Autor: Mihai Popovici

Am citit, am vazut, mi s-a spus cum sa hranesc porumbeii. Am retinut de la fiecare cate ceva esential sau un mic amanunt pana mi-am format propria metoda de hranire . Eu o consider simpla . Amestec , in medie , 2-6 feluri de cereale . Dar porumbelul nu va manca NICIODATA toate boabele in ziua respectiva sau in urmatoarele doua zile.

Va alege ce-i place . Restul de boabe vor ramane in asteptare . Crescatorul nehotarat nu are rabdare sa vada mancatoarea goala si ..mai adauga. Porumbelul iarasi mananca ce-i place si situatia se repeta . Am multi prieteni si cunoscuti , crescatori de porumbei sau de gaini , care afirma ca : ai mei nu mananca secara , orez , orzoaica , mei , etc.. Ai mei mananca ! De ce sa nu manance daca nu le dau altceva doar cand vad mancatoarea goala.

Convingerea mea este ca porumbelul trebuie sa vina la mancare agresiv , nu sa faca mofturi. Cand te vede in voliera stie ca va primi mancare . Daca aceasta nu este pe placul lui , este o alta poveste ( a lor ). Aceasta metoda nu trebuie generalizata in decursul unui an. Se face rabat inainte de ouat si in timpul hranirii puilor . Eu tin separat perechile care se vor oua si apoi vor hrani puii de porumbeii desperechiati , intarcati etc. La incetarea sezonului de ouat si incheierea ciclului de hranire a ultimilor pui , porumbeii mei se amesteca pana in sezonul urmator . Cei care hranesc puii , primesc mancare amestecata formata din 2-3 cereale astazi si maine celelalte 2-3 cereale . In 2-3 zile au mancat toate cele 4-6 feluri de graunte .

Daca o pereche are pui cu probleme atunci suplimentez cantitatea de proteine vegetale ( mazare , floarea soarelui , rapita , mei , in ,etc ). Oricat de satul ar fi un porumbel , atunci cand ii dai oleaginoase se avanta lacom la mancare . In crescatorie se gaseste in permanenta nisip cernut , pentru a ramane de marimea rapitei sau canepii.

Nisipul nu trebuie sa faca praf atunci cand il manevrezi. Dintr-o rapa aduc bulgari de pamant galben. Blocuri de sare cumpar din piata de cereale. Acestea sunt in permanenta in voliera . Le ciugulesc pana raman urme de parca ar fi mancte de viermi . Sarea este mancata cu mai mare placere daca este udata . Si nu uitam ca elemental SODIU ( NATRIU ) este indinspensabil vietii . El este un metal foarte raspandit in natura dar numai sub forma de combinatii . Se gaseste in lapte , carne , oua , cereale , vegetale etc . Forma cea mai uzuala este clorura de sodiu sau sarea de bucatarie .

Pamantul galben contine o cantitate mare de metale ( tot sub forma de saruri ) strict necesare unei pasari care nu se hraneste libera in natura ci in spatii inchise . Omul gaseste in alimentatie substantele care se afla in sare si in pamantul galben . Sarea contine aproximativ 70 de elemente cunoscute pana in prezent . Sa nu uitam de plantele verzi ca salata , spanacul frunze de telina , de sfecla rosie si de varza. Exista prostul obicei ca cei mai multi crescatori de porumbei si de gaini sa le arunce la intamplare aceste verdeturi , verdeturi care , in final , sunt consummate doar 1-2 % . Eu ma folosesc de un sac de cartofi in care am facut gauri ceva mai mari ( 2 x 2 cm ) si , umplut dar NU INDESAT cu frunze de verdeturi il agat de un cui intr-un perete al volierei la inaltimea pasarii. Ciugulind , nu va scoate frunza intreaga care va fi apoi calcata , gainatata si abandonata . Acelas sac il folosesc si umplut cu paie pentru cuibare . Porumbelul va scoate pe rind cite un pai daca sacul nu este indesat .

Din literature americana am gasit informatia despre otetul de mere folosit la pasari , animale mici si mari . Dupa o scurta adaptare otetul devine indispensabil in alimentatia porumbeilor . Eu pun o lingura de otet de mere la 5 litri de apa . In acest fel a scazut mortalitatea porumbeilor cu 60 – 70% ( nu stiu cum am ajuns la aceste procente ! )

Despre otetul de mere , cu alta ocazie !

Servus !