Cum se fac concursurile cu porumbei voiajori?

Autori: Adrian Filipache & Andrei Dejan

Citind foarte multa literatura columbofila am facut o constatare interesanta: nu am gasit in nici o publicatie romaneasca, o descriere a sportului cu porumbei calatori, toti autorii adresandu-se direct celor implicati deja in acest hobby. In speranta ca nu-i plictisim pe veterani, incercam sa sintetizam in acest articol o descriere a sportului columbofil. Aceasta vine si in urma constatarii ca majoritatea celor ce nu sunt columbofili nu au nici cea mai vaga idee despre ce inseamna concursurile cu porumbei voiajori si care este diferenta dintre porumbeii voiajori si porumbeii comuni din parcuri si piete, gugustiuci, etc.

Porumbelul voiajor(calator, postas) este dotat cu un extraordinar simt de orientare fiind capabil sa se intoarca acasa de la distante de peste 1500km. Cercetatorii spun ca porumbeii voiajori se ghideaza in drumul lor catre casa dupa campul electromagnetic al pamantului sau dupa soare.

Porumbelul voiajor, lansat departe de casa, este intotdeauna manat de instinct sa revina la cuibul sau – omul a speculat acest comportament, si astfel au aparut concursurile cu porumbei voiajori. Cele mai bune rase de porumbei voiajori s-au format si s-au definitivat in Belgia, “tara columbofiliei”, unde exista si in prezent cel mai mare numar de columbofili.

Porumbeii voiajori au o memorie foarte buna, fiind multe cazuri in care spre exemplu, un porumbel cumparat dintr-o tara si tinut inchis ani de zile in alta, la sute de kilometri departare la noul proprietar, a scapat si s-a intors la locul unde s-a nascut.

De aceea, cine doreste sa inceapa sa concureze cu porumbeii, trebuie sa achizitioneze pui sau si mai bine, porumbei maturi cu origini si rezultate bune, din care se se reproduca loturi de pui. Puii care au invatat sa zboare in jurul unei crescatorii, se vor intoarce acolo toata viata. Sigur ca sunt si exceptii, totul tine de inteligenta pasarii, si de dragostea sa de casa. Foarte multi porumbei voiajori prefera sa rabde de foame decat sa intre in crescatorii straine. Acestia sunt cei mai buni. Se mai intampla si accidente sau porumbeii pur si simplu nu au origine buna de mari cursieri, si atunci vor intra in crescatoriile straine. Unii raman definitiv, se “pripasesc”, iar altii isi recapata fortele dupa care continua drumul spre casa. Un fenomen detestat de toti columbofilii cinstiti este braconajul – prin braconaj columbofil se intelege tinerea in captivitate a unui porumbel ce nu iti apartine. Se spera ca in curand sa apara legi care sa stopeze acest fenomen. Exista si o lozinca celebra: “Lasati porumbeii sa zboare!”.

porumbel voiajor
Porumbel voiajor

Voiajorii pot fi deosebiti de ceilalti porumbei comuni, prin marimea corporala si alura “de atlet”, si prin faptul ca au pe picior un inel cu un numar de identificare. Acel numar este similar codului nostru personal(CNP-ul). Astfel, nu exista nicaieri in lume 2 (doi) porumbei cu acelasi numar. Codul de identificare al tarii noastre este RO. Fiecare tara din lume are alt indicativ. Puteti intalni si porumbei care pe langa inelul despre care va vorbeam sa mai prezinte si un inel de proprietate sau cu alte insemne.

inele porumbei

Noi columbofilii putem fi numiti: parinti, antrenori, manageri, doctori, si ingrijitori de porumbei. In prezent in Romania exista asociatii nationale care organizeaza concursuri cu voiajori. Aceste asociatii acopera din punct de vedere organizatoric toata tara existand cluburi atat in orasele resedinta de judet cat si in multe comune.

Pentru a putea participa la concursuri crescatorul trebuie sa detina o crescatorie amenajata special pentru porumbei, porumbei cu inele omologate, in perfecta stare de sanatate cu certificat sanitar-veterinar semnat de catre medicul veterinar si sa dispuna de un dispozitiv de cronometrare si constatare a sosirii porumbeilor.

Poate va intrebati in ce constau concursurile cu porumbei voiajori!

Fiecare columbofil are in ingrijire o echipa de porumbei voiajori cu care va concura. Columbofilul se prezinta la clubul local cu porumbeii. De regula intalnirile au loc in fiecare weekend, depinzand de categoriile de concurs la care columbofilul doreste sa participe. Voiajorii care vor participa la respectiva etapa de concurs sunt inregistrati pe fisele de concurs. Ei sunt identificabili dupa inelul pe care obligatoriu il poarta toata viata lor si care este unic dupa cum am spus. Peste inel se introduce un manson de plastic (clema). In cazul in care crescatorul dispune de constatator electronic, nu se pune clema, ci pe piciorul celalalt al porumbelului se introduce un CIP electronic sigilat. Pe mansonul de plastic sunt trecute numere de inregistrare, de asemenea CIP-ul electronic este unic. Dupa aceaste proceduri porumbeii sunt urcati in masina speciala de transport care ii duce in localitatea de unde vor fi eliberati.
Click aici pentru a vedea fotografii de la o imbarcare pentru concurs.

concurs porumbei voiajori
Lansare de porumbei voiajori

In ziua concursului, daca vremea este favorabila(nu sunt ploi torentiale sau vant puternic), porumbeii sunt lansati din masina de catre delegatii lansatori iar columbofilii ii asteapta acasa. Inchipuiti-va o lansare unde cerul “se intuneca” cu mii de porumbei.

lansare21.jpg

Dupa ce sunt lansati, ei dau niste ture de orientare si apoi in functie de pregatire si aptitudini, pornesc spre casele lor, in grupuri mari care se micsoreaza pe parcurs, in fruntea plutonului ramanand porumbeii cei mai buni. Fiind pasari gregare, de stol, sunt tentati sa zboare impreuna dar cand sunt lansati porumbei din mai multe orase de exemplu, vor trebui sa se desparta, si aici intervine curajul si inteligenta lor. Cand un porumbel ajunge acasa, columbofilul ii ia clema de concurs de pe picior, dupa care o introduce intr-un ceas sigilat care va marca pe o banda timpul exact la care a sosit porumbelul. Evident ca porumbeii trebuie sa fie bine educati si sa intre imediat, altfel degeaba ajung acasa intr-un timp bun daca nu intra sa poata fi inregistrati.

Exista si sisteme electronice de inregistrare a porumbeilor, care au multe avantaje. Porumbelul nu mai trebuie prins, sistemul il inregistreaza automat cand intra in crescatorie, pe baza cipului de la picior. Inainte de concursurile propriuzise, porumbeii sunt lansati si in cateva zboruri de antrenament, pe distante mai mici. Concursurile se desfasoara pe distante mici, medii si mari, de la 100 la peste 1500 km(aceste maratoane aeriene au evident, lansari din strainatate, si la ele participa crescatorii dintr-o zona foarte intinsa din tara).

Toti columbofili care participa la concursuri cu porumbei voiajori dispun de un dispozitiv de constatare a sosirii porumbeilor, de asemenea distantele, dintre localitatile de lansare a porumbeilor si crescatoria fiecarui crescator, sunt masurate in linie dreapta folosindu-se coordonatele GPS. Cu ajutorul unei formule matematice care ia in calcul atat distanta dintre localitatea de lansare si cea de sosire, viteza cu care porumbelul a parcurs distanta si locul rezultat in clasament nici unul dintre concurenti teoretic nu trebuie sa fie dezavantajat, si se creaza un clasament comun. Pentru a fi validat castigator, un porumbel trebuie ca in urma calculului pe baza formulei sa fie sosit in primii 20% din totalitatea porumbeilor participanti la etapa respectiva.

Studiem un porumbel voiajor pe toate partile, cam la fel cum se studiaza caracteristicile unui autoturism, ale unui calculator sau ale unui telefon mobil. La un porumbel de calitate penele aripii arata intr-un anume fel, musculatura are o anumita forma si consistenta, greutatea pasarii trebuie sa fie intre niste limite, ochii dau si ei anumite indicii despre vitalitatea porumbelului. Porumbeii de calitate selectionati special pentru maratoane, pot parcurge peste 800km intr-o zi, zburand de dimineata pana seara, unii chiar si pe intuneric.

Etapele de concurs se desfasoara de primavara pana toamna. In fiecare weekend, mii de porumbei voiajori brazdeaza spatiul aerian al Romaniei, concurand pentru victorie. Columbofilii ii asteapta acasa cu sufletul la gura si ochii pe cer. Sportul columbofil este poate, singurul sport care reuneste TOATE categoriile sociale si de varsta.

columbofili

columbofili 2

columbofili 3

La finalul sezonului competitional se realizeaza pe baza rezultatelor obtinute de porumbei doua clasamente: clasamentul porumbeilor si cel al crescatorilor.

Ambele clasamente sunt realizate pentru urmatoarele categorii de distanta:


Categoria I VITEZA
desemneaza categoria de distanta cuprinsa intre 100-350 km. Un porumbel trebuie sa claseze 5 etape pe aceasta distanta pentru a se putea spune ca a realizat NORMA. Aceste 5 etape trebuie sa insumeze distanta de minim 750 km parcursi intr-un sezon competitional. In 2 ani competitionali consecutivi se poate realiza categoria VITEZA PALMARES care inseamna punctajul realizat de un porumbel in 10 etape si minim 1500 km clasati.

Categoria II DEMIFOND corespunde categoriei de distanta 300-600 km. Un porumbel realizeaza norma numai daca obtine punctaj in 4 etape cu parcurgerea a minim 1400 km intr-un an. Pentru DEMIFOND PALMARES sunt necesare 8 etape si minim 2800 km.

Categoria III FOND desemneaza distante de peste 500 km. Un porumbel trebuie sa obtina punctaj in 3 etape, distanta totala parcursa trebuie sa fie de minim 1650 km intr-un an. Pentru FOND PALMARES sunt necesare 6 etape si minim 3300 km.

Pentru categoria IV GENERAL este necesar ca un porumbel sa realizeze punctaj in 5 etape cu parcurgerea a minim 1500 km astfel:
1 etapa la categoria viteza;
2 etape la categoria demifond;
2 etape la categoria fond.

Pentru palmares, porumbelul trebuie sa claseze 11 etape cu parcurgerea a minim 3000 km astfel:
3-5 etape la categoria viteza;
2-6 etape la categoria demifond
1-3 etape cu distanta peste 500 km

Toamna, dupa incetarea concursurilor cu porumbeii maturi, incep concursurile de tineret, unde concureaza numai tinerii porumbei nascuti in primavara anului curent. Aceste concursuri sunt organizate pe distante mai mici si au si un rol educativ pentru viata de sportiv de mai tarziu.

Poate parea incredibil, dar puii de porumbel nascuti cu doar cateva luni in urma pot parcurge fara probleme sute de kilometri in zbor. Vorbim aici, desigur, de porumbeii din familii de buni zburatori, selectionati ani de zile pe un singur criteriu, acela fiind performanta in concursuri. Exista si voiajori fara performante deosebite, dar ei sunt cei ce ingroasa randurile porumbeilor ce ajung acasa dupa ce adevaratii zburatori au incheiat de mult cursa, sau nu mai ajung deloc. De aceea si preturile porumbeilor variaza mult, pornind de la 1-200 de RON si ajungand pana la sute sau chiar mii de EUR.

Nu inseamna neaparat ca porumbeii ieftini sunt prosti, ei pot fi obtinuti de la columbofilii ce vor sa ajute pe cineva aflat la inceput de drum. La fel, nu inseamna ca porumbeii foarte scumpi isi merita banii. De exemplu, doi porumbei care au avut rezultate foarte bune in concursuri, nu vor avea neaparat numai urmasi la fel de buni, la fel cum doi porumbei medii pot da nastere unui porumbel mult superior parintilor. Daca porumbeii foarte buni(si scumpi) ar fi avut numai pui la fel ca ei, concursurile ar fi fost de mult dominate de cei ce dispun de multi bani, insa nu se intampla asa. Este vorba si de noroc, si de “simt columbofil”, de experienta si de legile geneticii care insa nu fac obiectul acestui articol.

Subtilitati ale sportului columbofil puteti invata rasfoind site-ul porumbei.ro, sectiunea “porumbei voiajori”. Si in strainatate sunt o multime de site-uri despre Racing pigeons.

Am realizat si un scurt metraj care incearca sa sintetizeze adrenalina si fascinatia concursurilor cu porumbei voiajori:

Cam aceasta este pe scurt, pasiunea noastra, a columbofililor. Va asteptam alaturi de noi. Spor la zbor!

175 comentarii la “Cum se fac concursurile cu porumbei voiajori?”

  1. Interesant articol! In orientare si revenirea la cuib are o pondere mai mare (printre multe altele) genetica sau antrenamentele? sau facut cumva experimente cu porumbei comuni? sunt ei capabili sa se intoarca de la distante mari, pe baza celui de-al “saselea simt” sau sunt prea comozi, (+potential fizic mai redus) si se opresc prin piete sau… balcoane? dar porumbeii de agrement cum stau la acest capitol?

  2. Conteaza si antrenamentele cat si calitatea materialului genetic.
    Porumbeii comuni revin si ei dar destul de slabut…nu cred ca dupa 200km mai sunt in stare, desi am mai auzit povesti. In copilarie am avut hibrizi de voiajor+porumbel comun(porumbelului comun i se spune “gutzan”) care au traversat Carpatii.

    Porumbeii de agrement sunt relativ apropiati de cei comuni ca simt de orientare, au fost selectati pe alte criterii de-a lungul timpului: frumusete, zbor cu tumbe sau de durata mare la inaltimi de “disparitie”, etc.

  3. Tot cea ce ai spus este adevarat articolul tau poate invata multi incepatori sa fie columbofili adevarati dela inceputul carierei sa nu tina in Crescatoria lor niciodata un porumbel pripasit ca nu va face niciodata nimic cu el si se va dezamagi tot timpul ca nu stie nimic de originea acelui porumbel eu multumesc tuturor columbofililor ce se ocupa de acesta sport si posteaza cit mai multe articole despre porumbei si sportulo columbofil eu iti doresc multa sanatate si sper sa tise implineasca toate dorintele Valentin Rm Valcea

  4. foarte interesant articolul.de ce nu sunt mai multe de acest gen,doar este un site columbofil,destitat atat cunoscatorilor “care se plictisesc” de astfel de articole,cat si incepatorilor care sorb cuvant cu cuvant acest gen de articole.ganditi-va si la ei…….

  5. da, frumos articol!
    as avea totusi o ..remarca mai critica asa..
    s-a strecurat o mica greseala (dupa parerea mea)…la categoria general e vb e 2 viteze, 2 demifonduri si 1 fond + 1 rezerva si nu de 1 viteza, 2 demifonduri si 2 fonduri
    cel putin asa stiu eu…

    aaaa…si pt amicu’ care zicea ca nu se pot clasa 11 concursuri intr-un an….esti in necunostinta de cauza….sunt pasari care claseaza si mai multe , la toate categoriile!
    personal am avut pasari cu 8-9 clasari (destul de bune) da’, in clubul meu…sunt cativa columbofili care au in fiecare an peste 10 clasari cu 1-3 pasari
    va salut, cu respect!

  6. In anul 2005 am facut 9 clasari cu porumbelul 323009/02 femela, cred ca daca mai erau etape mai prindeam 1 sau 2, A facut norma la viteza si demifond, este drept ca punctajele au fost mai mari dar de ce nu face fiecare porumbel norma?

  7. In campionatul Federatiei Crescatorilor de Porumbei din Romania ( fosta UFCR) de fapt singurul CAMPIONAT NATIONAL DIN ROMANIA, pt ca aici joaca toata Romania, pt categoria general An este nevoie de 6 clasari in urmatoarele conditii > 1-3 etape viteza, 1-3 etape demifond si 1-3 etape fond sau maraton, obligatoriu una din fiecare. Va dosresc mult succes la aceasta categorie dar si la celelalte

  8. Foarte educativ acest articol pentru ?ncep?tori.
    A?tept?m ?i alte articole interesante.

  9. felicitari pt autorii acestui articol,numai sanatate si multa bucurie,ar fi bine ca astfel de articole sa apara mai des pe acest site.cu respect.

  10. foarte frumos astept mai multe ca acesta pt unii este foarte important inca o data felicitari

  11. si eu sunt un incepator si din acest articol am invatzat multe lucruri pe care nici nu le stiam..va multumesc porumbei.ro;)sunteti cei mai tari..

  12. Locuiesc intro localitate in judetul bihor ..Suncuius..este o zona turistica inconjurata de munti ..aici sunt multi porumbei pripasiti..
    zona este mica..in fiecare duminica vad cate 4..5 porumbei pe blocuri…toti cu cleme de concurs

  13. am si eu porumbei …. nu multi(20) cum pot sa ma inscriu si eu sa fiu columbofil ?unde ?

  14. Vorbeste cu alt columbofil din oras, care este membru, sa te duca la clubul local.

  15. e super tot ce spuneti dar dati si ceva indicatii cu modul de crestere si intretinere a acestor minunate vietati
    cum se hranesc?
    cu ce se hranesc?
    cum se intretin ,vitaminele care sunt indicate ,etc
    cu multa stima
    gaby

  16. foarte foarte interesant
    mi-a plcut mult
    succes la toti columbofilii

  17. Foarte interesant articolul.Numai braconierii astia ne strica toate planurile.Bine ar fi sa se faca legi contra braconajului.

  18. Felicit si multumesc in acelasi timp tuturor celor care au participat la acest documentar,fiind un incepator mi-a fost de mare ajutor. Va multumesc inca odata!

  19. Foarte interesant acest articol pentru cei care sunt la inceput de drum.Tinetio tot asa si pote se mai schimba ceva in bine si in mentalitatea unora care nu inteleg ca acesta este un sport pt. toate virstele .Va salut si va doresc numai bine.

  20. Buna idee !!! Deoarece toti imi pun intrebari despre porumbei,hranire,crestere,zbor,etc.!! Acum ma bucur ca exista o rubrica pe site unde oricine poate afla in cateva minute ce este acest sport si cu ce se mananca ! Domnule Andrei faceti o treaba extraordinar de buna pentru acest sport ! nota 11 !!!

  21. Si eu am avut porumbei acum nu mai am: din pacate nu sunt in romania dar cand ma voi intoarce o sa revin la acest sport( de care multi nu cred k mai pot scapa) am suferit mult cand am vazut k nu eram instare sa tin pasul cu prieteni mei care aveau (bani) si puteau sa achizitioneze porumbei mai buni decat ai mei.Dar era frumos sa vezi cand i-ti vine porumbel-ul acasa chiar dak venea intr-un timp mai (slab)eu locuiesc intr-o zona cu multe paduri si cel mai rau ma durea sa vad cum porumbelul meu venea de la sute de km si de multe ori erau prinsi de (SOIM) uneori i-mi venea sa plang.Munceam din greu sa cresc un porumbel(uneori parinti mei nu erau de acord) si cand ma bucuram si eu ca vin de la concurs venea (un TICALOS de SOIM) si-i prindea.Uneori nu mai puteam nici sa-i scot la zborul lor care erau obisnuiti sa-l fak in fiecare dimineata. DE atunci am inceput sa urasc pasarile (rapitoare) foarte mult: iubesk porumbei foarte mult.SI AM UN SMS PT CEI CARE PRIND PORUMBEI(asa zisi braconier) …..nu mai tine-ti bietele pasari inchise…..sunte-tii niste animale….voi nu va numiti oameniii…..am un sfat pentru ce-i care l-e plac porumbei::. aveti grija de ei nu-i chinuiti si ajuta-ti cand au probleme OK PAAPP sper k nu am deranjat cu acest sms……cine vrea sa vb cu mine ID meu este (ionut_raul_7) va astept. poate chiar cu sfaturiii

  22. Pt Ionut
    Sa stii k ai dreptate atunci cand spui k uneori parintii nu sunt de acord cu noi.sa stii k si ai mei sunt la fel.Ai mare dreptate cand spui k nu poti tine pasul ku cei care au bani.Asta mi se intampla si mie si deseori imi vine sa dau cu capul d pereti cand stiu k de abia au inceput d 1 an si deja zboara porumbei,avand bricon,si c ma oftik cel mai tare,dupa ce porumbeii abia au ajuns de cateva ore de la concurs(1,2 ore)ii scoate la tura la35-40 de grade.Dupa ce ca au avut porumbei cu rezultate din lotul tau se lauda k sunt pui din porumbeii lor.nu renunta la sportul asta!!!

  23. .::: VREU SA STIU SI EU DCA SE MAI POT FACE INSCRIERI LA ASOCIATILE DIN BUCURESTI SI LA CE SEDI .sUNT UN PUST DE 17 ANI AM CRESCUT IN PORUMBEI DE MIC COPIL .

  24. salut
    numele meu este gelu ,am 22 de ani si sunt din marasesti jud vrancea,as vrea sa stiu si eu ce trebuie sa fac pt a ma inscrie la o asociatie columbofila.mentionez ca porumbeii ii am la tara in jud braila.

  25. foarte interesant! chiar cautam asa ceva!
    de anu asta vreau sa ma apuc de voiajori, deocamdata am sase dar neinelati, sunt din cei vechi care i am avut pt ca m am lasat de sportu asta de vreo sase ani find plecat la facultate
    m ar interesa niste voiajori standard albastri ca am pierdut rasa sunt din orsova jud mehedinti

  26. ady, punctele de penalizare, sunt punctele ce clasifica porumbeii. cu cat porumbelul va avea un loc in clasament mai spre sfarsit, cu atat punctajul de penalizare va fi mai mare. acest punctaj se calculeaza dupa urmatoarea formula: punctajul penalizare ( P ) este egal cu locul in clasament ( LC ) x 1000 / numarul de porumbei lansati ( 5000 ). 1000, este un numar ce ajuta la simplificarea zecimalelor ( reduce de regula la 2 zecimale ) iar 5000, s-a stabilit a fi numarul ideal de porumbei lansati pentru ca porumbelul de pe primul loc sa obtina punctajul penalizare de 0,2. Hai sa luam un exemplu real: locul in clasament ( 16 ) x 1000 / nr. de porumbei lansati ( 3268 ) = 4,89. Concret, 16 x 1000 / 3268 = 4,89. Acesta este punctajul penalizare al porumbelului sosit in clasament pe locul 16. Din cate am inteles, se doreste a se modifica formula de calcul, astfel incat nr. de porumbei lansati ( in formula ) sa nu mai fie 5000, ci 10.000. In felul asta, porumbelul de pe locul 1 va avea 0.1 puncte penalizare

  27. Foarte tare articolul intradevar merita educativ pt cei incepatori . si in legatura cu braconazul intrun fel ii bun dar nu tot timpul . el te mai scapa de rebuturi . de exemplu la mine vine un porumbel nu ? si il las liber si daca nu vrea sa plece ? ce sa fac cu el ? dar in alte cazuri poate porumbelul tau doar avea nevoie de mancare si sasi continue drumul , dar daca nimereste la cineva care il tine inchis ala chiar ii ghinion ! multi is care fac asa !!!!! si nu avem nevoie de dinaia !!!!!!

  28. am avut si eu porumbei voiajori, am participat la concursuri, este un sport f.f.f. frumos, nimc nu se compara cu zenzatia pe care o ai atunci cand stai cu sufletul la gura privind cerul sa vezi daca incep sa vina porumbeii si deodata, din inaltul cerului vezi cum se lasa un porumbel ca o sageata pe trapa volierei. Este ceva super. Dar ca orice sport trebuie sa muncesti foarte mult, sa le asiguri hrana necesara care nu consta numai in graunte, (vitamine, vaccinuri…), antrenamente, si in primul rand o matca de campioni, sau rase (linii) consacrate ca Bricu, Yansen etc. dar una peste alta se merita.

  29. Am si eu cateva intrebari. cum iti dai seama daca porumbeii sunt destepti sau nu daca nu ai zburat niciodata cu ei dar nici nu vreau sa ii duc sa ii pierd.? trebuie sa le lasi numai cite un ou la clocit ce se intampla daca nu afecteaza cu ceva puii sau pe batrani? Porumbeii imi plac ff mult si cresc dar nu merg la zboruri pt ca nu am bani.

  30. Nu poti sa iti dai seama daca nu ii duci nici macar tu la niste drumuri.
    De ce sa nu lasi 2 oua? Daca nu ii duci la concursuri nu sunt obositi, pot creste 2 pui.

  31. multumesc pt raspuns porumbei. ro va mai inreb ceva, daca totusi pt curiozitatea mea o sa ii duc la un zbor sa vad daca sunt de ceva cam care ar trebui sa fie distanta pt prima oara?

  32. multumesc mult de raspuns dar pe sit-ul pe care mi la-ti dat aia mai mult se cearta pe motivul gramaticii! dar am gasit totusi si cate ceva bun

  33. de ce nu ai inclus si cacategoria MARATON cand ai facut o casificare a cancursurilor??suntem prea putini cei care mai zburam maraton???

  34. multumes pentru articol a fos educativ am mai invatat ceva.

  35. Foarte frumos ce faceti ptr.acest sport si pentru aceste vietati.
    Inca mai detin cateva exemplare undeva la tara in jud.Dambovita..din pacate nu mai am timp sa ma ocum de ele datorita locului de munca…dar de cate ori am ocazia ma duc la ele.
    Vreau sa va multumesc pentru ca prin acest site pot fi alaturi zi de zi de aceste pasari superbe.Tinem legatura.

  36. sincer chiar mati facut sa am idee despre aceste etape viteza ,demifond ,si fond continuati asa ca va-ti mai facut inca un fan inrait al acestui sit si sport .eu am voiajori dar nus din acceia cum le ziceti voi din linii de porumbei castigatori dar totusi am incredere ca au ceva in capul lor,unii miau dovedito ,dar altii chiar daca nu i-am zburat sa vad daca imi vin inapoi dar iam vazut in actiune dandu-i classa uliului

  37. as vrea sa ma in scriu si eu la columbofil dar aici la noi in oras la hunedoara nu cunosc pe nimeni as vre sa ma ajutati cresc porumbei de la firta de 12 ani si cresc numa poste am bulgari si polonezi.rog sa ma contactati daca se poate nr 0740274694

  38. mai multe poze pentru a pute vedea si cei care nu au fostla expozitie.sunt prea putine poze pentru o expozitie asa mare.

  39. Am doi porumbei foarte buni da nau inele pot sa-i bag in concurs???

  40. eu nu cred,dar ai grija sa nu ramai fara ei, baga puii lor

  41. e foarte frumos sportul asta,dar necesita mult timp si multi bani,dar merita!incepand de anul acesta particip si eu si deabia astept sa vad ce porumbei am crescut timp de 8 ani.sper sa nu fiu dezamagit. mult succes tuturor!!!!!!!!!vant in aripi

  42. foarte,foarte interesant articolul! eu sunt la inceput d drum si ma ajuta foarte mult astfel de articole!! cn crede k ma poate ajuta cu sfaturi pe id de mess: fast.shumy_33. va rog sa nu ocoliti comm meu!

  43. sunt incepator si am dus si am dus 6 porumbei pentru prima data la o distanta de 25 km.4 dintre ei miau venit dupa o jumatate de ora iar 2 dupa o ora. sunt putin dezamagit.va rog spunetimi au venit cat de cat bine sau nu au nici o valoare?.va rog.astept sfaturi

  44. sunt pasionat de cresterea porumbeilor si le fac zborurile singur dar nu stiu timpul real pe care acestia il fac la intoarcere si intentionez sa ma inscriu intr-o asociatie a columbofililor si as vrea sa stiu la ce pret se gasesc ceasurile.

  45. Frumos cursul! Daca totusi ati citit “Ghidul Columbofilului Amator” editia anilor `70, scris de Georgica Popescu, ati fi constatat ca e un ghid ce nu se adreseaza deloc celor deja experimentati ci, dimpotriva novicilor, incepatorilor in acest sport. Deasemenea si editia din anul 1985 “Sportul Columbofil Romanesc”, care are ca autor pe acelasi Georgica Poescu, este foarte potrivita amatorilor incepatori. Ceva mai avansat pare a fi “Ghidul Columbofilului Amator” din 2001 parca, dar si acesta este un indrumator practic foarte bun pentru cei mai isteti incepatori! Mai exista un indrumator practic columbofil, scris cu foarte multi ani in urma, al carui autor este Ing. Xenofon Roman din Pitesti din cate stiu…!!!

  46. pasiunea asta o am inca de mic dar am si eu o singura intrebare…care este cea mai buna rasa de porumbei din romania?id mew de messenger este Puya_Cristi_09

  47. Buna ziua . Numele meu este Cristian, sunt din Pitesti, si vreau sa cumpar niste porumbei din Pitesti daca se poate. Nu trebuie neaparat sa aibe inele sau cine stie ce istorie in spatele lor , vreau pur si simplu niste porumbei . Voiajori sau corcituri nu conteaza, si daca sa nu fie pui.
    Ofer 20 lei pe pereche. Cine ma poate ajuta ma poate gasii la id cristian_ionut7 sau la tel 0765662013.

  48. frumos articol si eu am un proeten care a obtinut intrun an 12 clasari deci nu este imposibil.vant in pene

  49. De trei zile consecutiv la lasarea serii se adaposteste un voiajor i-am dat apa isi mancare ,si se intoarce pe fiecare seara .Are la picioare inel verde si rosu, ce inseamna aceasta situatie?

  50. salut . eu am acasa la mine 2 porumbei . le-am dat de mancare si i-am invatat sa imi stea pe mana . dupa o saptamana am odservat ca porumbei veneau din cusca pe in casa la mine si vroian sa stea pe mana sau linga mine. imi plac porumbei si nu ias face rau unuia pentru nik in lume.

  51. sunt din constanta si as vrea sa ma inscriu si eu intr-o zi la un concurs.imi spuneti va rog adresa asociatiei din orasul meu?

  52. nu le am cu porumbei de zbor dar totusi foarte frumoase pozele bravo

  53. interesanta treaba asta…..si io am incercat anul trecut cu o pereche de pui dar mia mers pana intrun anumit punct…..am inceput mai intai antrenamentele de la 100 de metri apoi 1 km pana la 50 de km mia fost frica sa nui pierd….io fiind incepator nu aveam decat 3 perechi…..si pt mne era un dezastru….in cele din urma mia ajuns acsa doar masculul…..intrebare:ce probabilitate exista ca in timpul antrenamentelor sa pierzi porumbei….io sant din oituz judetul bacau….si nu stiu la ce club din judet sa ma inscriu nu cred ca avem club in bacau dara daca santeti care stiti daca este club in bacau va rog sa ma anuntati…bobo_4you_love@yahoo.com.mail-ul meu.bafta tuturor

  54. Sigur aveti club, contacteaza crescatorii din Bacau de la rubrica – COLUMBOFILI.

  55. Multumim pentru acest articol.Ma refer la noi incepatorii.
    UN AN NOU FERICIT LA TOTI COLUMBOFILII.

  56. UN ARTICOL DEMN DE LAUDAT.
    DACA S/AR INFIRIPA SI IN ,,ARIPA TANARA ,,ACEST MICROB,AM AVEA DE CASTIGAT…
    CUM AU DAT LEGI PTR CAINI,PISICI,CAI…DE CE SI NU PTR PORUMBEI…
    DACA AM FACE UN PARTID AL COLUMBOFILILOR IN PARLAMENT,SUNT SIGUR CA VOM FI DESTUI…SI ALTFEL VAZUTI .
    DAR LA NOI…….

  57. ieu am inceput cu 2 perechi din 2004 si de atunci eu nu leam pus inele e neaaparat nevoie cat nu ii duc la concurs

  58. Nu, doar la concurs e nevoie… dar in curand vei dori si concurs, si nu-i vei putea duce, asa ca ar fi bine sa incepi sa inelezi puii de anul asta.

  59. Nu stiu de ce iti tot schimbi numele. Inele iei de pe piata de porumbei sau mai sigur oficiale de la alti colegi care sunt deja inscrisi la clubul din orasul tau.

  60. dupa noul regulament nu/ai voie sa vizi inele bine arfi sa te in scri intro asociatie referitor la baiatul care vrea sa isi acitioneze poriumbei sa ma caute penet si stam de vorba cei care auceas electronicpentru porumbei sa ma caute la numaru de telefon in schimbul cu porumbei am porumbei zburati ungaria si austria va astept ….

  61. buna ma numesc radu si sunt din iasi si cresc si eu porumbei si sunt incepator tin sa va zic ca sunt incepator si asa apelez la niste columbifili care sa ma poata ajuta si pe mine .drep sa va spun am apelat de foarte multe ori dar nimeni nu mi a dat niki un raspuns .oare de ce nu ne poate ajuta si pe noi incepatori vad ca multi columbofili cresc porumbei pt a face avere nu din pasiune .oare este cineva din romania care sa daruiasca un porumbel unui incepator nu prea vad doar foarte rar.dac se geseste cineva care s ama poata ajuta ma pot gasi la id radu_dj78

  62. radu ai dreptate eu mam dus la colombodrom la simeria ce am vazut acolo ramii paf omeni cu bani nu te baga in sema ei au gasca lor eu am intrebat cam cit coasta un porumbel nici nu ma bagat in seama si nu sunt un copil am 64 ani si sunt columbofil din anul 1970 ni/ci odata un columbofil nu iti da din cei mai buni porumbei dar bani ti/ia vino la mine sa/ti dau o pereche de pui

  63. mai am o intrebare uliul ataca daca porumbelul s-a pus pe casa?si radu mie nimeni nu mia vandut porumbei si mia dat pui sau frati din campioni si eu cresc porumbei din placere teas ajuta eu dar nici eu nu am am doar 8 daca vrei sa discutam i-a id meu ionut_wrestler_boy sau intra pe
    http://voiajoruldinpucioasa.sunphoto.rosi lasami un mesaj

  64. Am avut un porunpmbel ,semana leit cu cel din fotografie si iera si un foarte bun zburator la concursuri nu a ramas nici odata sa doarma o noapte afara,cind il vad imi aduce aminte de ochi albi asa il poreclisem.

  65. ma numesc victor neculai sunt si eu un pui de crescator de porumbei de fumusete si si am si cativa voajori si vreau sa ma axez mai tare pe voiajori mar interesa sa cumpar citeva perechi de voiajori ma poate ajuta cineva sunt incepator si imi plac foarte mult porumbeii cine vrea sa ma ajute ma poate gasi la nr de tel0747203550 rog seriozitate multumesc

  66. pt porumbei.ro, Andrei mare rabdare tre sa ai cu incepatorii,ce comici sunt.

  67. Pai, si eu am fost comic la randul meu…si poate inca mai sunt la destule aspecte! :)

  68. si eu am porumbei buni cae nu au inele pot sai bag fara inele

  69. salut…sunt o persoana careia ii plac foarte mult porumbeii…am prins u n porumbel voiajor alb,inelat 2009 UCP….as vrea sa stiu daca as putea sa invat la mine acest porumbel….?

  70. eu am porumbei de la 5 ani asa ca acuma am facut crescatorie si imi plac foarte mult

  71. foarte interesant articolul, si foarte educativ…pentru mine porumbei sunt o pasiune si ii admir foarte mult:)

  72. deoarece eu sunt incepator acest articol mia fost de mare folos si ma facut sa inteleg foarte multe lucruri pe care nu le intelegeam si mi se pareau complicate

  73. felicitari ptru tot ce ati scris .eu sant plecat imi plac foarte mult porumbei am avut dar cand am pl na mai avut cine sa ingrijeasca si nu mai am dar deabi astept sa ma intorc in tara si imi iau din nou l.

  74. foarte frumos articol si pe mn ma ajuta sa mai inteleg lucruri despre porumbei :D si eu sunt incepator…. din nou am mai avut dar ca de obicei pisicile problema mea…. :( ingerul_tau13 esti id meu…cine doreste sa ia id meu sa mai imi dea indicati despre porumbei …

  75. nu va lasati dusi de valul pasiunii i-mi pare rau sa va “tai” elanul dar columbofilia romana este o mare minciuna , nu exista concursuri adevarate totul este fals se fura in toate modalitatile posibile , nu o sa puteti concura niciodata cu sarlatanii , cresteti si ingrijiti porumbei pentru propria voastra placere altfel veti fi deziluzionati VA VETI CONVINGE SINGURI

  76. imi puteti explica cum se face ca doi porumbei care is pui din 2009 i-am dus la 60km de casa si numai unul din ei a ajuns acasa si as vrea sa mai stiu cam in perioada de iarna daca ii pot lasa in fiecare zi afara ?

  77. NU e nicio ciudatenie, puii se pierd si de mai aproape, sunt ‘n’ motive.

    Iarna ii lasi in fiecare zi sau nu-i lasi deloc pana vine primavara…altfel isi pierd antrenamentul si ii prinde uliul usor. Daca stai la campie, probabil nu ai probleme.

  78. eu am o problema cu uliul
    nu apuc sa ii invat la zbor sa dea ture ca imediat ii tabara si se pierd multi pui
    anu asta am pierdut20
    ce sa fac???
    astept raspuns

  79. foarte frumoasa acest gen de poveste cred ca mi sa infiltrat in cap si nu va iesi niciodat multumes foarte mult pentru efortul de pus cu drag de porumbei DANY

  80. salut tuturor….Am si eu o intrebare , de curand a primit o pereche de pui de la o ruda de a mea din Kuweit, am de gand in 2010 sa ma inscriu la asociatie si ma intrebam daca voi putea sa zbor acesti pui cu inele straine….salut si bafta tuturor

  81. Poti sa ii zbori, dar riscurile sunt mai mari…de regula inelele straine “Fac cu ochiu”…niciodata nu am inteles de ce.

  82. nu este adevarat sint pripashiti la mine 2 porumbei din Romania: 066150,07,ro,m.-a sosit pe kasa era istovit,lam ingrijit,cu greu shia revenit,akum este cel m.rapid maskul din voliera mea,citeori lansat,tot timpul a revenit…, 717063,09,m. – il voi lansa la primavara…,pe-ru Radu nu exista cineva ka sa-ti dariaska un porumbel bun daka este specialist in domeniu…

  83. am gasit pe 1 ian 2010 un porumbel cu inel; oa 2007. am scris mai multe e-mailuri si nu am primit un sfat ce sa fac cu el. Ajutati-ma!

  84. va multumec pentru acest articol pentru ca am invatat cum trbuie un porumbel sa se clasaeze pentru ca am doar 14 ani si imi place foarte mult acest sport iar aceasta pasiune am dobandito de la unchiul meu suditu grigore un foarte bun columbofil din arges de la clubul calineti in inchiere va urez mult noroc la toti columbofili si vant in pene .

  85. adevarat spui pt incepatori e un bun inceput si un pas inainte
    trebuie bagat bine la cap daca vrei sa ai succese cu pasarile
    vant in pene

  86. eu sunt la inceput.Inele de unde se pot cumpara,fara a fi inscris?
    eu cresc numai pt. mine(nu pot sa ma inscriu)

  87. Cumperi de la crescatori care sunt inscrisi sau de la piata de porumbei.

  88. Concursurile se fac pentru a fi castigate. De obicei cine are o situatie financiara cat mai buna ,are cele mai mari sante ,ca in toate sporturile…acest articol este pentru incepatori…dar poate sa invete oricine cate ceva. Am 20 de ani ,sunt la scoala, nu-mi permit sa arunc cu banii in porumbei ,astept concursurile din aprilie…ai mei zbor aproape natural,cu putine vitamine…sunt fel si fel de minuni prin care ii poti ajuta…cel mai important lucru fiind recuperarea.

  89. Foarte tare reportajul probabil cel mai bun dar nai speculat un singur lucru acela fiind cum gasim (acele cleme si acele ceasuri ptr.a dovedi cnd porumbei ajung acasa).Si unde ne putem inscrie?

  90. Te inscrii la clubul local iar pentru a afla locatia sa incearca sa vorbesti cu alti columbofili care sunt deja membri. Daca sunt mai multe cluburi in zona, alege-l pe cel cu cea mai mare concurenta si cei mai buni crescatori la nivel national. Tot la club vei afla de oferte de ceasuri mecanice… iar cele electronice se gasesc de vanzare pe net la diverse firme sau si despre ele poti afla de la membrii de la club care au deja.

  91. raspund la intrebarea lui ady!cum sa nu se poata sa faci 11 clasari la an cu un porumbel eu am facut 13,14 si e foarte grea da trebuie sa ai porumbei adevarati nu de aia care ii cumperi in piata……

  92. am si eu o intrebare :un porumbel voiajor fara origine poate merge la un concurs?

  93. Da, dar este de preferat cu porumbei cu origini bune si rezultate.

    Este ca in bancul ala:
    – Se poate face dragoste cu fereastra deschisa?
    – Da, dar este de preferat cu o femeie.

  94. as vrea sa stiu cum sa imi dresez porumbeii sa imi vina pe umar si cum sa atraga mai multi porumbei si sa ii aduca la mine acasa

  95. asi vrea sa cocurez si eu dar sunt doar un incepator si nu stiu unde sa ma duc dar ma puteti ga si pe adresa de mess salomie.columbofilul

  96. Eu am mai zburat porumbeii in anul 2003 la clubul Granitu-Bucuresti actualul Dobroesti ….condus de domnul PUF ILIE un om exemplar care stie cu ce se manank columbofilia si un om care are linii directe de la marii crescatori >>>etc….(nu intru in amanunte deoarece e comfident)….am urmarit diferite rezultate dealungul anilor si am observatk de exemplu intr-un an merge o linie mai bn in urmatorul alta linie….rar gasesti din aceeasi linie sa mearga doi ani la rand ma ref la rasa Ianssans,JosThone, V.Bruanf,M.P.Bostin….si app asa se scriu corect…eu am pedigree directe de la acesti columbofili cat si exemplarele ….. Eu unul am o vb de femei ma las dar de porumbei nici o data…:))

  97. in tot raul este si un bine nu trebuie sa te apuci de crescut porumbeii daca nu aii dragoste de eii ca cere foarte multe sacrifici nu merita sa ii cinui este un hobi care te costa timp sii banii

  98. sunt din suceava si as dori sa ma inscriu si eu pt. a concura cu porumbei .dar nu stiu unde si cu cine sa iau legatura.poate ma ajuta cineva.

  99. am si io o intrebare cand incep cursele de toamna sezon 2010????????

  100. as vrea si eu sa particip….am si eu ceva porumbei(20-25).Cu cine ar trebui sa vorbesc?…… Am doar 16 ani are ceva?

  101. cool Hulubii sunt din botosani si ma numesc doroftei florin am 15 ani si sunt un incepator am inceput cu 2 perechi de voiajori am mai cumparat pana am ajuns la 20 va spun ca imi doresc sa ajung la cat mai multi va multumesc

  102. Miam adus la 6 ani o pereche de poste de la vecinu si de atunci tot miam tinut.Acuma am 11 ani de 5 ani numa poste imi tin si mama inbolnavit.

  103. e super sportul asta mai ales sa ai antrenati porumbei apropo de asta stie cineva pe ce data se incep zborurile lasati comentariu pe mail ggeovani77@yahoo.com

  104. Ma numesc alexandru am 14 ani si am si eu porumbei dar vreau cateva sfaturi va rog contactatima pe id meu de mess aliutza97

  105. Ma numesc botezatu cornel am 16 ani cresc porumbei de la varsta de10 ani si as vrea sa stiu cum ma pot inscrie si eu dar nu stiu unde.eu am mai zburat porumbei la o distanta de 150 de km cel mai mult. sunt din jud bacau comuna caiuti. daca vreti sa ma ajutati ma puteti suna la nr de tel.0766542268. si inca ceva am gasit o femela vanata ieri seara la mine in cusca si avea inel pe senzor 2010 cu clema si iam dat drumul dimineata cu nr de telefon la picior. as vrea sa stiu daca ia ajuns proprierarului acasa.

  106. raspundetim si mie cum pot sa ii inscriu la un concurs am dus porumbeii peste tot unde am avut drum si mi se intorc si nu au fost distante mici au fost chiar 400 de km deci cum ii pot inscrie la concursuri?

  107. Te inscrii la clubul din localitate si participi cu membrii la concursuri.

  108. sal.as dori sa stiu si eu unde pot sa ma inscriu in galati sa pot participa cu porumbei la concursuri?

  109. foarte foarte foarte frumos,am invatat multe … deoarece sunt incepator si cautam demult aceste informati … Va multumesc mult

  110. sunteti tari. Am invatat multe de la voi. Si eu am porumbei voiajori si as avea o mica poveste : in vara cand mam apucat de porumbei… un prieten a reusit sa prinda un voiajor ;;baltat;; de 2008 foarte frumos…. lam cumparat eu de la el foarte ieftin pt ca el nu le avea cu porumbeii iar acum cine vine la mine si il vede imi ofera foarte multi bani pe el, insa nu vrea sami zica ce este cu acel porumbel. Acum am pui la el si asi vrea sa antrenez puii lui sa vad ce e de ei apoi prin iunie am sai dau si lui drumul sa zboara….cred ca intrun an s-a invatat la mine :D .

  111. imi puteti vedea porumbeii pe facebook-ul meu……Danny George

  112. Sa va zic care ii treaba si cu braconajul asta.Sunt niste columbofili asa zisi care se ocupa numai cu asta. Eu cred ca nu neaparat porumbelu care il prinde este prost.Ei au capcane special pt ei amplasate pe catarg, mancare in ele si porumbelul fiind in febra , mort de foame coboara. Bineinteles ca is si porubei care is foarte buni care nu coboara nici de-al naibii si prefera sa coboare pe camp.

  113. dar totusi… cum cadou ???va pot contacta la vreun nr de telefon sau id de mess

  114. Am gasit interviul dar nu stiu unde sa completez si nici nu stiu cum sa dau un email eu vroiam doar sa cumpar o pereche de pui din porumbei cu rezultate bune la zboruri atata tot iar daca doriti imi puteti da si mie un numar de telefon sau un id de mess ca sa va pot contacta iar daca spuneti ca se poate face acest lucru dupa cum a-ti spus va rog explicati-mi si mie mai detaliat va rog eu chiar imi doresc 2 pui care au avut parintii cu rezultate bune la concursuri

  115. braconajul este cea mai mare problema.dar restul este foarte interesant
    eu sunt incepator iar ce scrie mai sus este foarte interesant.
    multumesc pentru sfaturi

  116. rugam postati un ghid pt.calculul distanelor aeriene intre localitati ca nu gasesc decat distante rutiere.Va multumesc!!

  117. Instalati softul gratuit Google Earth si acolo puteti calcula simplu trasand o linie intre localitati.

  118. super tare situ,am citit tot si e chiar foarte interesant
    am o intrebare,as dori sa iau si eu din belgia pentru matca 3 perechi,e o investitie buna
    …va multumesc

  119. ca de pui imi e teama sa nu iau facaturi sa imi spuna ca sunt di linii trase si ei sa fie naspeturi

  120. e posibil ca un porumbel de viteza sa claseze la fond iar cel de fond sa claseze la viteza la general si palmares?

  121. Ce înseamnă “joacă văduvie” nu înţeleg .mulţumesc

  122. Adica se concureaza separati pe sexe, se intalnesc doar putin dupa concurs.

  123. Salut , am si eu o intrebare porumbei maturi se m-ai pot inela? S-au e vreo sansa sa ii bal la zbor

  124. S-au doar sa ii bag cu ceilalti sa vad daca m-ai ajung acasa , far sa ii bag pe ceas
    Va rog sa imi raspundeti, nu ocoliti comurile, multumesc anticipat

  125. Ii bagi fara ceas. Oricum care nu au zburat ca pui in general se pierd.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *