Autor: Dina Mergeani
Cresc porumbei din rasa jucatori de Galati incepand din anul 1982, principalul motiv fiind abilitatea lor de a juca. Acesti porumbei au culori variate , majoritatea lor fiind, insa, baltati. In acest material vreau sa va expun observatiile mele legate de transmiterea baltaturii de la o generatie la alta.
In primul rand, tin sa mentionez ca aprecierea oricarui model de baltatura trebuie facuta prin comparatie cu modelul de referinta reprezentat de porumbelul uniform colorat (?pana simpla?). Orice modificare prezenta fata de acest model de referinta poate fi considerata ca suma unor pete albe aparute pe anumite parti ale corpului. Aceasta este o schimbare de punct de vedere necesara, majoritatea dintre noi fiind obisnuiti sa descriem un porumbel baltat numindu-i partile colorate ale corpului.
Pentru o mai usoara exprimare, am ales sa denumesc anumite parti ale corpului unui porumbel cu echivalentul lor din anatomia umana, fiecareia dintre ele corespunzandu-i o parte aproape identica ale scheletului (unei parti a corpului ii corespunde o anumita parte a sheletului si o anumita suprafata a pielii).
La inceput, in 1990 , am facut observatia ca zonele albe ale porumbeilor (implicit si zonele colorate) sunt in stransa relatie cu partile anatomice ale corpului. Acest lucru inseamna ca diferite parti ale corpului pot avea informatii diferite despre prezenta culorii. Zonele albe sau colorate ale corpului pot fi observate foarte bine privind ariile de crestere a penelor la puii de 5-15 zile.
Acum, dupa 16 ani de observatii, pot spune ca diferite arii colorate (sau albe) sunt marcaje diferite ale baltaturii cu transmitere genetica diferita. Pentru fiecare arie a pielii porumbeii mostenesc de la parinti informatie pentru un marcaj al baltaturii care poate fi ?colorat? sau ?alb?. Daca ambele marcaje ale pielii sunt la fel, respectiva arie va fi total colorata sau total alba. Daca marcajele sunt diferite, respectiva arie poate fi : total colorata (cand ?colorat? este dominant), total alba (cand ?alb? este dominant), partial colorata sau ariile dreapta si stanga ale corpului vor fi diferit colorate.
Fiecare porumbel baltat ( cu diferite arii albe) poate fi descris cu ajutorul acestor marcaje pentru baltatura ca suma unor pete albe. De fapt un model de baltatura este suma unor astfel de marcaje. Marcajele pentru baltatura sunt :
Nr. Crt. / Nume (parte a corpului) / Parte corespondenta a scheletului
1. Frunte / Frontal
2. Crestetul capului / Parietal
3. Ceafa / Occipital
4. Ochi / Orbita, sprancene
5. Fata / Orificiul urechii
6. Barbie / Ciocul inferior, hioid
7. Gat antero-superior / Coloada cervicala superioara
8. Gat antero-inferior / Coloana cervicala inferioara
9. Gat posterior / Coloana cervicala
10. Jonctiunea cervico-toracala posterioara / Jonctiunea cervico-toracala
11. Piept / Coracoid, clavicule
12. Brat / Humerus
13. Antebrat / Radius, ulna
14. Mana / Carpus, carpometacarpus
15. Degetele mainii / Falange
16. Spate superior / Coloana toracala si lombara
17. Torace / Stern, vertebre cervicale si toracice
18. Coapsa / Femur
19. Gamba / Fibula, tibiotarsus
20. Picior / Tarsometatarsus
21. Degetele piciorului / Falange
22. Spate inferior / Ilium, sinsacrum
23. Abdomen / Ilium, sinsacrum
24. Coada / Vertebre caudale, pigostil
Exista un locus dovedit ca ar produce porumbei baltati : locusul ?Z?.
Acesta are trei alele :
– ?Z+? = porumbelul complet colorat,
– ?z? = porumbelul asemanator variantei ?gazzi? a porumbeilor Modena,
– ?z*wh? = porumbelul complet alb.
Eu sustin ca exista mai multe alele ale locusului ?Z? – pe langa ?Z+? si ?z*wh? existand un grup ?z*pi? al genelor ce dau porumbei baltati si care include gena ?z? (?Z+? >> ?z*pi? >>z*wh?) – , ca exista mai multi loci care produc variate modele de baltatura (nu numai locusul ?Z?) si ca genele de pe unii loci afecteaza zone specifice ale corpului.
