Despre motul porumbeilor

Motul porumbeilor nu este alceva decat o zona de pene rotate / torsionate in “teaca” lor care desi ar trebui sa creasca in jos incearca sa creasca in sus in asa fel incat partea protectiva (cea exterioara) a penelor sa ajunga totusi in exterior. De vina este gena “EphB2” au descoprit cercetatorii de la Universitatea din Utah (USA). “EphB2″este responsabila pentru toate tipurile de mot. Formele diferite (m. dublu, peruca etc) sunt rezultatul proceselor de selectie. In cadrul acestor cercetari s-a si confirmat ca toti porumbeii de casa se trag din Porumbelul de Stanca si ca Colombicultura se practica de 5000 de ani.

“EphB2” se gaseste si la om. La noi este in legatura cu boala Alzheimer si cancerul de prostata. Se pare ca porumbeii au fost mai norocosi cu motul.

Felix

22 comentarii la “Despre motul porumbeilor”

 1. Mai bine ne crestea si noua mot…

  Am vazut niste voiajori cu mot aici:
  http://www.columbofil.net/stiri/?p=14035

  Totusi motul e un dezavantaj pentru voiajorul de concurs. Asa erau si narile mari cum vedeai la voiajorii anilor 80-90… acum au scazut considerabil narile chiar si la masculii batrani.

 2. cred ca “floare in piept” e acelasi lucru, chiar acum e pus la licitatie pe pigeons romania un gut care are floare in piept probabil o fi mostenit caracterele porumbeilor de stanca.

 3. Sunt si porumbei voiajori motati de maraton care zboara si in zilele noastre,porumbei de Martha van Geel linia Aarden ,bineinteles un mot mai mic in spatele capului.

 4. Este intalnit si la voiajori,atat motul cat si floarea in piept,eu am avut o porumbita anul trecut cu floare in piept cu care am ajuns la Donet cu ea dar din pacate nu a mai venit,cred ca a tras-o floarea in jos :)

 5. La mine este valabil orice cu mot, sau fara ,”cravata”-cu fulgul acela in fata iesit,nu conteaza sau mai nou talie mare/mica sau greu/usor-cat timp face rezultate bune sau foarte bune pt mine este cel mai bun.o seara placuta

 6. Pentru voiajori, nu conteaza asa mult ce are pe cap, cat conteaza ce are in cap…
  Nu cred ca acel mot pe care putini il au ii ‘franeaza’ asa mult la zbor!
  Mie imi plac mult voiajorii cu mot!

  P.S. pana acum nu am vazut voiajor bimotat, totusi…

 7. Eu am intilnit m. multi voiajori cu incataminte…la fel cu 11 regime-n aripi…

 8. am avut un voiajor cu mot ,incaltat si cu floare n piept,l am pierdut la zbor,ii mai lipsea coada voltata

 9. eu am vazut voiajor infoiat. Cand te apropiai de boxa lui se-nfoia de ziceai ca acu’ crapa! :)) :)) I-auzi! Voiajor motat si voiajor incaltat! O fi fost motanu’… :)) :)) Doamne fereastra!

 10. Interesant articolul.. ma tot gandesc cum ar arata voiajori cu mot :))

 11. cu floare in piept am mai vazut dar voiajor cu mot nu.as fi interesat! o tusiera pt benzig noua de unde pot cumpara?

 12. Mie nu mi-a facut deloc impresia ca Felix ar face referinta la voiajori ….ne informa doar despre un aspect interesant de columbofilie generala!!
  De unde sau de ce trebuie sa degenereze ORICE idee, orice topic astfel incat sa devina “voiajorist”?
  Nu pricep si n-am sa pricep niciodata.

 13. Asa este, Radu. Inca mai asteptam comentarii de la crescatorii de agrement…

 14. Motul, este caracter de rasa la Zburatorii de Beograd, de exemplu!

 15. Exista o mare varietate a formelor de mot:
  1.mot pe cioc si scoica cu rozete laterale(Intalnit la tobosar german cu 2 moturi);
  2.rozeta +scoica cu rozete laterale (tip Buhara);
  3.mot pe cioc (tip tobosar german)
  4.scoica cu rozete laterale;
  5.Mot tip spranceana(Tip Zburator de Pomerania).

 16. Buna seara,

  Analiza facuta de M. Shapiro si colegii lui se refera numai la motul posterior. Ca forme de mot posterior avem: motul ascutit asa cum au porumbeii Bronzati, mot semicircular fara rozete laterale, mot semiciruclar cu rozete laterale, motul posterior al Tobosarilor de Buhara, etc. Motul posterior participa si la aparitia glugii porumbeilor Capucini sau Jacobini.
  Toate formele de mot posterior studiate au drept caracteristica o gena comuna tuturor. Numai ca aceasta gena identificata nu esti sigur singura care intervine in aparitia lor. In cazul fiecarei forme de mot posterior mentionata anterior mai intervin si alte gene care ii modifica/moduleaza expresia, rezultand astfel numeroasele forme de mot posterior obsevabile la rasele de porumbei.

  Cu stima.

 17. Probabil rozetele motului de pe ceafa sunt controlate de alte gene din moment ce la Roller-ul de Vrsak sunt separate de mot.

 18. …posed un voiajor cu mot(femela-2013),participand la cateva etape in tara la concursul de pui!

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *