Turbo 15 din 15 cls!!!Dupa acest sezon am luat un nou interviu lui Alin Rosu, care a obtinut rezultate remarcabile folosind metoda tot mai rara “la natural”.
1. De ce zbori natural cand vaduvia este “la moda”?
Zbor pe natural deoarece asa am inceput din anul 2011, acesta a fost primul meu an cand am zburat cu asociatia pentru prima oara atat la maturi cat si la pui. Consider ca orice incepator ar trebui sa inceapa pe natural iar pe parcurs pe cum va primi experienta necesara va putea sa aleaga sa isi zboare porumbeii la natural sau la vaduvie in functie de timpul disponibil si dorinta fiecaruia. Este la fel ca si un copil mic care invata sa faca primii pasi, la inceput un pas, doi, iar apoi alearga dupa ce castiga experienta, tot la fel este si cu porumbeii, este greu sa incepi sa zbori vaduvie din primul an cand nu ai experienta necesara. Eu am continuat pe natural deoarece am vazut ca se pot face rezultate si pe natural si nu avea sens sa schimb ceva atata timp cat merge. Daca pe parcurs voi vedea ca va fi nevoie sa schimb metoda de joc si sa trec pe vaduvie voi incerca si aceasta metoda.

2. Cat iti zboara porumbeii acasa? Dar antrenamente cu masina personala cate faci intre etape si cand?
Stim cu totii ca la natural porumbeii nu zboara foarte mult in jurul casei, ei fiind mai motivati sa intre in crescatorie cat mai rapid la pui, la oua, la partener dar cu toate acestea pot sa spun ca porumbeii imi zboara fara sa fie fortati, in jur de 15-20 minute in mai multe reprize. Eu ii eliberez dimineata in jurul orei 7:30 – 8:00 si ii las liberi pana pe la ora 10:30 sa zboare ei singuri dupa bunul lor plac, iar apoi intra in crescatorie. La ora 17:00 dupa amiaza iarasi sunt eliberati sa se antreneze in jurul crescatoriei cum doresc ei fara a fi fortati cu steagul. Antrenamentele cu masina personala le fac in functie de etapa care va urma. De obicei la etapele mai scurte vit+demifond, fac antrenamente in felul urmator: Marti dupa amiaza de la aproximativ 25 de km aerieni si Joi dimineata tot de la aproximativ 25 de km aerieni doar ca le dau drumul individual la fiecare pentru a-i invata sa se rupa de stol si sa primeasca mai multa incredere fiecare in fortele propii. La etapele de fond ii duc o data pe saptamana de obicei Marti dimineata cu lansare de la aproximativ 60 de km. La maraton nu am jucat inca deoarece sunt cu lotul in formare pentru aceasta categorie cu toate ca anul acesta am zburat Berlin National pentru prima oara si am reusit sa obtin locul 21 National din 3701 porumbei si locul 9 pe centru Arad clasand 5 din 8 porumbei.

3. Ce origini au porumbeii tai?
Porumbeii ca si origini sunt impartiti in doua categorii, jumatate sunt de general care merg pana la etapele de 700 km (de o zi) si restul de Fond-Maraton. Ca si linii de porumbei am mai multe linii de la mai multi crescatori de la noi din tara si din afara, dar la baza crescatoriei sunt porumbeii de la D-ul Zeno Steinbinder din Germania cum ar fi Janssen, Houben, Van Dick, Koopman, Van Hove-uytterhoeven, Van Loon, Meulleman. La maraton am in special porumbei Jan Aarden, Kuypers, Battenburg, Hermes.

4. Cati pui scoti anual? Ii zbori? Daca da, pana unde?
In acest an am scos aproximativ 130 de pui, din care 80 de pui i-am oprit pentru mine, iar restul au fost vanduti sau oferiti cadou unor prieteni. Am inceput sezonul de la pui cu aproximativ 73 de pui si am terminat cu 61 de pui care au zburat toate etapele din planul de zbor de la pui pana la distanta de 380 km iar unii dintre ei au zburat inclusiv etapa derby Fond de la pui.

5. Scoti si pui in sezon sau ii zbori numai pe oua de plastic?
In timpul sezonului imi las cativa pui si din zburatori in special din zburatorii de top ai crescatoriei mele, deoarece am observat ca nu sunt cu nimic mai prejos decat puii scosi din porumbeii de la reproductie, dimpotriva am porumbei din zburatori cu rezultate destul de bune cum ar fi “Karla” loc 3 Viteza Maturi Arad, “Lucy” locul 3 As Speed Tineret Arad, “Rambo” mascul care a clasat 14 din 15 angajari si ar mai fi si altii. In general nu ii zbor pe oua de plastic decat cu mici exceptii, ii las sa scoata pui si sa creasca un pui fiecare pereche.

6. In afara de pozitia de cuib, mai folosesti “trucuri” suplimentare pentru motivatie?
Pentru o motivare mai buna a porumbeilor la unele etape le pun pui mici, la altele oua ciocobite inainte de imbarcare dar depinde de etapa care urmeaza si de cum simt eu porumbeii ca sunt de motivati.

7. Inchizi porumbeii dupa sezon pana in primavara?
Porumbeii de obicei ii inchid la sfarsitul lunii noiembrie si le dau drumul din nou afara pe la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie, depinde de starea vremii.

8. Cate perechi tii la matca?
Momentan am la matca 23 de perechi, impartite in doua categorii: porumbei de General si porumbei de Fond-Maraton.

9. Columbodroamele te tenteaza?
Da, imi plac foarte mult columbodroamele deoarece consider ca acolo toti puii au sanse egale de castig. Se intorc toti de la concursuri in acelasi loc si primesc toti aceasi atentie la antrenamente, mancare, medicamentatie. Probabil pe viitor am sa zbor din ce in ce mai mult porumbeii la columbodramele din tara si posibil si la cele de afara.

10. Faci tratamente in sezon? Daca da, ce anume?
In timpul sezonului incerc pe cat posibil sa nu fac tratamente porumbeilor doar sa le dau preventiv o zi sau doua tot la doua saptamani pentru tricomonoza si caile respiratorii. Anul acesta pentru tricomonoza am folosit pentru prima data un produs de care personal am fost foarte multumit de la Dr. Van Der Sluis – Trichocure, iar pentru caile respiratorii le dau Doxivit.

REZULTATE 2014

Loc 1 Demifond Maturi Judetean 2014
Loc 1 General Maturi Judetean 2014
Loc 1 Ass Speed Maturi Judetean 2014
Loc 1 Vit Palm.Maturi Judetean 2 Ani
Loc 1 Demifond Palm.Maturi Judetean 2 Ani
Loc 1 Ass Speed Palm.Maturi Judetean 2 Ani
Loc 1 Ass Speed Palm.Maturi Judetean 3 Ani
Loc 1 Vit.Palm.Maturi Judetean 3 Ani
Loc 1 Demifond Palm.Maturi Judetean 3 Ani
Loc 2 Ass Speed Maturi Judetean 2014
Loc 3 Vit Maturi Judetean 2014
Loc 3 General Maturi Judetean 2014
Loc 3 Vit Palm.Tineret Judetean 2 Ani
Loc 3 Ass Speed Tineret Judetean 2014

Rezultate Crescator Judetean
Loc 1 General Crescator Judetean 2014
Loc 1 Palm.Crescator Pui Judetean 3 Ani
Loc 2 Vit Crescator Judetean 2014
Loc 2 Crescatorul Anului Judetean 2014
Loc 2 Palm.Crescator Pui Judetean 2 Ani
Loc 3 Demifond Crescator Judetean 2014
Loc 3 Vit.Palm Crescator 2 Ani Judetean
Loc 3 Demifond Palm.Crescator 2 Ani
Loc 3 Vit.Palm.Crescator 3 Ani

Rezultate Top 20 National
Loc 5 Nat.Ass Speed Maturi Palm.2 Ani
Loc 9 Nat.Ass Speed Maturi Palm.3 Ani
Loc 12 Nat.Demifond Palm.Maturi 2 Ani
Loc 14 Nat .General Maturi 2014
Loc 17 Nat.Ass Speed Maturi 2014

Rezultate Top 10 Provincial – Vest
Loc 2 Ass Speed Maturi Provincial Vest 2014
Loc 5 Ass Speed Maturi Provincial Vest 2014
Loc 5 Demifond Maturi Provincial Vest 2014
Loc 5 General Maturi Provincial Vest 2014
Loc 8 Vit Maturi Provincial Vest 2014
Loc 9 General Crescator Provincial Vest 2014
Loc 10 Fond Maturi Provincial Vest 2014
Loc 10 Vit.Crescator Provincial Vest 2014