Autor: Dr.Catalin Tudoran

Unul dintre cei mai potenti imunostimulatori care pot fi utilizati la porumbei este Vitamina B15 sau dimetilglicina (DMG).

Utilzarea DMG in cursul tratamentelor bolilor infectioase in special in infectiile virale cu circovirus, a demonstrat pe deplin calitatile sale chiar in cazuri aparent fara speranta.

Datorita efectului imunostimulent deosebit, este unul dintre putinele medicamente cu efecte certe, recomandate in tratamentul bolilor virale cum ar fi adenoviroza (sindromul Adenocoli, “boala tineretului”), herpesviroze, etc. Deasemenea in asociere cu alte medicamente (antibiotice, vitamine, antiparazitare,etc) poate fi utilizat in terapia bolilor bacteriene (salmonelloze, colibaciloza, stafilococia, etc) parazitare (coccidioze) sau micologice.

DMG interactioneaza cu metabolismul pasarilor si mamiferelor (caini, pisici), stimuland mecanismele de aparare impotriva stresului si activitatea sistemului cardiovascular. DMG protejeaza deasemenea organele si glandele cu secretie interna (ficat, pancreas, suprarenale, rinichi etc) prin marirea digestibilitatii hranei si previne eventualele stari de morbiditate cauzate de hrana nedigerata. DMG mareste performantele sportive prin asimilarea completa a nutrientilor necesari metabolismului porumbeilor.

DMG se recomanda deasemeni, a fi administrat in cursul vaccinarilor, marind eficienta acestora printr-o seroconversie de calitate.

DOZAJ: 50 miligrame substanta activa / kg greutate vie de 2 ori / zi, administrat direct in cavitatea bucala(in bolile severe) sau amestecat cu hrana in tratamentele de lunga durata. Se administreaza o doza pe zi, incepand chiar de la varsta de 3 saptamani, timp de 7 zile (curativ) sau 3-4 zile (preventiv).

DMG se recomanda a fi administrat in sezonul ce concursuri, la imbarcare sau/si in ziua precedenta si la intoarcerea din cursa.

DMG asociat cu imunoglobuline (IgA, IgG,IgM) este o combinatie folosita cu succes, impotriva virusului bacteriilor si parazitilor.

Alti imunostimulatori pot fi extractele de Echinaceea, Ginseng, Isatis spp (preparatul CG-HERBS) care au efectele benefice asupra sistemului imun marind rezistenta organismului porumbeilor.