Cum sa achizitionezi pui de porumbei voiajori pentru un inceput bun

Update 17 Iulie – comentariul Dlui. Fulga la #91 despre achizitii, federatii si campioni nationali


Decat sa cumperi 10 pui dintr-o crescatorie cu rezultate intamplatoare, sau ce vinde pedigree superbe, mai bine pui mana pe cataloagele de expozitii din ultimii 3 – 5 ani, vezi cine a fost in fiecare an in TOP 20 la categoria catre care vrei sa faci porumbeii, si te duci sa cumperi cate 1-2 pui direct din acel porumbel campion aflat in catalog sau din familia lui!

Daca din start pleci cu material biologic bun, cu porumbei cu sange de campion in ei, si daca esti columbofil cu fler in tine, ai sa te ridici rapid!

Daca pleci cu material biologic de duzina, vei ramane vesnic un columbofil de duzina. Din “rahat” nu poti face bici, fiindca te stropesti singur daca vrei sa pocnesti din el!

Putin si de calitate excelenta, doar Top 10, esta e regula de achizitie in columbofilie a marilor campioni!

Iar daca vrei sa fii mai tare ca vecinul columbofil de pe strada ta, daca el isi antreneaza puii inainte de concurs la 100 km, tu du-i la 200 km! Daca el zboara puii pana la 300 km, tu zboara-i pana la 500 km! Repet, eu vorbesc de maraton sau general, fiindca asta e preferata mea!

Decat sa cresc porumbei vitezisti doar ptr 100 – 300 km, mai bine cresc ogari, pauni, canari, papagali sau ma duc sa dau la peste!

Niciodata nu se va compara un Loc 1 de la 1000 km, cu un Loc 1 de la 100 Km!

Porumbelul complet e cel ce zboara cu succes de la 100 km la 1000 km!

Iar maratonistul e porumbelul ce il antrenezi 2 – 3 atape de incalzire pana in 300 km si apoi il arunci direct la 3 – 4 etape de 1000 km in fiecare an, timp de 3 – 4 ani!

Una e sa ai in cotet 100 de porumbei frumosi foc, dar veniti numai de la Vascauti 100-300 Km! Si cu totul alta e sa ai in cotet numai 10 porumbei dar veniti de la Varsovia sau Berlin – 1000 Km! Nu credeti ?

Autor: Laurentiu Fulga

147 comentarii la “Cum sa achizitionezi pui de porumbei voiajori pentru un inceput bun”

  1. Acesta era un comentariu la un articol mai vechi dar mi-a placut prea mult si l-am transformat intr-un articol de sine statator.

    Pentru cei mai tineri (nu putini pe site) care nu stiu, Dl. Fulga a scris mai multe carti de columbofilie.

    Referitor la achizitii, sa nu uitam ca o varianta sunt si ouale pentru ca multe oricum se arunca.

  2. Interesant materialul,insa am si eu cateva comentarii.De voi care mereu zburati fondul si maratonul trebuie sa contestati pe cei care zboara categoria 1 si 2.Oare nu credeti ca la viteza si demi-fond intervine mai mult agilitatea si inteligenta porumbelului de a iesi din stol (dupa cum se stie vin grupati de obicei) si agilitatea acestuia in a intra direct in sputnik?La aceste doua categorii conteaza cel mai mult aducatia primita de porumbel,precum si capacitatea acestuia de a parasi un stol si a ramane acasa,in schimb la fond porumbeii chiar daca vin au timp sa mai stea pe voliera pt ca nu sunt cruciale punctele ca la viteaza.
    Mereu au fost de parerea ca fondul si maraton sunt o loteria,deja aici apare norocul.La cursele de 2-3 zile trebuie sa ai noroc cu caru,o inoptare a aripatului poate fi fatala din cauza braconierilor animali dar si a oamenilor.
    Oare de ce se pierd porumbel de 2-3 ani zburati,cu norme facute la fond???,se stie foarte bine din aceste cauze,catastrofe naturale,braconieri,animale de prada…asa ca eu prefer sa imi tin porumbeii acasa si fondul fiind doar o placere ,sau mai bine zis o pedeapsa pentreu cei ce nu zboara bine la celalalte categorii.
    Respect pentru zburatorii de fond,insa mai usor cu criticile la cei care zboara viteza-demifond,deoarece sunt multi campioni la aceste categorii in Romania….

  3. Sunt de acord cu ce este prezentat in acest articol, insa sunt multi crescatori care ori schimba puii, ori oualele. Asa ca e posibil sa risti a da o suma mare pe 2-3 pui din asa zisi campioni si cand colo sa-ti populezi crescatoria cu pasari din porumbei vara o valoare asa ridicata precum crezi (exista totusi si acest risc).Nu credeti?

  4. ESTE CU TOTU ADEVARAT !! este de preferabil 10 si buni decat 100 si ciori !! singurul DEFECT care ar fi daca urmaresti sa iei din carti cum spui tu nu esti sigur daca iei din acea pasare cu rezultate bunepoti fi pacalit si cu banii luati !! asa urmaresti pe jutet localitatea ta crescatorii cu rezultate foarte bune si pui mana pe ceva bun !! BAFTA si VANT IN PENE

  5. Sunt de aceiasi parere cu domnul Fulga , are mare dreptate in ceea ce spune , poate prin aceste cuvinte multi tinerii se vor deziluziona intrucat sa faci achizitii din top 10 nu este la indemana oricui , insa daca se doreste o treaba profesionista in sensul de sport columbofil atunci asa se incepe , in cazul in care nu se doreste rezultate sportive atunci se pot creste si porumbei doar ptr caracterele sale exterioare , in speta frumusetea.Asa ca dragi incepatori , si nu numai, pentru performanta va trebuie genetica buna si aceasta este data numai si numai de rezultate (cosul) degeaba se gasesc fel de fel de metode de a gasi pasarea cea mai tare , cea mai buna , metode gen :sa aiba ultimile 3 pene nu stiu cum , sa aiba ochii de culoarea nu stiu care , crupa , sternul , musculatura , etc , sunt atat de multe incat pana si astazi ma mai uimeste cate o astfel de afirmatie de care nu mai auzisem niciodata cu tot ca ma ocup de peste 20 de ani de porumbei , in final ce sa zic superb topic asteptam diverse opinii.

  6. Daca cumperi puii din linii bune si esti un columbofil care stie ce face intrun final sunt sigur ca vor veni si rezultatele.Acuma daca cumperi puii direct dintr-un campion sansele ca puii sa fie si ei la randul lor campioni sunt mai mari dar asta nu inseamna ca sunt 100% sanse ca ei sa devina campioni.

  7. da am si eu o intrebare …eu de ex sunt incepator …. cati porumbei (pui) sa achizitionez…si cand ar fii bne sa incep sai zbor? ca dau un ban sa iau ceva bun da dak iau 2 3 porumbei si ii pierd imi bag mainile in ochi…. dak ii lasi sa scoata pui mai multi si dupa sai zbor se lenevesc isi pierd din antrenament?:S…..astpt raspuns..ms

    vant in pene!!!

  8. ca deocamdata detin niste ,,voiajori”’dusi pana la 100 km da cat de curand intra la gratar ca mam hotarat;)):))

  9. Referitor la riscuri – intr-o crescatorie care apare an de an in topul catalogului porumbeii sunt de regula omogeni, si probabil si puii din cel mai “prost” cuplu sunt mult mai buni decat cei dintr-o crescatorie de tipul “stea cazatoare”. Crescatorii de top au invatat de mult ce gen de porumbel merita boabele si odihnitoarea, nu prea mai gasesti pleava. Atentie: ma refer strict la crescatoriile mici, nu la fermele cu sute de porumbei la matca de unde chiar daca sunt pline de vedete aduse de afara nu as achizitiona.

    Se spune ca la scurte conteaza mai mult crescatorul si la lungi mai mult pasarea. Oricat am fost sustinatorul vitezei, dupa ce am participat la primul fond s-a dus dracu pasiunea pentru viteza, sincer. :) E vorba doar de senzatia finala avuta…nu dau doi bani pe cifre si cupe. INVOLUNTAR priveam mai cu admiratie un porumbel venit de la 500Km chiar fara clasare decat unul venit in top de la 200. Insa tot respectul pentru vitezisti, este si viteza o categorie foarte grea.

  10. @alecs: achizitiile nu se zboara de regula decat cand sunt luati la kilogram. Si atunci de ce sa mai iei pui si nu direct maturii din catalog? Pai pentru ca sunt mai ieftini si in plus nu strica sa-i inveti, se spune ca un porumbel liber reproduce mai bine. Eu banuiesc ca si transmiterea anumitor caractere este influentata de contactul porumbelului cu noul mediu care nu se face cum trebuie decat prin LIBERTATE.

    Nu mi se pare deloc natural sa vrei porumbei care zboara 1000 KM, scosi din parinti care nu au zburat nici 1 metru in libertate in viata lor.

  11. Nu mai e nimic de adaugat; domnul Laurentiu Fulga, ne incanta in stilul sau caracteristic…! Ca un pasionat de maraton ce sunt, nu pot decat sa fiu intr-u totul de acord cu ceea ce spune domnia sa. Unii imi reproseaza permanent ca sunt prea dur, ca n-am rabdare, ca cer prea mult la porumbeii de un an, etc. Insa pentru a reusi la o etapa de 1200 km, tre` sa fii satrap. Sa nu credeti ca-mi bat joc de porumbei! Le ofer conditii sa faca treaba si le cer asta. Menajez daca am de menajat, dar exploatez daca am de exploatat potential. Repet, nu am nimic de spus in completarea domnului Laurentiu. Ii doresc multa sanatate, impliniri si numai bucurii, dumnealui, intregii familii si tuturor celor dragi…!

  12. deci to nu am inteles…. achizitiile nu se zboara da de ex mia promis un tovaras care are rezultate ff bune la club ca imi da cativa pui…ca iti dai seama ca el nu o sa dea din porumbei batrani din matca din zbor…eu cum sa fac cu puii aceaia sa nui zbor decat asa in jurul casei si sa astept sa scot pui din ei si dupa sa incep usor usor? ms ,,porumbei.ro”

  13. De ce nu scrieti si aici care au fost crescatorii de TOP de anul trecut ….
    Sai vedem si noi !!!
    Macar primele 10 locuri
    viteza fond maraton etc

    Va salut
    Kiefer

  14. Mersi, pe mine ca incepator aproape ca m-ati descurajat, oare cati incepatori pot sa cumpere cei mai buni pui ? As opta pentru maturi, puii nu se stie daca nu sunt “vitregi”. Exista si varianta ca te imprietenesti cu un crescator bun si cunoscandu-i porumbeii si pe el reusesti sa cumperi ceva valoros.
    Pa, Adrian

  15. @claudiu
    “Oare nu credeti ca la viteza si demi-fond intervine mai mult agilitatea si inteligenta porumbelului de a iesi din stol (dupa cum se stie vin grupati de obicei) si agilitatea acestuia in a intra direct in sputnik?La aceste doua categorii conteaza cel mai mult aducatia primita de porumbel,precum si capacitatea acestuia de a parasi un stol si a ramane acasa,in schimb la fond porumbeii chiar daca vin au timp sa mai stea pe voliera pt ca nu sunt cruciale punctele ca la viteaza.”

    Ca sa intelegi ca aceasta afirmatie nu mai este de ectualitate de cativa ani iti dau 2 exemple:
    1. La concursul de Jaroslaw (fond) organizat de Vrancea si la care au participat columbofilii din Vaslui, Vrancea, Braila, Galati si Tulcea diferenta dintre primul si ultimul clasat a fost de aproximativ o ora si un sfert (bineinteles pentru distante aproximativ egale), etapa la care un porumbel de-al meu a zabovit pe voliera peste 15 minute si a pierdut cateva sute de locuri.
    2. La etapa de Varsovia 2 (Maraton) Organizat de Braila si la care au participat tot asociatiile mai sus mentionate, clasamentul probabil se va inchide in maxim 2 – 2,5 ore din spusele celor mai experimentati pentru ca porumbeii au venit foarte bine. La aceasta etapa acelasi porumbel, de care pomeneam mai sus, a sosit la ora 6.51 si a fost constatat in ceas la 7.23 pentru ca nu a vrut sa intre mai devreme.

    Astea sunt doar 2 exemple in care am fost implicat anul asta. Anul trecut la prima etapa de fond (Cycow) sosirile au fost mai abune ca la prima etapa de anu asta. Si daca mai cautam sigur mai gasim foarte multe cazuri asemanatoare. Concursutile de fond si maraton s-au schimbat mult in ultimii ani datorita selectiei riguroase si multe dintre ele se aseamana cu niste etape de viteza dar pe distante mult mai mari.
    Imi cer scuze pt off-topic, dar cred c era necesar un raspuns la un comentariu inexact.

    Cat despre achizitionarea puilor, de catre incepatori, daca acestia nu au posibilitati materiale sa ia pui din porumbei de top 10 sa retina macar ideea dupa care trebuie sa se ghideze (sa puna accentul pe calitate si nu pe cantitate), si sa o aplice cand fac achizitii, de oriunde ar fi aceste achizitii.

    Spor in toate cele bune!

  16. Remarcile dlui Fulga sunt pertinente si de luat in calcul, insa nu cred ca acestea se pot aplica si la crescatorii romani, deoarece au fost multe cazuri in care din puii sau ouale marilor campioni au iesit numai rateuri.
    In Romania de cele mai mlte ori marfa cea mai buna nu se vinde ci se vind doar rebuturile stiute de crescatori si din care nu poti scoate ceva bun.Si e fiecare data vina este a cumparatorului care ori nu are cunostinte columbofile sau instalatii propice, insa niciodata a vanzatorului.
    De aceea parerea mea este ca incepatorii sau cei interesati ar trebui sa cumpare pui sau oua din campionii din strainatate (de preferat din vestul Europei) care au macar bunul simt de a vinde din ceea ce ceri si nu din alti porumbei mai putin valorosi.La noi nu prea stii pe cei dai banii!

  17. FOARTE FRUMOS SI E UN ADEVAR CE SCRIETI DV. MULTI NU VOR SA INTELEAGA CA 10 PUI DIN PORUMBEI CU REZULTATE MEDI NU VOR DA PRODUSI MAI BUNI DECAT UN PORUMBEL CARE SE TRAGE DE EX DIN CAMPION SAU DIN O LINIE F. BUNA , ASTA SE DATOREAZA SI IN MARE PARTE FAPTULUI CA NOI ROMANII STAM SI MAI PROST DIN PUNCT DE VEDERE FINANCIAR SI MULTI GANDESC MAI MULT IN CANTITATE NU SI IN CALITATE .COLUMBOFILIA A DEVENIT UN SPORT SCUMP SI FOARTE COSTISITOR PT CEI FARA BANI MA REFER LA UN PENSIONAR UN INCEPATOR ,MINOR ELEV, STUDENT SAU OM CARE PE CRIZA ASTA NU ARE DE MUNCA SA GANDIT CINEVA STIMATE DOMN SI LA ACESTE PERSOANE CATI DIN ACESTIA VOR REUSI SA DEVINA CAMPIONI IN URMATORII ANI VA SPUN EU POATE NICIUNUL. PENTRUPROMOVAREA ACESTUI SPORT SI PENTRU A CASTIGA CATI MAI MULTI ADEPTI PT CA ACEST SPORT ESTE MAI FRUMOS CAND AVEM CONCURENTA SI NUMAR MARE DE PORUMBEI LA O LANSARE V-ATI GANDIT CA LA O SEDINTA SA PROPUNETI DOMNILOR HAIDETI SA FACEM CEVA SI PT INCEPATORI O REDUCERE LA IMBARCARILE PORUMBEILOR LA JUMATATE SAU TREI SFERTURI DIN SUMA , CELOR CARE AU UN SALARIU MAI MIC DE….. LEI SA NE AJUTAM INTRE NOI DIN PACATE NU NICIUNUL NU FACETI NIMIC IN ACEST SENS. DA SA CUMPARAM PORUMBEI DE LA COLUMBOFILI DE TOP 10- 20-100 CAT SPUNETI DV DAR AICI INTERVINE OMENIA SAU CORECTITUDINEA SUNT MULTI CAMPIONI CARE VAND PUI SI PENTRU EI NU CONTEAZA CA ESTI INCEPATOR ,CA AI UN SALARIU MIC SAU CA ESTI OM DE AFACERI PRETUL E PT TOTI ACELASI ADICA INACCESIBIL PT CEI DE JOS. HAIDETI SA SUNAM LA COLUMBOFILI DE TOP CUM SPUNETI DV DANDU-NE DREPT CUMPARATORI DIN DIFERITE LOCURI ALE TARI SI SA VORBIM PERSOANE DIFERITE SUNAND DE 10 ORI LA ACELASI COLUMBOFIL COMANDIND PUI DIN ACELASI PORUMBEL CAMPION IN INTERVALUL UNEI SAPTAMINI VRETI SA VEDETI CA MAJORITATEA NE VOR SERVI PE TOTI DANDU-NE PUII DIN ACELASI PORUMBEL IN ACELASI TIMP ,CATI DIN ACESTIA NE VOR SPUNE IMI PARE RAU DAR MOMENTAN DIN ACEST PORUMBEL NU AM ACUM ASTEPTATI O LUNA DOUA PANA CRESC ALTI.

  18. Ar trebui sa incercam macar din cand in cand un exercitiu de… optimism. Hai ca poate nu or fi chiar TOTI crescatorii ROMANI nesimtiti si smecheri. Fiecare dintre noi stim macar cativa in care putem avea incredere.

    Am vrut sa plec din tara acum multi ani si puteam sa o fac in conditii bune dar am decis sa raman. De la o vreme ma cam oftica sa tot vad cum negam orice urma de bun simt, incredere si omenie intre noi. Cei de afara la fel s-or acuza intre ei permanent? Deja parca ne intra in codul genetic si in traditie asta cu smecheria, furatul, etc.

  19. eu cred ca sunt in romania si crescatori sinceri.nu numai in afara.asta iarna am fost la crescatorul matei ileie din siret sv..aceasta are 2 porumbite campioana la maratoan..2009 frc..si am intrebat de puuii din aceste porumbite..putea scoate orice pui sa ne dea ca fiind din ele…dar ne-a spus ca nu mai are pt ca i-a vandut…asta e doar un exemplu..in zona noastra sunt multi mai multi crescatori siceri…

  20. marii campioni ai vremii au ajuns SUS cu porumbei de la crescatori in mare majoritate necunoscuti.eu cand cumpar un pui ma uit si in ochii crescatorului,,,iar pe vanzatori, mincinosi ii fac cei care cumpara si nu stiu ce sa faca cu porumbeii achizitionati…..si nu intotdeauna ajungi campion cu pui din campioni…parerea mea!!!!

  21. PT porumbei.ro da optimismul nu strica voi puteti sa ajutati foarte mult columbofilii prin MEDIATIZARE sa spunem asa prin interviuri, relatari ,recomandari ale unor oameni cinstiti sa stim in cine poti sau in cine nu poti avea incredere in a face niste achizitii.Daca ai putea face mai multe interviuri despre acestia si cautati intrun fel sa ii sprijiniti si pe cei care sunt la inceput de drum in acest sport, de ce nu deschizi un subiect si in acest sens daca uniunile pe care noi le avem pot face ceva pt a sprijini debutanti in acest sport macar pt primul si al doilea an pana se pot redresa si egaliza cu ceilalti.

  22. Ce usor ne vine sa ne umflam in pene, sa ne simtim mari si tari, sa folosim cu mindrie cuvinte dure despre cum si cit ar trebuii selectionati si antrenati porumbeii. Sincer ma cam umfla risul. Citi dintre noi avem porumbeii astia ”de otel” care ne permit sa ne aberam asa cu ei: ” Daca el zboara puii pana la 300 km, tu zboara-i pana la 500 km.” Chiar exista porumbeii astia ”robot” si eu nu stiu? Buna si selectia dura dar cred ca ar trebui sa fim onesti sa spunem ca totusi cele scrise mai sus sunt doar un fel de himere si ca lucrurile de zi cu zi in porumbar nu stau chiar asa si ca porumbeii maì pot avea si perioade proaste fara a fi neaparat prosti.
    O zi buna tuturor!

  23. Pentru Chisan Mihai, poz.:20
    Ai dreptate in ceea ce ai scris. “in zona noastra sunt multi mai multi crescatori siceri…” iti sustin ideea prin faptul ca anul asta am pierdut o femela la Falticeni,si a venit cu bilet de la domnul Manolache (nu mai retin prenumele), si i-am multumit ca a eliberat-o(nu aveam pretentii la cei pe care i-am zburat..fiind primul an,si nu erau cine stie ce porumbei). Mai pot spune ca am fost in Botosani la domnul Cheaburu Marian(tin sa-i multumesc pe aceasta cale) si a fost foarte primitor, si sincer (dupa cum spuneai si tu).

    Pt. Paraschiv Dorin, poz.:23
    “Recomandari ale unor oameni cinstiti” : domnul Jilaveanu Mihai(ICCF-Bucuresti) de fiecare data cand il vizitam si il intrebam de puii din perechea X sau Y,spunea cum i-am “mers”…sau altele.. Era si este foarte cinstit. De domnul Nicolescu Adrian (Bucuresti), pot spune acelasi lucru..ca este cinstit. Cineva mi-a dat un mascul cadou care era de la dansul,si mi-a placut ca a vorbit foarte calm si mi-a spus despre parintii lui.(Sa nu se inteleaga ca l-am prins si l-am intrebat “din ce e?” :))) ). II mai mentionez pe domnii Samson Stelu(Bucuresti) si Gheorghe Vasile(Peris-Ilfov) tot pentru sinceritate ( si cadouri :D ).
    Le multumesc celor mentionati mai sus , si Va doresc multa sanatate si etape cat mai reusite!
    (Si pt. domnul Iulian Simion: “Vant in pene!” :)) )

  24. pt porumbei .ro * mi se pare o alegre buna sa cumperi niste pui din porumbei care au avut rezultate bune dar un incepator care a vazut si el la anumite persoane porumbei si iau placut si atunci s-a decis sa isi ia si dumneavoastra ii recomandati sa ia din cei mai buni.. cum o sa mai treca el prin toate etapele cresterii experientei ? Daca o sa ia pui de cel pootin 1 mil si din lipsa de experienta o sa-l piarda atunci defapt nu o sa-si mai doreasca chiar atat de mult sa creasca porumbei .Inteleg k este un inceput BUN dar hai sa fim seriosi eu unul nu cred k o sa devina chiar asa repedew un campion .Si eu am patit tot lafel asa k am luat-o cu gutanii apoi am reusit sa strang porumbei mai valorosi si am eliminat gutaniiii……
    VANT IN PENE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  25. “”Decat sa cresc porumbei vitezisti doar ptr 100 – 300 km, mai bine cresc ogari, pauni, canari, papagali sau ma duc sa dau la peste!

    Niciodata nu se va compara un Loc 1 de la 1000 km, cu un Loc 1 de la 100 Km!””

    Imi permit sa va spun : sa va fie rusiene !!!

  26. in orice caz mai bine sai ai 20 buni decat 100 de ciori

  27. “Imi permit sa va spun : sa va fie rusiene !!!”

    Spun asta in conditiilein care un loc 1 la viteza pt dumneavoastra este 0 si un loc1 la 1000 este super ! .. in cazul in care va referiti ca loc 1 la categoria 1 nu se compara cu loc1 la categoria 2 , loc1 la general , loc1 la fond si loc1 la maraton sunt total de acord ! Daca nu imi sustin punctul de vedere !

    Ps : pentru acesti maratonisti tin sa va spun ca fiecare categoria are farmecul ei si fiecare categorie are greutatea ei ! de obicei obiecteaza cei care habar nu au de acest lucru si in special maratonistii care nu i gasesti prin cataloage deloc !

  28. sal …cam multe comentarii pe langa subiect dar in fine……. eu cred ca un incepator ar fi bine sa se orienteze catre un crescator modest cu rezultate bunicele (asta ca sa nu fie ff piperat la bani ).vizitele pt achizionarea de porumbei nu trebuiesc fi anuntate ci inopinante… ajuns la usa cresctorului iti faci vizibil interesul si spui ca ai dori sa cumperi 10 pui si ce pret are bucata…. nu lasa-ti crescatorul sa vii aleaga …odata ce v-a spus ce pret are bucata nu intrebati din ce e scos sau altceva ci pur si simplu ii spui ca vrei sa alegi tu 10 din lotul de pui care tre sa iasa la zbor…daca te lasa e bine daca nu te cam pune pe ganduri …in caz favorabil iti alegi puiii si apoi daca vrei sa stii originea ii ceri sa iti spuna din ce scos dar eu cred ca mai bine ii zbori si il intrebi apoi originea celor ramasi nu celor pierduti ))) .eu cred ca daca se pierd puii toti esti cu inima impacata ca te-ai pacalit singur si nu te-a pacalit crescatorul intentionat iar din 10 pui alesi de tine trebuie sa fie si macar unu mai bun stiti vb aia norocul incepatorul

  29. Stimati incepatori urmariti un champion din alta zona si te vorbesti cu iel ca in toamna dupa sezon cumperi de la iel 10,15,20 de buc sil intrebi direct daca te lasa sati alegi ce vrei si daca ieste serios te las sa ti alegi cu mana ta pe care pui vrei de exemplu din 40 de puii iti alegi 15 si apoi depinde de narocul tau.

    Dau un exemplu al meu !! in 2001 mam vorbit cu CHampionul General al R. Cehe ca as dori sa cumpar vreo 10 pui si daca pot sai aleg eu da fara probleme in voliera erau 40 de pui si din acesti am ales 15 si 1 lam primt gratis din acesti 16 pasari mia recomandat cum sai in perechez si iam tinut la reproductie am scos din fiecare cate 3 perechi de pui si in toamna2002 cu ajutoru colegilor de club cu sfaturi bune am facut locul 1 puii pe club si pot spune ca cu aceasta linie de porumbei am facut locul 5 in 2009 pe ASOCIATIE PLZEN- CZ – si anul acesta ma aflu deocamdata pe loc 3 PLZEN .Imi scuzat Romana ca sant de nationalitate CEHA .
    Fiti atenti ca lumea este plina de bisnitari si nesimntiti.Bafta .KAREL – CZ

  30. Totul este relativ si tine de personalitatea fiecaruia. Totusi mult mai multi au auzit de americanul Carl Lewis, campion mondial la 100 metri decat de Sergei Kirdjarpkin campion mondial la 50 km in 2009 si 2005 sau Robert Korzeniowski in ’97, 01 si ’03 iar etiopienii au arata ca nu intotdeauna o scoala mare scoate neaparat campioni ! Asa ca………..!

  31. Recomand ca incepatorii sa achizitioneze in primii ani pui de la crescatorii de top din zona lor.
    Abia dupa ce invata pe acesti porumbei ce presupune columbofilia (avand in vedere diferenta uriasa dintre crescatorii de porumbei si columbofili) si au rezultate satisfacatoare doi ani consecutiv se pot orienta catre crescatorii de top 10 de pe plan national.
    De la acestia recomand sa cumpere ultimul lot de pui scosi din zburatori deoarece acestia sunt porumbeii care au confirmat pe parsursul anului iar puii tardivi se vand la un pret mai convenabil decat prima generatie de pui.

  32. Am si eu o intrebare daca pun oua de la o pereche de porumbei la alta pereche de porumbei care a ouat mai devreme cu o saptamana scoate pui ? scuze de intrebare dar nu stiu sunt incepator

  33. DEPINDE MULT DE PUI SI CE REZULTATE VREI SA AI DACA VREI SA AI REZULTATE LA 1000 DE KM CRED CA SANSELE SUNT DE UN PUI DINTRO MIE DACA VREI MAI MODEST 500 KM SANSELE CRESC DACA VREI 250 KM AI SANSE MARI CAM DE 20 LA SUTA

  34. sunt perfect de acord cu cele afirmate de domnul fulga.insa din pacate nu oricine isi poate permite sa dea cateva zeci sau sute de euro dupa caz pe un pui….in teorie totul ar fi perfect,insa nu oricine isi poate permite o asemenea investitie.pt mine columbofilia e doar un hoby si asa va ramane,nu am sa investesc niciodata sume mari,pt k nu-mi permit si am observat ca satisfactia e mult mai mare pt un crescator atunci cand obtine rezultate si cu pasari mai modeste.dezamagirea e mult prea mare pt cei care incep cu multi bani si de obicei aceasta categorie de columbofili se lasa de porumbei la fel de repede cum se apuca…eu unul cred k totul depinde de flerul crescatorului!

  35. Karel, sunt curios, sunt si la voi in tara bisnitari si nesimtiti? Chiar te rog sa raspunzi, este important pentru ca noi pe aici traim cu impresia ca suntem singurii de pe planeta care au bisnitari si neseriosi. Multumesc.

  36. Da, au aparut comentarii interesante, Dragomir are perfecta dreptate, asa gandesc si eu ca este mersul natural al lucrurilor. Eu sunt cu mult mai bucuros daca plecand de jos ajung sus decat sa pornesc de sus si sa nu stiu sa zbor. Pa, Adrian

  37. personal cred ca locul perfect pentru a achizitiona porumbei de matca sunt columbodromurile. aici participantii isi aduc pui din cele mai bune perechi. in felul acesta evitati tepele de la crescatorii mai putin seriosi si sunteti convinsi ca pasarile respective sunt pasari bune. nu zic acu sa cumparam castigatorii columbodromului dar cred ca majoritatea pasarilor sunt de foarte buna calitate. eu sunt din Targoviste si chiar o sa merg la licitatia Balkanic Fair-Play pentru a cumpara cativa porumbei pentru matca.

  38. Pentru porumbei ro .
    Fiti sigur ca sant peste tot si la noi in cz poate mai putini dar se gasesc. oameni care vor sa profite nu exista padure fara uscaturi si asta este valabil pentru toata Europa . Ce ne face pe noi toti in CZ sa respectam si sa ajutam incepatori lipsa de membri tineri pe care nui avem si cand prindem cate un golumbofil tanar si incepator facem tot posibilul sa nul pierdem ca santemi putini, sa aveti grija e acesti baieti ca iei sant vitorul nostru.Romania si Polonia santeti cei mai dezvoltati in ce cuprinde ca crescatori pe suprafata tari. BAFTA BAIETI .sI IN AUGUST imi petrec concediul in RO

  39. pai dc nu ne spune cineva care sunt acei campioni pe ultimii 2-3 ani ca asa putem afla toti care va vizitam acest site(care e super) si putem sa ne orientam spre un anume crescatot dintre toti….pe mine personal m-ar interesa la cat fond-maraton.multumesc mult si succes tuturor in continuare.

  40. eu zic ca trebuie urmari un crescator ce are rezultate constante an de an si porumbei care ia vandut daca au mers la cei care iau cumparat.pentru ca cum ziceau si cei de mai sus multi vand ce nu le trebe!cumperi cativa pui dintro crescatorie mica cu rezultate constante si de top dar care a dat si altora campioni!vant in pene!!!

  41. hai sa nu ne imbatam cu apa rece domnule ce vorbesti numai aberati ca e mult mai greu sa faci norma la viteza si demifond decit la fond.la fond 3 etape din care 2 de 500 si gata norma.e cum e vezi nu gindi negativ nici a1 sia 2 nu e chiar asa usor

  42. si poti sa iei tu din mari campion daca nu e si mina columbofilului degeaba.s

  43. Are foarte mare dreptate domnul Flavio.Dintre cei care au lasat mesaje la acest topic,de curiozitate cei care contesca viteza si demifondul as fi curios cate norme au la fond si maraton in acest an? deoarece dintre cei care sunt campionii Romaniei pintre cate d-nul Butucanu Stefan,D-nul Badin Vasile,etc. nu au lasat comentarii rautacioase,sunt oameni care stiu sa respecte,stau in banca lor si ,,tac si fac”…

    Am mai spus’o jos palaria pentru porumbeii care realizeaza norme la maraton si fond,dar lasati pe fiecare sa’ai aleaga categoria si de zbor si nu mai priviti de sus pe cei vitezisti ;)….Spor la zbor si pentru columbofilii adevarati

  44. Eu prefer sa cumpar de pe catalog , chiar cu riscul ca nu sunt buni reproducatori , este mai sigur asa . Cumpar doar cei care au demonstrat ca fac fata la palmares , ca nu este doar o intimplare in primul an . Nu trb sa cumperi 10 de pe catalog , este deajuns 1 – 2 porumbei care au demonstrat ca la palmares sunt undeva in primii pe tara. Apoi la 4-5 ani mai faci o achizitie , asta se numeste infuzie.

  45. Laurentiu, bine ca mai dai semne de viata, nr de tel. pe care il ai pe e-mail, te-am sunat pe el dar nu ai raspuns. Adresa mea de mail, bradea65@yahoo.de, da-mi un nr. de tel. pe care pot sa te sun.
    Apropo de achiziti de puii din pasari de clasa, eu am dat un anunt, pe porumbel.net , ca vind puii din seria a treia, si eventual din toamna un rind de puii, la pret de 40 E. buc. Nici un candidat serios care ar fi interesat de vreun puii.
    La primul maraton in zona 1-a am avut si eu bagati 3 -doi clasati, si la Halle 2 si nu stiu inca , primul este un Jan Aarden din doi originali, si al doilea un van der Wegen tot din doi orig.
    Cu stima Johann

  46. Nu stiu multe despre concursuri dar eu cred ca pierd foarte mult din frumusete daca se uniformizeaza totul, adica trebuie sa existe campioni nationali la viteza, campioni nationali la demifond si campioni nationali la fond si maraton – astfel se implica mai multi crescatori si mai mult interes. Specializarea pe anumite categorii nu poate sa faca decat bine. Apropo de concursuri, ca porumbeii stau 2-3 zile inchisi, in boxele respective se baga un anumit numar de porumbei corespunzator frontului de furajare, ajung toti la mancare si apa ? Altfel sunt terminati inainte de a-i elibera.
    Vant usor tuturor.

  47. Bai fratilor am fost duminica in piata de pasari , si unde se vindea la greu porumbei cu pedigeeul linga ei. toti proveneau din ferme celebre nat…. si altele cam la acelas pret cu porumbei fara nici o prezentare pe hirtie
    bun si acum pun intrebarea !
    ce porumbel sa cumpar ?
    1 porumbel cu pedigree dupa el la 50 ron buc
    2 porumbel chel de acte tot cu 50 ron buc
    3 pai si atunci ce dr….u sa fac ca ma doare capu
    daca il ei din crecatorie 100% ca iti schimba puii sau ouale in cuibar
    din piata sunt toti la fel
    cum poate sa coste un porumbel Delbar cit un porumbel (balconar) adica porumbei prinsi de la streasina blocului
    cu respect

  48. o parere personala dupa ce am zburat un sezon ,mentionez sunt incepator ,am cumparat pui de la 3 crescatori diferiti din zona mea unul dintre ei chiar cu rezultate bune in zona la mine dupa un sezaon am ramas cu 5 porumbei din 50 dar vreau sa va spun ca cei 5 porumbei sau intors de la 920 km la un an ,poate ca e un procent dezastruos la pierdere dar cind intru in voliera respect acei porumbei ca pe niste eroi ,cind a sosit primul porumbel de la 920 km am crezut ca imi sare inima din loc ,porumbelul a obtinut locul 85 pe judet ,si un loc fruntas pe clasamentul bamberg international ,doresc sa va spun ca acel porumbel este primit cadou din porumbeii unui prieten din zburatori nu din matca deci am ajuns la concluzia ca nu se stie nici o data ce are un porumbel in cap si dorinta lui de a veni acasa.la cursa de 920 km doar 31 de porumbei de un an au reusit sa claseze pe judet al meu fiind locul 14

  49. Cum sa achizitionam pui de calitate de la crescatori valorosi? Pai simplu; una dintre idei a sugerat-o Dl. Dragomir Viorel.

    Este bine sa-ti alegi porumbeii; in fapt, e bine sa cunosti performantele acestora si cele mai concludente sunt cele din anul respectiv. Deasemenea, trebuie urmarit ca respectivul crescator sa nu fie la primul sau al 2-lea lui sezon, unde intamplator i-au iesit in fata cativa porumbei. Trebuie avut in vedere ca in volierele sale, sa se regaseasca porumbei la nivel de nepoti si stranepoti ale catorva pasari lucrate de mana lui si care au confirmat atat in trecut cat si in prezent. Practic in asta consta calitatea unei ( unor ) suse; sa transmita mai departe acele caractere ce ne convin.

    Se stie ca sunt porumbei ce se “lucreaza” mai greu, la fel de bine cum sunt porumbei ce dau mai repede rezultatul dorit. Aici lucrurile se pot explica intr-un fel sau altul. Eu ma rezum doar la un aspect si anume ca, acolo unde nu exista o familie omogena, unde se lucreaza pe numeric mare, de ordinul sutelor de porumbei se obtine foarte greu cate ceva bun, de catre un crescator “din afara”. Motivul e simplu; acea voliera sau complex de voliere, nu poate tine sub un control atat de strict intregul mers pozitiv al treburilor. In afara de asta, multi porumbei sunt rezultatul catorva familii de calitate intr-adevar, dar care fie nu au fost testati niciodata, fie sunt folositi doar in combinatii si infuzii in alte suse. Acest lucru riscant insa, este nefolositor unui novice. Cel care isi cunoaste bine colonia si foloseste astfel de metode, se bazeaza pe o munca de zeci de ani, pe observatii atent facute, etc. De aici vine de regula si zicala: “ti-am dat porumbeii, nu si crescatorul…”! Asta ne face ca atunci cand cautam porumbei, sa alegem crescatoriile mici, omogene, unde stim ca tot ce misca acolo rezista doar ca urmare a unei bune si riguroase selectii, unde starea de sanatate este buna si unde primeaza locul in clasament si mai putin valoarea pedigree-ului.
    Daca m-ati intreba de unde mi-as lua porumbeii, ei bine raspunsul meu ar fi: dintr-o astfel de crescatorie. Si va asigur ca sunt multe in Romania si nu numai. Contrar unor colegi ai mei, as fi de parere ca un amator incepator, nu trebuie insa sa se arunce cu gatu`n lat, cumparandu-si de la inceput porumbei de top. Doua aspecte fac ca acei porumbei sa se duca foarte curand pe apa sambetei. In primul rand greselile privind intretinerea sunt inerente, iar in al 2-lea, lispsa multor cunostinte, fac ca nimic din ce iese de acolo sa nu corespunda scopului propus. Va spun din proprie experienta. Am astazi 2 colegi debutanti, care mi-au ros urechile, devenind practic ingrijitorul lor. Nimic nu se face fara mine. A fost o perioada cand efectiv oboseam si nu mai faceam fata, diferentele fiind foarte mari, cautam sa impun ritmul si felul meu, insa am constatat ca nu rezolv nimic; ba mai mult, ii bag in ceata si-i dau peste cap cu totul…! Luand usor mana de pe ei, problemele au inceput sa apara; boli, porumbei lipsa, reproductie deficitara, anomalii de crestere, in linii mari, alterarea starii generale a crescatoriei. Deci, orice inceput, este greu!

    In ceea ce priveste sinceritatea oamenilor, ar trebui sa ne consolam. Pana la urma, ce vreti? Cand vorbim de cumparat porumbei, vorbim de comert, nu? Si cand e vorba de bisnitareala, e de asteptat ca unii sa nu fie chiar icoane in biserica. Asta de cand lumea si nu numai la noi, stati linistiti! Sunt si in Belgia si in Olanda ( cunosc personal ) si in Germania si in Franta, baietasi care sunt in stare sa te jupoaie cand te prind. Au asa un dar de a prosti omul, ca te fac aia de scoti banii din buzunare de parca esti hipnotizat, nu alta! Nu va mai faceti iluzii; sunt smenari pe toata fata pamantului si gata! Din punctul meu de vedere, capitolul asta e incheiat si nu mai are rost sa mai batem apa`n piua. Daca nu treci si printr-o “tepusoara”, in sportul asta, inseamna ca n-ai trait! Face parte din farmecul columbofiliei si mai mult, ajuta la formarea viitorului columbofil. Ca`n vorba lu` Creanga: “rau cu rau, da-i mai rau far`de rau…”!

    Va povestesc o patanie. Acu` vreo 8 ani, vine unu la mine, fluturandu-mi prin fata ochilor cateva hartii d`alea verzi, privindu-ma de sus si spunandu-mi ca ma cumpara cu tot cu porumbei. I-am zis in prima faza ca nu am de vanzare, spunandu-i cum a zis neamtul ala: “salariul meu imi ajunge sa mananc o friptura in fiecare weekend, asa ca nu trebuie sa-mi vand porumbeii”! A insistat insa sa-i dau o femela, el avand multi masculi. I-am zis ca as avea o singura femela si i-as putea-o vinde, dar nu din motivul ca n-am e sa fac cu ea. I-am mai zis insa ca daca ma hotarasc sa o vand, as dori mai intai sa-i vad crescatoria, lucru cu care a fost de acord si pe care l-am si facut. Altfel nu i-as fi dat porumbita sub nicio forma. Conditiile erau la limita minima a cerintelor mele, asa ca am luat decizia sa i-o dau. Am urcat cu el la porumbeii mei, i-am aratat pasarea, i-a placut si a pus-o intr-o cutie. M-a intrebat cat face si i-am spus: cat crezi tu ca merita, atata face…! Femela nu era zburata nicaieri; avea insa o origine buna, ambii parinti dar si frati ai sai, zburandu-mi destul de bine, mai multi ani. Mi-a intins 100 de dolari si a dat sa plece. L-am tras de maneca, zicandu-i ca pretul oferit e prea mare. A insistat sa opresc banii, dar n-am vrut. Fiind duminica dupa-amiaza si ne avand unde sa schimb banii, am cazut la o intelegere; am propus sa-mi sunt o parte din prieteni ( cam 10 la numar ) si sa mergem la clubul ( un soi de bar dragut ) unde ne adunam noi duminica si sa fac cinste cu banii lui. A fost de acord si asa am si facut. Am schimbat dolarii la patronul clubului, mi-am pus in buzunar 500 de mii si cu restul, “ne-am omenit” cum se cuvine…! Taranul revinde femela un an mai tarziu altui smecher, ( pe bani mult mai putini desigur ), fiind nevoit sa plece din tara, asta din urma o scapa si pasarea ajunge iarasi la mine dupa aproape 2 ani. Boului i-o dadeam inapoi, ca nu-mi trebuia; dar a venit cu tupeu la mine si cu aere de vedeta si lucru asta m-a enervat si l-am trimis sa o ia de la ala de la care a cumparat-o. Nu mai stiu ce s-a mai intamplat; in 2004 am renuntat la porumbei, plecand si eu din Romania la randul meu. M-am reapucat pe 10 ianuarie 2008, dar nu mai am niciuna din vechile pasari…!

    Daca putem zbura achizitiile facute? Da, desigur, dar numai puii. Personal nu recomand, desi eu am facut-o si o mai fac uneori si acum. Insa tine de fiecare. Am avut pui adusi care mi-au zburat foarte bine; mai bine ca ai mei. Am si acum 2 pui adusi, care sunt insa dintr-un mascul al meu, imprumutat unui bun prieten si pe care vreau sa-i verific. V-am mai spus; tine de ce vrea si ce stie fiecare. Eu nu invat pe nimeni. Ascultati-va inima si faceti cum simtiti. Haideti sa va mai spun cum e cu achizitiile si “norocul prostului”. Prin anii 2000 – 2002, da nebunia in capu` meu si ma apuc si cumpar porumbei de prin toate cotelele renumite de prin judetul Bacau si nu numai…! In toamna lu` 2001, cand zburam puii la o etapa cu lansare de la Borsa, vine cu puii mei, o puica albastra fumurie cu pene albe in aripi si stropita putin cu alb pe cap. Nu era urata; i-am pus bilet la picior si i-am dat drumul, da` sa plece, …pace!!! Sambata urmatoare, am luat-o si am imbarcat-o pentru etapa de Sighetu Marmatiei, impreuna cu puii mei. A venit prima la mine pe crescatorie si va mai spun ca, a mai facut inca 2 etape de Sighetu Marmatiei, revenind de fiecare data in primii 5 porumbei ai mei. In 2002, imi zboara si claseaza urmatoarele etape: Darabani, Vinita, Uman, Kremencug, Kremencug si Poltava si-mi face norma la Fond Tineret, undeva pe locul 23 pe judetul Bacau si prinde si Catalogul Expozitiei Nationale, in timp ce, 80% din porumbeii cumparati de mine pe bani grei, s-au dus dracu`…! “Unde dai si unde crapa…”!!!

    Vad ca multi sarim de la una la alta; mai avem putin si denaturam topicul, discutand apoi despre motoare de locomotiva. Nu stiu care-i treaba cu viteza, demifondul si maratonul. E clar ca sunt toate acestea categorii de concurs. Achizitia de porumbei este valabila pentru fiecare in parte. Ori n-am citit io bine ori e altceva, dar e clar ca fiecare iubitor al unei categorii de concurs, isi va cumpara ceea ce crede ca-l ajuta! Io niciodata n-am sa cumpar Janssen, daca vreau sa zbor Gdansk si nici cel din Bucuresti nu-si va cumpara Aarden, daca vrea sa zboare de la Mizil. Adica ideea e ca pana la urma, fiecare poate cumpara ce vrea “muschii lui”, dar asta nu inseamna ca va fi si bun…! Sa nu creada careva ca, daca mie imi place maratonul am ceva cu iubitorii de viteza sau demifond! Doamne fereste-ma!!! Ii respect si ii apreciez ca si pe adevaratii campioni de maraton! Faptul ca nu-mi plac mie categoriile astea e una si n`are legatura cu sportul si cu ce iubesc alti colegi ai nostri. Deci nu sariti la gatu` meu, ca n-am nimic cu nimeni! :)

    Remarc un coleg aici! L-am mai “citit” si pe alte site-uri si-mi place cum gandeste; e vorba de colegul nostru, Karel Veverka din Cehia. Nu mai intru in amanunte fara sens, ii spun doar atat lui Karel: bine ai venit draga prietene columbofil si sper sa ne mai impartasesti din experientele tale si ale colegilor cehi. – cred ca mai degraba trebuia sa spun, bine ai revenit; imi amintesc ca ai mai scris aici – Conteaza tare mult sa mai stim cum sunt si altii, cat de mult ne asemanam sau ne deosebim. Cat in ceea ce priveste concediu, iti dorim sa ai o sedere placuta in Romania si sa ramai cu amintiri cat mai placute…!

    Mai era ceva de spus? Aaa, da…!!! VANT IN PENE Bidirliule, da` din fata…! :P :)) Sa fiti voiosi si sanatosi…!!!

  50. :)) O sa ma bata Catalin Petre…! O sa zica: “da` bine mai Iuliane, de pagina de internet zici n-ai timp sa te ocupi, da` de scris balarii pe aici ai timp, ha…”???

  51. La multi ani ! , domnule Iulian Simion ….pentru ziua de sambata. Un add la id-ul b_s_d_08 , daca se poate. Vreau sa va mai intreb cate ceva.

    “Spor la zbor!” (expresia asta e mai buna? :)) )

  52. Merge, merge Sergiule…! Expresia “vant in pene” ma enerveaza pe mine; de aia n`o folosesc! Voi exprimati-va cum vreti fratilor; e dreptul vostru! Nu vreau sa mai zica cineva ca iar “bag pumnu`n gura” cuiva…! :)) Te-am bagat in lista Sergiule. ;)

  53. Si haideti sa va mai spun asa in linii mari, cum sta treaba cu cumparatul porumbeilor si reusita in concursuri. Nu am nimic cu incepatorii; ei saracii sunt calul de bataie al multora. Dar in toata nebunia asta voi stiti ca e si o treaba buna? Va spun eu care. Multi ani de zile, eu nu am vandut porumbei; doar am cumparat. Daca cineva dorea o pasare de la mine, o primea cadou. Am facut si fac astfel de cadouri si acum. Multi ar spune: “bravo nenea Iuliane, ce suflet mare ai…”!!! Pe naiba, stiti ce se intampla in cele mai multe din cazuri cu cadourile mele? Tot io va spun; verificat pe pielea mea! Fac cadouri, omu` pleaca topaind si cantand de la mine si cand ma duc sa vad ce-i fac porumbeii, …stupoare!!! Rahatu` pa`n la genunchi, plini de toate bolile panamtului, privati de tot ce inseamna conditii de calitate. Raman asa cu un gust amar…! Le spun apoi: “ba, luati si faceti aia, aia si ailalta. Puneti-va porumbeii pe picioare si ocupati-va cum trebuie de ei, ca apoi va aud mutrele prin piete, targuri carciume sau mai stiu eu pe unde, ca nu v-am dat ce trebuia, sau alte treburi d`astea…”! Vedeti? Asa sta treaba. Da` ia sa-l gobjesc si sa-i iau banu` pe pui, la adevarata lui valoare? Sa vezi atunci cand da pe 10 pui cateva sute de euro, cum are grija de ei…! Isi face cotetul farmacie si ii spala si pe picioare, ca a strans din partea aia din`apoi cand a dat banii cu mana-i tremuranda…! Deci, sunt de parere ca pana nu platesti, nu stii nici sa apreciezi. Asa ca dragilor, ne place sau nu, e bine ca fiecare lucru sa aibe pretul sau pe lumea asta. In felul asta se pastreaza echilibrul si se trezeste constiinta, iar spiritul lucrului bine facut se contureaza si ne face sa devenim rationali…!

  54. Salutare …Da la intrebarea ta Porumbei .ro ti-asi putea da cateva detalii vizavi de crescatorii din vest mai precis din Irlanda.Ei bine aici lucuesc de cativa ani dar nu imi permit aceasta pasiune a vietii meledin lipsa de conditii si sppatiu. Dar am facut cunostinta cu cativa crescatori si le-am vizitat crescatoriile.Am vrut sa vad daca sunt diferente.Si am gasit doar la capitolul mentalitate.La noi in Romania tanar fiind la inceput am achizitionat mai multe perechi de pui de la diversi crescatori si credetima ca erau ,,Nume ” cu rezonanta,cu pasari in expozitie,..tot tacamul dar odata pasind la el in crescatorie incepe aceiasi si vesnica caterinca parca toti au fost la un curs de bisnita .Ca astai R0.0..535..bla bla bla…si a zburat pe ….Varsovia,Berlin…altul ca a facut O Moscova….si ca perechea lui e tot asa zburatoare de nai vazut…si puii nau cum sa fie decat ca parintii.Ok dupa ce ati imbiba creerul cu mii de km clasati si aratanduti pasarea ,,uitate cum arata …ochiii ,uite pieptul,aripile ,e ager 100% pur sange Belgian personal lam adus de acolo”Fiind cu pasiunea asta pana in maduva oaselor tanar neexperimentat esti vrajit ,pacalit si dai sume enorme pentru situatia financiara din Romania .Asa e ati cer sume enorme pentru ..,,UN Porumbel………….daca ai noroc faci ceva rezultate daca nu…………asta e, e vina ta a cumparatorului ca nu ia-i antrenat cum trebuie.Da tind sa cred ca asa ne e gena sau cel putin de unde Dumnezeu Sfantul am mostenit,invatat aceste practici imputite ,fara de caracter,onoare nu stiu.In Romania a insela,pacalii,mintii pe cineva e atat de normal si firesc ca daca ai patito singur te consolezi zicand,,asta e mi-am luato data viitoare voi avea grija,”Ca tot adusem vorba de crescatorii de aici din Irlanda ,stiti ce ma impresionat la ei?Modestia,nu laudama gura ca ti-oi da friptura ca la noi cu …mii de km…campioni si lista continua.Nu se feresc sa ati raspunda cu ce ai trateaza,cum ai antreneaza sunt deschisi cand vine vb de cum el reuseste sa mentina porumbeii in forma,dar cel mai tare ma impresionat ca in asociatiile lor nui mahalaua asta cu scandaluri oameni mereu nemultumiti,ca unu a furat ca …stiti si voi ce scandaluri sunt la desigilari se cearta nu mai vb unul cu altul.In rest cea ce Domnul Laurentiu Fulga a scris sunt total de acord parca sentimentul asteptarii unui porumbel care vine de la 1000km nui acelasi ca la viteza dar asta nu face mai putin valoroase acele pasari.
    Sanatate maxima la toti !

  55. e bun de cumparat pui din porumbei cu rezultate bune.. parerea mea vrea sa mai discut cu voi mai priceputi id meu dragos_tigerone

  56. P.S- Aici daca reusesti sa te imprietenesti cu un singur columbofil ,apoi ati fati o multime de prieteni ,te ajuta ati explica cum sta treaba cu ,,concursurile,ai vizitezi crescatoria,si credetima mai mult ca sigur ca de la fiecare te capeti cu o pereche de pui fara ati cere sute de euro.Pt ei cate un nou venit e de bun augur,un alt competitor,e doar sport nu?Cei drept si din fericire pentru noi ,in Romania tinerii inca mai sunt si multi care au acesta pasiune.Pe aici,foarte greu sa gasesti tineri carora sa ai atraga porumbeii.

  57. Mama Iuliane ce bine ai zis-o la 56!
    Denis, mersi pentru precizari. Lucram la mentalitate, poate mai schimbam ceva pe ici pe colo prin partile esentiale. :)

    Despre achizitiile de pui, inca o idee, poate buna: nu trebuie sa iei neaparat pui din campionul cotetului daca te baga in faliment, poti lua si rude colaterale sau din alti porumbei din acel cotet daca sunt linia muncita de crescator multi ani si nu achizitii recente. De multe ori super pasari se nasc din porumbei care nu au stralucit la concursuri dar au destul de aproape prin arborele genetic rude de top. Desigur, e vorba din nou de crescatoriile mici si constante in catalog. Tot pe principiul asta se pot lua dupa sezon si pasari mature care au ratat cumva norma si crescatorul vrea sa ii dea – vor fi mai ieftini. Dar deja vorbim de achizitii de maturi si ies offtopic.

  58. da… #58 dar sa recunoastem ca nu toti oamenii sunt asa… credeti ca in irlanda nu sunt genul acesta de oameni, care sa isi bata joc de incepatori? sunt si acolo ca si in romaia… sunt si romani “neprofitanti” (daca ma exprim bine) care vor sa impartaseasca bucuria lor si cu altii
    totul depinde de om, de mentalitate, de felul de a fi.

  59. Pt. domnul Iulian Simion, poz. 55 :
    “Expresia “vant in pene” ma enerveaza pe mine; de aia n`o folosesc!” : Am scris-o intentionat. ;))

    Pt. Porumbei.ro , poz.59:
    “nu trebuie sa iei neaparat pui din campionul cotetului daca te baga in faliment, poti lua si rude colaterale sau din alti porumbei din acel cotet daca sunt linia muncita de crescator multi ani si nu achizitii recente.” — ai foarte mare dreptate. Daca acea persoana are porumbeii consagvinizati si c-am toti seamana cu “campionul”(sau campionii crescatoriei), ai nimerit bine, pentru ca,daca ei au aceleasi caracteristici trebuie sa aiba intr-o proportie mare si “calitatile bune” ale “campionului”. Iti mai poti da seama daca vezi ca acel crescator aduce porumbei din alte crescatorii de top,nu pentru a se baza pe ei,ca ai lui nu au “mers”, ci pentru ca ai lui sunt consagvinizati si trebuie “sange nou” !

  60. Ma nu trebuie neaparat sa cumperi pui din campioni ca vb aia daca ai cumparat pui din campion esti u sigur ca iti vin din barcelona etc??? nu este adevarat.. rezultatele oricarui voiajor se vede in timp si in concursuri ! degeaba dai un sac de bani si el de fapt e un porumb lenes sau nu mai gaseste casa! porumbei.ro baga si u id meu dragos_tigerone sa vb cv cu tn in leg cu porumbeii te rog! succes !

  61. Nu vad de ce ar trebui sa cumparam pui, oare nu este mai bine sa achizitionam maturi confirmati din care sa scoatem 10-12 pui intr-un an ? Eu prefer “pasarea” din mana decat necunoscuta de pe gard.
    Vant usor tuturor, Adrian Mad

  62. apropo dupa kum a spus domnul din CZ ca !„ facem tot posibilul sa nul pierdem ca santemi putini, sa aveti grija e acesti baieti ca iei sant vitorul nostru„ sa faca TOT POSIBILUL SA fie cat mai multi columbofili tineri !!!.Eu unul am 15 ani si nu m-a ajutat dandu-mi porumbei(pui)nimeni in afara de unchiul meu care a murit acum 2 ani .Eu incerc sa fac cat mai mult posibil sa fie mai multi columbifili de varsta mea si am incercat sa-i ajut cu pui dar nu prea am mai vazut columbofili mai in varsta care sa-i ajute pe cei mai tineri cu pui sau cu maturi .DACA NOI CHIAR IUBIM FRC POI HAIDETI FRATILOR SA NE AJUTAM PT A NE INMULTI ASA CONCURENTA O SA FIE CAT MAI MARE LASATI DEOPARTE INVIDIA SI ESCROCHERIA SI DEVENITI UMPIC MAI BUNI !!!!!! LasaTI BRACONAJUL DEOPARTE k nu va ajuta cu nimik eu anul acesta am prins 10 porumbei cu cipuri.. si i-am hranit .. si le-am dat drumul cu bilet cu gandul la proprietarul care asteapta pasarile cu grija si m-am gandit k puteam fi eu in locul acestuia . FELICITARI PORUMBEI.RO MA BUCUR K VA IMPLICATI CONTEAZA FOARTE MULT;)

  63. sa vinzi porumbei este o josnicie
    sa cumperi porumbei este o prostie

  64. Poti sa cumperi de la cine vrei,ce vrei,daca nu ai un gram de noroc nu faci nimic.Apropo de com de la poz nr. 52 al d-lui Simion,referitor la fem. venita la el.Cunosc pe cineva care pe langa faptul ca i-a zburat bine i-a reprodus si mai bine.Asta nu inseamna ca tot ce zboara se mananca.Clar ”de obicei” porumbeii buni sunt acasa.Si daca va ganditi la multe alte spete cum ar fi;rapitori,braconieri,(tot un fel de rapitori dar mult mai perversi).intemperii meteo,etc.o sa va mirati de cat noroc aveti nevoie si ce procentaj are el in a face performanta.Dar ce este cel ma grav este ca acest procentaj nu poti sa-l controlezi.Or-cum urmand sfaturile de mai sus(pe care cu amabilitate le-ati impartasit) sigur ca sansele de a face performanta cresc considerabil.Deci nu pot decat sa va doresc multa,multa BAFTA tuturor..
    P.S.
    Inclusiv cand faceti perechile.

  65. bai fratilor nu va mai contraziceti k un pusti din TELEORMAN … ALEXANDRIA care a achizitionat porumbei de unde a putut ,,, p gratis … a batut cu el p toti la toate etapele si porumbei din liniii din afara BG FR OLANDA AUSTRIA …… tot cu un voiajor incaltat nici macar nu e original pur sange si a facut toate normele in top 10 p club,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,….. bafta

  66. sal…deci subiectul asta e mai tare decat credeam…mam uitat la toate subiectele d pana acum si nam vazut asa cv…care de care sa dea cat mai multe sfaturi…foarte frumos….dar problema este k eu nu mai stiu d la cine sa iau sfaturi k sunt atat d multe….
    măi alecs ai spus k tovarăsu ala al tau nuti da porumbei d la matca, k iti da pui…da nui cere pui cere-i o pereche d batrani d la matca imprumut…dak tot vrea sa t ajute sa t realizezi cu porumbeii o sa t ajute…
    asa am facut eu si eu cu un tov d al meu mia imprumutat anul trecut 2 perechi d batrani d la matca si acu am la 14 pui scosi din toata familia lor…
    am de gand sai zbor la maraton anul acesta…dar nu p toti crek am sa duc 5….;)
    SAL SI SI BAFTA LA MARATON!!!!;);););););)

  67. “Putin si de calitate excelenta, doar Top 10, esta e regula de achizitie in columbofilie a marilor campioni!”
    Este adevarat, dar se aplica in momentul in care ai cunostinte solide si experienta. De fapt multi dintre noi ne-am agitat dar domnul Fulga nu a spus ca un incepator trebuie sa faca asa, ci un columbofil cu experienta ce vrea sa aibe porumbei campioni.
    Identic ca si cazul unei masini noi, pentru un incepator ale condusului este riscant, dar un sofer ce a condus 10 ani stie sa se delecteze si sa exploateze la maxim o masina buna. Pa

  68. Adrian, am alta parere pentru ca am trecut pe acolo. Am zis: lasa sa invat la scoala de columbofilie pe porumbei din piata si vad pe parcurs. Este doar TIMP PIERDUT.

    Nu inveti mai nimic cu toate ciorile din simplul motiv ca un voiajor de calitate reactioneaza si se comporta mult mai bine chiar si la un incepator. Nu ti se lasa pe toate casele, nu se imbolnaveste la prima adiere de vant, mananca mai putin si raspunde mai inteligent la educatie, zboara de placere fara sa arunci pe casa dupa el cu juma’ de gradina, la concurs vine cum poate dar vine fata de niste ciori din care angajezi 20 si iti vin 8 la 5 ore dupa incheierea consursului, etc.

    Apoi daca incepi sa aduci pasari bune ciorile ramase nu fac decat sa ti le tina pe loc: le strica zborul cu puturoseala lor, tin bolile in cotet, iti mai calca femelele bune, samd. Parodie totala. Dar cred ca nu putem ajunge la concluzia asta decat dupa ce dam cu capul de prag pe cont propriu sa ne doara. Din spusele altora nu merge. Am fost pe acolo.

  69. Da interesant topic. Fara a avea o experienta majorara, dar departe de a fi incepator pot sugera cateva lucruri care sa ajute incepatorii. Stiu ca topicul se refera la achizitia de pui pt un inceput bun dar toate au o interdependenta: achizitia, cotetul, intretinerea, metoda de zbor.

    1) Nu inteleg de ce incepatorii vorbesc despre fond si maraton??? Sunt 2 categorii un pic in afara incepatorilor. Se stie ca fondul si maratonul sunt mari consumatoare de porumbei. Dragi incepatorii la fond/maraton o sa aveti cele mai mari deziluzii.

    2) Nu inteleg de ce lumea vorbeste despre rase. NU exoista RASE, NU exista AARDEN, BRICOUX, VANBRUAENE, MEULEMANS. Alea sunt nume care vand, atat si nimic mai mult. Nu poti sa cumperi pui in linie pura Meulemans pt simplu fapt ca Meulemans a murit saracu de niste zeci de ani. Intr-un fel arata concursurile acum fata de acum 50 de ani.

    3) Chiar daca cumperi pui direct din marii campioni, succesul NU este garantat. Intradevar sunt sanse mai mari sa achizitionezi valoare odata cu un pui dintr-un mare campion dar nu e o certitudine.

    Ca alternativa la punctul 3) cumparati fratilor pui de la columbodroame. Puii de la columbodroame NU sunt neaparat porumbei de viteza. Acolo exista valoare, la COLUMBODROAME. Acolo NU minte nimeni, este porumbelul zburat, clasamentul si eventual pedigreeul.

    Cumparati ca incepator 4 perechi de la columbodroame ( cat mai aproape de categoria AS), mai tineti inca 4 perechi de doici la matca.

    O sa aveti intotdeauna cate 2 perechi de pui scoase in paralel din cele 4 perechi de reproducatori. In felul asta testati cu adevarat calitatil lor de reproducatori, prin zborul puilor.

    Scoateti din cele 4 perechi ( + 4 perechi de doici) cel putin 30 de pui, pe care zburatii dupa priceperea voastra.

    4) FFFF IMPORTANT: tineti cati porumbei va permiteti, chiar daca va permiteti NU va AGLOMERATI.

    5) Indiferent cat latram noi, astia mai priceputi, voi oricum faceti ce vreti si cum vreti, ca asa am facut toti, am pierdut bani si mai ales timp pana ne-am trezit. Mai grav e ca multi incepatori renunta deziluzionati.

    Referitor la categoria FOND/MARATON cred ca cel mai mare campion la aceste 2 categorii Nu se poate compara macar cu un CAMPION PORUMBEL AS.

    Porumbeii adevarati sunt cei care zboara toate categoriile si vin de la orice distanta. sunt rari dar eu personal pe aia ii caut, sper sa gasesc macar unu cat de curand.

    Despre metodele de antrenament enumerate de catre Dl Fulga sunt perfect de acord cu ele. Fara disciplina, selectie, stare de mobilizare- armata laporumbei nu faci NIMIC.

    Daca esti baiat bun si Nu stiu de un PROGRAM, NU faci nimic.

    6) Nu uitati daca le ceri trebuie in primul rand sa le oferi.

    Exact cum spunea si Andrei cu ciorile Nu poti decat sa suferi deziluzii. Nu uitati ciori foarte multe sunt si printre puii scosi din mari campioni. Doar 20 % dintre poumbeii merita opriti peste iarna, si cei 20 % vii indica clasamentele.

    Uitasem: DOAR CLASAMENTELE SI COSUL face selectia.

    Aripa, ochiul, rasa, pana, sexul, pedigreeul sunt mofturi.

    Si inca ceva sunt putini oamenii cu fler la porumbei, nu spun nume din Romania pt a nu crea discutii inutile pot spune ERIK LIMBOURG, THONE, si mai vechii AARDEN, BRICOUX, VANBRUAENE, MEULEMANS etc.

    Noi asti multi, doar visam, speranta NU ne-o poate lua nimeni.

  70. Andrei, ma gandesc sa te contrazic putin. Ideea e ca toti avem nevoie de ceva scoala in columbofilie si, bineinteles ca pentru partea practica a acestei scoli e nevoie si de material didactic. Si tu si eu am trecut prin faza cu ciorile din piata, si am fost dezamagiti. In continuare nu cred ca trebuie achizitionate pasari de top inca de la inceput. Trebuiesc vizitati cativa crescatori din zona, crescatori care zboara categoria vizata si cred ca primele achizitii trebuiesc facute de la cineva care le ofera conditii mai proaste sau asemanatoare cu ce le putem oferi noi pentru ca in acest fel porumbeii sunt deja “aclimatizati” si raspund mai usor cerintelor noastre.
    Achizitiile de la columbofili cu alt sistem de zbor, antrenamente si conditii deosebite, chiar daca sunt din pasari de mare valoare costa mai mult si, de multe ori pot fi “stricate” mult mai usor de incepatori din necunoastere.
    Mai mult decat atat, trebuie achizitionat crescatorul si nu pasarea. Este foarte important sa cumperi porumbei de la crescatori care iti inspira incredere in momentul in care ii privesti in ochi(dupa cum spunea si Ad Schaerlaeckens).
    Rezumand(pentru ca deja am scris cam mult) in primul an pui medii de la crescatori medii din zona ta, urmand ca dupa primul sezon competitional sa se treaca la pasari din top. Deasemenea, recomand puii tardivi de la crescatorii buni(de cele mai multe ori nu vor sa-i tina asa ca se poate obtine si un pret mai bun) sau chiar ouale pe care acestia oricum le vor arunca. Deasemenea, cel mai important ca la fiecare porumbel cumparat sa castigi un prieten.

  71. Asa-i, am uitat de aspectul asta cu asemanarea conditiilor. Am luat pui din crescatorii bune, una mai spartana si una gen “farmacie” in care porumbeii rar primeau apa fara ceva substanta. Spartanii s-au potrivit ca o manusa pe conditiile mele in timp ce ceilalti erau mai bolnaviciosi si desi ca si rezultate in crescatoria de unde preveneau rupeau, la mine s-au stins rapid si au disparut. Ceilalti au ramas, au concurat tot mai bine si s-au inmultit. Este mersul natural al lucrurilor.

  72. :)))) Mireleeee, ma nenorocesti tata…! Da` l-ai omorat tu pe Karel Meulemans, bre??? Ca e mai viu ca mine. Mirele!!! Ce dracu faceti fratilor? Omorati lumea asa cum vreti voi? O fi avand el saracu Meulemans 75 de ani, da`i viu Mirele. In 2007, era campion la fond KBDB; io-te colea bre:

    Meulemans-Damen Karel, “6de National Champion KBDB long distance 2007. 6de National Champion KBDB Very long distance 2007.” Uite cum ii merg porumbeii Mirele:

    6080888/2002
    2003 La Souterraine 219d-40 Limoges 225d-21
    2004 Vierzon 394d-31 Brive 192d-21 Bourges 81d-11 Marseille national 5738d-190
    2005 Bourges 327d-92 Montelimar 147d-10 Orange national 6751d-106
    2006 Bourges 284d-16 Aurillac 113d-27 Albi 89d-6 Carcassonne national 3911d-114
    2007 Marne 774d-214
    Montelimar national 7873d-286 (Championship KBDB long distance)
    Orange national 6.035d-191 (Championship KBDB long distance)
    Irun national 5.846d-263 (Championship KBDB Very long distance)
    1ste Ace Pigeon 2007 Retiese fondclub
    5de Ace Pigeon 2007 Club du Fond de Wallonie This is a top cock on the loft. . But also the pedigree is top.

    6126087/2005
    2006 Arlon 409d-134 Montluçon 129d-43 Limoges 199d-7
    2007 Bourges 142d-33
    Montelimar nat.7.846d-398
    Orange nat. 6.035d-377 (Championship KBDB Long distance)
    Irun nat. 5.846d-86 (Championship KBDB Very long distance)
    6de Ace Pigeon Club de Fond du Wallonie 2007 Only two-years old but already top racing pigeon on long distance.

    6126121/2005
    2006 Arlon 409d-20 Limoges 199d-1 2007 Marne 774d-104
    Cahors zone 1.946d-101 (Championship KBDB long distance)
    Perpignan 5.547d-207 (Championship KBDB very long distance)

    6080809/2002
    2003 Limoges 225d-51
    2004 Montelimar nat. 8538d-1971 Bordeaux 450d-134 Perpignan nat. 6489d-951
    2005 Cahors 203d-15 Bordeaux 109d-13 Perpignan nat. 7611d-553
    2006 Pithiviers 965d-171 Perpignan nat. 6765d-177
    2007 Vierzon 3523d-1595
    Perpignan nat. 5.547d-628 (Championship KBDB very long distance)
    He is crossbreeding with several strains.

    6096253/2003
    2004 Jarnac 6273d-948
    2005 Narbonne 113d-17
    2006 Limoges 86d-29 Cahors nat. 6654d-140 Dax 688d-230
    2007 Vierzon 3523d-641
    Cahors zone1946d-140 (Championship KBDB long distance)
    Irun prov. 629d-160

    6294653/2004
    2005 Chateauroux 262d-57 Limoges 492d-89
    2006 Pithiviers 965d-234 Bordeaux 2240d-88
    2007 Vierzon 358d-27
    Barcelona nat. 12.612d-2.170 (Championship KBDB very long distance)
    The father ‘322/03’ is from top-cock ‘606/99’ paired up to ‘221/01’ ( Van gils x Florizoone which won 40ste nat. Perpignan).
    The mother is ‘6219932/98’ Frans and Paul van Gils from a cock from J. Konings (NL) x ‘350/89 sister Invincible Spirit’ Biemans (1ste intern. Barcelona 1992)

    Si iti mai dau exemple d`astea cate vrei! Mai Mirele, o fi murit poate saracu` om ieri sau alaltaieri; n`am la cunostinta tragicul eveniment. Eu stiu insa ca-i viu si nevatamat si tu`l faci mort DE ZECI DE ANI…???

  73. info – ptr Mirel :
    Karel Meuleman TRAIESTE ^^… si este inca bine sanatos – speram sa mai fie inca citva ani buni. Anul trecut in vara am primit un porumbel cadou de la dinsul.
    In rest sint partial de acord cu ce spui – numai ca trebuie vazut ce cumperi de la columbodrom altfel se cam amesteca ceapa cu varza … asta ca sa nu uitam ca multi columbofili trimit pasari la columbodroame sa incerce fie variante de imperechere – fie pui din porumbeii de zbor ( unde crede ca ar fi posibil sa mearga ceva ) . Pe de alta parte daca un “incepator ” cumpara o pereche de la un columbodrom – iar unul din porumbei este un van Hoven-Uyterhoven sau Bellens = viteza ( prin excelenta ) si unul este Aarden / Kuypers = mare fond — nu stiu cam cum ar zbura puii rezultati.. de aceea este totusi indicat a ne orienta in functie de categoria la care dorim sa concuram si la ” rasele “! enumarate …. ; )

  74. :)))) Cred ca a vrut sa zica Bricoux. Ideea ramane, chestia cu numele de rase e mai mult de fatada, ele se dilueaza din momentul in care au poposit in alta crescatorie.

  75. Vad o orientare ciudata a discutiei in acest topic. Din spusele voastre pare ca singurul lucru si cel mai important pentru a avea succes, sunt porumbeii. De ce vorbim doar despre porumbei buni si nici macar nu pomenim de ceea ce trebuie sa faca crescatorul cu porumbeii. Imi pare ca impresia generala este ca: iti ajunge sa ai banet girla, cumperi pui din super campioni si gata, esti pe val. Exemplele practice care sunt in jur(pentru cine are ochi sa vada) ne arata exact contrariul. Pot sa pun pariu pe oricit si cu oricare dintre voi ca daca un crescator experimentat ia o echipa de pui mediocri, va bate la fund oricind un crescator incepator cu o echipa de pui din super campioni. Plecind de la principiul ca poti lua un batalion de pui din super campioni, care odata antrenati si selectionati cu cosul iti vor mai ramine doar citiva buni zburatori, sunt convins ca acelasi lucru se va intimpla si daca iei un batalion de pui necunoscuti, fara nume celebre in pedigree. Cit despre ”ciorile lui Andrei” ma intreb ce cauta in porumbar un timp atit de lung daca ne dam seama ca nu indeplinesc conditiile si mai mult incurca. Au fost selectionati cu cosul? Daca da, se vede ca nu-s chiar asa de prosti si atunci ne reintoarcem la crescator care nu stie sa le faca un program si sa-i educe. Mor si nu cred ca voi intelege niciodata treaba asta cu porumbeii care se pun pe alte case. Care-i problema? Nu au un program adecvat de zbor? Nu indragesc propriul porumbar? Ii sperie crescatorul fortindu-i sa zboare? Crescatorul nu are o relatie linistita cu porumbeii in interiorul porumbarului si porumbeii abia asteapta sa o taie? Unde-i vina porumbeilor in toate astea? Porumbeii mei nu au aterizat niciodata altundeva decit pe porumbar chiar daca casa este pozitionata intr-un loc mai inalt decit porumbarul. Sunt convins ca poti aduce porumbei de unde vrei, buni, prosti, ciori, cum vrei tu, dar daca participi la concursuri si daca dai crescatoriei tenta corecta, nu-ti trebuie mai mult de un sezon ca sa-ti nivelezi tot lotul si sa-l modelezi dupa propriul tau plac.
    Vorbesc di experienta proprie, acum vre-o trei ani un amic care avea porumbeii acasa la altul si mergea doar de vre-o doua trei ori pe sapt. sa le de-a mincare si apa, de zburat nici gind, asa vre-o doua trei zboruri sporadice la plezneala, a decis sa-mi faca cadou un lot de 20 de pui pentru ai zbura si ai proba eu in concursuri. Vreau sa zic ca porumbeii lui erau adunati de peste tot fara nici o regula si fara urma de selectie daca nu in cel mai bun caz ”la mina”. La zborurile cu puii, din 20 au mai ramas 12, anul urmator ca yearlingi au fost dintre ei care au fost medaliati cu aur la viteza, unul dintre ei a fost loc.6 in expozitie, au fost dintre ei care anul trecut au excelat la un zbor considerat de toata lumea o catastrofa, si anul asta, chiar aseara am imbarcat unul dintre ei la al treilea zbor de fond, cu mentiunea ca celelalte doua le-a clasat. Intentia mea nu e sa ma laud pentru ca anul acesta nu prea am avut timp sa ma ocup de ei si am fost mult mai ”subtire” in clasamente fata de anul trecut, vreau doar sa arat ca poti avea satisfactii foarte mari fara sa cheltui bani pe porumbei si fara sa ai in cotetul plin de ”pedigree zburatoare”.
    Numai bine tuturor!

  76. Julian,
    la ora actuala Karel zboara porumbeii in tandem cu cumnatul lui si acesta se numeste Damen ^^ de aici denumirea.
    Crescatoria se gaseste actual in mediu sa zicem ” rural ” adica intr-un fel de curte de la ” tara ” a lui Damen.

  77. Bine ca sunteti voi destepti.

    Asa e, imi asum greseala.

    Ma luat valul cu ,,rasele” deja disparute, nu stiam de Meulemans, ca mai este actual. credeam ca e vreun dinozaur ca Stichelbout.
    Merci de remarca Iulian, las dracu toate treburile si servici si tot si promit ca ma apuc sa citesc despre toti columbofili atat morti cat si in viata.

    Dar te rog eu frumos nu ma pune sa citesc insiruiri nesfarsite de rezultate ca ma plictisesc ingrozitor. Am priceput, stiam e bun omu are fler si cel mai important TRAIESTE.

    In rest va urez sanatate si sa fiti fericiti.

  78. Mircea-Galati,
    Salut toata lumea. Nu pot sa incep, (si-mi cer iertare celor pe care o sa-i supar), fara sa spun:” Dumnezeu s-o ierte pe Madalina Manole”, eu cel putin am crescut cu ea si cu Cenaclul Flacara, si ma opresc aici, caci sunt foarte mahnit si suparat pe societatea infecta in care traim. Referitor topic, as mai avea de adaugat fata de ceea ce s-a spus doar atat: achizitia de porumbei se va face in functie de telul urmarit: viteza sau maraton, sau si viteza si maraton. Este foarte greu sa ai porumbei care sa indeplineasca cele doua standarde, o spun din experienta, dar cel mai bine daca vrei si viteza si maraton sa achizitionezi porumbei diferiti pe cele doua categoriii si sa-ti formezi doua loturi: unul de viteza si unul de maraton, si atunci se vor vedea si rezultatele. In rest, cred ca s-a cam spus tot ce trebuia spus, domnul Simion si domnul Andrei au atins totul. Inima buna si aveti grija de voi si de porumbeii vostri.

  79. Mirele, m-as dezmembra de ras sa aflam ca Stichelbout este vreun pusti de 20 de ani care traieste bine mersi si e pe val. :))))))) Trebuie sa recunosc ca nici eu nu prea le am cu istoria, nu m-a pasionat deloc in scoala si nici in columbofilie. Adica puii mei, sunt atatea de acoperit in prezent si de pregatit pentu viitor incat mi s-a parut mereu o pierdere de timp sa imi mai complic neuronul cu trecutul. Stiu, suna urat de tot ce spun.

    De regula in discutii d-astea ma bazez pe Bricoux care sigur sigur nu mai e printre noi decat pe pedigree de porumbei trestii.

    Cristian, sigur ca si crescatorul e o mare parte din ecuatie. Se subintelege cred. Eu spun doar ce am observat clar pe porumbeii mei. Nu e nimic alb sau negru, totul e gri, dar sunt diferente destul de mari intre voiajorii calumea si cei de duzina. Daca iei unii “no-name” nu sunt neaparat prosti, poate doar n-au pedigree si pe undeva pe aproape prin arborele genetic au pasari bune.

  80. Nu am timp de goagle azi, am asa niste emotii sa nu mai omor azi pe cineva.
    Ii urez sanatate lu nenea Stichelbout daca mai traieste, dar nu cred.

  81. Da, iar revenim la o discutie pe care stiu ca am mai avut-o pe aici si nu numai…! Nu neg faptul ca nu mai putem vorbi la fel de bine despre rasele sau liniile de porumbei ale unor crescatori celebri care nu mai sunt; nu mai putem vorbi de ele asa cum am fi vorbit daca ar fi fost in viata, corect!!! Insa, amprenta, gena, tipul acelui porumbel nu s-a pierdut, chiar daca a suferit modificari ( in unele cazuri pozitive, in altele negative, desigur ). Ca urmare, desi ne place sau nu, nu suntem noi in masura sa spunem despre o rasa ca mai este sau nu de acelasi fel ca odinioara. Cert insa, e faptul ca sunt altii mult mai avansati si mai pregatiti decat noi, care dau viata trecutului si pastreaza vie scanteia, acele insusiri care au permis sa se vorbeasca despre o rasa, sau familie, sau susa, sau cum vreti voi si nu cred ca avem dreptul sa blasfemiem sau sa ne dezicem de la lucrul real. Iar una din bunele dovezi sta aici:

    http://www.janaardenpigeonsclub.nl

    E doar parerea mea si luati-o ca atare…!

  82. Stima si respecte domnule Iulian Simion…,daca se poate va rog sa-mi da-ti un add:…vanriel_lucian

  83. Deci am inimerit-o cu Stichelbout, m-am fi bucurat sa traiasca insa.

    De acord cu tine Iulian, toate discutiile sunt constructive atata timp cat punem punct, virgula si scriem in limba romana.

    Departe de mine sa contest valoarea acestor nume grele din columbofilie. Spun doar ca oamenii aia au avut fler si noroc si au devenit niste titani in columbofilie.

    Noi astia din anul 2010 putem vorbi linistiti si despre aeronave ( Bianca lu Bote) care am inteles ca nu va place si nu inteleg de ce??? Are tot ce trebuie pentru cursele lungi: aripi lungi, pieptul rosaliu, multe nopti in masina, curse cu lansari din toate partile globului si din toate pozitiile cardinale.

    Ai grija Iulian cu spatiul oferit de yahoo pe mail si mess, in curand o sa iti deschizi un fan club.
    Sa te vad atunci daca mai apuci sa iti vezi porumbeii??!!

  84. Sunt de acord cu existenta liniilor de porumbei de viteza si de fond sau de maraton. Insa spun din prorpia experienta si cu convingere ca un porumbel de fond sau de maraton este in stare sa faca norma la viteza sau demifond (nu va fi probabil primul in catalog), dar porumbelul de viteza in cel mai rar caz are sansa sa supravietuiasca zboruriile de maraton, si nu are nici o sansa sa faca norma la maraton, nici chiar in a doua jumatate a liste. Tocmai de acea pentru mine sunt porumbei buni care stie sa zboara si maratonul, si sunt porumbei fara valoare care se pierd la zboruri lungi.
    Este adevarat ca maratoanele consuma foarte multi porumbei, dar totusi majoritatea pierderilor se inregistreaza la antrenamente si la primii concursuri. Ce a ce se pierde la maraton este mai dureros din cauza ca la concursuri de maraton ajung porumbei care deja au supravietuit zboruriile mai scurte.
    Intorcand la achizitionarea porumbeilor va sfatuiesc sa ascultati proverbul: LA POMUL LAUDAT SA NU TE DUCI CU SACUL! Si asta nu ca cei cu rezultate nu sunt cinstiti. In general nici 5% din porumbei nu ajung sa faca norme nici odata in viata lor la nici o categorie fiind luate chiar de la cel mai valoros cerscator din lume.
    Deci eu va sfatuiesc ca initial sa luati porumbei de la cei mai buni crescatori din zona dv. Crescatori pe care si cunoasteti mai bine si aveti si timpul necesar sa il vizitati si sa luati porumbei de la el la monentul in care au la dispozitie pui (sau ou) din cei mai buni zburatori, deci toamna. Si foarte inportant sa nu cheltuiti prea mult bani!
    Apoi dupa ce ati facut scoala cu acest porumbei si v-ati decis ce categorie va place sa mergeti si cautati campioni.
    Va spun tot din experienta ca initial toti vor sa faca fond si maraton. Apoi se dau de dificultatiile acestor categorii si cei care mai raman columbofil incearca viteza, demifondul eventual fondul, iar mai tarziu cand invata tainele columbofiliei, si daca mai raman columbofil, revin si realizeaza visul de a deveni maratonist, sau chiar campion la maraton.

  85. Si inca ceva: nici columbodroamele nu va ofera siguranta deplina. Este drept ca acolo sunt trimise cei mai buni pui, mai ales ca se si plateste participarea, si ai si sansa de a castiga, dar sunt linii de porumbei care sunt create special pt. columbodroame. Deci se maturizeaza f. repede, dau randament cat sunt pui, iar mai tarziu nu se confirma rezultatele. Am avut si eu parte de asemenea famili de porumbei.
    Si sa ma scuze cei care adora categoriile mai scurte, nu am vrut sa jignesc pe nimeni, va spun numai parerea mea. Cu atat mai mult ca sunt convins ca este poate mai greu sa devi campion la aceste categorii, necesitand mult mai multe preocupari din partea crescatorului decat fondul sau maratonul.

  86. Hai sa va spun ceva frumos: astazi, de ziua mea, tura mea de munca (28 de persoane) de la Trimus – Dunca – Timisoara a pus mana la mana si mi-au cumparat o pereche de porumbei maturi frumosi de la un crescator bun – dl. Muresan din Dumbravita. Asta pentru ca ma apreciaza ca sef, tin la mine ? Mersi

  87. Respecte tuturor,

    Abia acum am reajuns si eu pe aici si m-au amuzat unele comentarii!

    Asa cum s-a si mentionat “articolul” acesta e defapt o bucata dintr-un comentrariu postat de mine !

    Din ce am aruncat fugitiv o privire pe comentarii, cred ca trebuie sa punctez cateva aspecte!

    1 – Fiecare columbofil are libertatea si placerea de a-si alege categoria catre care doreste sa zboare cu porumbeii ce-i creste. Si cum vitezistul iubeste porumbeii de viteza, demifondistul pe cei de demifond, la fel si maratonistul isi iubeste porumbeii de maraton si nu va avea placere sa creasca alta categorie de porumbei.

    In virtutea acestor principii elementare am dreptul sa iubesc porumbelul complet, porumbelul de general si maraton, ce poate clasa de la 100 la 1000 km, iar daca nu pot creste acesti porumbei mai bine ma duc la un pescuit decat sa mi pierd vremea cu vitezisti si demifondisti !

    2 ) Ca sa pot admira un campion de la categoria viteza sau demifond, ar insemna ca si in Romania sa se faca lansare de peste 10.000 de porumbei la fiecare etapa ! Abia atunci poti sa trambiteti ca ai campion de viteza si ca ai porumbei vitezisti! Dar daca la viteza 100 – 300 km tu esti campioni in etape cu cateva sute de porumbei doar, sau in cel mai fericit caz pana in jurul a 3000 de porumbei, trebuie sa realizezi si sa constientizezi ca esti vitezist doar pe strada ta! Esti “mare” campion de viteza in competitii fara numar respectabil de porumbei si nu esti comparabil cu adevaratele concursuri de viteza din alte tari unde ai lansari si de 100.000 de porumbei – vezi etapa anuala cu pui a Belgienilor de la Orleans in jur de 500 km parca, daca nu ma insel!

    Deci, un “mare campion” de viteza din Vascauti ce are lansari in etape cu 1000 porumbei NICIODATA, in vecii vecilor nu se va compara cu un campion de viteza din tari unde etapele de viteza aduna zeci sau sute de mii de porumbei!

    Treziti-va la realitate daca nu vrei sa ramaneti generatii de generati importatori de porumbei! De ce va duceti ca disperarii sa cumprati porumbei de viteza din Belgia , Germania si Olanda? De ce nu vin belgienii, olandezii si nemtii sa sta cu valiza cu bani la usa cotetului din Vascauti sa cumpere rapid pui marelui vitezist roman ?

    Fiindca nu exista competitie cu numar impresionant de prumbei pentru viteza si demifond!

    La viteza, celebritatea unui campion e data de numarul cat mai mare de porumbei al etapei ! Si cum in Romania atat din punct de vedere geografic si economic cat si datorita numarului restrans de columbofili pe km patrat, comparand cu Belgia si Olanda, NICIODATA nu vom deveni exportatori de porumbei campioni de viteza, niciodata chinezii nu vor veni in Romania sa cumpere campini de viteza de la Vascauti facuti in etape cu lansari de 1000 porumbei!

    Pe cand , daca ai in cotet un porumbel clasat anual vreo 3-4 ani la rand in etape de 1000 km cu siguranta vor casca multi ochii la el cand ii afisezi performantele, chiar daca a fost numar mic de porumbei in etape la lansari, conteza distanta fratilor si atrage atentia international faptul ca ti a venit in prima zi sau in prima noapte acel porumbei!

    Asta e diferenta majora intre celebritatea la viteza si maraton! La viteza te face celebru numarul de porumbei ai etapei, pe cand la maraton te poate face celebru chiar si numai distanta! Ori pentru Romania unde nu avem numar impresionant de porumbei la viteza, oare nu e mai inteligent sa ne axam pe maraton si sa speram astfel ca jucand la distante mari ne va baga cineva in seama si pe noi la nivel international ?

    3) Cand spun fond sau maraton, eu ma refer la vechiul sistem de fond unde se cereau 3 – 4 clasari pe an la etape peste 750 km , sau peste 900 km pentru maraton! Dar cum “vitezistii” din conducerea asociatiilor si federatiilor vor sa fie si ei campioni la “fond” in loc sa caute porumbei de fond si sa lase etapele cu distante obligatorii peste 800 km, au redus distantele categoriei fond pentru ca le ramaneau cotetele goale dupa prima etapa de peste 800 km! Si se trezeau cazuti de pe piedestalul de mare campion! Ha ha ha!

    4) De ce oare toti stiu de campion de Barcelona, Pau , Dax etc, pentru ca aceste localitati de lansare au ramas baute in cuie pentru nemti, olandezi, belgieni etc. de zeci-sute de ani si s-a facut istorie si traditie de familie din generatie in generatie cu lansari din aceste localitati.

    Nu ca in Romania, unde in functie de cine primea dreptul de organizare zonala a fondului, alegea locul de lansare sa fie cat mai la limita de km ptr el si dupa cum avea el iluzia ca e ruta cea mai buna pentru el!

    Am sugerat mereu de ani de zile, ca fondul si maratonul sa fie facut obligatoriu din cateva orase doar care sa se pastreze permanent aceleasi, sa devina si pentru noi traditie, istorie de generatii.

    Berlin pentru zona de Transivania si Varsovia pentru restul tarii. Sau uite avem un oras cu o tragedie columbofila Katovitce unde in timpul expozitiei a cazut tavanul salii si a omorat porumbei si columbofili, Romania ar intra in presa columbofila internationala cu o lansare de fond comemorativa in fiecare an din acest oras!

    Lansarile din aceste orase sa devina Derby Nationale! Derby National inseamna sa fie lasare comuna si un clasament comun national sau international cu Ungaria , Serbia sau alte tari ce ar mai inscrie porumbei.

    Acum 10 ani in Romania era de o prostie hilara ce se facea! Se mergea la “Fond” cu 2 -3 masini, de la 2-3 asociati zonale diferite si faceau lansarea din acelasi loc dar la 10-15 minute diferenta! Doar ca sa nu faca clasament national comun, din prostia si orgoliul de a fi campion de 2 lei ! Cum sa fac domne lansare comuna, pai ce mai am sanse sa am locul 1 !? !

    Cand se putea foarte bine face lansare comuna, si aveau un clasament cu adevarat national pe etapa, un clasament pe zone de distanta cum e si in occident, clasament pe asociatie, club etc. Iar pentru norma si expozitie iti alegeai frate punctajul de la zona sau de la asociatie daca erau indeplinite criteriile de numar de porumbei si crescatori. Insa exista un clasament National, un clasament al adevarului care spunea verde in fata cine sunt cu adevarat campionii de maraton !

    Dar acei mari “vitezisti” si “demifondisti” aflati la conducerea asociatilor si federatiilor dispareau din clasamente si nu le convenea ca nu mai mergeau vanzarile de pui! Deschideti ochii si intelegeti politica dragii mei!

    5 ) Cati stiti oare cum se fac clasamentele nationale in occident? Nu conteaza in ce asociatie sau federatie ai zburat, daca in acea etapa s au respectat normele de catalogare a etapei, respectiv, distante, numar de porumbei si crescatori, rezultatul – punctajul respectiv il trimiteai tu ca si crescator la centralizare nationala! Federatia Nationala asta rol ar trebui sa l aiba si in Romania! Sa centralizeze rezultate de la etape omologate, indiferent de asociatia sau “federatia” care a organizat concursul!

    In Belgia si de la o etapa de Derby Pariu , daca se intrunea numarul de porumbei si crescatori si daca se reaspectau conditiile de omologare a rezultatului, un crescator isi putea folosi acel punctaj pentru clasamentul pe national!

    Si asta s ar putea face foarte simplu si in Romania unde exista acum atat de multe structuri organizatorice, daca s ar delega observatori intre federatii si asociatii la imbarcare si daca s ar juca dupa aceeasi formula si conditii de clasare cerute de Federatia Internationala!

    Asta trebuie sa fie rolul unei Federatii Nationale, de a centraliza si omologa un clasament national indifernt in ce structura organizatorica si in ce asociatii s a facut punctajul respectiv, chiar daca vine de la un club privat! Daca au fost observatori si s a respectat regula, rezultatul obtinut e de luat in calcul!

    6) Cat despre achiziea de porumbei si faptul ca se minte si se ofera porumbei din altceva decat din campion, acum exista solutia optima si ideala! Postati fratilor aici la fiecare articol:

    ” Am cumparat porumbei de la nea X si am dat atat pe ei si i am pierdut de la 100 km ! Si e terminat respectivul , nu mai calca nimeni la el dupa pui, daca i se duce faima pe acest site ca este un excroc!”

    Cum la fel trebuie facut si daca ai rezultate, publica aici un articol multumire acelui crescator care ti a dat pui ce au ramas in cotet si au clasat bine!

    Decat sa cumperi “pedigree” este mult mai bine sa faci ce am zis, pune mana pe cataloagele de expozitii din ultimii 3 -5 ani, vezi cine a stat in TOP 10 la categoria unde vrei sa zbori, si viziteaza acei crescatori, vezi cati porumbei au, vezi daca-si zboara toti puii , vezi cati porumbei are la matca si din ce familii isi scoate el campionii. Roaga-l sincer sa se rupa de 1 -2 pui buni din familia aia si pentru tine, si sa ti dea cand poate. Nu uita ca poate omul are nevoie de primele serii ptr el, dar pe toamna se poate rupe de 1 – 2 tardivi sa ti dea, sau de cateva oua mai timpuri pe care nu vrea sa le lase sa fie clocite!

    Incearca sa te imprietenesti cu un campion, sa te vada serios si cu bun simt, nu filozof atotstiutor si cu fite de campion pe tine, ca nu vei pupa ce trebuie in veci de la nimeni!

    Solutia sa va ridicati e simpla de tot! Puneti in cos ABSOLUT tot ce aveti in cotet si fie ii bagati la concurs fara mila, fie ii duci personal cu masina la coltul celalalt al Romaniei si ii lansezi individual. Acei porumbei care ti se vor mai intoarce acasa de la 400 – 500 km si lansare individuala o sa poti sa lucrezi cu ei pe viitor, o sa ramai poate cu 1-5 porumbei in cotet, dar facand asta ai marele avantaj ca ai voliera aerisita fara gloabe in ea, poti oferi mancare de calitate, tratamente adecvate etc. NU te mai doare buzunarul si salvezi un banul pentru primavara urmatoare sa poti cumpara 1 – 2 pui buni de la un campion!

    Numai bine tuturor si in cer scuze daca s a simtit cineva suparat sau deranjat! NU asta a fost scopul!

    Scopul meu e sa va provoc sa cresteti si sa deschideti ochii! Sa vad ca vine ziua in care milionarii chinezi stau cu valiza de bani la usa cotetului de la Vascauti sa va cumpere campionii de viteza! Abia atunci ati devenit campioni!

    Cati ati auzit de marele campion la marton Muller (o perioada fiind managerul de maraton a lui HERMES din Germania) ? Pai ia verificati pe la Andruseac in jud TM cum au stat cu gura cascata oamenii astia in noroiul din curtea lui nea’ Vasile venind special sa admire porumbeii romanului!

    Asta inseamna columbfilie, sa fii campion de rasunet international, nu campion pe strada ta in Vascauti in etape de viteza cu 500 sau 1000 de porumbei! Cate 300 – 500 de porumbei, in Australia, duce la inceput de sezon aproape fiecare columbofil! Ha ha ha!

    Cam asta e diferenta intre teoria romaneasca si practica internationala in sportul comubofil!

    Cu stima si respecte tuturor,

    Laurentiu Fulga

  88. Buna!
    Daca e sa ne raportam la a face sport, afirmatiile din articol mi se par putin cam eronate; si am sa ma explic:
    Nu cred ca un atlet care alearga la maraton este “mai atlet” decat unul care alearga 100 de m si scoate un timp f. bun.La fel nu am auzit ca atletii sa afirme public ca “adevarati atleti” sunt doar ei-fiecare la categoria lor. Cam asa este si in ceea ce facem noi, sunt diferite tipuri de porumbei sportivi, toti la fel de buni, dar fiecare in categoria lor.
    Ar fi lipsit de fair-play si de bun simt sa spunem ca de exemplu mari crescatori, ca fratii Janssen de exemplu nu sunt buni ca au zburat numai viteza, nu credeti. Cum ar fi la fel de eronat sa spunem ca porumbeii unui alt mare crescator cum e Wegen nu e bun pt ca porumbeii lor vin de la maraton, in conditii normale fara vant din spate, cu o viteza mai mica.
    Un alt subiect discutat pe siteuri este cel de preturi. Unii cred ca un porumbel bun e unul scump; nu neaparat. Multi crescatori renumiti nu au dat prea multi bani pe porumbei, ei mai mult au schimbat porumbei intre ei, iar rezultatele au fost extraordinare. Un exemplu este schimbul de porumbei dintre Freddy Vandenheede si Frans Sablon;rezultatul…super descendenti.
    Sportul inseamna in primul rand fair-play si respectul adversarului.
    Glorie invingatorilor ,cinste invinsilor. Restul e placerea fiecaruia de care trebuie sa ne bucuram cu totii.
    NUmai bine!

  89. Da, se spun multe… Adevarul este ca ma enerveaza cand ii aud pe toti cum cumpara pui din Belgia etc., unde este orgoliul nostru de romani ? Se continua vesnica chestie: nu vrem sa punem osul si cumparam de la altii care au chinuit ca sa obtina ceva. De asta ma irita si faptul cand aud ca nu se creeaza linii consangvine care sa pastreze calitatile exemplarului si apoi sa se creeze un efect heterozis mai puternic… trebuie lucrat pe geneticul porumbelului.
    Ieri am primit cadou 2 porumbei de la un crescator bun, mi-a spus ca sunt buni ca pereche. El un gut inchis cu ochi galben ea o solzata clasiza cu ochi rosu, diferenta de linie si constitutie. Este exemplul clasic de hibridare, probabil ca puii o sa mearga bine. Ma gandesc: nu poti sa vanezi porumbei diferiti la nesfarsit daca nu-ti separi liniile in crescatorie.
    Pt. domnul Fulga: noi nu trebuie sa ne comparam cu strainii ci trebuie sa lucram cat mai bine in tara noastra, e clar ca strainii stau mai bine dar schimbarea nu se poate face total si dintr-odata, in fiecare an trebuie facut ceva.
    Ca final, imi place sa acord incredere oricarui porumbel, imi place sa cumpar din piata porumbei cu 10-20 de lei care imi par buni, daca merg bine o sa fiu foarte multumit. Cand imi cresc puii sau fac porumbeii sa zboare la mine (am un secret pentru stabilizare) ii zbor toti si raman valorile.

    Vant usor tuturor, Adrian Mad

  90. Adrian, parca ma vad pe mine acum cativa ani cand am inceput cu porumbei din piata. Din zeci cumparati au ramas 2-3 si puii lor care erau tot din piata dar de la un crescator cu rezultate care desfiinta crescatoria si grabit fiind a venit in piata sa-i lichideze rapid pe toti. Restul erau prinsaturi sau mediocri d-aia care nu au mai zburat la concursuri de generatii si care daca nu se pierd la 200 Km la 300 iti iei adio. De clasari nu mai vorbim.

  91. Cred ca noi romanii ne imbatam inca cu apa chioara. Nu prea poti face comparatii intre vitezisti , demifondisti si maratonisti. E cam, pe intelesul nostru al barbatilor, sa faci comparatie intre lichior, whisky si palinca. Toate sunt alcoolice si pot fi de cea mai buna calitate, insa una are 25 grade, alta 38 iar ultima cel putin 50 grade.Tine de gusturi, de fapt de INTERESUL acordat fiecarei curse in parte. Unde se baga mai multi bani, acolo se trambiteaza mai mult rezultatele si totul pentru a deveni “profitabili” ori “competitivi”. Nu vin belgienii la Vascauti cu valiza sa cumpere vitezisti dar nici in alta parte a Romaniei pentru “porumbelul complet” mult apreciat de dl. Fulga. Cu cat vom investi in noi si pasarile noastre mai multi bani si multa munca de calitate, cu atat vom avea la usile noastre din ce in ce mai multi straini sa ni le cumpere. Unii merg pe principiul putin si de calitate si le merge foarte bine. Noi le vrem pe toate repede, mult si ce este mai bun, uitand insa importanta calitatii oamenilor si a muncii lor din spatele acestor dorinte. In rest…. povesti frumoase, insa numai povesti. La final, un sfat din inima – nu uitati, tocmai datorita “celor mai buni decat ceilalti” sa nu pierdeti pe drum bucuria de a creste aceste pasari, aceea bucurie care v-a animat la inceput de tot, inainte de visele cu mari campioni si castiguri uriase, indiferent ca sunt vitezisti, maratonisti sau ornamentali ! Priviti la natiile care au inceput cu acest hobby si observati-le bucuria cand se lauda cu ce au in voliera, fara sa fie mari campioni internationali sau suprasaturati de cereri de vanzare !In final, celebra urare folosita in arenele gladiatorilor romani si citata de dl .Hadarau “Glorie invingatorilor ,cinste invinsilor.”-bun spus, fiindca nu tot poate fi raportat la bani !

  92. Batem apa`n piua! Nu se poate face in Romania, sport columbofil ca in Germania, spre exemplu…! N`avem cum! Stiu ca tot ce spune Dl Fulga este 100% adevarat, dar nu se aplica la noi din pacate! Si eu visez la ce viseaza Dl Fulga; si eu imi doresc aceleasi lucruri in sportul asta, ca si Dumnealui, dar m-am saturat sa mai sper! Nu ma amestec in politica federatiilor si nici in alte probleme tehnice generate de acestea. Nu-i treaba mea si nu ma bag! Sunt responsabil tehnic la un club mic si mi-e de ajuns. Uneori simt ca-mi bubuie capul; imi imaginez ce tre` sa fie la nivel de asociatie judeteana sau federatie. Nici nu vreau sa ma gandesc! In alta ordine de idei, fara menajamente o spun, stiu ca e plina lumea de boi si de neaveniti. Aici cred ca avem o problema care din pacate persista de zeci de ani si a carui samanta idioata nu cred ca o putem inca starpi. Si io imbatranesc, dar parca totusi nu m-am dementit in halu` asta mai oameni buni…! Nici nu-mi doresc sa ajung alb in cap ( ca sur deja sunt ) si sa fiu un chin pentru altii asa cum sunt unii, pentru mine cel putin…!

  93. “de ce tot se vorbeste-n lume precum ca viata scurta e, dar nimeni nu ne poate spune in comparatie cu ce?!” …..Cleopatra Stratan http://www.youtube.com/watch?v=d0r_qkuURGE
    personal apreciez f. tare expunerile Domnului Fulga chiar daca par cumva exclusiviste!
    nu sunt nationalist, ajungandu-mi apartenenta la planeta asta firava,…. “the Earth” dar imi repugna tot ce tine de prostie, rautate ori falsitate (deseori, fiecare fiind simbiontul celorlalte)! in pur sens figurativ, …..or fi ele uscaturi prin toate padurile, dar prin astea din romania nici ecoul nu razbate iar putreziciunea a alungat de muuuuulta vreme si ultima inaripata!
    plastic, ….romania este o tara de cacat, macar sub aspectul moral .
    cum ne informeaza Domnul Marian in com.95, nu se (prea) pot compara diversele sortimente de alcool pt. ca ar fi diferite!!! (apropo, exista si stroh, asta fiind un rom natural de 80 grade alcoolice, dar nu-l bea oricine) ….pai tocmai asta-i “jmenul”; termenul de comparatie are valoare intrinseca!!! ….in comparatie cu ce ne-ar fi bine daca nu ne-a fost si rau?!
    binele si raul au o stransa relatie de interdependenta conferindu-si reciproc sens, diferenta facandu-se atunci cand “alegem” sa fim “frumosi” sau …..mai putin!
    din pacate, ori poate chiar din fericire, ….rautatea in stare pura, dar si ignoranta, indolenta, inconstienta etc., …..sunt ridicate la rang de arta iar “calitatea” invocata de dumneavoastra Domnule Marian, nu poate fi regasita in pasari achizitionate de la crescatori (covarsitoare majoritate) ce recunosc doar “calitatea” banului! ….evident, aveti dreptate, “bucuria cresterii acestor pasari” ar trebui sa fie unica ratiune potrivit careia NU ne ocupam de orice altceva dar, …..nu-i !!!
    cum dracului este posibil sa oferi spre vanzare in mediu organizat(la vedere) un porumbel (mascul albastru) provenit dintr-o mama (rosie) potrivit minunatei hartii de care este “atarnat” porumbelul?!?!?! (am invatat sa fac avioane din hartie, ….ceva tot o sa zboare!)….in plus sa faci nimicnicia asta in mod repetat si nu oricum, ci de la nivelul unei crescatorii de exceptie !!!
    nu ma hotarasc care e mai vinovat; ….vanzatorul orbit de bani ori cumparatorul orbit de propria prostie?!?!
    la subiect, ….orice “metoda” ati aplica in achizitia de porumbei, riscurile sunt uriase oricum, …nu-i nevoie sa le transformati in certitudine singuri !
    sunt multe observatii ori sfaturi pertinente printre cele peste 90 de postari dar, …doar subiectivismul fiecaruia in parte tine loc de adevar caci asta, “adevarul” nu-i universal valabil.
    “alegeti” sa fiti corecti, chiar si atunci cand faceti “cadouri” !!!!
    sa aveti sufletul “plin”, ….restul E efemer!

    PS: am reusit sa ajung langa PC pe 17, sa-l “cert” pe scriitorul meu preferat Iulian Simion: “LA MULTI SI MAI ALES FERICITI ANI, IULIAN !”

  94. Buna ziua ,

    urmaresc aceasta pagina zilnic si articolele sunt foarte interesante pentru mine dar
    teoria ca teorie – practica ne omoara !

    Sunt cateva persoane care dau sfaturi foarte bune dar cum vor fi aplicate ?

    -cand majoritatea crescatorilor nu au posibilitatiile financiare …
    -cand adaposturile porumbeiilor sunt intr-o stare jalnica – tine de mentalitatea crescatorului…
    -cand in majoritatea cazurilor copii / incepatorii sunt prostiti si iritati de asa numiti crescatori care la baza au porumbei prinsi , care pentru unii este activitatea de baza pe langa piata de porumbei …
    -cand in cluburi si asociatii este la baza cearta , invidia si inselaciunea …
    -cand respectul nu mai exista…

    atunci strigam repede – suntem in Romania ! Sau asa-i Romanul sau ca in Romania …

    Bravo domnilor , va degradati singuri dandu-va cu firma in cap !

    Haiduci am fost , Haiduci ramanem si in continuare ….

    Concluzia mea este ca v-or fi in totdeauna cativa crescatori buni in tara care stiu ce au de facut dar care nu v-or avea cu cine concura / lucra gandindu-ma la situatia asociatiilor si publicul care le inconjoara …

    Salutari

  95. Unul dintre cele mai interesante articole si cu multe adevaruri, chiar daca partiale, sau spuse dintr-o anumita prisma, in comentarii. De-a lungul timpului am jucat la toate categoriile. Am inceput cu fond si maraton fiind din nordul moldovei,dar am jucat si viteza si demifond in crescatorii din vest. Ca si domnul Fulga visul meu este sa am un porumbel complet, chiar daca nu este de locul 1 la o anumita categorie, sa fie in schimb mereu in primii 10 la orice categorie. Este greu si la nivel mondial acesti crescatori completi se numara pe degetele de la o mina, si sunt relativ putin cunoscuti, nefiind mereu de locul 1, dar este visul meu.
    Toate categoriile sunt grele si un locul 1 trebuie respectat indiferent de categorie si numarul de participanti, dar nu putem face comparatie intre un locul 1 la 1.000 de porumbei si locul 1 la 100.000. Este adevarat ca la categoriile de viteza si demifond rolul decisiv il are crescatorul si cu cat creste numarul de kilometri cu atat creste procentul apartinind valorii porumbelului. Am citit intr-o carte, daca nu ma insel caci sunt ceva ani de atunci, chiar scrisa de domnul Fulga, o formula care explica foarte bine cele spuse de mine mai sus . Locul 1 la 100 Km este format din 10% porumbel si 90% din crescator, pe cand la 1000 Km raportul este 90% porumbel si 10% crescator. Educatia porumbelului oricum trebuie facuta, caci fara ea se pierd minute importante, porumbelul neintrand la comanda la sosirea de la concurs indiferent de distanta acestuia, minute care uneori te costa locuri bune in clasament.
    Referitor la achizitia de porumbei eu am urmatoarea parere. Cei care sunt incepatori ar trebui sa achizitioneze cativa pui, la un pret accesibil, de la un campion local, deoarece nu este suficient sa cumperi pui de o valoare mare, trebuie sa inveti cum sa cresti,cum sa lucrezi si cum sa joci cu porumbeii voiajori. Nu este suficient doar sa ai material genetic de o valoare ridicata, trebuie sa experimentezi pe propria piele, sa inveti din propriile greseli cum se practica acest sport. De aceea este indicat sa ai puii de la un campion local cu care sa fii in relatii bune si sa incerci sa ” furi meseria ” de la acesta . Daca vrei sa fii mai bun decat acesta, atunci urmeaza sfaturile domnului Fulga . Nu uita ca intre timp sa studiez diferiti campioni locali, nationali sau internationali, mai ales istoria lor, de unde si-au achizitionat cum au jucat porumbeii la anumite etape cand au castigat. Toti columbofili campioni au o tehnica a lor de joc si nici unul nu ati va spune anumite ” secrete “, dar din cand in cand scapa cate ceva.
    Trebuie sa aduni aceste informatii in timp. Apoi inarmat cu foarte multe informatii despre columbofilii de la care vrei sa achizitionezi poti face anumite achizitii sa zicem de o valoare mai mare. Norocul oricum va juca un rol enorm. Eu cunosc de exemplu un columbofil, mare campion la maraton, care a facut achizitii de o valoare genetica si materiala deosebita, dar cei mai buni zburatori si reproducatori nu sunt din acestia ci dintr-o femela de la o ferma columbofila belgiana cunoscuta, femela de demifon-fond si un mascul pe care la imprumutat de la un coleg, un porumbel de demifond, care a zburat o singura data un fond. Deci din doi porumbei de demifond se scot campioni la maraton, intr-o crescatorie bazata pe restul cuplurilor, cand nu sunt din urmasii acestei perechi, numai din elita maratonistilor din Belgia si Olanda. Totul depinde cum ati educi porumbeii, deoarece astazi, dupa parerea mea nu mai exista linii pure, specializate pe anumite distante.
    Dupa cum am citit anumite exemple postate deja, din porumbei prinsi s-au ridicat campioni. Si eu stiu cateva exemple, dar problema este ca intr-un asemenea caz, trebuie sa ai o cultura genetica deosebita pentru a nu disparea odata cu inaintarea in varsta a porumbelului respectiv. Pedigreele porumbeilor , daca sunt facute corect si sunt adevarate ati spun foarte multe despre cum a fost creat genetic acel porumbel si ati dau informatii , care sunt de fapt cele mai importante,cum trebuie sa lucrezi mai departe acel porumbel. Cand prinzi un porumbel bun nu stii de unde vine si unde pleaca acesta, mergi pur si simplu pe mina hazardului. Pe mine m-a invatat un mare campion olandez ca pedigreul se citeste de la dreapta , si ca in un porumbel bun trebuie sa aiba porumbeii din dreapta in cat mai multe pedigree in diferite crescatorii, adica sa provina dintr-o famile care a dat rezultate in cat mai multe crescatorii si ca nu este un campion singuratic. Asa exista sansa sa obtii si tu niste urmasi valorosi. Fara o anumita experienta columbofila, care se castiga in timp nu poti deveni un bun columbofil. Un inceput cu niste puii de valoare ati acorda o sansa in plus sa devii un bun columbofil, dar nu sunt totul.
    Succes !

  96. Asta este adevaratul scop ce trebuie atribuit internetului ! Acela de a fi platforma pentru lupte de idei, de idealuri, de realitati dorite de noi care pot fi transpuse in realitate. Acest topic a pornit de la necesitatea de a da un sfat celor tineri in achizitionarea porumbeilor. Pentru mine personal este mai important sa invatam tinerii pasionati de acest hobby, a pune mai presus de orice, dragostea pentru aceste pasari, interesul pentru columbofilie ca pasiune sau sport, pentru munca cu aceste splendide fiinte si mai putin cu rezultatele financiare care ar rezulta de pe urma activitatilor duse apropo de ele. Multi din cei mai in varsta stiu celebra vorba – ” Meseria se fura, nu se invata !” Din pacate cand este vorba de fiinte vii, dictonul este 100% adevarat. Nu poti cunoaste adevarata performanta decat cand ai inceput de la “0”. Din pacate pentru multi dintre noi, pentru a face ceva important in acest domeniu ce implica viata, ori este nevoie de sume exorbitante ca investitie si nu ai siguranta rezultatului ori trebuie sa muncesti pe branci si tot fara siguranta rezultatului. Rezultatele vin, dar trebuie sa invatam tinerii nostri ca ele nu vin chiar daca achizitionezi porumbei de la cei mai importanti columbofili din lume daca nu este cel putin dublata de munca asidua si multa , foarte multa pasiune. Pana la rezolvarea problemelor organizatorice sau de fond ale asociatiilor de crescatori, de care se pare ca suntem “orbiti”, transformarea trebuie sa se produca in noi pentru inceput si dupa aceea in celelalte parti implicate.
    “Norocul oricum va juca un rol enorm.” spune dl. Gigi. Da si nu prea ! Uitati ca exista doua teluri diferite la competitiile columbofile. Unul al porumbelului – cel de a ajunge acasa la partenera si eventual la pui si cel al columbofilului – de a castiga “al sau porumbel”, sa-l aiba pe cel mai bun, cel mai tare. Putin cam diferite , nu vi se pare ? Am crescut multe si diferite specii de animale pana la varsta asta si ceva imi este foarte clar. Cand cunosti animalul tau si-l respecti, face orice doresti, chiar sa-ti aduca luna de pe cer, insa asta cere timp si multa rabdare din partea noastra ! Asta recomand tinerilor nostri ce au boala columbofila. Nu visati luna de pe cer, decat in momentul cand ati facut totul pentru a o capata si nu uitati ca a sti si rezolva cele mai mici nevoi ale favoritilor vostri le vor spori sansele fata de cei mai mari campioni !Nu-mi cereti retete de succes fiindca ele nu exista. Munca, pasiune si respect este tot ce va recomand !
    Cat despre valoarea “intriseca” , o poti face numai intre produse de acelasi fel si cu valori apropiate, nu intre produse ce par a fi la fel dar nu sunt. Asta a fost ideea comparatiei mele ! Poti compara doua nivele de trai, al Romaniei cu cel al Germaniei dar nu poti compara si cele doua economii ! Asta este trista realitate, iar dl Gigi are dreptate cand spune ca nu ajunge doar sa achizitionezi pui tari, mai este nevoie si de munca imensa si necunoscuta din spatele marilor campionilor !

  97. pt domnul iulian :va inteleg foarte bine k nu vreti sa deveniti alb in cap dar eu cred ca nu e dejuns sa sperati k va spun eu k daca nimeni nu intervine avand aceeasi problema ca dumneavoastra „cu capul alb ” inseamna k si noi generatia tanara nici macar nu mai putem spera la vremuri mai bune in columbofilie si vom astepta si noi tot ca dumnevoastra sa devenim ”albi” si nu e bn spus clubul mic pentru k daca nu ar mai fi aceste cluburi asa spuse „mici” nu ar mai exista federatie
    VA MULTUMESC!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  98. salutare tuturor celor care adora sportul columbofil.vreau sa spun ca imi este dor sa fiu printre ai nostri in perioada asta cand se zboara fond-maraton.nu pot sa zic cit imi este de dor de pasarile mele,voi nu stiti cit e de greu sa fii departe pasarile in care crezi,nu poti sa le simti,atingi. stau de citiva ani in olanda,muncesc impreuna cu sotia mea si din cind investesc in pasari.nu stu departe de meca columbofila olandeza –sterbengen,unde a stat Aarden,nu departe wegen,wanroy,si alti.sa stiti ca conteaza de la cine vrei sa ei pasari,dar nu de la smecheri din romania.pentru noi cei mai maturi stim ca vorba multa?????am avut ocazia sa achizitionez pasari de la un batran olandez sander verhoef,a fost sincer cu mine ……………a spus ai sa faci afaceraea veti tale(am facut 350 km pina la el) ……si asa a fost am luat 90%din matca si zburatori .am luat ceia ce multi in tara considera ca nu se poate lua ……as porumel olanda maraton,as porumbel maraton anglia,as porumbel maraton taivan,astia sint plecati din matca care am luato eu .o sa ajut pe toti cei care vor sa faca performanta.am vazut anul asta un exemplu de porumbei luati de la un mare columbofiil ,,,cu bani multi si au crapat aproape toti cind au dat de greu????????as ca cred ca mare atentie de la cine luati pasari.ma-m saturat de hemonogia marilor capi din romania,daca ei pasari de la ei (te usuca de bani )si nu merg, tu esti de vina ,ca esti prost!!!!! am impresia ca in columbofilie ca si in politica o mina de smecheri si o tara de prosti…….as vrea sa dau exemple de mari oameni ai acestui sport ,dar o sa deranjez pe marii investitorii???? eu o sa ajut cat pot pe cei care sint la inceput,cu acest sport prin premii de consolare ptr cei care zboara, cu puii din linii celebre …….eu stiu cum e sa pleci de jos ,,,,,sa rada toti de tine ,…..nimeni nu vrea sa dea ceva pe degeaba,,,,,,dar eu o sa dau la copii din zona mea (si sportul asta chiar a prins in rindul tinerilor la mine in zona ) eu am la matca pasari care rivalizeaza cu cele mai bune achizitii din tara ,dar nu vreau sa fac valva,o sa vedeti unde se va focaliza maratonu in romania,santem 5 care investim….2..se vad deja in clasamentele nationale ,FCPR. ?????? pentru cei care vreau sa optina pasari din olanda din orcare linii ….. pt sa optin pasari la preturi normale la adresa de email vasileapetri@yahoo.com o sa ajut cit mai multi posibil nu se poate ca sa vezi porumbel venit de la 1690 km barcelona —-romania …superrrrrrrr !!!!!!!!!!! PETO JANOS si toti tac asta arata cat de profi sintem.////// pentu final sanatate in voliere astai tot ce conteaza…..

  99. catre dl . fulga

    ” Am cumparat porumbei de la nea X si am dat atat pe ei si i am pierdut de la 100 km ! Si e terminat respectivul , nu mai calca nimeni la el dupa pui, daca i se duce faima pe acest site ca este un excroc!”

    -in aceasta privinta nu sunt de acord cu sfatul dvs.
    -multi crescatori de top refuza sa ofere spre vanzare incepatorilor tocmai din simplul motiv ca sunt incepatori.
    -un incepator nu va stii niciodata din primul an ce sa faca cu un porumbel bun …..cel putin 2-3 ani va merge pe metoda experiment [ substante , pompe, energizante cu supra doza, boli netratate la timp , supra doza de antibiotic pt respiratie etc. ] : pana ce-si va nenorocii porumbeii buni cumparati de la marii campioni si uite asa discrediteaza voit sai nevoit pe respectivul campion.
    -sunt de parere ca pt . un incepator pentru asi forma mana in primii 2-3 ani ar fi bine totusi sa inceapa cu porumbei medii si dupa ce acumuleaza experienta si cunostinta in domeniu sa treaca la adevaratii porumbei voiajori.
    -traim intr-o perioada in care avem impresia ca le stim pe toate citind doua , trei articole de pe net…. total gresit.
    – sa cresti porumbei este totusi relativ simplu
    -sa faci performanta indiferent de categorie este extraordinar de greu.

  100. cu tot respectul Domnule Dieter, prefer sa fiu un haiduc sentimental, autodidact si autodegradat, decat sa-i mint/pacalesc pe altii si cu atat mai putin sa ma mint singur!
    nu m-am angajat la “firma” asta benevol si nu am alt patron decat propria-mi constiinta! …..astfel, chiar daca-mi cade-n cap, nu-mi refuz nimic, atat timp cat NU lezez integritatea morala ori fizica, nimanui !(cel putin NU intentionat) ……imi asum mandria de a fi “plantat” deja, oxigenul pe care-l respiram eu, porumbeii mei si ~ 100 de “alti stupizi ca mine” in doua vieti; …nu-mi pasa ce religie, cultura ori nationalitate imbratiseaza fiecare, atat timp cat prostia, rautatea si falsitatea NU devin etalon! …din pacate, dincolo de culoarea pielii ori doar a cerului gurii, suntem cu totii tributari acelorasi “gene” ce colcaie in (repet) cea mai involuata dintre specii, …Homo sapiens sapiens.
    suficient de norocos sa gust din toate pana la 32 de ani, …dincolo de podurile(unul celebreaza chiar porumbelul) de peste Main-ul din Frankfurt ori de inexistentele reguli de circulatie din Cairo, prostituata conectata la sistemul german iti da banii inapoi daca o satisfaci iar ultimul pusti egiptean, flamand si zdrentuit reuseste sa converseze(chiar daca nu la nivel literar) in nu mai putin de 5 limbi !!! …cu toate astea, nemtii sunt cei care vomita pe strada si arunca orice, oriunde dar, …. nu la ei acasa ci pe plajele din Mallorca iar egiptenii traiesc din vanzarea de papirus fals! (cel natural fiind aproape inexistent
    ) …exemplele de acest gen pot continua la nesfarsit si nu-mi permit mai mult decat o concluzie personala si inofensiva: NU am vazut niciodata mai mult in ochii unui om decat in ochii unui porumbel !!! ….de aceea poate, NU am vandut niciodata “un suflet” nici la propriu nici la figurat si nu am de gand sa-l vand nici pe al meu (imi place sa cred ca am unul).
    din dogme si canoane, nu se pot naste cu sens, decat “strigate” ca cel al lui 1onutz ori minunat de ilogice(in aparenta) ca acesta: http://www.youtube.com/watch?v=id7lmFPQWWU
    sa aveti sufletul “plin”! ;)

  101. PS: subscriu cu placere com. nr. 100, exceptand Domnule Marian, celebra vorba – ” Meseria se fura, nu se invata !” ….mie imi provoaca sila talcul unor astfel de vorbe pline de “intelepciune”! ….prefer sa raman cu nimicul meu decat sa fur sub orice forma!
    autocenzurata in prealabil, mai incerc o concluzie seaca:
    …pt. toti cei care “privesc” pula (penisul) ca fiind o chestie degradanta (oricum tabu) ce poate umple pizda (vulva), va informez ca-i doar un soi de “teava” pe care intamplarea face sa fi iesit cu totii “campioni”(candva am fost cel mai rapid spermatozoid dintre toti), dar “sufletul”, nu se poate “umple” decat cu plus valoare!!!
    doar oferind complet dezinteresat veti excede o regula confirmata de exceptii si poate, nu chiar inzecit, dar veti si primi !
    va provoc chiar, ….in loc sa sfaramati visuri, fiecare dintre Dumneavoastra cei care “stiti” cum se mananca sportul asta, oferiti din ce aveti mai bun, pui, oua, “secrete”, cat mai multor tineri visatori !!! …..doar astfel, vom avea cu totii de “castigat”! ….o concurenta reala si sufletul “plin”, sunt cu siguranta mai mult decat falsa mandrie si ipocrizia ! :)

  102. complet pe langa subiect, dar, …..pt. cei ce urasc ignoranta, imi mai permit o “zicere” ce nu vizeaza decat sensul pozitiv :
    …invatati sa primiti si dati mai departe!!!
    va recomand un film “urias” zic eu, macar la nivel de idee: “Pay it forward” http://www.youtube.com/watch?v=7bHIxUXfs7c
    numai bine, ….tuturor!

  103. Bun film – Pay it forward.

    Nu sunt de acord cu “sa-i facem de rusine online” pe cei ce vand pasari proaste. Nu sunt de acord din varii motive, principalul fiind acela ca la cat se minte si la cata invidie este, ar aparea imediat o multime de “marturii” impotriva unor crescatori buni si demni de respect dar invidiati de tot felul de viermusi impotenti intelectual, columbofilistic samd.

    Omul este cel mai mincinos animal si in afara de “marturiile” negative false de care vorbeam mai sus, apar si cele din sens opus: “am luat de la X si merg de rup, numai campioni”. Cand aveam si forum acum cativa ani, unii crescatori scriau sub 2 nume diferite, cu unul real “X” si cu o clona cu care spuneau ca X este cel mai bun crescator, demn de toata stima. Te doare mintea.

    Solutia la achizitii este ca fiecare sa analizeze si sa traga concluzii si bani din buzunar dupa multa “meditatie”, cu cataloagele in fata si dupa mai multe discutii cu crescatorul.

  104. pana cand testul ADN va costa cat un pachet de tigari, sustin fara rezerve, logica lui Andrei (com. 107)! ….departe de a fi miraculoasa, solutia lui este si singura justa !
    sa faci rau, este extrem de usor, iar cuvintele pot fi mai mult decat suficiente uneori!
    …..schimbati cate ceva in bine prin propriul exemplu, ce poate fi la fel de usor, urmat !
    ce-mi place urarea de la 102, …sanatate-n voliere !!!

  105. Buna ziua!!!!

    Sa lucrezi cu porumbeii, este o arta, nu trebuie sa grabesti nimic, trebuie sa ai rabdare si sa construiesti totul (in functie de obiectivul dorit) pas cu pas. Invatand cat mai multe despre porumbei, ajungi tu sa fii un om mai bun.
    Achizitii poti sa faci multe si pe multi sau putini bani (poti lua spre exemplu 10 -20 de pui cu 1000 lei), si sa nu mai ai nici unul dupa un an, cred ca mai bine cu 1000 lei poti sa cumperi o pasare cu norma, si in urmatorii 4-5 ani, poti sa ramai cu 2-3 pui care sa te multumeasca, plus ca ai si pasarea cumparata initial.

    Sfaturile multor de mai sus sunt bune, si aplicabile, sunt multe lucruri constructive si aici avem de castigat, fiecare poate selecta ce considera ca e mai bine.

    Off topic – Cele spuse de Adrian Petre sunt lectii de viata pentru multi, Chiar cu doua zile in urma, iritat de sefa mea, si pentru ca am prea mult bun simt cu oameni care nu merita, si prea putin curaj sa le spun in fata unde gresesc, ii spuneam ca urasc oamenii, si ca sunt cele mai slabe vietati, cele mai involuate, si prefer sa imi petrec mai mult timp cu animalele decat cu oamenii, si prefer sa fac tot ce cred eu e bine atat cat nu afectez regurile nescrise a bunului simt a celor din jur, si sa reusesc sa redau naturii ceea ce eu consum (chiar daca sub alte forme).
    Daca nu ar fi putinii prieteni pe care ii am (incluzand si sotia), care au umanitate, personalitate si verticalitate in ceea ce fac, mi-ar fi destul de greu sa suport celelalte bipede din aceeasi rasa cu mine.

    P.S. Am sa mai fac o categorie de persoane favorite, nu am inca o denumire exacta pentru ea, dar clar stiu cine e inclus: Andrei, Adrian Petre, d-nul Iulian si mai e loc si pentru altii.

    Numai bine!!!

  106. doresc sa exprim citeva ginduri:1.nu am auzit ca un incepator sa fie ajutat de catre un maestru columbofil roman recunoscut de ceilalti cum a fost Piet de weerd,in paranteza fie spus Mexicul dupa statistici la clumbodromul Sun city a fost pe primul loc si aici negresit este si munca lui PIET 2.competitia este un motor al progresului,nu avem cluburi specializate de viteza, demifond, fond, maraton (sau prea putine),nu avem case de pariuri pentru curse cu porumbei prea putine aparitii tv.,din pacate premiile in bani sunt cam mici sau inexistente,3.as aplica metoda “la mina” sau “a cosului” si la crescatori prea mute orgolii si rafuieli rezultatele or fi pe masura?cam atit

  107. Are dreptate 100 % domnul Fulga in ceea ce spune…ar trebuii sa ne implicam mai mult fiecare ce viseaza sa se ajunga si la noi la ce spune domnul Fulga….ii c-am adevarata treaba ca vitezisti de la conducerea federatiilor, c-am umbla la scurtarea distantelor si modificarea punctelor de lansare de la an la an dupa cum vreau dansii…haide-ti fratilor sa incercam macar sa facem si noi ceva pentru a fi si noi cineva pe plan international!!!

  108. Incep sa cred tot mai mult ca crescatorul face pasarea, adica intreg sistemul de crestere format din adapost, alimentatie, prevenirea si combaterea bolilor si a daunatorilor, tehnica de imperechere. Spuneti ca a creste porumbei nu este Zootehnie: pai stiti fratilor ca in facultate la Tehnologia cresterii pasarilor ajungi sa visezi cum trebuie sa faci o ratie, de atatea ori trebuie sa creezi retete echilibrate in energie, proteina, lipide, fibra vegetala, vitamine si minerale. Toate se fac in functie de perioada de crestere – varsta si consum, deci in timpul concursurilor trebuie o anumita dieta etc.
    Din punctul de vedere al geneticii ideal ar fi sa cumperi parintii campionului. Din doi porumbei destepti nu ies toti puii destepti. Puii prosti se pierd la zboruri si in final o parte din ei ajung in piete la pret de 10-20 de lei bucata. Din puii prosti ies alti pui prosti ? Nu, o parte ies pui destepti ca bunicii !!!
    Vant usor tuturor, Adrian Mad

  109. Buna ,

    la un tanar incepator nu i-as sfatui sa-si cumpere porumbei scumpi si sa investeasca mai mult banii in ingrijirea lor , in conditii cat mai bune .
    Inainte de a visa de ” performante ” trebuie sa cunosti intai Porumbelul cu toate placerile dar si problemele cu care te confrunta . Sa inveti din greselile primilor 2 – 3 ani sa te informezi cat mai mult si din surse diferite . Sa sti ca un porumbel inchis ( matca ) are nevoie de o ingrijire deosebita – ma refer la grituri , minerale pe langa o mancare de calitate .
    Sa sti cum sa antrenez un porumbel pentru zboruri / concursuri , sa fi in stare sa-ti dai seama daca acel porumbel este in forma , sa astepti porumbeii de la concurs cu apa proaspata ( eventual mineralizata pentru o refacere cat mai repede ) – nu cu apa de baie de la porumbeii ramasi acasa …
    Sa sti cum sa tratezi un porumbel bolnav , sa sti sa deosebesti bolile pentru un tratament potrivit …
    Sunt multe de tinut cont care numai in timp poti sa le inveti .
    Dupa aceasta faza de invatare merita banii investiti intr-o matca buna cat se poate de verificata .
    Putini dar buni !

    Pentru d-nul Adrian Catalin Petre ,
    imi pare rau daca v-am calcat pe Opinci . Se pare ca sunteti un om care merge cu ochii deschisi prin viata !
    Exista un proverb care spune ;
    Asa cum te asterni , asa vei dormi !
    Eu cred ca ar fi mai bine sa maturam intai in curtea si la poarta noastra inainte sa aratam cu degetul in sus ( Politicienii ) sau in largul lumii ( Mallorca , Germania , Egipt ).

  110. Dsaca vrati pui de valoare .
    Mergeti la un crescator care are rezultate buna si i spuneti dupa zborurii imiperecheatim porumbei cutare si cutare. Si asa puteti sa va faceti por. ffffffoarte buniii!!!

  111. Degeaba ii dam la un incepator campionu campionilor ca nu va face nimica deoarece majoritatea incepatarilor nu stiu nici sa tina un porumbel in mana,trebuie sa inceapa cu porumbei bunicei nu foarte buni deorece aceia sunt foarte scumpi si nu cred ar merita sa dea bani ca oricum ii arunca degeaba,ei trebuie sa observe porumbeii sa stie cand sunt in forma sa stie ce cerinete ii trebuie unui porumbel pentru a face performanata prinzand experenta in cativa ani invatand singur sau de la columbofili experimentati,dar degeaba ii spune ca el face asa si asa ca sar putea ca in contetu tau sa nu mearga aceleasi metode.Numa dupa ce iti gasesti metoda potrivita pentru cotetul tau si concurezi vreo 2-3 ani sa vezi cum sta treaba si sa inveti e bine sa incepi sati achizitionezi porumbei cu norma sau puii din campioni.Deaceea e bine ca la inceput sa nuti iei campioni sau super porumbeii ca fiind incepator fara experienta oricum nu vei avea performanta si vei fi dezamagit.
    Domnule Fulga sa stiti ca de 2 ani cu conditiile astea climaterice nu prea mai merge cu forja asta cu puii pana la 500 si cu tineretul 5 din 5 fonduri.Acum 2-3 ani bagam si io tineretul la 4-5 etape de fond si ramaneau cam 60-70% si bagam si la maraton din ei,acum anul acesta din 20 de tineri mai mai am numa 5 dupa 4 etape de fond fiecare etapa tinand clasamentul la 3 din ele 2 zile,porumbeii fiind din aceleasi linii in acelasi cotet aceeasi pregatire(nu numai eu am patit asa mai multi colegi de club care zboara ca mine al fond si maraton se pierde pe capete tineretul).Dupa parea mea din cauza conditiilor atmosferice trebuie mers la fond cu porumbei de minim 2 ani si la maraton cu porumbei de 4-5 ani si tineretul bagat la 1-2 etape de preferat jucati pentru general.

  112. evident aveti dreptate Domnule Dieter !!!
    …..nu va ascund, ….sunt neplacut surprins de reactia Dumneavoastra caci iata, adeseori lucrurile NU sunt ceea ce par !
    cu alte cuvinte, imi pare rau daca am “reusit” sa va ofensez si va asigur, ….nu aceasta a fost intentia mea!
    desi as putea sa va sugerez un alt “loc” in care ati putea face curatenie, …ma rezum la a admira sincer, felul in care ati ingrijit gradina, incluzand adapostul porumbeilor si terminand cu designul gardului !
    din nou, …aveti dreptate! ….fiecare poate, nici mai mult nici mai putin decat “il duce” mintea, ori “il lasa” sufletul!!! :)
    numai bine!

    cu respect, va rog sa recititi tot ce am scris pe site! ….exista o mica sansa sa descoperiti ca politicienii, “largul lumii”,etc., trec fara drept de apel in subsidiar, esenta fiind doar frumosul pe care vreau “cu ochii deschisi” sa-l cred prezent in fiecare dintre noi !

  113. Bani pierduţi, păsări de valoare călcate în picioare de orgoliu, şi coregrafia unora fără căpătâi în această kompetiţie.
    Şi mămăliga se trage pe nas, nu?!
    De unde se kumpara ghidul?
    Să ne fie de bine!

  114. Un weekend plin se pare ca a fost…! Am fost innegrit de nervi ca n-am avut net acasa nici sambata si nici duminica ( am uitat sa-l platesc si l-au taiat astia chiar cand imi era lumea mai draga )

    In primul rand, vreau sa va multumesc pentru urari; toate cele bune sa se adune si la voi!

    Remarc apoi un comentariu care mi-a inveselit aceasta minunata si calduroasa dimineata de luni; cel al lui Cristi Luca. Are dreptate omu`…!!! :)) Dar sa lasam asta.

    In concluzie, a raspuns careva la intrebarea “cum sa achizitionezi pui de porumbei pentru un inceput bun”? Am zis io c`o sa ajungem sa vorbim de orice alt ceva, numai raspunsul la intrebare nu-l vom da…! Haideti sa n-o mai lungim atat! Batem recordul de comentarii la topicul asta si copiii n-au invatat nimic. Cu bani sau fara, cadouri sau prinsi de la altii, toate astea sunt metode de a achizitiona pui. STOP!!! Buni sau rai nu vom sti niciodata daca sunt; un pui, e doar un pui si atat! Ca are o origine buna sau cunoscuta, e cu totul altceva. Dragii mei colegi amatori incepatori. Daca aveti prieteni care va pot face cadou astfel de pui e bine; daca nu aveti prieteni, mergeti si cumparati pui de la crescatori care participa in competitii si atat! De nicaieri altundeva, pentru ca in cazul asta taiem din intrebare cuvintele “inceput bun” si lasam doar “inceput”, fara a ne mai interesa felul lui. Ati inteles?

    Acum sa va spun si care cred eu ca ar fi pretul corect al unui pui in Romania, pentru un pusti de 16 ani sa zicem…! Intre 30 si 50 de lei. Atat! Rog avansatii si profesionistii sa nu-mi sparga jugulara! Nu fac eu preturile porumbeilor dansilor. Fiecare poate vinde cu cat doreste muschiu lui. Eu insa sunt de parere ca pentru unu care isi asteapta infrigurat alocatia de la Boc, e suficient…! Nu e o mare scofala pentru cel ce vinde, dar e un sacrificiu si o bucurie pentru cel ce cumpara…!!! Despre asta parca era vorba, nu?

  115. Achizitia de pui pentru ,,un nou” inceput(este valabil si pentru cei ce s-au ,,balacit”in sportul columbofil).Trebuie stiut ,achizitie de reproductie sau lot de zbor?Daca este de zbor automat de la crescatori cu rezultate,dar atentie! care zboara si au crescatoria in zone geografice cu a ta.De reproducere obligatoriu fii din asii crescatoriilor,dar aici trebuie sa ai rabdare,un pui isi poate arata valoarea genetica dupa 2,3 ani.Despre pret?…..aici ne separa puterea financiara,dar iti dau un sfat:decat 10 la 1leu,mai bine 1 la 10lei.Inchei cu vorbele unui coleg care vesnic a fost incepator,dar anul acesta a aflat adevarul(pe care noi il spuneam de ani buni)…trebuie lucrat cu pasari cu ,,SANGA ALBASTRU”.Bafta!!!!!!

  116. Acum sa va spun si care cred eu ca ar fi pretul corect al unui pui in Romania, pentru un pusti de 16 ani sa zicem…! Intre 30 si 50 de lei. Atat!

    Babies from valuable parents? Well, that’s an interesting price if you ask me… Now, let’s send a 16 years old child to do the shoppings for us :D.

    He he, sper ca n-o sa inteleaga multi :D …

    Vasi

  117. citate din dl. Fulga:

    La viteza, celebritatea unui campion e data de numarul cat mai mare de porumbei al etapei ! Si cum in Romania atat din punct de vedere geografic si economic cat si datorita numarului restrans de columbofili pe km patrat, comparand cu Belgia si Olanda, NICIODATA nu vom deveni exportatori de porumbei campioni de viteza, niciodata chinezii nu vor veni in Romania sa cumpere campini de viteza de la Vascauti facuti in etape cu lansari de 1000 porumbei!

    5 ) Cati stiti oare cum se fac clasamentele nationale in occident? Nu conteaza in ce asociatie sau federatie ai zburat, daca in acea etapa s au respectat normele de catalogare a etapei, respectiv, distante, numar de porumbei si crescatori, rezultatul – punctajul respectiv il trimiteai tu ca si crescator la centralizare nationala! Federatia Nationala asta rol ar trebui sa l aiba si in Romania! Sa centralizeze rezultate de la etape omologate, indiferent de asociatia sau “federatia” care a organizat concursul!

    PAI SA VEDEM D-LE FULGA CUM ARATA UN CAMPION LA VITEZA DIN BELGIA:
    To become national champion KBDB short distance, you need to take the best eight results with your 1st and 2nd nominated old bird on races between 50km and 250km. The total km of the eight chosen races has to be a minimum of 1000km. You can only nominate one race per weekend and this from the 1st weekend of April till the 1st weekend of August. Minimum 100 participating and 10 participating fanciers per race. Luc won the national championship with a coefficient of 27.350% or in other words a big gap with the number two Marc Capelle (Badour – 43.959%) and the number three Jan Wojciechowski (As – 44.142%). For the readers who like to keep statistics, in 2007 Luc won with a coefficient of 31.4528%.
    DECI: CELE MAI BUNE 8 REZULTATE CU PRIMUL SI AL DOILEA PORUMBEL NOMINALIZAT LA CURSE INTRE 50 SI 250 KM, CU CODITIA CA CELE 8 CURSE SA INSUMEZE 1000 DE KM. MINIM 100 PORUMBEI IN CONCURS SI 10 CRESCATORI….
    REZULTATELE DIN 2008:
    04-12-08 Momignies 148 PORUMBEI, LOCUL 1 SI 2 CU CEI 2 NOMINALIZATI
    04-27-08 Soissons 571 PORUMBEI LOCUL 3 SI 5
    05-04-08 Laon 402 PORUMBEI ,LOCUL 1 SI 2
    05-10-08 Momignies154 PORUMBEI,LOCUL 4 SI 2
    05-31-0 Momignies103 PORUMBEI,LOCUL 3 SI 6
    06-15-08 Nanteuil 212 PORUMBEI,LOCUL 2 SI 4
    06-29-08 Laon 185 PORUMBEI,LOCUL 5 SI 4
    07-05-08 Soissons 246 PORUMBEI,LOCUL 6 SI 1
    NUMELE CAMPIONULUI ESTE LUC PONCELET SI CREDETI-MA , MULTI STAU LA COADA SA CUMPERE PORUMBEI DE LA EL.

    PRIMA INTREBARE: UNDE SUNT CEI 10.000 DE PORUMBEI IN CONCURS, CARE I-AU ADUS TITLUL DE CAMPION NATIONAL????

    SI PENTRU O CORECTA INFORMARE, SI IN IN 2007 A CASTIGAT TITLUL DE CAMPION NATTIONAL, DECI DE 2 ORI CONSECUTIV, 2007 SI 2008. UNUL DINTRE PORUMBEII CARE I-AU ADUS ACESTE SATISFACTII ESTE ASA NUMITUL ” 10 EURO” CUMPARAT CU ACEST PRET DIN PIATA DIN LIER, DATORITA CULORII LUI GRIZZLE

    A DOUA INTREBARE:PUTETI FI , VA ROG, MAI RETINUT CAND DATI POVETE DIN VASTA DV EXPERIENTA TEORETICA?
    PRACTICA NE OMOARA DE VII!

  118. Foarte bun articol si eu cred ca asta e drumul spre succes anul acesta am facut si eu la fel am adus porumbei de la 4 crescatori de top 10 Romania cu multa munca si ambitie de fier sper ca in maxim 2-3 ani ca acesti porumbei sa imi aduca satisfacti pe masura la fond- maraton !!!

  119. bravo george,are dreptate si dl fulga,dar nu in totalitate,este foarte bine sa achizitionezi porumbei de la cresatorii cu rezultate(mai multi ani la rand)dar ne intrebam,le oferim aceleasi conditii ca,crescatorul respectiv(mancare,curatenie,aerisire,anrenamente la aceeasi ore,noroc,etc,nu in ultimul rand,dragostea?da,dragostea fata de porumbei lui,cum se comporta cu ei,cum vb cu ei,)nu,sigur nu.Avem pui din campioni,bun,dar este cam greu sa faca aceleasi rezultate ca bunicii,al caz,luam locul 1 si locul 2 pe tara,ai imperechem si iesim campion,da sigur,c usor ar fi,toata lumea ar avea campioni,o sa fiti surprinsi cand o sa pierdeti puii de la 30 km,cel mai bine,luati parintii campionilor,atunci o sa fiti 50% sigur de porumbei BUNI,sange bun,40%tre sa va ocupati de sanatate,tratamente..zboruri,,etc,10%norok,daca nu aveti norok,nu are rost sa va apucati.

  120. eu zic ca pt inceput e bine sa achizitionezi porumbei ieftini pt k nimeni nu incepe de sus , mai intai experimentrezi , observi , gresesti si inveti din greseli si tot inveti , dar cu porumbei buni(scumpi) te cam doare inima cand gresesti .

    PT INCEPUT INVATATI SA MERGETI , APOI O SA SI ALERGATI .

    SA “ALERGI” DIN PRIMA , E CAM GREU !

  121. Este posibil ? Am cumparat trei pui voiajori neinelati de la dl. Muresan din Dumbravita cu 15 lei in 14 iunie, au inceput sa zboare in saptamana urmatoare, azi am facut cu ei primul zbor la 40 de km distanta, deci dupa o luna de zbor si s-au intors toti trei. Sunt pui promitatori sau trebuie sa cumpar cu 50 de lei puiul ?

  122. Ce ma enerveaza sfatul asta: sa inveti intai sa mergi si apoi sa alergi. Ce treaba are alesul puilor buni cu treaba asta? Este totuna sa inveti sa mergi si sa alergi in adidasi comozi de firma sau in niste tenesi nenorociti ”usurei de Dragasani”?

  123. Cu stima si respect, in atentia Dlui George , comentariul 122, care mi se pare fie rau intentionat, fie poate chiar e lipsit de suficienta informatie!

    1 – Eu nu am mentionat nici unde ca dau sfaturi din experienta mea, ci am spus ca amintesc ce am vazut la campionii veritabili pe care i-am cunoscut sau analizat;

    2 – Dupa cum stiti, sau probabil nu, pana s-a ajuns la actuala formula de calcul asumata international prin FCI pentru a se putea face un clasament mondial la Olimpiada etc. au existat multe propuneri de variante de formule prin care se punea accent serios in formula de calcul mai ales pe numarul de porumbei angrenati in concurs. Dar, pentru ca folosind o astfel de formula, tari unde sportul columbofil nu se joaca la nivel professional nu ar mai fi avut niciodata sanse de a iesi in varf la asemenea manifestari internationale, dupa multe presiuni si amenintari de neparticiapre din partea acestor tari, s-a facut un compromis de catre tarile cu traditie si valoare comunbofila acceptand o formula de calcul care sa dea sansa fiecarui tari sa poata ajunge cu porumbei campioni venind dupa cateva cuncursuri castigate in clubul de pe strada lui!

    Daca analizati insa pretul de vanzare si solicitarile pentru porumbei campioni, veti gasi o diferenta uriasa de pret si lista de asteptare pentru achizitie, intre campioni facuti cu aceasta formula internationala si sistemul de joc profesionist din Belgia , Olanda etc.

    Daca dvs. imi spuneti mie ca admirati mai mult si ca are o valoare mai mare un campion facut din 1000 porumbei, decat unul facut din 10.000 porumbei, pai inseamna ca nu are sens sa mai vorbim aici de performanta sportului columbofil fiindca ne pierdem vremea !

    Valoarea reala a porumbeilor si a crescatorului, fie ca vrem sau nu vrem, fie ca ne place sau nu, e data de numarul de porumbei si crescatori participanti!

    Sa nu uitati ca in Belgia iesi campion national cu un punctaj selectat din peste 100.000 de crescatori (cel putin asa spuneau odata statisticile ca inca mai erau!), nu din nici 10.000 crescatori cat a avut Romania in anii ei de glorie columbofila!

    Vedeti, asta e un alt aspect concret ptr care valizele cu bani ale chinezilor se duc in Belgia si Olanda dupa campionii de viteza si nu in Romania!

    La finalul acestui comentariu am pus si cateva exemple pentru a intelege ce inseamna valoara si performanta in sportul columbofil datorita numarului de porumbei.

    Dl George, nu va suparati ca va spun, dar daca inca sunt multi care gandesc ca dvs. nu e de mirare ca Romania este unde este ca valoare in sportul columbofil!

    Mentalitatea dvs. era exact a acelora ce-i gaseai prin conducerea columbofila de unde promovau si incurajeaza mediocritatea, doar pentru a ramane si ei campion. Expresia “hai domne ca si ei zboara tot ca noi” nu este reala!
    Haideti sa nu ne mai furam singuri caciula, haideti sa fim realisti, sa analizam ce trebuie vazut si sa facem ce trebuie daca vrem sa crestem ca valoare internationala!

    Formula de calcul international ce oarecum promoveaza o mediocritate, ramanearea in amatorism, acordarea unei sanse pentru toti, nu trebuie sa fie o scuza pentru a nu face performanta si a nu ajunge profesionisti in sportul columbofil!

    Banii chinezilor se duc unde e performanta reala, nu stau la usa unui “campion” facut cu factor de mediocritate, nici chiar daca are titlu olimpic!

    3 – Cat priveste achizitia din piata a acelui porumbel campion “GRIZZLE” ( cuc ca si culoare , asta inseamna ! ) nu ma surprinde si va amintesc eu ca si campionul german si olimpic Andreas Drapa a avut rezultate cu pui luati dintr-o piata din Belgia.

    Insa de obicei aceste cazuri sunt rare! Oare cate zeci de mii de porumbei s-au cumparat anual din piata din Belgia? Pai daca dvs. indemnati incepatorii cu exemplu sa cumpere din piata ca poate iesi campion, nu uitati sa le si spuneti ca trebuie sa cumpare de acolo cateva zeci de mii de porumbei pana il vor gasi pe acel unul campion! Ha ha ha!

    A lua din piata porumbei si sa speri sa iesi campion e exact acelasi lucru ca a-ti juca banii la masinile electronice de joc! La cateva mii de fraieri ce baga si pierd banii in masina de joc, cate unul mai primeste un premiu. Asa e si cu luatul porumbeilor din piata!

    Iar statistica mai arata ca acesti porumbei de cele mai mlte ori sunt “stele cazatoare” castiga 1-2 etape printr-o coincidenta si apoi dispar defintiv si nici puii lor nu mai confirma.

    Plus, sunt multe marturi private prin care se dovedeste ca din orgoliu sau alte conflicte, un campion nu a vrut sa recunoaca originea porumbelului sau ce l a facut campion si atunci minte ca l-a cumparat din piata! Sper ca ati stiut si de astfel de cazuri!

    Sansa luarii din piata a unui porumbel bun e doar daca cel care i-a vandut a fost un columbofil ce a avut adunata o linie foarte buna de porumbei, dar din diverse motive (sanatate, mutat etc.) a fost nevoit sa-si lichideze din porumbei. Iar aceasta sansa tot de cumparator depinde, de a se informa de la cine cumpara si pe ce arunca banii !

    4 – Crescatorul de care pomeneati este insa chiar o noua dovada a afirmatiilor mele in alt sens. Prin selectia dura ce o face si prin numarul foarte mic de porumbei pe care ii opreste:

    – 12 vaduvi si 30 de pui, cu atat intra anual la concurs in Belgia;
    – anul 2009 la inceput cu 12 exemplare, 4 porumbei mai in varsta si cu 8 porumbei de un an;
    – nu-si opreste decat puii care castiga in jur de 8 premii din 10 lansari;

    Deschideti ochii cu totii si faceti ce face el daca vreti sa fiti campion ca el!

    Aveti aici link ul unde gasiti mai multe si ii vedeti si crescatoria:

    http://www.pipa.be/artikels/latestarticles2009/capelleas8eng.htm

    Marc Capelle – Baudour

    Marc Capelle is without doubt one of the best sprint racers in the country.
    Originating in 2002, this colony consists of a handful of breeding pigeons and a maximum of 12 widowers.

    This mini-colony has the habit of breeding a national Ace pigeon every three years … who can do better ?

    Marc is an ex school teacher and started with the pigeons in 1998, mainly with the pedigree Michel Ladrière from Bury plus a few pigeons from the pigeon market in Lier. He soon achieved good results, even in 1999.

    A few pigeons from the breeding station Simons were added to the breeding pigeons (including an extra breeder “De 339/99” , and more recently Albert Delange-pigeons from Ath (the mother of the national Ace pigeon comes from this loft)

    The secret, if we may call it that, is very simple : a widower’s loft with only 12 boxes, which forces a draconian selection, which many fanciers seem to have forgotten nowadays. We sometimes keep useless birds just because there is a place available.
    10 occupied places instead of 12. There is no secret, or is this one of them? No place for weaklings and that’s it!

    The youngsters have to achieve a maximum number of prizes per 10 in order to gain a place in the widower’s loft : if they take part in a race 10 times then they have to achieve a minimum of 8 prizes, wherefrom 6 per 10. The selection continues throughout the season (for example : 9 yearlings at the beginning of the season, 4 left in the middle of July).

    The year 2009 will be started with 8 yearlings and 4 old pigeons.

    – Few pigeons, and a strict selection.

    – Marc is a 100% sprint racer, 12 widowers and 30 youngsters, not one more
    …………………………………..

    Iar aici aveti cateva dovezi ale afirmatiilor mele, privind numarul de porumbei participanti in adevaratele concursuri columbofile, pentru a intelege de ce olandezii sunt considerati pe plan mondial adevaratii campioni ai europei, detronand de mult pe belgieni.

    Un link cu cateva exemple:

    http://www.louella.co.uk/view_champ.php?fid=21

    Full sister to Kroonprins winner of , 1st, 2nd, 4th, 6th, 12th, Combine.Sire of 1st
    National Vitessemeisterschaft 2000 of The Netherlands. 5th National Orleans 130,000 b.

    Winner of 1st, 38,234b. 1st 208b., 1st, 140b., 10th Combine.
    Half brother to De Derby, 1st National 22,400b., Blood half brother to Ch Wonderboy.

    Half sister to Het Wringertje 1st ACE Pigeon AFD Limburg 40,000 b. 1st Etampes 8,240b.

    Rezultatele unui olandez la concursuri de demifond :

    2009 – 10e NPO Nanteuil le H’09- 10.433 dv.
    2008 – 15e Nat. Blois / 2e NPO 43.064 pg.
    2007 – 4e NPO Chantilly 17.473 pg.
    2006 – 4e NPO St.Quentin 14.853 pg.
    2005- 3e NPO St.Quentin 19.664 pg.
    2005 – 10e Nation.Orleans 13.181 pg.
    2005 – 28e NPO Chantilly 12.871 pg.
    2004 – 1e TOP 25 AFD.7 33.000 pg.
    2004 – 3e TOP 25 AFD.7 33.000 pg.
    2004 – 2e NPO Morlincourt 23.061 pg.
    2004 – 7e NPO Niergies 28.385 pg.
    2003 – 1e NPO Bourges 8.707 pg.
    2003 – 2e NPO Bourges 8.707 pg.
    2003 – 4e NPO Maxence 8.364 pg.
    2002 – 1e NPO Maxence 11.070 pg.
    2002 – 1e NPO Etampes 12.926 pg.
    2002 – 10e NPO Chateauroux 6.961 pg.
    2001 – 1e NPO Bourges 11.500 pg.
    2001 – 3e NPO Maxence 27.899 pg.
    2001 – 7e NPO Maxence 11.892 pg.
    2001 – 1e Derby Morlincourt 28.000 pg.
    2000 2eDerby 6e NPO Maxence 19.219 pg.
    2000 – 10e NPO Maxence 19.219 pg.
    2000 – 5e Natio.Orleans 13.179 pg.
    1983 – 11e Nation.Orleans 118.000 pg.
    1981 – 24e Nation Orleans 18.046 pg.

    Cu stima deosebita tuturor, chiar si Dlui George !

    Laurentiu Fulga

  124. Toate discutiile purtate au fost constructive si m-au ajutat sa ajung la o concluzie: Campion trebuie sa devina in primul rand crescatorul prin metoda de crestere, selectie, adapost, imperecherea reproducatorilor etc.
    Daca cineva mi-ar spune: iti dau puii astia de campioni si eu as deveni campion m-as simti ca o sticla goala pe dinauntru – am devenit campion pe munca altuia !
    Se porneste cu porumbei cumparati de unde vrea fiecare, se face experienta si apoi se cumpara cate un reproducator valoros pentru a imbunatati performantele. Corect ?

  125. TOT TIMPUL SA CAUTATI SA LUATI UN REPRODUCATOR BUN DECAT CAMPIONUL PT CA EL ESTE HIBRID SI SE CERE O SUMA MARE SI NU VETI AVEA REZULTATE APROAPE SIGUR ASTA DOAR DACA IL ZBURATI PE EL DAR IN REST,EU AM CUM,PARAT PORUMBEI CU CARE AM FACUT REZULTATE DIN PIATA,PRINSI DESI NU INCURAJEZ BRACONAJUL SI ESTE MULT MAI IEFTIN SAU ASTEPTATI PE TOAMNA SI CERETI PUI SAU OUA ,acum am ce mi-a ramas de anul trecut si am achizitionat 12 pui de la cel mai bun din judet cu 50 lei/buc si are frate cu campionu de anul asta si a cerut 300 pe el asa ca am renuntat;la preturi modice ca nu mai au ce face cu ele,eu unu nu mai tin decat un pui lsa cuibar de control,mai pe scurt daca aveti bani luati rude cu campionul si daca nu insistai pe toamna ca majoritatea nu ii mai tin

  126. STIMATE DOMNULE FULGA, EU NU O SA FIU IRONIC CU DV,DIN CONTRA, O SA AM RABDARE SI AM SA INCERC SA VA DOVEDESC CA ATI LANSAT O TEORIE GRESITA, PE CARE AR TREBUI SA O RECUNOASTETI SI SA NU MAI INSISTATI SA O DOVEDITI, PENTRU CA TOCMAI EXEMPLELE DATE DE DV. VA CONTRAZIC.
    IN PRIMUL RAND EU NU AM VORBIT DE DL. MARC CAPELLE, CI DE LUC PONCELET.MA MIR CA UN DOMN DE VALOAREA DV INCURCA INTR-O MANIERA DE INCEPATOR UNELE NUME DE MARI CAMPIONI.
    EU AM DAT EXEMPLE DE CONCURSURI DE VITEZA, UNDE FARA SA MA MIRE NU AM GASIT UN NUMAR DE ZECI DE MII DE PORUMBEI IN CONCURS.MOTIVUL ESTE UNUL SIMPLU, LA CONCURSURILE DE VITEZA, DIFERENTA DE MAI MULT DE 20 KM DINTRE CRESCATORI FACE CA REZULTATUL SA FIE NET IN FAVOAREA CELOR CU DISTANTA MAI SCURTA, ACESTA ESTE MOTIVUL PENTRU CARE NU O SA GASITI DECAT IN CAZURI EXCEPTIONALE NUMAR MARE DE PORUMBEI LA ASTFEL DE CONCURSURI, PENTRU CA NICI CHIAR IN BELGIA SAU OLANDA NU SE POT STRANGE ASA MULTI PORUMBEI PE O SUPRAFATA DE 20KM PATRATI.UN ALT MOTIV ESTE ACELA CA EI, PROFESIONISTII, JOACA PE BANI, EI NU O SA TRIMITA LA UN CONCURS DE VITEZA DECAT PE CEI MAI IN FORMA PORUMBEI, EI NU TRIMIT TOT CE AU IN BATATURA.OARE UN FIN OBSERVATOR CA DV. NU STIE ACESTE ASPECTE?
    DV. ATI DAT EXEMPLE DE CONCURSURI NATIONALE (NPO) DE DEMIFOND, CEEA CE ESTE PE LANGA SUBIECTUL NOSTRU- CONCURSURILE DE VITEZA, ASA CUM SPUNETI CHIAR DV.: La viteza, celebritatea unui campion e data de numarul cat mai mare de porumbei al etapei ! Decat sa cresc porumbei vitezisti doar ptr 100 – 300 km, mai bine cresc ogari, pauni, canari, papagali sau ma duc sa dau la peste!
    ACUM VA REPET O INTREBARE LA CARE VAD CA REFUZATI SA RASPUNDETI: UNDE SUNT CEI 10000 DE PORUMBEI INTR-UN CONCURS DE VITEZA? SI VA ROG NU-MI DATI EXEMPLE DE CONCURSURI DE DEMIFOND ASA CUM ATI MAI FACUT-O.
    ACUM AM SA VA MAI RELATEZ NISTE EXEMPLE , PE CARE LE-AU FORMULAT MARI CAMPIONI, NU MARI TEORETICIENI:
    ATUNCI CAND CUMPERI UN PORUMBEL, TREBUIE SA STI MAI MULTE DESPRE UN CONCURS, IN AFARA DE NUMARUL DE PORUMBEI; SI ANUME: IMPOTRIVA CARUI NUME AI CONCURAT, CUM A BATUT VANTUL,CE REZULTATE MAI ARE RESPECTIVUL PORUMBEL,ETC.
    SPRE EXEMPLU, MULTI CUMPARATORI ISTETI AR CUMPARA UN PORUMBEL DE PE LOCUL 10 DACA AR STI CA EL A ZBURAT CU VANT DIN FATA SAU DACA VANTUL A BATUT DIN VEST SPRE EST, EL ZBURAND SPRE VEST. CONFORM TEORIEI DV. , ATI CUMPARA CEL DE PE LOCUL 1 CHIAR DACA AR FI FOST AJUTAT DE VANT CA SA CASTIGE. DE ACEEA CAMPIONII SPUN CA A CUMPARA ESTE O ARTA. NICI CHIAR CHINEZII SAU TAIWANEZII NU MAI CUMPARA LOCUL 1 PANA NU STIU ACESTE AMANUNTE F. IMPORTANTE. DECI TEORIA DV. CA VALOAREA ESTE DATA STRICT DE NUMARUL DE PORUMBEI IN CONCURS ESTE DE DOMENIUL TRECUTULUI. ALTI CAMPIONI SPUN CA EI CAUTA CASTIGATORUL MORAL AL CURSEI. UN ALT ASPECT IMPORTANT ESTE SI NUMARUL DE PORUMBEI PE CARE CRESCATORUL IL ANGAJEAZA LA UN CONCURS,DACA A ANGAJAT 100 DE PORUMBEI DE EXEMPLU SI A CLASAT DOAR 10,CHIAR CASTIGAND LOCUL 1, NU ESTE MAI BUN DECAT ALT CRESCATOR CARE A ANGAJAT 10 PORUMBEI SI A CLASAT 8-9 IN PRIMII 100. EI MAI VOR SA STIE SI CE REZULTATE MAI ARE PORUMBELUL RESPECTIV, CE A MAI CLASAT, DV. IL VRETI DOAR PENTRU CA A CASTIGAT LOCUL 1 DINTR-UN NUMAR MARE DE PORUMBEI.IL CUMPARATI CU BANI MULTI SI ASTEPTATI SA VA DEA PUI BUNI….SI TOT ASTEPTATI. CA PRETUL SA FIE SI MAI PIPERAT, VA FACE SI UN PEDIGREE BETON, REALITATEA FIIND CA ACEL PORUMBEL ERA SCOS DINTR-UN CUPLU LA CARE NU I-A DAT IMPORTANTA…SIGUR STITI DE ASTFEL DE EXEMPLE, NU?
    POATE CA STITI ,POATE CA NU, DAR TOCMAI PORUMBEII ASTIA DE VITEZA, PE CARE DV II DENIGRATI, STAU LA BAZA MULTOR CAMPIONI DE FOND SAU MARE FOND. EXEMPLELE SUNT MULTE SI VA LAS SA LE DESCOPERITI SINGUR, OBSERVAND MARI CAMPIONI. IN SCHIMB PORUMBEI DE MARATON CARE SA CLASEZE LA VITEZA SAU DEMIFOND GREU GASITI. DECI PORUMBELUL ALA PE CARE IL DORITI DV, SA CLASEZE DE LA 100 LA 1000 ESTE UNUL CARE ARE , PE LANGA ALTE CALITATI SI VITEZA.
    NU MAI LANSATI IMPRESII ASUPRA MODULUI MEU DE GANDIRE ATATA TIMP CAT MODUL DV. DE GANDIRE ESTE GRESIT.
    DV. STITI FOARTE BINE PUTEREA EXEMPLULUI, DOVEDITI CA TEORIILE DV SUNT ADEVARTE, APLICAND SFATURILE PROPRII SI DEVENIND UN MARE CAMPION. SAU MACAR PUNETI PE TAPET REZULTATELE DV., EU O SA FIU PRIMUL CARE O SA VA URMEZ EXEMPLUL, PENTRU CA NU-I ASA: CAMPIONII AU INTOTDEAUNA DREPTATE.
    LASATI-MI VA ROG O ADRESA DE MAIL SA VA TRIMIT REZULTATELE MELE DIN ACEST AN, O SA FIE UN PRILEJ DE A STUDIA UN MIC PRACTICIAN, CARE DE MULTE ORI ARE MAI MARE DREPTATE DECAT UN MARE TEORETICIAN . MOTIVUL ESTE F. SIMPLU: PRACTICIANUL ARE REZULTATE. TEORETICIANUL BA.

    CU DEOSEBIT RESPECT, IN PRINCIPAL PENTRU DOMNUL FULGA , DAR SI PENTRU TOTI CITITORII ACESTUI SITE,

    GEORGE, MICUL PRACTICIAN.

  127. Respecte Dle George,

    In masura timpului liber o sa va ofer cele solicitate!

    Am sa va precizez insa ceva ce poate o sa va socheze si mai mult! Nu am studiat si nu voi studia campionii de viteza, nici macar nu am curiozitatea sa le vad porumbeii!

    Nici daca mi-ar oferi gratuit porumbeii lor campioni nu i-as lua ca nu am ce sa fac cu ei! Nu pot aprecia porumbei ce zboara doar 100- 400 km si ies camioni in functie de cum bate vantul !

    Asa cum am spus, decat sa-mi pierd vremea cu astfel de porumbei mai bine ma ocup de orice altceva!

    Si ma vad nevoit sa precizez a 3 a oara, ca nu e vorba de teoriile mele in articol ci de metodele concrete ale campionilor de maraton despre care am publicat in mai multe locuri!

    Cat despre ce doriti sa-mi trimitesti astept aici:

    magazincolumbofil@gmail.com

    http://www.magazincolumbofil.ro

    Imi asum eroarea cu mentionarea campionului de pe loc 2 in loc de cel de pe loc 1. Am aruncat doar o privire sumara pe comentariu si acel nume l am retinut! Repet, nu ma pasioneaza porumbeii lor de viteza, deci nu mi pretindeti sa-i cunosc pe acesti crescatori ca si celebritati fiindca ei sunt si raman inexistenti pentru mine! Nu accesez site-urile lor si nu urmaresc campionii de viteaza!

    Prefer sa-mi pierd putinul timp liber admirand campionii de la maraton Barcelona, Pau, etc.

    Si va rog sa ma intelegeti ca nu e rautate sau rea vointa ci pur si simplu nu sunt atras, nu simt nici o pasiune pentru acesti porumbei de categoria viteza.

    Toata stima pentru ce-i care ii iubesc si se ocupa de ei, dar nu pretindeti si nu asteptati sa va fie admirati porumbeii de toata lumea!

    E o alta lume pentru mine, si nu ma intereseaza!

    Referitor la nr mare de porumbei in concursuri de viteza si nu demifond, pai va aminesc ca se suprapun distantele intre 300 – 400 km le gasiti si la viteza 100- 400km si la demifond 300-600 km. Asa ca in exemplele oferite anterior gasiti concursuri cu nr mare de porumbei ce intra ca distanta si in categoria viteza.

    Evident ca nu ai cum sa aduni numar mare de porumbei la concursuri de 100-200 km , fiind vorba de corectii si de distanta dintre crescatorii, dar pe distante de 300-400 km si la categoria viteaza s-au adunat si se poate aduna numar mare de porumbei daca vrei rezultat spectaculos.

    Va recomand sa cautati cartea MAESTRII VAZDUHULUI, scrisa de Titi Stanciu din Orsova, dar editata si publicata de mine, iar acolo la istoricul porumbeilor Janssen unde sunt prezentati campionii celebrii ridicati cu acesti porumbei gasiti multe dovezi de concursuri de viteza cu un numar impresionant de porumbei participanti.

    Sincer, chiar nu am timp fizic momentan de pierdut cu filozofii si polemici (poate cand vin in Romania continuam dezbaterile ) si nu aveti decat sa practicati ce va place, dar nu asteptati sa fiti admirati sau respectati pe plan international facand concursuri de viteza cu cateva sute de porumbei la etapa!

    Daca aveti insa in cotet un porumbel cu multe clasari la concursuri de maraton cautati-ma sa-l mediatizez rapid si sa va ajut sa vindeti pui din familia lui. Vitezistii de Romania in schimb nu se cauta pe piata internationala, imi pare rau!

    Cu stima deosebita tuturor!

  128. @George ‘micul practician’, cu respect, ma omoara la citit majusculele tale.
    Ti s-a blocat CapsLock-ul sau vre-unul dintre Shift-uri ? E destul de ieftina o tastatura noua :P
    Mai in gluma, mai in serios, desi putin off topic: incearca sa scrii ca si ceilalti.
    Cele bune !

  129. Hmmm… Interesanta fixarea asta pe maraton sau demifond… La oameni cei mai renumiti sunt cei ce “sparg” suta de metri…

  130. LAURENTIU, felicitari din partea mea, pari o persoana ce intelege genetica porumbeilor. Campionul neamt ce a castigat la Barcelona era hibrid, se vedea cu ochiul liber. Daca cumperi puii campionului nu devin campioni pentru ca nu mai au efectul hibrid al tatalui, oricum campioana este metodologia crescatorului. Sunt genetician prin formare, specializat in Reproductie si Biotehnologii la USAB Timisoara si raman uimit cand aud ca din piata se cumparea “pietrari”. Hai sa stabilim adevarul si sa trecem peste problema branconierilor, sa lasam binele si raul deoparte.
    Sunt mai buni porumbeii prinsi decat cei din piata ? Intr-o oarecare masura, cine ii prinde ii tine pe cei care i se par frumosi iar pe cei mai slabi sau ii vinde sau ii da cadou. De ce sunt “pietrari” porumbeii din piata ? Chiar de asta, ca ajung cei mai slabi la vanzare.
    Se vand doar porumbei slabi in piata ? Nu, pentru ca vin si crescatori ce participa la concursuri si vehiculeaza genetic valoros, pe de alta parte sunt persoane ce nu participa la concursuri din convingere, au acasa porumbei valorosi si vand pui la pret mic.
    Porumbeii ce se pierd la zboruri, deci cei prosti, vor da toti pui prosti ? Nu, geneticul se recombina si poate aparea un pui ce seamana cu bunicul bun.
    Pa

  131. Ca la noi la nimeni!!!toata lomea vorbeste in contradictoriu si un incepator nu mai stie ce sa mai faca…sa cumpere porumbei de top 10 sau ceva mai slab?eu sunt destul de tanar si cat am fost mic mai mereu eram pacalit si acum acei porumbari”onesti” din Braila tot incearca sa ia pielea de pe incepatori.Cel putin in orasul asta numai samsari sunt.(parerea mea si a multora).Dl Fulga are perfecta dreptate dar majoritatea romanilor nu prea au bani pt asa ceva.
    Mult Respect

  132. daca ai 3 perechi de porumbei cu norma in 2-3 ani …si scoti pui din ei si sti sa ii lucrezi in sange intre ei scoti cv bun si de calitate si in urmatorul an combini din aia cu norma cu porumbei de la natural sa schimbi sangele umpic in ei…imposibil sa nu ai pasari bune. parerea mea

  133. Salut Laurentiu,spunemi te rog printre columbofilii cu 300-500 de porumbei te numeri si tu?de politica suntem buni toti

  134. Sfatul meu pentru incepatori este sa se axeze pe o categorie de zbor in primul rand , de exemplu demifond si fond. Apoi sa caute prin cunostiinte, columbofili din judet care sunt recunoscute ca persoane oneste si au rezultate bune ani de ani. Apoi cumparati 2 perechi de pui cel putin de la fiecare. Daca gasiti mai multi columbofili luati cate o pereche. Oricum sa luati cel putin 10 pui. Apoi nu ii zburati ca pui , iar ca tineret zburati-i maxim viteza sa se obisnuiasca cu concursurile. In acest timp scoateti pui din ei , dar nu foarte multi , maxim 20 de pui la un lot de 10 porumbei . de preferat imperecheati porumbei primavara cu o femela si vara cu alta ca in toamna sa scoateti pui cu o femela diferita. Apoi la varsta de 2 ani zburati porumbei fara ai forta prea tare in acelasi timp cu puii lor , dar acestia din urma nu ii zburati la fel ca pe parinti. Si din momentul asta puteti zbura si efectua selectia lor. Acest sfat vine tot din partea unui incepator si are caracter general. Depinde de la cine luati pui si ce fel de porumbei au columbofili respectivi. Sunt columbofili care au porumbei rezistenti si zboara porumbei la 1 an maraton si sunt columbofili care la aceeasi varsta zboara maxim 400-500 km. Am uitat sa mentionez la primul pas sa va documentati serios , pentru a nu face experimente pe porumbei ( eu am tinut porumbeii 2-3 sapt pe rapita , inclusiv pui). Gasiti columbofili care nu va cer mult pe porumbei si vor sa va ajute. Conteaza in acelasi timp sa aiba si porumbei buni. Eu am luat cu 60 ron perechea de pui tardivi de la un tandem cunoscut din Olt. feriti-va sa dati foarte multi bani pe porumbei la ineceput( dupa un timp veti vedea lucrurile poate diferit si sunt anumiti ,,campioni,, care traiesc doar din reclama si vor sa scoata bani di porumbei . Sper ca va ajuta aceste sfaturi.

  135. am fost neclar cand am spus ca sunt columbofili care au porumbei rezistenti si zboara la 1 an maraton si altii zboara la aceeasi varsta pana la 400-500 km dar au viteza , in sensul ca sunt rapizi nu in sensul categorie Viteza . O mare atentie acordati-o intretinerii porumbeilor. Un porumbel campion nu mai este campion daca nu este bine ingrijit. Atentie la boli si prevenirea lor, atentie la alimentatie atentie la planul de zbor . Puteti forta porumbeii ca pui si tineret si obtine rezultate bune dar il puteti da peste cap si in anii urmatori sa nu mai faceti nimic cu ei. Eu as prefera sa ii iau usor pt ca in opinia mea porumbelul in general atinge potentialul maxim ivepand cu varsta de 2 ani. Mult succes!

  136. asai bogdane decat o suta prosti mai degraba 10 si buni

  137. Chestie e ca eu cresc porumbei din placere, dar nu porumbei de agrement, ci voiajori si gutani si ceva incrucisari intre rase, imi place ca fac ture in jurul casei si cred ca daca ii zbor si ii antrenezi pot deveni la fel de performanti ca si voiajori de concurs.Nu le pun inele pentru ca braconieri vad ca are inel si cred ca e valoros si s-ar putea sa il prinda.

  138. Am 15 ani am porumbei voiajori de cand ma stiu nu INTELEG diferenta dintre un porumbel care are parintii buni dar el varza si un porumbel voiajor care este unul simplu adica fara pedigree si alte prostii.Eu imi antrenez porumbei la distante nu prea mari si o data fratele a plecat la munca in Germania si ia-m dat cel mai urat porumbel mascul ca sa il duca cu el si nici o speranta cat de mica nu mai aveam ca o sa se reintoarca dar la 3 zile dupa ce a fost eliberat sa intors acasa si in acea zii femela acelui mascul a avut un ou. nu cred ca un porumbel cu cei mai buni parinti antrenat la distanta la care a fost antrenat acel porumbel de maxim 150 de km nu sar mai fii reintors de la acea distanta de 1000 de km asa ca nu vad diferenta

  139. vedeti sa nu luati plasa.. cand achizitionati de la marii campioni…puii din campioni , sau colateralii sunt foarte greu de obtinut … si scumpi..!!! si cand te gandesti ca totul se bazeaza pe incredere …!!!!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *