De Filipache Adrian

Un columbofil este caracterizat cel mai bine de catre rezultatele obtinute; astfel Locul 1 Fond Crescatori, Locul 2 si 3 Fond Maturi, Locul 2 Fond Tineret, Locul 1 Viteza Tineret, Locul 1 General Maturi si Locul 2 General Palmares titluri obtinute in anul 2007 in cadrul competitiei acerbe din ACM Bucuresti, il recomanda pe dl. Grigore Iosif ca fiind un “zburator” desavarsit.

trofee-obtinute.jpg

1). Ce metoda de joc practicati?

Cu precadere folosesc vaduvia ca metoda de joc. Am instalatiile care imi permit sa joc vaduvie atat cu masculii cat si cu femelele. In primele 2 etape din sezon nu arat deloc femelele masculilor. Ei concureaza separat fara a se intalni vreodata. In timpul acesta sambata inainte de concurs introduc in boxele masculilor cuiburile pentru a-i stimula. Daca observ ca metoda aceasta functioneaza chiar si in etapa a treia pot incerca sistemul acesta. Ar fi foarte bine daca intre concursuri s-ar putea efectua 2 antrenamente cu lansarea atat a femelelor cat si a masculilor. De regula, eu daca am timp sa fac antrenamentele astea, le fac miercurea si vinerea. Lansarea pentru antrenamente are loc in jurul orei de 7.30 dimineata de la aproximativ 45 km. Lansez in stol, nu am timp sa ii lansez individual, mai intai femelele apoi masculii la un interval de 10-15 minute.

Cand sosesc de la antrenament masculii sunt asteptati de catre femelele lor in boxe. Nu ii las sa aiba deloc contact. Dupa etapa 3-4 incep sa le arat femelele. Ii las impreuna circa 10 minute inainte de a-i angaja. La etapa 4-5 deja in cuib le pun paie. Fac lucru asta pentru a crea diversiune, incerc sa nu ii plictisesc cu aceleasi metoda. Dupa concursurile de viteza/demifond las cuplul impreuna circa 20 de minute, timp in care se pot calca de 3-4 ori.

La concursurile de fond, masculii cu 1 zi inainte de imbarcare stau cu femelele lor. Joi este imbarcarea pentru fond. Miercuri iau atat femelele cat si masculii pentru fond si ii duc sa ii antrenez. Eliberez femelele, apoi masculii. La sosire masculii gasesc in cuib femelele. Vor ramane impreuna pana a doua zi cand se imbarca. Cuibul este cu paie. Vaduvia la concursurile de fond poate ridica probleme. Cand se imbarca martea sau miercurea porumbeii nu veneau asa bine. Stateau prea mult in masina. Isi pierdeau motivatia. Era ceva ce nu le convenea. La un moment dat pot spune ca eram chiar dezamagit. Ca antrenamente va spun ca antrenez si masculi si femelele. Acestia zboara in jurul casei separat atat dimineata cat si seara. Mai intai zboara femelele, in timpul asta masculii stau cu jaluzelele trase. Dupa ce inchid femelele zboara si masculii.

2). Daca porumbeii ar sta mai mult in masina la concursurile de fond, ar fi mai buna metoda “la natural”?

In conditiile in care pentru fond am imbarcat joia, vaduvii mei masculi si femele au venit foarte bine. Daca imbarcam marti sau miercuri cred ca sistemul mai bun este “la natural”. Imi aduc aminte ca acum 12 ani aveam o femela care jucata “la natural” pe un pui mic a obtinut locul 2 National Viteza. La fiecare etapa juca pe pui mic. Cand crestea puiul, il schimbam cu un altul mic. Femela a fost exceptionala, tragea foarte tare la cuib.

3). Cum ii mai motivati la vaduvie?

Cand se plictisesc folosesc ca extramotivatii mai multe “trucuri”. In boxa stapanita de un mascul introduc femela acestuia impreuna cu un alt mascul. Proprietarul de drept efectiv “innebuneste” cand vede ce se intampla. Tragea cu ciocul de gratar sa intre, luam masculul si il angajam. Un alt sistem: tinem masculul toata saptamana pe odihnitoare cu boxa inchisa. Cu o jumatate de ora inainte de imbarcare ii bagam cuibul in cusca si ii deschidem boxa. Acest sistem s-a dovedit iarasi foarte bun pentru mine. Pentru o extramotivatie mai folosesc si hranirea individuala a masculilor la boxa.

Femelele stau intre concursuri cu jaluzelele trase, le creez in compartiment semiintuneric. Faptul ca este gratar pe jos, le impiedica sa se imperecheze intre ele. De regula nu am avut probleme cu ele; problemele apar catre finalul sezonului. Cand o femela este in calduri pentru a o domoli putem ca intr-un lighean cu apa rece sa ii scufundam cloaca, asemenea dusurilor reci si procedeul asta ii mai domoleste din elan.

4). Ce ne mai spuneti despre antrenamente?

Va spun ca am facut antrenamente numai cu lansari in grup. De regula la toti porumbeii (maturi sau pui) cand am timp ii lansez miercurea si vinerea numai pe directia de zbor. Daca as face lansari individuale cred ca ar trebui sa ii antrenez mai mult, sa ii duc de acasa de mult mai multe ori. Tin foarte mult sa fac antrenament doar cu porumbeii mei. Daca as mai lansa cu porumbeii vreunui prieten stolurile s-ar putea incurca reciproc si antrenamentul ar putea fi inutil. Am observat in timp pe porumbeii mei multe lucruri legate de antrenamente. Eu lansez de la Movilita (45 km de casa). Stolul meu de porumbei imediat isi gaseste traseul spre casa, pornind ca o sageata. Aproape intotdeauna intra in Bucuresti prin acelasi loc. Toate astea cand lansez numai eu. Cand sunt mai multe stoluri se mai plimba si prin alte locuri, de multe ori intarziind acasa. Si lucru acesta nu numai la mine ci la toata lumea care a participat la respectiva lansare.

Consider ca ultimii 50 km sunt cei mai importanti pentru porumbei cand vin din concurs. Pe ultimi 50 km daca isi aleg drumul cel mai drept spre casa, se face diferenta. Cred ca din antrenamente pot invata sa isi aleaga repere din natura care sa ii calauzeasca pe drumul cel mai scurt spre casa.

5). Daca pierdeti cateva femele ale vaduvilor in concursuri, cum procedati pentru restul sezonului?

Intotdeauna eu tin mai multe femele decat masculi. Am de regula 5-6 femele rezerva. Daca un mascul pierde partenera, il imperechez cu o rezerva. De regula imi opresc bineinteles femele foarte bune zburatoare dar si foarte iubitoare, atasate de cuib si de pereche. Sunt si femele care nu sunt asa atasate de cusca, de mascul. Pe acestea nu le tin. Am anul acesta femela 06-007843 care zburata la vaduvie este locul 1 viteza tineret. Am de asemenea femela locul 2 fond tineret. Se intalnesc si femele care zburate la vaduvie dau randament mult mai bun decat masculul partenerul lor de cuib.

Va povestesc o intamplare haioasa legata de locul 2 fond tineret femela 06-001372. La a doua etapa de fond nu mai vine acasa. Eram sigur ca nu s-a pierdut si ca sa lasat acolo unde a vazut porumbei, fiind vaduva. Dupa 3 zile vine acasa insotita de un mascul gutan. Se imperechease cu gutanul. Bine ca l-am prins ca altfel trebuia sa scot femele din lotul de zbor si sa o tin acasa; sezonul era incheiat pentru ea.

1372-06-F:
f-1372-06-locul-2-acm-bucuresti-fond-yarlingi.jpg

6). Inainte de a-i trece la vaduvie primavara porumbeii cresc pui?

Numai yearlingii cresc un singur pui si de multe ori nu ii las sa-l creasca pana la intarcat. Maturii doar clocesc, urmand sa creasca pui toamna.
Va spun ca in ceea ce privesc concursurile nu fac deloc diferenta intre yearlingi si maturi. Nu menajez yearlingii in niciun fel. Daca yearlingii sunt din linii de fond ii angajez la concursuri de fond fara probleme. Nu tin cont de nimic. Toti porumbeii au aceleasi conditii si trebuie sa faca toti concursuri bune.

Anul acesta este cel mai bun rezultat al meu cu tineri la fond. Va spun, eu incerc an de an anumite lucruri: categorii, sisteme de joc, etc.
Am retras la matca porumbeii mei cei mai buni zburatori care au clasat la toate categoriile. Incerc sa ii fac sa vina, de la toate distantele, foarte bine. Sper sa reusesc, timpul poate imi va demonstra. Cred ca un porumbel foarte bun poate clasa absolut tot pana la 750 km. Dupa distanta asta la cursele de peste 1 zi intervine altceva, lucrurile se schimba, este mai greu. Pentru tineri cursele foarte lungi pot fi foarte grele. La a patra etapa de granita de anul acesta din campionatul nostru am observat ca au clasat foarte multi tineri de 2006. Deci sunt cazuri si cazuri.

7). Cati porumbei aveti in lotul de zbor?

Obligatoriu am in lotul de zbor 24 masculi. Anul acesta am avut 24 masculi si 20 femele angajate. Nu zbor toate femelele la concursuri. Incerc sa cultiv porumbei care sa vina foarte bine pe toate distantele. Sa realizezi lucru acesta este foarte greu. Cand ii angajez la diferite distante de concurs tin cont si de linia din care se trage respectivul porumbel. Incerc insa si porumbeii cu rezultate bune, la categoriile viteza/demifond, sa ii fac sa obtina performante la fond. De exemplu M 54250-02 a fost locul 5 demifond tineret in 2003. Anul acesta l-am zburat la fond si este pe ACM Bucuresti: locul 1 General Maturi, locul 2 General Palmares si locul 28 Fond Maturi. Imi plac toate categoriile, in special fondul, traiesc cu aceiasi intensitate toate etapele si consider ca atunci cand ne prezentam la oricare concurs, trebuie sa invingem.

8). La ce data imperecheati porumbeii?

Pana anul acesta ii imperecheam foarte devreme. Uneori chiar in ianuarie; acum 2 ani i-am imperecheat pe 20 ianuarie. Anul acesta i-am imperecheat la 1 februarie. Nu a fost bine pentru ca au naparlit repede in ciuda faptului ca i-am tinut in intuneric cu jaluzelele trase. Nu a fost suficient. Anul viitor (2008) o sa ii imperechez mai tarziu. Anul acesta am avut 12 perechi la matca. Am scos cam 4-5 perechi de pui din matca. Nu i-am tinut pe toti. La momentul acesta dupa terminarea zborurilor cu pui am 19 pui foarte buni ca rezultate si foarte bine ca fizic. Dintre acestia am 6 cu 6 clasari. Am de asemenea niste tardivi frati cu acestia 19 care au ramas. Selectia in conditiile astea urmeaza sa o realizez “la mana”. Cand incep selectia “la mana” urmaresc calitatile fizice: osatura, penajul, aripa. Nu in ultimul rand urmaresc sa imi acopar nevoile legate de lotul meu. Imi plac masculii un pic masivi, fara a fi insa mari, porumbeii cu ochiul alb. Pentru fond am observat ca se preteaza porumbeii de statura mijlocie spre mica, cu osatura scurta, usori si bine echilibrati. Bineinteles ca sunt si exceptii: am ca exemplu masculul meu favorit “Zapada” care acum e la matca. El este un porumbel, destul de mare ca fizic, care a venit bine atat la viteza/demifond cat si la fond. Insa v-am spus este o exceptie.

Zapada:
m-180855-01-zapada.jpg

9). Ce primesc ca mancare si tratamente in timpul concursurilor?

Anul acesta am folosit mancare Versele-Laga si amestecurile unguresti. Nu am facut diferente in ceea ce priveste mancarea, tot timpul au primit aceiasi mancare. Cand vin din concurs au in apa electroliti cu miere. In aceiasi zi schimb apa si le pun BS pentru tricomonoza si coccidioza. Tratez dupa fiecare etapa de coccidioaza si tricomonoza. O data la 2-3 saptamani le administrez si un antibiotic contra salmonelozei. Luni dimineata iarasi electroliti, seara apa curata. Marti poate miercuri ceai depurativ din 12 plante: papadie, menta si biocol pentru ficat. Joi le dau in afara de apa curata si mancare imbogatita cu drojdie de bere. Daca etapele sunt mai lungi incep de joi sa le administrez hrana mai bogata in proteine. Cateodata, in cursul saptamanii, le adaug in apa si otet de mere. Luni in fiecare saptamana are loc imbaiere. Imbaierea se face de voie cu apa calduta si sare de baie. La fond cand vin mai greu, ii imbaiez individual, ii masez, incerc sa ii recuperez mai bine si mai repede.

10). Dupa sezon ce boli tratati?

Dupa sezon, dupa ce ii desperechez tratez de coccidioaza si tricomonoza, urmeaza tratamentul contra salmonelozei cu furazolidon si alte medicamente pe baza de tetraciclina. Se cunoaste faptul ca pot exista mai multe tulpini de salmoneloza. Dupa aceasta ii vaccinez contra paramixovirozei. Folosesc produse Chevyta.

11). Dupa ce criterii faceti cuplurile la matca?

In primul rand conteaza foarte mult rezultatele lor. Pot spune ca imperechez pe cel mai bun cu cel mai bun. De regula nu folosesc metoda consangvinizarii, foarte rar am aplicat-o cand mi-a placut mie in mod deosebit un anumit porumbel. Eu am un numar mic de porumbei. Pot spune ca in decursul timpului au ajuns sa aiba grade de rudenie intre ei. Pe langa porumbei de Jos Thone (marea majoritate) mai am Ghertz, Cretulescu si am mai adus in ultima perioada 4 porumbei originali Houben in ideea de a evita consangvinizarea. Toti porumbeii mei au acte, insa nu prea tin cont de ele cand fac perechile.

12). Mai sunt secrete in sportul asta?

Secrete nu cred ca mai exista. Sunt lucruri de baza care sigur ca trebuiesc stiute, dar nu secrete. Eu v-am spus metoda mea fara a ocoli nimic. Cert este ca trebuie sa simti porumbeii, sa ai acel “feeling” pentru pasari, e mare lucru sa iti cunosti porumbelul, sa stii ce, cum, cand vrea, ce poate si ce ii oferi tu. Cred ca doar lucrurile astea au mai ramas necunoscute pentru unii. Daca am cunoaste absolut totul nu ar mai fi frumos sportul columbofil.

M 40006-03 Locul 3 ACM Bucuresti Fond Maturi
m-40006-03-locul-3-acm-bucuresti-fond-maturi.jpg

M 52244-02 Locul 2 ACM Bucuresti Fond Maturi
m-52244-02-locul-2-acm-bucuresti-fond-maturi.jpg

dl-si-d-na-grigore-iosif.jpg

Conducerea F.R.C. si membrii A.C.M. Bucuresti ureaza multa sanatate si fericire proaspatului tatic Dl. Grigore Iosif si intregii sale familii.
Fetita:
ozenyca-izabela.jpg