S-au scuturat nucii.
Este deci momentul sa culegem frunze uscate de nuc pentru cuiburile de la primavara.
Care sunt avantajele acestor frunze atunci cand le folosim pentru cuiburile porumbeilor?
– sunt antiparazitare
– miros foarte frumos, aromat
– sunt gratuite
Cotoarele au o duritate medie, numai buna pentru impletirea in cuib si lungimea lor este deasemenea perfecta pentru cuiburile standard ale porumbeilor.
Cum spune o vorba recent devenita celebra… Sa trecem la treaba!
14-11-2012
stiu ca frunzele de nuc,contin iod… O alta frunza folosita este cea de pin,acele acelea lungi,care si ele contin rasina. Protejaza f bine impotriva parazitilor!
14-11-2012
Eu nu folosesc frunzele de nuc pt cuiburi, am observat in decursul anilor ca porumbeii mei prefera tijele de urzici uscate pe care le aduna tot timpul inaintea altor paie sau te miri ce mai gasesc.Au aceleasi efecte benefice mai putin mirosul placut:D. Asadar am facut provizii deja pt la anu’.
14-11-2012
Am editat si postul – cred ca frunzele tin umezeala, nu lasa sa treaca in jos gainatul umed si nu permit asa bine ventilatie sub pui, deci as pastra doar cotoarele.
Presupun ca urzica uscata nu pisca. :D Acum nah, fiecare cu ce are pe acasa mai comod. Am nucul langa cotet, pot culege ei direct frunze dar nu-mi place ca pana primavara sunt fleoscaite si cam tocate deja.
14-11-2012
eu folosesc crengute de menta …le pun la uscat vara iar primavara le tai sa fie mai scurte si le dau porumbeilor sa le care pt cuibar…au un miros foarte placut
14-11-2012
Frunzele de nuc au cam acelas efect antiparazitar
ca cele de tutun. Se folosec numai cotoarele
si trebuiesc adunate acum si uscate bine peste
iarna,altfel tendinta de a pastra umezeala este mare.
Pentru ca am un nuc in apropiere le folosesc de
ani de zile.Treaba e deja facuta.. sunt la uscat in pod.
14-11-2012
Buna idee pentru ca am un nuc in gradina, cativa masculi au dus deja la cuib frunze. Pa
14-11-2012
E “nebunie” cu tijele de nuc, le-am pus și eu anul trecut și au fost foarte încântați, era bătaie pe ele. La fel, cele de salcâm, chiar dacă sunt mult mai subțiri sau tocmai pentru că sunt subțiri. În weekend am program deci de adunat tije.
14-11-2012
O pereche face minim 5 cuiburi pe an… daca ai 10 perechi la matca, te-ai scos. Plus zburatorii. Munca serioasa de culegator. Sa spunem ca zburatorii mai muncesc si singuri pe afara cu caratul dar aduc in cuib tot felul de aberatii! :)
14-11-2012
stiam ca frunzele de nuc se pun sub gratare pe pard0seala da e bine de incercat si in cuiburi. eu unu le pun iarba uscata. dupa ce tund gazonu il pun la uscat si asa am tot timpul anului si e si m0ale si absoarbe umezeala. placeri neplacute am avut si eu cu masculii incapatinati care refuza cuibarul gata facut si cara si ei . am gasit in cuibare cuie sarme aschii de lemn destul de mari rugi de vie cara cam t0t ce gasesc :)).
14-11-2012
voliera mea e protejata de un nuc (locuiesc intre munti), iesirea lor e la 1, 5 m de nuc, si din fericire cativa masculi isi cara singuri frunzele…
14-11-2012
folosec ace de pin, am un parc la 5 minute de mine si in 30de minute umplu un sac indesat, ma duc in zile mai mohorate sa adun cand nu prea e lume ca am observat ca unii se uita mai ciudat cand ma vad ca adun :))))
14-11-2012
minunat articol ;)
frunzele de nuc sunt ideale precum si cele de salcam, betisoarele acelea care raman dupa uscarea frunzulitelor, de mult timp folosesc aceste cotoare de la nuc si salcam cu rezultate bune.
14-11-2012
E f bună ideea,dar acum a plouat si nu am apucat să adun.poate ai mai multe Andrei ¿
14-11-2012
Eu folosesc betisoarele de la vie……ele sant adunate si preferate de porumbeii mei……..asa ca ii las sa-si aleaga singuri necesarul dorit….
14-11-2012
Am aflat si yo anul trecut in primavara de frunzele de nuc insa in acea perioada sunt imbibate de apa, dar le-am uscat pe soba si s-a rezolvat problema.Anu asta m-am pregatit din timp si am adunat frunze de nuc si de salcam(bete) .Anul trecut porumbeii au fost incantati de ele si sper ca anul asta sa fie la fel>>>> Salll Toate cele bune
14-11-2012
Care are idee,acele de pin sunt mai bune verzi,sau uscate ,culese acum toamna?/
14-11-2012
e foarte bine si tije de tutun sau paie
14-11-2012
Eu am porumbei numai de anul asta, da ma si iepuri si am vazut ca mai cad bete de lucerna atunci cand deschid usa de la cusca.se aduna cateva gramajoare de bete intr-o saptamana.Porumbeii aduna betele si resturi de fan de la capre si isi construiesc cuibul cu ele.Da trebuie sa starng frunze de nuc sa vad daca la primavara le place mai muit decat cu fanul :D
14-11-2012
@catalin, eu le adun pe cele scuturate, uscate de pe jos
14-11-2012
Mare atentie Vlad ( com. 18 ), ca iepurii fac usor coccidioza si porumbeii sunt “receptivi” la aceasta boala.
14-11-2012
Ceva ce am vazut prima data in italia unde am si porumbeii,este primul an,nisip uscat amestecat cu praf de var am folosit si eu anul acesta si a fost perfect se curata doar deasupra o data la cateva zile de paraziti nici vorba
14-11-2012
Menta prezinta aceleasi avantaje!!
14-11-2012
pt.pozitia 9: dak puii nu au in ce sa.si sprijine piciorusele risca sa.si disloce soldurile asa ca parintii stiu asta si de aceea nu prefera cuibarul ,,moale,, carand tot felul de chestii rigide……chiar si sarme ,bete,cotoare de tot felul……tocmai in ideea sa aiva in ce sa.si sprijine puii picioarele…….nici cu nisipul nu este deacord tota lumea,nu se pot aerisi suficient cuibarele si e stiut ca mentine umezeala.asa ca si eu k majoritatea de aici sunt pro betigase de tot felu,fie urzik,nuc,tutun,salcam,cotoare de iarba,lucerna(dar nu ce cade de la iepuri)……pelinul e ff bun,menta………
14-11-2012
Eu tocmai ce am pus cotoare de lucerna mai batrana, si peste am pus si niste iarba moale de gazon, avand in vedere ca or schimbat porumbitele mai toate penele, fiind la penultima sau ultima remiga principala, mi-au si turnat prima serie de oua….pe 2013. Deja am un set de pui de vreo 12 zile la un polonez si cel putin inca o pereche de oua, nu stiu sigur cate-s ca nu eu ma ocup de porumbei in timpul saptamanii, si altii nu pot intra in cusca decat atat cat se vede pe unde se pune apa si mancare dar maine ajung sa vad ce mi-or facut, si cam cred ca-s vreo 3 perechi care mi-au depus oua deja, ca saptamana trecuta deja chemau la cuiburi.
Legat de frunzele de nuc, le-am folosit cu succes antiparazitar iarna trecuta in cuibare cand am facut deparazitarea periodica. Iod-ul alunga paduchii si puricii, stiu ca toamna trecuta am pus frunzele de nuc culcus la caini si n-are unu un purice nici acum:)). Motanu’ nici nu zic ca doarme prin toate natiile de frunze ca atat e de gras ca merge 3 metri si pica, si acolo doarme, nici el n-are macar o urma de purice.
Legat de oua acum, se datoreaza faptului ca avem caldurica la porumbei, lumina non-stop, apa si mancarea nelipsita datorita lipsei mele de acasa in timpul saptamanii.
14-11-2012
asa este ,nisipul e cel mai igienic,absoarbe umezeala si se curata foarte repede pe scurt :eficient si util
14-11-2012
da porumbei adora betele tot felu de bete de nu sa stiti ca si boju e foarte buni pt paduchi dar trebuie peus mereu adiaca de primavara pana toamana si cele de nuc le adoaradar sa stiti un secret ca nucu langa crescatorie nu prea e bun pt nici un fel de animal am observat asta la un vecin si dupa ce a taiat nucu de langa crescatorie porumbei siau revenit ereau mai vioi si pui aveau o rata de supravietuire foarte mare va salut cu stima si respect un baiat plecat departe dar care an suflet poarta o iubire imensa pt porumbei:):):)
14-11-2012
@dsg: ce e ala boj?
15-11-2012
boj e un copacel un fel de bonsai .dar el cred ca se refera la boz, ca e cu totul altceva.
15-11-2012
acele de pin sunt cele mai bune…
15-11-2012
cred ca se referea la acea planta care in zona mea (prahova,valenii de munte) se numste boziu.este o planta asemanatoare cu socul care insa are un miros puternic si urat..este eficient ca o varianta pentru indepartarea paduchilor de gaina,dar este destul de migalos ;)
15-11-2012
interesant chiar nu styam ca frunzele de nuc sunt folosite la cuiburi.
ce styam de frunzelede nuc e ca atunci cand au cazut da uliul in porumbei
15-11-2012
nush sigur…dar cred k se refera la o planta asemanatoare dragaveiului ,doar k bojul are frunza mai lata si mai mare decat o are dragaveiul….
15-11-2012
La noi la tara [TR] li se spune”bozii”.Miros foarte urat si se pot folosii si in mancarea porumbeilor cand sta in saci sa nu faca gargarite si fluturi.
15-11-2012
Pentru amatorii de nisip:
-Nici un porumbel nu si-ar construi un cuib de nisip
“cuibul” de nisip vine din Orientul Apropiat(Egipt)
unde este foarte cald si nisipul uscat in permanenta.
-In Italia nisipul functioneaza in Mezzo-Giorno,in
Alto-Adige ar fi o catastrofa . Ptr.Ro:Poate merge
in Dobrogea…In Ardeal ploua prea des.
-Umezeala tranforma nisipul in cultura de bacterii,
pana si nisipul pe podeaua volierei devine daunator daca nu este schimbat des( saptamanal)….si porumbeii nu se
abtin sa ciuguleasca in nisip.
15-11-2012
Eu cred ca. totusi, ca cea mai buna varianta pentru cuib ramane fanaul sau paiele.
15-11-2012
De un an folosesc iarna scoarta de copac ( Brad ) ca asternut in voliera si pot spune ca sunt multumit din mai multe motive ;
Lipsesc mult si nu am in totdeauna posibilitatea de a curata . Daca o data pe saptamana scoarta este amestecata / intoarsa cu grebla se poate folosi pana la trei saptamani .
Scoarta proaspata este antiparazitara si este un izolator termic bun .
Ramane nemiscata si nu face praf cand zboara porumbeii , in comparatie cu rumegusul .
Da un miros placut !
15-11-2012
eu la porumbeii mei leam pus ace de pin si paie de grau acele de pin sunt bune pentru paraziti iar paiele dau caldura e un pic mai greu la curatat dar asta nu e o problema pentru un columbofil. vant in pene!!
15-11-2012
Multumesc George(comentariu 20)de sfat, chiar am avut probleme cu iepurii anu asta, mi-au murit vreo 9 pui destul de marisori.Si cu chestia cu cuiburile, eu i-am lasat sa is faca cu ce vor ei cuibul, amu ce sa fac daca custile pentru iepuri is langa voliera.Sper sa nu am probleme cu porumbeii,sa va spun drept, am 10 galateni, 3 voiajori , 2 hibrizi de pescarus chinez cu voiajor, si 2 gutani,astia au supravietiut paramixovirozei din vara, mi-au murit vreo 8 atunci, m-am enervat si am zis ca nu le mai fac nici un vaccin(asa voiam de la inceput)care mor mor, care nu mor traiesc si se inmultesc.
15-11-2012
salutare tuturor! Am si eu o intrebare: Voi mai lasati porumbeii sa faca oua in perioada asta? :> AStept raspunsuri!:)
15-11-2012
@Petrisor: EXCLUS!
15-11-2012
Andrei, depinde acum de fiecare, eu unul am perechea de pui la 11 zile, daca i-ai vedea cat sunt de mari, mai ceva ca in zilele de vara, si azi am intrat la ei, 3 perechi de oua, tu te induri sa le arunci cand ii vezi ca le clocesc si le ingrijesc?
Toti se plang de tardivi, acum eu am sa vad ce vor face la primavara in primele zboruri puii din seria de acum.
15-11-2012
Nu e natural dar trebuie mai ales sa ne gandim la parinti care in perioada asta ar trebui sa beneficieze de repaus, naparlire completa, liniste. Nu este nevoie sa ma indur de oua pentru ca nu mai oua acum, parca au inteles mesajul. Le-am luat farfuriile si cu boxele inca deschise, nu mai oua. Naparlesc, organismul are alte probleme mai mari de rezolvat.
15-11-2012
da boju e face niste fructe an cap asemanatoare cu socu acela e boju el creste an zonele mai umbroase la dos de soare langa padure
16-11-2012
La mine porumbeii deja au naparlit, sunt la penultima sau ultima remiga, penajul s-a schimbat intensiv, fiind lumina 24/24 la ei.
Mai stiam pe cineva care scotea pui si iarna la porumbei, si porumbeii erau liberi non-stop vara-iarna, nu conta, si daca ii lua uliu 2 pui intr-o iarna, erau multi, nu zic ca avea niste pasari de numa’, dar avea o boala, nu vedeai decat vineti si tigrati in cusca, altceva nu avea in cusca.
17-11-2012
eu folosesc frunze de nuc si salcam am obs ca frunzele de salcam se indoaie singure formand deja cuibul…….
17-11-2012
am observat ca porumbei mei au pe primul loc frunzele de nuc si paiele pe care le gasesc sau crengute subtiri
18-11-2012
SUB GRATARUL DIN BOXA SE PUNE O TAVITA VARA IAR IARNA SI CATEVA FOI DE ZIAR.
IN BOXA OBLIGATORIU CUIBAR CU PASLA ..SAU CE ADUC PORUMBEII SUB CARE EU UNU PUN TIJE DE TUTUN SAU CEL MAI LA INDEMANA 2 /3 TIGARI .
PT PARAZITI MAI FOLOSESC CU SUCCES SPRAYUL DE LA NATURAL……..SAREA DE BAIE ESTE FRECTIE LA UN PICIOR DE LEMN.
BAFTA.
19-12-2012
Crengutele de salcan nu sunt mai bune primavara?…atunci sunt mai elastice
21-12-2012
eu folosesc lucerna sau trifoi,ei trebuie sa-si faca ciubul cat mai inalt pentru aerisire
21-12-2012
Ai dreptate cu aerisirea. Trifoiul are duritatea necesara pentru cuib? Sau poate nu este trifoiul pe care il stiu eu cel la care te referi.
13-01-2013
Am sa incerk si eu.bafta in 2013 si vant in pene.daka nu va suparati intrati si la mine.
13-02-2013
dupa ce am facut curatenia de primavara ,adik dau cu var si alte chestii,le aduc paie de salcam si presar putin tutun in fiecare cuibar.
27-03-2013
foarte frumosi porumbeii :)