Este necesara sarea in alimentatia porumbeilor? Nu de putine ori am auzit de intoxicatie cu sare. Crescatori care nu administrau sare, le-au pus porumbeilor la discretie si acestia au mancat pana s-au intoxicat. Totusi, daca mananca cu asa pofta, inseamna ca le este folositoare. N-am oferit porumbeilor niciodata sare…ce problema ar putea avea fara sare la dispozitie? Auzisem ca unele tipuri de grit contin si sare deci nu ar mai fi necesara suplimentar…
noi oameni traim fara sare?asa nici ei nu pot fara sare,dar……………….
EVITATI EXCESUL DE SARE ZAHAR SI GRASIMI
evitati doar abuzul,in rest nu se poate fara cred eu
Unii crescatori spun ca ar face oule moi daca au multa sare la discretie dar pina acum nu pot sa spun ca este adevarat , si ai mei au drobul de sare in voliera si cind simt nevoia se infig in el in functie de necesitati. Deci fiecare trage concluzia care ii convine
am un prieten la care un porumbel s-a intoxicat, parca era orb , dar dupa 3 zile cu vitamine a revenit :)
Sarea este la fel de folositoare ca si gritul, nisipul,scoica, cojile de oua arse. Aceste produse nu trebuie sa lipseasca porumbeilor. Cu sarea este o problema daca nu au mai avut-o pina acum in columbarie.Trebuie sa o pui in columbarie sa o lasi 15 – 20 de minute si sa o iei pt ca o sa manince prea multa si este numai in detrimentul lor. Asa trebuie procedat 4 – 5 zile pina se obisnuiesc cu ea .
pai nu tre sa le dati sare in granule, trebuie sa linga un bulgare de sare… asa se evita supradoza… asa am eu la porumbeii mei tot timpul in hranitoare de cativa ani… pana acum am auzit de o singura contraindicatie si anume sarea cu coccistopul… pt cei care nu tiu acesta este un medicament…
eu la inceput le-am pus sare ladin sac,fara sa stiu si a doua zi dimineata am gasit 3 porumbite moarte.mai tarziu am aflat k e bun bulgarele d sare pt k d p ala ciupesc cat au nevoie,nu mananca in nestire….omul din greseli invata…….
Porumbeii mei au sare(de sac ) la discretie tot timpul anului si eu o consider indispensabila in alimentatia lor..Intoxicatiile apar numai atunci cand nu s-a dat o perioada si apoi s-a dat sare la discretie si nu s-a introdus treptat sau la niste porumbei carora nu li s-a dat sare deloc,acestia vor manca pana mor.Daca dai sare la niste porumbei care nu au mai vazut pana atunci vor manca deci le place.
da de unde se poate cumpara bulgare de sare????:D
vorbeste cu un cioban de prin zona:))eventual cu Becali!asta in caz ca nu cunosti vreunul:))
eu leam administrat porumbeilor un bolovan de sare aproape o luna lam tynut in voliera si pe urama la luat acum dac le dau ciugule din ia fiecare cat are nevoie nu am avut nici o data probleme de genul asata sa ca as zice ca sare este buna da nu in exces
Am dat porumbeilor de cind ii tin,vreo 25 de ani,nu am avut niciodata probleme din aceasta cauza.Sarea se da sub forma de bulgari mari si nu se scoate niciodata.Porumbeii dau cu ciocul in ea cind simt nevoia,mai ales pe timp ploios cind din cauza umiditatii sarea se umezeste putin.
…shi eu le dau sare porumbeilor mei dar nu mereu shi nu multa…dak nu lea i dat pana acum shi te hotrashti acum sa le dai sa nu le lashi sare la discretzi pe k sigut sa r intoxica…BFt
sare iodata sau simpla? stiu ca mentine umezeala in voliera……si retine apa in corp….pe timp de canicula este indicat sa gusti putina sare mare si sa consumi apa plata …..iti potoleste senzatia de sete.
mai stiu ca are aceea [sau aproape] compusi ca si electrolitii administrati porumbeilor la intoarcerea din concurs.
o poza sugestiva:
http://www.tripper.ro/img/galerie/munte%20de%20sare_cer.jpg
Cred ca de aceea nu am avut probleme la porumbei desi nu le-am dat sare – le dau electrolit periodic.
e bine sa fieun drob de sare in crescatorie tot timpu ca porumbei sa ciuguleasca cand simt ca au nevoie,dar aveti grija cand le puneti prima data ca uni uita sa mai plece de la sare si sar putea sa moara daca ciuguleste prea mult din ea.
se gaseste la farmaciile veterinare sare sub forma de calup (presata),simpla sau vitaminizata.cred ca si aia e buna.
an urma cu cativa ani [pe vremuri] nu dadea nimeni sare si multe alte prostii porumbeilor si aveau performante mai mari si erau mult mai sanatosi si mai an forma ,an zilele noastre multii baga an saraci porumbei tot felul de otravuri care nu le face nici un bine . de ce credeti ca an fiecare an sute de porumbei nu rezista mult la zbor si se pripasesc an toate colturile tarii ,pentru ca corpul lor este andopat de medicamente de tot felul ,de ce pe vremea lui ce ausescu nu erau asa de multi porumbei pripasitii ,//
Raspunsul la intrebare este da.Sarea este foarte buna pentru:oua limpezi,penaj,mare fecunditate,inflamatia gatului si gurii,usureaza punerea in forma ,rezistenta la caldura.Sarea este importanta oricand dar nu in exces,de preferinta in grit (minerale)sau bulgare.DOZA MORTALA 5g inghitit de un porumbel.Pe la toti crescatorii pe care i-am vizitat (crescatori cu rezultate chiar nationale)TOTI aveau sare in crescatori.Concluzia finala va apartine.UN AN CAT MAI BUN TUTUROR!
de ce sa te risti sa dai sare daca nu poti sa controlezi dosaju cand poti sa cumperi acuma produse special pt porumbei care sunt mult mai bune si mai sigure gen electroliti suntem in 2009 totusi trebuie sa ne adaptam noului si sa lasam metodele astea de acum 10 ani.daca folosesti electroliti ,grit +scoica , vitamineral nu ai nici o problema si ai si rezultate mai bune
porumbeii mei au sare la discretie si maninca atat cat au nevoie.nu cred sa fi avut probleme din cauza sarii mai bine din cauza lipsei cred………..
ascultati-l pe cosmin sunt de acord cu el hai sa evoluam un pic bafta
da, sarea este necesara porumbeilor,parerea mea.
In scurt timp,produsele simple nu vor mai fi folosite deloc..
Daca si banala sare a ajuns sa nu mai poata fi utilizata pentru ca exista produse belgiene si olandeze care o dozeaza mai bine..Sunt de acord,exista produse (medicamente) cu eficacitate ridicata,de multe ori mai buna decat a produselor romanesti.Dar de aici si pana la a folosi pana si sarea belgiana(care,pana la urma, are aceeasi formula chimica – NaCl)…
Din experienta proprie pot spune ca sarea poate produce dezechilibre doar daca este administrata porumbeilor care au fost inchisi pentru mult timp si nu li s-a administrat deloc sare in acest interval;in acest caz,porumbeii o consuma cu lacomie,pentru a compensa deficitul din organism.
Daca porumbeii au la dispozitie sare in permanenta, vor consuma strictul necesar,imediat ce organismul lor o cere,fara a ajunge vreodata la exces.Singurul lucru de care trebuie sa avem grija este sa improspatam periodic rezerva de sare,pentru a nu acumula praf si alte microoorganisme patogene(la fel si gritul si alte minerale) si sa le ridicam complet din voliera pe perioada tratamentelor in cazul carora prospectul precizeaza acest lucru.
Va salut!ce sare se admintreaza?sare gronjoaza,sare fina sau un bulgare de sare????va multumesc
eu le dau porumbeilor sare la discretie-si sub forma de bulgare de sare ,si sare dura din magazin.aceasta din urma cand se intampla sa devina uda(retine umezeala din atmosfera) le-o schimb cu alta uscata
Sarea
Este un compus chimic alcatuit din doua elemente:sodiu si clor.Dintre acestea doua sodiul va produce cele mai mari probleme.
Asa cum stim cu totii,corpul porumbeilor este alcatuit dintr-o multitudine de celule grupate alcatuind impreuna corpul fizic.
Atunci cand sarea patrunde in organism,scoate cu forta apa din celule si o impinge in spatiile intercelulare si interstitiale.Deoarece celulele au nevoie de apa, ele ii cer organismului sa compenseze cantitatea de apa pierduta extragand-o din orice sursa provocand o presiune enorma asupra restului organismului.
Organismul intra in alerta.Apa,care in mod normal ar trebui sa fie utilizata in alte procese,este deviata pentru satisfacerea setei celulare.In cea mai mare parte,apa necesara la nivel celular va fi obtinuta prin deshidratarea alimentelor ingerate pentru ca nevoile celulare primeaza.
In conditii normale,organismul extrage apa din alimentele ingerate,afectand procesele de digestie si mai ales eliminarea reziduurilor. Aceasta apa ajuta la eliminarea reziduurilor,curatand organismul de resturile care i-ar putea face rau si evitand astfel posibilitatea ingrasarii.
Pe de alta parte, atunci cand exista un mare excedent de sare in organism, apa este tot mai putin disponibila, alimentele se ingroasa in tubul digestiv, digestia este periclitata, ca si eliminarea reziduurilor de altfel.
Organismul se baloneaza, pe masura acumularii apei care repet, se produce acolo unde nu este necesar, unde nu poate fi folosita si unde din cauza cerintelor peste normal ale organismului nu face decat sa lucreze impotriva organismului.
Ati putea spune: “Si ce daca? Nu-i decat apa! Ce mai conteaza?”.Ei bine,un gram in plus ramane un gram in plus, fie ca este vorba despre apa, fie ca este vorba despre grasime. V-ati dat seama vreodata ca aproape 75% din greutatea dumneavoastra este reprezentata de lichide?
Pe de alta parte,cresterea concentratiei sarii in circulatie este strans legata de hipertensiunea arteriala. De parca ar mai fi de mirare!
In mod curios, sarea este un drog la fel de puternic ca si zaharul, pentru ca este un stimulent foarte puternic. In ciuda reputatiei pe care si-a dobandit-o, de intaritor al gustului, sarea nu face hrana mai gustoasa. Cel mult ia cu asalt papilele gustative intr-un mod unic,care ii este specific ei, ca sare nu lui ca aliment. Dupa ce va veti obisnui sa mancati nesarat o vreme,veti vedea ca nu-i veti mai simti lipsa si in schimb veti descoperi gusturi noi, care pana atunci au fost mascate de gustul sarii.
Unul dintre motivele pentru care consumul de sare este greu de limitat este acela ca sarea este la fel de atotputernica in domeniul alimentar ca pistruii pe pielea persoanelor roscate si ca nisipul in desert.In mod incredibil, numai 1/3 din sarea ingerata de catre un consumator mediu este adaugata in timpul prepararii hranei sau la masa. Sub diverse forme, sarea este folosita in prepararea produselor alimentare prefabricate, drept conservant, drept amplificator al aromelor, precum si ca agent de influentare a unor proprietati.
Sunt sigur, insa ca veti considera ca este mai bine sa reduceti consumul de sare oriunde si oricand este posibil. La urma urmelor, de ce sa nu profitati de orice posibilitate care vi se ofera pentru a va atinge scopul?
e foarte buna,parerea mea,apropo mult succes tuturor pt se apropie sezonul competitzional,bafta!!!!!
:-j de doi ani au drobul de sare in cotet porumbeii mei…. si nu s`a intoxicat niciunu….. dar sa nu confundati… nu se da sare de care punem noi in ciorba :) se da drob de sare sa ciugoale ei :)
Documentat raspunsul Dlui Simion, asa cum ne-am obisnuit.
eu cred k sarea este necesara porumbeilor si nu am patit niciodata sa mi se intoxice vreunul
PUN PUTINA SARE PESTE GRIT 10% E BINE E RAU ASA LE DAU DE ANI DE ZILE CA MAI MOARE CATE UNU ASTA NU STIE NIMENI CAUZA EXACTA CAND NU LE DAI SE DUC LA CANP SI TRAG LA SARATURA ASA AU ACASA TOT CE LE TREBUIE PUTINA SARE NARE CE SA LE FACA SI MAI FOLOSESC PUTINA SARE CAND AI ASEZ PA GRATAR PUN SI PUTIN MUJDEI DE USTUROI SA NUMI FACA MIE RAU MULT SUCCES
Au sare tot timpul si nu au patit nimic
Nu cred ca este necesara sarea la porumbei. Eu nu le dau niciodata, dar nu de frica ca ar patii ceva. A avut cineva rezultate mai bune daca le-a dat sare porumbeilor ?
Pentru domnii Adrian si Amoryn.In momentul in care porumbeilor le lipseste ceva in columbarie pleaca in cautarea lui.Din aceasta cauza porumbeii pleaca la cimp sau prin gradinile din imprejurimi pt ca le lipseste sarea sau nisipul sau gritul.Nu neglijati aceste aspecte pt ca acestea sunt NEVOILE porumbeilor nu sunt otravuri cum le caracteriza cineva mai sus.
Sarea este indispensabila.
Multi crescatori renumiti recomanda ca aceasta sa fie administrata separat de grit, amestecuri de vitamine, etc…, deci un recipient unde se va pune, exclusiv, numai sare, cu granulatie mare (sare pentru muraturi).
Da,cum sa nu fie cervidelor li se da tot timpul anului ,la fel si porumbeilor pt ca ii ajuta la eliminarea toxinelor.
Sarea este necesara porumbeilor pentru ca asa cum noi oameni avem nevoie de sare si ei au nevoie de sare…..eu nu le-am prea dat sare……eu le dadeam paine pt ca contine sare doar atat,dar am sa le cumpar GRIT…eu le dau o data pe saptaman Supet-Vit iar pe parcurs …tot odata pe saptamana Calciu in apa si de vre-o doa ori pe saptamana albastru de metilen pentru ca ii foarte bun le curata caiile respiratori si ii deparaziteaza..in rest vaccinurile la timpul lor de 2 ori pe an LaSota si Columbovac..dar inainte de vaccin le fac deparazitare eu doar atat le dau porumbeiilor mei si sunt foarte sanatosi, si cu spor de zbor. VANT IN PENE!!!
Ii ajuta dar in exces dauneaza grav asa ca ai grija. Excesul duce la oua moi si pui rahitici. Stiu asta din 2006 cand. cel mai bun e nisipul de la mare. contine sare si altele dar dar poate provoca leziuni cin cauza bucatilor subtiri si ascutite.
Pentru performanta este foarte bun sfatul lui Cosmin(poz.19),stintific vorbind comentariul domnului Simion este de nota 10,dar eu am sa fiu mai popular si am sa spun : da sarea este un rau necesar in organismul porumbelului.
cate bordeie atitea obiceie eu nu le dau sare
eu nu le dat sare pt ca nici nu se uitau la ea. nu cred ca are un rol important in alimentatie lor
Media de viata la om daca nu consuma sare de cind se naste e maxim de35 ani e facut studiu atunci cit ar trai un porumbel,care sinteti curiosi puteti incerca,bine inteles pe porumbei inchis,nu folositi minerale ce contin saruri,si vedeti rezultatul,nustiu cum puteti intreba asa ceva care cresteti porumbei va faceti de risul lumi va salut.
Eu pana akum nu le-am dat sare.Am citit aproape toate parerile deoarece nu-mi permite timpul si am obv ca majoritatea spun ca sarea e buna.Dar kum se adimistreaza?si de preferat am vazut ca ar fi bulgarele de sare,dar daca le pun sare gronjoaza(adica sare ptr muraturi)ce parere aveti?va multumesc
Parerea mea este k e buna sarea dar nu trebuie data in exces.
eu cred ca asa cum si noua ne plac dulciurile,zaharul,sarea etc…asa le place si lor zaharul sarea nisip scoici…etc
care nu a-ti dat sare si nu aveti probleme cu porumbeii,nu vad de ce ,sunt at?tea produse acum aparute,daca o face-ti informati-va bine,recomandat este sare drob,5g.de sare omoara un porumbel,la ?nceput sunt mai lacomi,de aceea aveti grija,lasa-ti sarea un 10 -15 minute c?t stati cu ei,apoi ridicati-o,e buna si nu e buna,efectele cititi mai sus(dl.Simion).sfatul meu e sa renuntati .
ca sa nu mai fie o problema cu sarea daca sa dai sau sa nu dai, cred ca cel mai bine cumparati piatra rosie si piatra cu argila de la rohnfried, acestea contin sare, minerale, fosfor, iod, argila si piatra rosie. sunt toate intr-un melanj echilibrat si place foarte mult porumbeilor. nu fac reclama ci doar sunt testate de mine.
pentru Marian ,pct 43: ABSOLUT INTERZIS !!! sa pui sare grunjoasa, ca-i omori ! Gasesti in targ sau la magazinele satesti sare drob pt animale si-ti cumperi un “bolovan” nu prea mare care te tine si 2 ani…. sau cum spune Claudia la pct.47 iti iei minerale de firma care contin si sare.
la ai mei leam dat sare cand aveau pui si puy mai mici au murit
nu le dati sare mare sau marunta(sare de mancare mare)ci datile cate un bulgare cum au oile,vacile,caprele.Ptr ca ei ling de acolo ca daca aveti sare cand ii timp ploios sau si iarna umezeste si aveti surprize cu porumbeii ‘va treziti ca toti sunt bolnavi’dar bulgarele poate sta mult si bn ling cat doresc ei.
Succes in continuare si mult noroc in sportul columbofil ‘sper sa nu gresesc ceea ce am scris mai sus sa ma corecteze cnv care nui de acord’
linga crescatorie am un loc ude am pus atentie pamint galben nisipos si un drob de sare maninca doar cit au nevoie mentionez caci prticip la concursuri cu porumbei
eu cred ca e mai bine sa le dai sare de sac
nu se da niciodata sare la discretie…o mana de sare pe saptamana este de ajuns
…..
la mine un porumbel voiajor a mancat prea multa sare sh dupa aia a baut multa apa si a murit pe loc ( :( )
eu cind leam dat au baut multa apa si nu prea mai mincau
unde pot gasii sare in forma de bulgar?
eu le amestec in hrana minerala(caramida pisata si nisip de la garla)cam doua varfuri de cutit la aprox 1 kg de hrana minerala si n-am probleme
la mine in crescatorie un porumbal a mancat foarte multa sare si dupa aceia a baut multa apa si ……….:(
pentru copiii care se deshidrateaza se prepara un electrolit din 6 lingurite de zahar si jumatate de lingurita de sare la 1 litru de apa potabila. Oare pentru porumbei ar functiona aceasta reteta? o lingurita are cam 4-6 grame…
Eu le-am dat sare bulgare și atît au ciugulit au băut apă multă și dimineața am găsit 15 morți menționez că au fost închiși