Cam la acest nivel a ajuns tehnologia. Iata cum arata traseele a aproximativ 4600 de porumbei urmariti cu GPS, ce traseu au avut cei mai buni dar si cei mai prosti dintre ei la o etapa de 530 Km.
Sursa FB.
Cam la acest nivel a ajuns tehnologia. Iata cum arata traseele a aproximativ 4600 de porumbei urmariti cu GPS, ce traseu au avut cei mai buni dar si cei mai prosti dintre ei la o etapa de 530 Km.
Sursa FB.
Si se lucreaza la urmarirea live…
Din ce se observa au plecat foarte tare, 1700 m/min , si au sosit cu 1200 m/min. Aceeasi viteza mare de start s.a constatat si i Romania la o etapa de 950 km.
Concluzia: fondistul, maratonistul poate alerga cu viteza foarte mare, dar doar pe o distanta scurta. De aici si porumbeii de general sau as national care trebuie sa claseze cate doua etape din fiecare categorie.
Din ce se mai observa, primii nu s.au abatut foarte mult de la traseu deci si distanta a fost una corecta. Pe cand intarziatii au zburat km intregi in plus de aici si aspectul lor fizic daramat cand sosesc de la etape mai tarziu.
Producatori europeni de sisteme de cronometrare au ramas in urma. Daca am avea un astfel de sistem ar disparea discutiile.
Foaarte…foarte interesant! Dac-am avea chestiile astea pe pasarile noastre pe la maratoaneee….hmmm…
Pare ca primordial este simtul orientarii…daca zboara cat mai “drept” are mai multe sanse mari sa ajunga in fata.
Un alt aspect ar fi fluctatiile inaltimii de zbor…pana acum eu “gandeam” in plan ruta pasarilor si, implicit, distanta reala parcursa fata de cea in linie dreapta. Totusi trebuie vazuta in spatiu…poate ca si calculul vitezei de zbor ar trebui sa tina seama de acest aspect…
De observat ca cel de pe locul 8 are o viteza mai buna decat cel de pe locul 1, doar ca nu s-a orientat corespunzator.
Pai e normal… Ca cel mai iute este cel mai inteligent…. Un porumbel inteligent dar cu un corp, care poate nu este atât de bun ptr performanta, poate bate un porumbel pregătit și cu un corp de la mama natura daruit, dar căruia ii lipseste creierul.
Si atunci se pune problema…. Pe care l-ai cumpăra… Pe loc 1 sau pe loc 2
Eu prefer loc 1
Am vrut sa zic loc 8 inloc de 1
Chiar dacă știm ca orientarea contează mult, e mult mai convingător sa vezi cu ochii tai ca cel care alege traseul corect e cel mai avantajat. Am spus traseul corect, care în acest caz este si cel mai scurt. Numai ca în cazul concursului de fata zborul este peste o zona de podiș, dacă ar fi un lanț muntos in calea porumbeilor (cum e cazul la multe zone la noi în tara) s-ar putea ca traseul cel mai scurt, prin munte sa nu fie cel mai corect și cel ce se avantaj prin munți sa ajungă mai târziu sau deloc fata de altul care ocolește crestele. La fel și dacă în fata apare o furtuna, unii pot întra prin ea, altii o vor ocoli.
Aici intervine inteligenta și experienta porumbelului, și cu cât distanta e mai mare variabilele sunt și ele mai multe, poate de aceia la fond și maraton fac fata porumbeii maturi, nu pentru ca pe cei mai tineri nu i-ar ține organismul ci pentru a nu au experiență suficienta.
Foarte bune astfel de experimente cu GPS-ul, poate ca o sa prindem vremurile prin care sa urmărim live parcursul porumbeilor către casa.
desi nu sunt crescator de voiajori gasesc acest experiment foarte interesant si util . cand va aparea si urmarirea in timp real atunci va fi extrem de frumos si palpitant pentru participanti, sa stai acasa in fata unui calculator sau telefon iar in acelasi timp sa poti urmari pe unde zboara porumbeii tai mi se pare bine de tot . daca inelele cu gps vor avea un pret decent cu siguranta voi lua si eu macar 2-3 pentru tippleri. ma gandesc ca exista sanse sa le recuperez in cazul in care un porumbel ar fi luat de soim, localizand locul unde l-a mancat daca este si accesibil binenteles gen camp, deal, padure .
interesant mi se pare faptul ca porumbelul de pe locul 1 a zburat mult mai jos fata de cel de pe locul 8 , poate si din cauza faptului ca acesta din urma a trecut la un moment dat peste marea galbena ( probabil ) in timp ce locul 1 a ocolit si a mers in linie aproape dreapta doar pe deasupra uscatului .
Sistemul ăsta ar fi foarte util,mai ales la maratoane si la etapele catastrofale. Iar daca ar fi live,s.ar încheia cu lansările fraudate.
Dumitru,fa.ti inele personalizate si vei avea surprize,pe unde iti vei gasi porumbeii pierduti. In trecut am avut si i.ma gasit si la peste 50 km,dar cu gps,vom găsi si in barlogul soimului:))
porumbelul câștigător este cel care a ales și trasul cel mai scurt și din punctul meu de vedere este mult superior locului 8 care probabil a venit mult împins de vânt. Interesant ar fi sa vedem și palmaresurile celor 2 porumbei.
fisher, am avut inele personalizate vreo 2 ani si inca mai au unii porumbei insa nu m-a sunat nimeni desi am pierdut destui si nu prinsi de soim .
Am fost sunat de mai multe ori. Odată m.au sunat sa ma întrebe ce rasă îi porumbelul ca sa.i ia pereche. Nici vorbă sa mi.l dea inapoi sau sa îndrăznesc să.l cer,ca îi al lor din momentul când a ajuns la ei:))
Prima oară când am avut personalizate am pus si la voiajori,acum vreo 18 ani. Aveam 10 pui si i.am lansat la S de locația mea,la 30 km si am fost sunat ca un pui de al meu a ajuns la N de locația mea,la 350 km după o săptămână….:)))))))
Iti dai seama ce buni erau. Am avut ciung care a venit de la 30 km iar ăștia nu
Va salut.
Fac parte din clubul Targu Neamt, judetul Neamt si tocmai am achizitionat impreuna cu domnii Festila Ioan & Catalin, Bocanet Catalin si Lazar Andrei Georgian sistemul si 10 senzori.
In acest sezon speram ca la toate etapele sa putem vedea traseul celor 10 porumbei care etapa de etapa vor purta acesti senzori. Acestia se programeaza sa inceapa sa transmita date in ziua si la ora stabilita, tocmai pentru a nu se consuma bateria.
Ceea ce va pot spune este ca momentan acesti senzori cu GPS nu pot fi urmariti LIVE deoarece porumbeii ar trebui sa poarte niste baterii imense la picior.
Ne puteti spune, va rog, cit au costat? (Iulian Pavel)
Poziția 15.. anul acesta m-am lăsat, în mare parte de porumbei, dar înainte de a-i da tatălui meu, am apucat a inela vreo 14 pui si cu inele personalizate. Din toți, au mai rămas 4, cred. Motivele disparițiilor, bunul Dumnezeu le știe. Totusi din 10 dispăruți, m-a sunat o singura persoana, departare intre noi fiind de aprox 150 km aerieni. “Eu nu tin pripășiți, (Cu toate că mi-am dat seama din felul cum s-a exprimat, ca era, în mod evident, PRINS, NU pripășiți. ), ca am destui, bla bla..” si la un timp cică “Da din ce este scos?” Am căutat de am încheiat repede discuția. Nu pentru ca era scos din campioni, nici pe departe de asa ceva, dar sunt cu miile în România care cred ca porumbelul care are cip, sau crolă, sau inel personalizat, sau orice altceva în plus decât ce cunosc ei, face OUA DE AUR. Eu m-am scârbit de felul acesta de om. Ideea de GPS ar fi absolut genială în găsirea porumbeilor pierduți, cu toate că în mod sigur ar tine putin timp. Le-ar tăia si inele, si cipuri, tot, mă gândesc, nu ca s-ar lăsa de braconat.
credeti ca acest sistem este comform cns.?
Comanda am facut-o pe amazon in Anglia, si am platit odata pachetul cu 10 senzori 478 lire si in plus vama 106,60 lire, deci total 584,60 lire.
Asta inseamna cam 3300 lei pentru 10 senzori.
@Iulian Pavel Multumesc mult pentru informatie
Foarte util. Se pot invata multe despre orientarea porumbeilor din acest material. In poza 3 se vede traseul unui maratonist :) care a zburat o mie de km si a ajuns de unde a plecat si anume la locul lansarii(cel marcat cu linia rosie care incerca sa ocoleasca apa pe partea stanga).
In urma cu 4 ani am facut urmatoarea prezicere:
Va veni vremea (si nu e departe) cand vom ybura porumbeii on-line, vizionandu-i cum vin si mai mult, avand toti aceiasi distanta prin creerea unei linii de finish pe o harta electronica.
Atunci parea o nebunie si celor care le-am spus au râs…
Azi nu mai pare chiar atat de nebunesc si sunt convins ca acest lucru se va întâmpla în câțiva ani de acum inainte.
Tehnologia prezentata in articol ne arata ceva ce ar fi trebuit sa stim deja de mult: ca unii sunt desteppti si gasesc drumul drept iar alltii prosti si vin pe ocolite. Dintre cei destepti unii pot zbura mai repede altii …nu. Si cu asta basta.
Daca ai de care trebuie castigi, daca nu …stai la rand :))
PS. Peste cativa ani o sa va aduceti aminte de prognosticul meu
Domnilor nu este o noutate pentru romania.S-a folosit anul trecut acest sistem cu senzor GPS.Ma mir ca Andre Dejan nu stie doar este din Arges,locul unde s-a folosit si chiar zboara in cadrul federatiei adica UCPR.
Am postat anii trecuti despre incercari cu GPS in Ro.
Unde s-au folosit pe +4000 porumbei in Romania la o singura lansare?
Andrei, campionul se pare ca a zburat ca supraviețuitorii tai, la sfârșit de iarna, nu a depășit 120 m altitudine, în felul asta a avut șanse minime sa se întâlnească cu șoimi în picaj, la 300 km/ora. Posibil ca aceasta “alegere” sa fii desăvârșit câștigarea etapei?!?!
Foarte interesant !
Interesant era dacă se repeta de 3 ori zborul cu aceiași porumbei… Apoi se trăgea o concluzie…