uliu0.jpg

L-am rugat pe Sergiu, ce are ca hobby soimaritul, sa ne explice cate ceva despre rapitoare si sa ne spuna cum am putea sa ne protejam mai bine porumbeii de atacurile rapitoarelor.

1. Spune-ne cate ceva despre tine. Varsta, ocupatie, etc.

Ma numesc Robu Sergiu, sunt din Dej, de moment insa locuiesc langa Barcelona de cativa ani. Am 21 de ani si sunt instalator de meserie, dar lucrez de moment intr-o fabrica de carne.

2. Cum ai inceput cu acest hobby, soimaritul? Spune-ne si cate ceva despre cum se practica acest hobby.

Am inceput in acest hobby, fiind fascinat de pasarile rapitoare. La o virsta frageda, pasiunea mea pentru pasari a inceput cu Porumbeii, influentat fiind de multi prieteni columbofili, dar in curand, intrand din ce in ce mai mult in lumea pasarilor, am trecut la pasarile cantatoare ( sticleti ). Simteam ca ceva nu-i in regula, ma atrageau pasarile dar nu ma simteam pe deplin fericit cu aceasta pasiune, pana cand treptat am “descoperit” rapitoarele cu pene, observand atacurile lor asupra porumbeilor si a propriilor sticleti. Am stiut ca exista ceva “superior” , o pasare atit de salbatica si misterioasa ca Soimul , imediat am trecut la studiul lor, observarea lor in natura si treptat, la capturarea si dresajul lor pentru Vinatoare.

In ultimii ani, am invatat din ce in ce mai multe, ajutat fiind de prieteni si maestrii soimari spanioli. Am intrat intr-o asociatie de soimarit, nationala, numita AECCA ( asociacion espa?ola de cetreria y conservacion de aves rapaces ), de aici sprijinim Soimaritul la nivel National si Mondial, precum si protectia tuturor pasarilor rapitoare. Avem proiecte de inmultire in captivitate a speciilor foarte rare, si repopularea zonelor afectate, la fel cursuri de soimarit, demonstratii, competitii etc. La fel control de pasari ( de fauna ) in Aeroporturi si zone afectate.

Cum se practica Soimaritul ? Destul de dificil, este un adevarat univers fara final. Simplificat, ar fi tradus ca “vinatoarea de prazi reale in mediul lor natural, cu o pasare rapitoare dresata”. Dar in realitate aceasta fraza simpla, este destul de complicata. Exista legi specifice pentru practica soimaritului, este un “sport” foarte controlat, toate rapitoarele folosite provin din crescatorii legale, toate rapitoarele au un inel inchis si o serie inregistrata la Cites , precum si un document care nu poate fi falsificat, un fel de pasaport al pasarii. Ca sa detii o rapitoare, trebuie sa studiezi mult, sa faci un curs de soimarit, un exament pe care sa-l treci, sa procuri tot materialul necesar cu mult inainte de a primi pasarea, si in final sa cumperi pasarea. Dupa cumparare, alta “runda” : inregistrarea pasarii la Mediul Inconjurator ( sau Seprona ), vizite dupa vizite din partea agentilor, permise pentru terenele de vinatoare, etc….

3. Ce mod de atac are ULIUL (Accipiter Gentilis) si cum am putea proteja cat mai bine porumbeii de acesta? Diferente intre mascul si femela.

Uliul porumbeilor ( sau Uliul Gainilor numit in unele zone ), are o tehnica de atac care difera in functie de teren. Atacul sau este strategic, foloseste deci mai multe tehnici in functie de teren, prada etc… Dar in general, un atac foarte specific porumbarului, care il diferentiaza de alte rapitoare, ar fi Ambuscada. Asteapta ascuns in coroana unui pom ( ambuscada pasiva ), ca prada sa treaca prin apropiere, si o ataca rapid. Este foarte rapid pe distante scurte, foarte cunoscut fiind sprint-ul sau. Dar acea viteza maxima nu o poate tine pe distante lungi, ca de exemplu un soim. Ambuscada porumbarului la fel poate sa fie activa. Localizeaza prada, si in funtie de teren, zboara foarte jos pe dupa obstacolele din teren, si apare practic in ultimul moment deasupra prazii. Diferenta intre femela si mascul – masculul este mai mic si mai agil ( acrobatic ), iar femela este mai mare si potenta. Pe distante scurte , masculul este superior femelei atat in viteza cat si in agilitate, dar foarte rapid oboseste si abandoneaza ( nu tine viteza pe distante mai lungi ). Femela pe de alta parte, fiind mai mare, are o masa musculara mai mare, pentru care poate sa mentina viteza maxima pe distante mai lungi decat masculul. Pe distante lungi, este mai rapida in zbor batut decat masculul, dar niciodata mai agila. Amandoua sexele vineaza porumbei, in general masculul cunoscandu-si limitele de rezistenta, cauta sa se apropie de porumbei cat mai mult si sa foloseasca cat mai putina energie ( un sprint rapid si scurt ). Pe de alta parte, femela, fiind mai increzatoare in zborul sau potent, cauta sa urmareasca prada intr-un zbor lung si puternic, pe distante mai mari ca masculul. Dar amandoi cauta ambuscada.

uliu11.jpg

Cum se pot proteja porumbeii de atacul unui Uliu Porumbar ?
Folosind logica, ? lovim ? practic uliul, in punctul sau slab : nu permitem o Ambuscada !
Am observat atacuri de uliu porumbar, la o multime de prieteni columbofili, care practic aveau casa inconjurata de pomi mari… vedeam clar cum porumbeii stau linistiti pe casa, si uliul se apropia pe dupa acei pomi si aparea brusc deasupra porumbeilor creeand panica si prindea rapid unul din stol. Omul a creeat practic un teren de vinatoare perfect pentru un Porumbar : adica un stol de porumbei, inconjurati de pomi … atacul uliului porumbar in aceste zone, este foarte eficient, pentru ca invata rapid sa se apropie de porumbei fara ca acestia sa-l vada de la distanta, si apare practic peste ei cand acestia nici nu se asteapta. O ambuscada perfecta.

Cum evitam aceasta ambuscada tipica uliului porumbar ? Simplu: Vizibilitate ! Daca porumbeii pot sa vada la distanta mare, daca au deci buna vizibilitate, nu este porumbar sa se apropie in rasul solului, fara sa fie vazut ! Intr-un stol de porumbei, mereu este cel putin 1 care este mereu in alerta, iar daca stolul are buna vizibilitate, uliul este vazut de la distanta si porumbeii se ridica rapid in zbor, iar uliul rapid abandoneaza fiind descoperit.

uliu21.jpg

Ce perioade din an sunt cele mai periculoase? Cand cuibareste si unde? Cati pui au intr-o serie?
Cand uliul porumbar cuibareste, nu este atat de periculos pentru porumbei. Cuibareste vara, iar vara atacurile asupra porumbeilor, dupa cum ati observat, sunt minime. Dupa parerea mea, timpul critic ar fi Iarna, cand padurile sunt pustii, iar porumbarii sunt fortati sa exploreze noi teritorii in cautarea hranei, precum orasele si satele.
Daca vedem lumea prin ochii unui porumbar, o sa intelegem mai bine: iarna, frig, infometat… cauta si cauta, nu gaseste nimic, pana cand da de un loc incredibil… un stol de porumbei asezati pe o casa, intr-un teren perfect, inconjurati de pomi, se poate apropia fara sa fie vazut, in atacul lui…

Cuibareste foarte ascuns, in paduri linistite. Fac o singura serie de pui pe an, in jur la 3 pui, din care este foarte probabil ca unul sa moara ucis de frati ( “cainism” , ceva tipic nu doar acvilelor ci si porumbarilor ), iar din cei 2 pui care raman, din datele stranse cel putin aici in Spania, doar unul ajunge la maturitate sexuala. Este interesant, unele specii de rapitoare, in acest caz porumbarul, fac mai multi pui pentru a asigura continuarea speciei. Natura este perfecta, iar daca uliul ar face doar 1 pui, acesta ar avea mult prea putine sanse sa ajunga la maturitate sexuala, pentru care fac mai multi pui, din care cum am spus mai sus, unul este ucis de frati, iar din 2 pui cam unul ajunge la maturitate, scapand de inamicul numarul unu care este Omul, urmat de conditiile naturale din ce in ce mai severe cum este lipsa de prada si distrugerea mediului natural. La fel evitand pradatorii naturali precum Bufnita Mare ( bubo bubo ) un mare asasin de ulii porumbari si sorecari, acvile, etc…

Cum ar trebui sa fie dispuse volierele, ce program de zbor ar trebui sa aiba porumbeii, uliul prefera sa atace la anumite ore, pe ce criterii alege victima?

Voliere cu buna vizibilitate, porumbei cat de puternici. Uliul in general ataca dimineata si seara, victima o alege prin selectie naturala, si anume, individul cel mai slab este primul pe lista. Pasari slabite, bolnave, tinere fara experienta sau batrane, sunt potentiale victime. Legea celui mai mic efort exista in cazul rapitoarelor, mereu cauta sa consume cat mai putina energie. Ceea ce este fascinant, este ca un Porumbar cand priveste intr-un stol de porumbei, stie perfect care este tinar, care este bolnav sau batran etc… Observa dupa bataia aripilor, porumbelul care nu poate sa tina pasul cu stolul. O pana alba intr-un stol de porumbei negri, o sa atraga atentia ! Orice lucru iesit din comun, o sa-i atraga atentia ( imi aduc aminte acuma de acele fluiere pe care le foloseau unii columbofili, atasandu-le pe porumbei cu gandul ca sperie uliul, si acei porumbei cadeau unul dupa altul… ).

Sunt pasari teritoriale, cati sunt intr-o anumita arie (km), etc.?

Sunt pasari teritoriale. O anumita arie nu pot sa o spun, pentru ca depinde foarte mult de Densitatea de Prada, zona , specie de rapitoare etc… In timpul cuibaritului de exemplu, acea pereche o sa-si apere teritoriul atacand foarte agresivi, orice individ de aceeasi specie care se apropie sau vineaza pe acel teritoriu. O pereche de ulii, pot sa ucida perfect orice alt uliu care trece prin zona, mai ales in perioada de cuibarit. In timpul iernii, am observat mai multe exemplare intr-o anumita zona, totul depinde de densiatea de prada si zona.

Aceleasi intrebari de la pct. 3 pentru SOIM (Falcon Peregrinus).

Atacul unui soim calator, este complet diferit de cel al porumbarului. Soimul calator ataca in general porumbeii in zbor. Trece la mare inaltime, si ataca in picaj porumbeii care apar dedesubt ( doar in zbor ). Este ceva foarte ciudat ca un soim calator, sa atace in curtea unui columbofil. Porumbeii cand vad soimul trecand pe deasupra, nici nu se misca, stau linistiti si asteapta sa treaca, stiu perfect ca un soim nu o sa-i atace pe sol.

soim1.jpg

Soimul calator este cea mai rapida vietate de pe pamant. S-au inregistrat picaje la peste 400 km / h . Dar soimul calator nu ataca pe sol, este o pasare rapida doar in picaj , deci in cadere. Se apropie de prada in picaj, si o loveste violent. In general ucide la primul impact. Asteapta ca prada sa cada pe sol moarta, dupa care revine si se aseaza practic pe sol si se hraneste. Nu ataca pe sol, pentru ca nu este o pasare agila ca porumbarii de exemplu. Un soim calator, in general nu se apropie nici de coroana pomilor in cautarea prazilor, pentru ca la acea viteza maxima si agilitate minima, s-ar transforma intr-un atac sinucigas. Foarte multi soimi au murit si in soimarit, lovindu-se de copaci, cladiri, masini, chiar de sol…

soim2.jpg

De aceea porumbeii cand vad acele aripi ascutite pe cer, stau linistiti pentru ca atata timp cat nu sunt in zbor, nu o sa fie victime.

Mai sunt alte pasari rapitoare care ne pun in pericol porumbeii? (bufnite, ereti…).

Ar mai fi o rapitoare dar cam rar ataca porumbeii postasi, in general alege porumbei mici ca cei comuni ( urbani ), si anume Uliul Pasarar ( accipiter nisus ). Este o rapitoare foarte asemanatoare porumbarului, din aceeasi familie ( accipiter ) doar ca este mult mai mic, o femela mare cantareste in jur la 250 grame ( cam cat un porumbel, chiar mai mic ), iar un mascul in jur la vreo 150 grame. Sunt specializati in vinatoarea de pasarele precum Vrabia, dar unele femele s-au observat atacand chiar si Porumbei. Bineinteles, nu este capabila sa transporte porumbelul in gheare, precum uliul porumbar, pentru ca un porumbel cantareste mai mult ca un pasarar, dar poate sa-l prinda si sa-l manance pe sol unde l-a capturat. Destul de rare aceste atacuri.

Bufnitele au un zbor extrem de lent. Sunt pasari dotate pentru vinatoarea de rozatoare. Nicidecum capabile sa prinda porumbei in zbor. Posibil sa ia prin surprindere, ceva porumbel care doarme afara in timpul noptii, in ceva pom, dar foarte rar.

Sunt capcanele pentru rapitoare o solutie?

Nu. Aici putem sa impartim acest raspuns in doua parti:

1 – unii columbofili prind rapitoarele si le ucid, pentru a-si apara porumbeii. Nu este nicidecum o solutie, filozofia de a extermina o specie intreaga pentru a “proteja” o alta specie. Spun “proteja” pentru ca omul isi face gresita idee ca protejeaza porumbeii, ignorand complet exterminarea unor pasari atat de importante in echilibrul natural, precum rapitoarele. Cum am mai spus, natura este perfecta, a creeat porumbeii ( si alte specii de pasari si mamifere ) care se inmultesc foarte usor si au colonizat aproape toata planeta, in foarte multe zone au devenit o adevarata plaga, dar la fel natura a creeat pradatorii naturali care sa controleze aceste pasari. Fara interventia omului, ar ramane perfecta. Dar cu interventia omului ignorand si nepasator, lucrurile se shimba, din ce in ce mai rau.

2 – alti columbofili care inteleg mai mult sau mai putin acest delicat echilibru natural, si prind ulii pe care mai apoi ii duc la mare distanta si-i elibereaza. Nici aceasta nu este o solutie. In primul rand, pentru ca acel teritoriu unde uliul a fost prins, o sa fie imediat ocupat de alt uliu, iar uliul capturat si eliberat, sigur o sa fie eliberat in teritoriul deja stabilit, al altei perechi, unde o sa intre in concurenta cu aceasta pereche deja stabilita. In plus, rapitoarele in vinatoarea lor, pot sa se departeze foarte mult, deci in functie de distanta la care se elibereaza mai apoi acel uliu capturat, poate sa revina pe teritoriul sau.

In final, vreau doar sa las clar ca aceasta nu este deloc o solutie. In plus, este ilegal. Pasarile rapitoare sunt protejate pe plan mondial. Sunt protejate dintr-o cauza nu ? Foarte putine persoane respecta insa aceste legi, majoritatea urmand o mentalitate trecuta, ignoranta si nepasare.

Putini sunt aceea care vor sa invete, sa-si deschida ochii si sa priveasca spre viitor, acestia pot sa poarte cu mandrie numele de Columbofil, Vinator, sau Soimar.

Multumesc mult Sergiu, pentru amabilitatea cu care ne-ai oferit aceste informatii!