Interviu cu Alin Rosu

Turbo 15 din 15 cls!!!Dupa acest sezon am luat un nou interviu lui Alin Rosu, care a obtinut rezultate remarcabile folosind metoda tot mai rara “la natural”.
1. De ce zbori natural cand vaduvia este “la moda”?
Zbor pe natural deoarece asa am inceput din anul 2011, acesta a fost primul meu an cand am zburat cu asociatia pentru prima oara atat la maturi cat si la pui. Consider ca orice incepator ar trebui sa inceapa pe natural iar pe parcurs pe cum va primi experienta necesara va putea sa aleaga sa isi zboare porumbeii la natural sau la vaduvie in functie de timpul disponibil si dorinta fiecaruia. Este la fel ca si un copil mic care invata sa faca primii pasi, la inceput un pas, doi, iar apoi alearga dupa ce castiga experienta, tot la fel este si cu porumbeii, este greu sa incepi sa zbori vaduvie din primul an cand nu ai experienta necesara. Eu am continuat pe natural deoarece am vazut ca se pot face rezultate si pe natural si nu avea sens sa schimb ceva atata timp cat merge. Daca pe parcurs voi vedea ca va fi nevoie sa schimb metoda de joc si sa trec pe vaduvie voi incerca si aceasta metoda.

2. Cat iti zboara porumbeii acasa? Dar antrenamente cu masina personala cate faci intre etape si cand?
Stim cu totii ca la natural porumbeii nu zboara foarte mult in jurul casei, ei fiind mai motivati sa intre in crescatorie cat mai rapid la pui, la oua, la partener dar cu toate acestea pot sa spun ca porumbeii imi zboara fara sa fie fortati, in jur de 15-20 minute in mai multe reprize. Eu ii eliberez dimineata in jurul orei 7:30 – 8:00 si ii las liberi pana pe la ora 10:30 sa zboare ei singuri dupa bunul lor plac, iar apoi intra in crescatorie. La ora 17:00 dupa amiaza iarasi sunt eliberati sa se antreneze in jurul crescatoriei cum doresc ei fara a fi fortati cu steagul. Antrenamentele cu masina personala le fac in functie de etapa care va urma. De obicei la etapele mai scurte vit+demifond, fac antrenamente in felul urmator: Marti dupa amiaza de la aproximativ 25 de km aerieni si Joi dimineata tot de la aproximativ 25 de km aerieni doar ca le dau drumul individual la fiecare pentru a-i invata sa se rupa de stol si sa primeasca mai multa incredere fiecare in fortele propii. La etapele de fond ii duc o data pe saptamana de obicei Marti dimineata cu lansare de la aproximativ 60 de km. La maraton nu am jucat inca deoarece sunt cu lotul in formare pentru aceasta categorie cu toate ca anul acesta am zburat Berlin National pentru prima oara si am reusit sa obtin locul 21 National din 3701 porumbei si locul 9 pe centru Arad clasand 5 din 8 porumbei.

3. Ce origini au porumbeii tai?
Porumbeii ca si origini sunt impartiti in doua categorii, jumatate sunt de general care merg pana la etapele de 700 km (de o zi) si restul de Fond-Maraton. Ca si linii de porumbei am mai multe linii de la mai multi crescatori de la noi din tara si din afara, dar la baza crescatoriei sunt porumbeii de la D-ul Zeno Steinbinder din Germania cum ar fi Janssen, Houben, Van Dick, Koopman, Van Hove-uytterhoeven, Van Loon, Meulleman. La maraton am in special porumbei Jan Aarden, Kuypers, Battenburg, Hermes.

4. Cati pui scoti anual? Ii zbori? Daca da, pana unde?
In acest an am scos aproximativ 130 de pui, din care 80 de pui i-am oprit pentru mine, iar restul au fost vanduti sau oferiti cadou unor prieteni. Am inceput sezonul de la pui cu aproximativ 73 de pui si am terminat cu 61 de pui care au zburat toate etapele din planul de zbor de la pui pana la distanta de 380 km iar unii dintre ei au zburat inclusiv etapa derby Fond de la pui.

5. Scoti si pui in sezon sau ii zbori numai pe oua de plastic?
In timpul sezonului imi las cativa pui si din zburatori in special din zburatorii de top ai crescatoriei mele, deoarece am observat ca nu sunt cu nimic mai prejos decat puii scosi din porumbeii de la reproductie, dimpotriva am porumbei din zburatori cu rezultate destul de bune cum ar fi “Karla” loc 3 Viteza Maturi Arad, “Lucy” locul 3 As Speed Tineret Arad, “Rambo” mascul care a clasat 14 din 15 angajari si ar mai fi si altii. In general nu ii zbor pe oua de plastic decat cu mici exceptii, ii las sa scoata pui si sa creasca un pui fiecare pereche.

6. In afara de pozitia de cuib, mai folosesti “trucuri” suplimentare pentru motivatie?
Pentru o motivare mai buna a porumbeilor la unele etape le pun pui mici, la altele oua ciocobite inainte de imbarcare dar depinde de etapa care urmeaza si de cum simt eu porumbeii ca sunt de motivati.

7. Inchizi porumbeii dupa sezon pana in primavara?
Porumbeii de obicei ii inchid la sfarsitul lunii noiembrie si le dau drumul din nou afara pe la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie, depinde de starea vremii.

8. Cate perechi tii la matca?
Momentan am la matca 23 de perechi, impartite in doua categorii: porumbei de General si porumbei de Fond-Maraton.

9. Columbodroamele te tenteaza?
Da, imi plac foarte mult columbodroamele deoarece consider ca acolo toti puii au sanse egale de castig. Se intorc toti de la concursuri in acelasi loc si primesc toti aceasi atentie la antrenamente, mancare, medicamentatie. Probabil pe viitor am sa zbor din ce in ce mai mult porumbeii la columbodramele din tara si posibil si la cele de afara.

10. Faci tratamente in sezon? Daca da, ce anume?
In timpul sezonului incerc pe cat posibil sa nu fac tratamente porumbeilor doar sa le dau preventiv o zi sau doua tot la doua saptamani pentru tricomonoza si caile respiratorii. Anul acesta pentru tricomonoza am folosit pentru prima data un produs de care personal am fost foarte multumit de la Dr. Van Der Sluis – Trichocure, iar pentru caile respiratorii le dau Doxivit.

REZULTATE 2014

Loc 1 Demifond Maturi Judetean 2014
Loc 1 General Maturi Judetean 2014
Loc 1 Ass Speed Maturi Judetean 2014
Loc 1 Vit Palm.Maturi Judetean 2 Ani
Loc 1 Demifond Palm.Maturi Judetean 2 Ani
Loc 1 Ass Speed Palm.Maturi Judetean 2 Ani
Loc 1 Ass Speed Palm.Maturi Judetean 3 Ani
Loc 1 Vit.Palm.Maturi Judetean 3 Ani
Loc 1 Demifond Palm.Maturi Judetean 3 Ani
Loc 2 Ass Speed Maturi Judetean 2014
Loc 3 Vit Maturi Judetean 2014
Loc 3 General Maturi Judetean 2014
Loc 3 Vit Palm.Tineret Judetean 2 Ani
Loc 3 Ass Speed Tineret Judetean 2014

Rezultate Crescator Judetean
Loc 1 General Crescator Judetean 2014
Loc 1 Palm.Crescator Pui Judetean 3 Ani
Loc 2 Vit Crescator Judetean 2014
Loc 2 Crescatorul Anului Judetean 2014
Loc 2 Palm.Crescator Pui Judetean 2 Ani
Loc 3 Demifond Crescator Judetean 2014
Loc 3 Vit.Palm Crescator 2 Ani Judetean
Loc 3 Demifond Palm.Crescator 2 Ani
Loc 3 Vit.Palm.Crescator 3 Ani

Rezultate Top 20 National
Loc 5 Nat.Ass Speed Maturi Palm.2 Ani
Loc 9 Nat.Ass Speed Maturi Palm.3 Ani
Loc 12 Nat.Demifond Palm.Maturi 2 Ani
Loc 14 Nat .General Maturi 2014
Loc 17 Nat.Ass Speed Maturi 2014

Rezultate Top 10 Provincial – Vest
Loc 2 Ass Speed Maturi Provincial Vest 2014
Loc 5 Ass Speed Maturi Provincial Vest 2014
Loc 5 Demifond Maturi Provincial Vest 2014
Loc 5 General Maturi Provincial Vest 2014
Loc 8 Vit Maturi Provincial Vest 2014
Loc 9 General Crescator Provincial Vest 2014
Loc 10 Fond Maturi Provincial Vest 2014
Loc 10 Vit.Crescator Provincial Vest 2014

23 comentarii la “Interviu cu Alin Rosu”

 1. Felicitari Alin pentru rezultate !!! Ai demonstrat ca se pot obtine rezultate foarte bune si prin metoda natural.
  Succes in continuare !!!

 2. felicitari domnule alin pentru rezultatele minunate obtinute si pentru munca depusa .cu respect manole .giurgiu .ancepator.ce pret au puii daca aveti de dat.

 3. Felicitari!! inca o data !!!
  Mult succes in continuare !
  Un Crescator deosebit de perseverent, atent si atasat porumbeilor.
  La mai multe locuri pe Podium la anul !!!!

 4. Felicitari!
  Nici nu sti cat ai castiga daca ai face vaduvie, cu cat mai repede cu atat mai bine, nu mai sta pe ganduri, toate cupele judete se pot transforma in cupe NATIONALE.
  Sanatate multa.

 5. Multumesc tuturor pt felicitari! strava anul acesta am fost pe podiumul national pana la a 11 etapa cand mai aveam de corectat o etapa de 60 de punkte foarte mare dar din pacate a 11 etapa am pierdut cea mai buna pasare a mea,va asigur ca daca nu pierdeam era camipon sau vicecampion national,dar probabil nu a fost sa fie.Daca as zbura intr-0 zona unde se zboara multe etape scurte ar fi altceva dar din pacate la noi in vestul tari incepe sa se puna pret din ce in ce mai mult pe etapele de mare distanta.O intrebare: la natural oare cate pasari anul acesta au luat 9 cupe de locul 1 intr-un singur an !!!?D-as as sta mai mult pe acasa cu porumbeii poate as fi tentat ma mult sa zbor vaduvie dar asa este nu prea am cum. Succes tuturor indiferent de metoda de joc pe care o veti aborda cu pasari de calitate sanatoase si antrenament adecvat veti face treaba.

 6. Interesanta cusca, intreb de curiozitate cum este aerul ….?nu se produc curenti de aer prea mari? Oricum este ok daca sunt rezultate.felicitari!!!

 7. Alin cu asa porumbei vor clasa si fara sa ai grija de ei aceasi rase zbor si eu coopman incrucisat ca hermens ci vin foarte bine de la 100 pina la 1200 da ce am remarcat la aceste rase sint foarte rezistente eu nu am sa ii schimb niciodata din 12 vaduvi care ii am 10 sint frati din incucisarea anul acesta am avut paramixoviroza in pui si din toti cei din aceasta incucisare au reusit sa treaca peste fara nici un fel de tratament eu sint sigur ca vei face performanta atit timp cit vei avea aceste rase mult succes incontinoare

 8. Aline daca ar scrie in dreptul porumbeilor in catalog si metoda de zbor ti-as putea raspunde care pasari au castigat la natural.
  Nu imi lua sfatul in nume de rau fiecare face cum vrea si nici nu trebuie sa te justifici.
  Din pacate campionatul se joaca pana la ultima etapa.
  Eu te vad campion la general pe viitor.
  O zi buna

 9. Felicitari inca o data ! Totusi incearca sa zbori vaduvia. Ai sa te convingi ca este mult mai eficienta. Ai dreptate ,din cupluri de zburatori, de cele mai multe ori scoti cei mai buni pui.
  Ne vedem la epo Alba Iulia !

 10. Foarte frumos, felicitari !
  Omul a raspuns scurt si la obiect “D-as as sta mai mult pe acasa cu porumbeii poate as fi tentat ma mult sa zbor vaduvie dar asa este nu prea am cum.”
  Eu am mai precizat intr-un articol ca oamenii mai si muncesc, au delegatii, muncesc in ture, etc…porumbeii raman pe mana familiei poate si 2-3 zile, cum joci vaduvie cand nu esti zi de zi in cotet, la programul strict de VADUVI ? Vaduvia o joaca, somerii, pensionarii, copiii si aia cu bani multi care au ingrijitori la ei – o vaduvie adevarata cu tot ce implica ea…asa ca ii ti separati pe sexe si-i zbori, aia nu-i vaduvie…

 11. Felicitari.
  Un columbofil tinar cu rezultate de invidiat.
  Succes in continuare.

 12. Felicitari prietene, cuvintele sunt de prisos in fata acestor rezultate. Ia aminte la vorbele d-lui Strava, stie ce vorbeste rezultatele ii intaresc spusele.
  ASU nu degeaba e AS :)

 13. Felicitari!Porumbeii buni fac treaba si la natural daca crescatorul e bun…la vaduvie e mai simplu cred…..cand te ajuta si pasarile….sanatate!

 14. Mentionez ca sunt incepator si am citit ca folositi doxivit pentru caile respiratorii imi puteti spune o cantitate pe litru de apa?multumesc!

 15. felicitari domnule Alin,si daca nu va suparati,as dori sa stiu la ce club columbofil activati…

 16. Pt D-ul Strava multumesc pt aprecierea cu generalul :)! Pt Copilu eu administrez doxivit 1 gram la un litru de apa,sau daca nu ai masura ca sa sti cate grame sunt ,poti sa administrezi un varf de cutit la un litru de apa.Doar sa ai grija cand il administrezi sa nu ai sare si minerale la ei,distruge mult efectul antibioticului,si sa nu lasi apa sa fie veche.Mai bine pui o cantitate mai mica de apa cu doxivit si o schimbi tot des ca sa fie proaspata,preferabil apa fara clor! Pt Alex la clubul Ineu din judetul Arad! Multumesc tuturor pt felicitari si va doresc succes si voua in tot ce veti face!

 17. imi puteti spune va rog pe ce strada si la ce numar se afla clubul columbofil ineu?

 18. Nu imi place sa las public nr de tel dar ma poti găsi pe Facebook : Alin Rosu si acolo putem vb.

 19. Felicitari! Imi place ca nu ai ascuns unele secrete in ale motivatiei si a metodei de zbor,multi campioni nu destainuie la fel de bine cum ne spui tu aceste lucruri.Cat despre rezultate…jos palaria.Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *