Dilema in selectie

Am 16 masculi maturi (2010,2011,2012,2013) si 15 masculi ramasi de la zborurile cu puii(2014). Acum intrebarea cum sa ii selectez (la zboruri nu s-au pierdut, iar cei maturi, vreo 8 dintre ei au ceva norme) astfel incat sa raman cu 19 masculi pentru la anu’, deoarece la compartimentul de zburatori am 19 boxe.

Mentionez ca ma intereseaza doar zborurile de viteza-demifond, iar ca metoda de joc folosesc vaduvia. Sa ii elimin pe cei de 2011, 2012 cu 5-6 clasari si sa mai opresc din cei de 2013 chiar daca nu au norma si pe toti cei de 2014???? Pfff grea decizie!!!!

Marian

34 comentarii la “Dilema in selectie”

  1. zboara-i pe munte acolo se selecteaza singuri doar cei puternici rezista,gunoailele le ia vantu ramane doar cei care au o sanatate de fier si o puternica orientare !

  2. Salut,
    Si eu concurez viteza-demifond si sunt doua categorii care necesita multa atentie din partea crescatorului dar mai ales o selectie riguroasa a porumbeilor pentru a ajunge acolo unde iti doresti.
    Solutia este destul de simpla care la mine a dat rezultate si anume:
    -in primul rand daca pe cei de anii 2010,2011,2012 ii concurezi inca din anul de cand erau pui si nu au realizat mare lucru pana acum este foarte mica sansa de a mai face ceva in continuare.
    -daca ii concurezi doar de anul acesta va trebuii sa ii selectezi odata dupa nr. de clasari si apoi din cei cu cele mai bune rezultate ii opresti doar pe cei care au clasat cat mai constant si mai in fata.
    Personal am pretentia ca porumbeii care raman peste iarna in voliera mea sa claseze cel putin 70% din etapele anului respectiv si apoi urmeaza a doua selectie in care raman doar cei care au clasat cat mai multe etape in primii 10% pe concurs in functie de locurile disponibile in crescatorie.
    Daca vei face o astfel de selectie ai sanse foarte mari sa iti formezi un lot apropiat ca si valoare, implicit niste sosiri bune in concurs, altfel….

  3. DACA AS FIN IN LOCUL TAU AS PROCEDA IN FELUL URMATOR: DIN CEI MATURI AS OPRII DOAR PE CEI CARE AU CLASAT CEL BAI BINE (CEI CARE AU CELE MAI MULTE CLASARI/SEZON) IAR LA PUI (TINAD CONT CA TE INTERESEAZA DOAR VITEZA_DEMIFOND) LA FEL CEI CARE AU VENIT IN FATA SAU CEI CARE AU CLASAT CEL MAI BINE (DACA I-AI ZBURAT OFICIAL). PE CEI MATURI NU ARE ROST SA-I OPRESTI PE CEI CARE DOAR AU VENIT ACASA SI NU AU CLASAT DELOC SAU FOARTE PUTINE ETAPE, ASTA DACA VREI SA FACI CEVA CU EI. CEI CARE NU AU CLASAT BINE LA VITEZA-DEMIFOND POATE MERG LA FOND DAR DACA PE TINE TE INTERESEZA DOAR CATEGORIA VITEZA-DEMIFONT NU MERITA SA-I MAI TI. CEL MAI BINE ERA SA-I FI BAGAT LA UN FOND-MARATON IN FELUL ASTA VEDEI CE E DE CAPUL LOR SI AI FI SCAPAT SI DE CEI FARA VALOARE. ASTA E DOAR PAREREA MEA, TU FACI CUM CREZI CA E MAI BINE PT TINE.

  4. Marian, vezi care se uita urat la tine… Pai daca tu nu stii! Noi de unde sa stim, draga Marian? Ai facut bine ca ai cerut sfatul nostru! Ai sa vezi cate sfaturi, de chiar nu o sa mai intelegi nimic… Eu de ex,as tine linia cu norme la viteza-demifond,daca asta m-ar interesa…

  5. Daca e vorba numai de echipa de zbor , eu as proceda in felul urmator:
    Seniorii care au facut norma an de an au prioritate. Cei care au inceput bine cariera si apoi ” s-au dat la fund” nu isi mai au locul in echipa de zbor.
    Juniorii la fel , vor ramane cei care au venit constant in frunte. Asta inseamna sa si tii o evidenta a zborurilor daca nu se poate face o ierarhie pe baza premiilor.
    La aceasta categorie de zbor , selectia puilor este mai usoara si sta la baza viitoarelor performante.

  6. Salut Marian , daca este grea decizia lasa-i liberi pana la primavara sa-i selecteze uliul .

  7. ai terminat cam repede zborurile cu puii noi mai avem 3 etape era bn sa fi zburat puii pana la capat pt o selectie mai dura si din maturi nu conteaza anu faci o socoteala si care au cele mai putine si mai proaste rezultate ii elimini daca te bazezi pe videza-demifond

  8. pastreaza-i pe cei care au venit primii de la concurs,iar din cei batrani tine-i doar pe cei care esti sigur ca au clasari.eu asa as face :)

  9. Eu as incepe sa analizez rezultatele celor mai batrani. Au avut la dispozitie 4 sezoane in care sa isi arate valoarea.

    Sa iti spun acum o intamplare personala. Cel mai bun mascul al meu de anul acesta a eclozat in 2011. Pana in 2013 nu a reusit sa faca nici un fel de norma. In 2013 a reusit sa faca norme cu punctaje modeste la viteza, demifond si general. In 2014 reuseste sa faca norme la viteza, demifond si general. Incheie generalul in 2014 cu 50 pct.

  10. Foarte simplu bagi ce e bun la matca din cei de 2010 2011 iar din ceilalti opresti ce iti place si e si bun si restu ori ii donezi la incepatori ori ii vinzi.Parerea mea!

  11. incearca sa bagi din ei la matca(daca ai compartiment de matca) si pe cei din 2014 ii pastrezi in compartimentul de zbor,vezi ce mai zic si alti columbofili mai experimentati decat mine

  12. Asa e .. ai de luat o decizie grea . Parerea mea este sa ii opresti pe cei cu norme maturi plus cei mai buni pui de anul asta .. ii elimini pe cei care au venit mai ”rau” sa zic asa . Succes ! o zi buna ..

  13. Roaga un prieten sa-i duca la 70km si sa-i lanseze individual la la 2 minute sau cand dispare din campul vizual. In momentul lansarii individuale sa-ti citeasca seria inelului si ora lansarii. Apoi faci selectia in ordinea sosirii.

  14. Io i-as opri doar pe pui. Ceilalti din 2013 si asa nu au demonstrat nik. Si s iti mai spun ceva: selectia se face si la matca.dak tu cu porumbeii de 1 an nu ai fct nicio norma e jale. Mult succes si multa inspiratie iti doresc

  15. Salut.. de ce nu incerci sa-i mai zbori cumva astfel incat sa-ti ramana mai putini?

  16. Aplica urmatoarea selectie pe care am auzit-o la un mare crescator:

    Prima data si-a dorit sa i se intoarca porumbeii.
    Pasul doi: pastreaza doar porumbeii care au realizat norme.
    Pasul trei; pastreaza doar porumbeii care au clasat jumatate din planul de zbor.
    Pasul patru; pastreaza doar porumbeii care au facut norma cu un punctal de sub 100 de puncte, in functie de categorie.
    Pasul cinci: pastreaza doar porumbeii care se afla in top 10 – 20 in asociatia ta.
    Pasul sase: pastreaza doar porumbeii care-ti iau cupe si/ sau se afla in top 10 in asociatia ta sau in top 100 national, in functie de categorie.

    Dupa aceea , introducei la matca!!!

  17. Corect leo com. 14
    Eu nu zbor porumbeii, dar daca tu esti angrenat in asa ceva…………..mareste putin crescatoria. Gasesti tu ceva potrivit, dar nu prea scump. Depinde si de bugetul de care dispui. Daca totul merge perfect (clasari, constitutie, sanatate, origine, etc….) lasa tot cosul ( cum spuneti voi ) sa faca selectia………anul viitor. Daca elimini ceva ……….s-ar putea in 2-3 ani sa te vedem plangand dupa ei…..

  18. Parerea mea este sa-i opresti pe toti si sa-ti bagi cati iti trebuie pe boxe si restu ii ti in alt compartiment si daca ie sa pierzi unu bagi altu in locu lui pe boxa

    Sau mai ie o varianta sa-i selectezi lasai toata iarna dati drumu si ii selecteaza Uliu…

  19. Vezi interviul lui Tanasoiu Marian si o sa ai nevoie de mai mulţi masculi:-)

  20. la maturi nu ma bag dar la pui cel mai ,,prost” pui din cotet in anul nasterii a devenit cel mai bun porumbel din cotet al meu, din ce am vazut in zeci de interviuri la cei mai mari crescatori nu puneau accent pe sosirile puilor, contau sa vina si de multe ori s-a dovedit ca cei care venau bine ca pui in anii urmatori nu au mai facut nimic , eventul poti sa zbori maturii si un fond doua ca sa nu ii elimni degeaba , ori se elimina singuri ori dovedesc ca sunt de fond si daca nu vrei sa ii pastrezi ii poti face cadouri sau vinde

  21. Batrani nu cred sa mai faca suprize daca nu au facut la un an max 2 la viteza demifond in schimb un pui fara clasari poate fi un bun zburator la un an ….

  22. se poate si invers pui cu clasari bune si multe urmatoru an sa fie umbra si vis ….am vazut multe cazuri .Parerea mea este sa acorzi sanse puilor si celor de un an !

  23. parerea mea este sa-ti mai faci ceva boxe si sa nu-i selectezi la mana sau dupa rezultate, pt ca un porumbel mediocru anul acesta, poate deveni foarte bun anul viitor. sau in cel mai rau caz daca n-ai zburat puii la peste 400 anul acesta sa te duci sa faci un individual de 150 in directia opusa planului de zbor.

  24. opreste ca doici…din maturii care au fost mereu sanatosi…..tineretul e baza…..dupa varsta de 3 ani cam greu mai scoate capul pasarea…dar bine e in timpul sezonului sa ii bagi la 2-3 maratoane pe cei care nu fac fata in alta parte si asa vezi ce ai….

  25. Poti face mai multe tipuri de selectie ,chiar daca zbori viteza-demifond ,poti angaja toti puii la o etapa de fond ,la trecerea de la viteza-demifond la fond ,sunt ceva pierderi semnificative sau nu ,ideea e ca asa ti-ai selecta lotul de pui ,si ar ramane cei “demni” de locul in crescatorie ,alta metoda ar fi selectia dupa rezultate ,cei batrani si fara “viitor” ,rezultate de exceptie ,i-ai putea dona unui incepator [te-ar incalzii mai mult bucuria unui copil decat “eliminarea” ,cred] cei fara rezultate doneaza-i iar restul isi merita locul ,cat despre pui poti proceda la fel sau sa-i lasi pe ei sa se selecteze la o etapa de fond ,cat mai e timp :) Bafta!

  26. din maturi pastreaza-i pe cei care au avut pui cu rezultate bune.

  27. Pt. com. 1
    Te iubesc, mi-ai facut seara….am crezut ca innebunesc de ras. Foarte frumos hobby-ul asta, spre deosebire de somelieri noi avem sansa sa ne mai si distram!
    ”gunoailele le ia vantu ramane doar cei care au o sanatate de fier”…..nu ai cum frate, mor de ras, bravo o sa te urmaresc cu atentie de-acum inainte.
    Doamne apara si pazeste! :-))
    ”’-E plin de hoti aici….
    -E plin de ban…MILITIA ! ”

  28. Scoate din calcul porumbeii de 2010, 2011 si puii in prima faza. Dupa ce ti-ai facut echipa din cei mai buni din 2012 si 2013, cei care nu au clasat nimic sau macar sa se fi evidentiat cu ceva scoate-i din echipa si fa o tocana, incepe sa introduci in schema puii cu cele mai bune clasari, cel mai bun penaj, fizic, pedigree etc. Macar cu puii ai o sansa mai mare, parerea mea, decat cu batrani care la anul vor avea 5 ani, cu toate ca unii campioni belgieni de VITEZA zboara si astazi porumbeii pana la 5, 6 ani. Este totodata adevarat ca porumbeii sunt zburati doar distante scurte si in multe cazuri doar 2 sau maxim 3 (au fost care au zburat doar 1!) localitati de lansare. Cu alte cuvinte au fost porumbei care toata viata lor au zburat ex. Noyon 75 km, an de an, de 10, 15 ori……dar cu demifondul iti va fi mai greu cu porumbei de 5 ani.

  29. Un subiect super-profesional, o sa-l urmaresc cu atentie.
    Felicitari.

  30. daca n-ai ce face cu ei fa-i ciulama baiete, e foarte buna







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *