Este perioada din an in care incep sa fie eliberati porumbeii dupa repausul de iarna. In aceasta perioada facebookul e plin de poze cu porumbei raniti si relatari de la crescatori care la primele eliberari pierd unul sau chiar mai multi porumbei.

In primele zile porumbeii sunt foarte expusi la rapitoare, avand un cumul de probleme:
1. greutate prea mare datorita grasimii acumulate in perioada foarte mare de repaus
2. musculatura atrofiata, nefolosita luni de zile
3. agilitate scazuta, nemaifiind obisnuiti sa observe si sa reactioneze la secunda la orice stimul potential periculos

Daca factorii 2 si 3 nu pot fi influentati decat prin antrenament, in timp, putem macar sa usuram factorul #1, hranind porumbeii mai putin. Sunt porumbei care nu pun mai deloc grasime pe ei, dar si porumbei foarte buni care se ingrasa destul de mult.

Mi-am cantarit la un moment dat cativa dintre porumbeii care au zburat toata iarna si cativa dintre porumbeii inchisi. Diferentele pot fi enorme. Exemplu:
Surori:
– libera toata iarna: 327 grame
– inchisa: 515 grame
Ca si contrast, mentionez si greutatea celei mai grase balene din lotul de zburatori inchisi (foarte buna zburatoare de viteza): 610 grame.

Deci unii porumbei pot ajunge sa aiba dublul greutatii altora. Acum ganditi-va la un zbor afara, in cazul unui atac de uliu, cam ce sanse are cea de 600g fata de cea de 300g. O musculatura atrofiata care trebuie sa traga dupa ea un vagon de grasime si care observa tarziu pericolul datorita agilitatii reduse… este reteta sigura pentru dezastru.

Uliul citeste semnalele astea perfect, dintr-o privire le examineaza greutatea, starea de sanatate, agilitatea, forma. Primavara sunt zile intregi in care imi ignora porumbeii care au zburat toata iarna, este in apropiere, ii observa dar nu isi mai consuma energia cu ei degeaba. Ii cunoaste, sunt dementii aia care il observa de departe, strang formatia si in cateva secunde dispar la orizont sfaraind. Cand ii eliberez pe cei inchisi, vine instant. Ei il observa tarziu, nu pleaca nicaieri, incep sa se invarta pe loc, tot mai jos, se arunca prin gradini, etc. Expresia neputintei. In general e bine sa stam sa observam si sa gandim, nu exista doar “campionii mei” pe care ii ia “al dracu uliu”, e un proces complex si interesant.