Salut! As vrea sa imi permiteti sa va intreb niste metode… sau niste procedee de aflare care si cum este un porumbel voiajor. Am 2 ani de cand “m-am imbolnavit” asa ca , acum incerc sa aflu mai mult despre porumbeii voiajori cu toate ca mi-au trecut prin maini mai multe perechi de voiajori, tot nu inteleg sa ii diferentiez de cei normali. Mi-ar fi de folos niste sfaturi…Va multumesc!

porumbei.ro: Primesc intrebari de genul asta cam saptamanal si pentru a nu mai raspunde la fiecare pe rand, fac un topic sa ramana aici.

Avem asa:

Porumbel de stanca – se pare ca este “stramosul” celorlalte categorii

Prototipul naturii: porumbelul de stanca – zburatorul perfect. Observati tinuta, musculatura, sternul, penajul si privirea inteligenta.
Trimis de Felix

Gutan clasic de oras

Voiajor

Diferentele sunt destul de evidente daca exemplarele sunt pure:
– voiajorul are corpul mai mare decat gutanul
– voiajorul are narile mai mari decat gutanul
– voiajorul are (deseori) “geana” care inconjoara ochiul mult mai pronuntata/conturata decat gutanul
– voiajorul are penajul mai pudrat

Problema apare la hibrizi cand este imposibil sa decizi daca pasarea este gutan / voiajor sau hibrid. Practic, daca pui unul langa altul un voiajor pur si un hibrid, chiar si cei experimentati nu pot spune mereu cu exactitate care-i hibridul. Multi voiajori – chiar si campioni – arata destul de modest, unii fiind aproape “gutanosi”. Asta amplifica problema identificarii.

Solutia? Daca vrei sa concurezi cu voiajorii, achizitionezi numai pasari pure de la crescatori cu rezultate bune. Daca nu vrei sa concurezi, nu prea conteaza, hibrizii arata la fel de bine ca voiajorii. Odata cu timpul vine si experienta, si detaliile mici iti vor spune multe. De exemplu “la mana” unii crescatori pot sa isi dea seama care-i un porumbel bun, dupa musculatura, calitate penaj, etc.


Ce prezinta poza de mai sus? Jannseni, Bricoux, Aardeni si alte minunatii in curtea unui crescator campion sau niste hibrizi intr-un parc? Niste hibrizi intr-un parc. Dar multi dintre noi nu ar fi stiut sa raspunda la intrebare.