Existenta mai multe alele in grupul ?z*pi?este sustinuta de faptul ca unele marcaje (colorate diferit sau nu) au o transmitere linkata in diferite modele de baltatura, modele care sunt recesive fata de ?Z+? si dominante fata de ?z*wh?. Uneori, unele marcaje au un linkaj dorsoventral : crestetul capului cu spranceana inferioara si barbia, ceafa cu fata si gatul antero-superior, gatul posterior cu gatul antero-inferior, jonctiunea cervico-toracala posterioara cu pieptul, spatele superior cu toracele, spatele inferior cu abdomenul.
Anumite rase, de exemplu, au o gena dominanta pentru coada alba (diferita de coada alba recesiva, cea mai des intalnita). Varfurile albe ale aripilor si incaltarile albe (impreuna) ? date de o gena dominanta, coada alba dominanta si capul alb dominant sunt rezultatul aceluiasi mecanism : incompleta migrare a melanocitelor din creasta neurala. Aceste gene sunt independente una de alta (nu sunt situate pe acelasi locus) si nu sunt alele ale locusului ?Z?.
Marcajele albe recesive de baltatura ? cel mai des intalnite ? inclusiv coada alba recesiva, capul alb recesiv si varfurile albe ale aripilor si incaltaturile albe recesive, sunt cel mai probabil parti ale unor alele din grupul ?z*pi?si sunt rezultatul unor mecanisme cum ar fi blocarea proliferarii melanocitelor dupa intrarea in epiderm sau moartea prematura a melanocitelor in aceste arii.
Nu stiu daca splash (?z*sp? sau ?sp??) sau penciled (?z*pc? sau ?pc??) sunt alele ale locusului ?Z?. Daca ar fi, atunci probabil ca sunt recesive fata de ?Z+? si dominante fata de ?z*wh?. Presupun ca o arie colorata splash (sau penciled) este recesiva fata de o arie colorata uniform (total sau partial) in mod independent de genele de pe locusul ?Z? . Un mecanism pentru ariile pestritate ar fi supravietuirea anumitor melanoblaste in ariile afectate care produc mai tarziu petele colorate. Penciled este o gena ca si gena grizzle, care afecteaza culoarea unei anumite parti a penei in diferite arii ale corpului.
Daca fiecare model de baltatura are diferite pete albe atunci putem considera ca un porumbel complet alb are o mare pata alba (cat tot corpul). De aceea pot considera ca gena ?z*wh? face parte din grupul ?z*pi?.
Genotipic, exista mai multe feluri de porumbei complet albi:
– primul (o mare pata alba) este ?z*wh?//?z*wh?,
– al doilea (suma mai multor pete albe) este o combinatie a unor modele de baltatura date de genele locusului ?Z? (recesive) in asociere cu gene de pe alti loci (dintre care unele sunt dominante sau afecteaza zone limitate ale corpului),
– al treilea este reprezentat de porumbeii albinosi (?al?//?al?) si de porumbeii aparent albi (de fapt aproape albi) obtinuti prin combinarea unor gene care modifica culoarea, cazuri aflate in afara subiectului in discutie,
Uneori, un porumbel ?Z+?//?z*wh? arata ca un porumbel baltat cu marcaje neclar delimitate, chiar daca ne asteptam sa fie complet colorat.
Putem imparti, in mod schematic, corpul unui porumbel in 6 mari zone, fenotipul unei gene sau al unei combinatii de gene fiind suma unor modificari aparute in fiecare din aceste zone:
1. zona superioara: fruntea, crestetul capului, ceafa, fata, barbie, gatul antero-superior;
2. zona anterioara: gatul antero-inferior, pieptul, gatul posterior si jonctiunea cervico-toracica posterioara;
3. aripile (brat, antebrat, mana si degetele mainii);
4. picioarele (coapsa, gamba, piciorul si degetele piciorului);
5. zona posterioara: toracele, spatele superior si inferior, abdomenul;
6. coada.
1. Zona superioara, de exemplu, are cea mai complexa ereditate:
a. marcajele albe recesive au ,uneori, o transmitere independenta, frecvent fiind linkate intre ele in variate combinatii;
b. capul alb dominant (care nu este alela a locusului ?Z?) nu include si gatul antero-superior si are o alela : numai fruntea, crestetul si sprancenele sunt albe;
c. despre ochii albi (perlati, cu granule albe de pigment pe suprafata externa a irisului – colorati) pot spune cu certitudine ca sunt dominanti fata de ochii negri (fara granule de pigment pe suprafata externa a irisului – necolorati) – care au o transmitere linkata cu marcajele albe de la nivelul capului. La randul lor, acesti ochi albi (perlati) sunt recesivi fata de ochii galben-rosii (care contin, in plus, si granule de pigment galben) prezenti la majoritatea raselor de porumbei.
