Autor: Alin Stanescu

Primul lucru de baza este construirea unui porumbar (cotet) care sa aiba o buna aerisire, o buna orientare la soare, sa nu pastreze umiditatea si daca se poate cu gratare pe jos. Trebuie sa aiba 4 compartimente :
1. de matca
2. pentru zburatori – doua compartimente ( masculi + femele )
3. pentru pui

Alegerea categoriei de zbor la care vrem sa participam : viteza-demifond , fond-mare fond?sau ambele. Urmarirea si alegerea unor crescatorii (nu mai mult de 4) care sa fie an de an in top. A se cumpara 3-4 perechi din cei mai buni (dupa aspectele corporale si oculare prezentate de mine, mai inainte), iar aceste perechi sa fie rude intre ele (deci sa fie o familie care zboara si reproduce anual valori – intr-un cuvant propietarul sa practice consangvinizarea). Se va cauta mentinerea fiecarei linii (familie) si cautarea imbunatatirii prin incrucisari.

Este foarte important ca valoarea porumbeilor cumparati sa nu o coboram (sau pierdem). Aceasta se poate mentine doar prin consangvinizare. Majoritatea imperecherilor vor fi veri intre ei si apoi bunic – nepoata; bunica – nepot. Incrucisarea se face doar de tipul “intra-iese”. Incrucisarea creaza valori ?eterne? doar combinand doua linii consangvine? in rest totul se rezuma la ?stele cazatoare?.

Dupa detinerea si imperecherea exemplarelor dorite ?.se trece la treaba. Toti produsii inca de pui vor fi selectionati pe baza a 3 antrenamente?100 – 200 – 300 km. Prin aceasta se urmareste ca in crescatorie sa ramana doar exemplarele care AU DIN NASTERE: rezistenta, o buna orientare, capacitate de lupta si dorinta de a veni acasa. Se va observa ca din anumite perechi se vor pierde majoritatea, iar din altele vor ramane majoritatea? daca cineva zice ca prin acest sistem vom pierde o parte din porumbeii buni?eu va spun ca NU ? acestia pot parea buni in ochii nostri si pe hartie? dar NICIODATA la zbor ?practic acest sistem de 10 ani ? poate ca o parte din ce se pierde ar fi putut sa fie buni ?dar pe noi nu trebuie sa ne intereseze decat exemplarele extra?.iar smantana si untul nu iese decat cu multa bataie.

Produsii ramasi la un an de zile se vor zbura pana la 700-800 km. Asta pentru cei de fond si mare fond. Cu acest sistem vom observa repede care sunt perechile cele mai puternice? vom elimina din pierderile zborurilor de la club ?vom sti pe ce perechi sa contam in viitor si ce trebuie sa eliminam sau sa schimbam.

Acest sistem sa va aplica la toti produsii din perechile noi. Din cele verificate dupa acest sistem se poate aplica si un regim mai bland.

Puii cand vor incepe cele 3 antrenamente ? trebuie sa aiba schimbate cel putin 6 remige. Este bine ca in primul an de viata sa nu zburati puii cu asociatia (clubul) pentru a se evita aducerea bolilor in crescatorie? puii sunt foarte predispusi la boli? cand devin adulti acest lucru se schimba VITAL? a se vaccina puii imediat ce implinesc 6 saptamani – de paramixoviroza? orice amanare poate costa sanatatea lotului?.vaccinul sa fie de calitate, pentru a nu se repeta.

DACA REZULTATELE acestui sistem sunt catastrofice ?trebuiesc schimbati porumbeii?.rezultat bun se considera ramanerea a cel putin 50 % din efectiv… NU se vor elimina porumbeii care vin mai tarziu…chiar la 3-4 zile.

Lotul nostru trebuie sa fie compus ( format ) in “echipa”…de porumbei rapizi – pentru vreme buna si de porumbei lenti – pentru zboruri grele ?.numele nostru TREBUIE sa fie in fruntea clasamentului la toate concursurile?

SUCCES TUTUROR