Am sa descriu un experiment concret, facut in crescatoria proprie. Cand am inceput, in 2004, si apoi in 2005, o mare parte din pui se umpleau de tricomonoza, apoi ca bonus ochi umezi + pleoape inchise, nari murdare si stranut. O “placere”.

Dupa ce am citit, admirat si tradus articolul “Medicamentele, o strategie alternativa – nu le folositi“, am zis sa il si aplic. Zis si facut. Nu am mai reprodus din porumbeii care dadeau pui bolnaviciosi, si pana in 2007 s-au redus considerabil cazurile de tricomonoza la pui, au mai fost cateva izolate de “ochi umezi”, toti dintr-o anumita familie de porumbei. Continuand sa rafinez aceste rezultate, in 2008 am descoperit ca se poate si domnul respectiv nu vorbeste prostii in articolul sau!

Astfel, in 2008, lotul de aproximativ 40 de pui nu a primit niciun medicament de la eclozare pana in toamna inainte de vaccinare (o cere protocolul, nu ca ar fi avut nevoie atunci). Nu a fost nici macar un caz de tricomonoza sau ochi umed. Este o reala placere sa vezi un lot de pui care rup sputnikul in zori si se fac puncte in 2-3 minute, disparand la orizont…fara ajutorul pastilelor. In urma lasa un cotet gol-golut, fara pui zgribuliti cu malai in gat si horcaieli bolnavicioase.

In zona au fost diverse maladii, mureau porumbei pe capete, mai ales tineretul, toamna. Nu am avut niciun deces.

Trebuie precizat ca simultan am redus numarul pasarilor in fiecare an, ajungand de la un total de 70-80 in primii ani, la 40-50 in prezent.

Am relatat un EXPERIMENT si trebuie privit ca atare. NU il luati ca pe un sfat, nu stiu ce implicatii poate avea pe termen lung si deocamdata nu sunt convins ca se poate practica fara griji an de an.

P.S. In timpul etapelor se schimba datele problemei, dar atunci intervin stresul, efortul exagerat si contactul cu multi porumbei straini in conditii de inghesuiala. Ideea este ca daca nu pot ramane sanatosi in conditii lipsite de stress, nu prea au ce cauta in crescatorie.