Aveti deja pui de iarna ? …… Nu ?… atunci mai putem vorbi de imperecheri. Nu ma refer la un sistem pe care si asa majoritatea l-ar refuza din pacate…. din motive ……?? Vreau sa vin numai cu cateva amanunte la marginea problemei.

– Indiferent cum imperecheati: liber, dupa pedigree, dupa performanta veti costata ca perechile care aduc pui buni sunt rare. Multi cand au o astfel de pereche o lasa impreuna mai multi ani. Unii spun ca este o greseala. Ei au observat ca o pereche care aduce pui buni in primul an nu mai are pui de aceeasi valoare in anii urmatori. De vina (spun ei) este lipsa de pasiune in actul de fecundatie. Despartita si reimperechiata in anul urmator perechea dezvolta din nou pasiune(?) Sa fie intr-adevar o corelatie intre pasiune si vitalitate?
– De fapt cand avem un cuplu de buni reproducatori de obicei numai unul din ei este intr-adevar bun. Mai ales daca femela este cea buna avem sanse sa faca pui buni si cu alti parteneri.
– Dupa ce criterii isi cauta femela partenerul. Dupa culoare? Dupa sonoritatea vocii? Unii sustin ca il alege pe cel cu boxa cea mai buna din punctul de vedere a porumbeilor. Si de ce ocupa unii masculi mai multe boxe?… Pentru a avea garantia ca pui nu vor deranja la clocitul pontei urmatoare. Sunt cazuri(mai rar) cand femela divorteaza si se imperecheaza cu vecinul cand nu este loc pentru a doua ponta in boxa veche.
– Fidelitatea porumbeilor este proverbiala…. dar nu in realitate. Acte de infidelitate/divort se intampla mai ales atunci cand femela este gata pentru a doua ponta dar masculul obosit de hranirea puilor a ramas in urma cu hormonii …. concurenta vitala…..nu doarme. Sunt cazuri cand se creaza un “menaj a trois” adica cei doi masculi, vechiul si noul, clocesc si hranesc puii cu schimbul. Cele mai multe acte de infidelitate se intampla cand masculul este in cautarea materialului pentru cuib .
– Masculii batrani au probleme cu fecundatia. In primul rand se lasa mai usor deranjati decat masculii tineri. Dar si hormonii/lipsa lor e o problema, cateodata ajuta hranire cu proteine si un mic ajutor hormonal de la veterinar.
– Ma intreb insa cum sa iasa din celule batrane/nevitale… pui vitali ?

Merci pentru completari, pareri si contrapareri.

Felix