Despre imperecheri, pasiune, vitalitate, fidelitate

Aveti deja pui de iarna ? …… Nu ?… atunci mai putem vorbi de imperecheri. Nu ma refer la un sistem pe care si asa majoritatea l-ar refuza din pacate…. din motive ……?? Vreau sa vin numai cu cateva amanunte la marginea problemei.

– Indiferent cum imperecheati: liber, dupa pedigree, dupa performanta veti costata ca perechile care aduc pui buni sunt rare. Multi cand au o astfel de pereche o lasa impreuna mai multi ani. Unii spun ca este o greseala. Ei au observat ca o pereche care aduce pui buni in primul an nu mai are pui de aceeasi valoare in anii urmatori. De vina (spun ei) este lipsa de pasiune in actul de fecundatie. Despartita si reimperechiata in anul urmator perechea dezvolta din nou pasiune(?) Sa fie intr-adevar o corelatie intre pasiune si vitalitate?
– De fapt cand avem un cuplu de buni reproducatori de obicei numai unul din ei este intr-adevar bun. Mai ales daca femela este cea buna avem sanse sa faca pui buni si cu alti parteneri.
– Dupa ce criterii isi cauta femela partenerul. Dupa culoare? Dupa sonoritatea vocii? Unii sustin ca il alege pe cel cu boxa cea mai buna din punctul de vedere a porumbeilor. Si de ce ocupa unii masculi mai multe boxe?… Pentru a avea garantia ca pui nu vor deranja la clocitul pontei urmatoare. Sunt cazuri(mai rar) cand femela divorteaza si se imperecheaza cu vecinul cand nu este loc pentru a doua ponta in boxa veche.
– Fidelitatea porumbeilor este proverbiala…. dar nu in realitate. Acte de infidelitate/divort se intampla mai ales atunci cand femela este gata pentru a doua ponta dar masculul obosit de hranirea puilor a ramas in urma cu hormonii …. concurenta vitala…..nu doarme. Sunt cazuri cand se creaza un “menaj a trois” adica cei doi masculi, vechiul si noul, clocesc si hranesc puii cu schimbul. Cele mai multe acte de infidelitate se intampla cand masculul este in cautarea materialului pentru cuib .
– Masculii batrani au probleme cu fecundatia. In primul rand se lasa mai usor deranjati decat masculii tineri. Dar si hormonii/lipsa lor e o problema, cateodata ajuta hranire cu proteine si un mic ajutor hormonal de la veterinar.
– Ma intreb insa cum sa iasa din celule batrane/nevitale… pui vitali ?

Merci pentru completari, pareri si contrapareri.

Felix

37 comentarii la “Despre imperecheri, pasiune, vitalitate, fidelitate”

  1. Pai cam toti despart perechile pe timpul iernii si deci revine “pasiunea” in primavara. Nu cred in teoria cu pasiunea si vitalitatea, in natura nu desparte nimeni perechile.

    Eu nu inteleg de ce unii crescatori cand vorbesc de imperecherile la liber spun ca deschid usa intre compartimente si ii lasa sa isi aleaga. Toti isi vor lua perechile de anul trecut in boxele cunoscute. Deci odata formate perechile nu se mai schimba dupa iarna, imperecherea la liber ar merge doar daca schimbi compartimentul si partenerul nu e acolo.

    Am avut si eu destule cazuri in care femela a parasit masculul pentru altul (bagaboante!). Insa mascul care sa fi parasit femela… niciodata. Hmm! Chiar anul asta o femela a parasit masculul din boxa de jos pentru unul dintr-o boxa de mai sus. Boxa jos = expunere mai mare la rapitori in capul lor, deci e vorba de spiritul de conservare.

  2. starea porumbelului, conditia fizica, varsta nu indica faptul ca acel porumbel nu are celule vitale(spermatozoizi), ca nu poate sa reproduca un campion! sunt multi factori care influenteaza un pui(incepand de la celula-ou) pana sa iasa campion(bun)! depinde cat de bine sunt crescuti puii, depinde de mancare, vitamine, tratamente, aerisirea volierei, soare, etc. referitor la infidelitate…:am avut o femela care si-a lasat masculul,anul trecut, este femela de suflet a mea, loc 2 mare fond palm ucpr 2011. Eu explic asa: am introdus la matca vechea partenera a masculului “inselat”, acesta si-a pierdut interesu pentru femela actuala(infidela) si bine-inteles ca femela l-a lasat si s-a cuplat cu alt mascul care ramasese stingher si era f disponibil.

  3. Scuze pt ca sunt poate putin off topic, dar am si eu o intrebare. Pe ce data imperecheati dumneavoastra porumbeii? sau deja ati facut`o?

  4. pt alin: porumbeii se imperecheaza intre 1-15 martie, nu exista o data anume, dar cauta sa-i imperechezi intr-o zi bine insorita si sa te asiguri ca urmeaza alte 3-4 zile insorite!

  5. @ Pt. Alin

    Eu porumbeiii ii imperechez de ziua indragostitilor (14 Februarie),dar nu are nici o legatura cu sarbatoarea propriu-zisa :)))))
    Vant in pene la toata lumea!

  6. Am sesizat o meteodependenta, (temperatura aerului, durata zilei lumina, ceata, ploaie, senin), o dependenta de starea de sanatate, alternare a ciclurilor de activitate – odihna de peste zi, varsta, sex si “starea civila”.
    Ma explic, pe rand, fara sa accentuez pe meteo si starea de sanatate care pot determina comportamente previzibile.
    Precizez ca porumbeii sunt separati pe sexe, despartiti de un perete din plasa metalica peste care am atasat un material textil cu scopul de a nu se vedea fostii parteneri. Unii masculi, care inainte de separare aveau teritoriul (odihnitoarea) in compartimentul ocupat in prezent de femele, se catara frecvent pe plasa metalica mai arunca un ochi in Rai (la femei) si cam atat. Ceilalti, indiferent de faptul ca au avut sau nu pereche, stau linistiti in boxele revendicate si aparate de fiecare. Exceptiile sunt exemplarele mai temperamentale care turuie cand si cum au chef dar mult mai putin decat in prezenta femelelor. Un plus de activitate la masculii adolescenti si la cei mai tinerei. Cei de peste 2 ani par ca isi conserva energia.
    La femele, adolescentele sunt foarte receptive la turuielile colegilor de dincolo de plasa si am sesizat tendinte nefinalizate de imperechere intre ele. Am introdus un mascul care nu a avut pereche la mine sa le turuie vreo 10 minute in spatiul lor si saracu tuna si fulgera la fiecare madona ce-i venea in fata. A fost musai sa-l scot ca doritoarele se cam adunau ciorchine si toate erau femele de 7-8 luni, adultele fiind mai rezervate.
    Este evident ca le este dor de pereche si mi-e destul de clar ca porumbeii au afinitati personale; din pacate, am de schimbat perechi gen tata-fiica sau frate-sora. Nu stiu care vor fi reactiile partenerilor in cuplurile noi care le voi forma dar cred ca isi vor pastra comportamentul masculii consacrati ca batausi, iubareti, buni tati, grijulii fata de femela. Porumbeii tineri, introdusi prima data in imperecheri sunt o necunoscuta dar totusi, cred ca actualul comportament al individului va fi continuat, evident cu accente pe cresterea agresivitatii sau acalmie in perioade specifice ca bataia la cuib ori clocit.
    La cuplurile din 2013, am observat inainte de despartirea pe sexe, si numai la unele exemplare, o aparenta scadere a atasamentului fata de pereche incepand din perioada naparlirii. La unele exemplare, dupa naparlire, a revenit afectivitatea, la altele se mentine indiferenta afisata.
    Tind sa cred ca ar conta prioritatile organismului fiecarui individ in functie de un nivel satisfacator al sanatatii, hranirii, spatiului vital peste care se suprapune starea vremii si durata zilei lumina.
    Pana la jumatatea lunii martie, mai vedem…

  7. super tare materialu.alin cine baga la columbodrom au pui deja.

  8. Eu in acest an am lasat un compartiment de matca sa se inperecheze la liber.Mare mi-a fost surprinderea ca marea majoritate s-au inperecheat dupa origini.Daca era un cuplu sau doua ziceam ca e intanplare dar din 12 cupluri 8 sunt pe origini,cred ca ei au o intuitie pe care noi nu o avem.

  9. Imperecherea, sau formarea lotului de matca in aceasta perioada, in jurul datei de 1 februarie, ca sa am pui buni de inelat in martie…
    Cu privire la topic, nu stiu ce statistici s-au facut cu privire la masculii batrani ca nu mai reproduc, ca n-au vitalitate…eu zic ca-i o prostie, depinde in mare parte si de partenera care-o au… nici la tinerete nu pot reproduce mai mult de 20% pui buni, asa cum vor unii ca un super zburator sa aibe 90% pui buni, niciodata n-o sa vedem asa ceva, din 6 pui, unul poate este foarte bun, unul bun si restul slabi, atunci poti sa fi multumit ca ai un super reproducator…
    Eu niciodata nu-i las sa se formeze perechile cum vor pt. ca nu detin un material genetic “in familie” si atat de perfect sau toti porumbeii sa fie pt. o singura categorie de zbor. ” Rezultate au dat mai mereu “bun+bun” indiferent de “linia” din care fac parte dar sa fie din aceeasi categorie de zbor…

  10. eu imperechez matca in jurul datei de 15 feb iar zburatori cu o luna inainte de prima etapa.

  11. la 1 februarie imperekez matca…dupa rezultatele avute si nu dupa pedigree. cuplurile din care mi au mers puii , vor fi lasati tot asa..consider ca indiferent de ce fel de categorie e porumbelu, ca e de fond , ca e de maraton trebuie bagat cu de viteza…acu fiecare …

  12. venind vorba de masculul batran care fecudeaza mai greu.Un veteran columbofil din zona mea in prezent are in matca sa doi masculi olimpici unul de 2001 respectiv 2002 (fumuii batrani)dansul a imperecheat deja matca celor doi masculi lea taiat coada de la jumatate aratand caraghiosi dupa parerea mea dansul a facut mereu asa la masculii batrani dar de fiecare data de exemplu daca in anul 2014 il imperecheaza pe masculul de 2001 sau 2002 CU SIGURANTA partenera lui va fi o femela din anul precedent(2013) asa face dansul de cand se stie iar puii rezultati din acei masculi vor fi fara nici o problema cu o capacitate la fel de buna ca a tatalui.

  13. eu i-am imperecheat ,bag pe columbodroam si pe 1 martie pot sa duc porumbeii acolo.imperecheriele porumbeilor sunt dupa climatul de e in zona respectiva ,ce metoda vrei sa joci…multe altele :))

  14. eu ii imperechez pe data de 1martie,acuma pe vremea asta numai de imperecheat nu le arde lor.

  15. Multumesc foarte mult pt ajutor. Cat despre poz 13 adrian , sunt incepator , am 17 ani, dar mi se pare o aberatie taiatul cozii.. parerea mea , poate sunt alti domni mai experimentati care isi pot da cu parerea..

  16. Salut la toata lumea am si eu o problema sunt incepator am 5 perechi de voiajori, pe timpul iernii nu iam separat iar ieri cand ma duc sa le dau de mankar si sa le schimb apa observ ca porumbita ouase si statea pe oua. Mai este vreo sansa sa iasa makar un pui sanatos pe timpul asta ??? va rog astept raspunsuri.

  17. Eu am trei tardivi scosi pe 25 decemrie…, vor ajunge poina-n primavara…? sper ca nu da uliul de ei…

  18. La fel mai am trei pui esi-ti pe 15 ianuarie, care merg pergfect au prins ger, dar la fel pe-ru reproductie vor fi perfecti, sintai imuni din absolut toate p. de vedere…

  19. Buna ziua!Eu nu cresc voiajori dar as vrea sa-i dau un raspuns dl.Marius de la poz.17:eu personal am avut pereche care a scos acum cateva ierni la – 23 de grade!!!A fost o saptamana cu temp f joase si in ziua in care a eclozat puiul atat a fost – 23 de grade!!!Ba mai mult,ACEL PUI L-AU CRESCUT SI CHIAR A FOST UN MASCVUL CU O VITALITATE DEOSEBITA ca pe la urma,nefiind o pasare care-mi trebuia,a trebuit sa renunt la el pt ca-mi zapacise toata crescatoria!
    Sanatate!

  20. Legat de fidelitate,am şi eu o întrebare, aţi avut sau aveţi un mascul cu două femele ?

    Întreb asta deoarece cineva mi-a spus că a avut mai demult un mascul cu două femele şi creştea la ambele pui.
    Nu mă rfer la faptul că pur şi simplu un mscul pereche, calcă o femelă fără pereche şi atât.

  21. @ Alin T: am vazut la un coleg columbofil doua femele care cloceau in acelasi cuib. Si nu erau imperecheate intre ele, ci aveau acelasi mascul. Deci, se poate!

  22. Nu stiu cum faceti voi cu ai vostri , dar ai mei reproduc tot timpul . Sunt lasati numai impreuna , tot anul . Si… spre surprinderea mea , pui imi par crescuti mult mai bine fata de cei scosi primavara si vara . Probabil , in perioadele putin mai reci , nu mai simt asa tare nevoia sa scoata pui des , cum o fac vara , motiv pentru care ii hranesc pe cei scosi in sezonul rece , o perioada mult mai mare de timp .

  23. Revenind la subiectul articolului, nu cred ca varsta influenteaza transmiterea calitatilor, respectiv a vitalitatii.
    Gametii, din care se formeaza celula-ou, sunt celule tinere ca fomare in organism, rezultand prin diviziune meiotica.Dupa ce se formeaza celula-ou,prin fecundare,aceasta sufera un lant succesiv de diviziuni mitotice, prin care organismul creste, se mareste.Totul e nou,proaspat.In plus si vitalitatea e conditionata tot de gene, a caror transmitere la urmasi are un algoritm mai delicat, pe scurt e f. posibil ca un exemplar cu vitalitate buna sa nu o transmita la urmasi,indiferent de varsta la care reproduce.
    -Daca avem un cuplu de reproducatori”de aur”,atunci, teoretic,ambii sunt buni si, orice ar transmite, se combina bine cu ceea ce transmite partenerul.Daca doar un parinte din cuplu e bun reproducator, neajunsurile se pot vedea la un moment dat la urmasi(inconstanta,pierdere de forma,calitati slabe de reproducator etc)
    – Din observatiile mele, alegerea partenerului este fie pozitionala (boxe invecinate, mascul cu boxa la inaltime), fie determinata de caracterul puternic al unor masculi, de nerefuzat de catre orice femela.Scopul femelei este stabilitatea, astfel incat va alege chiar si un mascul slab,”moale”, dar posesor de boxa, daca nu are alta optiune decat “vaduvia”, pe care mai ales femelele am constatat ca o urasc,realmente, dovada fiind lesbianismul, mult mai rar intalnit la masculi.
    Nu cred in teoria imperecherii libere ca solutie pentru compatibilitate si urmasi de calitate, cand se intampla e vorba tot despre gene si hazard.

    Felicitari pentru topic,Felix!

  24. Am imperecheat tata cu fiica, el 10 ani ea 8 ani, puii rezultati au o vitalitate extraordinara, alta pereche ea 10 ani el 4 ani au scos 2 pui care au fost in primii 7 national la mare fond palmares respectiv as fond, dupa mine nu conteaza prea mult varsta ci conditiile in care sunt tinuti!

  25. Cum ai putea reproduce pui mai buni ?

    Sa gandesti, sa muncesti mult si multa rabdare. In primul rand sa cauti sa ai acei porumbei cu fenotip pentru zona ta si categoria aleasa. Indiferent in ce zona ai crescatoria si concurezi porumbeii … cauta sa aduci in crescatorie porumbei care vin din familii bune cu rude colaterale care au facut si ele performanta, porumbei care au reusit si in alte zone a tarii la diversi columbofili. Iar atunci cand aduci un porumbel, cauta sa te asiguri ca are o cutie toracica buna (mare) si puternica sa reziste atunci cand pui presiune pe cutie. O cutie slaba cedeaza pe canicula chiar daca porumbelu nu are probleme respiratorii si este intretinut si pregatit corespunzator. Prin antrenament plamanii si inima cresc mai mari daca cutie toracica permite, inima poate pompa mai bine si oxigeneaza repede si mult mai bine organismul, plamanii de asemenea fiind mai mari pot face fata organismului la un efort prelungit chiar si pe canicula. Trebuie tinut cont de penaj, un penaj bun matasos ajuta mult porumbelu, aluneca mai usor in aer si frecare nu este mare, practic reduci din consumul de energie. Apoi muschi, brat, etc…stop!
    Mergem mai departe, ai acesti porumbei…
    In primul rand trebuie sa fie porumbeii sanatosi, aici un rol important il are crescatoria, intretinerea si columbofilu.
    O crescatorie care sa absoarba interior umiditatea din aer, iar cand este cald sa o elimine, sa creeze un echilibru interior. Debitul mare de aer creaza curent si temperaturi fluctuante. Nu poti mentine in asemenea crescatorii o stare generala a organismului cat mai ridicata pe o perioada cat mai lunga posibil. Daca nu reusesti sau nu ai experienta necesara sa poti fixa o crescatorie care sa lucreze la cele cateva detalii de mai sus, atunci fa o crescatorie simpla 3 pereti de scandura si plasa in fata, tavan inclinat in spate (ridicat in fata).
    Ai si crescatoria…
    Tine porumbeii de reproducere cat mai departe de medicamente, antibiotice si E-uri si produse sintetice. Nu aduce des porumbei la matca. Nu aduce din crescatorii compromise, care au fost lovite grav de E Coli sau unde imunitatea porumbeilor este terminata. In E Coli toate antibioticele folosite raman sau ramane in codul genetic date despre substanta activa a antibioticelor folosite…si puii din acei porumbei au deja autobiorezistenta la antibioticele care au fost servite parintilor lor.
    Iar porumbeii fara imunitate cresc pui tot cu imunitate precara…prin laptele de gusa se transmite ‘puterea imunitatii ‘ si multe imformatii… stop!
    Nu mai vaccina contra paramixo porumbeii care au trecut de 3 ani. Tratamente … pentru viermi (contra viermilor) exista cai naturiste. Daca vrei sa faci contra salmonelozei… o singura data pe an, maxim 5 zile… daca aduci porumbel nou in primul an poti sa-i faci 10 zile. Daca ai porumbei sub varsta de 3 ani… 3 zile contra tricomonozei si apoi vaccin contra paramixo… iar restu care nu au primit vaccin le faci tratament contra tricomonozei abia dupa prima tura de oua… lasi 5 zile de la al 2-lea ou si poti face tratamentul. Urmatorul tratament…. abia in vara cand desfaci perechile la inceputul lunii august, tot contra trico.
    Recapitulam, porumbel nou adus; viermi , salmo 10 zile, trico 3 zile, vaccin contra paramixo.
    Porumbel sub varsta de 3 ani ; viermi, salmo 5 zile (la optiunea crescatorului daca face tratament sau nu) , trico 3 zile, vaccin.
    Porumbel peste varsta de 3 ani ; viermi, salmo 5 zile (la optiunea crescatorului daca face tratament sau nu), trico 5 zile dupa prima tura de oua.
    Eu aici am facut referire la perioada de iarna. Dupa ce au crescut 2 maxim 3 serii de pui, desperechiati si facut trico 3 zile obligatoriu. Orice faci , daca ai ales sa faci ceva , foloseste curatitor si intaritor pentru organe (ficat, rinichi, si pentru flora intestinala dupa tratament).
    Lasa o diferenta de minim 3 saptamani dupa medicament, antibiotic sau vaccin si pe urma daca te grabesti puneporumbeii la pereche … altfel se alege prafu de pui, vor fi frumosi, dar nu buni. Foarte important si ce folosesti unele lasa ‘urme’ in puterea de reproducere si in calitatea spermei, mai exact distrug…. la fel de important este si cum faci un tratament.
    Chiar daca ai dat curatitor si intoritor pentru organe nu ajunge, a fost doar ceva de moment. Ai terminat cu toate urmeaza curatirea organismului, nu tot ce gasesti este si bun, … pune baza pe acele chestii care patrund membrana celulara si curata organismul pina la sub celula, sa dureze 10-14 zile. In acest moment ai porumbeii aproape pregatiti de imperechere.
    Nu vei scoate aproape niciodata pui buni daca porumbeii nu se cunosc intre ei si nu stiu fiecare locul, incep sa dea pui buni cand se cunosc intre ei in acel compartiment. Imagineazati ca traesti in casa tu si parintii tai, iar la un moment dat primiti o persoana in chirie, in aceasi locuinta. Ei cum te simti ? Apare stresu in casa ? Ai nevoie de compartimente mici de maxim 4-6 boxe, asa cum am spus porumbeii sa se cunoasca intre ei, foarte important. Alt lucru important… sansele sa scoti pui buni dintrun porumbel care nu accepta locul sunt la fel de mici… poate sta la tine 3-4 ani si il oferi altui columbofil si in alta locatie poate da pui buni ‘pe banda’. Ce importanta este si voliera, indicele de comfort, …stop!
    Nu aduce des porumbei ca faci dezechilibru, cand aduci introdu porumbelu in acel compartiment unde a fost introdus ultimul adus inaintea acestuia. Majoritatea porumbeilor adusi dau pui buni, sau mai buni, abia din al 2-lea an in acea crescatorie.
    Inainte cu 2 luni sa fie pusi la pereche … pune porumbeii inchisi in boxe fiecare de seara si dimineata la prima ora apoi separi cuplurile, fa acest lucru tot la 10 zile, repeta procedeul de 4 ori si este indeajuns.
    Inainte cu 3 saptamani cand crezi ca doresti sa-i lasi la imperecheat… incearca sa imbunatatesti amestecul treptat, foloseste minim 30 de tipuri de boabe in amestec,… porumbeii trebuie sa manance putin si din acel putin sa poata extrage organismul exact ce ii lipseste. Cand oferi mancare proasta porumbelu se streseaza si mereu este in cautare de ceva, se streseaza.
    Inainte cu 10 zile sa ii pui la imperechere pentru sezonul de pui… acum incepi practic sa accelerezi sistemul hormonal…stop! Daca dai proteina… sa nu fie proteina de origine animala…. iar daca vrei sa ajuti sistemul hormonal, nu te duce la veterinar, cauta o cale cat mai naturala pentru ca exista…ofera tot la 2-3 zile ce ai decis sa le dai.
    Cuplurile le faci la compensatie, sunt anumite intuitii care pleaca din om, asa simte asa le face, dar totusi cauta un echilibru… uita de pedigree si priveste fiecare porumbel in parte, alege tu (prin analiza ta, etc) cu ce se potriveste acel porumbel… poti analiza si puii lui din anii anteriori si sa te ajute sa ai o imagine mai buna.
    Puii nu se dezvolta armonios daca nu ai boxele intunecate (macar jumatate boxa)… dorm mai mult, se intaresc mai bine, se dezvolta mai bine, ei nu trebuie sa urmareasca miscarea din compartiment, sa pape si sa doarma.
    Sa poti obtine pui buni porumbeii trebuie sa fie sanatosi, sa aiba o stare generala a organismului ridicata, sa nu aiba lipsuri organismul, sa accepte locul, etc.
    La 100 de pui reprodusi, dupa 4 ani media este aproximativ 2 pui foarte buni. De obicei in toate crescatoriile sunt 2 porumbei la lotul de zbor foarte buni, restul se rotesc intre ei in clasament … ma refer la crescatorii care zboara bine cu rezultate bune. Urmareste si te convingi.
    Fiecare doreste sa reproduca in fiecare an pui cat mai buni dar puii foarte buni sunt si foarte rari, lucru care se stie deja.
    Am imperecheat cred ca usor peste 2.000 de porumbei, au iesit si pui buni, si foarte buni, si mult balastru. Foarte greu gasesti reproducatori valorosi. Tot ce am scris nu ajunge, trebuie sa cunosti multe, sper sa te ajute,bafta.

  26. Cand ai decis ziua imperecherii vremea trebuie sa fie stabila de minim 8-10 zile, luna sa fie in crestere sau chiar luna plina.

  27. Bun comentariu R P. Interesanta ipoteza cum ca porumbeii adusi la matca pot da pui buni abia din al doilea an.

  28. da, studiu bine venit acum pe cod portocaliu ,multumim ptr materiale r p si marius nicolae,pe unele le stim dar oricand e bine venita o reactualizare

  29. Citesc si revin. Si iar, si iar. Multumim r p. Fin observator si cunoscator desavarsit. Recunosc valoarea, tot respectul!

  30. Pt com 35 e un nume greu, ce sta in spatele MULTOR CAMPIONI NATIONALI, dar pe care majoritatea nu-l mentioneaza, sa nu cutmva sa-si imparta lauri cu altcineva.
    Multumesc RP ca exisisti si ca ne mai “picuri” cu cate ceva.

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *