Este perioada din an in care incep sa fie eliberati porumbeii dupa repausul de iarna. In aceasta perioada facebookul e plin de poze cu porumbei raniti si relatari de la crescatori care la primele eliberari pierd unul sau chiar mai multi porumbei.
In primele zile porumbeii sunt foarte expusi la rapitoare, avand un cumul de probleme:
1. greutate prea mare datorita grasimii acumulate in perioada foarte mare de repaus
2. musculatura atrofiata, nefolosita luni de zile
3. agilitate scazuta, nemaifiind obisnuiti sa observe si sa reactioneze la secunda la orice stimul potential periculos
Daca factorii 2 si 3 nu pot fi influentati decat prin antrenament, in timp, putem macar sa usuram factorul #1, hranind porumbeii mai putin. Sunt porumbei care nu pun mai deloc grasime pe ei, dar si porumbei foarte buni care se ingrasa destul de mult.
Mi-am cantarit la un moment dat cativa dintre porumbeii care au zburat toata iarna si cativa dintre porumbeii inchisi. Diferentele pot fi enorme. Exemplu:
Surori:
– libera toata iarna: 327 grame
– inchisa: 515 grame
Ca si contrast, mentionez si greutatea celei mai grase balene din lotul de zburatori inchisi (foarte buna zburatoare de viteza): 610 grame.
Deci unii porumbei pot ajunge sa aiba dublul greutatii altora. Acum ganditi-va la un zbor afara, in cazul unui atac de uliu, cam ce sanse are cea de 600g fata de cea de 300g. O musculatura atrofiata care trebuie sa traga dupa ea un vagon de grasime si care observa tarziu pericolul datorita agilitatii reduse… este reteta sigura pentru dezastru.
Uliul citeste semnalele astea perfect, dintr-o privire le examineaza greutatea, starea de sanatate, agilitatea, forma. Primavara sunt zile intregi in care imi ignora porumbeii care au zburat toata iarna, este in apropiere, ii observa dar nu isi mai consuma energia cu ei degeaba. Ii cunoaste, sunt dementii aia care il observa de departe, strang formatia si in cateva secunde dispar la orizont sfaraind. Cand ii eliberez pe cei inchisi, vine instant. Ei il observa tarziu, nu pleaca nicaieri, incep sa se invarta pe loc, tot mai jos, se arunca prin gradini, etc. Expresia neputintei. In general e bine sa stam sa observam si sa gandim, nu exista doar “campionii mei” pe care ii ia “al dracu uliu”, e un proces complex si interesant.
I-am eliberat mereu cand au fost conditii meteo ok adica fara ceata, ploaie si ger -5g in decembrie la 2-3 grade afara au zburat la fel si ianuarie iar pana acum nu am avut nicio pierdere.
Sunt multumit de cum arata acum, de pe 15 decembrie pana pe 15 ianuarie i-am tinut inchisi si s-a vazut putin, dar i-am adus repede la greutatea corecta.
Diferenta de forma si vitalitatea se observa clar, ieri dupa ce am inchis masculii si am eliberat femelele dupa 30 de minute de zbor le-am vazut undeva pe cer puncte mici iar lateral “jupanu” pe langa fara intentie de atac, ele nimic, nu au spart stolul, au zburat pe langa el putin dupa care usor s-au distantat.
Acum depinde si de zona, dar stiu si persoane care stau in zona muntoasa care i-au eliberat mai mereu.
Mie imi place iarna cand sunt 2-3 grade sa le dau drumul si sa beau o tuica fiarta cu sunculita si ceapa pe masuta rotunta a bunicii si sa-i privesc cum zboara, este o placere deosebita.
Poate si mie daca mi-ar lua unu pe fiecare zi nu le-as mai da drumul mereu zi de zi, dar nici 3-4 luni de zile inchisi zilnic nu i-as tine, nu mi se pare normal…
Eu i-am lasat afara toata iarna dar am si o exceptie ,un porumbel de talie maricica cu o greutate foarte mare ,da 2 ture cu stolul apoi vine acasa gafaind de parca cine stie ce maraton zburase saracul :) )) pe ala il mai baga in forma doar cosul sau uliul (de tot).
Sunt adept al eliberari porumbeilor si iarna,am auzit ca la altii chiar nu se poate iarna pentruca iar lua uliu si pe cei mai buni…habar nam dar ar trebui sa reziste mai ales daca sunt antrenati zilnic,hei nu spuneam ca metoda nui buna(sai inchizi iarna)pentruca nu sunt atotstiutr,nici macar putin,spuneam doar ce cred,si poate ma schimb si eu daca aveti argumente temeinice :))
Fain video,cred ca se refera sa mergem pe natural,deci sai tinem cat putem de aproape cum erau in libertate(porumbeii)desi sunt de toate(electroliti si mai stiu eu ce)si chiar si ei sau schimbat,naturalul invinge,daca nu pe loc in timp o face sigur
Depinde foarte mult in ce zona te aflli din punct de vedere geografic.Daca porumbeii au fost bine intretinuti si binenteles timpul permite ca porumbeii sa fie eliberatii,cred ca intr-o saptamana intra in forma. Toate cele bune!
Porumbeii sunt pasari care se adapteaza destul de repede noilor schimbari ce intervin in rutina zilnica odata cu acest inceput de sezon, asa ca ei pot compensa relativ usor minusurile noastre…care se intampla vrand-nevrand.
Bafta si respect tuturor crescatorilor!
adrian…sa sti ca niciodata nu o sa vezi tu porumbel care gafaie venind de la un marathon. ci mai degraba vine gafaind un porumbel de viteza care zboara 150-200km.
la mine deja dupa 5 zile de la eliberare ,femelele mi-au zburat azi aprox 1 ora.
vineri in schimb mi-a luat una.
cu masculii este mai dificil un pic ,pentru ca acum ii am pe oua,iar dimineata este prea rece sa ii las afara.,iar cand ma intorc de la scarbici inca mai clocesc,deci mai mult zboara femelele in perioada asta.
Baietii , imi pare rau pentru voi , dar eu de ai mei ma bucuc zilnic la zbor ( primavara , vara , toamna , iarna ) , pe ger , pe ploaie , pe soare , pe ce o fi . Liberi la discretie. Nu-i inchid decat seara .Mai vad la o luna doua ca mai dispare cate unu , da’ ce sa-i faci ?? …. Sa manance toata lumea :D :D . .Chiar si la campie mai mananca soimu’ .
Corect Eduard Muntean.Cu cat ai ti mai mult de natural,cu atat este mai bine pentru sanatatea si durata lor de viata.Eu nu prea am ancredere an porumbeii care se baloneaza pe timpul iernii,indiferent ca este cum spui tu porumbei.ro,si chiar daca acei porumbei asi intra an forma si reusesc sa faca si performanta,dar la un momendat ei tot vor disparea.Porumbeii care se angrase repede,la zboruri lungi,tot atat de repede vor si slabii.Porumbeii cei mai promitatori sant aceia care asi mentin tot timpul aceiasi greutate,indiferent ca zboara,stau,sau cresc pui !
Cum a zis si domnul Bologa depinde mult de zona. Cand dau 3 soimi intr un minut nu mai contează forma. Vara soimi au mai multa hrana plus ca pleaca urca spre zona de munte. Pe langa asta sunt si randunicile care fac galagie si urmaresc soimul.
Este primul comentariu al tau care pot sa ati dau dreptate Stefan.Ce ai spus tu la com 7 ,este foarte adevarat !
nu stiu despre voi crescatorii de voiajori dar eu care am porumbei cu zbor la mare inaltime si durata ( tippleri, galateni , berzati de budapesta ) daca i-as lasa liberi zi de zi toata iarna probabil ca in primavara nu as mai avea unul. din octombrie cand a inceput sa atace grav soimul si pana acum i-am eliberat ori de cate ori a fost vreme buna, fara vant, ploi, ceata, ninsori , pe cer senin chiar si la -10 grade au zburat si totusi mi-a luat 5 porumbei in aproape 5 luni . incep sa cred ca nu ma va mai lasa in pace nici la vara, probabil ma las eu de porumbei inainte sa plece soimul. la inceput am zis…ok..mi-a luat unul, doi…dar deja este frustrant pt ca imi strica cele mai bune perechi…nu urasc aceasta pasare de moarte pt ca stiu ca actioneaza din instinct, este de prada….dar tare as vrea sa plece cat mai departe de mine sa prinda si alte pasari salbatice ca sunt destule…de ce trebuie sa ia mereu de la mine…ma gandesc cu groaza la luna cand o sa aiba 3-4 pui de crescut ….cati porumbei va consuma zilnic….???
@Dumitru: cu cati ai inceput si cati au ramas? Apropo, am impresia ca cei din rasele de zbor de inaltime si durata nu au probleme cu ingrasatul nici cand sunt inchisi. Corect sau aberez? Tin minte din primul an cand aveam tot felul de rase, cei de zbor erau foarte usori chiar fara sa ii las afara.
ai dreptate andrei, nu aberezi, ai mei nu se ingrasa niciodata….am inceput cu o singura pereche in toamna lui 2014 dar am pierdut o gramada de pui nu din cauza rapitoarelor ci la primele zboruri care s-au ratacit . nici nu le-am lasat ouale tuturor , le aruncam si inlocuiam cu cele false pt ca nu toate perechile zburau asa cum vreau eu si atunci am considerat ca nu vor da pui buni. ma rog ideea e ca la sfarsitul lui 2016 aveam vreo 8 perechi iar acum am 17 bucati ….mi-a luat soimul 5 dar am scos in decembrie si ianuarie 6 pui . insa din cei luati 3 erau de exceptie…de asta imi pare rau…pt ca desi am prins pui din ei..nu stiu daca se vor ridica la valoarea parintilor…ramane de vazut cand ii voi zbura prin aprilie – mai pt ca acum din cate observ nu ma slabeste “jupanul ” de loc. i-am dat ieri- duminica 26.02 la zbor vazand ca vremea s-a incalzit iar soimul nemaifacandu-si simtita prezenta de vreo 2 saptamani am zis ca este plecat in munti….si canci…m-am inselat amarnic…dupa ce s-au ridicat la disparitie masculul acela despre care tot spuneam ca a scapat de multe atacuri si inca o femela , s-a intors doar el binenteles…ea este lipsa …si sunt convins 100% ca este mana soimului sau mai bine spus gheara soimului pt ca femela avea oua si nu ar fi lipsit de acasa mai mult de o noapte….eu recunosc nu ma consider crescator ci iubitor de porumbei si imi pare rau cand ma gandesc ca rosul sau acum ultima victima stropita au sfarsit mancati poate chiar cand inca nu murisera . macar sa fi murit usor la primul impact, fara sa se chinuie, ii stiu pe fiecare de cand au iesit din ou, le dau nume….ma atasez de ei….nu am sacrificat nici unul pana acum ( in afara de oua pe care le arunc cand nu vreau sa mai scot pui ) . cam asta e treaba aici la mine in zona ( bucuresti, sud- zona republica 23 august ) , toata iarna uliul mi-a alergat o singura data tot ieri un rosu dar fara succes insa soimul e rau….rau de tot….
Porumbei.ro, pun pe ei si zburatorii daca stau inchisi.
Ieri am avut afara porumbeii. O pereche de Tippleri mi-a facut un zbor de doar 2 ore cu puncte (fara disparitie). Dupa atata stat inchisi si bagat porumb la greu din cauza gerului care a fost la noi, nu le pot cere prea multe.
@Corbu: cum suna, “doar 2 ore”. :))
@Dumitru: inteleg ca nu vrei sa tii prea multi. Asta cred ca ingreuneaza situatia, este greu sa selectezi din foarte putini. Porumbeii astia usori au o singura sansa acolo sus, sa il tina in sah pana se plictiseste si renunta… altfel, daca intra in picaj nu prea ii ajuta gravitatia la cat de usori sunt.
Acum 3 zile pe vant puternic imi mai ramasesera 6 afara, cei mai zburatori dintre ei, si a venit masculul de soim, ala mic si al dracu. S-au urcat si apoi au pornit intr-o directie cu vant puternic din fata, acolo sus, cu soimul dupa ei. Aproape ca stateau pe loc, atat ei cat si soimul, din cauza vantului. 6 punctulete asezate pe o linie care pulsau aproape pe loc si inca un punct ceva mai in spate. Ce plamani si ce muschiuleti au avut pasarile alea… Apoi soimul a zvacnit odata tare si a ajuns pana la ei, moment in care s-au impartit in 6 directii. A plecat dupa unul dar dupa cateva secunde l-a lasat in pace si s-a dus dupa altul (ce calcule o face el acolo in capatana aia a lui). Acum aveau vant din lateral, si l-a ajuns destul de repede, moment in care porumbelul a facut in aer niste 8-uri si niste zigzaguri de mi-a picat fatza, mai ales ca soimul i le urma aproape lipit de el de parca erau legati. A urmat un respiro in care porumbelul a prins un moment si a plecat glont drept si apoi si soimul dupa el. Pana seara au venit toti 6. Sunt niste porumbei foarte usori si matasosi, nici nu se aud cand zboara. 4 din ei sunt rude. La cat de solicitanta a fost urmarirea aia pe vant, orice gram in plus cred ca putea fi fatal, mai ales in zigzagurile alea. Eu inca nu pot sa inteleg cum a reusit soimul sa urmareasca milimetric porumbelul in mai multe fente succesive… parca ii citea gandurile.
Porumbei.ro, eu ma feresc sa scriu cifre (referitor la orele de zbor) deoarece, neavand cum sa le sustin (cu fise de arbitraj) risc sa nu fiu crezut.
Insa, cand ajungi sa treci de 6, apoi 8 si asa mai departe, ore, un zbor de 2 ore devine un zbor de “doar 2 ore”.
Si asta in conditiile in care, performantele respective (pt. ca asta si sunt, niste performante) au fost realizate de o echipa care a avut cel mai antitalent atrenor din anivers.
Tipplerii au un zbor total diferit de al voiajorilor.
Alta bataie din aripi, alt ritm, alta tinuta in zbor.
Cea mai buna femela a mea la rasa asta mi-a disparut acolo sus. Sigur de vina a fost soimul.
P.S. – dand dovada de o incredere vecina cu inconstienta, dl. O. mi-a oferit cadou ieri inca un lot de peste 10 Tippleri. Astia nu vor mai vedea cerul insa puii lor vor fi zburati “la sange”.
De asemenea, Inel Cenusiu si formatia pe care o aveam deja, vor trece la matca cu parere de rau pt. ei.
Dar, despre toate acesteavoi scrie la un moment dat un articol pt. porumbei.ro. ;)
stiu ce zici cu zig zag urile si urmaririle la milimetru….asa a scapat masculul ala al meu pana acum, doar cu fente la mm……eu intotdeauna in atacurile pe care le-am vazut am zis ca este prins insa de fapt erau probabil cativa cm intre ei….tot felul de scheme…nu stiu ce o fi il capul soimului sau al porumbelului dar parca isi anticipeaza unul altuia miscarile . si apropo de ore ..da…cosminN are dreptate..si eu i-am zburat duminica insa spre fericirea mea ai mei au facut disparitie dar ca si durata undeva la 1,5-2 ore insa din aceasta disparitie o femela a disparut definitiv deci ceea ce l-a inceput era bucurie s-a transformat in tragedie cand din doi a mai coborat doar unul .
cosmine astept cu interes articolul tau , asa cum ai spus si eu am pierdut porumbei buni printre care si femela aceea albastra pe care o stii din poze…nu am vazut cu ochii mei dar din moment ce nu au mai coborat acasa…sunt 100% convins ca este de vina soimul….referitor la orele de zbor, fara martori si fise de arbitraj cel mai mult au zburat 8-9 ore si asta doar de vreo 3-4 ori cronometrati personal , ii zburam duminica cand eram acasa si lansati la ora 9 se intorceau pe la 17-18 . din tot acest timp 80 % erau in disparitie si puncte iar inaltarea pe acest palier se face in maxim 10-15 minute . in rest media este de numai 3-4 ore dar mereu pe mare inaltime, puncte si disparitie .
eu am iesit momentan, ne auzim maine….noapte buna tuturor !
aaa……..inca un lucru, scuze mi-am adus aminte, stiu ca nu face obiectul acestui topic dar intreb pe cei care au folosit acel spray ….este bun la ceva, sperie soimii sau dimpotriva ? ma gandesc foarte serios sa-mi cumpar un tub…pt ca mai mult de atat ce pot face in afara de a-i tine inchisi si vara ? noapte buna !
Le-am dat si eu drumul afara masculilor, azi, in prima zi de primavara (calendaristic vorbind) . M-am gandit toata noaptea la ei ( am fost de serviciu) ca a doua zi o sa-i eliberez. Abia asteptam sa vina ora pranzului. :)
Cand am deschis trapa, dupa doua luni si-o saptamana de stat inchisi, au iesit la secunda. Au plecat direct la zbor batand din aripi ca nebunii. Au zburat 2-3 reprize de cate 5-6 minute, aterizau doar ca sa plece iar in zbor.
Au tinut stolul toti, spre surprinderea mea (m-asteptam ca dupa 2 luni de captivitate 24 dec-01.03 sa nu fie asa de in forma) si m-asteptam si la o aparitie a Antrenorului, dar, mai bine ca n-a aparut. :)
Au coborat sa ciuguleasca pamant si pietricele, au urmat mici lupte intre “cocosi” pentru noi teritorii, ce sa mai, nebunie si euforie. Pentru mine, dar, si pentru ei. Soarele lumina cald si ii facea sa para si mai frumosi decat erau. Today was a good day! :)
Parca nu-mi vine sa cred ca a venit primavara si o sa le dau drumul mereu.
Imi era dor sa-i vad afara! :)
Adevarul e ca un grup de “cocosi” care canta pe cotet in soare, cu gusile stralucitoare si penele infoiate arata intr-un mare fel.
Salut. Nu stiu, ce sa zic..Am o saptamana de cand am eliberat porumbei. In primele 2 zile nu au parasit incita crescatoriei, am iesit unul cate unul cu schimbul afara. In a 3 zi…toti am iesit in viteza din cotet… zburau in reprize scurte de cate 10 minute dar des. cam 5 minute se asezeau pe crescatorie, apoi iar la zbor, comportament la fel si in a 4 zi. Mentionez ca in 3 si a 4 zi nu au zburat decat in jurul casei. In a 5 zi deja au inceput sa sa plece la zbor alert ca la atac de uliu, cu un zbor de 15-20 de minute..incepand sa se indeparteze. In a 6-7 zi deja se duceau in camp si se intoreceau cu orele.
Depinde de zona. Sunt din bz da uliu tot anul cine greșește e luat .Altcv la 3 km de mine alți crescători …nu da uliu delok. ,Ii țin închiși iarna si prin feb le dau drumu 2.zile pe langa casa si după cu plianta duși. Așa îi aduk în forma fara sa.mi ia. În timpul sezonului duși la 50km antrenament si pe lângă casă . Mai delok .vai de pui. Cei care nu știu vb …vb. adik nici nu va doresc sa știți cum este. Oricum se poate si mai rău ….cu siguranță nu numai la mn e asA.