2. Pentru zona anterioara avem trei posibilitati (expresie a genelor locusului ?Z?):
a. intreaga arie colorata, dominanta;
b. gatul posterior si jonctiunea cervico-toracala posterioara colorate, gatul antero-inferior si pieptul ? albe (pata alba ventro-laterala);
c. intreaga arie alba, recesiva.
Exista o expresie fenotipica deosebita la nivelul acestei zone (care, cel mai probabil, nu este data de o gena din grupul ?z*pi?), cu gatul posterior si gatul antero-inferior albe in asociere cu jonctiunea cervico-toracala posterioara si pieptul colorate, care ar putea avea o alela recesiva ce are in plus spatele inferior si abdomenul albe.
3. Pentru zona aripilor avem:
a. aripa intreaga colorata, dominanta;
b. aria corespunzatoare bratului ? colorata, restul aripii ? alba, recesiva, expresie a unei gene din grupul ?z*pi?;
c. aria corespunzatoare bratului ? alba, restul aripii ? colorata, recesiva, probabil expresie a unei gene din grupul ?z*pi?;
d. aria corespunzatoare bratului si antebratului (capacul aripii) ? alba, restul aripii ? colorata, recesiva, probabil expresie a unei gene din grupul ?z*pi?;
e. aria corespunzatoare bratului si antebratului (capacul aripii) ? colorata, restul aripii ? alba, obtinuta prin sumarea actiunii a doua gene : una de pe locusul ?Z? ce produce o aripa colorata in totalitate si o gena independenta, dominanta, nesituata pe locusul ?Z? ce produce varful alb al aripilor (remigele primare). Cel mai probabil aceasta gena are o alela : numai ultimele 3 (intre 2 si 4) remige primare sunt albe. f. aripa alba, obtinuta prin sumarea actiunii unor gene cum este cea de la punctul ?d.? si cea dominanta pentru varful alb al aripilor (vezi punctul ?e.?).
4. Cred ca pentru zona picioarelor sunt valabile concluzii similare cu cele de la zona aripilor. Neavand porumbei incaltati nu am putut verifica acest lucru pentru partile inferioare ale acestei zone.
5. La nivelul zonei posterioare avem patru posibilitati:
a. aria colorata, dominanta;
b. torace colorat, spate si abdomen albe (pata alba dorso-laterala);
c. spate superior si torace ? colorate, spate inferior si abdomen ? albe;
d. aria alba, recesiva.
Probabil spatele inferior alb la un porumbel complet colorat in rest este dat de o gena diferita, nesituata pe locusul ?Z?.
6. La nivelul cozii avem trei situatii :
a. coada colorata ? dominanta, expresia a unor gene situate pe locusul ?Z?;
b. coada alba ? recesiva, expresie a genelor locusului ?Z?;
c. coada alba – dominanta, data de o gena independenta, nesituata pe locusul ?Z?.
Asocierea unor modificari stabile in aceste zone va determina aparitia unor modele de baltatura bine definite. Determinarea unor asemenea modele si determinarea unor moduri precise de obtinere a lor reprezinta doua provocari deosebite.
Concluzia : o parte a corpului = o suprafata a pielii = un marcaj pentru baltatura.
Dupa descriere lui Feliciu Bonatiu din cartea ?Rasele de porumbei din Romania? (1985), jucatorii de Galati au o mare variabilitate fenotipica din punct de vedere al modelelor de baltatura. Tendinta actuala, de a-i transforma in porumbei de expozitie standardizandu-le desenul, este una dificil de realizat. Un desen poate fi numit bine definit abia atunci cand , pe parcursul a minim 5 generatii, este identic la toti porumbeii. Singurele parti la care s-a obtinut aceasta constanta sunt coada (complet colorata, caracter dominant), aripile (capace colorate cu remigele primare albe ? rezultatul actiunii a doua gene : una pentru aripa complet colorata si una pentru varful alb al aripilor, dominanta) si piepul alb (caracter recesiv). Culoarea la nivelul zonei picioarelor este considerata putin importanta iar partea superioara a corpului (gat, cap) este mai greu de stabilizat si datorita faptului ca unele trasaturi urmarite (gat posterior negru, partea superioara a capului – neagra) sunt, la cei mai multi porumbei, caractere intermediare obtinute din interactiunea intre marcaje pentru baltatura diferite.
Dar, toate aceste afirmatii pot fi considerate simple speculatii (intregul articol fiind, de fapt, un colaj de observatii personale si speculatii teoretice) pe care eu nu le pot dovedi intr-un mod stiintific. Pentru acest lucru ar fi trebuit sa imperechez porumbei cu doua modele de baltatura dovedite stabile in timp (A si B) : porumbelul A cu porumbita B si porumbelul B cu porumbita A. Din aproximativ 10 pui (F1) din fiecare pereche ar fi trebuit facute alte 10 perechi. Doar aprecierea a cel putin 100 de pui (F2) din aceste perechi ar fi avut valoare statistica. Lipsa de timp si spatiu fac aceasta cale greu accesibila de unul singur, munca in echipa putand reprezenta o solutie. Am incercat sa suplinesc aceste lipsuri cu o observatie atenta a puilor obtinuti pe parcursul mai multor ani. Experienta mea este limitata la Jucatorii de Galati, asa ca unele opinii ar putea fi corectate de aceia care cresc alte rase de porumbei baltati. Sper ca acest articol sa trezeasca interesul pentru modelele de baltatura si altor columbofili si sa fie punctul de plecare al unor observatii interesante. Astept comentariile voastre si pe mail la adresa dinamergeani@yahoo.com.
Dina Mergeani
Orice referire la acest material se va face mentionand autorul, numele articolului si adresa site-ului unde este prezentat.
Se dau un mascul 100% alb si o femela alba cu 2-3 pene rosii, ce are un tata argintiu. Intrebarea mea este: aceasta pereche poate de albi 100% sau pot iesi argintii / baltati pe rosu?
INTERESANTA TEORIE! DIN PACATE, DUPA CUM SI RECUNOASTETI, ESTE F. GREU DE DEMONSTRAT.NU CRED CA POATE CINEVA SA AFIRME CA STIE CE ANUME TIP DE BALTATURA VA REZULTA DIN IMPERECHEREA A DOI PORUMBEI BALTATI PE VINAT DIN RASA GALATENILOR.( VREAU SA SPUN CA NU POATE DESCRIE CU EXACTITATE BALTATURA PUILOR REZULTATI :CAPACE COMPLET COLORATE, GRADUL DE COLORATIE A CAPULUI,GITULUI,CEFEI,A PULPELOR ETC.).ACEASTA TEORIE A D-VOASTRA NU FACE ALTCEVA DECIT SA-MI INTAREASCA CONVINGEREA CA UN ANUMIT TIP DE BALTATURA (“PE CAPACE ,BURTA ALBA,COADA VINATA,CEAFA COLORATA SAU NU ,CAP COLORAT,CAP ALB CU SPRINCENUTE,CU INIMIOARA,REVARSATI ETC.) ESTE DOAR O INTIMPLARE SI CA ESTE FOARTE GREU SA TIPIZEZI DOAR UN ANUMIT TIP DE BALTATURA.ASTA MAI ALES LA O RASA DE ZBOR SI JOC CUM ESTE GALATEANUL.
Cel mai probabil porumbita alba cu cateva pene rosii ar putea fi o varianta homozigota de grizzle pentru culoarea rosu-cenusiu. Atunci, daca nu este si purtatoare de gena pentru alb (z*wh), nu va avea pui albi. Toti porumbeii vor fi argintii iar porumbitele vor fi in culorile pe care le poarta (ascunse) porumbelul. Unii pui ar putea fi baltati dar acest lucru este foarte rar. Daca poarta o gena pentru alb recesiv atunci jumatate din pui ar putea fi albi, cealalta jumatate respectand (teoretic) proportiile de mai sus.
Teoriille dau predictii corecte doar daca sunt aplicate unor multimi mai mari (de exemplu daca ai avea macar 20 pui dintr-o pereche). In cazuri izolate pot apare rezultate surprinzatoare dar fara valoare statistica. Asa ca tot ce am scris mai sus poate fi contrazis de primii pui obtinuti. Asta daca am categorisit bine porumbita….Mai usor se pot face aprecieri vazand poze ale porumbeilor in cauza (si ale parintilor lor)
Referitor la galateni :as prefera sa ramana variati ca aspect. Pentru puii obtinuti din galatenii baltati se pot face doar predictii bune (mai ales daca cunosti si parintii porumbeilor), nu exista certitudini. Din pacate (sau poate nu – aici e tot farmecul), nu tot ceea ce este “placut ochiului” poate fi “stabilizat genetic”. Probabil ca, in timp si cu perseverenta, se va reusi stabilizarea unor anumite baltaturi. Va fi bine? Va fi rau? Asta doar timpul o poate demonstra. Dar va fi o mare pierdere daca nu vor mai avea abilitatea de a juca si vor deveni doar o rasa de expozitie.
Sarbatori fericite!
Cu stima tuturor
Strict despre galateni. Sunt de acord cu Vlad in privinte tipizarii si deacord cu Dina referitor la pierderea provocata de tipizarea desenului. Deja fondul genetic s-a imputinat odata cu selectarea burtilor albe.
Eu am Zburatori de Severin. Sunt foarte asemanatori cu galatenii doar ca nu joaca. Eu sunt foarte multumit de cum zboara.
Ating durata de zbor de 3,4,5 ore dar unele exemplare bine antrenate ajung in timpul concursurilor si la 8,9,10 ore.Consider ca daca nu joaca nu sunt numai porumbei de expozitie, ci sunt porumbei cu zbor de durata si inaltime.
dar atunci ce facem cu denumirea:JUCATORI de Galati?
zburatori de severin sunt ZBURATORI asta a fost menirea rasei!!!
dar galateniii sunt de joc……..
cu stima,
MA SCUZATI,SUNT NOU IN ARTA COLUMBOFILIEI AM O VARSTA DESTUL DE MEDIOCRA 16 ANI INSA IMI PLAC ENORM PORUMBEII VOIAJORI.IN COTETUL MEU EXISTA CATEVA EXEMPLARE FOARTE SPECIALE CARE CHIAR S-AU CLASAT PE LOCURI BUNE, PRIMINDULE CADOU DE LA UN PRIETEN F.BUN DE FAM.CHIRIPUCI CRISTIAN UNUL DINTRE CEI MAI MARI COLUMBOFILI DI GIURGIU.ASI DORI SI EU SA AFLU CE CULOARE VA REZULTA DINTR-UN ALB CU ARIPIILE NEGRE(CAPACIT) SI UN TRISTIU.
VA MULTUMESC ANTICIPAT !
CU STIMA DANUT LOCALITATEA GIURGIU
cresc galateni pe negru de 17 ani de ce din inperechere tata fica la al treilea rand de pui unul iese alb cu ochi negri ?
Si tatal su fiica sunt purtatori de o gena pentru alb recesiv – z*wh. Teoretic un sfert din pui ar trebui sa fie albi.
Cu stima
vreau sa spun ca in toata cearta asta cu uite jocu ,nu e jocu, duce la aparitia unor monstri datorat in primul rand necunoasterii originii acestui porumbel jucator de galati si in al doilea rand selectiei si imperecherilor haotice facute in diferite centre ale tarii pentru a scoate in relief cealalta latura de prestatie a galateanului-zborul de inal;time si durata
pe mine ma intereseaza foarte mult porumbelul jucator care face cat mai multe tumbe dar sa fie adevarate nu vorbe.cine are asa ceva sa ma contacteze la numarul de telefon:0741122601
in legatura cu ce spune dl. nelu ‘galateanu’ desre galateni ca nu li se cunoaste originea,ar putea sa se documenteze mai bine(peterfi,leonte)! a doua afirmatie este lipsita de sens daca se refera la aparitia unui porumbel alb cu ochii negri la care se refera dl. aldea stefan(porumbeii albi au intotdeauna ochii negri!).referirile dl. nelu ma fac sa trag o concluzie:nu-i place ca porumbelul galatean sa zboare sau sa joace.din pacate pentru el astea sunt caracterele de baza ale rasei,iar monstrii ies cind urmaresti alte scopuri la aceasta rasa(decit cele de baza) si recurgi la tot felul de incrucisari distrugatoare pentru ceea ce inseamna porumbelul galatean.dar asa este cind urmaresti anumite scopuri….
PT DL. STEFAN CONSTANTIN,INTERESATI-VA DE CINE ZBOARA ACESTE PASARI SI MERGETI ACASA LA EI SA LE VEDETI ‘LA LUCRU’.ALTFEL,PE POVESTI VETI FI DEZAMAGIT DACA CUMPARATI,SFATUL MEU
sa stii vlad ca nelu nu creste ”monstri”. am vazut si porumbeii tai zburand si ai lui si ti-as recomanda sa fii mai retinut in afirmatii. cat despre cunoasterea rasei nelu a crescut cu galatenii la nas, e singura rasa care a crescuto vreodata, si in timp ce voi ati citit din carti el a vazut totul pe viu. in concluzie la el din 4 pasari zburate la data de 03.01.2007 3 jucau foarte bine si spre surprinderea voastra aratau si foarte bine la mana, adica ar fi luat lejer intr-o boxa de expozitie 92-93 de puncte.
cred ca punand problema originii rasei de galateni voi scoate in evidenta caracterul duplicitar al acestei rase:nu stiu de unde esti dl HADARAU darnu poti spune ca originea rasei este explicata decei doi disparuti. au lasat totul la voia hazardului.nu stiu cati porumbei ai avut de la leonte dar la noi nu au jucat multi din ei,iar daca si jucau o faceau pe fondul unei durate de zbor de 4,5,6si mai multe ore .poate nu stii dar in cadrul variabilitatii culorilor rasei de galatean genetic implicit apare si alb unicolor cu ochi negri
Pentru Ovidiu si Nelu.
Nu am afirmat ca Nelu si cum l-o mai fi chemand creste monstri. Daca cititi cu atentie ce am scris va veti da seama. In ceea ce priveste zborul si jocul concursurile oficiale vor arata care ce creste. In legatura cu porumbelul alb, asta sustineam si eu. Oare nu se intelege ce am scris? Desigur acest Nelu dupa cum reiese din ce scrieti aici este din Galati, dar ceea ce nu inteleg este de ce aproape toti care au ceva de spus o spun sub anonimat sau poate gresesc si pe Domnul Nelu il cheama Galateanu. Inca o data sa lasam rezultatele din concursuri sa vorbeasca.
daca se citeste cu atentie cartea dl. leonte se poate trage concluzia clara ca porumbelul galatean are ca stramos rollerul de smirna,adus de turci in tara noastra.rasa a fost formata in jurul anilor 1850,la ea participind porumbelul salbatic de stinca si bineinteles porumbeii autohtoni,doar in cazul lor nu sunt date exacte.si totusi am recitit cu atentie mesajul scris de nelu si ramin la concluzia ca are ceva impotriva zborului si a jocului,altfel nu imi explic de ce a afirmat ca se nasc monstrii din incercarea de a scoate in evidenta latura de zbor de inaltime si durata,precum si incercarea de a scoate in evidenta jocul.in ceea ce priveste afirmatia ta,ovidiu,ca noi citeam in carti cind nelu crestea galateni,are legatura doar cu virsta,adica nelu este mai in virsta decit noi.daca noi eram mai in virsta ,afirmatia raminea valabila?pe mine personal ma bucura cind aud ca un anumit crescator este preocupat de zbor si joc,indiferent cum il cheama sau de unde este.dar nu toata lumea vede lucrurile la fel.pina la urma tot ”razboiul” dintre crescatorii de galateni pe marginea a cum trebuie sa arate sau sa nu arate acest porumbel,uitind insa care ii sunt caracteristicile de baza,nu face altceva decit rau acestei rase.nu vreau sa fiu inteles gresit si nici sa jignesc pe nimeni,dar nu vi se pare ca fiecare a facut ce a vrut cu aceasta rasa?nu e cazul sa se ajunga la un numitor comun?
o idee laudabila de a ajunge la un numitor comun cu aceasta rasa dar cum poti tu sa ma convingi pe mine sa-i fac sa joace cand somitati ale acestei rase au luptat toata viata lor sa scoata jocul din porumbeii galateni crescutide ei.vreau sa spun ca nu erau deloc putini.vis a vis de origine nu pot sa cred ca din porumbelul de stanca si un jucator se poate obtine al treilea zburator romanesc ca valoare.si iarasi nu cred ca valoarea jucatorului de galati este reflectata de prestatia dintr-o ora de zbor(daca o face si pe aia).pot sa spun ca de acum 30 ani ma delectam cu zborul porumbeilor galateni inca aflati in faza lor de baltatura neuniforma si culoare inca in stare pura,reusind totusi cu sprijinul unor oameni competenti sa lansam in competitie ,,zburatorul de galati”.sper ca prin asta a fost un pas inainte. restul va ramane de vazut
stimate domn,eu nu vreau sa conving pe nimeni de nimic.ceea ce se intimpla cu aceasta rasa,a depasit orice limite.de altfel scopul sedintei de la cluj,din 14 .01.2007 este de a ajunge la un numitor comun si de a lasa la oparte orgoliile si convingerile personale.daca sunteti interesat ,onorati cu prezenta.referitor la somitatile care au incercat sa scoata jocul din galateni,cunosc si eu citeva si inca destul de bine.citiva dintre ei vor fi la cluj.este o placere a lor de a avea porumbei f.buni la zbor,care trebuie respectata,la fel cum trebuie respectata si placerea altora(la fel de valorosi ca si crescatori) de a avea porumbei f.buni la joc.toate acestea fiind intregite de frumusetea (in cadrul rasei) exemplarelor.nu stiu daca ati citit cu atentie cartea dl. leonte,dar daca aveti curiozitatea,recititi cu deosebita atentie pag.31-33.mai mult decit ce scrie acolo ,referitor la origine,nu gasiti nicaieri si cred eu este elocvent.bineinteles daca nu aveti o alta parere pe care ar trebui sa o expuneti si sa o si demonstrati prin acte,nu prin vorbe.personal detin si alte referiri la rolerii rominesti(galateni)pe care le voi face cunoscute in curind.asadar haideti sa dam dovada de maturitate si respect reciproc.nu o sa mai continuu sa port o polemica cu dumneavoastra.sa auzim de bine!
sorin braila eu cresc baltati mascati de braila si vad ca de noi nu se discuta prea mult si rasa noastra este foarte cunoscuta as avea si eu foarte multe de comentat dar nu stiu cu ce sa incep;de ce nu sintem si noi sprijiniti din alte tari. eu as face ceva pentru clubul danubius dar am nevoie de srijin. daca am fi sprijiniti am putea face si noi o epozitie dar nimeni nu isi mai da interesul este presedinte cu numele. si cam atit am avut de zis. cu respect
sorine baltati mascati de braila sunt cei mai frumosi si mai buni sburatoridin romania toti si absolut toti mari columbofili inclusiv prof .leonte sau bonatiu au crescut baltati de br,dilema e alta columbofili br sunt mai pretentiosi si tin atat la tinuta la forma la desen la cam gene late disfacuti la cap ochi albi etc pe cand galateni au fost pragmatici si au trecut in standar calitati care la br sunt defecte ciacari inchisi la piept cu bete in coada incarcati pe ceafa etc ajungand cu ei la expozitii brailenilor le a fost mai usor sai declare porumbei de gl decat de br si asa din orgolii simpiste pentru o diploma sa ajuns ca porumbei de br sa nu fie cunoscuti mari crescatori din galati profita din prostia br sia necunascatorilor si isi promoveaza pasarile referitor la club presatii pe pr si pe cine mai e pe acolo sa se dea la o parte sa vina un pr tanar si sa revigoreze clubul cum era cand pr era sacariseanu si br era la toate ex locale si din tara
ai perfecta dreptate fane! sunt de acord cu tine!daca as fi si eu sprijinit as face tot posibilul sa fie cum era inainte;sacariseanu aurel. numarul meu de telefon este 0724 757744 -mocanu sorin-braila sau mail: adriana19888@yahoo.com
sorine eu incerc sa mi fac adresa de mail o sa te sun eu dar celmai bine vorbim duminica in piata totodata ar fi bine sa se inscrie anul acesta cat mai multi crescatori la clubul danubius pentru ca situatia e dramatica cei din actuala conducere nu sunt nici macar afiliati la un club columbofil exista pericolulsa se piarda actualul sediu pe cei orgoliosiii rog sa se gandeasca bine ca vor veni norme europene s vor trebui sa fie afiliati le vor trebui cel putin un certificat de sanatate al pasarilor ca sa poata iesi cu pasarile la vanzare nu mai vorbesc de exp
sorin daca spui ca ne vedem duminica spunemi care fane din braila esti;eu cunosc mai multi astept raspuns. si eu vreau sa imi fac sait fane acolo pot sa pun poze de tote felurile adica cu porumbei. sau poti sa imi lasi un numar de telefon si te sun eu.
Salut nea Fane poate imy dai si mie o balana daca te mai gindesti am nevoye de porumbita.
Pt Sorin: te sevesc la toamna cu tot ce doresti,pastram legatura
Bine v-am gasit ! Crescatorii din Braila as vrea sa le dau un sfat :viata e scurta, nu va pierdeti timpul in dispute sterile. La Cluj am avut aceleasi probleme, dar am fost un grup tanar si hotarat care ne-am luat soarta in maini, i-am lasat la o parte pe toti cei cu vederi de activisti ,ne-am facut club,ne-am luat custi, facem 2 targuri anuale si 2 -3 expozitii,am fondat UGCPPAM din Romania impreuna cu alte cluburi din tara ,am afiliat-o la Entente Europeenne d’ Aviculture et Cuniculture si nu ne vom opri aici…Si in noi arunca multi cu noroi,ca asta se pare ca e placerea lor,dar noi ne vedem de treaba noastra adica de cresterea porumbeilor,pasarilor de curte si exotice,a iepurilor ,etc la un nivel cat mai inalt.Faceti-va un club sau inscrieti-va individual la un club afiliat la UGCPPAMR –cel mai apropiat de voi e la Galati…dar voi stiti daca puteti trece “granita” – si o sa vina apa si la moara voastra ! Succes si va asteptam si pe voi in Europa ca aveti cu ce…!
erata :Crescatorilor din Braila… Scuze !…
multumim d nului cocu dar braila nu este in ardeal . aici inca domneste prostia si braila inca mai este catalogat oras rosu
club avem dom cocu dar sint multi crescatori orgoliosi nu mai vor sa se inscrie domneste invidia prea mult si dujmania.dar asta este mergen in nainte.asa este la noi la braila
buna! este regretabil ca nu toti sunt de aceeasi parere cu dv. dl. fany si dl. mocanu.puteti macar un grup,care aveti aceleasi convingeri,sa incercati sa vedeti macar cum se pune problema la cluj,iar daca o sa fie in asentimentul dv.,atunci va puteti afilia la un club membru al u.g.c.p.p.am.,cum va sfatuia si dl. cocu. sa auzim de bine!
referitor la varietatea de zbor a galateanului:pt. dl misu ,dl maftei ovidiu si alti frustrati
orice concurs realizat(indiferent de cat ai realizat cu porumbeii),e mai reprezentativ decat 1000 de vorbe.nu cred ca va-ti expus vreodata rigorii unui concurs oficial,altul decat simple aprecieri ale frumusetii exemplarelor in mana.
vad ca preocuparea mare este identitatea mea,nu valoarea reala sau nereala a celor scrise.imi pare sincer rau.
cu multa stima.scuzati ca v-am deranjat letargia.
ce naste din pisica soareci mananca.ce-i din vultur, vultur naste;din stejar ,stejar rasare.
simplu ca,, buna ziua”.cu regret observ pe ce maini a cazut stafeta galateanului.ne mai auzim intre timp .tragem linie ,,dupa 20 de ani”
pe principiul emis de dumneavostra va rog sa ne explicati dar explicit cum anume s-a scos jocul la jucatorul de galati? si de ce primele exemplare de zburatori nu prea aratau nici morfologic ca si jucatorii? explicati va rog. somitatile sunt cei care au creat rasa nu un om care a avut o idee la un anumit moment.
sunt din cobadin am circa 70 d exemplare d jucatori.kzatori,nu le am cu combinatile astea d culoare,dar eu tin la joc. moriscari,galateni…..cum le mai zic unii. in cobadin nu suntem prea multi cu rasa asta si buni doar cativa ibra,ozbai,eu si cam atati
ma scuzi erai si tu dima,dar soarta….
de unde sti dl.maftei ca nu semanau morfologic linile de jucatori cu cele de jucatori? literatura de specialitate te contrazice!jocul din galateni sa eliminat de catre crescatorii dealungul vremi zic eu din trei “cauze”:
1 uni vor doar sa-l priveasca
2 alti il vor un moriscar
3 si alti vor performanta
este o rasa complexa pe care uni o vor de ornament,alti de moft si alti vor cel putin sa-i lungeasca viata.priviti la mesageristi ce departe au ajuns daca stiu ce vor.cred ca acestia sint un exemplu demn de urmat.
Scuze: liniile de zburatori cu cele de jucatori
Pentru Neghina Dumitru….
Soarta a fost un pic ajutata si de tine si altii ca tine……nu-i asa??
De fapt cati din porumbeii pe care ii ai azi sunt puii celor pe care mi i-ati furat (aproape 60)???