Am sa descriu un experiment concret, facut in crescatoria proprie. Cand am inceput, in 2004, si apoi in 2005, o mare parte din pui se umpleau de tricomonoza, apoi ca bonus ochi umezi + pleoape inchise, nari murdare si stranut. O “placere”.
Dupa ce am citit, admirat si tradus articolul “Medicamentele, o strategie alternativa – nu le folositi“, am zis sa il si aplic. Zis si facut. Nu am mai reprodus din porumbeii care dadeau pui bolnaviciosi, si pana in 2007 s-au redus considerabil cazurile de tricomonoza la pui, au mai fost cateva izolate de “ochi umezi”, toti dintr-o anumita familie de porumbei. Continuand sa rafinez aceste rezultate, in 2008 am descoperit ca se poate si domnul respectiv nu vorbeste prostii in articolul sau!
Astfel, in 2008, lotul de aproximativ 40 de pui nu a primit niciun medicament de la eclozare pana in toamna inainte de vaccinare (o cere protocolul, nu ca ar fi avut nevoie atunci). Nu a fost nici macar un caz de tricomonoza sau ochi umed. Este o reala placere sa vezi un lot de pui care rup sputnikul in zori si se fac puncte in 2-3 minute, disparand la orizont…fara ajutorul pastilelor. In urma lasa un cotet gol-golut, fara pui zgribuliti cu malai in gat si horcaieli bolnavicioase.
In zona au fost diverse maladii, mureau porumbei pe capete, mai ales tineretul, toamna. Nu am avut niciun deces.
Trebuie precizat ca simultan am redus numarul pasarilor in fiecare an, ajungand de la un total de 70-80 in primii ani, la 40-50 in prezent.
Am relatat un EXPERIMENT si trebuie privit ca atare. NU il luati ca pe un sfat, nu stiu ce implicatii poate avea pe termen lung si deocamdata nu sunt convins ca se poate practica fara griji an de an.
P.S. In timpul etapelor se schimba datele problemei, dar atunci intervin stresul, efortul exagerat si contactul cu multi porumbei straini in conditii de inghesuiala. Ideea este ca daca nu pot ramane sanatosi in conditii lipsite de stress, nu prea au ce cauta in crescatorie.
tare. ai mei au un gajait…nu stiu cum sa scap de boala asta..
micoplasmoza ,marius .andrei, tu ai avut noroc ca ai avut putini si probabil nici nu ai bagat din alte parti pui.plus ca nu ai participat la zboruri cu ei ptr ca trebuiau vaccinati mai devreme .
Da Andrei are mare dreptate.Inainte separam pui bolnavi sau ii eliminam.Anu asta au fost unu bolnavi i-am lasat pana au murit.nu au mai inbolnavit nici un altul. Dar faza cu gajaitul este deranjanta am si eu vreo 2-3 care fac. da nu imi dau seama care este cauza. Poate mai are altcineva vreo parere
singurul tratament la acest gajait este o pastila de enrofloxarom la porumbelul cu probleme(numai la cel cu probleme si numai o singura pastila).nu-i va trece imediat ,dar in timp va scapa de el.eu am asteptat la cativa pui sa le treaca de la sine dar nu s-a intamplat.dupa ce le-am administrat acest tratament au scapat.incearca si tu.
cand am avut primul pui cu aceasta problema i-am luat gatul,dar cand am vazut ca au mai aparut si alte cazuri am cautat rezolvarea,apoi a aparut si firesc intrebarea ;oare va mai merge acel porumbel ”cu probleme” la zbor?.raspunsul este DA.este testat de mine.
F.frumos!
Oricum, as vrea totusi sa subliniez “p.s.”-ul si sa spun ca fara aceasta observatie articolul era ca un om perfect sanatos, dar fara o mana sau un picior… Ati vazut cum crescatorii care nu zboara porumbeii nu au probleme, iar cei care-i zboara si trateaza cu superficialitate sanatatea porumbeilor au probleme dintre cele mai neplacute
Sa ma fereasca Dumnezeu, nici eu n-am avut probleme! si cred in ceea ce spune andrei in acest articol!
De remarcat si acea micsorare considerabila de efectiv, care eu (crescator ce a avut si f.multi si f.putini) o consider f.importanta in a avea un efectiv lipsit de probleme! Cand ai multi, ai si probleme mai multe…
Pana acum o luna eram de aceiasi parere cu tine fara medicamente fara vitamine toti puii mei erau asa de frumosi ca de fiecare data cine venea pe la mine le spuneam sa nui dioache ,mancare buna apa mereu curata totul era natural .IN schimb acum o luna de zile a venit cosmaru si munca mea de aproape un an de zile sa dus pe apa sambetei .Intr-o zi am gasit un gutan in cusca lam luat si lam eliminat nu am dat nici o importanta trece timpul si vad o schimbare in puii mei au inceput sa slabeasca si sa steie ramoliti incapatinat nu am luat nici o masura trece zile si puii mei vedeam cu se duc unul cate unul .Pe ultima suta de metri meam dat seama ca este o boala care nu e de joaca \ PARAXOMIVIROZA \e o boala care este greu sa scape fara sa nui tratzi.Parere mea este ca puii trebuie vaccinat de mici nu trebuie lasati pana in toamna . Salut
Da, sa nu se inteleaga ca putem sa renuntam la vaccinul de paramixo!
Insa este cam greu sa vaccinezi puii de mici cand nu-i scoti pe toti odata…daca ai pui noi de intarcat lunar, te cam rupe la buzunar :).
Referitor la vitamine si alte suplimente…sunt de parere ca acestea sunt de baza in formarea acelui porumbel capabil sa reziste fara medicamente la boli. Deci, as zice un DA hotarat pentru suplimente (grit, vitamineral, vitamine, probiotice etc).
Este perfect adavarat va pot spune ca din 1993 nu am mai administrat medicamente la porumbei [poate in cateva cazuri izolate] si nu mai am probleme,dar ,asa cum a remarcat si dl. Dejan,am micsorat densitatea in cotet,si ,lucru f. f. f.f.f.f.f.f.f.important nu am mai reprodus din pasari cu probleme de sanatate chiar daca poate unele ar fi meritat.Foarte transant am fost din acest punct de vedere.De asamenea am fost f.f.f.f.atent la ce pasari introduc in lot si ce probleme de sanatate exista in crescatoria din care doream sa cumpar.Am evitat TOTAL sa iau pasari -chiar f. bune din crescatorii care aveau probleme sau care mentineau sanatatea artificial.Am preferat o pasare care pur si simplu ”plesneste” de sanatate chiar daca nu este super ingrijita care mananca fara mofturi ,se reface repede, nu slabeste fara motive serioase , chiar daca nu are un palmares de invidiat.
Din 1981 si pana prin 1993 cu unele intreruperi, am tratat lotul conform medicului veterinar sau asa cum zice cartea .Am avut probleme mai ales la pui si la batrani dar mult mai rar data fiind rezistenta acestora.Am intrerupt zborurile prin 1989 si le- am reluat abia prin 1996-1997 cred, datorita unor probleme ,mutari ,mutari etc.In 2003 am schimbat ptr. ultima oara -zic eu-domiciliu si tot cam de pe atunci nu mai am nici probleme de sanatate in efectiv-doamne ajuta!
Dar, asa cum am spus mai sus nu mai fac tratamente …doar vaccinarile ,bineinteles, ptr .paramixoviroza si pseudopesta.La variolic am renuntat ptr. ca sa fiu sincer nu l-am mai gasit o mare perioadade timp .
Sanatate tuturor, acasa si in voliere.Nu-i obligatoriu sa faceti asa.Bafta.
puii mei au zburat tot sezonul, nu am avut nici macar un pui bolnav:) nu am dat lor niciodata medicamente. Am dat vitamine, ceaiuri, lamaie, otet de mere, usturoi, numai lucruri naturale, si normal si ceva minerale , grit etc. eu cred ca e mai bine daca folosim lucruri naturale. un ”prieten” mia zis ca are pui bolnavi si nu stie ce fel de medicamente sa cumpere si cand mam dus la el, atunci am vazut care era problema, porumbeii erau tinuti in mizerie:( sunt si astfel de cazuri. eu raman la natural, si nici nu costa mult :P
eu vaccinez primavara tot efectivul cu trei saptamani inainte de zboruri,in toamna vaccinez doar puii,nu mai vaccinez batranii si nu am mai avut probleme de ani buni.daca apar semne de paramixoviroza vaccinez imediat pe cei care nu au facut vaccinul( in orice perioada a anului).
De aceasi parere sunt domnule Andrei,….o hrana cat mai variata si o gama diversificata de grituri este suficient pentru a mentine sanatatea pasarilor.
marius iti dau un sfat dale doxiciclina o lingurita la 2 l apa si o sa le treaca
In cele mi multe cazuri de mbolnaviri nu pasarile sau stiu eu ce virus ratacit este cauza ci crescatorul…observ cu stupoare crescatori care cred ca sanatatea se mentine doar printr-un control pe an…nici vorba de asa ceva …managementul sanatatii incepe in momentul intarcarii…moment in care se vor vaccina toti puii…apoi 4-8 saptamani dupa intarcare se va incerca pe cat posibil sa nu se administreze nici un medicament pentru ca porumbeii sa isi intareasca sistemul imunitar prin expunerea la boli..Folosirea grit-ului,vitaminelor,mineralelor,probioticelor tot timpul anului este obligatorie pentru o sanatate buna…As puncta anumite aspecte aici in legatura cu sanatatea incepand de la intarcare si pe tot parcursul vietii insa spatiul este prea mic…am sa revin cu un articol pe aceasta tema…Vant in pene!!1
in primul rand medicamente gen,doxiciclina sau enrofloxarom ,le dau doar nestiutorii la porumbei,un crescator adevarat nu face asta,este cea mai mare prostie,o arma cu tais mortal,daca ati sti ce efecte secundare are un banal algocalmin,nu l ati mai lua.asta asa…..apoi reprodusi pui doar din familii foarte sanatoase,chiar daca nu au cele mai bune rezultate,foarte important pentru mine,socurile iarna fara mancare si apa,28-40 ore cand gerul este mai mare,in acest fel cei cu boli ascunse slabesc mult,si pot fi eliminati usor,apoi naparlirea pufului se face mai bine,curatenie la mine in voliera se face la 2 luni,bine aerisita si uscata… (voliera adaposteste 26 porumbei ,lot de zbor)si nu in ultimul rand administrarea de probiotice,ulei de usturoi,drojdie de bere,etc.in orice caz porumbeii mei nu stiu ce este ala gafait ,sau tricomoniaza,ornitoza(ochi umezi),iarna zboara linistit 1,40 min fara intrerupere,stiu ca suna ca o lauda ,dar aici este si meritul meu si al pasarilor.va doresc bafta si sper ca sfaturile mele sa fie privite mai prietenos chiar daca au o duritate mai mare.va multumesc.
scuze greseala, zboara 1h40min.
Foarte bun articolul domnule Dejan! Vad comentarii facute dupa fel de fel de experiente personale asa ca am sa fac si eu un comentariu dupa experienta mea personala.Vreau sa spun de la inceput ca concurez cu porumbei voiajori din 1987(cu o mica pauza).S-a spus ca unii porumbei sunt mai predispusi la a contacta boli si chiar la a le transmite puilor.Poate da poate nu.Eu o sa spun ca sunt porumbei care se adapteaza mai bine unui mediu fata de altii.Conteaza conditiile in care traiesc.Poate parea paradoxal dar foarte multi mari columbicultori afirma ca nu trebuie exagerat cu curatenia.Curatenia in exces inseamna lipsa de imunitate.Medicamente eu v-as sfatui cat mai putine posibil.Gritul nu este un medicament si nu trebuie sa lipseasca din crescatorie.Chiar as spune ca multi crescatori au probleme tocmai din cauza ca folosesc prea devreme medicamente.In medicina umana in vest medicilor le este interzis de a prescrie antibiotice copiilor sub 6 ani.La fel este si cu puii de porumbel.Cam toti crescatorii de porumbei din vest stiu ca aceasta este valabila si la puii de porumbel:fara antibiotice in primul an de viata(doar in cazuri extreme).Si eu am mai avut din cand in cand cate un pui-doi bolnavi,de obicei cu ornitoza.Eu prefer sa-i elimin.Ornitoza spre exemplu se trateaza cu doxiciclina si dupa cum am spus nu vreau sa folosesc asa ceva.Oricum acesti pui vor recidiva si nu vor avea nici rezultat.Ca medicamente folosesc doar ce este natural.De fapt medicamente este mult spus,mai bine suplimente.Aglomerarea de asemenea este un factor principal in aparitia bolilor.
mai puia de unde sa stii tu la ce este bun un medicament daca nu-l folosesti?
Asa am crezut si eu sa efectuez tot lotul de pui in toamna , pentru ca e cam greu de gasit vaccin pentru un efectiv mai mic .Numai ca boala mia luat inainte ,pe parcurs am sai vaccinez imediat dupa intarcare .
de 2 ani nici eu nu am mai avut probleme cu puii si nu am folosit medicamente dar leam dat cat de des posibil ceai si otet de mere si vitamine 1 pe saptamana.Inca ceva miam obisnuiit puii cu aceleasii conditii curat la 2 saptamani si nu leam stiricat acest program , am observat in anii trecuti ca daca nu respectam un anumit program,le faceam curat la 1 luna sau la 1 saptamana dar nu regulat mi se inbolnaveau
as dori sa stiu si eu daca cei care ati scris aici concurati cu porumbeii.nici eu nu ma omor sa le dau pastile ,dar din cand in cand trebuie sa le mai fac si cate un tratament.este o diferenta foarte mare intre porumbeii care stau acasa si cei care merg la concursuri.
din 2005 de cand m-am apucat de porumbei am folosit doar urmatoarele medicamente: praf pt parazitii externi si albastru de metil pentru un SINGUR caz de malai. In rest le mai administram usturoi cam o data la 2 luni. NU am facut absolut nici un vaccin porumbeilor dar nu am avut probleme.Precizez ca porumbeii nu au fost angajati in concursuri deci nu au avut contact cu porumbei straini. Sustin ideea “Medicamentele, o strategie alternativa-nu le folositi”. As sugera ca medicamentele sa fie folosite doar in cazuri extreme si nu asa….”ca sa fie”.Bazati-va mai mult pe tratamente naturiste….Mult succes!
Buna!
mi-am permis si eu odata pe un topic de pe forum, sa dau un sfat cu privire la prevenirea coccidiozei si tricomonozei, sfatuind sa se administreze in apa de baut, otet de mere cu miere de albine. Raspunsul unui invatacel veterinar a venit promt, sfatuindu-ma sa ma interesez de medicamente sau sa pun mina pe carti ca nu sunt informat…….ce sa-i povestesc……..se pare ca cel mai bine este sa folosesti cit mai rar medicamentele si doar daca porumbeii afectati, merita asta.
mai este o problema..voi ziceti ca nu le d-ati nici un medicament dar ati avut rezultate de top cu ei?va spun eu ca nu prea..sunt unele boli care nu se observa asa usor
Eu am scris ca este vorba de managementul puilor pana in etape.
Superba poza…
Toti administram antibiotice porumbeilor(ma refer in special la cei care ii zburam).Credeti ca belgienii sau olandezii nu o fac?Sa fim seriosi…Orice crescatorie de-a lor contine o camera destinata medicamentelor si suplimentelor alimentare a porumbeilor,asta din ce am vazut pe net prin filmulete.Noi oamenii le folosim,suntem dependenti din pacate de ele din dorinta de a ne vindeca mai repede fara sa tinem cont de consecinte.Asa procedam si cu porumbeii.Eu le administrez daca apare vreo problema si inaintea vaccinarii si cateodata chiar preventiv.Orice sportiv care face performanta are in meniu si medicamente.Nu cred ca fara ele un organism poate rezista la eforturi foarte mari atat la oameni cat si la porumbei.
aici ionut de la 24 are dreptate …fara sa ti ajuti porumbeii nu vei avea niciodata rezultate de top mai ales k acum concurezi cu crescatori care investesc sume importante in tratamente si stimulatori pentru porumbei
Eu am facut tratamente puilor mei anul acesta de tricomonoza, coccidioza, cai respiratorii, paraziti interni si externi + vaccinul de paramixoviroza toate acestea cu o luna si doua saptamani inainte de prima etapa (ATUNCI AM INCHEIAT TRATAMENTELE SI VACCINUL). am avut rezultate bune dar am si pierdut mult prea multi pui. parerea mea ca fara produse de intretinere nu prea faci fata. Iar la maturi pot sa spun ca am folosit zilnic produse folosind programul verhellen combinat cu rohnfried si am avut rezultate super pt mine. Dar fiecare cu ale lui, fiecare cum considera ca e mai bine pentru campionii sai.
:-j…cand aud de tratamente ma gandesc…aveti porumbei bolnavi ? ca numai la porumbei bolnavi recurgi la tratamente…..si ma intreb …oare cati din cei care “trateaza” cu tot felul de prafuri si pastile,fac prima data o analiza de laborator…..pai daca nu faci de unde sti ca porumbelul are nevoie de medicamente,sau acestea se administreaza dupa “priceperea”crescatorului……Nu mai confundati produsele de refacere din timpul zborurilor cu “tratamentele”……Si nici cu produsele de refacere nu trebuie exagerat,altfel o sa ajungi sa ai porumbei dependenti de ele….Niciodata prin folosirea unui “praf” nu o sa se obtina porumbei mai buni…..cu cat ai nevoie mai multa de “prafuri” cu atat porumbeii tai sunt mai slabi,……Nu e de mirare cand auzi ca un zburator “prafuit”dupa 4-5 ani nu mai reproduce…..
Sper ca multi incepatori vor citi si vor urma
“experimentul”lui Andrei.
Sunt absolut de acord cu cele spuse de Nelu(17)
Intrebati un veterinar sau medicul de casa ,
ce se intampla cu sistemul imunitar daca se
administreaza antibiotice “preventiv”….
Eu cred ca singura boala de care trebuie sa avem grija este tricomonoza ca de la ea pleaca pe urma celalte boli e ca un lant deoarece tricomonoza slabeste porumbelul si il face mai vulnerabil.Pui mei care au avut semne de ornitoza au avut prima data cas in gura si leam rupt gatu ca degeaba te chinui sal tratezi,daca de mic nu are o imunitate puternica nu va face nimca mai incolo in concursuri.Daca nu zbori e bine sa faci tratamentele de 2 ori pe an primavara si toamna de tricomonoza si viemi iar daca se observa si alte boli trebuie aplicat tratamentul pt boala respectiva.Daca zbori,in timpul concursurilor trebuie date o data pe luna 2-3 zile pt tricomonoza.Asta depinde si de priceperea fiecarui crescator cum poate sasi observe pasarile care vin din concurs ca nu la fiecare concurs izbucneste tricomonoza,am vorbit asa in general.La pui e de preferat sa-i tratam inainte de vaccinare si chiar daca ii bagam in concurs e de preferat sa nu le administram medicamente,sa-i lasam sasi formeze singur imunitataea.Eu daca observ ca un pui e bolnav il tratez separat prima oara,dar daca iara se imbolnaveste ii rup gatu.Am incercat inaite sa-i cocolosesc sa-i tratez de cate ori se imbolnaveau dar ca maturi 90% au avut rezulate slabe si s-au pierdut pe capete.
In columbofilie trebuie sa fim foarte atenti si nu trebuie sa exageram cu nimic ca altfel incepe declinu aiceea e diferenta intre columbofili care sunt in fiecare an pe prima pagina a clasamentului si restu care azi sunt campioni si numai auzi de ei 10 ani.
mai leo,tu vb numa sa te afli in treaba,hai sati spun ceva sotia mea este medic,si inca unul foarte bun,tu ai idee unde se descompune doxiciclina??/in intestine,iti spun eu,si acolo se afla aprox 70 % din sistemul imunitar al porumbelului(flora intestinala),deci leo baiatule ,doxiciclina pe langa asa zisul efect bun,are efecte adverse,prin distrugerea a unei parti a florei intestinale,deci ,,din lac in put,,de aici te las sa tragi tu concluzia,…….oricum eu va spun sa i umpleti pe porumbei cu antibiotice……,eu zbor fara ele,doar cu probiotice,si vaccinul pt paramixo si salmonnela,am reteta mea si mi merg f bine,nu cred ca alti crescatori care baga medicamente de milioane in porumbeii lor,se pot lauda cu pasari mai sanatoase ca ale mele.si da concurez cu porumbeii mei,
Intervin cu inca un comentariu,pe care il adresez in special incepatorilor.Antibioticele sunt in mare urmatoarele:penicilina, tetraciclina, doxiciclina, oxacilina, oxitetraciclina, sinerdolul,etc.. Cand intalniti aceste denumiri este vorba de antibiotice.Toate celelalte medicamente nu sunt antibiotice.Antibioticele sunt numai pt. tratamente curative(nu se administreaza preventiv).Pt. tricomonoza se folosesc medicamente pe baza de ronidazol care nu este un antibiotic.Il putem acorda atat preventiv cat si curativ(dozajul face diferenta).Inainte de a face un tratament pt. tricomonoza si nu numai se recomanda o analiza de laborator.In cazul tricomonozei analiza secretiilor din gatul porumbeilor.De asemenea trebuie sa facem o analiza de laborator a excrementelor si daca este cazul sa administram medicamentele necesare,aici fiind vorba de paraziti intestinali.Nu administrati medicamente “dupa ureche” sau la recomandarea oricui.Am spus-o si repet:suplimentele nu sunt medicamente,iar daca porumbeii sunt sanatosi “tun” nu au nevoie de medicamente de nici un fel.Ar mai fi multe de spus.Pt. cine vrea detalii:neeluu2008@yahoo.com.
Domnu Nelu io nu cred ca sta nimeni sa i-a gainatu la fiecare porumbel si sa-l duca la laborator
eu am observat altceva : puii pe care iam zburat , atit cit si cei de la antrenamente cit si cei care au mers mai departe in concursuri [in anul nasterii ] nu au avut nici un fel de problema , cu toate ca cei care au ramasa acasa fiind mai tardivi au avut fel si fel de probleme medicale , boli [ trico , ornitoza + microplasmoza ] ,si precizez ca cei zburati si cei care au stat acasa sunt in aceeasi voliera . cred ca cei care au fost la zboruri au o imunitate mai buna , si au dezvoltato pe timpul concursurilor cred , venind in contact cu fel si fel porumbei mai bolnavi sau mai putin bolnavi . parerea mea . daca aveti alta va rog cu un comentariu .
teoria ca teoria, practica te omoara.
pt puya
tot respectul pt sotia dvs si cunostintele medicale ale domniei sale dar imi permit sa va contazic avand la indemana cartea “sanatatea, bolile si managementul porumbeilor” scrisa de reputatul dr colin walker, din care citez:
Doxicilina prezinta numeroase avantaje: spectru larg, persista in sange mai mult de 20 de ore dupa o doza, AFECTEAZA FOARTE PUTIN FLORA MICROBIANA INTESTINALA, EFECT NOCIV FOARTE SCAZUT ASUPRA SISTEMULUI IMUNITAR.
si pentru contracararea acestui efect nociv se pot folosi foarte bine probiotice, care refac flora intestinala distrusa de anumite tratamente medicamentoase.
pt. PUIA as vrea si eu id tau de mess daca ai si daca se poate sa fie dat…….as vrea un ajutor de la tine sunt incepator si as vrea sfaturi.ms mult pt intelegere……. id meu este ionutgrigorie2006
d le soceanu,sotia mea este medic uman si nu ,,porumbar,,in al doilea rand,pe mine nu ma contraziceti ci va contraziceti pe dvs,,…….. pentru contracararea acestui efect nociv se pot folosi foarte bine probiotice, care refac flora intestinala distrusa de anumite tratamente medicamentoase.,,,…(de ce sa le dam pe amandoua ,de ce sa nu le dam doar probiotice,acest asa zis reputat colin,v a spus si de efectele negative ale antibioticelor asupra ficatului,si rinichilor????),de mine sa le dati numai doxiciclina si alte medicamente,oricum putin imi pasa de asta,dar toti va plangeti de boli ale porumbeilor dvs,ai mei nu stiu ce sunt alea boli,eu va sugerez sa i indopati cu soricioaica,aia sigur ii curata de toate bolile,nuuuu???hai ,mai vb…
Domnule puia eu nam zis ca trebuie indopati porumbeii cu medicamente, ci numai ca doxicilina nu e atat de nociva pe cat considerati dvs, asa cum afirmati la un commnet mai sus;
Concentratia utilizata la porumbei e calculata astfel incat sa nu afecteze ficatul si rinichii chiar si in cazul utilizarii pe o perioada mai mare de timp;
Sa stiti ca nu ma contrazic singur in cea ce spun ci doar nu ati inteles dvs ce vroiam sa subliniez.
Si sa nu uit “acest asa zis reputat colin” este unul dintre cei mari mari medici veterinari din LUME si in acelasi timp un foarte bun crescator de porumbei voiajori. Deci sa lasam ironia si sa avem un pic de respect pt o somitate in domeniul MEDICINEI VETERINARE COLUMBOFILE.
Este prima oara cand scriu pe acest site si va pot spune ca de patru ani de cand ma ocup de poumbei nu am folosit medicamente.Stiu ca este greu de crezut , dar dupa doua generatii nu mai au nevoie nici de vaccinuri …
Sunt convins ca mai am mult de invatat din tainele columbofiliei si mai ales din cele ale medicinei naturiste dar observ ca sunt multi adepti ai acestui tip de tratament si printre belgieni nu numai printre noi.
Mult respect celor pro dar si traditionalistilor .
E super! Va rog totusi sa ne spuneti daca aveti voiajori care merg la curse sau porumbei care stau acasa. Este important de stiut.
Am lot de zbor si bineinteles matca.Toti sunt tratati naturist, iar ca rezultate nu au aparut decat la fond (locul 1 la o etapa in 2006 si locul 1 la o etapa in 2007 dar cu avans de 40 min) pentru tara este necesar mai mult timp afectat lor si nu exista din pacate…
Dle Laurentiu ,spuneti-mi si mie de unde cumparati probiotice si ce denumire au .Va multumesc.
am si eu o problema am 15 ani si imi plac porumbei dar acum 2 saptamani s-a intamplat ceva cu porumbei mei dau din cap si le-am dat drumu din cotet dar am vazut ca nu au plecat nici un porumbel . astept raspuns si multumesc mult
Citeste http://www.porumbei.ro/2006/07/11/paramixoviroza-porumbeilor/
d le soceanu,vad ca sunteti f incapatanat,nu mi pasa de concentratia doxiciclinei,nu vreti sa intelegeti ca mama natura are cea mai mare putere lasata de Bunul Dumnezeu pe pamant,refacerea,fara artificii create de om ,care mai nou nu face altceva decat sa distruga,detest oamenii,care se agata de un porumbel ,indopandu l cu antibiotice ,cand acesta nu mai poate tine fata bolilor,dar asta e,v am mai spus,faceti ce vreti ,dar mie mi ar fi rusine,ca dupa ce indop porumbeii cu antibiotice sa mai postez pe site si sa spun ca au fel de fel de boli,asa ca……a,si inca ceva , pe mine nu ma intereseaza americanii,(vad felul lor de a se hrani sanatos,hamburger si toate cele care sunt f sanatoase.pt om..),dar va spun sa l cititi pe Anker Alfons,daca vreti sa invatati ceva cu adevarat despre porumbei,eu cred ca aveti mult,ca si noi toti de altfel.cu respect
nu stiu la ce club concurati dvs da conform legislatie veterinare in vigoare in romania inainte de vaccinarea periodica anti-paramixoviroza sunt OBLIGATORII ANUMITE TRATAMENTE ( ANTIHELMITIC , ANTI-TRICOMONIC ANTI-SALMONELIC SI ANTI-B.RC).
la clubul la care am onoarea de a fi membru ( si la care este membru si andrei) suntem obligati sa efectuam aceste tratamente premergatoare, precum si vaccinarea. tratamentele le efectueaza fiecare membru dupa cum considera necesar( A SE INTELEGE DUPA CUM II PERMITE BUGETUL), iar vaccinarea este efectuata OBLIGATORIU DE CATRE MEDICUL VETERINAR DE CIRCUMSCRIPTIE.
daca nu sau efectuat tratamentele sau vaccinarea nu se elibereaza certificatul sanitar veterinar fara de care UCPR-ul nu primeste porumbeii la concursurile efectuate sub egida sa.
asadar nu indopam porumbeii cu medicamente de dragul de a face ceva ci pur si simplu pt ca nu avem incotro.
SI INCA CEVA DR COLIN WALKER ESTE AUSTRALIAN
probleme cu boala am si eu mai ales toamana puii imi mor au ceva galben puncte galbene in cerul gataului ajtept sfaturi pe id merssii sal la toti columbofilii
vezi mai jos , pe fond negru TRICOMONOZA. citeste si ai sa intelegi sigur care i treaba la tine .
dle Soceanu ,ma bucur ca nu activati la clubul unde activez eu,pt ca vad ca bateti rau de tot campii,medicament nu i tot una cu antibiotic,intelegeti asta odata pt Dumnezeu,…..sa va explic,algocalminul este un medicament ,dar nu este antibiotic,la fel paracetamolul este medicament ,nuuu??dar nu este antibiotic,,vaccinurile pt paramixo si salmonella,contin virusi morti sau mult slabiti,pt crearea de anticorpi,dar nu sunt antibiotice…in speranta ca m am facut inteles si nu mai exista confuzie va doresc d le Soceanu ,mult vant in pene,,……si noi suntem obligati sa facem tratamente,numai ca noi suntem cu un pas inainte,folosim novivac pt paramixo,folosim columbovac parathipus pt salmonella,(sunt vaccinuri uleioase),tricogo sau usnea de la bachs,(probiotice 100% NATURALE)pt tricomona,coccidia si probleme respiratorii,si folosim ivermectin vh ca antihelmitic(paduchi de pana).acestea impreuna cu alte vitamine NATURALE,ne face sa fim buni.unde vedeti dvs aici antibiotice??sau credeti ca noi ardelenii suntem prosti??lasati o moale,si veniti aici sa vedeti adevarata arta in cresterea porumbeilor voiajori.D le Andrei va rog sa lasati acest post.
bolile acestea apar cand ai un lot numeros?? sau oricand………
Cu cat ai mai multi, cu atat sunt sanse mai mari sa apara bolile.
http://www.rrp.ro/read.php?cat=articole&item=75 cititi acest articol in legatura cu bolile porumbeilor ,sper sa va fie de folos…mi-e mi-a parut interesant..
..sau doar unul bonlav si nu iei masuri urgente,izolare rapida asta ar fi cam prima…de restul nu-ti pot da sfaturi nu prea sunt ?n tema,?-mi pare rau…
eu nu am de mult porumbei.si acum de cand a venit iarna si ii tin inchisi am doi porumbei care nu mai prea mananca si au slabit….ce e de facu …?uni spun ca nu ie bine sa fie umezeala in cotet,si la mn cam asa e …acum…sa vad ce spunit….
Asa cum am spus, ofera-le conditii si vor fi sanatosi fara medicamente. Umezeala = NU E BINE.
mersi ….
da este f. adevarat ca se pot tine porumbeii si fara medicamente se fac vaccinurile si sa le dai de 2-3 ori pe an cat un bob de porumb usturoi timp de 3-5 zile si sa le pui in apa de baut usturoi pisat 1-2 pe luna si no sa mai aveti nici o problema de sanatate la porumbeii
toate aceste sunt deja testate de mine
Cati catei de usturoi sfaramati pui la litrul de apa? Si eu le dau si pun 2 catei la litru (catei, nu capatani, evident). O fi mult, o fi putin?
Va salut!am si eu o mare problema si sper sa am ajutati.de vr-o 2 luni tot imi apare la porumbei microplasmoza.le fac linconspectin 5-7 zile cate o,2ml si dispare,dar dupa un timp reapare.ce trebuie facut in kazul asta?va multumesc mult!
SALUT!! am si eu un porumbel care a fost bolnav de “malai” si i-sa strambat ciocul . Ramane asa sau nu sa vindecat??
tricomonoza
vreau sa-mi ziceti si mie denumirea tratamentului pt microplasmoza adica haraitul ala ca am vreo 3-4 care mai haraie, dupa ce i-am vaccinat cu lincospectin cateva zile nu au mai facut dar apoi a aparut iar.multumesc
Doxicilina 10 zile apoi vitamine drojdie de bere in mancare catei de usturoi in apa otet de mere in apa toate pe rand
Salutare tuturor cresc porumbei de vreo 20 ani nu ii tratam sau de vaccinuri nu putea fi vorba in toti acesti ani nu am avut probleme de sanatate cu ei foarte rar un caz la 2-3 ani de tricomonoza de un an am inceput sa particip la concursuri si sa ma adaptez cerintelor pana acum e ok am avut un singur caz de tricomonoza dar l-am lichidat.E
Stiti ce cred eu? am putea sa clasificam bolile porombeilor in functie de gravitatea lor 1-Paramixoviroza 2- Salmoneloza 3-Tricomonoza 4-Ornitoza 5-Coccidioza 6-Parazitii etc Observatia mea este ca aproape intodeauna, boala mai grava apare in urma complicatiilor a doua sau mai multe boli mai putin grave, tocmai de aceia cei care se confrunta cu probleme, atunci cand ele apar,incearca medicatia pt boala mai grava iar rezultatul aproape zero. De ce? Pai ce facem cu celelalte boli netratate? Concluzia mea este: -pentru a avea pasari sanatoase ar trebui sa respectam masurile minime de medicatie periodice necesare ca sa putem evita pe cat posibil administrerea antibioticelor puternice atunci cand nu mai avem incotro Aceasta este simpla mea parere, nu de specialist ci doar de columbofil
dar spre exemplu cei care stau la tara unde sant rapitoare ce sa le facem ca sase luni zboara si sase luni stau an cotet .Draga domnule Puia daca la dumneata ai posibilitati de zbor pe ori ce timp ,alti nu au si se descurca cum pot,si medicamentele eu zic ca sant necesare,mai ales atunci cand porumbei stau mai mult timp ampreuna,nici omul nu ar trai mai mult timp daca nu ar avea medicamente.Cu respect’si bolile Porumbeilor nu se trateaza cu vant an pene
porumbeii maturi si puii isi revin dupa ornitoza {ochi umezi} si fara medicamente?puii reprodusi din ei devin purtatori ? astept raspuns Urgent!
Din păcate articolul “Medicamentele, o strategie alternativa – nu le folositi“, “nu mai exista pe acest site. Alegeti alt articol din urmatoarele categorii“…
Am modificat, linkul era:
http://www.porumbei.ro/medicamentele-–-o-strategie-alternativa-nu-le-folositi/
Multumesc.
Ok, eu vă mulțumesc!