Imunostimulatorii utilizati la porumbei

Autor: Dr.Catalin Tudoran

Unul dintre cei mai potenti imunostimulatori care pot fi utilizati la porumbei este Vitamina B15 sau dimetilglicina (DMG).

Utilzarea DMG in cursul tratamentelor bolilor infectioase in special in infectiile virale cu circovirus, a demonstrat pe deplin calitatile sale chiar in cazuri aparent fara speranta.

Datorita efectului imunostimulent deosebit, este unul dintre putinele medicamente cu efecte certe, recomandate in tratamentul bolilor virale cum ar fi adenoviroza (sindromul Adenocoli, “boala tineretului”), herpesviroze, etc. Deasemenea in asociere cu alte medicamente (antibiotice, vitamine, antiparazitare,etc) poate fi utilizat in terapia bolilor bacteriene (salmonelloze, colibaciloza, stafilococia, etc) parazitare (coccidioze) sau micologice.

DMG interactioneaza cu metabolismul pasarilor si mamiferelor (caini, pisici), stimuland mecanismele de aparare impotriva stresului si activitatea sistemului cardiovascular. DMG protejeaza deasemenea organele si glandele cu secretie interna (ficat, pancreas, suprarenale, rinichi etc) prin marirea digestibilitatii hranei si previne eventualele stari de morbiditate cauzate de hrana nedigerata. DMG mareste performantele sportive prin asimilarea completa a nutrientilor necesari metabolismului porumbeilor.

DMG se recomanda deasemeni, a fi administrat in cursul vaccinarilor, marind eficienta acestora printr-o seroconversie de calitate.

DOZAJ: 50 miligrame substanta activa / kg greutate vie de 2 ori / zi, administrat direct in cavitatea bucala(in bolile severe) sau amestecat cu hrana in tratamentele de lunga durata. Se administreaza o doza pe zi, incepand chiar de la varsta de 3 saptamani, timp de 7 zile (curativ) sau 3-4 zile (preventiv).

DMG se recomanda a fi administrat in sezonul ce concursuri, la imbarcare sau/si in ziua precedenta si la intoarcerea din cursa.

DMG asociat cu imunoglobuline (IgA, IgG,IgM) este o combinatie folosita cu succes, impotriva virusului bacteriilor si parazitilor.

Alti imunostimulatori pot fi extractele de Echinaceea, Ginseng, Isatis spp (preparatul CG-HERBS) care au efectele benefice asupra sistemului imun marind rezistenta organismului porumbeilor.

29 comentarii la “Imunostimulatorii utilizati la porumbei”

  1. superb articolul d-le doctor tudoran catalin.am auzit de dumneavoastra ca sunteti un mare specialist in tratarea porumbeiilor din Romania!stiu ca activati in compania ROMVAC.sper sa nu ma insel.INCA ODATA FELICITARI PENTRU ARTICOL SI MAI ASTEPTAM SI ALTELE.http://gigistanciu.sunphoto.ro/

  2. Dr.C?t?lin Tudoran superb articol stiam despre dumneavoastra ca suteti cel mai bun din romania la tratatul porumbeilor

  3. felicitari d le Tudoran,numai bine,as avea o intrebare,sub ce forma trebuie cerut acest imunostimulator,sub denumirea de b15 sau are si alte denumiri?/va rog daca binevoiti sa mi dati nr Dvs de tel sa mi dati anumite sfaturi.inca o data va multumesc mult .cu respect.ioni

  4. Pentru mai multe detalii accesati site-ul http://www.rrp.ro – sfatul medicului – articolul VETOREX produse medicale pentru porumbeii voiajori.
    Acest articol de exceptie al d-lui Catalin TUDORAN prezinta toate produsele si schemele de tratament cu acestea.
    Succes.

  5. SC VETOREX SRL
    Str. Rasaritului, nr. 64C, Buftea, jud. Ilfov
    Tel fix 021 351 42 24
    Tel mobil 0744 631 428

  6. sunt multe ar mai fi si entrobacul,umectat cu ulei de usturoi si drojdie de bere,toata lumea care are ,,cultura,, stie asta,problema este cu cei care se apuca de crescut porumbei dar ei nu stiu citii, sau nu inteleg si se arunca si indoapa porumbeii cu antibiotice,acestia distrug porumbeii si acei oameni care trec peste orice pt a castiga curse din mandrie ,orgoliu si bani,dar oricum la noi in romania ,,sida ,,porumbeilor cum este numita aceasta boala,nu are asa putere datorita faptului ca noi inca nu am intrat cu antibiotice asa tare in porumbei,dar urmeaza…..

  7. Am sperat ca dupa articolul informativ scris
    de Dr. Tudoran va urma o mica discutie
    despre imunostimulatori.Putina” biochimie pentru
    columbofili” ne-ar prinde bine la toti.
    Dar,din pacate, articolele care nu contin termeni ca:
    “braconier”si”uliu”sau nu prezinta motiv de cearta
    pentru crescatorii de “galateni” se sting repede.

  8. Perfect adevarat. E totusi o bucurie sa vezi ca adevaratii specialisti nu ne uita chiar de tot pe noi astia mai natarai si ne mai ajuta cu cate un sfat. Pacat ca nu exista un site de specialitate medical pentru porumbei tinand cont de cati si de cand exista crescatorii de porumbei la nivel mondial. Pacat ca banii ajung sa ne schimbe intratat de mult !

  9. mierea de albine si propolis ….
    mierea la refacere si propolisul contra pb de digestie.

  10. Foarte adevarat dar sa nu uitam totusi ca, columbofilia nu-i chiar asa de complicata pe cit vrem noi sa o facem sa para. ”Batrinul Ad” spunea ca este atit de usor sa lucrezi si sa ”te distrezi” cu porumbei buni, deci cred ca daca ai o familie de porumbei puternici, cu mici atentii, te descurci mai mult decit echitabil la concursuri, in schimb daca ai plecat cu stingul poti sa le dai toate imunostimulatoarele din lume si tot degeaba, tot ciurucuri sensibile si bolnavicioase vei avea. Cind ai ”cotetul” uscat si aerat si porumbei buni inauntru, nu-s chiar asa de importanti electrolitii, mincarea depurativa, etc. De ajuns mierea cu lamiie in apa la intoarcere si amestecul de mincare acelasi dintotdeauna. Cei care au astfel de conditii si porumbei, imi vor da dreptate, clientii ”comerciantilor” si vinzatorilor de pilule magice, pentru care porumbelul daca nu-i faci tratamente a doua zi de la intoarcerea din concurs creapa, sigur ma vor contesta. Oricum contestatori am si in asociatia din care fac parte, care cind vad cum imi merg porumbeii imi spun ca nu cred ca nu le dau medicamente si conditionatoare de forma. Totul natural ca-i mai bine.

  11. Rugaminte pentru dl. Adrian FILIPACHE
    Fiti va rog amabil ca intotdeauna si indicati-mi si mie de unde pot procura la noi in tara produsele mentionate de dumneavoastra.
    Multumesc anticipat.

  12. Vazind numele acestor produse imi vine un dubiu: ori nu sunt de la Belgica ori Belgica a facut un catalog cu produse pe care le comercializeaza in est. Daca au facut un nou catalog ar fi interesant de vazut daca produsele au aceiasi calitate sau prin faptul ca tre’ sa coste mai putin pentru a le putea vinde in est se pierde si calitatea acestora. Spun aceste lucruri pt. ca am catalogul Belgica pt. Italia si aceste produse nu sunt, m-am uitat si pe site-ul lor si de asemenea nu le gasesc.

  13. Sincer, nu inteleg de ce te-ai simtit ”atacat” domnule Filipache, intentia mea nu era de a te denigra sau deranja in vre-un fel,(doar nu esti tu acela care le fabrica). Vroiam doar sa stiu daca este la fel ca in alte domenii, de exemplu centralele termice made in Italy care se vind in Romania ca produse ”de top”, in Italia sunt modelele care se vind in bloc, constructorilor care trebuie sa consemneze apartamentele cu centrale si pe care daca nu mai merg dupa 2 luni nu-i mai intereseaza. Deci ceea ce se vinde in Ro pe bani grei, afara sunt ”gunoaie” de 2 lei. Eram curios sa stiu daca si Belgica practica acest joc. Doar atit. Daca te-ai simtit lezat in vre-un fel, scuzele mele. Oricum pare ca raspunsul l-a dat poz. 24 cu Belgavet-ul.

  14. Probiolec e un produs BELGAVET si contine probiotice.Probioticele nu sint imunostimulatoare “clasice” ci refac flora intestinala continind lactobacili si/sau alte bacterii nepatogene(enterococi etc).In esenta si ENTROBAC are aceleasi probiotice.CEL MAI BUN PROBIOTIC ESTE KEFIRUL(iaurt caucazian) care contine lactobacili si tulpini de drojdii nepatogene EXTRAORDINAR de utile&favorabile organismului porumbeilor:refac rapid flora intestinala dupa tratamentele cu antibiotice,dupa sindroamele direeice.Poate fi utilizat tot timpul anului.Doza:1 lingura/1-2 litri apa sau 1kg boabe/zi,2-7 zile sau cit e cazul.Siroop bvp e sirop de usturoi.Un produs comercial cu Vitamina B15( sau Dimetilglicina(DMG) sau acid pangamic) se numeste IMMUNE SUPORT.In viitor si ROMVAC va comercializa un produs similar.

  15. puii mei nu sunt ,,disperati,, sa consume ulei de usturoi,si entrobac,dar o fac fiindca n au incotro,in Ardeal de cel putin 2,3 ani folosim aceste produse de la firma cumoscute.vant in pene

  16. Problema cu usturoiul este urmatoarea: fiind un antibiotic pana la urma, omoara si o parte din bacteriile bune, deci a da usturoi cu probiotice este cam degeaba dpdv. flora intestinala. Am vazut un studiu recent facut de un veterinar din Ungaria.

  17. am o problema la cativa porumbei…..
    daca le dau mancare acum, dupa aprox o ora , o ora si ceva , arunca afara pe cioc o parte din mancare……
    ce sfat imi dati?

  18. De unde se pot procura in Timisoara produse de la Belgavet?
    Exista in farmacii, se pot comanda pe net?

  19. Produsul CG HERBS se administrează la porumbei singur sau asociat , cu BEDGEN 40 SFA?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *