Grit de gradina

Mereu m-au uimit porumbeii cu cata pofta mananca pamant mai ales cand au pui. Este un intreg ecosistem: cartita scoate pamantul, gainile il imprastie la uscat la soare si porumbeii il mananca.

17 comentarii la “Grit de gradina”

  1. Fiecare fiinta are rolul sau in natura.

    De aceea inca din antichitate cartita a facut casa buna cu porumbelul traind intr.o simbioza perfecta ☺

    Da’ mananca, nu gluma. Poti sapa gropi cu ea in ritmul acesta , plantand diverse flori.

  2. Da, e pamant adus de cartite de la adancime, nu este vorba de solul pe care il pot gasi oricand la indemana. E de fapt lut bogat in siliciu și alte minerale, de aceea il servesc porumbeii cu asa pofta. Interesant cum “stiu” porumbeii nu doar de ce are nevoie organismul lor, dar si organismul puilor. Atunci cand au pui vor mânca nebunește minerale, care sunt necesare dezvoltării sistemului osos al puilor, dar si mazare si alte leguminoase care contin proteine fara de care puii nu ar putea sa creasca corespunzator.
    Într-un experiment, niste soareci de laborator au avut la dispoziție sub forma de mancare in trei recipiente separate, proteine, lipide si glucide. Fiecare soarece a ales sa mănânce instinctiv exact procentul de lipide, proteine si glucide care reprezenta exact necesarul zilnic calculat de cercetatori pentru această specie. Porumbeii, si probabil cam toate vietatile mai putin omul, au capacitatea de a sti de ce au nevoie sa manance la un moment dat, daca au o carență de un anumit element il vor cauta in unele alimente si vor evita pe altele de care nu au nevoie.
    Multumesc de postare Andrei, dimineata ma duc cu tarnacopul sa scot niste pământ, ca nu prea am cartite…..:-)

  3. Totusi de ce “mai putin omul”? :)

    Pamantul ala il asezoneaza cu o “salata” ciupind diverse frunze si muguri din flora locala… nu am gazon, iarba e formata din tot felul de plante si ei le aleg doar pe unele. Vitamineral mananca in prostie cand au puii mici si pana la o anumita varsta, cand puii deja sunt marisori nu mai mananca vitamineral, si nu prea inteleg eu de ce… teoretic au nevoie in continuare de calciu, etc. Cand au pui mici multi din ei, in cotet e un miros dulceag placut pe care l-am pus pe seama consumului de vitamineral desi poate avea si alte cauze.

  4. De ce “mai putin omul”? Pentru ca, prin natura ei specia noastra e o specie la care comportamentul este dependent in mai mare masura de procesul de invatare si mai putin de instincte, comparativ cu alte specii. Si asta se aplica si comportamentului alimentar. Degeaba îi spune organismul bietului sapiens ca nu are nevoie de atata paine, slană, dulciuri, cola si alte cele, el baga la burtica fara sa il auda.

  5. Frumos comentat pe acest subiect. Am mai invatat ceva. Si la mn se comporta lafel . Vitamineral la greu , diferite ierburi de prin curte si pamant galben.
    Daca au nevoie de atatea , cum fac altii la care porumbeii zboara cate o ora si apoi sunt inchisi?? La matca am doar vitamineral si grit si le mai arunc cate o mana de ce gasesc prin curte. Par ok insa sigur le lipseste cate ceva. Ce sa le mai iau pt sezonul 2019??

  6. Ai mei in ora aia de program dimineata si apoi inca una seara, trebuie sa isi procure tot ce au nevoie de pe afara. Sunt foarte ocupati, trebuie sa zboare si sa bage la ghiozdan, contra cronometru. :)

    Multe produse am incercat de-a lungul timpului dar impresia a ramas ca si cu ele si fara ele e cam la fel. Probabil sunt diferente subtile. Cred ca mancarea cat mai diversificata (multe feluri de boabe, unii au si 30 pe sac) ajuta cel mai mult in sanatate si dezvoltare, dar si costa pe masura. Multi prefera amestecurile “universale” dar astea sunt ca in orice domeniu: cand vrei sa faci de toate nu iti iese nimic bine. Un lot de pui crescut cu mancare pentru matca se dezvolta mult mai bine(si automat mai sanatosi) decat un lot de pui crescuti cu universal. Apoi, mancarea pentru tineret e una, zburatori alta, naparlire alta, iarna alta, etc.

  7. Ei stiu instinctiv ce si unde,doar sa fie liberi,chiar si pe timp de iarna

  8. Sal.. De ce nu ne mai arati postari cu porumbei la zbor.. Pt ca ai un peisaj care putini dintre noi il au… Ceva deosebit

  9. La ora actuală am pui la toți zburătorii care au mai rămas.Aceștia se bucură de libertate cât este ziua de mare. Cu toate că le-am pus în volieră tot ce am avut la îndemână(grit,sare,scoici,pământ galben și de mușuroi,moloz,nisip,cărămidă),toți se lasă într-o grădină din apropiere și ciugulesc tot felul de semințe, plante,melcișori.Toate mineralele pe care le-am enumerat mai sus sunt mărunțite și cernute(în afară de grit,normal).Mai primesc și “desert” de două ori pe săptămână:frunze de ceapă,de sfeclă și de usturoi,lucernă,păpădie,iarbă,etc.Acestea sunt tocate și amestecate cu puțină sare.Dar,așa cum am mai amintit,toți se duc pe “câmp”.Doar Mama Natură le satisface toate necesitățile.

  10. Solutia traditionala:decat sa dai grituri de la Koopman,pastrezi banii si te bazezi pe cartita!….Oare romanul mai are vreo sansa???

  11. Da de unde stii matale ca nu le dau si grit?
    Sansa la ce?

  12. comentariul 10 , adi , nu te inteleg, de ce atata rautate ,ai impresia ca andrei nu le da porumbeilor grit sau ce vrei sa spui ? nu este nimic rau sa-i lasi prin gradina sa-si aleaga ce au nevoie. sa presupunem ca sunt unii care nu dau grit deloc si lasa porumbeii liberi sa se descurce tot nu inteleg care e problema ta….ai fi putut sa te abtii decat sa scrii un mesaj cu nonsens . sau esti dintre cei care ii indoapa ,,preventiv,, cu tot felul de medicamente belgiene si nu iti place cresterea simpla, naturala a porumbeilor…..fiecare alege in ce fel ii creste si ingrijeste.

  13. @sansa la a prezenta columbofilia la nivel profesional.Am urmarit diferite subiecte cum ar fi asa zisa aclimatizare a porumbeiilor intr-o zona plina cu rapitoare.Nu incerca sa faci un principiu normativ petru majoritatea din exceptii. Cand vine vorba de atac de uliu nu are scapare si nu va evolua nici un porumbel care sa scape de atacul tip ambuscada.Singura solutie e sa iti faci porumbei unde nu sunt atacuri zi de zi.

    @12 Daca vrei sa stii legat de boala puilor sau de Adenovirus tip 1 sau 2 puii care nu au murit si au rezistat in crescatorii au fos si sunt aceia care sunt conditionati cu produse de firma de calitate electroliti amino acizi. La cei care leau dat lut si graunte din obor In cateva saptamani le-au cantat prohodul.

  14. Mai profesional sau mai de la coada vacii, porumbeii tot gainat fac, nu vreun mare domeniu academic… am observat tendinta unora de a poza in ultra profesionisti, de multe ori e atat de fortata incat e caraghioasa.

    Despre produse, rapitoare, etc, fiecare are propriile adevaruri si pareri si cea mai mare pierdere de vreme e sa incerci sa ii schimbi cuiva parerea cu forta.

  15. oare care sunt prinsi mai repede de uliu si soim si se imbolnavesc mai des , porumbeii salbatici sau cei hraniti cu cele mai bune boabe la sac si care primesc electroliti si aminoacizi de la firmele de top din europa ? nu spun ca hrana la sac nu este buna dar nu sunt de acord cu ,,drogarea,, porumbeilor cu tot felul de produse de care au devenit dependenti . consider ca un porumbel cu imunitatea buna ar trebui sa fie in forma si cu boabe din obor atat timp cat ele sunt cat mai variate , de cel putin 4-5 feluri , nu doar grau si porumb. as vrea sa vad cum se descurca la concursuri porumbeii care au fost ,,dopati ,,cu tot felul de minuni in conditiile in care nu le-ar mai primi. cat despre atacul uliului consider ca sansele sunt de 50-50 pt ca altfel ar disparea toti porumbeii, natura are totusi metodele ei de a pastra echilibrul. este doar parerea mea, nu trebuia luata de buna.

  16. mai nea adi, ca sa vezi! nu mi-a murit niciunul de adeno anul asta si ce crezi?! anul asta nu le-am dat nic si nici pic de calitate prin comparatie cu ce le dadeam in anii trecuti cand puii mureau de adeno. nu mai departe de anul trecut mi-au murit o gramada. anul asta le-am facut curat doar de doua ori. in anii trecuti le faceam o data pe saptamana. de tratat in timpul competitiei pauza. o singura data de tricomonoza la primul fond. in anii trecuti moamaaaa….numa’ de calitate si canci una, canci alta…eh ma adi ma dar, anu’ asta cand nu au mai avut atentia mea, ce sa vezi?! au inceput clasarile. pana acum aveam unul sau doi porumbei cu o singura clasare pe an. iar acum, am douazeci si. cu una doua sau 5 clasari. in concluzie ce sa zic, trage-o tu.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *