Ii cunoastem noi oare cu adevarat?

Sotia mea are porumbei voiajori. A avut mai multi, au ramas (mai) putini. Iubind aceste pasari imi doream si eu cateva perechi, 1-2 dintr-o rasa ornamentala. In cutiuta noastra cocheta, cotetul porumbeilor, facandu-se putin loc, am acceptat de la Dieter 4 porumbei. O pereche de Jucatori de Felegyhaza si o pereche de Satineti. Pasari extraordinare de o reala valoare, facand mandru pe orice detinator.

I-am acceptat cu mare ingrijorare. Fele (caci asa le spun eu Jucatorilor de Felegyhaza) sunt niste pasari care la prima vedere par extrem de firave si-mi era tare teama ca masculului ii va fi foarte
greu sa ocupe o boxa (si asa destul de putine).

Satinetii:

Ma rog, am zis ca daca masculul de Satinet, un adevarat razboinic, a fost capabil inca din prima zi sa ocupe un apartament, poate va reusi si micutul Fele. Acest spartan ascuns in haine de manechin, nu numai ca a reusit insa a facut-o in stil mare. Dupa o lupta apriga cu un mascul dur de voiajor, a ocupat o boxa la ultimul etaj. Iute cele 2 perechi s-au pus pe treaba si au scos cate o pereche de pui. S-au invatat in noua locatie si au inceput sa zboare din ce in ce mai bine si mai departe. Micutii Fele, mai ales masculul a inceput chiar sa “stea in coada”. Nu putem numi aceasta actiune “joc” insa …. iata ca genele nu se spala atat de usor.

Perechea de Fele:

Toate bune si frumoase, idilice chiar. Pana intr-o zi. Era seara, le dadusem drumul afara, astfel cum fac mereu. Micutul Fele a aterizat pe iarba si, intr-o fractiune de secunda, pisica mea cea batrana, pt. care bagam mana in foc ca nu ataca porumbeii, a sarit pe el. N-a apucat decat sa-l raneasca la o aripa. Lovitura pe care a primit-o a fost atat de dura incat a dat drumul imediat porumbelului. L-am luat. Era in stare de soc. Si-a revenit iute, nu a facut infectie pt. ca l-am tratat cum am stiut noi mai bine (in fapt sotia nu eu, ea este medicul veterinar al curtii) si uite asa masculul a scapat insa, pt. vreo saptamana a tinut aripa trenata si nu a mai putut zbura mici macar pana in boxa (aceasta, asa cum am spus, fiind sus).

In cotet de afla si un mascul de voiajor care era stingher de cateva luni. Refuzase sa se imperecheze. In mintea lui era imperecheat cu sora sa care il ignora, ea avand pereche, scotand pui, crescandu-i etc. Vazand ca perechea sa a pierdut casuta, femela de Fele a inceput sa se comporte ciudat. Curtand masculul de voiajor stingher am crezut ca isi va parasi perechea ranita si neputincioasa. Toate semnele
indicau asta. Femela se giugiulea cu voiajorul, stateau mult impreuna in boxa acestuia etc. Semne arhicunoscute de toti vizitatorii acestui site. Un singur lucru era nefiresc. Din cand in cand femela mergea la fosta sa pereche si lasa impresia ca sunt din nou impreuna. In cele din urma s-a intamplat ceva ce m-a facut sa vad cu alti ochi porumbeii.

Masculul de voiajor s-a apucat de treaba. Chemat la cuib, curtat intens, etc. S-a imperecheat cu ea dupa atata abstinenta. Femela ii raspundea intocmai. Cu o exceptie. Ca in reclama “una mica, mica de tot”. Cand nu era atent voiajorul, micuta Fele fugea la masculul ei si se calca cu el dupa care zbura la boxa ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Niciodata nu am vazut femela de Fele sa se calce cu voiajorul. De fiecare data cu fostul ei mascul. Nu pot baga mana in foc ca nu s-a intamplat eu fiind ziua la serviciu insa …… cat i-am vazut evenimentele s-au petrecut asa cum va povestesc.

Impricinata:

O femela care constata ca masculul ei nu o mai poate ajuta in lupta pt. perpetuarea speciei decide sa “divorteze” si sa aleaga un mascul potent, capabil sa-i creasca puii. Pana aici nimic deosebit. Firesc in natura. Totusi, ce anume instinct o face sa doreasca in continuare ca fostul mascul nevolnic sa fie tatal puilor ei? Puternicul instinct monogam iese din discutie. Daca acesta era primordial nu-l “parasea” si-l astepta sa se refeca. Putem vorbi oare de dragoste la animale? Probabil etologii, naturalistii in general, mi-ar rade in fata. Asa o fi numai ca la noi in cotet, o femela refuza sa-si abandoneze perechea desi a parasit-o. Chiar si acum, cand “incornoratul” iese vijelios pe trapa si se inalta, micuta Fele da o fuga la micutul Fele care pe zi ce trece e’ tot mai puternic. Sper ca in curand sa-si recupereze casuta. Nu voi astepta sa vad ai cui vor fi viitorii pui pt. ca, fiind tarziu, nu-i voi mai lasa sa cloceasca.

Voiajorul inselat:

Pana una alta insa, o femela isteata a rezolvat o problema in stil uman. Am putea spune, gresind cel mai probabil, ca a gandit si cu inima dar si cu capul. A agatat rapid un mascul care sa-i ofere tot ce-i trebuie pt. inca o tura de pui insa a ales, cel putin aparent, genele fostei sale perechi pt. viitorii pui. Gene probate la pontele anterioare. Poate pare o intamplare neinteresanta insa intrebarea devine evidenta: dupa milenii de la domesticire, am ajuns noi oare sa cunoastem aceste pasari cu adevarat?

Sa-i privim cu atentie. Nu cu gandul la cupe ci cu ochii larg deschisi. Sunt plini de surprize!

Neagu Cosmin

Categories Povesti

23 comentarii la “Ii cunoastem noi oare cu adevarat?”

  1. Trebuie sa fii atent observator sa prinzi chestiile astea. Si tu stai cu orele sa te uiti la ei.:)

    Cred ca e vorba doar de instinct, voiajorul fiind o rasa mai departata de Fele probabil a simtit ea ca puii rezultati ar fi mai viabili daca ar ramane tot in rasa pura. Sau asa cum ai spus, poate fi vorba de “gene verificate”.

    Am avut si eu un caz ciudat, dar intre voiajori. O femela si-a parasit masculul cu pui marisori si s-a imperecheat si a ouat cu un mascul mai tanar stingher, din boxa de mai jos. Cred ca a procedat asa din cauza faptului ca urma sa oua iar si nu avea cuib (nu le place sa oua langa pui) iar cel stingher avea si cuib (farfurie) disponibila intr-o boxa goala.

    Mai sunt cazuri de fidelitate suprema in care porumbeii nu mai accepta noi perechi in afara primeia. Chiar am auzit de porumbei care refuza orice incercare de a fi imperecheati cu “n” perechi timp de ani de zile, si apoi reintorsi la prima pereche sa se imperecheze imediat.

  2. frumos,adevarata telenovela de la tv,oricum felicitarile mele

  3. Buna ziua tuturor!Eu sunt crescator de rase romanesti(mai multe)si am destul de multi,200-acum.Asa ca avand un”rulaj”insemnat, ca numar,de porumbei mi s-a intamplat de mai multe ori cu exemplare de mai mai multe rase si de ambele sexe ca acestea sa se incapataneze sa nu vrea sa se-mperecheze cu alti parteneri decat cei alesi de ei!Chiar si acum am,inca,2 masculi si 2 femele care refuza de multe luni alta pereche.Cum a venit frigul si e tarziu,vb ca si perioada a anului,am renuntat la tentativa de ai imperechea,dar ma gandesc de-a dreptul cu groaza ca mai am cateva perechi ce sunt impreuna de ani de zile si as vrea sa le dau,la primavara,alti parteneri.
    Ca sa glumesc putin trebuie sa va spun ca apropiatii imi zic ironic:”pai animalele seamana cu stapanii,si cum tu esti teribil de incapatanat….”
    Sanatate tuturor!

  4. mi-a placut foarte mult articolul

    si ideea asta:

    “Sa-i privim cu atentie. Nu cu gandul la cupe ci cu ochii larg deschisi.”

    Felicitari domnule Neagu Cosmin !

  5. Citindu-ti ,,povestioara”, ajung la concluzia ca si eu am patit-o la fel acum vreo 2 luni, numai ca nu am avut timp sa-i urmaresc la fel de mult ca tine. Cresc voiajori, dar printre ei am si un mascul de jucator de Buzau imperecheat cu o porumbita voiajoare(asta din cauza ca stau la Bucuresti si vin acasa o data la luna) si mi-au scos o pereche de voiajori. Mentionez ca jucatorul este in ”refacere” de vreo juma’ de an din cauza unor cazaturi.

  6. trebuie o atentie mai sporita cand detinem mai multe rase ca altfel se corcesc intre ei.

  7. Deci frumoase cuvinte` Sa-i privim cu atentie. Nu cu gandul la cupe ci cu ochii larg deschisi. Sunt plini de surprize!` ai dreptate.Unii se gandesc numai la cupe nu isi mai aduc amint de ce s-au apucat de columbofilie.Orcum frumoasa poveste dar din cate imi aduc eu aminte un porumbei isi face pereche pe viata.

  8. Sunt curios ce se va intampla in continuare.
    Pana la urma va trebui sa se decida definitiv
    pentru unul din ei.Eu pariez pe Feli, daca
    este refacut va alunga “noul ” mascul,chiar si
    daca acesta este mai mare decat el.
    http://www.show-racer-seite.de/felis4.jpg

  9. bai mai lasai sa incubeze ouale si sa-si creasca pui fericiti .
    cate face o porumbita pt niste pui iar tu vrei sa le antrerupi treaba mai lasa-i

  10. Salut Cosmin !
    Frumoasa poveste !
    Cand am fost la voi in vara aceasta si am vazut ce ” turma ” de pisici vaneaza la voi in gradina mi-am facut sinceri griji de porumbeii tai , lucru care l-am si discutat . Concluzia este ca pisica tot pisica ramane ! Ma bucur ca ai fost pe faza si ai reusit sa-l recuperezi .
    Apropo de joc , problema multor rase este ca au ajuns rare sau / si scumpe . De aceea tot mai multi tin pasarile inchise si incearca sa-i perfectioneze la aspect . Am facut de multe ori experienta ca aceste pasari daca au posibilitate de zbor incep sa faca ” coada ” si unele si joaca in timp . Un exemplu pot spune ca este juc pestrit de Timisoara care la fel face coada coborand de pe garaj in curte . Am mai dat la copii si incepatori din zona ceea ce consideram ” rebut ” la pui si am constatat ca si ” puturosul de Komarom find liber zilnic si fugarit , incepe sa faca coada si chiar cate o tumba prapadita .
    In concluzie cred ca conteaza mult ca ” fostii ” jucatori sa profite de libertate si ” steag ” si surprizele apar mai mult sau mai putin ….

  11. domnule dieter,daca vreodata mai aveti rebuturi de porumbei despre care credeti ca sunt sanse sa joace,imi puteti trimite si mie vreo pereche.platesc transportul.eu sunt pasionat de jocul porumbeilor si am foarte mult timp sa ai bag in priza…cu stima!

  12. Dieter, tocmai din cauza acelei turme de matze (nu numai ale mele, pt. ca mai vine un motan din vecini), niciodata nu las porumbeii liberi fara sa fiu permanet in preajma.
    Incidentul acesta s-a petrecut intr-o secunda de neatentie.
    Pisica, desigur, tot pisica ramane!
    Daca il omora pe acel mascul nu mai avea ce cauta in curte insa, mai presus de toate, imi crapa obrazul de rusine fata de tine.

  13. Am savurat povestea cu interes si eu. Nu e legata de o rasa anume ci de instincte si comportamente ciudate ale porumbeilor in general. Nu atat ciudate cat raslete spre unice, ceea ce face subiectul si mai special in sensul ca poti sa cresti porumbei o viata si sa nu intalnesti situatia si pana la urma o mare parte dintre noi ii urmarim cat mai mult posibil in actiunile lor sociale.

    Am si eu acum o situatie nu foarte deosebita poate dar nici ceva obisnuit, nu mi s-a intamplat pana acum… IN colectia mea de pasari mari, incaltati, pomerani, gusati olandezi si cehi, am un mascul metis din tata gusat olandez si mama gusat pomeran -> masculul asta mi se intampla ca oridecateori e singur reuseste sa rupa cate o pereche :) mi s-a intamplat anul asta de 3 ori! Acum, pentru a 3-a oara, o femela de incaltat (talie mare) pleaca de langa masculul ei cu care a avut 2 randuri de pui si se domiciliaza in boxa cu metisul olandez… nimic anormal pana aici… peste 2 saptamani insa, ea cloceste pe cuibul primului mascul :) de ce? pentru ca olandezul, noul mascul, e puturos, nu avea un cuib aranjat de mine in boxa si nici nu s-a ostenit sa-i adune paie intr-un colt din boxa, comportament constant al sau :) … femela ce a facut, s-a pus bine mersi in cuibul existent al precedentului mascul acesta fiind in continuare singur… insa primul mascul stie ca nu sunt oualele lui in cazul de fata si nu mai cloceste alaturi de ea cum a facut la precedentele 2 randuri de oua pe care le-a avut cu femela aceasta. Acest prim mascul are 2 boxe, el locuieste intr-una si pe cea de-a doua unde cloceste femela o supravegheaza de la distanta si nu-l lasa pe masculul 2 sa se apropie :) Macului 2 stand si el acum linistit in boxa lui si femela cloceste singura toata ziua.

    In cazul meu, femela a incercat sa “gandeasca” problema insa i-a dat putin cu virgula :)

  14. @ Corbu
    accidente se intampla cateodata si in cotet , boli etc . In afara cotetului trebuie sa luam in calcul ca se poate intampla ceva . Asta-i viata !
    Cu Felegyhaza stau bine , aveam de unde inlocui …

  15. Foarte tare.Parerea mea ar fi ca trebuie sa-i lasi , macar sa vezi ce pui fac…

  16. E’ foarte clar; nu-i cunoastem absolut deloc.
    In timp ce femela de Fele se lupta sa impace si capra si varza, masculul, dupa refacere completa, si-a ocupat din nou fosta boxa. A dat o mama de bataie voiajorului care ii luase casa si, SURPRIZA, in loc sa-si ia si femela s-a imperecheat cu alta. O puiandra de anul acesta care se pare ca se pregateste de ouat.
    Ei bine, aici vine episodul telenovelistic d-a dreptu’. Femela de Fele “suparata” (cu ghilimele caci nu trebuie sa atribuit insusiri omenesti unor porumbei) s-a imperecheat cu voiajorul sau si, fara ca eu macar sa-mi dau seama (s-a micsorat ziua si ajunga acasa numai noaptea), m-am trezit ca are in cuib 2 pui nou eclozati 50% Fele – 50% Voiajor.
    Acum puii cresc si, cu ajutorul lui porumbei.ro (rugaminte in sensul asta) voi posta poze cu ei pt. a-i dona unui copil care-i doreste. Puii se anunta a fi unii foarte frumosi. Si eu sunt curios cum se vor face la maturitate.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *