Hrana in perioada naparlirii

Este perioada marii naparliri. Sunt 1001 retete de hranire. Unii crescatori isi fac singuri ratiile, altii cumpara direct de la firme amestecuri profesionale pentru naparlire. Am observat o conceptie si anume ca pentru naparlire se da foarte multa floarea soarelui. Nu este gresit? Majoritatea retetelor au cel mult 10% procentajul de floarea soarelui.

53 comentarii la “Hrana in perioada naparlirii”

  1. Floarea soarelui este foarte buna pentru naparlire dar nu trebuie folosita in exces.

  2. Mai stiu ca se insista pe mazare(proteina), cel putin 25%.

  3. Mazarea este cel mai prost aliment pe care il putem oferii porumbeilor.
    Din 100% proteina sa zicem organismul porumbelului poate sintetiza 15%. Restul ajunge in sange de unde trebuie eliminat cumva iar asta se face cu consum energetic mare. Plus ca digerearea se face mai greu si ficatul trebuie sa lucreze mai mult. Pentru compansare se foloseste soia si proiteina animala semi-digerata (K+ K Eveiss de exemplu). Stiu ca ceea ce am scris mai sus va parea curios dar sunt extrase din cercetari stiintifice pe acest domeniu. Efectele mazarii la concursuri sunt si ele negative mai ales daca alti concureti folosesc amestecuri de hrana fara mazare!

  4. o reteta foarte buna folosita de mine este: 30%mazare
    10%floarea soarelui
    25%porumb
    20%grau
    15%rapita

  5. din ce am studiat eu pe perioada naparlirii ar fii bine sa se respecte cateva lucruri: interzisa administrarea antibioticelor (permis numai in cazuri speciale), porumbeii trebruie sa ramina cupluri. Evitati sa stresati pasarile.
    Hranirea trebruie facuta normal, cu un adaos de floarea soarelui in jur de 10 % , nu ar fii bine sa fie in concentratie mai mare ca dupacea penele incep sa creasca aiurea.

  6. trebuie sa le dam amestecat floarea-soarelui cu mazare ,grau si orzoaica .asa am auzit de la alti porumbari care asa fac pe timpul asta cand porumbei sunt naparliti . eu unul asa fac .

  7. Nu, nu este gresit! Multe retete contin doar 10% floarea soarelui din simplul motiv ca mai contin si alte seminte care au in compozitia lor aceiasi compusi ca si floarea soarelui ( pe langa alte elemente pe care aceasta nu le are ) Proteina nu e neaparat un factor care ajuta naparlitul; adica naparlirea nu e direct legata de aceasta, desi intr-un fel sau altul, face parte din compusii esentiali necesari bunei functionari a organismului si de aici poate vine contributia sa in fenomenul schimbarii penelor. Mazarea se administreaza in hrana in astfel de procente ( intre 20 si 30% ) tot timpul anului. Vedeti articolul “Hrana porumbeilor” din josul paginii si veti descoperi calitatile semintelor si rolul lor in metabolismul si functionarea organismului porumbeilor.

  8. si eu le dau mazare da in primele zile m-am speriat ca au salmoneloza ca fac dejectii verzi , da dupa aceea mi-am dat seama ca este de la mazare pentru ca era in proportie cam mare da acuma am mai redus-o si ii ok. porumbeii se simt excelent .

  9. Poate ca am inteles eu gresit, dar stiam ca pentru formarea de noi tesuturi este nevoie de proteina (care este in procent mai mare in mazare decat in porumb, grau, etc). Naparlirea este tot formare de tesuturi. Defapt si la cresterea puilor se da mazare pentru dezvoltare armonioasa. Sigur ca nu vorbim de mazare pentru concursuri, ci strict la naparlire.

  10. cel mai simplu, belgieni au scos si hrana pt. naparlire , ce sa ne mai chinuim noi sa facem concentratii, sa ne dam cu parerea, asta e cel mai simplu si cel mai corect.

  11. eu cred ca cel mai indicat e sa cumperi un sac de mancare pt naparlire de la natural ,eu asa folosesc si an de an au un penaj matasos.

  12. am si io o nelamurire in loc de floare pun rapita stie cineva sami zica diferenta intre floare si rapita va rog

  13. Normal, cel mai simplu este sa iei mancare gata facuta si scapi de griji. Am propus insa topicul pentru idei pe marginea subiectului, sa intelegem mai bine fenomenele. Cea mai controversata e treaba cu procentul de floare, si sunt convins ca un procent prea mare le dauneaza.

  14. cel mai simplcumparam mancare direct preparata si scapam de grija hranei si a combinrii

  15. pe mine m-a sfatuit un columbofil in varsta, sa nu dau in exces seminte de floarea soarelui porumbeilor deoarece COAJA de semanta afecteaza grav ficatul, dandu-mi doua alternative in aceasta perioada: sa le dau doar miez de floarea soarelui ( fara coaja) in procent normal sau sa inmoi hrana lor in ulei de bucatarie , sa o las o noapte sa se scurga si dupa aceea sa le-o servesc dimineata.

  16. Cei care au un efectiv mai mic de porumbei pot opta pt varianta cu hrana gata preparata,costurile sunt mai mici.Eu am peste o suta de bucati si e mai avantajos la pret sa fac eu amestecul.Oricum urmaresc hrana de la firmele specializate si rolul semintelor pt o administrare cat mai corecta si sanatoasa in functie de sezon.

  17. Poate ca am inteles eu gresit, dar stiam ca pentru formarea de noi tesuturi este nevoie de proteina (care este in procent mai mare in mazare decat in porumb, grau, etc). Naparlirea este tot formare de tesuturi. Defapt si la cresterea puilor se da mazare pentru dezvoltare armonioasa. Sigur ca nu vorbim de mazare pentru concursuri, ci strict la naparlire.

    ————-

    Cand vorbim de astfel de lucrui sa incercam sa argumentam cu cercetarile proprii sau ale altcuiva. Cat priveste mazarea ea este de mult de domeniul trecutului pentru multi campioni. Vezi amestecul Thone, sau amestecul Casaert etc. Eu am experimentat anul acesta prima data acest lucru si asta doar pentru etapele de viteza – demifond unde am jucat doar cu super dieta si am luat 3 locuri 1 porumbei si cred ca 3 sau 4 la crescator. La fond am trecut pe mancare de concurs, dar tot cu putina mazare. Anul viitor insa voi juca cu super dieta + porumb tot anul, sau cu un amestec similar adus de afara.

    La pui e aceiasi chestie! Organismul porumbelului nu poate sa sintetizeze proteinele din mazare decat maxim 15%. Prof Costea de la Oradea imi spunea lucrurile acestea acum cativa ani, nu stiintific dar zicea ca maxim 10 – 12 % sa avem mazare in hrana, deci pentru multi nu e cava nou, si sa nu uitam ca prof Costea a fost unul dintre marii maratonisti ai Romaniei din anii 80 – 90! Acum la 80 de ani e mai greu sa mai faci treaba cu porumbeii.

  18. Intradevar floarea soarelui in exces nu face prea bine. Un 10% e suficient. Mazarea in schimb e foarte buna la naparlire.Personal le dau cam 30% din hrana mazere alba si verde. Cel mai daunator marii naparliri este stresul. In perioada asta porumbeii trebuie sa fie foarte calmi si cusca bine aerisita.

  19. eee na acum sa le cojim si semintele!!!am auzito si pe asta.hai sa le dam si mestecat,si daca sar putea sa mancam noi ptr ei.eu cred ca floarea soarelui,rapita si meiul sunt ok pentru perioada de naparlire.

  20. pt mes-ul nr. 20: se gasesc saci intregi in targurile de profil cu miez de seminta de floarea soarelui decorticat.

  21. HRANA PORUMBEI NAPARLIRE RAPIDA
    Porumb cribs – 30%; grau pentru porumbei – 11%; orz pentru porumbei – 10%; mazare verde/galbena – 9%; boabe de artar – 9%; dari rosu – 4%; mazare cenusie – 4%; seminte de safflower – 4%; dari alb – 3%; vicia faba – 3%; fagopyrum esculentum – 2%; seminte dungate de floarea soarelui – 2%; mazariche/neghina – 2%; ovaz decorticat – 1%; falaris – 1%; phaseolus radiatus – 1%; seminte rapita – 1%; seminte maron de in – 1%; mei galben – 1%; orez decorticat – 1%.

    Reteta este a firmei TEURLINGS ? http://www.profipet.ro pentru mai multe sortimente de mancare si alte produse columbofile.

  22. procentajul este cel mai important asa ca sa nu dati idei gresite k unii chiar pun in practica sfaturile voastre si sar putea sa nu mai naparleasca porumbeii :D

  23. O chestie interesanta spusa de Marius. Se pare ca mai am de studiat! Multumesc.

    Defapt ar trebui sa ne gandim la ce mananca porumbelul in natura…baza sunt cerealele pe camp.

  24. “Mazarea contine 22-26% proteina,50-52% substante neazotate,1-2% lipide si 4-5% celuloza.Avand digestibilitate ridicata ,ea poate sa intre in ratie in proportie de 15-20%, iar in amestec cu borceagul pana la 50-54% .Fiind bogata in substante minerale ea are,alaturi de porumb ,actiune favorabila asupra dezvoltarii organismului ,mareste rezistenta la eforturi,ajutand la reducerea oboselii.De retinut ca bobul de mazare verde are actiune diareica”.

    Am luat un extras despre mazare din articolul de pe site, iar ceea ce este scris mai sus, sunt rezultatele cercetarilor facute de catre specialisti nutritionisti. Acel procent ridicat de substante neazotate, este reprezentat in mare parte de prezenta mineralelor. Ceea ce spune Dl Marius, este foarte adevarat, iar ceea ce observa un coleg cand a administrat mazare si anume faptul ca prezentau simptome de salmoneloza din cauza diareei, este tocmai o reactie “negativa” a trecerii unei cantitati mari de proteina prin tractul digestiv. Nu as fi crezut asta acum 10 ani, dar pentru asta exista stiinta! Cert este faptul ca eu personal administrez mazarea existenta in dieta Verselle Laga, la care mai adaug 50% porumb din 3 soiuri, o cantitate mica de orez nedecorticat si alte cateva seminte autohtone. Un suplinitor al mazarei ar putea fi borceaugul, sau lintea ori mazarichea. Ca orice administrat in exces si leguminoasele dauneaza daca se abuzeaza de ele. Trebuie gasita reteta cea mai buna, iar asta se face pe baza studiilor semintelor, a sezoanelor prin care trec pasarile si bineinteles, in functie de scopul urmarit.

  25. de unde pot achizitiona orez nedecorticat? mai am o intrebare , daca poate cineva sa ma ajute cu un raspuns: creste cineva la ora actuala in romania rasa de porumbei ” VEDETELE CHINEZE” ? aceasta rasa a fost creata de catre chinezi, fiind hraniti doar cu orez nedecorticat , comunisti din fire nu au dat voie sa se exporte nici un exemplar din aceasta rasa totusi prin anii ’70 s-a importat la noi cateva exmplare ca prin anii ’80 sa dispara definitiv , inclusiv in europa. ca aspect seamana cu ”cap de maur”. sunt curios daca intre timp a mai aparut aceasta rasa de porumbei prin europa.

  26. Mazarea contine 22-26% proteina,50-52% substante neazotate,1-2% lipide si 4-5% celuloza.Avand digestibilitate ridicata ,ea poate sa intre in ratie in proportie de 15-20%.Fiind bogata in substante minerale ea are,alaturi de porumb ,actiune favorabila asupra dezvoltarii organismului ,mareste rezistenta la eforturi,ajutand la reducerea oboselii.De retinut ca bobul de mazare verde are actiune diareica.

    Floarea-soarelui fiind foarte bogata in proteine si ulei ,cu continut de sulf usor asimilabil ,are actiune deosebit de favorabila in cresterea penelor ;ca atare, se recomanda ca in perioada naparlirii sa fie prezenta in ratie in proportie de 5-10%.

  27. 100 g de mazarea verde contine 96 Kcalorii, 8,4 proteine, 0,5 lipide, 14 glucide, 71% apa iar 100 g de floarea soarelui contine 420 Kcalorii, 14,7 proteine, 32,3 lipide, 14,.5 glucide si 8% apa.
    Cu respect,
    Mirel

  28. in concluzie valoarea nutritiva la floarea soarelui e mai mare. In concluzie abuzul de floarea soarelui poate dauna grav ficatului pasarii (la fel ca si alunele pe care unii columbofili le administreaza porumbeilor inainetea zborurilor lungi, fara sa specifice cantitatea care de obicei e de maxim 10 alune, acestea fiind foarte uleioase pastreaza apa si se digera foarte greu)

  29. Ce seminte se folosesc intr-un amestec dietetic si in ce cantitati ??? Va rog sa imi raspundeti . Multumesc anticipat !

  30. Am auzit ca ceaiul de menta e bun la porumbei poate cineva sa-mi spuna la ce si cand se da multumesc anticipat astept un raspuns daca stie cineva vant in pena

  31. pentru Flavius: presupun ca te referi la ceaiuri depurative care ajuta la normalizarea digestiei si la ficat (detoxifiere) si contine frunze de papadie, urzica, trei frati patati, cicoare, radacina de brusture, frunze de mesteacan, fructe de ienupar, flori de soc, frunze de frasin si menta in proportie foarte mica. Unele firme naturiste pregatesc ceaiurile depurative fara menta aceasta fiind laxativa. Aceste ceaiuri se folosesc inaintea tratamentelor de tricomonoza sicoccidioza dar si dupa concursuri. Unii columbofili folosesc asemenea ceaiuri odata pe saptamana adica o zi pe saptamana iar in celelalte zile ale saptamanii alternand cu miere de albine, usturoi, otet de mere…etc

  32. Cu respect pentru alti autori,gasiti multe detalii si retete ?n cartile scrise de Dl.Georgica Popescu,de la A la Z.mai ales pentru ?ncepatori,e ceva mai popular,dupa aceea ,?n timpul acesta mai str?ngem bani si… experienta ,nu vreau sa jignesc pe nimeni,am trecut si eu prin asa ceva,X sauY care creste porumbei din ce-i da bunica sau parintii, daca ?-si permit,mai poate privi la pozele de la firma natural,etc,fiecare stie ce e o urzica,mesteacan,toate la timpul lor ,numai sa vreti,gasiti ?n acele carti .Cu respect pentru toti columbofilii

  33. Floarea-soarelui este toxica pt. ficat asa ca aveti grija in ce cantitate o administrati.Foarte multi crescatori o folosesc in cantitate mare pt. ca porumbeilor le place si ei cred ca porumbeii lor vor avea super pene.Un penaj de calitate nu inseamna neaparat multa floarea-soarelui sau alte oleaginoase in timpul naparlirii.Bineinteles ne trebuie hrana adecvata,minerale,liniste si curatenie.Uitati-va la gutanii care va mai intra prin voliere ce penaj frumos au majoritatea.Ganditi-va cine ii hraneste si dupa ce retete.

  34. asa este floarea soarelui in exces afecteaza ficatul….

  35. ai mei au naparlit destul de frumos numai cu porumb si floarea soarelui + ce mai gasesc ei in natura.

  36. eu am mai bagat un factor in perioada asta inafara de floarea soarelui cam15% li dau orz20% si mazare alba si verde
    si in plus lumina baieti nu intuneric ai ajuta destul si nu multi dupa ce ai hranesc las lumina aprinsa si au o gramada de treaba cu penele salutare la toti

  37. porumbelul meu nu mananca deloc floarea soarelui( l-am fortat intr-o zi sa manance cateva seminte de fl soarelui si a vomitat-o, desi nu era alterata)! prefera boabele de rapita. pot inlocui floarea soarelui cu rapita acum, pe perioada naparlirii?
    pot sa il las sa manance oricat de multa rapita doreste?
    nu am inteles prea bine mesajul din postarea 41: este indicat sa ii las peste noapte lumina aprinsa?

  38. Nu, noaptea este pentru odihna. Rapita ca desert, sa nu fie de baza…mananca si floare daca ii e foame dar probabil ti-e mila sa-l lasi sa rabde.

    Acum nu este perioada principala a naparlirii, aceasta e toamna.

  39. eu le dau porumb25% grau15% f soarelui15% rapita10% mazare30% mei 5% puteti sami spuneti va rog dak e o reteta buna ? sunt incepator si cresc kingi

  40. Ai mei mananca ca spartii floarea-soarelui dar nu pun ciocul pe porumb. In rest – boabe mici si relativ rotunde.
    Are ceva?

  41. Nu e bine sa domine floarea, trebuie sa fie doar ca un desert. Baza e graul si porumbul. Porumbul il mananca daca o sa le fie foame si apoi ii prind gustul, deocamdata presupun ca sunt ghiftuiti si razgaiati si isi permit mofturi.

  42. Razgaiatii mei (cum bine ai spus) vad ca mananca cu multa placere si niste boabe pe care nu am reusit sa le dau de nume.
    Sunt acelea albe, in forma de picatura, ceva mai mici decat boabele de porumb, care apar si in imaginea de sus. Vad ca sunt destul de multe in mancarea lor.
    Ce seminte sunt acelea?

  43. Ar trebui sa scrie si pe sac. Cred ca sunt safflower – nu mai stiu cum ii zice in romana.

  44. Multumesc!, dupa ce mi-ai zis cum il cheama, l-am gasit:
    SOFRANAS – Carthamnus tinctorius. Fam. Compositae, Denumiri populare: crapusnic, pintenoaga, sofran, sofranel-rosu, sofranel-prost.

    Ce de lucruri bune mananca porumbeii nostri… Cand citesc despre bobitele lor, ma intreb noi de ce nu mancam mai sanatos :)

  45. Samanta de canepa este foarte buna la naparlire…si nu doar eu spun asta ci si multi prieteni de’ai mei.

  46. floarea soarelui in exces dauneza…cresc urias maghiar si cum le’am dat in excesc tot aiurea au crescut penele

  47. si eu cresc porumbei king si le dau florea sorelui si mananca ca sparti…..







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *