Buna ziua tuturor. As vrea sa deschid un subiect, zic eu foarte interesant. A venit toamna, si odata cu ea sfarsitul sezonului si inceperea de achizitii, intalnirea cu alti columbofili de prin alte zone, etc. Ieri (sambata), vine la mine un prieten, invitandu-ma sa mergem la un batran dintr-o comuna invecinata, sa vedem niste porumbei. S-a dus vestea ca omul e unul dintre cei mai mari “braconieri din zona”, avand in curte circa 450 de porumbei.

Am zis hai sa vedem ce are, eram mai mult curios, asteptand nerabdator sa vad ce inseamna “450 de porumbei” gramada prin curte, asa cum mi-a descris. Astazi (duminica) am plecat 3 insi, sa vedem cu ce se lauda mosu’. Credeti-ma, cum am intrat in curte, am dat de porumbei filati, zburdand prin curte precum gainile. Porumbei, unii plini de coriza, pui inca cu puf in cap, ce sa mai era o adevarata jungla.

Acum ajung si la subiectul principal al povestirii, mosu avea intr-un cotet la etaj, “strainii”, circa 20 de porumbei de diferite natii. Am vazut italieni, spanioli, germani, unguri, bulgari, belgieni, ce sa mai aproape toata Europa. P-astia ii tinea bine inchisi, si ii vindea, zicea el, cu 70 de lei. Si sa stiti ca cica gaseste cumparatori. Pe ceilalti “autohtoni” sa zic asa cerea 15 lei.

Avea bineinteles si porumbeii lui, circa 200, sa zic asa care zburau la el, restul erau filati si erau liberi toata ziua prin curte. Intrebarea mea este, cum ajunge un porumbel de spania sau anglia sa fie prins intr-o voliera din Romania.

Sa fie oare porumbei de columbodrom, sa fie importati sau pur si simplu sa fie porumbei romani cu inele straine cum am auzit ca se mai practica. Mentionez ca am vazut italia 2009, 2008, Spania 2010, Germania 2007, etc. Poate unguri sau bulgari mai se ratacesc prin Romania , dar spanioli, mi-e greu sa cred ca ajung in zbor pana in Romania. Am o nedumerire, si poate gasim niste raspunsuri interesante.

N-as vrea sa se mai discute despre braconieri si alte chestii, treaba asta se va practica in Romania multi ani de acum incolo. Batranul cred ca avea peste 70 de ani, creste porumbei de cand se stie si este si pentu el un hobby dar si un castig. Era dispus sa dea porumbei chiar si pe nuci, mere, prune, etc. Eu unul n-am avut ce lua, decat niste inele pentru colectie (avea un borcan intreg).

O zi buna tuturor si lasati porumbeii sa zboare!

Radu