Interviu cu Grigore Iosif

De Filipache Adrian

Un columbofil este caracterizat cel mai bine de catre rezultatele obtinute; astfel Locul 1 Fond Crescatori, Locul 2 si 3 Fond Maturi, Locul 2 Fond Tineret, Locul 1 Viteza Tineret, Locul 1 General Maturi si Locul 2 General Palmares titluri obtinute in anul 2007 in cadrul competitiei acerbe din ACM Bucuresti, il recomanda pe dl. Grigore Iosif ca fiind un “zburator” desavarsit.

trofee-obtinute.jpg

1). Ce metoda de joc practicati?

Cu precadere folosesc vaduvia ca metoda de joc. Am instalatiile care imi permit sa joc vaduvie atat cu masculii cat si cu femelele. In primele 2 etape din sezon nu arat deloc femelele masculilor. Ei concureaza separat fara a se intalni vreodata. In timpul acesta sambata inainte de concurs introduc in boxele masculilor cuiburile pentru a-i stimula. Daca observ ca metoda aceasta functioneaza chiar si in etapa a treia pot incerca sistemul acesta. Ar fi foarte bine daca intre concursuri s-ar putea efectua 2 antrenamente cu lansarea atat a femelelor cat si a masculilor. De regula, eu daca am timp sa fac antrenamentele astea, le fac miercurea si vinerea. Lansarea pentru antrenamente are loc in jurul orei de 7.30 dimineata de la aproximativ 45 km. Lansez in stol, nu am timp sa ii lansez individual, mai intai femelele apoi masculii la un interval de 10-15 minute.

Cand sosesc de la antrenament masculii sunt asteptati de catre femelele lor in boxe. Nu ii las sa aiba deloc contact. Dupa etapa 3-4 incep sa le arat femelele. Ii las impreuna circa 10 minute inainte de a-i angaja. La etapa 4-5 deja in cuib le pun paie. Fac lucru asta pentru a crea diversiune, incerc sa nu ii plictisesc cu aceleasi metoda. Dupa concursurile de viteza/demifond las cuplul impreuna circa 20 de minute, timp in care se pot calca de 3-4 ori.

La concursurile de fond, masculii cu 1 zi inainte de imbarcare stau cu femelele lor. Joi este imbarcarea pentru fond. Miercuri iau atat femelele cat si masculii pentru fond si ii duc sa ii antrenez. Eliberez femelele, apoi masculii. La sosire masculii gasesc in cuib femelele. Vor ramane impreuna pana a doua zi cand se imbarca. Cuibul este cu paie. Vaduvia la concursurile de fond poate ridica probleme. Cand se imbarca martea sau miercurea porumbeii nu veneau asa bine. Stateau prea mult in masina. Isi pierdeau motivatia. Era ceva ce nu le convenea. La un moment dat pot spune ca eram chiar dezamagit. Ca antrenamente va spun ca antrenez si masculi si femelele. Acestia zboara in jurul casei separat atat dimineata cat si seara. Mai intai zboara femelele, in timpul asta masculii stau cu jaluzelele trase. Dupa ce inchid femelele zboara si masculii.

2). Daca porumbeii ar sta mai mult in masina la concursurile de fond, ar fi mai buna metoda “la natural”?

In conditiile in care pentru fond am imbarcat joia, vaduvii mei masculi si femele au venit foarte bine. Daca imbarcam marti sau miercuri cred ca sistemul mai bun este “la natural”. Imi aduc aminte ca acum 12 ani aveam o femela care jucata “la natural” pe un pui mic a obtinut locul 2 National Viteza. La fiecare etapa juca pe pui mic. Cand crestea puiul, il schimbam cu un altul mic. Femela a fost exceptionala, tragea foarte tare la cuib.

3). Cum ii mai motivati la vaduvie?

Cand se plictisesc folosesc ca extramotivatii mai multe “trucuri”. In boxa stapanita de un mascul introduc femela acestuia impreuna cu un alt mascul. Proprietarul de drept efectiv “innebuneste” cand vede ce se intampla. Tragea cu ciocul de gratar sa intre, luam masculul si il angajam. Un alt sistem: tinem masculul toata saptamana pe odihnitoare cu boxa inchisa. Cu o jumatate de ora inainte de imbarcare ii bagam cuibul in cusca si ii deschidem boxa. Acest sistem s-a dovedit iarasi foarte bun pentru mine. Pentru o extramotivatie mai folosesc si hranirea individuala a masculilor la boxa.

Femelele stau intre concursuri cu jaluzelele trase, le creez in compartiment semiintuneric. Faptul ca este gratar pe jos, le impiedica sa se imperecheze intre ele. De regula nu am avut probleme cu ele; problemele apar catre finalul sezonului. Cand o femela este in calduri pentru a o domoli putem ca intr-un lighean cu apa rece sa ii scufundam cloaca, asemenea dusurilor reci si procedeul asta ii mai domoleste din elan.

4). Ce ne mai spuneti despre antrenamente?

Va spun ca am facut antrenamente numai cu lansari in grup. De regula la toti porumbeii (maturi sau pui) cand am timp ii lansez miercurea si vinerea numai pe directia de zbor. Daca as face lansari individuale cred ca ar trebui sa ii antrenez mai mult, sa ii duc de acasa de mult mai multe ori. Tin foarte mult sa fac antrenament doar cu porumbeii mei. Daca as mai lansa cu porumbeii vreunui prieten stolurile s-ar putea incurca reciproc si antrenamentul ar putea fi inutil. Am observat in timp pe porumbeii mei multe lucruri legate de antrenamente. Eu lansez de la Movilita (45 km de casa). Stolul meu de porumbei imediat isi gaseste traseul spre casa, pornind ca o sageata. Aproape intotdeauna intra in Bucuresti prin acelasi loc. Toate astea cand lansez numai eu. Cand sunt mai multe stoluri se mai plimba si prin alte locuri, de multe ori intarziind acasa. Si lucru acesta nu numai la mine ci la toata lumea care a participat la respectiva lansare.

Consider ca ultimii 50 km sunt cei mai importanti pentru porumbei cand vin din concurs. Pe ultimi 50 km daca isi aleg drumul cel mai drept spre casa, se face diferenta. Cred ca din antrenamente pot invata sa isi aleaga repere din natura care sa ii calauzeasca pe drumul cel mai scurt spre casa.

5). Daca pierdeti cateva femele ale vaduvilor in concursuri, cum procedati pentru restul sezonului?

Intotdeauna eu tin mai multe femele decat masculi. Am de regula 5-6 femele rezerva. Daca un mascul pierde partenera, il imperechez cu o rezerva. De regula imi opresc bineinteles femele foarte bune zburatoare dar si foarte iubitoare, atasate de cuib si de pereche. Sunt si femele care nu sunt asa atasate de cusca, de mascul. Pe acestea nu le tin. Am anul acesta femela 06-007843 care zburata la vaduvie este locul 1 viteza tineret. Am de asemenea femela locul 2 fond tineret. Se intalnesc si femele care zburate la vaduvie dau randament mult mai bun decat masculul partenerul lor de cuib.

Va povestesc o intamplare haioasa legata de locul 2 fond tineret femela 06-001372. La a doua etapa de fond nu mai vine acasa. Eram sigur ca nu s-a pierdut si ca sa lasat acolo unde a vazut porumbei, fiind vaduva. Dupa 3 zile vine acasa insotita de un mascul gutan. Se imperechease cu gutanul. Bine ca l-am prins ca altfel trebuia sa scot femele din lotul de zbor si sa o tin acasa; sezonul era incheiat pentru ea.

1372-06-F:
f-1372-06-locul-2-acm-bucuresti-fond-yarlingi.jpg

6). Inainte de a-i trece la vaduvie primavara porumbeii cresc pui?

Numai yearlingii cresc un singur pui si de multe ori nu ii las sa-l creasca pana la intarcat. Maturii doar clocesc, urmand sa creasca pui toamna.
Va spun ca in ceea ce privesc concursurile nu fac deloc diferenta intre yearlingi si maturi. Nu menajez yearlingii in niciun fel. Daca yearlingii sunt din linii de fond ii angajez la concursuri de fond fara probleme. Nu tin cont de nimic. Toti porumbeii au aceleasi conditii si trebuie sa faca toti concursuri bune.

Anul acesta este cel mai bun rezultat al meu cu tineri la fond. Va spun, eu incerc an de an anumite lucruri: categorii, sisteme de joc, etc.
Am retras la matca porumbeii mei cei mai buni zburatori care au clasat la toate categoriile. Incerc sa ii fac sa vina, de la toate distantele, foarte bine. Sper sa reusesc, timpul poate imi va demonstra. Cred ca un porumbel foarte bun poate clasa absolut tot pana la 750 km. Dupa distanta asta la cursele de peste 1 zi intervine altceva, lucrurile se schimba, este mai greu. Pentru tineri cursele foarte lungi pot fi foarte grele. La a patra etapa de granita de anul acesta din campionatul nostru am observat ca au clasat foarte multi tineri de 2006. Deci sunt cazuri si cazuri.

7). Cati porumbei aveti in lotul de zbor?

Obligatoriu am in lotul de zbor 24 masculi. Anul acesta am avut 24 masculi si 20 femele angajate. Nu zbor toate femelele la concursuri. Incerc sa cultiv porumbei care sa vina foarte bine pe toate distantele. Sa realizezi lucru acesta este foarte greu. Cand ii angajez la diferite distante de concurs tin cont si de linia din care se trage respectivul porumbel. Incerc insa si porumbeii cu rezultate bune, la categoriile viteza/demifond, sa ii fac sa obtina performante la fond. De exemplu M 54250-02 a fost locul 5 demifond tineret in 2003. Anul acesta l-am zburat la fond si este pe ACM Bucuresti: locul 1 General Maturi, locul 2 General Palmares si locul 28 Fond Maturi. Imi plac toate categoriile, in special fondul, traiesc cu aceiasi intensitate toate etapele si consider ca atunci cand ne prezentam la oricare concurs, trebuie sa invingem.

8). La ce data imperecheati porumbeii?

Pana anul acesta ii imperecheam foarte devreme. Uneori chiar in ianuarie; acum 2 ani i-am imperecheat pe 20 ianuarie. Anul acesta i-am imperecheat la 1 februarie. Nu a fost bine pentru ca au naparlit repede in ciuda faptului ca i-am tinut in intuneric cu jaluzelele trase. Nu a fost suficient. Anul viitor (2008) o sa ii imperechez mai tarziu. Anul acesta am avut 12 perechi la matca. Am scos cam 4-5 perechi de pui din matca. Nu i-am tinut pe toti. La momentul acesta dupa terminarea zborurilor cu pui am 19 pui foarte buni ca rezultate si foarte bine ca fizic. Dintre acestia am 6 cu 6 clasari. Am de asemenea niste tardivi frati cu acestia 19 care au ramas. Selectia in conditiile astea urmeaza sa o realizez “la mana”. Cand incep selectia “la mana” urmaresc calitatile fizice: osatura, penajul, aripa. Nu in ultimul rand urmaresc sa imi acopar nevoile legate de lotul meu. Imi plac masculii un pic masivi, fara a fi insa mari, porumbeii cu ochiul alb. Pentru fond am observat ca se preteaza porumbeii de statura mijlocie spre mica, cu osatura scurta, usori si bine echilibrati. Bineinteles ca sunt si exceptii: am ca exemplu masculul meu favorit “Zapada” care acum e la matca. El este un porumbel, destul de mare ca fizic, care a venit bine atat la viteza/demifond cat si la fond. Insa v-am spus este o exceptie.

Zapada:
m-180855-01-zapada.jpg

9). Ce primesc ca mancare si tratamente in timpul concursurilor?

Anul acesta am folosit mancare Versele-Laga si amestecurile unguresti. Nu am facut diferente in ceea ce priveste mancarea, tot timpul au primit aceiasi mancare. Cand vin din concurs au in apa electroliti cu miere. In aceiasi zi schimb apa si le pun BS pentru tricomonoza si coccidioza. Tratez dupa fiecare etapa de coccidioaza si tricomonoza. O data la 2-3 saptamani le administrez si un antibiotic contra salmonelozei. Luni dimineata iarasi electroliti, seara apa curata. Marti poate miercuri ceai depurativ din 12 plante: papadie, menta si biocol pentru ficat. Joi le dau in afara de apa curata si mancare imbogatita cu drojdie de bere. Daca etapele sunt mai lungi incep de joi sa le administrez hrana mai bogata in proteine. Cateodata, in cursul saptamanii, le adaug in apa si otet de mere. Luni in fiecare saptamana are loc imbaiere. Imbaierea se face de voie cu apa calduta si sare de baie. La fond cand vin mai greu, ii imbaiez individual, ii masez, incerc sa ii recuperez mai bine si mai repede.

10). Dupa sezon ce boli tratati?

Dupa sezon, dupa ce ii desperechez tratez de coccidioaza si tricomonoza, urmeaza tratamentul contra salmonelozei cu furazolidon si alte medicamente pe baza de tetraciclina. Se cunoaste faptul ca pot exista mai multe tulpini de salmoneloza. Dupa aceasta ii vaccinez contra paramixovirozei. Folosesc produse Chevyta.

11). Dupa ce criterii faceti cuplurile la matca?

In primul rand conteaza foarte mult rezultatele lor. Pot spune ca imperechez pe cel mai bun cu cel mai bun. De regula nu folosesc metoda consangvinizarii, foarte rar am aplicat-o cand mi-a placut mie in mod deosebit un anumit porumbel. Eu am un numar mic de porumbei. Pot spune ca in decursul timpului au ajuns sa aiba grade de rudenie intre ei. Pe langa porumbei de Jos Thone (marea majoritate) mai am Ghertz, Cretulescu si am mai adus in ultima perioada 4 porumbei originali Houben in ideea de a evita consangvinizarea. Toti porumbeii mei au acte, insa nu prea tin cont de ele cand fac perechile.

12). Mai sunt secrete in sportul asta?

Secrete nu cred ca mai exista. Sunt lucruri de baza care sigur ca trebuiesc stiute, dar nu secrete. Eu v-am spus metoda mea fara a ocoli nimic. Cert este ca trebuie sa simti porumbeii, sa ai acel “feeling” pentru pasari, e mare lucru sa iti cunosti porumbelul, sa stii ce, cum, cand vrea, ce poate si ce ii oferi tu. Cred ca doar lucrurile astea au mai ramas necunoscute pentru unii. Daca am cunoaste absolut totul nu ar mai fi frumos sportul columbofil.

M 40006-03 Locul 3 ACM Bucuresti Fond Maturi
m-40006-03-locul-3-acm-bucuresti-fond-maturi.jpg

M 52244-02 Locul 2 ACM Bucuresti Fond Maturi
m-52244-02-locul-2-acm-bucuresti-fond-maturi.jpg

dl-si-d-na-grigore-iosif.jpg

Conducerea F.R.C. si membrii A.C.M. Bucuresti ureaza multa sanatate si fericire proaspatului tatic Dl. Grigore Iosif si intregii sale familii.
Fetita:
ozenyca-izabela.jpg

38 comentarii la “Interviu cu Grigore Iosif”

  1. Interesant.Fara cuvinte.Eu ii urez mult succes si bafta in continuare,sanatate in primul rind familiei.Cel mic sa creasca sanatos,sa aveti parte numai de bucurii cu el…si cine stie poate…un viitor columbofil.Felicitarei!

  2. Felicitari !!! pentru fetita, rezultate si pentru tot ce ai realizat in viata.
    Sper ca anul acesta sa realizezi tot ceea ce ti-ai propus.
    Numai Bine !!!

  3. Rar vezi o femela asa frumoasa ca 1372-06-F !

    “Faptul ca este gratar pe jos, le impiedica sa se imperecheze intre ele.” – care este explicatia? Am mai citit chestia asta dar nu o inteleg.

  4. Multa sanatate familiei si succes in continuare. Cum putem sa luam legatura cu dvs?Un numar de telefon o adresa de e-mail ar fi binevenite.

  5. unde a realizat el performantele astea k eu nu vad …?
    LOC 1 MANOILA LEURAS+CIPRIAN – V.RAD –
    LOC 2 TUDORACHE CONSTANTIN – MVN –
    LOC 3 AMARIEI MIHAI – MVN –
    LOC 4 AMARIEI MIHAI – MVN –
    LOC 5 BULIGA GHEORGHE – V.RAD –
    ……………………………………………………
    LOC 22 GRIGORE IOSOF – ACMB –
    ……………………………………………………
    LOC 28 GRIGORE IOSOF – ACMB –

    Pentru cei care nu au carti!!!!
    Succes in continuare tuturor la zboruri!!!!
    Si ink o curiozitate cat platiti anul acesta pentru a zbura porumbeii?

  6. am intzeles in cele din urma !!!
    clasarile acestea sunt alcatuite numai pe municipiul bucuresti
    nu pe catalogul expozitiei nationale columbofile !!!
    orikum mult succes in continuare

  7. da va cred..dar dupa cum se vede avetzi si…..conditzii pt a fece aceste lucruri..multa bafta…

  8. Frumos. Eu va doresc sanatate atat dumneavostra cat si familiei si vant in pene.
    Interesant articol si totodata practic.

  9. Felicitari si numai bine!Succes in noul an 2008.Cu toata stima Marian Stoicheci

  10. frumos…felicitari…bine ca mai sunt unii…care ne mai spun secretele lor….!

  11. Se putea un incredibil sa nu se bage in seama, frate daca tot esti asa de bun cautator scrie si tu un articol, fa un referat ceva ,despre metode sau ceva sa invatam , de la omul asta am invatat ceva, mai lasa_ti dusmania deoparte ca nu da bine.

  12. Ca fost columbofil zburator in Bucuresti ,recunosc si apreciez ca f.f. bune,deosebite,rezultatele obtinute in 2007 de dl.Grigore Iosif,la nivelul ACMB!!!Aici sunt multi crescatori, de reala valoare ,care impun o concurenta similara,acerba,deosebita.Bravo si sincere felicitari pentru rezultatele obtinute(cu un lot de marime medie,chiar spre mica!!!),succese in continuare,impreuna cu multa sanatate, bucurii si fericire in plan familial.Sa va traiasca fetita sanatoasa si sa va aduca numai bucurii.

  13. Felicitari domnule Grigore pentru rezultatele obtinute si multa sanatate fetitei ! Din cate stiu sunteti foarte placut si apreciat de columbofilii din Bucuresti si nu numai, va doresc mult succes si numai bine.

  14. dinule cand tineam eu porumbel in mana tu te duceai la circ sai vezi!!!
    nu te mai baga unde nu-i treaba ta !!!
    eu miam dat o parere , vazand k am interpretat gresit “mi-am retras cuvintele”.tu nu esti nimeni sami spui ce sa fac.

  15. nene incredibil,nu ai fost atent ! se vorbeste despre clasamente pe ACMB !incredibil de …..

    Locul 28 cind zbori cu Vrancea e deosebit de bun …Bucurestiul din Vrancea poate sa faca o etapa de viteza.

  16. Ptr dl Grigore -in primul rand sa va traiasca fetita ,si mult succes anul acesta la zboruri !

    Apreciez rezultatele din 2007 si faptul ca sunteti un tip sincer.

  17. cand tu tineai porumbei in mana eu invatam cei 7 ani de acasa si respectul pt munca altora vino si tu .

  18. Felicitari pentru performantele sezonului 2007 si succes in 2008. Sanatate si micutei.

  19. da…felicitari!

    un crescator bun care a investit mult atat material ca si sufleteste

    andrei…in legatura cu intrebarea ta….cre’ ca e vb de faptul ca n-au unde face cuib…unde sa oua si asta le impiedica sa se imperecheze intre ele

  20. “nene” robert mihaila mai exista si CORECTIE DE DISTANTA bine poate la tine nu s-a auzit de asa ceva!!!
    Sau ai vrut sa te referi la Vrancea ca un judet superior?

  21. mult succes in noul an sportiv si multa sanatate familiei ! o intrebare ptr. domnul GRIGORE // la intrebarea 2). Daca porumbeii ar sta mai mult in masina la concursurile de fond, ar fi mai buna metoda ?la natural?? CRED CA EXEMPLU CU FEMELA AIA DE ACUM 12 ANI NU PREA SE POTRIVESTE FIINDCA EA FACUSE REZULTATE LA VITEZA Imi aduc aminte ca acum 12 ani aveam o femela care jucata ?la natural? pe un pui mic a obtinut locul 2 National Viteza…………………..

  22. intrebarea ar fi /// CREDETI CA STATUL IN MASINA MAI MULT TIMP II SCOATE PE VEDUVI DIN FORMA ?

    [ MA REFER LA ETAPELE DE FOND SI MARATON ]

    o alta intrebare ar fi /// CUM REUSITI SA TINETI VADUVII IN FORMA PINA LA SFIRSITUL ETPELOR DE FOND CARE SE TERMINA IN JUR DE DATA 9 AUGUST?

  23. Felicitari domnule Grigore!!S a va dea domnul tot binele din lume si multa sanatate fetitei dumneavostra !!

  24. FELICITARI!frumos articolul sincer cred ca ce ati scris e toul real pt ca multe chesti ce ati descris dvs sunt f bine intelese de cei care le-au practicat cu toate ca uni nu pot sa inteleaga, si au impresia ca ascundeti ceva! F mult mi-a placut ca ati explicat pe intelesul tuturor ca in primul rand sanatea face mai mult decat un artificiu la concursurile cu porumbeii.Pt un incepator mai bun exemplu decat ceea ce faceti nu stiu daca poate exista, ATI SCRIS F RASPICAT SECRETE SUNT PREA PUTINE IN SPORTUL ACESTA ,CALITATEA LA PORUMBEI SANATATEA SI ALIMENTATIA FAC REZULTATELE! BAFTA IN CONTINUARE SANATATE FAMILIEI SI PORUMBEILOR DUMNEAVOASTRA!

  25. FELICITARI FAMILIEI GRIGORE PT REZULTATELE DIN COLUMBOFILE,IAR FETITA SA FIE SANATOASA………..SI VEDETI CA ASTEAPTA SI UN FRATIOR.

  26. am si eu o metoda a mea…..am intrun cotet vreo 30 por perchi gutani si voiajori prosti carora nu le dau drumu afara si mai am lotul meu de zbor 52 por linie bric si steacherbolt ! in momentul cand cei de la zbor imi oua bag oualele la matca si matca imi creste puii…ma gandesc ca este mai lejer pentru cei de la zbor. am bagat odata la o pereche de voiajori foarte mari 3 oua si mia scos puii sanatosi! in momentul cand puii implinesc 3 sapt ii pun jos la matca si por le da mancare la toii!

  27. Asa da performante:sa bagi 20 femele 25 masculi sa faca norme multi din ei astia da porumbei,nu ca alti baga cu sutele si tot putin isi fac norme.cred,ca in cazul domnului GRIGORE IOSIF in proportie de 65-70%din porumbei angajati la concursuri isi fac norma.succes si in anul 2008 si zboruri cat mai lungi!!!

  28. Ptr. Andrei – poz. 3

    Andrei, aproape niciodata doua femele nu se pot imperekea daca nu se pot cuibarii, iar gratarele nu le confera confortul necesar; bineinteles ca sunt unele fff. focoase, dar acest fapt nu poate fi decat un mare avantaj pentru tine, desigur daca stii sa-l valorifici…..hehehe…detalii in privat ptr. prietenul meu Filipache Adrian, i-am promis ca vom avea o discutie mai ampla despre vaduvia cu femele.

  29. Felicitarii!!! Grig sa dea domnu sa ia o fetita sanatosa desteapta si frumosa!!
    ..si porumbeii destepti mult succes in continuare !!!

  30. SI IEU DE ACUMA AM SA INCERC SA ZBOR LA VADUVIE.MULTUMESC DOMNULE GRIGORE IOSIF

    D-VOASTRA SUNTETI UN ADEVARAT CRESCATOR







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *