Ghidul incepatorului

Aici sunt raspunsuri la principalele intrebari ale incepatorilor.

1. Am gasit pe strada un pui de porumbel si nu stiu sa-l ingrijesc.

Citeste: Cresterea puilor orfani.

2. Am gasit un porumbel matur si vreau sa-l dau cuiva care creste porumbei.

Pentru donatii cea mai buna solutie este sa consulti sectiunea Columbofili si sa cauti crescatori sau asociatii din orasul tau pentru a-l da cuiva. Nu stii daca este matur sau pui? Vezi aici cum arata un pui de porumbel.

3. Tocmai mi-am luat primii porumbei. Cum ii ingrijesc?

Daca tocmai ti-ai luat primii porumbei si nu stii cum sa te ocupi de ei, citeste articolele de baza din fiecare sectiune a site-ului. Pe scurt, cele mai importante sfaturi sunt:

  • Nu inghesui porumbeii, ideal ar fi sa fie 1 pereche pe metru cub de cusca. Fiecare pereche trebuie sa aiba boxa ei cu un cuib. Toti porumbeii fara boxe (tineret) trebuie sa aiba cate o odihnitoare disponibila pe peretii laterali. Se asigura cate o odihnitoare suplimentara si pentru masculii care au deja boxa.
  • Crescatoria trebuie sa fie uscata (umezeala fiind inamicul #1 al porumbeilor) si fara curenti de aer, dar sa fie bine aerisita.
  • Hrana trebuie sa fie curata si cat mai variata, cu accentul pe grau si porumb – ca desert se poate oferi floarea soarelui si mei.
  • Apa trebuie sa fie proaspata si curata, se schimba zilnic si se administreaza in adapatori de plastic puse pe un suport nu direct pe podea pentru a limita murdarirea apei.
  • Porumbeii trebuie sa aiba permanent la dispozitie grit pentru calciu, minerale si digestie.