul de la natural nu vad unde se dau informatii despre accesorii( poze, preturi etc.)
  Ma poti ajuta?? te rog.!!

 83. Accessories – View here the catalogue (doar poze, nu dau preturi)

 84. Eu stiu pe cineva care a avut un porumbel campion la fond pe zona din 2 porumbei din piata(prinsi de la zbor)asa ca poti s-o pleznesti si cu porumbei de la Natural.Multi crescatori au de acolo si le vin bine puii si mai ales nepotii.Am si eu unul din care am zburat 3 puii de la 100km individual :1 prima zi ,2 adoua zi sa-i vad pe viitor.

 85. LA GAESTI sau adus in 2008 mai bine de 100 de pui de la firma NATURAL, toti sunt foarte bine ‘legati, ca sa zic asa,majoritatea sunt catrisse,stichelbaut,jan arden in acest an se vor scoate pui iar in 2010 vom vedea daca fac fata etapelor din POLONIA.

 86. articol despre statiunea de crestere natural belgia din ”sportul columbofil profesionist” revista editata de u.c.p.r. nr 2 /2008

  ”cand un porumbel pleaca de la crescatoria natural nooi garantam:
  1-o sanatate perfecta a porumbelului la momentul espedierii;
  2-un control si o selectie severa a fiecarui porumbel;
  3-o excelenta origine;
  4-seriozitatea cu care fiecare comanda este pregatita si executata. nu se face nici o diferenta intre clienti . nimeni nu poate sa vina si sa aleaga porumbei.”

 87. e adevarat ca porumbeii de la natural mai au un inel de aluminiu pe celalalt picior cu o serie?????

 88. articol despre statiunea de crestere natural belgia din ??sportul columbofil profesionist? revista editata de u.c.p.r. nr 2 /2008

  ”exemple de reusita cu porumbeii de la natural in anul 2006:
  1-porumbelul din linia silvere toye 6005363/06 loc 1 europa classic din 1277 porumbei zburand 10 ore si 21 minute , viteza 775m/minut, fiind eliberat la 7:30.
  2- loc 10 tot de un porubel din crescatoria natural 6007562/06
  3-miss natural -un porumbel delbar de la crescatoria natural 6008598/06 loc 1 din 10.373 cu avans de 47m/min”……alte 4 rezultate de loc 1 in germania , japonia, flandre…..cu porumbei obtinuti din incrucisari cu cei de la natural.

  suna frumos!

 89. Pui de la `natural` sunt foarte bine conformati,sangele este 100% ce-ti scriu ei pe talon sau pedigree,rezultatele sunt aleatorii ca si oriunde,depinde de crescator,crescatorie si zona unde zbori,ce concurenta ai si nu in ultimul timp ce noroc ai.Un lucru este cert sunt cu mult peste calitatea a multor crescatori din Romania.

 90. romani vor sa cumpere campioni cu 60 de euro :):):):):):):) iei nu anteleg ca aia le dau sange dar iei trebuie sai lucreze sai adapteze conditilor tari noastre si sai faca campioni sami zica si mie de unde cumpara ei direct campioni cu 60 euro ????? cami cupar si eu :):):)

 91. pt Victor pe celalalt picior au un inel drept fara margini ondulate pe care scrie cu un scris mic NATURAL ANTWERP si sunt dintr-un material de o culoare asemanatoare a cuprului.mai scriu cate uni ca au nustiu cum pedigreele, inseamna ca nici nu de ce vorbesc .Porumbei de la natural au titlul de proprietate(cartonul cu eria)atasate pe un carton mai mare unde scrie rasa porumbelului si nimic altceva fara parinti fara bunici. Uni le taie inelul de tabla sa poata sa Ii zoare cu cipuri dar eu am probat si nu e nevoe cum inelul e subtire cipul intra perfect peste el.

 92. Toadere toti ce 100 au trecut prin mana ta ???
  Oare sti cum arata aia de la natural ?sau vorbesti din auzite?

 93. pt dorin 98 ms mult pt raspuns ..am ridicat intrebarea pt ca un prieten are 2 porumbei cu inele de belg iar p celalat picior un inel d aluminiu in tocmai descrierilor tale numai k este scrisa o serie.

 94. sal sa va zic si eu cv?nu sa auzit de porumbei de la NATURAL Pentru k nu erau reviste si nu avea cine sai aduk in tara dar datorita Domnului CUREJEANFRANCOIS&DOSTETEAN FLORIN AVEM SI NOI PORUMBEI cand Domnul RADU V ION avea porumbei de la natural sau alti crescatori cunoscuti noi nici nu stiam ce sant aia porumbei si acum venim noi inteligentii si ne dam cu parerea despre porumbei de la natural Ai sa fim seriosi ce naiba MAI AVEM MULTE DE INVATAT si cum e proverbul ala OMUL CAT TRAESTE INVATA.la porumbei este exact k la loz in plic asa k si un campion se poate pierde.DE EXEMPLU ZBORUL LA NUI DE GRECIA A FOST O CATASTROFA SI SAU PIERDUT MULTI PORUMBEI BUNI PRINTRE CARE SI CAMPIONI,DECE SAU PIRDUT ACEI PORUMBEI IMI POATE SPUNE CINEVA?

 95. castigatorul de la National Bourges 2008 – 32470 porumbei – provine din porumbei de la Natural

 96. daca m-as hotara sa devin voiajorist , cred ca Natural ar fi prima optiune. Sunt pasari din care se poate construi ceva : sangele apa nu se face !

 97. Toata lumea detine adevarul si niciunul nu vorbeste concret…acesta este motivul pentru care noi Romanii nu vom evolua niciodata…mereu suntem banuitori,mereu vrem totul fara sa facem nimik…mereu credem ca ni se cuvine orice si orice cantitate…dar oare v-ati gandit voi sa faceti ceva in acest sens???? Citesc cum ca porumbeii de la Natural nu sunt buni,citesc cum ca ar trebuii sa cumperi de la campionii din tara noastra….voi chiar sunteti orbi sau surzi??? Lamuriti-ma !!!Daca facem o paralela intre preturile peracticate de firma NATURAL si “campionii” de la care ar trebuii sa cumparam porumbei de top…porumbei de top pe naiba..dar sa trecem peste asta.Nu are rost sa imi mai racesc gura degeaba pe aici asa cum de multe ori am facut-o si ptr ce…ptr niste oameni care nici nu stiu sa aprecieze un sfat bun…mai am doar cateva cuvinte de adaugat…Indiferent de unde ai cumpara porumbei si pe cine stie ce preturi ,indiferent cate pedigree ai avea si cati campioni ar fi listati in el,ce va face pe voi sa credeti ca adevarul zace in acea bucata de hartie?? Cumparati-va cativa porumbei …indiferent de unde alegeti voi sa o faceti..insa va spun un lucru…sa nu credeti voi ca vor zbura singuri si vor castiga pentru voi…cititi,documentati-va,antrenatii,zburatii apoi spuneti-va parerile….O parere personala inainte de a incheia…porumbeii de la natural sunt la fel de buni ca oricare alti porumbei campioni,important este sa stii sa lucrezi cu ei…iar in ceea ce priveste nivelul de consangvinizare ,aceasta se face in linie la firma NATURAL…asa ca mai ganditi-va inainte sa vb aiurea…toate cele bune …si astept dezaprobarile voastre…stiu ca va pricepeti al naibii de bine la asta.

 98. nu au cum sa fie foarte consangvinizati, dimpotriva cred ca imperecherile sunt controlate ca sa ramana la un grad scazut de consangvinizare , altfel s-ar duce naibii afacerea !

 99. chestia asta e asemanatoare cu situatia in care nu ai bani de un Jaguar, de exemplu, si iti cumperi mai ieftin un kit cu tot ce-ti trebuie si-l asamblezi singur in timpul liber. Daca esti meserias chiar iti iese !

 100. Mr. X – spui de CONCRET, dar nu il vad in mesajul tau. Ai porumbei de la Natural, ai lucrat cu ei, ce rezultate au facut? (direct, “lucrati” sau oricum altfel)
  In alta ordine de idei, nu cred ca e cineva care se asteapta sa-i zboare porumbeii fara antrenamente si toate celelalte lucruri obligatorii, dar asta nu tine de acest topic.

  Parerile sunt bine venite ca doar de-asta suntem aici.

  Dl. Cocu, daca nu are bani de Jaguar, orice incepator poate lua gratuit “piese”(oua) de la cei mai buni colegi de club sa le puna sub gutanii proprii. Sau poate sa ia de la second de afara. ;)

 101. eu zic ca porumbei de la NATURAL au rezultate unii din ei,sin ce stiu la
  EUROPA clasic Tara Galilor porumbelul castigator este un porumbel adus de la natural si licitat de alta persoana,
  apoi……….
  FEDERATIA ROMANA COLUMBOFILA
  ASOCIATII COLUMBOFILE
  CLUBURI Voiajorul Radauti Campulung Moldovenesc Sportul Columbofil Botosani

  CLASAMENTUL PORUMBEILOR la concursul MEDGIDIA
  ETAPA 19, CATEGORIA Demifond
  Localitate de lansare MEDGIDIA
  Data si Ora de lansare 11/10/2008 08:30:00
  Nr Porumbei participanti 753
  Nr Porumbei clasati 225
  Nr Crescatori participanti 63

  —————————————————————————————————————
  Loc Nume Prenume Club Inel-an-sex Sosire Distanta Viteza Pct. Nr. Pct.

  Et. Clas Tot
  —————————————————————————————————————
  1 TUGUI COSTICA 1 6012525-08-M 1 15:57:46 451290 1007.87 1.33 5 523.27

  2 TUGUI COSTICA 1 1166950-08-M 1 15:57:48 451290 1007.79 2.66 5 433.37

  3 TUGUI COSTICA 1 1166944-08-M 1 15:57:52 451290 1007.64 3.98 5 442.23

  4 TUGUI COSTICA 1 1166935-08-M 1 15:58:40 451290 1005.85 5.31 5 313.89

  locul 1 la acest concurs e un porumbel Catrisse de la Natural,fapte concrete

 102. la 450 km rezultatul asta
  cate cluburi sau columbodroame au etapa derby la 450 km?

 103. pt Victor .Inseamna ca au modificat inelele acum mai nou eu nu am porumbeii din tara ii cumpar de aici din Spania si nu am exemplare mai tinere de 2005 dar am vazut la prieteni in buc. porumbei mai batrani de 10 ani si sunt la fel ce se aduce aici in Spania nu au seri sunt normale. Ma gandesc poate le-a pus un cod sa le diferentieze rasa.

 104. cine sa maodifice inelele?
  aceasta e seria si porumbelul care am vb cu stapanul lui
  nu stiu de ce vb,trebuie sa te gandesti ca Natural poate au in fiecare ancate 50 de mii de inele sau poate mai multe poate de aia se diferesc

 105. am achizitionat 15 pasari martie 2008,au facut toate antrenamentele,dupa care, 5 zoruri Paralela 45, 5 zboruri Predeal,2 Sighisoara, acum snnt la matca, voi vedea la zborul puilor

 106. porumbeii aia sunt de 2005 si au p picior o serie d forma xxxxx/038 (cv de genul asta)

 107. Sa nu uitam ca in primul rind suntem columbicultori. Fiecare ne facem planuri de achiziti ca sa muncim (la matca) ce are rost sa tot birfim si sa laudam AM ajuns sa fim toti profesori si vedete in columbofilie Dar fara noroc si munca in columbofilie nu faci nimic

 108. Am postat pe site-ul meu si fotografia porumbitei de la Natural cu sange J.Aarden. Este din 2007 si abia am reprodus in vara aceasta patru serii de pui din care patru pui i-am zburat doua etape si au venit foarte bine toti patru de la Bacau si Adjud (de la Botosani cca. 140 si 200 km.) A fost la cuplu cu un mascul tot cu sange Aarden de la Lavrentiev din UK din 2000 care stiu ca poate sa reproduca pui buni fiind de mai multi ani la mine. In cuplu cu porumbita de la Natural mi-au reprodus niste pui de marime medie cu o f.buna musculatura, vitalitate ridicata, fizic cu multe caracteristici ale mamei. O sa postez si o fotografie a puilor din aceasta femela. Eu am stiut ca cumpar origine in momentul in care am cumparat-o si nu ma asteptam sa fiu in varful clasamentelor cu aceasta porumbita. Cred ca incrucisarea cu porumbei zburati poate da cele mai bune rezultate. Apropo…am primit la achizitionare si un pedigreu explicit pe trei generatii, iar la baza se regaseste in proportie de 85% Dolle a lui M.van Geel si Vlekije, din pasari achizitionate de la mari crescatori ca JJM Stekete, M.van Geel, M.Buijk, Sprenkels, Ligtenberg. Nu vad ce poate fi rau in originea acestei porumbite. Nu-i asa ca are o origine foarte sanatoasa? Oricum la banii dati nu ma asteptam ca puii sa se comporte asa de bine. Va doresc numai de bine in 2009

 109. CLASAMENTUL PORUMBEILOR LA CONCURSUL NR. 8
  CATEGORIA – VITEZA+DEMIFOND
  08.06.2008 – Szekesfehervar 2 / Clasament general
  ORGANIZATOR: Hunedoara
  LANSARE: 08.06.2008 6:30
  PORUMBEI ANGAJATI: 2363
  PORUMBEI CLASATI: 473
  NR. COLUMBOFILI: 170

  ## NUME COD CENTRU DIST MATRICOL AN E X Z H M S TREAL VMED PCT CL
  1 CURE & DOSTETEAN 381636 0136757 07 F 1 12 42 43 1023.92 0.42 3
  2 CURE & DOSTETEAN 381636 6007989 07 F 1 12 42 44 1023.89 0.85 5

 110. 25. 6007989-07 HD3 / CURE & DOSTETEAN
  ## Concurs Data Distanta Lansati LOC PUNCTAJ Tip
  1. Szekesfehervar 2 08.06.2008 381636 2363 2 0.85 VITEZA
  2. Nadlac 2 04.05.2008 177298 8127 22 2.71 VITEZA
  3. Tass 3 15.06.2008 330679 315 6 19.05 VITEZA
  4. Csongrad 11.05.2008 238506 8030 245 30.51 VITEZA
  5. Nadlac 1 27.04.2008 177298 7551 375 49.66 VITEZA
  6. Szekesfehervar 1 25.05.2008 381636 5267 390 74.05 VITEZA
  7. Wiener neustadt 3 26.07.2008 558591 792 71 89.65 FOND
  8. Wiener neustadt 1 31.05.2008 558591 4949 463 93.67 FOND

 111. 45. 6013239-07 HD181 / STURZA DANIEL
  ## Concurs Data Distanta Lansati LOC PUNCTAJ Tip
  1. Nadlac 2 04.05.2008 157797 1672 44 26.32 VITEZA
  2. tass 2 31.05.2008 304680 1769 86 48.62 VITEZA
  3. Szekes3 06.07.2008 355204 990 66 66.67 VITEZA
  4. Tass 5 12.07.2008 304680 574 87 151.57 VITEZA
  5. Tass 3 15.06.2008 304680 1278 197 154.15 VITEZA
  6. Szekes1 25.05.2008 355204 1182 187 158.21 VITEZA
  7. Tass 6 27.07.2008 304680 252 48 190.48 VITEZA

 112. Stie cineva in kat timp te contacteaza cei de la natural daca ai facut comanda pe internet?a mai facut cineva comanda?astept raspuns

 113. Pentru ce sa faci comanda pe internet cand d-l FRANCOIS CURE si D-L Dostetean florin sunnt distribuitori in romania????Oricm invatati sa nu mai dati cu presupusurile si cercetati rezultatele postate aici cat si pe alte site-uri ale porumbeilor de la NATURAL.”CEL CARE CONSIDERA CA LE STIE PE TOATE SI CA NU MAI ARE CE INVATA DE LA CEILALTI ,IN CURAND ISI VOR DA SEAMA CA DE FAPT CEEA CE STIU EI ESTE DOAR PRAF IN OCHI”…VANT IN PENE

 114. Domnule Mr.X putetzi sa imi spunetzi si mie ptr ce e formularul acesta???

 115. 9 0280575-08 / TIMPA DANIEL / CS7 / Resita
  Distanta Punctaj Loc Concurs Data Lansati
  345002 4.18 3 Szekesfehervar 07.10.2008 717
  243839 35.1 61 Kecskemet 31.08.2008 1738
  243839 39.8 65 Kecskemet 07.09.2008 1633
  133883 78.24 55 Nadlac 13.09.2008 703
  133883 106.19 192 Nadlac 24.08.2008 1808

 116. porumbei de la natural sunt pt. cei cu venituri medii care nu au pretentii ff mari si conditii excelente
  cu acesti porumbei rar ajungi in varf ….sunt de pluton cum se zice

 117. Dar poate unii au pretentzii mari dar nu au multi bani sa investeasca asa ka se limiteaza la cat au…

 118. D-le Marian,dati-mi voie sa va spun cum sta treaba….puteti face comenzi online ,solicitand reproducatori de 5 ani insa tot prin SC COURTAGE COMBO din Simeria va veti primi porumbeii…eu zic ca cel mai bine este sa sunati direct la firma in Simeria si sa faceti comanda….la asta ma refeream in mesajul anterior.In ceea ce privesc pretentiile pe care le au unii….vor ramane cu ele…performanta nu se obtine prin pretentii ci prin truda si multa selectie,selectie riguroasa..Eu am o vb “NU PUNE NICIODATA COPILUL SA ALERGE INAINTE SA INVETE SA MEARGA”” Cred ca asta spune totul….Multa bafta si VANT IN PENE

 119. salutare fratilor am si eu o mare problema am 29 de ani m-am apucat de voiajori lucrez la o crescatorie destul de moderna , la ora actuala am 5 porumbei o porumbita licitata anul trecut pe internet.am stat de vorba la tel. prin diverse locuri cu anumiti crescatori care mai decare cu teoriile lor sincer sunt confuz de ude as putea achizitiona anu acesta pui din parinti cu rezultate bune dar sa nu uitam un lucru cind cineva are o pasare cu valuare buna pui din acea pasare credetima are un pret enorm de mare si atunci va intreb eu ca incepator sa zic asa de inde sa imi incerc norocu de la natural ,de pe saituri de licitati sau de la crescatori(care sunt aceia) va multumesc astept raspuns adresa mea de mess este cristi.pasat

 120. Ptr. poz 133…avand in vedere ca abia a-ti pasit in randul nostru pot sa va dau un sfat….nu este nimik inventat sau furat,nu este vb de crescatorii de la care puteti cumpara porumbei sau cine stie ce alte bazaconii…alegerea trebuie sa fie a d-voastra….insa,fiind la inceput sfatul meu este sa nu va avantati sa cumparati porumbei din care sa reproduceti ci sa cumparati mai degraba un lot de 10-20 de pui de la crescatori din zona dumneavoastra si sa ii zburati,in felul acesta ve-ti avansa mult mai repede in acest sport decat cu oricare alta metoda,anul urmator mai cumparati 15-20 de pui i procedati la fel…in al 3-lea an va puteti gandi sa va incropiti un mic lot de reproducere..Toate cele bune si VANT IN PENE!!!

 121. am si eu porumbei de la naural …pui din luna aprilie 2008 ….
  ce am observat la acesti porumbei ca au vitalitate ridicata (zboara mult) si sunt fff speriosi fata de ceilalti porumbei
  cred ca acesti porumbei sunt pt lucru pt combinatii nu pt a fii folositi direct ca reproducatorii (pt zbor ) .
  in mare parte arata bine la mana …

 122. Greseala cea mai mare,se crede ca firma natural e o ferma tip avicola,sau I.A.S.Urlati,e un loc unde s-au bagat bani grei,au servicii necesare porumbeilor,au porumbei cu origini,linii,nu am cumparat dar as face-o,ei ?-ti v?nd porumbeii dar nu si experienta .

 123. poate sa ma ajute cineva cu nr de telefon al reprezentantului de la natural in romania ?

 124. Salut!pozitia 139..poftim nr de la natural de la noi din tzara.0756.197.688

 125. salut vlad suno pe domnisoara secretara ANA MARIA si ea iti va pute spune mai multe TEL 0749169842

 126. EA ITI VA DA MAI MULTE DETALI,SI VEDETI K VA PUTETI ALEGE PORUMBEI REPRODUCATORI PENTRU K MAI SUNT 500 IN STOC,II GASITI PE http://WWW.E-COLUMBOFILIE.RO LA REPRODUCATORI SI ACOLO VEDETI CATE FEMELE SI MASCULI MAI AU SI DIN CE LINII

 127. Ieri am fost la expozitia organizata de jud. Dolj.Am vazut masculul care are locul 1 Nat la zborul de la Roma(aprox. 1000km)care provine dintr-un mascul de Bricoux de la Natural.Am mai revazut si doi masculi,frati buni,care sunt din doua pasari direct de la Natural,ambii parinti sunt M. Rossen.Au fost doi frati,amandoi au zburat si ambii au facut norma.La expo. au fost si reprezentantii firmei de la Natural care au adus si vandut mai multe pasari.Unele erau foarte interesante.

 128. Eu cred ca cel mai bine merg combinati eu am zburat din naturali si nu merg dar combinati da si leam dat si mai multe femele si invers.
  ////

 129. am lat si yo in 2008 17 porumbei de la natural da pot sa spun k sunt foarte multumit d ei mai akes d linia delbar si bricoux si dordin

 130. Eu cred caci porumbeii ROMANESTI care zboara sint mai buni ca cei de la natural fie care crescator are ,porumbei buni si rai,tot asa e si la ei!

 131. Sa cumpar,sau sa nu cumpar ?
  Aceasta este intrebarea…

  Cumpar,frate, acesta e raspunsul…!!!

  Nu sunt prea priceputin ale zburatului cu porumbeii , fiind un crescator de ornamentali , de vreo 10 ani…
  Dar , stiu o treaba….”Sangele , apa nu se face”

  Am inceput sa adun voiajori , de pe la diversi pasionati de porumbei de zbor , care nu zboara porumbeii in concursuri , dar au adunat niste pripasiti prin curtile lor , pe care mari crescatori ii “vaneaza”.
  Investitia este minima…media de 50 lei pe porumbel si pot sa spun ca am adunat niste nemti , austrieci , maghiari si romani.
  Printre ei , chiar porumbei regasiti prin clasamente , cu cateva etape parcurse.

  In anul ce vine am de gand sa combin perechile , dupa cunostintele mele , sa scot o medie de 4 pui pe pereche si pe care sa ii zbor personal , pentru selectie.
  In urma acestui “test” voi decide “care pe care”…
  In toamna anului urmator , imi voi aduce 4 -6 pui de la NATURAL , pe care ii voi combina cu cei ce imi dau rezultate optime din lotul meu si de asemenea am MAREA dorinta de a achizitiona pasari de la Horvath Karoly din Ungaria , care detine pasari din liniile Tasi Paltol si Anker-Kotek.

  Pentrucine nu stie cine este Horvath Karoly , le spun doar atat: e un crescator ce are accesul restrictionat la concursuri , fiindprimit sa participe doar la etapele Nationale….asta datorita performantelor pasarilor sale.
  Baza lui , a fost o femela Schaerlaekens NL-81-8177360,produsa din Huskens Van Riel x Jansen, care imperecheata cu masculul “Verstrate” primit de la prof.Anker , au dat zburatori de exceptie.
  Daca sapati putin dupa porumbelul “Lisztest” 1241-82-3979 , produs din acea femela cu un mascul negru , va veti convinge de rezultate:18 angajari , cu 17 clasari in primii 5 ,porumbel , care a dat un pui , campion national al Japoniei.

  Cam atat am avut eu de precizat in acest topic , in calitate de “necunoscator”
  Va multumesc.

 132. sall!am shi eu o intrebare….am un mascul m.desmet shi o femela van dick….shi cum sunt la inceput(adik al doilea an) as vrea sa stiu dak ar fi o pereche potrivita.va multumesc.

 133. am o femela albastra cu seria BE-6003400.stie cineva ceva de ea?
  e tot de la natural

 134. de la natural luati sange , apoi depinde de voi ce si cum il lucrati parerea mea , sunt porumbei d valoare , am citit ca uni dintre asa zisi ” columbofili’ ia bagat direct la zbor de la natural poi niciodata nu o sa vina aia acasa dar sa mai obtineti performante , poi aia e consangvini oamenilor si no sa zboare niciodata mai invatati mai ”columbofililor”

 135. am inceput de putin timp sa practic acest sport shi as vrea sa achizitionez shi eu un pui de la natural … ce rasa imi puteti recomanda?

 136. Iti dau un sfat 153 :
  Iei un mascul : MEULEMANS K. si o femela HUYSKENS-VAN-RIEL si ii imperechezi intre ei. Hermes a avut succes cu celebrul “Piet” rezultat din cele doua linii . Cine stie poate ii calci pe urme.

 137. Salut la toata lumea si scuze daca zic un adevar .

  Decat sa luati de la Casa Natural pui va sfatuesc sa mergeti in targ si sa luati ceva Gaini sa cresteti .

 138. eu personal nu am porumbei de la NATURALdar sunt convins ca aici puteti sa gasiti pasari bune dar bineinteles catb lucrati cu rabdare!eventual incrucisati cu porumbei autohtoni.pe de alta parte e normal sa fie si o gramada din ei fara calitati !ganditi-va ca nici dintr-un campion nu e garantat ca o sa iasa pasari de exceptie .eu cred ca in romania sunt multi porumbei de la natural care au rezultata!ganditi-va ca daca acesti porumbei nu ar avea calitati aceasta firma nu s-ar fi mentinut atat de mult in top!personal o sa cumpar 2 aarden si 2 van wanroy pe care o sa-i incrucisez si sa vad ce o sa iasa!sincer nu ma astept ca din prima generatie sa imi iasa ceva dar cu adoua astept mai mult!succes la toti columbofilii

 139. topicul acesta pentru mine personal m-i se pare foarte interesant pentru ca framanta destuli columbofili .ma astept sa elucideze in mica masura unele nelamuriri,si deasemenea astept mai multe opinii din partea acelora care au obtinut rezultate cu acesti porumbei.bafta!

 140. Porumbeii de la NATURAL – merg NUMAI in combinatie cu alti porumbei autohtoni ( unii numesc asta aclimatizare ^^ ) – adica cu pui se pot obtine rezultate – majoritatea insa mediocre. Sincer – parerea mea este ca acesti pui dau rezultate doar datorita calitatii porumbelului autohton !!!!!
  Si asta ptr. ca toti incearca sa combine cu ” naturalii ” ce au mai bun.
  Mai bine ar imperechea porumbeii proprii ” bun ” + “bun ” si ar vedea ce iese = sigur mai buni ca orice amestec “natural”. Nu am dat , nu o sa dau vreodata bani ( banuti , centi ) pe un porumbel de la NATURAL. Scuze daca deranjez pe cineva – nici daca as primi bani sa-i tin la mine – nu as primi asa ceva in crescatorie.
  IO – las-o mai incet cu termeni de “restrictionat ” si lasa-l pe Horvath sa zboare un sezon intreg in campionatul lor – macar 10 etape – si atunci se va vedea ” VALOAREA ” …….

 141. porumbeii care merg bine la zboruri ,aia sunt cu adevarat buni,la ceilalti este noroc,daca nimeresti 5 la suta este bine.

 142. domnule simion zburam cu bacaul care au dat ceva campioni mult timp vorbim de rasa s-au de porumbei linii
  care se pierd la piatra neamt langa noi
  vb de porumbei care claseaza in top nu de cotetari care inca cred in miracole crezi ca daca investesti te vezi undeva crescatorul vb ma crezi?????

 143. eu unul sunt multumit cu porumbeii de la natural!la mine au zburat bn…

 144. am luat si eu o pereche de stichelbaut care cred eu ca e una din cele mai bune linii pentru iubitorii de fond si mare fond,dar nu vor sa se inperecheze(sun luati din vara trecuta).Ma intereseaza daca la altii merge din aceasta linie?

 145. Eu sincer cred ca abilitatea de a face performanta ii apartine in exclusivitate crescatorului.Fiecare avem cu siguranta diferite opinii in ceea ce priveste cresterea porumbeilor.Cred ca ar trebui sa tinem cont de sfaturile celorlalti si nu sa le urmam orbeste, ramane la decizia fiecaruia daca sa le urmeze sau nu, asa ca daca urmati vreun sfat gresit din acest topic parerea mea e ca greseala va apartine dumneavoastra si nu celui caruia i-ati urmat sfatul.Cat despre porumbeii de la Natural ar trebui sa cautati pe internet cat mai multi cu rezultate satisfacatoare.Nu puteti cumpara campioni si sa va asteptati sa faca singuri totul, ei trebuie sa fie antrenati si modelati de crescatorii lor.Parerea mea e ca daca un porumbel claseaza pe primul loc performanta se datoreaza in procent de 75 % crescatorului.Romanii sunt incepatori intr-ale columbofiliei noi nu avem tehnologia sau conostintele belgienilor sau nemtilor.In concluzie cred ca nu ar fi o tragedie daca ati cumpara o pereche de pui de la Natural pentru a-i testa pentru a vedea cu ochii dumneavoastra care e adevarul.Vant in pene tuturor si succes in noul sezon!

 146. E normal ca parerile sa fie impartzite, asa e de cind lumea. Depinde peste ce fel de crescatori dati fiindca NATURAL va face mari dar nu oricum. Eu am achizitionat in 2007 6 pui . IN 2008 i-am imperecheat si normal ca au scos pui care au zburat in toamna fara prea mare succes.In 2009 am imperecheat iarasi la intimplare cei de la NATURAL CU CE AVEAM EU IN CRESCATORIE si s-a nimerit ca un singur cuplu sa dea pui extraordinari. Pur si simplu intimplare. Nu dau nume de linii, doar atit: femela de la NATURAL 100% iar masculul de la un mare crescator mai batrin decit ea cu 3 ani. Multumesc NATURAL.

 147. Dragi mei colegi,personal am vazut si eu cativa pui si aratau foarte bine;asta prea putin conteaza,dar…
  PORUMBELUL SE NASTE,CAMPIONUL SE FORMEAZA si sunt multi factori de care trebuie sa tinem cont:
  acomodarea,crescatoria,conditiile,crescatorul si nu in ultim rand NOROCUL.

 148. Daca din porumbei buni nu ies in totdeauna pui buni…si cum cei de la Natural nu cred ca i-a zburat….Depinde de norocul fiecaruia,si de “perechea” sa.

 149. SALUT
  ACUM 2 ANI ERE-AM IN PIATA RAHOVA UN CRESCATOR DE MOTATI AVEA UN PORUMBEL DE LA NATURAL(PRINS)CULMEA CHIAR UN PRIETEN DE-AL MEU IL CUMPARA CU SUMA DE 50 RON DUPA SPUSELE A 4 MARI CAMPIONI AI CLUBULUI(RAHOVA) CA ESTE UN PORUMBEL DEOSEBIT LA MANA (UNUL VORIND SA IL CUMPERE CHIAR EL)ANUL TRECUT A SCOS 4 PUI DIN EL
  -UN PUI LA PIERDUT IAR CEILALTI AU CLASAT TOTI(CATE 1ETAPA,2ETAPE,4ETAPE) DIN 5 ETAPE CARE LE-A ZBURAT TANAD CONT CA RESPECTIVUL PRIETEN STA LA VRE-O 25 KM DE CEILALTI COLUMBOFILI.
  CONCLUZIA TRASA DE MINE A FOST POZITIVA SI ANUL ACESTA AM CUMPARAT SI EU 2 PUI DE LA NATURAL PE 21 MARTIE AU AJUNS IN CRESCATORIA MEA,CA ORICE CRESCATOR INCEPATOR LE-AM DAT DRUMU AFARA,SINCER NU AM VAZUT ASA CUM UNUL DIN EI A IESI DE VRE-O 5 ORI SI INTRAND FOARTE REPEDE-SAMBATA PE 3 IV-2010 ADIA VANTUL LE-AM DAT DRUMU AFARA IARASI SI CE SA VAD UN PUI ISI I-A ZBORUL SA DUS DE NU L-AM MAI VAZUT IAR DUPA CATEVA ORE PUIUL IMI VINE ACASA.
  EU UNUL CRED CA SE MERITA TINAD CONT SI DE PRET SI CUNOSTINTE.

 150. In anul 2008 in luna august am cumparat de la Natural 30 pui din mai multe linii. In anul 2009 i-am zburat la toate etapele , o femela a obtinut locul 2 de la Botosani,iar doi porumbei I-am trimis de la Botosani {350 Km}direct la Kelm {850 Km}. Numai unul s-a clasat.Tineti cont ca erau tineri si inca nu aveau un an . Din cei 30 am ales 3 pe care i-am pus direct la reproductie si sint porumbei deosebiti. Sa nu faceti ca mine , pur si simplu am testat acesti pui ,iar unii dintre ei sint de mare valoare .

 151. Interesant. Va rog sa ne tineti la curent cu ce fac acei pui la matca.

 152. Probabil sunt intre ei foarte multi pui care vor deveni reproducatori buni,dar pe mine ma deranjaza faptul ca inafara ca din ce linii provin altceva nu ii afisat pe internet,maideparte se achita un avans si nici habar nu am ca cum va arata porumbelul respectiv,am fost prezent la zilele portilor deschise unde erau mai multe lazi de pui unde vroiam sa intru sa le vizionez dar nu mi-sa permis numai daca am porumbei comandati asa ca nu vreau sa fac targ prost pt firma natural dar eu singurul celputin am mai mare incredere la un pui care provine din parinti foarte buni zburatori,din tara ,unde pot urmari rezultatele chiar de pe internet si chiar pot sa fac o vizita sa vad ca ce tip de porumbei mi-se ofera la vanzare.

 153. VALI / Comentariu 168
  cei de la Natural ar trebui sa-ti multumeasca ptr. reclama ^^
  nu faci decit sa confirmi ce am spus anterior ( Coment 160 ).
  Mihai ( Niculescu ) – de curiozitate cite etape au clasat din toate ???
  Cu o floare – loc 2 / probabil intimplator daca nu este reconfirmat la alt zbor – nu se face primavara ^^

 154. toata lumea are porumbei buni , ….dar numai unii stiu sa-i faca sa dea randament . Acesta este secretul !!!

 155. am zburat cu porumbei direct de la natural si au facut norma cat si cu fii din acestia care au avut 8 si 9 clasari

 156. in 2009 am cumparato femela matura de la un prieten din bihor ,pasarea este de la natural linie bricoux aceasta pasare a fost comandata de pui din belgia fiind dusa in spania unde crescatorul muncea in acel moment adusa in romania si obisnuita a zburat cateva etape de viteza ,am imperechato cu un porumbel de aarden care a zburat 2 ani toate etapele sper sa mearga puii din ei ambi sunt rosi .de mentionat ca femela este deosebita la mana motiv pentru care am si cumparato ,o trasatur a por de la natural e ca sunt foarte speriosi si agitati daca puii vor merge din ei voi publica un anunt in acest sens

 157. un crescator din olt a luat 2 pui de la natural, din unul nu a mers extraordinar, ma refer ca a clasat la etapele de demifond si viteza, din celalalt insa a scos 3 pui, la zborurile de anul trecut, ma refer cand puii ereau la varsta de un an, au fodt zburati etapa de etapa, unul sa pierdut la un zbor de 450 de km, insa cei 2 ramasi au facut toate fondurile, ma refer de la premyl pana la cele 2 terespoluri, clasand, la ultimul terespol unul sa pierdut, celalalt fiind in crescatorie…… la o sueta lam intrebat despre natural(oarecum aceeasi idee prezentata aici)…… raspunsul… cine stie cu porumbeii, nu conteaza de unde are, precizez ca respectivul crescator este campion national la fond intrun an anterior, plus ca are porumbei in catalog din 93, fara sa lipseasca, iar concurenta in olt este destul de mare, pe langa acestea mia precizat ca sunt mai multi crescatori care lucreaza cu naturalul, insa ei sunt incrucisati cu porumbeii autohtoni, pentru ca din porumbei consacvinizati, daca nui incrucisezi, e greu sa scoti porumbei de top, toti campionii actuali provin din combinatii, insa la baza tot consanvinizarea este……. opinia mea :…natural=porumbei buni, insa trebuie sa stii sa ii lucrezi cu ai tai, natural vine cu sangele(daca nici ei nu au , atunci cine?), si tu vii cu aclimatizarea si vitalitatea…………intrebare: de ce atunci cand cumperi din belgia, sau din olanda, porumbei… la noi dupa cateva generatii se dilueaza?…… iar de rezultate nu mai vb…., oare pentru ca nu stiim noi sa ii lucram?…. e usor sa arunci cu acuze in stanga si dreapta, insa in catalog nu vad pe multi dintre voi…… cred ca o vizita la natural, in belgia, ar ridica voalul neincrederii……. nimeni pe lumea asta nu poate sa iti confirme daca un porumbel e bun zburator sau bun reproducator…… de pui….. daca ar stii nimeni nu lar da…… de ce toata lumea zboara cati mai multi porumbei, in loc de 5-8, care claseaza mereu…. oare daca stiu ei, nu iar sacrificat pe restul si vedeai acolo 5 angajati, 5 clasati?….. e cel mai greu dintre toate sporturile….. pentru ca insumeaza infinit mai multe cunostinte din toate domeniile decat alt sport….. nu toata lumea iese campion…..succes la zborurile viitoate, ca la vreme nu avem cei face….

 158. anul trecut pe aceeasi tema erau multe comentarii care spuneau ca au luat pui la inceputul anului si vor sa mearga in toamna 2009 .asteptam opinii de la acestia!totusi eu cred ca tecand 2 generatii rezultatae mai convingatoare vor fi din acest an!

 159. cum am mers bricoux la viteza ?Am citit undeva ca Dr.Bricoux zbura doar de la 600km in sus si nu zbura pui.

 160. Daca cumparati pui de la Natural nu faceti altceva decat
  sa va procurati material genetic de la linii cunoscute.
  Eu nu va sfatuiesc sa zburati acesti pui.La matca aceste
  linii curate imperechete cu o alta linie cu care SE POTRIVESC??
  sau cu porumbeii vostri daca se potrivesc??pot da zburatori buni.
  De exemplu Bricoux curat X Jansen curat a dat multi zburatori buni.
  Acum insa sunt alte linii la moda.
  Daca cosul a verificat aceasta combintie reproduceti in continuare
  din liniile curate si nu din pasarile incrucisate.
  Cateodata nu strica putina munca sistematica inainte de a risipi
  materialul genetic pe care ati dat relativ multi bani

 161. poz 149 ! de ce sa mergi sa cumperi de la horvat din ungaria cand poti cumpara de la braconieri prinsaturi ca pina acuma . poate au prins si de la el si da la natural ! eu zuc sa te lasi !

  astfel de mesaje nici nu le as lasa pe acest site !

  – domnul florin a facut pasari campioane din porumbei de la natural ! aici intervine stiinta ! degeaba voi cumparati si faceti aceasi cuplu . degeaba unii ridica in slavi porumbeii de natural sialtii ii calca in picioare ! dar unde nu i cap vai de picioare !

  am mai citit de ceva zburatori de fond cu bunici tipleri sau ciungi la mama naibii ! voi ati baut gaz sau ati fumat etnobotanice inainte sa scrieti mesajele ?
  Andrei ! mai fa o selectie in mesaje ca suntem de ras !
  Cu Respect !

 162. porumbeii de la natural combinati intre ei nu vor da pui cu rezultate.Imperecheati por de la Natural cu porumbei campioni autohtoni proveniti din incrucisari si nu din consangvinizare.Veti avea niste pui exceptionali

 163. DE ACORD CU FANE NR 184 .NUMAI K NU TOTI CEI CARE CUMPARA POR .DE LA NATURAL FAC ASTA .ASTA E PROBLEMA NU AU EI POR.BUNI PT.PERECHE,SI NICI RABDARE.UN POR.DE LA NATURAL TREBUIE INPERECHEAT CU MAI MULTI PARTENERI .PUII ZBURATI SI VAZUT CU CARE MERGE .

 164. pt 155 dc nu mergi tu in targ si iti cumperi niste oi si te duci cu ele la pascut si lasane cu mentariile tale

 165. cat a costA 2 perechi de la ‘natural’ indiferent de rasa un pret vreau sa stiu

 166. la prima editie a portilor deschise am cumparat doua porumbite unalinie van hee 2008 cea doua van dyck 2005 porumbita tinara face doar un singur ou pe serie iar cea de 05 afacut doua oua in 2009 in 2010 imperecheata pe 1februarie nu a ouat deloc perechile din matca find la cea dea doua serie de oua .concluzia personala sint porumbei cu defecte buni pt. bucatarie la puii tineri exista alte sanse

 167. din ceea ce am citit di comentarii am o concluzie:trebuiesc cumparati porumbei de ls NATURALpt sange si lucrati cu porumbei autohtoni !voe apare din acsti porumbei campioni sigur!

 168. Ce e acel pui ? – intreba vizitatorul. Tata-sau are locul 2 nat. Tenelohe, spuse gazda si adauga – pe mama o am de la dl. Campion, e fiica lui Asul, locul 1 pe judet la fond. Bine dar Asul ce este ? – intreba vizitatorul cu un aer de cunoscator. Gazda ii mai dadu cateva exemple de porumbei buni din arborele genealogic, pina cand ajunse la 2 porumbei importati de Ing. Cretulescu, unul de la Delbar si unul de la Fabry. Ahaaaaa, se lumina “expertul”. Si la ceilalti bunici, ia spuneti ! Pai cred ca ceva urmasi din porumbei de la Stichelbaut si Bricoux. Eram sigur ! – exclama.
  Nu cumpara nici un pui din cei prezentati de campion, se scuza si demara in tromba spre casa. Mainile ii tremurau cand forma numarul unei firme care vinde porumbei de “rasa” pura. Intreba cu un nod in gat daca au pui din rasa Stichelbaut, Bricoux, Delbar si Fabry iar inima paru ca-i sta in loc cand interlocutorul ii spuse ca are tot ce-si doreste pe stoc, recenti primiti, toti “belgieni “. Cat de norocos sunt – se gandi el – si comanda 6 din fiecare “rasa”, suficient pentru a-si decima adversarii anul viitor. Peste noapte, s-a trezit posesorul unor porumbei de talie mondiala din cele mai celebre linii si era pregatit sa concureze cu oricine. Tot peste noapte, a uitat tot ce citise pe internet, articole despre mari crescatori, cum si de unde si-au procurat porumbeii, selectie, concurenta. A uitat ca in pedigree-ul puilor comandati nu apare nici un porumbel care sa fi zburat macar 100 de metri in aer in ultimii 50 de ani.
  Nu mai conta, avea baza, avea sursa campionului pe care-l vizitase…

 169. Pana Iute , ;-)
  daca-mi permiti continui : …..
  si dupa citva ani se intoarce spasit la campion :
  pot sa am citiva pui ?
  ( baza cumparata s-a spulberat : ((( )

 170. am prietan Dl Robert care a acizitionat o porumbita de la natural, aceasta porumbita nu este nici sperioasa asa cu se scrie in comentariile de mai sus si inca este in matca lui. Tin sa precizez ca metoda lui de a alege porumbeii pentru matca este nici un porumbel nu ramane aici daca puii din el nu claseaza in primii 5%pe minim numar de etape pentru norma, din cei angajati sau porumbelul batran are un palmares ff bun, nu exista exceptii.cat despre concurenta de la club….II MARE DOMNE!!! . este drept ca a investit in porumbei atat bani cat si foarte mult timp.
  concluzia COsul spune adevarul despre oricare porumbel .Eu am porumbei autohtoni metoda mea este doar 10 porumbei raman in toamna si acestia sunt puii care au facut cel mai bun timp pe intregul an cometitional(la pui) si primii 10 care au facut cel mai bun timp pe intregul an competitionel la batrani, nu ma intereseaza din ce porumbei se trag acestia, eu fiind la incceput.
  Eu sunt si norocos am cunostinte prin UK car imi aduc oua ori de cate ori vine in vizita in Romania procentul de pui care eclozeaza din aceste oua este peste 50% asa ca dragii mei colegi vin tare din urma.SI ii adevarat ce se spune”SANGELE APA NU SE FACE”
  Multa bafta in acest an competitional.

 171. totul depinde de noroc cand cumperi porumbei de la crescatoria natural..am auzit si despre pui din porumbei de la natural care au zburat bine si au si clasari dar nu-i obligatoriu ca daca ai porumbei de la natural sa iasa si campioni sau altceva..asa ca mai depinde si crescatorul….

 172. Dupa toate aceste incredibil de contradictorii discutii, ce credeti, m-am decis sa cumpar de la Natural, numai sa , din curiozitate, ca n-o fi mare paguba…

 173. Stiu dintro sursa sigura ca Nechifor Ionut din Botosani a scos Campion National Fond tineret(FRC)in 2009 dintro femela de Vanbruane de la Natural imperecheata cu un mascul din propria crescatorie..bine ca masculul e locul 4National fond maturi (FRC)2009…intelegeti ce vreti

 174. Botosel,
  cind UK va fi ceva in columbofilia europeana – vei fi cineva .
  In UK doar unii au singe de o anumita culoare – si aceia zboara fff prost.
  Mult succes , sper sa ramâi cu cei 10 porumbei dupa toate etapele ; )

 175. stiti care e faza un porumbel foarte bun la un columbofil prost nu o sa bata niciodata un porumbel cit de cit la un columbofil foarte bun asa ca va las pe voi sa trageti concluziile

 176. cred ca la NATURAL BELGIA -EXISTA SI PASARI FARA VALOARE…

 177. pt com 198 DLsebi cand porumbeii din rom care claseaza au o viteza pe concurs de sub 1000m/min si cel care imi aduce porumbei are o viteza de minim 1200m/min la concursuri este adevarat ca acei porumbei zboara prost.Sunt mai multe moduri de a alege porumbei nu neaparat daca este campion pe club este si un porumbel ff bun pentru o competitie acerba.Si desi acei porumbei nu sunt buni sa stii ca cel putin 6 din cei 10 sunt dintre cei adusi si spre uimirea mea dintre acestia sunt 4 porumbite.eu unul prefer sa aduc in crescatorie porumbei ai caror pariniti au zburat si fara nume mari in padigriu decat porumbei cu un pedigriu de 1m/1m iar daca te uiti atent vezi ca din cei de pe foaie nu s-a zburat de cel putin 4 generatii. Da respectivul are si porumbei be si porumbei nl dar cei care ii dau rezultate ff bune sunt cei care i-a primit cadou de la o doamna al carei sot(dl R.Manso dumnezeu sa-l odihneasca ) i-a selectat la zboruri mai bine de 40 de ani.Puii din porumbeii primiti bat puii din porumbei de la natura si direct importati din BE(alti crescatori renumiti) ai Dl Terry cu cel putin 15 minute la zboruri de peste 250 mile.Tin sa mentionez ca :CONDITIILE DE CAZARE HRANA SI ANTRENAMENT SUNT ACELEASI acesti doi domni zburand in tandem.
  Nu spun ca porumbeii de la natural nu sunt buni dar, sunt mult mai buni cei care sunt selectati in concursurii.
  Respecte si mult noroc la zborurii.

 178. Dragi colegi hai sa va dau un exemplu scoti 60 de puii cati din acei 60 sant de nota : 10 sa spunem ca 15 sant foarte buni cei lalti 15 sant de nota : 8 si restu de nota 5 .si specific sa fi crescator de top si sa ai porumbei cu palmares bogat ca sati iasa socoteala asta !!! .deci am dat un Exemplu si o parere personala .

  Asa este si la NATURAL cumpara 10 puii si poate ai naroc sa ai 2 super reproducatori . depinde de talentul si narocul crescatorului.

  Va salut si bafta in 2010.

 179. In 2008 am primit in luna aprilie 12 pui de la Crescatoria Natural din diferite linii. Am ales cu precadere linii de viteza demifond fiindca asta ma intereseaza .
  Acesti pui aveau o vigoare foarte mare , zburau foarte mult si erau oarecum speriosi asa cum sunt si acum majoritatea .
  In 2009 am reprodus din ei in combinatii cu alti porumbei sau intre ei .
  la zborurile cu pui am reusit un loc 1 si un 8 trecand printr-o catastrofa (sub 10%din porumbei sau intors in prima zi) unde sau comportat cel mai bine .
  Per total cred ca se pot realiza rezultate frumoase si cu descendenti din porumbei originali Natural totul depinde de crescator Consider ca nu trebuie zburat cu ei direct ci combinati cu alti porumbei sau intre linii .
  Anul asta urmeaza un alt test pentru ei .

 180. Eu detin din anul 2007 un numar de 34 exemplare porumbei NATURAL si sunt foarte multumit de ei,fii din ei au clasat la un an antre 11-14 etape o femela are 14 angajari,14 clasari.Gaby pura.

 181. Salut, am si eu de la natural o femela DELBAR si un mascul STICKELBOUT ..este bine sa ii imperechez impreuna? caci amandoi sunt porumbeii de fond , fond-maraton. sau sa ii imperechez cu cv de viteza sa dea puii mai rezistenti, ca asa am auzit ca daca imperechezi por de viteza ca por de fond da porumbeii mai rezistenti….asa am auzit si eu dar nu garantez.. va multumesc.

 182. Trebuie sa stiti ca cei de la natural va dau sange nu campioni.Deaceea trebuie incrucisati cu porumbeii proprii si nu intre ei.Am un mascul de la natural din linia vanbruen din 2004.Lam luat anul acesta,sa vad ce o sa iasa:)

 183. salut colunbofili parerea mia porunbei de la natural nu ai ce face cu ei mai ales la fond la alte categorii mai cade pe trapa 1 din 1ooo loat de natural.mai bine mergi la colunbodron dupa concursuri sii ei porunbei de acolo am 10ani decind caut numai linii de porunbei cu renume si nu am facut nimic am si eu de vanvruien si numai numele si aspectu alceva nimic

 184. Imi place foarte mult sa citesc parerile ,la toata lumea si multi dintre dv. aveti multa dreptate,dar va spun un lucru foarte inportant porunbelului trebue sai fie drag sa vina acas,tre sa iubeasca casa locul unde traieste(volieru).Am luat si eu in Martie anu acesta un porunbel M Gut Engels,vreau sa-l bag in linia noastra veche de porunbei care merg ff bine.Sa stiti caci cu porunbei trebue sa traiesti tu nu ei cu tine altfel nu o sa aveti niciodata rezultate bune.Nu va chinuiti porunbei sa aratati ca ce aveti voi ,cai pierdeti din greselile voastre(antrenamente epuizante) sau vaduvie,este plina Europa de vaduvi ,toate scolile si turnurile de biserici ca el nu are la ce sa vina acas ca nu are pe nimeni este tot tinpul deranjat.VA SALUT .

 185. imi place cum ginesti popo claudiu asa se intimpla cu porundei buni

 186. “Speciile nou introduse pot sa supravietuiasca in noul habitat, FARA sa se reproduca si atunci se numesc ACLIMATIZARE sau pot sa se_reproduca, caz in care se numesc NATURALIZARE.”
  Plecand de la definitia urmatoare… putem vorbi de aclimatizare sau naturalizare in cazul porumbeilor adusi de la Natural-Belgia?

 187. Ca si in multe alte privinte noi nu ne mandrim cu ceea ce avem si bagam banii in buzunarele altora, ma tot chinui sa gasesc in piata porumbei de-ai nostrii pe care ii stiam din copilarie – trestii cu ochi caramizii, albastrii si guti cu ochiul rosu – portocaliu – gasesc doar incrucisari in diferite faze cu porumbei nemti, belgieni etc. Vreau sa formez o linie de trestii dar efectiv nu gasesc reproducatori in piata si nu am bani sa cumpar valorosi. Oricum, am rabdare si sunt mandru ca sunt roman si sa reproduc porumbeii nostrii. Adrian

 188. pt adrian madalin am eu o femela si daca o vrei trestie din 2003 ma suni dupa inti mai tf 0749706871 alin bacau

 189. Adrian, liniile vechi de porumbei se mai gasesc. Alexandru Florentin din Domnesti, linga Bucuresti are exemplare bine conservate in linii de Bricoux care au pedigree care se incheie in 1938.Sint o raritatesi sint in special trestii.

 190. Mersi de intentie Alin, ca fapt interesant datorita unei porumbite trestii am reinceput sa tin porumbei dupa o pauza de 20 de ani, poate tot din cauza asta am vandut apartamentul in Timisoara si am cumparat casa la 20 km de oras. Vasile, mersi de informatie, poate o sa ajung in Domnesti. Ce mi se pare interesant la unii crescatori este faptul ca nu urmaresc sa formeze o linie curata de porumbei, singurul criteriu de imperechere este rezultatul la zbor, ori daca nu respecti liniile nu obtii un produs uniform. Pa, Adrian

 191. Vlad de la pozitia 206 are dreptate sa stiti…am auzit foarte multi crescatori care au dat gres cu porumbeii de la Natural cand au incrucisat porumbeii exclusiv de la natural, si multi care au avut de castigat incricisand Natural cu autohton, si printre cei privilegianti sunt chiar si eu: Am luat un Matthys Desmet de la Natural din Reproductie si am incrucisat cu o femela combinatie de Matthys Desmet-Marcel Desmet-Verstraten si mi a dat:
  -loc 2 As tineret regional
  -loc 6 demifond tineret regional
  -loc 24 viteza regional
  -loc 76 national As tineret
  – 11 angajari / 11 clasari
  – loc 14 As tineret regional, norma viteza si demifond
  – clasat 2 fonduri la pui
  Performantele astea facundu-le 3 pui din ei….

 192. ,,imperechiati campioni cu porumbei de la natural”,,,,,,imperechiati campioni cu porumbei de la natural”fratilor daca toata lumea ar avea campioni iar imperechia intre ei se stie ca bun cu bun da tot bun din 4-6 pui jumate mostenesc calitatile parintilor o mare parte din voi vorbiti fara sa stiti sau sa aveti cu adevarat porumbei de la natural nu ca ar fi greu sai procurati dar multi au rezultate cu iei si nu recunosc zic cas ai lor dar de unde ai lor ca porumbei sau adus din belgia si pa vremea lu raposatu si acum se lauda ca au iei ,sti ca bula ,,da unde ai ma pusca aia am crescuto io de cand iera mica ,cum asa, pai io am furato cand iera pistol,,asa si cu laudarosi nostri zburam porumbei de cateva zeci de ani dar nu a reusit sa creeze nimeni nici o rasa de voiajor autohton cel putin io nu am auzit ,personal am de la natural 6 porumbei ai caror pui au dat rezultate diferite in functie de combinatie chiar si in aceias rasa au fost rezultate mult diferite ,adevarat ca nu mau facut campion dar asta nu inseamna ca st porumbei prosti ,BRAZILIA ie de 10 -15 ori mai mare ca ROMANIA au avut un PELE dar si noi am avut un HAGI ,,,,,,ACUN PT CEI CARE STIU VREAU SA AFLU SI IO DE UNDE PROVIN RASELE AUTOHTONE DE VOIAJOR SI CE NUME AU

 193. pt 193 botosel
  ,,concluzia COsul spune adevarul despre oricare porumbel .Eu am porumbei autohtoni metoda mea este doar 10 porumbei raman in toamna si acestia sunt puii care au facut cel mai bun timp pe intregul an cometitional(la pui) si primii 10 care au facut cel mai bun timp pe intregul an competitionel la batrani,, DACA TU OPRESTI 10 CEI MAI BUNI PUI ZBORI LA ANU LA BATRINI TOT 10 ,PAI DE UNDE PRIMI 10 MATURI CA PAIA II AI, DECI NU CONTEAZA CA VINE LA O LUNA CA FACE PARTE DIN PRIMI ZECE CEI MAI BUNI, NARE DE UNDE SA MAI VINA AL 11-LEA CA TOAMNA AI OPRIT DOAR 10 SI UITE ASA O SA AI DIN 10 IN 10 NUMA PRIMI 10 ,DA PIERDUT NU PIERZI CHIAR NIMIC?DACA NU, IESTI TARE IN 10 AIN O SA AI NUMAI 10×10 MARE CAMPION SI LA SCOALA TOT ASA AI MERS POATE CA DA DAR NU ARE LOGICA INSEAMNA CA AI PUS PA ALTU SA SCRIE AICI SI NU A INTELES CUM TRE ,fratilor vorbiti ce stiti ajutati cu sfaturi discutati dati idei nu incercati sa vindeti blana ursului din padure

 194. buna ziua tuturor,am cumparat in primavara lui 2009 8 pui de la ferma natural 2 jan Aarden,2 Delbar,2 Yanssen si 2 Vandenabel,am inceput sa-i zbor anul acesta la 1 an de zile,fara sa-i zbor la pui.pot sa va spun ca zboara f.bine,si chiar au clasat 4 etape cate au fost pana acum.doar unul sa pierdut la primul ungheni ,un mascul albastru Delbar,iar ceilalti la fiecare etapa primul sosit era din acesti por.de la natural.sant f.multumit deocamdata,ma bate gandul sa i opresc,arata f.bine la mana,dar totusi vreau sa vad cate etape claseaza fiecare pana la sfarsit.anul viitor voi incerca si la fond ,vreau sa va mai spun ca i-am imperecheat cu por.mei si fiecare creste cate un pui,deoarece nu pot zbura la vaduvie din lipsa de spatiu,va doresc succes la toti columbofili,si astept si parerile voastre vizavi de cele scrise .vant in pene.

 195. mai oameni buni si in acelasi timp dragi mei colegi …in momentul achizitionarii unui nr de porumbei de la !natural ganditiva k acele pasari au o sanatate de otel in momentul itrarii lor in crescatoria dv. pe de alta parte mai conteaza si ingrijirea pe care o au dupa aceasta si modul in care sunt jucati in functie de linie iar apoi se pot trage concluziile,dar un singur lucru am de precizat cine cumpara porumbei de akolo cea mai mare greseala o face atunci cand alege ka acesti por iu drumul compartimentului de reproductie si nu acela al zburatorilor ,si spun ata fiindca de ce sa pierzi doi ani cand poti pirde doar unul pentru a te convinge de valoarea lor .daka acestia au valoare vor avea si descendentii acestora daca nu se vor duce din prima astfel nu va mai fi nici vesnica dilema sa-i zbor sau nu i-m brodit eu bine la pereche .sa mai incerc si anul acesta .si uite asa trek anii si nu ai nici macar un premiu la nivel de club .in rest multa bafta si cine vrea sa vb in legatura cu por ma poate contcta pe adresa de mess alexxx_daniel85.

 196. Crescatoria NATURAL este o FABRICA DE PORUMBEI ganditiva daca aveti gandire si dativa umpic cu seama ca acolo cuplurile sunt formate cum vor ele frati,parinti cu fii,nepoti,bunici cu nepoti si asa mai departe cei de acolo nu tin cont cum sunt perechile ca nui intereseaza pe ei ii intereseaza sa vina banu pe pui deci daca cumparati pui de la natural trebuie sa aveti mare noroc sunt intr’o consagvinitate foarte stransa nu stransa ei nu merg numa combinati poate nici asa in primul si primul rand trebuie aclimatizati
  Am pui din porumbei de la Stefan Butucanu din Galati dupa ca i’a cumparat omu asta care mi’a dat si mie ia spus Butucanu ca nu merg porumbeii numa dupa zece ani dupa ce se aclimatizeaza in noua crescatorie.Puii sunt din celebru “VISU” de la Butucanu ii un mascul din 98 si are pe picior inel din 93 l’am si avut in mana.

 197. am un mascul ! belgian ……… de 08 .
  cu un inel din tabla pe piciorul stang pe care scrie NATURAL ANTWERP … as vrea sa stiu ce inseamna asta si daca este de la crescatorie ! cei care imi puteti da informatii contactatima pe id : ispassabyn ,……….. multumesc :))

 198. am avut loc3 la 890km cu por de toye de la natural ,loc8.la732km lublin.toye-vanbruaene.porumbei de la natural.bafta si voua

 199. locu1 pe expo.oltenia.la demifond cu o fiica dintr-un mascul de fabry.tot de la natural

 200. toti suntem mai buni ca altii dar nu avem nici un palmares pana cand nu concuram, porumbei de la natural sunt loz in plic daca ai noroc castigi asa si daca cumperi porumbei de la mari crescatori tot loz in plc este :nimeni nu iti da un pui bun fiecare vrea sa castige premiul intai cel mai greu loc de obtinut este ultimul loc mult succes

 201. vreau si eu doi masculi AARDEN J. L cum pot sa i-au legatura?

 202. Ceva linii de porumbei de fond cu statura mica.Cine stie……De la Natural ma refer.

 203. Ieri 10.01.2011, am bagat banii in contul dvs. pentru pui.
  Importul de pui va fi tot in luna Martie? Multumesc.

 204. dar la natural se cunpara decat numele . cine poate garanta ca este din linea respectiva . iar de zburat, zboara decat porumbelu un incepator are nevoie de porumbei clasati. cu ei poti sa incerci s-a pierzi tinpul caci rezultatele o s-a vina

 205. pentru poz.149 ai dreptate cu horvath karoly eu in italia sunt bun prieten cu fratele lui care s-a mutat definitiv aici acei negrii de la anker ii are si el dar nu mai zboara la concursuri o sa incerc si eu ceva

 206. in 2008 am prins un por. de la Natural Antwerp . si fii si nepotii au mers Excelent .

 207. cred cu tarie ca merita sa luati porumbei de la natural…1!

 208. cine nu-i apreciaza sunt invidiosi s-au nu poate sa i-si permita sa achizitioneze aceste pasari de sange.

 209. Pentru CRACIUN ALIN intra pe pagina de sun a mea si lasa o modalitate de contact locuiesc linga Bologna

 210. in fine multi zic miau mers bine de tot au venit in fata cu avans nush… ce pai ma omule daca tu cresti rate cum naiba sa nu iti vina porumbelul ala in fata celorlalti ai tai…:)))

 211. ce sange ma.. de unde frate atata incredere ai fost akolo sa vezi din ce iti dau puii daca e din linia din care iti arata ei pe fisa acea?:)))

 212. spuneti k nu aveti incredere in crescatorii de la noi dar aveti incredere in cei de akolo k porumbeii aceea nu au mai fost zburati de zeci de ani nici nu stiuu sa zboare macar in fine..Porumbei.ro chiar vreau sa propui si tu.. Sa ne arate cineva un porumbel care e in ROMANIA si e de la NATURAL si are performante .. dar nu 2 etape la viteza clasate:)))) ceva mai mult

 213. eu unul cred k este o pierdere de tiimp si bani sa achiziotionezi niste porumbei de care nu stii pur si simplu absolut nimiiic.. in fine daca voi aveti asa mare incredere in :” BELGIENI” asa sa fie sa nu va coste aceasta incredere:))

 214. Zilele trecute am urmarit un film care ii are protagonisti pe Ad Schaerlakens, Frank Tasker, Paul Halterman … etc iar in interviurile acestora toti spunea ca nu trebuie sa ai incredere in aceste “Breeding Station” deoarece nu numai ca acestia nu au concurat cu porumbeii ci acei porumbei din liniile marilor zburatori belgieni provin dintr-un lot de XX de perechi care au fost cumparate de la exemplu Jos Thone, Sylver Toye, Mathys, Denys .. s.a. si din acei porumbei s-a reprodus fara a se selcecta, si din acei produsi neselectati au reprodus la randul lor puii pentru a-i vinde mai departe deci selectia nu a avut loc. Nu contest ca din cand in cand mai apar si porumbei cu rezultate prin incrucisarea porumbeilor de la Natural dar nu sunt multi care sa faca mari performante.

 215. din ce am citit mai sus parerile sant impartite exact in doua.parerea mea e ca cei de la natural sant buni doar pentru incrucisari cu porumbei care au dat rezultate,ei intre ei sunt nulitati totale,pentru ca au doar sangele pe o anumita linie,fara ca inaintasii lor sa mai fi zburat ceva.decat sa dai 30 euro pe un pui la natural da 100 pe unul care are in spate parintii,bunicii cu rezultate bune,si asa altfel stau lucrurile.nici eu nu am auzit ca un pui scos din unul de la natural sa faca mare performanta peste 800 .

 216. spre surprinderea mea anul acesta cei mai buni porumbei i-am avut din doi porumbei de la natural. unul de vanbruane imperecheat cu o olandeza mi-a dat un singur pui care a realizat norma la general tineret . iar dintr-un van roy imperecheat cu o femela din linia mea veche de fond mi-a clasat 2 zboruri dure de peste 900km si a facut maraton . mentionez ca vanbruenul si van royul de la natural sunt singurii porumbei de la natural pe care ai am si nu i-am luat dupa linii ci mi-au placut mie cum arata dupa ce am luat la mana vreo 40-50.

 217. Eu am cumparat porumbei de la Natural, cu toate ca nu particip la concursuri. In afara de faptu ca am fost foarte multumit de sanatatea pasarilor si de modul cum se face si se trimite comanda altceva nu pot sa zic.
  In schimb am auzit de la persoane care zboara porumbei si care participa cu ei la concursuri ca daca sunt incrucisati cu porumbei de la noi de valoare…..se obtin niste porumbei foarte foarte buni.
  Pretu la reproducatori mi se pare putin cam maricel, 300 de lei + transport. Adica eu cum stau in Constanta am dat 400 de lei aproape pe 1 reproducator + transport. La 400 de lei eu zic ca puteam sa iau ceva foarte bun de aici din tara. Fiecare cumpara de unde vrea. De la Natural cred ca, cumparam mai mult sangele. In rest, nu trebuie sa va faceti griji, trimit porumbei sanatosi si bine ingrijiti.

 218. Ba gaby din galati…s-au facut rezultate cu porumbeii de la natural scrie si in revista FCPR nr1/2010 domnul Dragan Ion a facut rezultate numai din porumbei de la natural , tandemul Bogatean din Ludus au rezultate cu porumbei de la natural , prieteni de ai mei sunt care au rezultate cu porumbeii de la natural si care chiar vin bine pui din porumbei de la natural de aceiasi linie..deci ex: 1 fem linia x + un mascul linia X = pui linia X care zboara bine de tot.De la natural parerea mea e ca merg porumbeii de Stickelbout , Engels , Janssen , Delbar , Van Wanroy . Thone J..si nu numai.Si eu am 2 porumbei de natural si inca nu stiu cum va merge din ei dar la zboruriile de anul acesta cu puii voi sti.Am o femela de Aarden si un mascul de De Smet-Matthys dar nu sunt cuplu.Multa Sanatate!

 219. Si inca o observatie : nu imi place ca nu poti sa vezi porumbeii. Nu poti deloc sa alegi. Eu stiu ca e greu sa fotografiezi cateva sute de porumbei, dar pana mea….ii dai lu unu 50 de lei si in doua trei ore tii pozeaza pe toti si astfel sa vedem si noi ce pui putem sa alegem. Mi se pare absurd, dai milioane si milioane si nu poti sa vezi nici macar pasarea. Nu vezi pe nicaieri nimic ce matca au, ce fel fac reproducerile……nimic. La un asa nivel trebuia sa primim mai mult zic eu…..in fine…cele bune la toti.

 220. Pt Popa Claudiu de ce nu il bagi cu una tot de la Natural sa vezi ce iese:)nu cu alti porumbei autohtoni(cum spunea D Sebi Rosu).Sunt de parere ca sunt sanse,mici poate…sa mearga dar asta numai incrucisati cu alti porumbei de la alti crescatori.Si tot pt Popa sa ne transmiti ce rezultate vei avea din Flor Engels-ul care l-ai luat de la Natural.

 221. Iar acum in Martie astept sa imi vina 4 femele + un mascul reproducator, primul care se afla in pozele de la reproducatori, acel mascul alb M Thone 2009.

 222. Am un mascul de la ing Cososchi care are pe linia mamei bunic Silver Toye de la firma Natural(actual mente la Sandu Curavale-Baicoi) si pe linia tatalui strabunic Janssen. promite foarte mult.

 223. fratilor avem atatea nume mari la noi in tara kare merita makar o data vizitati parerea mea dau doar kateva ex,dl burca ionut din arad ku rezultate de invidiat ,dl mixici iosif din tm care chear s ia format o linie de porumbei ff buni ,dl butucanu stefan tata maratoanelor un om de respektat si in somn glumesc dar asa este ,dl szabo zoltan un mare krescator si un iubitor de kurse lungi (maratoane),dl peto ianos din oradea la fel un krescator de lungi,dl buna ionel din caras severin un foarte kunoscut crescator mai peste tot .avem de unde alege dar ce ne lipseste curajul de a incerka pt ca akolo cum a mai spus si alti nu sti exact ce iei parerea mea nu vreu sa supar pe cineva i mi cer scuze daca,asa ca ce ne costa acolo kumparam aiki si makar sti din ce iei bine inteles daka are onoare crescatorul si nu se demite cu ……as vrea s ami cer scuze fata de cei lalti colegi columbofili pe care i am omis din graba sau din ne atentie pt ca ma grabesc sa skryu si nu uitaty mai avem mari krescatori la noi in romanica.numai bine tuturor si vant in pene.va saluta sebastyan

 224. Batem pasul pe loc.Eu sincer nu am cumparat,si nici nu am sa cumpar de la Natural.Vrei calitate costa,cati din campionii Romaniei la viteza,demifond,fond,maraton…….au porumbei de acolo?Aici vb de rezultate nu ca am participat la un antrenament cu ei si a venit de la 50km,100…..si dupa aceea s-a pierdut.Parerea mea ca nu ai o certitudine asupra lor,ca se mai nimereste cate unul dar campioni nu am auzit….Bafta in sezonul 2011

 225. Doamne, mare e gradina si multi prosti are-n ea, isi dau cu parerea toti incepatorii care nu prea stiu nici sa scrie ca sa nu mai zic ca nu stiu cu ce se mananca columbofilia, stiti voi, cei care n-ati cumparat de la natural, ca nu sunt buni de nimic si multi din cei care au cumparat sunt multumiti. Daca tu , incepatorule, cumperi de la un mare campion national din Romania, in care ai tu incredere, inseamna ca maine esti si tu campion?????
  Daca stai sa faci o statistica, nici 5 % din cei care cumpara nu ajung macar cu un porumbel prezent in vreo expozitie, deci concluzia e ca daca cumperi porumbei buni trebuie sa si sti ce sa faci cu ei, ca la ora actuala columbofilia romana a mai avansat nu e ca acum cativa ani, in care zburau cu “apa, paie si bataie”, ca sa nu deviem de la subiect, eu personal am cumparat intr-un an si jumatate 56 porumbei pentru matca, de la mai multe crescatorii cu renume de la noi din tara, printre care Carmazan Ioan, Peto Janos, Nicolaescu+Adi, Basin Vasile, etc., 45 din acestie sunt fii, frati sau parinti de campioni nationali la fond si maraton si doar 1 femela pt demifond, fiica dintr-un camp national la demifond al d-lui Carmazan , si inca 10 porumbei in varsta de 1 an de la natural, din acestia 10 am concurat cu aproximativ 20 de pui in 2010, din care am 9 pui cu norma la viteza dupa 8 etape, de mentionat ca locuiesc intr-o zona cu dezavantaj recunoscut de tot clubul, (ultimul concurent, de asta am cumparat aproape numai porumbei de fond ), a iesit in evidenta 1 m mscul J. Aarden din care am scos 4 pui, 3 au facut norma la mine iar unul l-am facut cadou si acesta facand norma la acel crescator, dintr-o femela de Tournier am avut 1 singur pui, acesta clasand 6 etape din 8, s. a. m.d. Asa ca au norma 45% din ei, eu zic ca nu e chiar rau.
  Daca vreti sa va faceti o parere mai aproape de realitate intrebati un campion sau un columbofil bun daca a concurat cu porumbei de la natural si dak e multumit, nu orice cilibidache, care tine porumbeii cu gainile si vrea sa ajunga campion. Adevarul e ca nu sunt selectati dar sangele acelor linii e in ei si daca-i combini cu ai porumbeii tai selectati poti sa scoti porumbei care sa-ti satisfaca nevoile de columbofil!
  Si inca un rezultat, care nu stiu dak a fost spus mai sus, k n-am mai rezistat sa citesc atatea tampenii, este un campion national la demifond de acum 2 sau 3 ani.

 226. De mentionat ca toti cei 10 de la natural au fost imperecheati cu poumbei de-ai mei!

 227. Eu unul am facut norma la viteza cu un porumbel a carui mama era de la Natural de linie Vandenabelle incrucisata cu mascul de la mine. Si acelasi mascul dar cu femela de Engels tot de la Natural a dat un pui care s-a clasat la un concurs pimul pe club si la alt concurs al doilea pe club. Acum nu stiu ce sa zic poate e bun reproducator masculul meu. Oricum parerea mea e ca e chestie de noroc. Nu cred ca sunt mai valorosi fata de ce avem noi.Da e frumos sa ai un belgian original intre ai tai chiar daca e pruna:))

 228. salut
  cred ca mai intai ar tb sa precizam ce intelegem prin rezultate. am vazut comentarii mai sus cu crescatori care erau multumiti ca porumbeii de la natural au reusit sa se intoarca de la 50km.
  din pctul meu de vedere rezultate inseamna expozitia nationala sau top3 judet.
  iar 300Ron pt un porumbel de la natural mi se pare enorm.
  cu banii astia poti cumpara porumbei cam de la orice campion al Romaniei, dar decizia apartine fiecaruia

 229. ai perfecta dreptate lau.doar sa gandim de mai multe ori si sa cumparam o marfa buna asta ne cam lipseste din pakate .fikare dupa cum il duke ……..buzunaru

 230. eu am avut doar 2 pui arden de la natural(2008) care s-au pierdut in anul 2009 la primele etape.din ambii am scos cate un pui in primavara si surpriza…norma la general si la fond in 2010 cu un pui scos dintr-un porumbel dintre cei doi.

 231. sint sigur ca oricine poate fi mai bun ca cei din Belgia…, sau Olanda…, sau alta tara…, numai ca nu trebuie de importat – trebuie de lucrat cu porumbeii…! asta nu inteleg multi…, parca a importa inseamna a fi cel m. bun…!- nu prea cred…! Asa ca lucra-ti cu porumbeii d-ra…sint sigur ca printre ei sint f. multi care trebuie elimina-ti…, dar totusi citiva vor face fata…

 232. Domnilor…ACEEASI RASA NU INSEAMNA CONSANGVINIZARE. Personal am luat mai multi reproducatori de la NATURAL, conform pedigreelor sant fii DIRECTI din porumbei proveniti de la crescatori. Atentie la pedigree!!!!!!!! Rezultate vedem anul viitor.

 233. Cititi cu atentie comentariul lui Costi 238,
  “din acei porumbei s-a reprodus fara a se selcecta, si din acei produsi neselectati au reprodus la randul lor puii”.

  Din porumbei buni nu ies tot timpul pui buni,mai ies si prosti.Si depinde cine “nimereste” puii cei buni, si cine nimereste puii prosti…..”da…dar au sange”(dute cu o seringa si ia sange sa ai si tu :)) ) daca au “sange” si puiul e prost,si parintii lui s-ar fi pierdut la 50 de km daca ar fi fost zburati,ce mai faci?Si nici puii din el/ei nu vin de la zboruri?Ii vinzi!!

  La cati porumbei s-au cumparat de la Natural,cati pui sau nepoti din ei “au rupt gura lumii” ?Fiecare cu norocul si priceperea lui. Mai spunea cineva ca :”degeaba ai porumbei buni daca nu stii ce sa faci cu ei” este adevarata si aceasta afirmatie.

  Pentru Luca,com 246: Daca “promite foarte mult” si nu se tine de cuvant ce faci? :))(glumeam) Unii confunda porumbeii frumosi cu cei buni!

 234. eu am avut de la natural o femela wanroy si un mascul bricoux amandoi de 2008 au scos pui impreuna , pui au venit cum au venit nepotii la fel dar in 2010 mi ia dus uliul pe toti care erau inruditi cu ei , aveau si o culoare rosie tarcata

 235. parerea mea e sa nu aruncati bani aiurea si nu stiti ce cumparati,avem porumbei f buni si la noi in tara

 236. in calafat sau adus din multe linii si au mers chiar foarte bn primul an ….. al doilea urmeaza sa vedem dak vor obtine rezultate la fel de buna….!
  6-7 prieteni ai mei au luat si ei de la natural si sunt multumiti de rezultate

 237. Intradevar, avem porumbei buni si la noi in tara, doar ca nimeni nu iti vinde acei porumbei.
  De la Natural ai macar certitudinea sangelui.
  Cel mai bun reproducator al meu este un Bricoux de la Natural. Imperecheat cu o porumbita autohtona cu mult sange Bricoux au dat 2 pui de exceptie: primul 3 clasari din 3 lansari pui, al doilea locul 2 pe club la derby pui 350Km (primul nu a participat la derby pentru ca am vrut sa-l menajez pentru anul viitor).
  Asa ca daca nu sunteti sigur de originea porumbeilor autohtoni, mai bine mergeti pe porumbeii de la Natural.
  Bafta!

 238. salut! problema e ca unii nu inteleg ca porumbei de la natural au sange bun dar odata achizitionati ei trebuie aclimatizati si lucrati.succesul rezulta in functie de cum si cu ce sunt imperecheati,de talentul fiecarui columboflil.Multi achizitioneaza pui cu origine buna dar nu stiu ce sa faca cu ei.Puii luati direct de la Natural si zburati nu merg bine intotdeauna…Alte conditii esentiale in afara de origine ar mai fi si starea de sanatate,antrenamentul,motivatia …etc.

 239. am reprodus un pui dintr-o femela de la natural din liniaTHONE J lam zburat 7 etape de concurs si a clasat doar 2 etape ## Concurs Data Distanta Lansati LOC PUNCTAJ Tip
  1. Galati 11.09.2011 198419 2602 432 166.03 VITEZA
  2. Ianca 28.08.2011 136608 2624 471 179.50 VITEZA

 240. ady…….. zboara mai multi pui nu numai unul si incearca la distante mari caci thone sant porumbei de fond,gandestete daca o pui pe gabriela szabo la 100 metrii,ce zici iese ultima,eu zic ca da?aaaaa

 241. tbi am zburat toate concursurile cu puii organizate de bucuresti acest puii a zburat si sarata ucraina dar nu a clasat vroiam sa spun ca sunt porumbei buni cei de la natural trebuie doar sa nimeresti perechile eu atat am reprodus un puii daca aveam mai multi scriam aici despre ei vom vedea ce face in 2012 el si cei care o sa ii mai scot din cei de la natural o sa revin cu rezultatele lor daca o sa fie

 242. porumbei de la natural va spune tata vostru sunt foarte dar trebuie sa stiti sa lucrati cu ei .Daca iau toti incepatori normal ca nu merg.

 243. eu am luat 30 pui de la natural si merg ffffffffffffffff bine jos palaria nu trebuie iertati la zboruri.am zburat cu pui pina la 500 km si am pierdut 4 bucati.

 244. am gasit un porumbel cu serie inel 6018359/2008 BELG iar pe celalalt inel scrie NATURAL ANTWERP mai are un manson albastru cu inca o serie. tel. 0769444165 Pitesti

 245. Am zburat in 2011 fii din por. de la Natural in tara pina la 400 km si au mers bine iar acum in 2012 au facut zborurile din tara plus doua fonduri Ukraina (pina in prezent).

 246. Am participat cu o femela la categoria Standard Palmares Femele care a obtinut locul 2. Aceasta femela nu are nimic in comun cu standardul, numai ca am urmarit aspectul porumbelului. Femela are seria RO-5053-2006 si se numeste `Nefertiti`. Se trage din doi porumbei de Van Riel proveniti de la statiunea `Natural` din Belgia. Pe parintii acestei femele i-am cumparat pe o suma modica (30 de Euro fiecare pentru ca erau tineri la data la care i-am achizitionat) si din acesti doi porumbei ieftini am obtinut o porumbita olimpica, dar urmarind criteriile despre care am mai vorbit: in primul rand selectia la mana, apoi osatura, musculatura si penaj bun, ulterior valoarea lui columbofila ca si sosiri din concursuri. Este cat se poate de simplu. ( Acestea sunt vorbele campionului Rusu Dan din Bucurest) deci trageti singuri concluzia

 247. Baieti eu nu cred ca sunt garantati porumbei de la natural,sau cum ai zis tu ca totusi vin din belgia GRESITT!!! cum si noi avem gutufani(rasa de porumbei mai prosti) asa au si celelalte tari. va salut

 248. 0081621-11 BU9243 / Simion Adrian
  ## Concurs Data Distanta Lansati LOC PUNCTAJ Tip C/J
  1. Oancea 2 21.05.2012 223216 5382 270 50.17 VITEZA C=/J=Bucuresti 2
  2. Kaplani 6 08.07.2012 380064 4042 435 107.62 VITEZA+DEMIFOND C=/J=
  3. Kaplani 29.07.2012 377326 2352 315 133.93 VITEZA+DEMIFOND C=/J=
  4. Kaplani 4 23.06.2012 377333 2726 459 168.38 VITEZA+DEMIFOND este din femela de thone j la puii a clasat 2 etape a zburat si 2 fonduri dar nu a clasat janssen de la natural dintr-o femela cu un zburator de al meu 52. 0510250-12 BU9243 / Simion Adrian
  ## Concurs Data Distanta Lansati LOC PUNCTAJ Tip C/J
  1. Galati 08.09.2012 195700 4963 74 14.91 VITEZA C=/J=
  2. Ianca 25.08.2012 136607 6364 686 107.79 VITEZA C=/J=
  53. 0510251-12 BU9243 / Simion Adrian
  ## Concurs Data Distanta Lansati LOC PUNCTAJ Tip C/J
  1. Oancea 15.09.2012 223302 4471 245 54.80 VITEZA C=/J=
  2. Galati 08.09.2012 195700 4963 599 120.69 VITEZA C=/J=
  3. Galati 01.09.2012 195727 5766 784 135.97 VITEZA C=/J=
  4. Ianca 25.08.2012 136607 6364 1270 199.56 VITEZA 49. 0510240-12 BU9243 / Simion Adrian
  ## Concurs Data Distanta Lansati LOC PUNCTAJ Tip C/J
  1. Oancea 15.09.2012 223302 4471 402 89.91 VITEZA arden cand scriu aceste randuri mai sunt concursuri de desfasurat si unele nu sunt gata clasamentele am 5 porumbeii din porumbei de la natural pe care ii zbor la concursurile de puii

 249. 0. 0510220-12 BU9243 / Simion Adrian
  ## Concurs Data Distanta Lansati LOC PUNCTAJ Tip C/J
  1. Albita 23.09.2012 299908 3782 690 182.44 VITEZA 56. 0510240-12 BU9243 / Simion Adrian
  ## Concurs Data Distanta Lansati LOC PUNCTAJ Tip C/J
  1. Oancea 15.09.2012 223302 4766 419 87.91 VITEZA C=/J=
  2. Albita 23.09.2012 299908 3782 386 102.06 VITEZA 59. 0510250-12 BU9243 / Simion Adrian
  ## Concurs Data Distanta Lansati LOC PUNCTAJ Tip C/J
  1. Galati 08.09.2012 195700 4963 74 14.91 VITEZA C=/J=
  2. Ianca 25.08.2012 136607 6364 686 107.79 VITEZA C=/J=
  60. 0510251-12 BU9243 / Simion Adrian
  ## Concurs Data Distanta Lansati LOC PUNCTAJ Tip C/J
  1. Oancea 15.09.2012 223302 4766 253 53.08 VITEZA C=/J=
  2. Kaplani 30.09.2012 377277 1473 87 59.06 VITEZA+DEMIFOND C=/J=Bucuresti 2
  3. Galati 08.09.2012 195700 4963 598 120.49 VITEZA C=/J=
  4. Galati 01.09.2012 195727 5766 780 135.28 VITEZA C=/J=
  5. Ianca 25.08.2012 136607 6364 1270 199.56 VITEZA 65. 0510298-12 BU9243 / Simion Adrian
  ## Concurs Data Distanta Lansati LOC PUNCTAJ Tip C/J
  1. Albita 23.09.2012 299908 3782 67 17.72 VITEZA C=/J=
  2. Kaplani 30.09.2012 377277 1473 192 130.35 VITEZA+DEMIFOND C=/J=Bucures

 250. porumbelul cu seria 0510251 2012 este dintr-o femela de la natural jassen din anul 2011 .0510251 2012 m si are locul 109 pe tot bucurestiul viteza puii toti cei din com de sus sunt din porumbei de la natural

 251. salut. Ma numesk laurentiu si am 10 perechi de-la natural si numi merge pui din ei mai bne merg cei din tara noastra aveti ideia care este treaba cu ei???

 252. Va salut ,in legatura cu porumbei de la Natutal…in toamna anului 2011 mi-am achizitionat o pereche de porumbei Janssen ,nu i-am zburat pt ca erau luati pt matca..in primavara lui 2012 am reusit sa scot un singur pui 2380369 care l-am zburat la puii din 7 zboruri a clasat de 6 ori si a facut norma…a intrat in catalogul de exp 2012 la ucpr avand in vedere ca m-am apucat de porumbei in primavara anului 2011 zb doar puii , deci ca incepator pot sa zc ca porumbei de la natural sunt acceptabili sa nu zc f bunii:) si chiar azi am dat comanda de inca o pereche de Fabry sa vedem ce vor face pui din iei la anul mult succes si vant in pene , va salut .

 253. SUNT MULTI CARE FAC TREABA BUNA CU PORUMBEI DE LA NATURAL . AM PRIETEN CARE A CLASAT TOATE MARATOANELE DIN 2011 SI 2012 CU UN DESCENDENT DIN DOI PORUMBEI BRICOUX ,NATURAL BELGIA. UNII NU SPUN ORIGINEA PORUMBEILOR .

 254. stiti cum se zice din 1000 de oameni doar 1 iese presedinte restul pe linga el asa si la porumbei DIN 1000 1 iese bun restul mai slabuti si ala bun depinde pe mana cui pica . lasatil in colo de NATURAL pe strada mea suntem 15 colombofili si cam toti avem cate o perechie de la natural alti mai multi si unul are niste cudati de porumbei luati de pe ici colo NE BATE DE NE STINGE .

 255. Cunoasteti cumva vreun columbofil din Romania care au obtinut rezultate bune si aici ma refer la podium cu porumbei de la firma Natural din Belgia,dar locul 1,2 sau 3 macar la nivel judetean.Am pus aceasta intrebare deoarece si eu am achizitionat pui anul acesta si macar as vrea sa am cat de cat o idee despre acesti porumbei.Va multumesc frumos si astept raspuns din partea cunoscatorilor.

 256. daca cei de la natural ar pune si poze cu rasele respective cred ca ar cumpara ceva mai multa lume

 257. si bineinteles un pedigree sa vada omul ce cumpara din ce linie !

 258. Sfatul meu pt un începător este sa cumpere 10 por de la natural si 10 de la noi din ro si va spun pe propria experiența ca in combinare cu produși lor apar rezultatele cine vb de por de la natural ca nu face rezultate ori habar nu are ori nu știe sa facă perechile așa ca fraților străinul nu minte pedigree-ul e adevărat dar romanul cum zicea cv dacă cer 50pui din campioni are 48 deci sângele contează cel mai mult restul de noi!!!!!!!!

 259. atractia de a avea porumbei belgieni este mare,pretul lor e ok ma refer la pui cam la acelasi pret vinde cunoscutul maestru columbofil ioan carmazan si daca ii urmariti interviurile sunt multe informatii utile si spune si de porumbei importati ca au nevoie de timp pt a se adapta la conditiile de relief din ro cei adusi sunt obisnuiti cu un alt camp magnetic si e normal sa si pierzi din ei, parerea mea e ca sunt porumbei cu origini bune de la natural si doar priceperea columbofilului o sa faca diferenta,mi-a placut comentariul lui 105 este un comentariu pertinent,sa fim corecti materialul genetic belgian este in toate crescatoriile marilor campioni din ro doar indemanarea incrucisarilor si experienta au facut diferenta urmariti-l pe ioan carmazan avem ce invata de la el si povestirile lui sunt f utile si interesante omul are darul vorbirii daca pot spune asa,oricum bafta tuturor!!!!

 260. Unde as i putea comanda si eu si cam cat costa puiul?multumesc

 261. Pt. poz 289.
  Intra pe saitul ” e-columbofilie.ro” si vei gasi toate detaliile.

 262. Numai balmajeli de afaceriști snobi.Porumbei adevărați, se dorește, nu trebuie să cumperi100 ca să fie unul ce trebuie. Am văzut că și unii mari columbofil actuali,din tarile astea vestite, procedează lafel. Trebuie să fim veșnic cumpărători???.Fericiții afaceristi!!.Sa creștem ca la ,,avicola” si vom ieși si noi campioni. Se practică tare si la noi.MARII CAMPIONI….!!!

 263. Salut am citit toate comentarile sunt multi columbofili in Romania acuma depinde de tine vrei sa fi Campion sau gainar cum ar fi carmazan brizdighenau ionut burca cosmin olteanu badin vasile tunduc chicheanu sorin florea si multiii altii totii iti vand porumbeiii dar asa este romanu nimeni nu iti spune secretele columbofiliei si nici cum sa ajungi campion dar eu va spun nu am secrete ca multi alti care au vazut videoclipurile cu el si nu spun la nimeni tin secret doar ei sa ajunga campioni acest Titan al columbofiliei in Romania se numeste Vasiliu Mihai tata tuturor campionilor columbifili din Romania intra pe http://www.youtube,com si scrie O jumatate de ora cu Prof. Vasiliu Mihai, Catamarasti Vale, BTComenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *