Autor: asist. univ. drd. Marian D. ILIE
De multe ori am spus: „dacă mâine m-aş apuca de porumbei aş face-o altfel!” Da, dar cum, nu …?! Iată un mod de a gândi debutul în columbofilie! O fi bun, o fi rău, rămâne ca tu, cititorule, să decizi.
Să ne punem, deci, în pielea unuia care începe acum şi nu a mai avut contact niciodată cu mediul columbofil. Trebuie, însă, să recunosc, înainte de toate, că eu nu am fost niciodată în această piele, căci practic m-am născut printre porumbeii tatălui meu.
Pentru început să încercăm să ne lămurim ce este columbofilia. Ştiţi ce este?! Veţi spune, poate: un sport, o pasiune, pasiunea noastră. Da aşa este, dar totuşi eu vă spun că, pe lângă toate acestea, dacă vrem să avem succes, atunci columbofilia este (trebuie văzută ca) un sistem.
Ştiţi ce spune Ludwing von Bertalamffy, autorul teoriei sistemelor, că este un sistem? Un sistem este un ansamblu de elemente aflate în interacţiune şi interdependenţă, organizate ierarhic şi care converg spre realizarea unei finalităţi comune. Orice influenţă suferită de un element al sistemului se răsfrânge asupra întregului sistem şi implicit a realizării finalităţii. Prin urmare, pentru a atinge scopul pe care ni-l propunem trebuie să avem în vedere toate elementele sistemului, precum şi modul în care ele interacţionează.
În aceste condiţii este sau nu columbofilia un sistem? Şi dacă columbofilia este un sistem, care sunt elementele şi care este scopul ei?
În continuare am să încerc să demonstrez, şi sper ca asta să ajute …, că acest sport, această pasiune a noastră este cu adevărat un sistem, trebuie văzută, gândită ca un sistem!
Să începem cu scopul. Fiecare dintre noi este liber să-şi stabilească propriul scop pentru care creşte porumbei, dar dacă acesta este acela de a face performanţă, atunci să ducem raţionamentul nostru mai departe.
Prin urmare, care sunt elementele sistemului numit columbofilie? Cred că nu surprind pe nimeni dacă în această categorie voi introduce următoarele trei elemente, puse, cred eu, într-o ordine ierarhică corectă, firească, de altfel: crescătorul, porumbelul şi coteţul.
Da, în opinia mea, cel mai important element al sistemului columbofilie, este crescătorul şi sper să înţelegem şi de ce. De altfel, este forte simplu de observat de ce: crescătorul poate face porumbelul şi coteţul, invers nu.
Aşadar, începătorule, căci pentru tine am promis să scriu, ca să devii campion mai întâi trebuie să fii ucenic, ca să devii maestru trebuie să fii prima dată învăţăcel, ca să devii profesor este necesar să fi fost mai înainte elev.
Şi acum veţi spune poate: bine, bine …, dar eu vreau să fiu ucenic, dar cui, cine mă poate învăţa … şi, mai presus de toate, cine vrea să mă înveţe?
Poţi fi ucenic multora: mediului columbofil, unui columbofil experimentat, cărţilor, porumbeilor şi nu în ultimul rând propriul tău ucenic.
Ucenicul mediului columbofil?!
Da, mergi la club, frecventează şedinţele, îmbarcările, desigilările, expoziţiile, banchetele, fii atent, ascultă … şi mai presus de toate judecă ce auzi, cunoaşte oameni. Dacă faci asta, vei înţelege mai întâi de toate părţile tehnice ale sportului, care nu sunt de neglijat, vei observa mentalităţi, te vei împrieteni cu oameni, vei vedea cum gândesc cei care sunt în frunte şi cei care sunt la coadă. Tu unde vrei să fii?
Ucenicul unui columbofil experimentat?!
Odată un profesor al meu mi-a spus: „Marian, nu fi rău şi de la cel care nu ştie ai ceva de învăţat! De la el, trebuie să înveţi cum să nu faci.” Poate că avea dreptate, dar eu am vrut totdeauna să învăţ de la cei mai buni, fie că am „furat” învăţătura lor, fie că s-au oferit ei să mă înveţe.
Aşadar, vreau să spun că toţi îţi vor da sfaturi, rămâne ca tu să vezi care sunt cele mai bune şi pe cine să cauţi pe mai departe ca să afli răspunsul la întrebările ce te frământă. Încearcă să asculţi pe cei mai buni, cei care sunt primi în clasamente, încearcă să mergi la ei acasă, să le vezi porumbeii şi coteţul, întreabă-i, caută-le răspunsurile, „fură-le” ideile, dar nu le aplica fără a le găsi logica care le stă la bază, căci chiar şi cei mai buni pot greşi.
Ascultă de la toţi, dar tinde să fii doar ca cei din top. Nu te lăsa selectat de „profesori”, selectează-ţi tu maeştrii, mai buni şi mai buni … mereu mai buni. Însă, atenţie, e foarte important să nu-ţi faci chip cioplit, învaţă de la cei cu experienţă, nu-i urma orbeşte, până la urmă nimeni nu e responsabil de eşecurile tale, cum de altfel nici de succese.
Ucenicul cărţilor?!
Este important să citeşti. Cărţile, de obicei, sunt scrise de oameni care au şi vor să spună ceva. Caută să vezi ce au de spus, citeşte tot mai mult, despre acelaşi subiect din mai multe surse dacă e posibil, dar totdeauna să nu închizi articolul sau cartea fără a găsi ideea care stă la baza sa.
Ucenicul porumbeilor?!
Veţi spune: cum adică, ce mă poate învăţa un porumbel? Foarte multe! Un porumbel îţi poate spune ce îi trebuie, ce nu îi trebuie, dacă se simte bine sau nu … Urmăreşte porumbeii tăi, analizează-i şi trage concluzii, urmăreşte porumbeii altora, urmăreşte comportamentul porumbeilor unui campion înainte de ziua îmbarcării, iarna, toamna, ori de câte ori ai ocazia …
Propriul tău ucenic?!
Cineva spunea odată: „înţeleptul învaţă din greşelile altora, deşteptul din greşelile sale, iar prostul niciodată!” Din păcate pe lumea asta sunt prea puţini înţelepţi şi prea mulţi din ultima categorie, tu încearcă să fii cel puţin un deştept, învaţă din victoriile, dar şi din înfrângerile tale.
Am să vă povestesc ceva. Acum câţiva ani, când eram şi nu prea un concurent luat în seamă de adversari, am făcut un concurs de fond de excepţie (era primul din anul acela, an în care deşi am început cu 14 porumbei în lotul de concurs am dus patru în expoziţia naţională la fond şi fond palmares) şi un cunoscut pe atunci, un bun amic acum, m-a întrebat: „dar ştii de ce au venit aşa porumbeii?” Ei, dacă la o asemenea întrebare vei răspunde afirmativ, atunci şi numai atunci… eşti crescător, dacă nu … eşti doar un norocos. Dar cât crezi că va ţine norocul? În sportul columbofil, ca de altfel în viaţă, norocul vine pe nesimţite şi pleacă tot la fel, dacă nu ştii să ţi-l construieşti prin muncă vei fi mereu la coada listei.
Eu îţi propun să devii crescător, fiind simultan ucenicul celor cinci de mai sus, deci printr-o muncă asiduă. Caută mai întâi să devii crescător bun şi vei ajunge şi un concurent bun, invers drumul poate duce numai la victorii de moment, efemere, în esenţă.
Ce înseamnă să fii crescător? Hmmmmmmm … dacă aş ştii şi eu răspunsul complet ce bine ar fi …(!!), însă am să vă răspund, pe măsura priceperii mele de acum.
Înseamnă, mai întâi de toate să-ţi iubeşti păsările, apoi să recunoşti stare de sănătate şi starea de boală a păsărilor, să ştii ce trebuie să faci ca să le menţii sănătoase sau să le tratezi, după caz şi, doar mai apoi, să ştii să le împerechezi pentru aţi atinge scopul, să ştii să le alimentezi şi, mai pe urmă, să înveţi să le pregăteşti pentru concurs şi să le recuperezi după concurs. Înseamnă să fii cumpătat în tot ce faci, căci: „ce e prea mult dăunează, dar şi ce e prea puţin e degeaba” şi, în altă ordine de ideii „ce e destul pentru unul, pentru altul poate fi prea mult sau pentru altul prea puţin”.
Spuneam că cel de al doilea element al sistemului numit columbofilie este porumbelul, deci să ne ocupăm şi de acest aspect.
Aici cred că ar fi cazul să răspundem la câteva întrebări:
– Cu ce fel de porumbei să începem?
– De la cine să luăm porumbei?
– Ce porumbei să cumpăram?
– Ce să facem cu porumbeii cumpăraţi?
Să răspundem pe rând:
Cu ce fel de porumbei să începem?
La această întrebare am auzit destul de des două tipuri de răspuns:
– primul, mai rar întâlnit la nivel declarativ, dar mai des pus în practică pentru că este mai ieftin pe termen scurt (nu şi pe termen lung, cum lesne se poate înţelege): începătorul poate debuta cu păsări de mâna a doua, deci păsări fără origine şi performanţă, că nu constă mult şi el oricum ar strica păsările bune, nu ar ştii ce să facă cu ele;
– al doilea, mai frecvent la nivel declarativ, dar mai rar pus în practică, datorită costurilor mai mari pe termen scurt: începătorul să debuteze cu păsări de cea mai bună calitate.
Cel care a citit cu atenţie până acum, sigur, intuieşte că eu sunt adeptul celei de a doua situaţii: începeţi cu păsări bune pentru că numai de la ele puteţi învăţa ce nevoi au păsările de concurs. Cel slab, porumbelul slab, dacă ratează concursul, nu ratează că nu l-ai pregătit tu cum se cuvine, ci ratează pentru că nu e în stare să claseze. Deci, cum vei ştii tu unde ai greşit, cum poţi fi ucenicul unor păsări care nu sunt de calitate şi să vrei să ajungi în top?!
Pe de altă parte, dacă îţi iei păsări de slabă calitate munca ta nu va fi răsplătită la justa valoare. Răspunsul pe care ele îl vor da nu va fi unul pe măsura aşteptărilor tale şi, aşa, vei fi supus mai mult decepţiilor. Însă, dacă ai în coteţ păsări de bună calitate ele te vor ajuta, îţi vor da încredere în tine, îţi vor răsplăti eforturile, chiar şi cele pe care tu le vei pune în practică pe baze pur empirice, adică pornind de la observaţiile tale concrete, fără a aştepta informaţia de la nu ştiu cine. Încearcă, experimentează şi ai să vezi că acele victorii realizate pe baza analizelor tale vor fi şi mai mult savurate.
De la cine să luăm porumbei?
Fireşte că de la cei mai buni. Dar cine sunt cei mai buni? Răspunsul la această întrebare este delicat, căci am putea să o gândim şi aşa: „Cine sunt cei mai buni de la care putem să luăm noi păsări?” sau „Cine sunt cei mai buni de la care se merită să luăm noi păsări?”
Cei mai buni de la care se merită să iei păsări sunt cei care sunt în top la categoriile (categoria) la care vrei să concurezi tu. Apoi, cei mai buni de la care se merită să luăm păsări sunt cei care concurează, dacă nu în zona noastră, într-o zonă care să prezinte caracteristici fizice şi de concurenţă ca cele ale zonei noastre sau mai grele, în niciun caz mai uşoare. Aşadar, cei mai buni de la care putem lua păsări sunt cei care îndeplinesc condiţiile de mai sus şi noi putem lua contact cu ei prin maximul de efort (necesar) de care putem dispune. Mă refer aici la efort fizic şi psihic, nu numai la cel financiar. Prin urmare, mai întâi studiem şi apoi cumpărăm.
Ca să vă faceţi totuşi o idee despre ce înseamnă a fi cel mai bun, trebuie să vă sugerez să citiţi un articol al lui Ad Scharaleckens, articol cu nume sugestiv „un învingător nu trebuie neapărat să fie cel mai bun, deci, a cumpăra este o artă”, cum de altfel a citi corect un clasament este o artă, căci doar aşa vei vedea cine este cel mai bun cu adevărat. Prin urmare, nu cumpărăm de la învingătorii de moment, ci de la cei mai buni, cei care sunt constant în faţă într-o concurenţă puternică, fără a fi favorizaţi de condiţiile fizice ale aşezării geografice.
Ce porumbei să cumpăram?
Mă refer aici la variantele pe care le are un debutant atunci când vrea să cumpere porumbeii, nu la tipul de porumbei (mari, mici, cu ochi aşa sau aşa etc.). În acest sens, eu întrevăd următoarele situaţii:
1. cumpărarea de păsări care s-au dovedit bune reproducătoare;
2. achiziţionarea de păsări care s-au dovedit bune concurente;
3. achiziţionarea unui lot de pui de primăvară;
4. cumpărarea unor pui de toamnă (tardivi);
5. achiziţionarea unor ouă.
Trebuie specificat de la început că primele trei variante sunt pentru cei care dispun de un buget serios, iar celelalte pentru cei cu un buget mai modest. Acest aspect nu împiedică însă ca şi un debutant cu un buget mic să se încadreze în primele trei, dar, desigur, cu eforturi mult mai mari. În acest sens, ce spuneţi de un elev de liceu care lucrează toată vara iar, la final, în septembrie, cumpăra de toţi aceşti bani, sumă considerabilă la acea vreme, un singur porumbel, un concurent deosebit, provenit şi dintr-o familie consacrată?! Acea pasăre, campion judeţean, şi în primii 25 la nivel naţional, a dat satisfacţii mari prin urmaşii pe care i-a produs. Acest caz este unul real …, însă, să nu credeţi că este cazul meu, căci nu e aşa …! Este vorba de unul din maeştrii columbofili ai României, cineva al cărui nume, fireşte, că nu-l voi divulga, dar voi spune că a fost, la vremea sa, cel mai tânăr maestru columbofil al ţării.
Dar să ne întoarcem la întrebările noastre.
Ca să cumpărăm păsări ce s-au dovedit bune reproducătoare trebuie să deţinem un buget serios, altfel nu avem nicio şansă. Cred că este limpede pentru oricine că nimeni nu se desparte de o pasăre bună reproducătoare pentru o sumă modică. Uneori sumele care sunt cerute pe asemenea păsări sunt exorbitante, dar nimic nu e mai valoros decât un bun reproducător, acesta e mai valoros chiar şi decât o pasăre care s-a dovedit la concurs un as. Totuşi, dacă nu vă dau banii afară din casă, orientaţi-vă spre alte variante de debut în columbofilie.
Poate vă întrebaţi ce înseamnă un bun reproducător? Pentru mine, un bun reproducător este o pasăre care a dat mai mulţi descendenţi de top, cel puţin la nivel regional, dar prin împerecherea cum mai muţi parteneri sau partenere. Eu nu apreciez în mod deosebit un mascul sau o femelă care doar într-o singură împerechere, cu un anumit partener, a dat descendenţi de valoare. În acest caz aş aprecia cuplul, nu indivizii luaţi separat şi asta cu o condiţie: să se fi născut din acel cuplu mai mulţi descendenţi de valoare, nu doar unul sau doi.
Dacă vreţi să cumpăraţi un bun concurent, sigur, aveţi nevoie de un buget serios, căci un bun concurent nu se naşte aşa oricum … Totuşi, dacă tot vreţi să daţi banii pe o asemenea pasăre consideraţi următoarele aspecte:
* în ce concurenţă a făcut pasărea rezultatele respective;
* a repetat pasărea rezultatele (e de apreciat mai mult o pasăre care are norme de palmares, nu doar normă pe un singur an de zile);
* câte rude colaterale ale păsării respective au mai făcut performanţă şi la ce nivel;
* starea de sănătate şi uzură a păsării.
La achiziţionarea unui lot de pui de primăvară nu este altceva de făcut decât să mergeţi şi să vă alegeţi numărul de pui pe care îl vreţi şi, desigur, să-l plătiţi în consecinţă. De obicei, aceşti pui sunt foarte scumpi pentru că un crescător vrea să-i ţină pentru el, aceştia fiind cei mai buni pentru concursurile de toamnă şi pentru cele din anii următori, practic viitorul crescătoriei.
În acest caz, cel mai studiat ar trebui să fie crescătorul de la care cumpăraţi şi nu păsările în sine. Pentru un începător, ca de altfel şi pentru unul cu experienţă e greu să observe calităţile de bun zburător într-un pui de 25 de zile. Observaţi caracterul crescătorului, ce fel de om este, precum şi performanţele sale, căutaţi să cumpăraţi de la cei care sunt demni de tot respectul, de la cei care zboară puternic şi care scot anual un procent important de păsări cu rezultate bune, asta raportat la numărul de porumbei pe care îl cresc. Ce şanse crezi că ai cu 25 de pui de la cineva care are 300 de păsări şi duce două în expoziţie an de an, dar dacă duce două în expoziţie, având un lot de 40 de păsări?!
Dacă alegeţi această variantă, luaţi în jur de 25 – 30 de exemplare, dar concuraţi-le puternic încă de la zborurile din toamnă şi reproduceţi numai din cei care rezistă la concurs, altfel sunteţi pierdut. Doar nu vă imaginaţi că există într-o crescătorie din lume un lot de 25 de pui dintr-o generaţie care să se dovedească toţi buni reproducători sau zburători, dacă vreţi?! Chiar şi marile valori dau rebuturi şi noi nu avem nevoie să clădim viitorul crescătoriei noastre pe rebuturi, fie ele şi de la un mare campion.
Dacă nu dispuneţi de prea mulţi bani sau pur şi simplu nu vreţi să investiţi prea mult, atunci mergeţi la un crescător (care îndeplineşte condiţiile de mai sus) şi cumpăraţi un lot de pui de toamnă. De obicei aceştia sunt mai ieftini pentru că datorită momentului naşterii nu sunt aşa de eficienţi la concurs într-o perioadă scurtă de timp. În cel mai bun caz, un tardiv dă primele rezultate notabile după doi ani, desigur sunt şi excepţii. Un alt punct de vedere ar fi faptul că, prin lumea columbofilă, se vehiculează că aceştia sunt mai buni reproducători, deşi, eu, pe baze logice, genetice, dacă vreţi, nu văd de ce ar fi aşa. De ce un tardiv ar fi mai bun reproducător decât o pasăre născută primăvara, doar pentru că este născut spre toamnă sau iarnă?!
În cazul acestei variante, nu cred că ar fi indicat să luaţi mai mult de cinci exemplare, maximum zece. Aceşti pui nu pot fi concuraţi şi atunci nu are sens să vă aglomeraţi cu prea multe păsări ce nu le puteţi concura mai târziu cu succes. Dacă optaţi pentru această variantă, cred că ar fi bine ca aceste păsări să fie ţinute pentru reproducţie doi, maximum trei ani de zile şi apoi reţinuţi doar cei care au dat descendenţi buni, ceilalţi vor fi eliminaţi fără milă sau, eventual, introduşi în lotul de concurs. Eu, dacă aş alege această situaţie, care are dezavantajul că implică mai mult timp, aş achiziţiona două loturi de maximum zece păsări de la doi crescători diferiţi pentru a putea realiza încrucişări şi a testa valoarea de reproducţie a ambelor coteţe.
Odată pornit pe această idee, reproduceţi puternic din păsările luate, testând mai multe cupluri în acelaşi an, zburaţi fără milă descendenţii şi eliminaţi la fel de nemilos pe cei care nu s-au dovedit buni reproducători.
Ultima variantă, prezentată mai sus, era cea în care vă sugeram achiziţionarea unui lot de ouă. Această variată este mai ieftină, poate cea mai ieftină. Dacă vă îndreptaţi spre această variantă înseamnă că aveţi deja un lot de păsări care vor juca rolul de doici pentru puii eclozaţi din ouăle cumpărate. În cazul acestei variante, eu aş cumpăra cât mai mult ouă posibile, depinde de doicile de care dispun, dar numai ouă care îmi vor permite să concurez chiar din anul naşterii cu puii eclozaţi, altfel aş pierde prea mult timp. Puii rezultaţi din aceste ouă vor fi lotul meu de concurs pentru anii care vor urma şi doar după ce vor demonstra rezultate deosebite vor putea şi reproduce. Cred că ar fi cazul ca această metodă să fie aplicată doi, chiar trei ani la rând, cumpărând ouă de la mai mulţi crescători, dar, desigur, numai de la crescători buni (acum cititorul ştie ce înţelegem noi prin crescător bun).
Ce facem cu porumbeii cumpăraţi?!
Parţial am răspuns deja la această întrebare, totuşi voi specifica în mod clar: îi testăm din punct de vedere al scopului propus. Prin urmare, dacă achiziţionăm buni reproducători, buni concurenţi sau tardivi mai întâi reproducem din ei şi apoi îi selectăm prin intermediul rezultatelor descendenţilor, dacă alegem celelalte două metode de achiziţionare, mai întâi concurăm şi doar din cei care se dovedesc concurenţi buni reproducem.
Fiecare este liber să decidă ce metodă sau metode de achiziţie să folosească, în funcţie de bugetul de care dispune, de scopul propus şi, nu în ultimul rând, de avantajele şi dezavantajele pe care le întrevede la fiecare din acestea.
Însă, indiferent de ce modalitate abordaţi, încercaţi să eliminaţi pe rând cât mai multe necunoscute din ecuaţia care vă poate duce spre obţinerea unor clasări de vârf, altfel rezultatele nu pot apărea, doar cine „mută bine, câştigă în final”. A face columbofilie nu e aşa departe, cum s-ar putea crede la un moment dat, de jocul de şah. Nici într-un caz, nici în celălalt nu trebuie lăsate lucruri la întâmplare.
Ultimul element al sistemului numit columbofilie este coteţul. Nu am să insist asupra acestui aspect, multe cărţi, scrise şi în limba română, explică foarte bine cum se construieşte un coteţ bun. Vreau doar să subliniez că porumbelul nu are nevoie de palat sau de hotel de cinci stele pentru a face rezultate, el are nevoie de un coteţ bine aerisit, uscat şi cu un minim de mobilier care să permită jocul aşa cum ţi-l doreşti tu ca şi crescător. Un alt aspect important este igiena pe care crescătorul o menţine în habitatul construit pentru păsările sale.
Şi acum să vă spun cum aş proceda eu dacă ar fi mâine să mă apuc de porumbei pentru prima dată.
Înainte de orice aş stabili scopul şi obiectivele pe care le voi urmări şi doar apoi voi trece la paşi concreţi:
Pentru primul pas, aş construi un coteţ care să fie corespunzător. Pentru un asemenea demers aş citi cât mai multe cărţi şi aş vizita în zona unde va urma să concurez cât mai multe crescătorii de succes, încercând să observ ce au în comun din acest punct de vedere, cel al coteţului.
Mai apoi aş alege una din variantele de achiziţionare a păsărilor şi aş studia bine înainte să mă decid să cumpăr, aş studia persoanele, păsările şi rezultatele, precum şi modul în care acestea ar putea răspunde cerinţelor mele. Criteriile de analiză, avantajele şi dezavantajele fiecărei situaţii de achiziţionare răzbat limpede la o lectură atentă din rândurile de mai sus.
Şi ca ultim pas aş încerca pe zi ce trece să devin tot mai bun columbofil, fiind ucenicul celor cinci „maeştrii”: mediul columbofil, columbofilul experimentat, cartea, porumbeii şi eu însumi. Acest drum nu se opreşte niciodată, totdeauna vom mai avea ceva de învăţat. Important este să fim conştienţi de acest fapt şi să nu cădem în păcatul atotştiutorului, chiar şi atunci când rezultatele ne-ar da acest drept, căci: „a fi campion e un lucru mare, dar a te menţine e şi mai mare, precum a fi, în primul rând, Om este şi mai important”, din păcate unii dintre noi uită asta …
Nu pot să închei înainte de a aminti, ca un semn de meditaţie, un vechi proverb asiatic: „doar prostul e sigur de toate!” şi să parafrazez unul românesc: „banii nu aduc rezultatele, ci, mai de grabă, o minte limpede şi multă muncă … te duc în vârful ierarhiei!”
Vă doresc tuturor mult noroc şi putere de muncă!
da intradevar un articol din care au c sa invete cei kre sunt incepatori.ffffffffff frumos articolul.bv.si mai asteptam articole din astea kre sa ii sfatuiasca p cei noi in sportul acesta
Felicitari,foarte frumos articolul !Si pentru incepatori ar fii perfect daca ar citii cu atentie acest articol si ar face ce scrie aici !
Este cu adevarat un ajutor dat incepatorului si nu numai.
Te felicit si iti multumesc in numele PROFESIONALISMULUI !!!!
Pt. Marian ILIE
Felicit?ri pt. articol.L-am citit de dou? ori.Te a?tept ?i cu alte articole la fel de bune.Sunt foarte bucuros c? pot colabora cu tine.Dac? citeam articolul acesta acum 3 ani nu b?team pasul pe loc un an de zile.Cu toate acestea m-am trezit la timp.
Intradevar un articol folositor si pe intelesul tuturor , aici ne putem gasi raspunsul la multe intrebari….
este un articol foarte interesant si folositor pentru noi incepatorii. si eu ma aflu in pielea elevului de licei de care ati vb in articol: dupa ce am muncit toata vacanta am achizitionat cateva pasari de calitate acuma imi construiesc un cotet care sa corespunda si sper sa concurez si eu cu succes de data aceasta
tin sa multumesc pe aceasta cale bunului meu prieten giani pt pasarile de buna calitate pe care mi lea oferit la niste preturi modice.
Iata un articol care merita sa fie recomandat tuturor celor indragostiti de sportul columbofil. Este unul din cele mai bune pe care le-am citit in ultimul timp. As recomanda domnului Dejan sa stranga aceste bucati din
cunostiintele columboflilor experimentati si sa alcatuiasca o colectie, un fel de manual al columbofilului. Dar numai articolele de reala valoare.
Toata lauda celui ce a scris acest articol.
Frumos articol dar daca mergi la un crescator care este tot timpul in top iti cere o gramada de bani si plus de asta nici nu iti da un porumbel bun,il iei cu acte false sau asa ceva.asta am patit eu la majoritatea.nimeni nu iti vinde un porumbel bun.
intra-devar asa este
da are dreptate George
da asta am patito si eu am cumparat porumbei scumpi si nici un rezultat si pana la urma am aflat ca aveau acte false si porumbeii erau prinsi
Imi place acest articol foarte frumos,dar parerea cu crescatorii de top nu este buna.la ori care crescator ai merge toti sunt lafel daca vede ca esti incepator iti da un porumbel sa se scape de tine si zice lasa ca el nu stie.in shimb iti ia banii si iti zice sa nu il zbori tinel la reproductie.si il ti si te trezesti in timp ca nu ai nici un rezultat.am patit lucrul acesta si mam lamurit.DE CE NU OFERA UN CRESCATOR UN PUI GRATIS LA UN INCEPATOR..
Din punctul meu de vedere acest articol pote candida, fara a avea contracandidat, la articolul NUMARUL 1 al anului 2007 postat pe acest portal.
FELICITARI !!!
Stimate domn Marian Ilie adresa mea de e-mail este free2johnm@yahoo.com. As fi magulit daca, pe viitor si in limita timpului dumneavoastra liber, am putea coresponda punand in discutie aspecte columbofile de interes.
Multumesc anticipat.
Foarte frumos articol .Multumim noi incepatorii .Mai vrem asa articole.E o varianta cu porumbelul gratis de la cei consacrati in columbofilie.
Domnilor care vorbi?i despre cresc?torii de top, nu ?tiu la cine a?i fost voi, dar eu pe la cine am fost (cresc?tori de top-campioni jude?eni ?i na?ionali)am aflat lucruri interesante, am cump?rat porumbei de valoare ?i am primit pui cadou din cei mai valoro?i porumbei ai lor.Anul acesta s-au v?zut rezultatele ?i pe viitor sper la mai mare.Pe aceast? cale doresc s? le mul?umesc celor care m-au ajutat.?n columbofilie ai rezultate dac?: munce?ti mult, de?ii porumbei de calitate ?i e?ti un bun observator.Am omis pasiunea pt. aceste p?s?ri minunate, dar to?i o avem.
Mul?umim domnule,Marian D. Ilie, mai rar oameni ca dumneavoastr? !!!!!
si miam mai luat pasari mai scumpe de la uni crescatori din galati pe care am dat ceva bani si unii sau si pierdut la antrenamente
si apropo frumos articol super
Un articol care merita editat.. Cu permisiunea dumneavoastra domnule drd. Marian D. ILIE asi vrea sa transcriu acest art si sal distribuii prietenilor mei columbofili din orasul nostru, acest art poate fi un subiect asemanator unui examen de masterat. voi edita numai cu acordul dumneavoastra “ gratuit“ felicitari
Se uita prea des faptul ca porumbeii au nevoie de anumite conditii pentru a da randament. Poti sa iei cele mai tari linii de campioni, daca nu le oferi conditii cel putin la fel de bune cu cele unde s-au dezvoltat, nu vor face treaba. In plus, nu toti porumbeii sunt buni reproducatori.
Multi se grabesc sa spuna despre un crescator ca i-a inselat cu pasari de slaba calitate, uitand aceste amanunte. Cumperi doar pasarile, nu si crescatorul…
Foarte tare articolul , bravo. In legatura cu “dar parerea cu crescatorii de top nu este buna.la ori care crescator ai merge toti sunt lafel daca vede ca esti incepator iti da un porumbel sa se scape de tine si zice lasa ca el nu stie.in shimb iti ia banii si iti zice sa nu il zbori tinel la reproductie.si il ti si te trezesti in timp ca nu ai nici un rezultat” – depinde de cercurile in care te invarti , depinde la ce crescatori mergi … si eu sunt incepator si am primit de la un coleg de club cel mai tare reproducator al lui (cadou) cu sugestia sa imi fac si eu porumbei buni … sa fi vrut oare sa scape de mine???
de fapt toti suntem incepatori,cu bogdan in frunte,toti invatam cate ceva ,unii mai mult,altii mai putin,nu i asa bogdan??ffffffffffff fain si cred ca si bogdan are ce invata:sa fie mai modest,felicitari pt articol,este super
Daca as gasi numai articole de genul acestuia pe site,as sta toata ziua si le-as citi. Felicitari celui care a avut inspiratia de a-l posta aici.Sper sa nu fie ultimul.
Multumesc domnule FILIPACHE. Fruoase incurajari pentu un incepator.
Asa sunt eu, putin mai limitat decat dumneavoastra. \repreyentati vreun nume in columbofilia din Romania pentru ca sa fiti atat de transant cu umilii incepatori?
LOL. Nu se referea la Dvs…
domnului Pricop Iulian,
sigur ca sunt de acord sa printati articolul.
Frumos articol!ar trebuii ca mai multi columbofili experimentati sa scrie asemenea articole ca dv care ajuta tinerii columbofiili ca mine !acest articol lati mai publicat intro revista care a ajuns in Caras-Severin dar nu conteaza asta prea mult deoarece multi nu au avut posibilitatea sa citeasca acea revista
Dl Marian felicitari pt locul 1 obtinut la etapa Cegled la Columbodromul Transilvania. Imi puteti scrie pe sait rezultatele finale de la golumbodrom deoarece desi sau disputat ultimele etape la columbodrom nu sau postat rezultatele si pe internet cu listele la sosire si castigatorii
Domnule Dejan!
?n orice padure exist? usc?turi de aceea nu v? mai mira?i de impertinen?a unora.La noi dac? cineva este campion intervin imediat ntreb?rile:
-de ce?
-cum?
-ce le face?
…..
Noi ar trebui ?n primul r?nd s? felicit?m acei campioni ?i s? le punem ?ntreb?ri pertinente, deoarece majoritatea sunt dispu?i sa ?mp?rt??easca ?i altora experien?ele lor.Cunoa?te?i zicala “Spune cu cine concurezi ca s? ?tiu c?t de bun e?ti”.
Toate cele bune!
ms frumos….eu nu am zis ca nu e interesant articoloul si nu sunt arogant dar pararea mea ca ar trebui sa existe pe aceasta pagina si un loc cu intrebari si raspunsuri…unde fiecare sa poata sa isi spuna oful…un loc pt discutiii de orice fel legate de porumbei..(asta e o sugestie nu o critica)…si apropo…eu cred ca domnul care a scris aricolul de mai sus e un crescator recunoscut iar restu…..niste lingusitori care poate poate se baga sio ei in seama…Daca vreti sa va bage domnu marian asta ce a scris articolul in seama…faceti-va pasari puternice si atunci o sa va respecte ca pe niste adversari si o sa va priveasca de la egal la ega! ! ! De vorbe frumoase toata lumea e satula iar un lingau nu va fi niciodata apreciat cu adevarat….Comentariul meu nu se adreseaza celor de la porumbei. ro sau altor persoane cum este domnul filipache adrian si altii ci altora care……cer mila aiurea…la munca nu cu mana intinsa!!!!!!
este foarte tare articolu…. daca am face multi ce scrie in el am fi tari ;)
Superb articolul.Felicitari
iar ati inceput sa va balacariti aiurea??? daca nu va dati in judecata tot de geaba… :-)
Mai apar doar comentariile constructive strict legate de articol.
Domnul George 15
Rezultatele la Columbodromul Interna?ional Transilvania le g?se?ti pe site-ul nostru la sec?iunea nout??i!
Mult succes la vizionare!
din ce ati scris inteleg ca la primavara sunteti disponibil sa vindeti primul lot de pui domnule Marian?
frumos articol sa va dea dumnezeu sanatate Dv si porumbeilor Dv.
foarte frumos articolul,chiar merita citit de multi tineri columbofili,as vrea sa discut mai multe cu acest domn si sa invat mai multe legate de columbofilie,puteti sa imi scrieti mai multe pe adresa mea de mail sandru_bogdanioan@yahoo.com,,,,,,multumesc mult,va salut
Dl Marius Tunduc care este saitul dv?ast raspuns pe aceasta pagina
id. meu este > apollo121805;
situl > http://www.stanilie.uv.ro (link spre el gasiti si in coloana alaturata de pe acest site, la judetul TM);
situl lui Marius Tunduc este > http://www.columbodrom.ro
columbofilia este o arta!
sunt un incepoator dar trebuie sa recunosc k este un articol kre ofera celor k mn f multe informatii…mai ajtept informatii pt k consider k mai am multe de invatat…succes in continuare
sunt incepator, as dori sa cumpar niste poumbei, acest anunt il fac pentru locuiturii orasului saveni judetul botosani…(rufay_seby) …datorita voua celor de la porumbei.ro am hotarat sa fac acest pas, de a ma apuca de crestere si inmultirea poumbeilor, stiu ca este mult de munca dar cu ajutorul lui dumnezeu si cu ajutorul vostru voi reusi sa imi ating scopul propus.
eu sunt incepator si cred ca orice columbofil din zona ar putea ajuta un incepator cu 2 pui
numai ca nu se intampla asa pe la mine
ori iti cere o gramada de bani si te mai si fraiereste dc se poate si ti da cine stie ce puyi ratati ori iti da unii pe care i a prins
asa ca eu n am incredere in ei
o sa icep cu ce am pana o sa gasesc pe cineva de incredere
sa nu dau bani degeaba
coadre@yahoo.com
am circa 30 de porumbei voiajori foarte frumosi , au diverse culori, sunt ingrijiti simi sunt foarte dragi .
mar interesa sa particip la astfel de concursuri insa porumbeii pe care ii detin nu sunt cursieri si mar interesa un pret la 2 pui de rasa buna dar sper sa fie unu8 mic pt k sunt la sc am 17 ani si sunt din buzau
daca vrea cineva sa vada poze cu toti porumbeii mei sami scrie pe adresa marian_iulian_90@yahoo.com va asigur k o sa va placa ,si bine inteles daca vreti sa facem schimb sau sa cumparati
sa stiti k nu mas supara k cineva sa ma ajute … bafta
cum sa ajungi in varfu “piramidei”
Toti care practica sportul columbofil doresc de sigur,in mod discret,sa devina mari campioni.Desi ei nu spun acest lucru dar munca pe care ei o presteaza zi de zi o fac in atingerea acestui scop.Realitatea ca sunt foarte putini care reusesc sa ajunga in aceasta postura,de a fi mai multi ani campioni la o categorie de viteza demifond sau fond si sa mentina deci in varful “piramidei”.Iata care apreciem ca ar fi cauzele:
1Columbofilu respectiv trebuie trebuie in primul rand sa posede o porumbarie excelenta,bine construita orientata catre sud-est,cu uniformitate in temperatura interioara si de asemenea sa aiba porumbei de calitate deosebita(rasa buna).Sa recunoastem ca cei mai mari porumbei campioni plasati intr-un mediu necorespunzator nu vo fi decat indivizi mediocri .In plus sa stie sa-si pregateasca porumbeii si sa-i angajeze cand trebuie in concursuri,adica cand sunt in “forma”.
VA CONTINUA
uite si eu m-am apucat de porumbei nu de mult si as dori sa stiu si yo cate cv!am 20 de porumbei voiajori(poshtari).expilicati-mi si mie pt prima data ce sa fac q ei???sa le filez aripile k sunt batrani!!!:D numa unu este pui.Batraniii au fost adusi de la cnv si or fost iesita din voliera.mie oare o sa imi steie?nu cred…asa??ajutati-ma sa ajung si yo columbofil.:D:D:D
Sonica, daca sunt batrani o sa iti plece daca le dai drumu. Cel mai bine lasa-i sa scoata pui si lasa afara doar puii lor. Succes.
pai daca teai hotarat sa incepi o noua viata cea cu porumbei trebuie sati iei notite din tot siteul asta si sa incepi iti iei caietelul langa tine iei cateva idei din sait si scri sa dati hrana la porumbei ca de ex:…etc,etc.
despre boli tre sa sti casa-i dai medicamente injecti daca e necesar
trebuie sa sti despre concursuri daca vrei sa participi dar poti antrena porumbei pt asaceva dar uni o fac cu injecti si medicamente ei io nu tias recomanda ca unul a patito ia antrenat cu injecti si voala porumbelul se afla intro noua viata. si alegeti macar o rasa frumoasa ca de ex:care tiu se par frumosi:D:D:D:D:D
am avut porumbei vreo 5 ani,ii tineam in sarpanta,amenajare destul de spatioasa si cu bun gust dar vedeam ca ii chinui vara prea cald iarna….,toti voiajori de rasa am cheltuit enorm cu ei :mancare,tratamente,costul lor pana am inceput sa am eu pui la randul meu dar nu i-am putut tine din cauza vecinilor,asa e la bloc .Ideia e ca ii visez ,parca ii vad pe geam cum veneau de la zbor,cum imi mancau din palma ,sunt extraordinari,destepti,ce sa mai mi-e dor de ei……as lua totul de la capat dar de unde teren,ca sa fac cum stiu eu o constructie ca sa se simta ca in sufragerie.Poate,cine stie………
Buna ma numesc Davidsi am inceput acest sport din vara.Am o perche de parumbei care in primavara (19 feb) au scos un ou iar pe al doilea nu, probabil din lipsa calciului.Acum acestia se saruta dar masculul nu o mai calca pe porumbita .Ce sa fac?
Daca nu clocesc luati oul si vor face alta serie curand.
Amandoi clocesc ouale
Printre cele mai bune articole p care le-am citit….BrAvO!!! Sincer…eu nu am inceput cu porumbei de rasa…..dar…mi-am schimbat repede decizia…am pus deopare cv banutzi,shi mi-am cumparat incet incet porumbeii doriti…bineintzeles k am intalnit o multzime de proobleme…dar ,cu timpul invetzi tot mai multe despre aceste fiinte frumoase.Si,bineinteles,poti face o mica afacere di asta .Multi columbofili cresc porumbei din mai multe motive.:pt. bani ; pt.hrana ; shi pur si simplu de placere…..
cine imi da niste indicii despre cresterea porumbeilor?…please sunt incepator….cine vrea sa ma contacteze pe id-ul swatgaby_93
frumos articol ar trebui cat mai multe de acest fel pentru tinerii incepatori a acestui sport cum de altfel sunt si eu.Va doresc sanatate si astept alte articole educative si constructive de acest fel.
Buna ziua . Numele meu este Cristian, sunt din Pitesti, si vreau sa cumpar niste porumbei din Pitesti daca se poate. Nu trebuie neaparat sa aibe inele sau cine stie ce istorie in spatele lor , vreau pur si simplu niste porumbei . Voiajori sau corcituri nu conteaza, si daca sa nu fie pui.
Ofer 20 lei pe pereche. Cine ma poate ajuta ma poate gasii la id cristian_ionut7 sau la tel 0765662013.
mentionez ca vreau sa ma apuc serios de ei dar nu din prima ca nu dispun de bani acum…..asta ptr ca vad ca lumea nu ma baga in seama
:(((
salut. ma numesc marius . Acest saite este foarte bun . tot ce scrie in el este adevarat. si eu cresc porumbei de un an si pe parcurs am invatat multe despre ei. daca doriti sa vorbiti cu mine id.meu este urmatorul: bn_94marius
super tare articolul!!!!!
salut…ma numesc edy si de o saptamna am primit 5 perechi de gutani…in timp de 3 zile devenindu-mi ff dragi mam hotarat sa iau si alte rase: 1 pereche de jucatori,standard si 2 de voiajori…as avea nevoie de sfaturi privind cresterea lor…eddy_952000
domnu’ drd, daca tot scrii incearca sa scrii corect …nu se zice ”se merita” ci merita…
SALUT.am inceput de ieri cu 4 porumbei dar nu toti voiajori.Daca stie cineva cum sa fac sa se inperecheze pana la primavara.Cine are porumbei stie va rog ajutatima
Daca-s maturi se imperecheaza pana la primavara sigur. Bine ar fi sa fie 2 femele si 2 masculi, si daca ai 2 rase sa nu ii amesteci.
pai sunt 2 gutani baieti 1 o porumbita voiajor si unu care se da peste cap si mai vreau sa iau luni 2 perechi voiajor
am mai luat 1 pereche de voiajori
cine imi da un porumbel voiajor pentru o porumbita ii dau 1 gutan si un porumbel care se da pe spate
ce iese dintr-un voiajor si un gutan
Corcitura…daca vrei sa participi la curse cu voiajorii, nu-i bun.
ms acu ma duc sami cumpar un voiajor si la 3 gutani le dau drumu ca sau nimerit 3 porumbei
as vrea sa mai stiu ceva daca porumbita e cam din 2003 2004 si porumbelu e de anu asta se pot imperechea
Depinde cat e de tanar masculul. Daca e nascut in toamna, abia pe la primavara o sa caute pereche.
pai si nu il pot obliga so ia de acu ca mie ca sa nu se imperecheze porumbita cu alt cineva
Salut.Miam cumparat si eu 6 porumbei voiajori mai batrani.Cam in cat timp le pot da drumu,imi vor sta,vor scoate pui
Da-le drumu dupa ce scoti pui din ei si puii sunt mari. Nu ai nicio garantie ca maturii iti vor sta.
adica sar putea sa plece. vor pleca si puii
RE ALL.Azi am observat ca porumbelu meu sta pe un cuib si nu are ouo am 2 porumbite si un porumbel, iam pus o porumbita mai invarsta a ciugulito si a dato afara din cuib asta inseamna ca e cuplat cu cealanta
?
Posibil, urmareste-i si o sa vezi. Incearca sa nu-i tot deranjezi.
FRUMOS ARTICOL PT CEI INTERESATI
salut.azi am dat drumu la 3 porumbei care ii am de 4 luni inchisi dupa 3 ore si ceva cat au stat pe casa au plecat pot sa stiu si io de ce caci aveau si pui si am ramas doar cu o porumita pe ouo de ce ia plecat perechea (erau gutani)
Ti-am zis ca o sa plece. Tine-o inchisa sa creasca puii, daca iti pleaca si ea o sa moara puii. Puii sigur nu pleaca.
E posibil sa se intoarca si restul dupa 1-2 zile, depinde…50% sanse.
am luat 5 porumbei dar nu toti dintr-o parte 2 dintr-o parte 2 dintr-o parte si 1 de la un vecin se vor imperechea sunt 2 porumbei si o porumbita
am gresit sunt 2 porumbei si 3 porumbite
Salut.am si eu 6 porumbei cumparati de curand.Cate o data cand ma uit la ei stau jos si daur repede din aripi .Ce inseamna
Se antreneaza, asa fac porumbeii inchisi mult…le e dor sa zboare.
RE ALL.Am si eu o intrebare.De unde luati acele castroane in care porumbei clocesc .De unde le cumpar
http://www.porumbei.ro/petmag-produse-pentru-porumbei/
DOMNILOR golumbofili alti ramin incepatori,toata viata trebuie sa fi nascut,cu norocul asta de a fi golumbofil .cu o mina de otel si o manusa de catifia trasa pe ia ,aici in sportul asta nu egzista mila,alti sint nascuti sa faca bani ,fie care om in viata are un har dat dela ,DUMNEZEU,noi golumbarii de valoare ii sintim din privirea ochilor si vin loati la mina daca corespund ce cautam noi . sper sa intelegeti ce vreau sa va spun,si la facultate multi ramin corigenti ,repetenti.asa ca nu mai puneti tot felul de intrebari,nu o sa va invete nime,incercati sa furati ,ceia ce auziti si vedeti va salut si va doresc sa aveti noi campioni in cuiburi.
fff bun articolul…. mas acupa si yo de columbofie dar cred ca e foarte cred pt mine …am doar 15 ani… mai am multe de invatat.. si in zona in care sunt nu prea cunost columbofili “renumiti” de la care sa am ce invata … dar multumesc oricum pt acest articol… o seara buna…
http://voiajoruldinpucioasa.sunphoto.ro/voiajoruldinpucioasa pentru a ma ajuta cu un sfat.Pytyck io am 11 ani si nici eu nu am columbofili renumiti in zona dar daca iti plac porumbei nu tre sa ii bagi nea aparat la concurs
FOARTE BUNN ARTICOLUL…….SI IO MA OCUP CU PORUMBEI DESI AM DOAR 14 ANI SUNT FOARTE PASIONAT DE PORUMBEI.NU SUNT PREA CUNOSCUT DEOARECE NU ZBOR PORUMBEI DOAR DE 2 ANI,DAR DE ACEA IEU SUNT MULTUMIT DE PORUMBEI MEI SI SUNT SIGUR CA ORI CE PORUMBAR ESTE MULTUMIT DE PORUMBEI SAI.MULTUMESC PT ACEST ARTICOL AM INVATAT FOARTE MULT
FOARTE BUNN ARTICOLUL
auzi am o problema.o perereche de porumbei sau inperecheat si astept oua toate bune si frumoase pana aici dar de doua saptamani porumbita tot sta in cuib si nu apare ouale ba chiar mai mult porumbelul se duce in cuib si incepe el sa cheme porumbita ce sa fac
Daca femela e de 08…rabdare (multa).
pai e 04 si porumbelul 05
e posibil ca unul din porumbei sa nu mai poata face pui(nu stiu cauza)cel putin asta e parerea mea…nu stiu daca e adevarat ca nu cunosc situatia f bine !!! BAFTA IN 2009 !
si nu-mai asta am 15 ani si mau pasionat si as vrea sa ma ocup de ei pana acum am 5 perechi care 2 jucausi 3 voiajori si sa imi raspunda la intrebarea com se deosebesc ca no prea am inteles si tratarea inpotriva bolilor
am rezolvat cu porumbita nusi gasea loc de ouat;););)acuma am facut alt coteti si deja au aparut primele oua
domnule porumbei.ro nu va suparati imi puteti da si mie adresa dumnavoastra de sunphoto am vazut multe comentari ale dumneavoastra pe acest site si mar interesa cum arata porumbei dnv
N-am pe sunphoto.
http://www.porumbei.ro/andrei
vas intreba ceva dar sa nu va sup pe mine.am si eu un porumbel stropit si e spaima porumbeilor nici nui lasa sa se imperecheze nici la mancare si treb sa bag porumbei in alt cotet pentru a se imperechea deoarece sunt incepator si porumbei inca nu au fost elliberati vas fi recunoscator daca miati spune cu drag u n incepator
Si intrebarea era? :)
cum sa fac sa nu mai bata ceilanti porumbei si sai lase sa se imperecheze
Il tii inchis in boxa pana se imperecheaza restul sau il separi de tot.
ms mult
cum se fac antrenamente cu puide primavara
datimi si mie idurile voastre sunt incepator si vreau sa va cer sfaturi please
Salut ma numesc mihai si am 13 ani imi plac mult porumbeii dar din pacate am avut 21 si i-a mancat dihorul pe toti intr-o noapte si i-am gasit morti cine vrea sa imi doneze si mie o pereche de batrani sau pui din Dambovita as fi foarte recunoscator si ii platesc daca am bani atunci . . . id meu este mihay_roscatu10
sant la inceput de drum si as dori sa-mi dea si mie cineva niste porumbei sa pot sa ma apuc de pasari,sunt din ph nr meu este 0244215186 sau id florin_ureke astept ajutorul d-voastra
domnilor![
eu sunt cel mai incepator….am cautat peste tot schite sa imi fac o voliera…m+am mutat la curte la tara am spatiu, dar nu am gasit …numai informatii generale..puteti sa ma ajutati.sa imi fac una ..cu o schita cat de cat…ce trebuie sa contina…cat de inalta cat de lata..etc….va multumesc foarte mult
mess george50mai
Spuneti mai intai ce fel de porumbei doriti sa tineti.
deocamdata pana ma obijnuesc cu ei si pana invata sa ii cresc, sa ii antrenez, cred ca porumbei obijnuiti…corciti, gugustuci…nu stiu ce o sa gasesc in targ.am inteles ca targul de la plumbuita(buc) s-a mutat pe la dragonul rosu,..dar pana sa cumpar macar o pereche trebuie sa am unde sa ii tin si sa le ofer cat de cat conditii bune de trai si imperechere.., si ma intereseaza cel mai mult dimensiunea custilor(cuiburilor..) sau cum sa zic daca trebuie sa fac separat pentru pui.., etc .ca asa sa construiesc o voliera mare ,pe picioare nu este greu, nu stiu cate custi sa fac pe un rand , si cat de adanci.etc…imi plac , vreau sa imi tin timpul ocupat ca am iesit la pensie, si pe cine am intrebat…au ridicat din umeri!
Buna seara,
Avand in vedere ca acesta este un articol mai vechi, din 2007, nu-l mai citesc decat eu ca administrator cand apar mesaje noi ca ale Dvs.. Asadar am sa fac un topic nou pentru Dvs. pe site, in care voi explica aceste lucruri cu dimensiunile si ce trebuie sa aiba o cusca, pentru ca am observat ca nu am scris pana acum pentru incepatori asa ceva. Sper sa raspunda si altii din cei 3000 de crescatori care intra pe site zilnic dar citesc doar ce-i nou.
Daca mai aveti intrebari sa le scrieti aici, articolul o sa-l fac in cateva zile.
Daca-i graba sa raspund pe scurt: boxele in care se pun cuiburi (garsoniera fiecarei perechi) pot fi de 50x50x50 cm. Inaltimea poate fi si ceva mai mica gen 40 sau 30 cm.
Si ca sa nu incepeti cu o dezamagire, v-as spune sa evitati targurile si sa luati de la crescatori seriosi de acasa…ar fi pacat sa incepeti cu porumbei bolnavi sau corcituri care stau mai prost cu inteligenta si ii puteti pierde usor, etc.
salut , ma numesc andrei si anul acesta cam de o luna mi-am luat 7 porumbei voiajori , stau la bloc si le-am facut intr-o parte a balconului o hulubarie cam de 2,5 m L si 1 m latime . Le-am facut pe un perete boxe cam de 30 cm inaltime , 25 cm l , 40 cm L , dar le-am facut in paralel pe de sus pana jos si nu am pus inca perete intre ele . Vroiam sa va intreb daca nu sunt prea mici ? Ca daca ar fi prea mici nu as mai pune perete despartitor intre ele si atunci ar veni cam de 80 cm lungime , 25 latime si 30 inaltime . idu meu : asaguna 92
Cam mica ar fi latura de 25…dar dca sunt doar pentru cuib, fara usi sau sa-i inchizi acolo, cred ca merg.
de fapt asaguna92
dar ce ziceti , sa pun perete despartitor intre ele sau sa le las intr-una ?
si as mai avea inca o intrebare , nu exista sansa ca puii sa cada jos din cuib daca latura e numai de 25 cm ? ca atunci le-as putea face usite………
multumesc de sfat!, am sa le fac 50x50x50 ca imi vine mai usor la constructie!
salll .Numele meu este balan marian si am 16 ani .De vre 3 -4 ani “mia intrat in sange” acest hobiu.La inceput am inceput ca niste gutani dar acum am rase de ornament precum voltati jucatori de mai multe feluri kingi chiar si voiajori.Miam facut si un mic site unde am amfisat cate poze cu preferati mei ,dar acum vreau sa devin si yo un mic columbofil care sa participe la unele evenimente.EU sunt din fetesti jud ialomita daca sunteti interesati sa ma ajuntati cu unule lucruri sau sa ma invatati cate ceva va rog sa ma contactai la id bmarian49sau accesati site-ul http://marybalan.webs.com . La revedere
am si eu o intrebare ; ce spuneti daca scot pui din porumbei cumparati de prins. voi avea rezultate?
Nu.
buna seara ,
cum pot sa obisnuiesc niste porumbei care nu au crescut la mine ?
oare ii pot lasa afara dupa ce imi scot prima serie de pui ?
ar pleca , si-ar abandona puii ?
Ii lasi dupa ce puii se hranesc singuri. Unii pleaca, altii nu. Unii pleaca si dupa 5 ani si multe perechi de pui scoase. Dar maturii se iau doar pentru scos pui, nu pentru zburat afara.
Ce tratament ar mai trebui facut la porumbei inainte de sezonul de imperechere si cu ce medicamente trebuie facut ? In afara de vaccinul impotriva paramixovirozei ……………
multumesc !
http://www.porumbei.ro/program-de-tratamente-anual/
Cum imi dau seama cand trebuie sa le pun material la porumbei pt. construirea cuibului si sa le pun cuibarele?
Pai daca se calca/pupa si deja se cuibaresc prin colturi e clar.
Am obs. astazi la un porumbel o imflamatie la pielita de langa ochi, este umpic rosie, ieri nu a avut-o. Astazi i-am pus intr-o cutie ca am avut ceva de lucru in cotet si e posibil sa se fi batut, oricum nu stiu daca de acolo se trage. Ce sa fac, sa-l ung cu vreo alifie ceva?
Multumesc!
Este bine sa cumparam inele din piata, sau trebuie neaparat de la un club? Ce dezavantaje pot fi daca inelam puii cu inele din piata?
Mai putem participa, pe viitor cu ei la concursuri?
Daca sunt oficiale, cu tichete de proprietate, sunt OK. Multi cumpara de la club mai multe sa faca un ban gramada dand la suprapret…
Aha, am inteles. Prin 2005 cand am mai avut porumbei, am cumparat ceva inele de pe piata dar nu mi-au dat tichet de proprietate. Deci cand le cumpar trebuie sa le cer tichetul de proprietate? Imi puteti arata va rog cum arata un tichet? Ca sa nu ma-nsel, daca aveti ceva poze….
Unii nu au si tichet dar cel mai sigur e cu tichet. Ii mai zice talon.
http://www.porumbei.ro/wp-content/fotografii/inelefcpr_2009.jpg
Ok multumesc mult!
Dle. Andrei, mi s-au imperecheat 2 por. in data de 3 feb. si inca nu au scos nici un ou, astazi se implinesc 2 saptamani. Ce poate sa fie? Sunt din 2009, posibil sa nu mai fi scos pui pana acum. Din cate am auzit, la prima imperechere poate intarzia cateva zile peste data normala a depunerii primului ou. Oare asta sa fie cauza?! Multumesc.
Da, intarzie si mai mult.
intrebare e cnv din cluj ca sa ikmi zica pe unde este vreo asociatie??
salut ma numescc marius am 15 aniii si cresc porumbeii din anul 2008 , vreauu sa devinn cell mai bun crescatorrr dinnn tara meaaa :P
Dle. Andrei, mi-a eclozat un pui azi dimineata si vreau sa va intreb cum trebuie sa le dau mancare parintilor ca sa aiba timp sa o macine, sa nu ramana puii flamanzi, adica la ce ore si de cate ori pe zi?
Multumesc.
Eu mereu le-am dat dimineata si seara fara nicio problema. Nu stiu altii cum fac.
Dle. Andrei puii mei au deja 4 zile si nu si-au deschis ochii, la cat timp incep sa-i deschida?!
bravo!!!!!!!! dar am o dilema oare cum fac ca un porumbel de al meu sa imi manance din mana sau sa stea pe umarul meu?
va rog sa imi trimita cineva un email cu raspunsul
adresa de email este florindica2000@yahoo.com
Am si io o perechie de porumbei rotati , de cate ori se imperechiaza pe an ca nu stiu ma puteti ajuta va rog ????
buna ziua. domnilor, am citi articolul pana sfarsit cu multa atentie si pot sa spun ca mi-a raspuns la toate intrebarile pe care le-as fi pus.eu nu sunt crescator de porumbei, dar mi-ar place ca intr-o zi din viata asta sa ma dedic cresterii lor, deoarece am inceput, de putin timp ce-i drept sa ma familiarizez cu subiecte de genul acesta.pana mai acum o luna de cand am gasit un porumbel cazut (ranit) in curtea institutiei unde lucrez, habar nu aveam despre porumbei, despre cum se cresc, etc. am cautat pe net informatii despre acestia si se pare ca acolo pe site-ul “www.porumbel.net” am dat peste o mina bogata informatii care efectiv m-a fascinat, zilnic intru pe aceasta pagina si citesc cam tot ce e afisat acolo, ba mai mult m-am si logat la acest site ca sa pot fi la curent cu toate evenimentele columbofile.imi place tare mult si sunt convins ca pe langa efortul pe care-l depuneti cu totii – incepatori sau avansati, e vorba si de multa, multa pasiune altfel nu ar aparea acele rezultate deosebite la concursurile din tara si din afara granitelor tarii.de cand ingrijesc acest porumbel gasit, am inceput sa inteleg si mai bine ce pasari minunate sunt, desi cunosc de anii ’70 si ceva oameni care cresteau porumbei, dar la vremea aceea adolescent fiind nu intelegeam mare lucru si nici de ce faceau acest lucru ca de sacrificat nu auzisem sa se intample asa ceva.eu am copilarit prin sectoul 1 de acum (fostul sector 8, sau raionul grivita rosie), in “piata 16 februarie” pe aceeasi locatie inca mai functioneaza “Asociatia columbofila Grivita”, unde de curand am prins o zi in care se pregatoau toti columbovilii de acolo sa trimita un transport de porumbei la un concurs prin tara din cate am inteles eu, foarte interesanta activitate, am plecat impresionat de multimea de pasarele care-si asteptau cuminti randul la imbarcare alaturi de stapanii lor. un spectacol rar pentru mine, asta-i momentul declansarii acelui buton al interesului fata de acest sector explorat de foarte putini semeni de-ai nostrii, interesant si fscinant in acelasi timp.
Bine ati venit pe la noi! Cu precizarea ca porumbel.net este alt site iar aici este porumbei.ro tin sa va spun ca va apropiati de un hobby de care nu va veti mai putea desparti…
Puteti citi mai multe despre concursurile cu porumbei voiajori aici:
http://www.porumbei.ro/cum-sunt-concursurile-cu-porumbei-voiajori/
Intradevar un articol bun.Cred ca la toamna imi iau si eu 3-4 perechi de pui si ma reapuc de cresterea porumbeilor.Apropo scuze de off-toppic azi dimineata am prins o porumbita in concurs care adormise pe acoperisul case mele in constructie cu inel 852047/2009 si cu inel de concurs bricon 3000+ , am hranit-o si i-am dat drumul(acum doarme pe antena nu a plecat inca).
eu am inceput azi!!!!mi’am luat deja 3 masculi sh 3 femele de zburatori de severin!! sunt neimperecheati si va cer si eu ajutorul in legatura cu acest lucru.. cum sa fac?? sa ii separ cum vreau eu? sau sa ii las sa se aleaga singuri? cum e mai bn? ce sfaturi imi puteti da? multumesc anticipat!
Ca incepator, lasa-i sa se aleaga singuri, e mai relaxant asa.
Eu unul,am avut porumbei in ‘tinerete’ , pe la 10 ani am inceput sa inlocuiesc gutanii pe care ii aveam din copilarie (prima data am cumparat oua) cu Galateni.apoi mi-am luat cativa codalbi nefiind multumit de zborul sarac al galatenilor , apoi cativa ploiesteni,de ajunsese galatenii mei sa zboare 4-5 ore si la coborare sa joace pana cadeau pe pamant!Apoi am plecat in armata.Si cu ajutorul unui dihor,intre doua invoiri a terminat cu toti,aproape cu toti porumbeii mei.Imi ramasese doar 8 pe care i-am donat unui prieten mai incepator.Acum dupa 15 ani m-am apucat din nou.Am primit cadou (cand am deschis discutia)4 perechi de pui de la 4 crescatori de voiajori care iar imi atrag toata atentia.Am avut 5 perechi dar una s-a pierdut prima data cand au iesit din voliera.Dihorul poate venii acum ca am doi caiini Soricari ce l-au inlocuit pe cel de lupta de atunci!Sper ca la anul pe timpul asta sa fiu in vre-o asociatie si sa imi pot scoate la zbor porumbeii!E tot ce imi doresc!
Foarte bun articolul si eu am inceput azi am 3 perechi de voiajori si imi mai iau 3 perechi de infaiati :D
eu abia acum am avut placerea sa citesc acest articol pot spune ca este un adevarat GHID pt orcine pt orisice virsta chiar si pt cei din virf care iau gramezi de bani si vind cele mai proaste pasari cu cd umflate are unu o vorba ” miine poimiine sa ma bati cu armele mele ” FELICITARI PT AUTOR MAI RAR ASA OAMENI. eu unu MULTUMESC
Daca as incepe maine dar nu am bani sa-mi cumpar porumbei din linii bune ,as putea incepe cu porumbei normali(fara sange de campioni)? A incercat cineva sa-si formeze propria lui linie de porumbei voajori? E unul asta vreau sa fac pentru ca pentru mine ar fi o satisfactie mult mai mare sa am rezultate cu porumbei creati de mine , decat cu porumbei creati de altcineva iar eu doar sa culeg roadele.
Un articol care ajută fiecare cloumbofil care e la început de drum. Felicitări!