interesant doar ca mi se pare o prostie aia cu asternut paie coceni porumb
Imi place cand mai scrie lumea chestii de genul asta.
Daca tot n-am ce face, am si eu pareri. Evident, astept contrapareri argumentate, mai invatam.
1. Un singur mentor. Consider ca sunt multi crescatorii de la care poti invata ceva, si daca de la unul nu ti se potriveste o anumita metoda, de la altul iti vine ca o manusa. Este greu sa copiezi si sa urmezi 100% metodele unui singur crescator pentru ca suntem diferiti. Nu cred ca poti fi un robotel care executa tot fara a explora optiuni. Nu stiu daca mai este satisfactie daca urmezi teleghidat o reteta, chiar daca ea te duce in top instant.
2. Specializarea pe o categorie. Perfect de acord, nimic de adaugat. Defapt ar fi. Fiind la capitolul gradinita columbofiliei, nu cred ca incepator fiind, poti invata mare lucru din doar 3-4 etape de maraton intr-un an.
3. Reducerea efectivului – mereu o idee foarte buna. Reducerea efectivului prin sacrificare, nu prea. Nu mai bine ii angajam la zbor pana la capat? Poate isi castiga locul in crescatorie. Sunt multe exemple de crescatorii in care un pripasit sau un anonim fara pedigree a devenit stalpul crescatoriei.
4. Aerisirea. 100% de acord.
5. Hranirea. 100% de acord. Am alergie la hranitorile umplute cu boabe la discretie si porumbei care scurma printre ele plictisiti, in sila. Sau podele galbene, pavate cu boabe de porumb cu garnitura de gainat, brr, ma iau fiorii.
6. Adapatorile. Bune sfaturi, dar nu mi se pare ok luatul adapatorii imediat dupa ce au baut si terminat de mancat. Reveniti cu adapatoarea dupa vreo ora si veti vedea ca beau de rup! Dintr-un motiv sau altul, porumbeii obisnuiesc sa bea din nou la un timp dupa ce au mancat, probabil boabele mai cer apa suplimentara pe masura ce se umfla. Si acum iarna cand adapatoarea trebuie luata mai repede, dupa ce termin de hranit si adapat compartimentele, o iau de la capat cu o tura peste tot si chiar daca dormeau, multi coboara si se adapa cu mare pofta, asta la vreo 30 de minute dupa ce au mancat si s-au adapat initial.
despre paie pot sa va spun ca le folosesc in sezonul rece si da porumbeilor un confort foarte bun . Despre mancare si apa sunt deacort cu porumbel.ro restul sunt mult mai complicate in realitae cite o data cind vrei sa faci dupa carte iti iese totul pe dos.Cu categoria cred ca iti trebui mult timp sa ajungi sa concurezi numai maraton si sa mai ai si rezultate de top eu cred ca trebuie sa incerci cel putin trei ex.viteza,demifond.general sau doua fond si maraton .Eu concurez la toate anul trecut am renuntat la maraton pt. ca am avut un lot de porumbei de un an si au facut bine treaba .
Imi permit sa aduc animite completari,cu dorinta de a nu deranja si cu mentiunea ca poate nu sunt tocmai capabil sa le aduc.
1. Treaba cu un singur mentor cade. Oameni sunt diferiti,gandirile sunt diferite si cred ca e foarte dificil sa te potrivesti in gandire si sa doresti sa urmezi orbeste sfaturile. Cel mai bine,urmareste mai multi crescatori,alege metodele care tie ti-se par bune,fi indraznet si risca,daca pierzi o faci pe mana ta si din greseli se invata. In plus un profesionist iti va da sfaturi pentru el banale dar care tie ca si incepator ti-se vor parea un chin sa le urmezi. Nu te lasa descurajat,din gura unui profesionist totul suna greu,totul este disciplina,program si iti va taia din elan. Priveste lucrurile la inceput cu relaxare cu pasiunea care o ai si lasa totul sa decurga normal.
2. Specializarea pe o categorie- e putin cam grea. Pentru inceput sa presupunem ca nu cunosti f bine originile porumbeilor asa ca nu ai cum sa le descoperi decat prin zboruri de la A-Z. Un alt lucru care cred eu ca iti da un impuls este fiecare clasare,loc bun prins la o etapa…te indeamna sa mergi mai departe,te face sa te simti important chiar daca ai loc 200 de la 150km. E pacat sa sari peste aceste sentimente si sa mergi direct pe maraton unde e posibil sa simti din start o deziluzie.
3. Cel mai bun lucru care il poate face un columbofil incepator este numericul redus…undeva la 20-30 pasari sunt suficiente. Pentru inceput a se evita sacrificarile atat timp cat nu se necesita lucrul asta(boli grave,handicapuri) si indiferent daca porumbelul prezinta sau nu corpul visat daca e sanatos merita sa aiba sansa sa zboare in concursuri.
Un alt lucru care din punctul meu il recomand este reproducerea a macar un pui din toti porumbei care merg la zboruri,norocul isi are un rol mare.
4. Aerisirea trebuie sa fie optima,nici inexistenta dar nici curent. E perfect daca ar exista locasuri la nivelul podelei pe unde sa intre aer si locasuri la nivelul tavanului pentru a iesi cel nociv.
5.Hranirea cat mai diversificata si daca lucrul asta nu e posibil macar boabele existente sa fie sanatoase,uscate si fara urme de mucegai.
6.Adapatorile sunt neaparat necesar sa ofere protectie asupra apei, a se evita murdarirea apei cu dejecti sau pozitionarea ei in locuri in care se depune praful in voliera.
Trebuie schimbata cat mai des si din punctul meu de vedere nu ar trebui sa lipseasca din voliera. Digerarea mancari necesita apa…care de multe ori este bauta in mai multe randuri, mai ales in perioada cu pui.
7. Cat despre normele de igena,prea se aseamana cu un spital si e prea complicat. Defapt nici in spitalele de la noi nu vezi asa ceva….asa ca nu e nevoie.
Totul a fost doar o parere,departe gandul sa deranjez sau sa monopolizez eu dreptatea. Ce am scris sunt ideile care m-au ghidat pe mine sau care trebuiau sa le descopar la vremea cand m-am apucat.
Va doresc numai bine.
super tare omul si super tari sfaturi
Stimati domni, va salut. Corneliu stie ce vorbeste, a avut posibilitatea sa stea de vorba cu majoritatea campionilor national(indiferent de federatie) deasemenea Corneliu e un baiat foarte inteligent. Din multimea celor care sa oferit sa il ajute, a ales unul singur. Si acel “unul” ne lasa si azi cu gura cascata(RP) Corneliu a invatat, ca de respecti “virgulile” acestui mare “mentor” imposibilul se transforma in posibil.
In 2012 Corneliu porneste cu una dintre cele mai mari distante din zona de vest, si dupa sfaturile acestui “mentor” face pasare cu AS MARATON 3003KM. Ceva ce pare imposibil in zona in care sta el, si toate acestea datorita faptului ca a respectat fiecare virgula.
Corneliu, iti urez mult succes cu lotul de porumbei repatriat si poate, ne vom bucura sa jucam din nou impreuna la etape de peste 1000km, cu clubul Maraton din Ungaria.
Va urez un an reusit tuturor columbofililor indiferent de federatie. Ionut Lucaci
Sper si il rog frumos pe Domn Profesor sa dezvolte un material despre vaduvie in asa msura incat sa ajungem direct la masterat, un sistem care a functionat in 2-3-4 zone a tarii, concret si cu lux de amanunte, altfel nu are farmec si nu putem invata nimic. Aveti aceasta oportunitatea si va rog (din nou), profitati din plin de ea.
Am citit de doua ori la rand materialu, ce sa spun,… vai, vai, vai de noi… si cand crezi ca stii ceva defapt sa nu stii mai NIMIC.
Este un sentiment prin care am trecut si eu cu ani in urma ( persoanal cunosc mai multe persoane care au simtit la fel), credeam ca stiu mai mult decat ‘ceva’, dupa scurt timp am fost f. foarte dezamagit interior, am realizat ca defapt nu cunosc mai nimic… timpu, anii, materialu detinut, umblatul, studiu, observatia, trairile pe viu, conversatia, analiza pe ansamblu, simturile din interior, esecul, succesul toate-ti asigura intr-un fel sau altul progresul bineinteles daca le-acorzi interesul, te ajuta in timp sa stii mai mult decat aproape nimic si totusi recunosc ca imi doresc sa stiu atat de mult incat sa imi permit sa scriu un ‘articol afis’… doriti, sunati, luati, este,… de aceea NEFERICIREA este gratuita, accesibila, minimala, ea nu cere nimic, preferabila ca este moca, nu trebuie sa faci nimic petru a avea parte de ea, vine natural incepand din frageda pruncie si pina la maturitate, ai nenumarate ocazii sa o cunosti… mai stiu eu ce ma poate intreba cineva si ma inghesuie atat de urat. Este bine sa ai speranta. Pentru ca daca nu ai speranta, devii automat depresiv. Dar este bine sa iti alimentezi acea speranta si cu niste motive reale cat mai multe si mai solide. Poate ca gandirea pozitiva are anumite avantaje; genereaza un fel de entuziasm, cu cat vorbesti mai mult cu atat ai mai multe sanse sa promiti ceea ce, de fapt, nu poti livra si gresesti, este atat de frecventa greseala, posibil si in acest caz. Ca si invatarea; trainingul e un eveniment, invatarea e un proces. Un training nu e echivalent cu invatarea. Fii umil in fata puterilor care nu-ti stau tie in puteri… aceasta putere nu trebuie aratata si exercitata. Adevarata putere e cea tacuta. Am o intrebare in minte; ‘Ok, vad ca aceste tehnici sunt eficiente, vad ca au rezultate imediate… dar oare aceste rezultate se mentin in timp?’ Nu stiu poate ca trebuie sa ai mare curaj sa faci acest lucru (sau cum sa-i spun in loc de curaj ?), eu nu il am, ma simt atat de departe de adevarul absolut sa fac un pas atat de mare si poate gresit. Speram sa reziste intrebarilor,.. si de ce nu, sa apreciem ca totusi a aparut si exista cineva care poate sa tina seminarii columbofililor,… ar trebuii federatia sa se autosesizeze la aceasta oportunitate, fonduri sunt si acum se poate pornii un nou proiect.
Aproppo de seminarii columbofile, cand am fost la Horvath Karoly in Ungaria, a prezentat un tablou si o carte primite recent de la federatia maghiara (2010-2011), distinctii ‘ Cel mai bun columbofil dupa Prof. Anker incoace pe care la avut Ungaria’ si dreptul de a tine seminarii columbofile in toata Ungaria (cu drept de la federatie!) si pe cheltuiala federatiei. In cazul lui cred ca si avea ce sa spuna.
Toate, bine, cu 98% dintre ele sunt de acord.
Dar la punctul 7 am de obiectat, bine, de spus cate ceva:
Tava cu dezinfectant, nu e posibila la custile pozitionate sus, suspendate, decat daca ai separeu unde nu au pasarile acces si nici incaltamintea doar pentru porumbei, pai nu intram in sala de sport totusi.
Accesul vizitatorilor si carantina pasarilor noi, clar, nu se pune problema, la fel si cu intrusii care nu-s porumbei sau crescatorul.
Paiele, retin umezeala iarna, impiedica curatenia lejera, eu am podea de lemn, adica toata cusca mea e de scandura 2.5 fiind suspendata, nu pun paie, pun nisip in schimb, nu pe toata suprafata, nu folosesc gratare. De ce, fac curatenia cu racleta, una de aia mare, cu care reusesc sa curat tot pana la scandura. Iarna ingheata, vara se usuca gainatul, astfel incat probleme mai nasoale se pun primavara sau toamna cand este umiditate in aer dar pasarile nestand pe podea, nu au de ce se murdari. Si nici curatenia zilnica, aia unii nu reusesc s-o faca, sau sa intri la ei limitat, eu de exemplu sunt plecat de duminica pana vineri, si intru la ei vineri seara/sambata….2-3-4 vizite, in functie de nevoi, curatenie, igienizare, tot ce-i necesar. Stresul intervine sand starnesti pasarile de pe cuib cand clocesc sau de astea, dar vizita crescatorului nu le strica, eu am pasari care cand urc cu mancarea la ele, stau pe ciur/galeata….si mananca din palma, dupa ce le rasfat pe cele care vin, le dau si la restul, asa ii invat sa fie blanzi, sa nu fie speriosi, si functioneaza. Curatatul boxei intervine cand lasi boxele deschise si pasarile obisnuiesc sa doarma in ele sau pe marginea lor si gainateaza in interior. Aerisirea, da, mi se pare importanta, aerul si soarele fac mult bine pasarilor, pana a venit gerul asta din ultimele zile, ai mei au avut aceeasi temperatura in cusca ca afara, avand jumate din partea frontala din plasa, nu s-a intamplat nimic, cand a inceput gerul de -18/-20 de grade si vantul, am obturat plasa, dar nu mai sta mult obturata, nu se intampla nimic daca intra un pic frigul, asa mai fac un pic de miscare si se mai calesc.
Foarte bun si de folos articolul. Insa nu prea sunt de acord cu doua lucruri asternutul… ne este mai bine daca punem gratare.. cu coceni sau paie excrementele si mezeala raman in cusca. Si nici partea cu sacrificatul nu prea imi comvine.. mai bine ii dai pomana la ceva tineri sau ii zbori cum zicea si dl.Andrei.. poate te surprinde :)
Doamne ce prinde scandalul,daca era despre federati,despre vro lansare…era plin de mesaje, dar asa toti s-au dat la fund.
Peste tot prin cluburi,expoziti, sunt numai discuti, barfe ,denigrari si mancatorie.
Mie greata sa constat asta si nici un kg de lamai nu m-ar ajuta sa scap.
Din partea unui incepator si totodata tanar va pot spune doar atat SA VA FIE RUSINE.
Daca nu ar fi pasiunea pentru porumbei mi-as baga picioarele in ea de columbofilie si m-as dezice de numele de Columbofil.
Ma numesc Mihai si sunt incepator rog sami impartasati niste criterii mai deosebite deoarece de anul acesta vriau sa incep zborurile ,,Vint in pene tuturo columbofililor pe anul 2104 si rezultate cit mai bune,,
com 10, daca te referi la mine mii de scuze.
—————————————————
Pentru autorul subiectului … curaj este (peste asteptari), succes in seminarii cat mai reusite.
Infamous lasami si mie un email sau un fb vreau sa diskutam
Rezultatele unei informări directe și fără echivoc nu sunt tot timpul aceleași și nu numai pozitive. E îmbucurător faptul că opiniile variază și se stârnesc discuții interesante pe astfel de teme. De asemenea, din păcate, e normal să apară și câte un răutăcios, c-așa e viața.
Fiecare dintre cele 7 principii enumerate are ca fundament una sau mai multe foarte bine determinate motivații. Acestea nu au fost prezentate. Unele dintre conceptele care stau la baza ”pașilor” acestui ghid sunt foarte complexe. De exemplu, se pot scrie pagini despre cum (nu) trebuie să-i lăsăm pe alții să ne selecteze porumbeii.
Oricum, dacă aș fi explicat de ce trebuie procedat în acest particular mod pentru fiecare ”pas” în parte, materialul ar fi devenit prea stufos și s-ar fi transformat într-o prelegere.
Sunt de-a dreptul fericit de fiecare dată când încerc să ajut. Și câteodată, iese bine. Cu astfel de ocazii, mulțumirile mele se îndreaptă înspre cei care m-au ajutat să învăț și m-au îmboldit înspre altruism. E și acum cazul.
Buna ziua,
Foarte interesant articolul, tocmai de aceea apelez la ajutorul dumneavoastra.
Sunt incepator (am porumbeii din vara trecuta) si as dori mai multe sfaturi, eventual daca este cineva disponibil, din zona Sibiului, chiar sa ne intalnim, sa invat cat mai multe si sa reusesc sa ajung si la ceva performate cu noii mei prieteni.
Va multumesc!
Da este adevarat. Corneliu a ajutat multi crescatori, selectandu-le porumbeii, in zona Beiusului.
multumim corneliu pentru artcol ,personal la-m vizionat si apreciat pe http://www.pigeonsplanet.ro/PS.(pentru incepatori poate fi luat si ca o a doua biblie ) !!!
bravo infamous ,alegi articole foarte interesante.
@DoMnUViCe : yahoo :i0nutnwo4life
Porumbeii sunt niste pasari superbe si vreau sa incep sa ma ocup de cresterea lor. Pentru inceput am achizitionat o pereche de voiajori si tot caut sfaturi care sa ma poate ajuta dar peste tot dau de certuri, jigniri etc. ..
Recunosc ca am aflat foarte multe lucruri folositoare dar totusi nu se poate deschide un topic BARFE unde se pot jicni si altele iar celelalte sa fie curate de unde pot sa invete si incepatorii???
pt.lupul: din experienta inveti nu dezvaluie nimeni adevaratul secret,daca nu ai avut porumbei pana acuma ai de invatat
va rog cine poate sa imi spuna cum se da drojdia de bere la porumbei … si imi cer scuze ca ma abat de la subiect.. multumesc
daca ai drojdie furajera de la natural se da un capac ras la 1 kg de mancare, se umezeste mancarea cu zeama de lamaie sau ulei de usturoi (la ulei difera cantitatea eu pun cam 20-25 de picaturi la 500-600 grame da mancare si jumatate de capac de drojdie) apoi presari drojdia pe mancare.Acum cate grame are un capac din ala chiar nu stiu ca nu ma interesat dar poti cauta pe google sa vezi exact gramajul si cum se da
multumesc
am si eu o intrebare pui la a patra pana vin de la 200 km netratati de loc doar cu ulei de usturoi si drojdie de bere si ceva vitamine
interesant doar ca mi se pare o prostie aia cu asternut paie coceni porumb
Imi place cand mai scrie lumea chestii de genul asta.
Daca tot n-am ce face, am si eu pareri. Evident, astept contrapareri argumentate, mai invatam.
1. Un singur mentor. Consider ca sunt multi crescatorii de la care poti invata ceva, si daca de la unul nu ti se potriveste o anumita metoda, de la altul iti vine ca o manusa. Este greu sa copiezi si sa urmezi 100% metodele unui singur crescator pentru ca suntem diferiti. Nu cred ca poti fi un robotel care executa tot fara a explora optiuni. Nu stiu daca mai este satisfactie daca urmezi teleghidat o reteta, chiar daca ea te duce in top instant.
2. Specializarea pe o categorie. Perfect de acord, nimic de adaugat. Defapt ar fi. Fiind la capitolul gradinita columbofiliei, nu cred ca incepator fiind, poti invata mare lucru din doar 3-4 etape de maraton intr-un an.
3. Reducerea efectivului – mereu o idee foarte buna. Reducerea efectivului prin sacrificare, nu prea. Nu mai bine ii angajam la zbor pana la capat? Poate isi castiga locul in crescatorie. Sunt multe exemple de crescatorii in care un pripasit sau un anonim fara pedigree a devenit stalpul crescatoriei.
4. Aerisirea. 100% de acord.
5. Hranirea. 100% de acord. Am alergie la hranitorile umplute cu boabe la discretie si porumbei care scurma printre ele plictisiti, in sila. Sau podele galbene, pavate cu boabe de porumb cu garnitura de gainat, brr, ma iau fiorii.
6. Adapatorile. Bune sfaturi, dar nu mi se pare ok luatul adapatorii imediat dupa ce au baut si terminat de mancat. Reveniti cu adapatoarea dupa vreo ora si veti vedea ca beau de rup! Dintr-un motiv sau altul, porumbeii obisnuiesc sa bea din nou la un timp dupa ce au mancat, probabil boabele mai cer apa suplimentara pe masura ce se umfla. Si acum iarna cand adapatoarea trebuie luata mai repede, dupa ce termin de hranit si adapat compartimentele, o iau de la capat cu o tura peste tot si chiar daca dormeau, multi coboara si se adapa cu mare pofta, asta la vreo 30 de minute dupa ce au mancat si s-au adapat initial.
despre paie pot sa va spun ca le folosesc in sezonul rece si da porumbeilor un confort foarte bun . Despre mancare si apa sunt deacort cu porumbel.ro restul sunt mult mai complicate in realitae cite o data cind vrei sa faci dupa carte iti iese totul pe dos.Cu categoria cred ca iti trebui mult timp sa ajungi sa concurezi numai maraton si sa mai ai si rezultate de top eu cred ca trebuie sa incerci cel putin trei ex.viteza,demifond.general sau doua fond si maraton .Eu concurez la toate anul trecut am renuntat la maraton pt. ca am avut un lot de porumbei de un an si au facut bine treaba .
Imi permit sa aduc animite completari,cu dorinta de a nu deranja si cu mentiunea ca poate nu sunt tocmai capabil sa le aduc.
1. Treaba cu un singur mentor cade. Oameni sunt diferiti,gandirile sunt diferite si cred ca e foarte dificil sa te potrivesti in gandire si sa doresti sa urmezi orbeste sfaturile. Cel mai bine,urmareste mai multi crescatori,alege metodele care tie ti-se par bune,fi indraznet si risca,daca pierzi o faci pe mana ta si din greseli se invata. In plus un profesionist iti va da sfaturi pentru el banale dar care tie ca si incepator ti-se vor parea un chin sa le urmezi. Nu te lasa descurajat,din gura unui profesionist totul suna greu,totul este disciplina,program si iti va taia din elan. Priveste lucrurile la inceput cu relaxare cu pasiunea care o ai si lasa totul sa decurga normal.
2. Specializarea pe o categorie- e putin cam grea. Pentru inceput sa presupunem ca nu cunosti f bine originile porumbeilor asa ca nu ai cum sa le descoperi decat prin zboruri de la A-Z. Un alt lucru care cred eu ca iti da un impuls este fiecare clasare,loc bun prins la o etapa…te indeamna sa mergi mai departe,te face sa te simti important chiar daca ai loc 200 de la 150km. E pacat sa sari peste aceste sentimente si sa mergi direct pe maraton unde e posibil sa simti din start o deziluzie.
3. Cel mai bun lucru care il poate face un columbofil incepator este numericul redus…undeva la 20-30 pasari sunt suficiente. Pentru inceput a se evita sacrificarile atat timp cat nu se necesita lucrul asta(boli grave,handicapuri) si indiferent daca porumbelul prezinta sau nu corpul visat daca e sanatos merita sa aiba sansa sa zboare in concursuri.
Un alt lucru care din punctul meu il recomand este reproducerea a macar un pui din toti porumbei care merg la zboruri,norocul isi are un rol mare.
4. Aerisirea trebuie sa fie optima,nici inexistenta dar nici curent. E perfect daca ar exista locasuri la nivelul podelei pe unde sa intre aer si locasuri la nivelul tavanului pentru a iesi cel nociv.
5.Hranirea cat mai diversificata si daca lucrul asta nu e posibil macar boabele existente sa fie sanatoase,uscate si fara urme de mucegai.
6.Adapatorile sunt neaparat necesar sa ofere protectie asupra apei, a se evita murdarirea apei cu dejecti sau pozitionarea ei in locuri in care se depune praful in voliera.
Trebuie schimbata cat mai des si din punctul meu de vedere nu ar trebui sa lipseasca din voliera. Digerarea mancari necesita apa…care de multe ori este bauta in mai multe randuri, mai ales in perioada cu pui.
7. Cat despre normele de igena,prea se aseamana cu un spital si e prea complicat. Defapt nici in spitalele de la noi nu vezi asa ceva….asa ca nu e nevoie.
Totul a fost doar o parere,departe gandul sa deranjez sau sa monopolizez eu dreptatea. Ce am scris sunt ideile care m-au ghidat pe mine sau care trebuiau sa le descopar la vremea cand m-am apucat.
Va doresc numai bine.
super tare omul si super tari sfaturi
Stimati domni, va salut. Corneliu stie ce vorbeste, a avut posibilitatea sa stea de vorba cu majoritatea campionilor national(indiferent de federatie) deasemenea Corneliu e un baiat foarte inteligent. Din multimea celor care sa oferit sa il ajute, a ales unul singur. Si acel “unul” ne lasa si azi cu gura cascata(RP) Corneliu a invatat, ca de respecti “virgulile” acestui mare “mentor” imposibilul se transforma in posibil.
In 2012 Corneliu porneste cu una dintre cele mai mari distante din zona de vest, si dupa sfaturile acestui “mentor” face pasare cu AS MARATON 3003KM. Ceva ce pare imposibil in zona in care sta el, si toate acestea datorita faptului ca a respectat fiecare virgula.
Corneliu, iti urez mult succes cu lotul de porumbei repatriat si poate, ne vom bucura sa jucam din nou impreuna la etape de peste 1000km, cu clubul Maraton din Ungaria.
Va urez un an reusit tuturor columbofililor indiferent de federatie. Ionut Lucaci
Sper si il rog frumos pe Domn Profesor sa dezvolte un material despre vaduvie in asa msura incat sa ajungem direct la masterat, un sistem care a functionat in 2-3-4 zone a tarii, concret si cu lux de amanunte, altfel nu are farmec si nu putem invata nimic. Aveti aceasta oportunitatea si va rog (din nou), profitati din plin de ea.
Am citit de doua ori la rand materialu, ce sa spun,… vai, vai, vai de noi… si cand crezi ca stii ceva defapt sa nu stii mai NIMIC.
Este un sentiment prin care am trecut si eu cu ani in urma ( persoanal cunosc mai multe persoane care au simtit la fel), credeam ca stiu mai mult decat ‘ceva’, dupa scurt timp am fost f. foarte dezamagit interior, am realizat ca defapt nu cunosc mai nimic… timpu, anii, materialu detinut, umblatul, studiu, observatia, trairile pe viu, conversatia, analiza pe ansamblu, simturile din interior, esecul, succesul toate-ti asigura intr-un fel sau altul progresul bineinteles daca le-acorzi interesul, te ajuta in timp sa stii mai mult decat aproape nimic si totusi recunosc ca imi doresc sa stiu atat de mult incat sa imi permit sa scriu un ‘articol afis’… doriti, sunati, luati, este,… de aceea NEFERICIREA este gratuita, accesibila, minimala, ea nu cere nimic, preferabila ca este moca, nu trebuie sa faci nimic petru a avea parte de ea, vine natural incepand din frageda pruncie si pina la maturitate, ai nenumarate ocazii sa o cunosti… mai stiu eu ce ma poate intreba cineva si ma inghesuie atat de urat. Este bine sa ai speranta. Pentru ca daca nu ai speranta, devii automat depresiv. Dar este bine sa iti alimentezi acea speranta si cu niste motive reale cat mai multe si mai solide. Poate ca gandirea pozitiva are anumite avantaje; genereaza un fel de entuziasm, cu cat vorbesti mai mult cu atat ai mai multe sanse sa promiti ceea ce, de fapt, nu poti livra si gresesti, este atat de frecventa greseala, posibil si in acest caz. Ca si invatarea; trainingul e un eveniment, invatarea e un proces. Un training nu e echivalent cu invatarea. Fii umil in fata puterilor care nu-ti stau tie in puteri… aceasta putere nu trebuie aratata si exercitata. Adevarata putere e cea tacuta. Am o intrebare in minte; ‘Ok, vad ca aceste tehnici sunt eficiente, vad ca au rezultate imediate… dar oare aceste rezultate se mentin in timp?’ Nu stiu poate ca trebuie sa ai mare curaj sa faci acest lucru (sau cum sa-i spun in loc de curaj ?), eu nu il am, ma simt atat de departe de adevarul absolut sa fac un pas atat de mare si poate gresit. Speram sa reziste intrebarilor,.. si de ce nu, sa apreciem ca totusi a aparut si exista cineva care poate sa tina seminarii columbofililor,… ar trebuii federatia sa se autosesizeze la aceasta oportunitate, fonduri sunt si acum se poate pornii un nou proiect.
Aproppo de seminarii columbofile, cand am fost la Horvath Karoly in Ungaria, a prezentat un tablou si o carte primite recent de la federatia maghiara (2010-2011), distinctii ‘ Cel mai bun columbofil dupa Prof. Anker incoace pe care la avut Ungaria’ si dreptul de a tine seminarii columbofile in toata Ungaria (cu drept de la federatie!) si pe cheltuiala federatiei. In cazul lui cred ca si avea ce sa spuna.
Toate, bine, cu 98% dintre ele sunt de acord.
Dar la punctul 7 am de obiectat, bine, de spus cate ceva:
Tava cu dezinfectant, nu e posibila la custile pozitionate sus, suspendate, decat daca ai separeu unde nu au pasarile acces si nici incaltamintea doar pentru porumbei, pai nu intram in sala de sport totusi.
Accesul vizitatorilor si carantina pasarilor noi, clar, nu se pune problema, la fel si cu intrusii care nu-s porumbei sau crescatorul.
Paiele, retin umezeala iarna, impiedica curatenia lejera, eu am podea de lemn, adica toata cusca mea e de scandura 2.5 fiind suspendata, nu pun paie, pun nisip in schimb, nu pe toata suprafata, nu folosesc gratare. De ce, fac curatenia cu racleta, una de aia mare, cu care reusesc sa curat tot pana la scandura. Iarna ingheata, vara se usuca gainatul, astfel incat probleme mai nasoale se pun primavara sau toamna cand este umiditate in aer dar pasarile nestand pe podea, nu au de ce se murdari. Si nici curatenia zilnica, aia unii nu reusesc s-o faca, sau sa intri la ei limitat, eu de exemplu sunt plecat de duminica pana vineri, si intru la ei vineri seara/sambata….2-3-4 vizite, in functie de nevoi, curatenie, igienizare, tot ce-i necesar. Stresul intervine sand starnesti pasarile de pe cuib cand clocesc sau de astea, dar vizita crescatorului nu le strica, eu am pasari care cand urc cu mancarea la ele, stau pe ciur/galeata….si mananca din palma, dupa ce le rasfat pe cele care vin, le dau si la restul, asa ii invat sa fie blanzi, sa nu fie speriosi, si functioneaza. Curatatul boxei intervine cand lasi boxele deschise si pasarile obisnuiesc sa doarma in ele sau pe marginea lor si gainateaza in interior. Aerisirea, da, mi se pare importanta, aerul si soarele fac mult bine pasarilor, pana a venit gerul asta din ultimele zile, ai mei au avut aceeasi temperatura in cusca ca afara, avand jumate din partea frontala din plasa, nu s-a intamplat nimic, cand a inceput gerul de -18/-20 de grade si vantul, am obturat plasa, dar nu mai sta mult obturata, nu se intampla nimic daca intra un pic frigul, asa mai fac un pic de miscare si se mai calesc.
Foarte bun si de folos articolul. Insa nu prea sunt de acord cu doua lucruri asternutul… ne este mai bine daca punem gratare.. cu coceni sau paie excrementele si mezeala raman in cusca. Si nici partea cu sacrificatul nu prea imi comvine.. mai bine ii dai pomana la ceva tineri sau ii zbori cum zicea si dl.Andrei.. poate te surprinde :)
Doamne ce prinde scandalul,daca era despre federati,despre vro lansare…era plin de mesaje, dar asa toti s-au dat la fund.
Peste tot prin cluburi,expoziti, sunt numai discuti, barfe ,denigrari si mancatorie.
Mie greata sa constat asta si nici un kg de lamai nu m-ar ajuta sa scap.
Din partea unui incepator si totodata tanar va pot spune doar atat SA VA FIE RUSINE.
Daca nu ar fi pasiunea pentru porumbei mi-as baga picioarele in ea de columbofilie si m-as dezice de numele de Columbofil.
Ma numesc Mihai si sunt incepator rog sami impartasati niste criterii mai deosebite deoarece de anul acesta vriau sa incep zborurile ,,Vint in pene tuturo columbofililor pe anul 2104 si rezultate cit mai bune,,
am vazut ieri ceva interesant despre selectia puilor intr-un interviu cu Marian Tanasoiu, mai sunt pe net si niste interviuri cu prof Vasiliu Mihai https://www.youtube.com/watch?v=J8F7zAp-1sY , https://www.youtube.com/watch?v=-OTzFQ0W0MY, cel cu dl Tanasoiu :https://www.youtube.com/watch?v=2H90edeWfwU, cu teoria e mai usor , mai greu cu practica :)
com 10, daca te referi la mine mii de scuze.
—————————————————
Pentru autorul subiectului … curaj este (peste asteptari), succes in seminarii cat mai reusite.
Infamous lasami si mie un email sau un fb vreau sa diskutam
Rezultatele unei informări directe și fără echivoc nu sunt tot timpul aceleași și nu numai pozitive. E îmbucurător faptul că opiniile variază și se stârnesc discuții interesante pe astfel de teme. De asemenea, din păcate, e normal să apară și câte un răutăcios, c-așa e viața.
Fiecare dintre cele 7 principii enumerate are ca fundament una sau mai multe foarte bine determinate motivații. Acestea nu au fost prezentate. Unele dintre conceptele care stau la baza ”pașilor” acestui ghid sunt foarte complexe. De exemplu, se pot scrie pagini despre cum (nu) trebuie să-i lăsăm pe alții să ne selecteze porumbeii.
Oricum, dacă aș fi explicat de ce trebuie procedat în acest particular mod pentru fiecare ”pas” în parte, materialul ar fi devenit prea stufos și s-ar fi transformat într-o prelegere.
Sunt de-a dreptul fericit de fiecare dată când încerc să ajut. Și câteodată, iese bine. Cu astfel de ocazii, mulțumirile mele se îndreaptă înspre cei care m-au ajutat să învăț și m-au îmboldit înspre altruism. E și acum cazul.
Buna ziua,
Foarte interesant articolul, tocmai de aceea apelez la ajutorul dumneavoastra.
Sunt incepator (am porumbeii din vara trecuta) si as dori mai multe sfaturi, eventual daca este cineva disponibil, din zona Sibiului, chiar sa ne intalnim, sa invat cat mai multe si sa reusesc sa ajung si la ceva performate cu noii mei prieteni.
Va multumesc!
Da este adevarat. Corneliu a ajutat multi crescatori, selectandu-le porumbeii, in zona Beiusului.
multumim corneliu pentru artcol ,personal la-m vizionat si apreciat pe http://www.pigeonsplanet.ro/PS.(pentru incepatori poate fi luat si ca o a doua biblie ) !!!
bravo infamous ,alegi articole foarte interesante.
@DoMnUViCe : yahoo :i0nutnwo4life
Porumbeii sunt niste pasari superbe si vreau sa incep sa ma ocup de cresterea lor. Pentru inceput am achizitionat o pereche de voiajori si tot caut sfaturi care sa ma poate ajuta dar peste tot dau de certuri, jigniri etc. ..
Recunosc ca am aflat foarte multe lucruri folositoare dar totusi nu se poate deschide un topic BARFE unde se pot jicni si altele iar celelalte sa fie curate de unde pot sa invete si incepatorii???
pt.lupul: din experienta inveti nu dezvaluie nimeni adevaratul secret,daca nu ai avut porumbei pana acuma ai de invatat
va rog cine poate sa imi spuna cum se da drojdia de bere la porumbei … si imi cer scuze ca ma abat de la subiect.. multumesc
daca ai drojdie furajera de la natural se da un capac ras la 1 kg de mancare, se umezeste mancarea cu zeama de lamaie sau ulei de usturoi (la ulei difera cantitatea eu pun cam 20-25 de picaturi la 500-600 grame da mancare si jumatate de capac de drojdie) apoi presari drojdia pe mancare.Acum cate grame are un capac din ala chiar nu stiu ca nu ma interesat dar poti cauta pe google sa vezi exact gramajul si cum se da
multumesc
am si eu o intrebare pui la a patra pana vin de la 200 km netratati de loc doar cu ulei de usturoi si drojdie de bere si ceva vitamine