L-am rugat pe Sergiu, ce are ca hobby soimaritul, sa ne explice cate ceva despre rapitoare si sa ne spuna cum am putea sa ne protejam mai bine porumbeii de atacurile rapitoarelor.
1. Spune-ne cate ceva despre tine. Varsta, ocupatie, etc.
Ma numesc Robu Sergiu, sunt din Dej, de moment insa locuiesc langa Barcelona de cativa ani. Am 21 de ani si sunt instalator de meserie, dar lucrez de moment intr-o fabrica de carne.
2. Cum ai inceput cu acest hobby, soimaritul? Spune-ne si cate ceva despre cum se practica acest hobby.
Am inceput in acest hobby, fiind fascinat de pasarile rapitoare. La o virsta frageda, pasiunea mea pentru pasari a inceput cu Porumbeii, influentat fiind de multi prieteni columbofili, dar in curand, intrand din ce in ce mai mult in lumea pasarilor, am trecut la pasarile cantatoare ( sticleti ). Simteam ca ceva nu-i in regula, ma atrageau pasarile dar nu ma simteam pe deplin fericit cu aceasta pasiune, pana cand treptat am “descoperit” rapitoarele cu pene, observand atacurile lor asupra porumbeilor si a propriilor sticleti. Am stiut ca exista ceva “superior” , o pasare atit de salbatica si misterioasa ca Soimul , imediat am trecut la studiul lor, observarea lor in natura si treptat, la capturarea si dresajul lor pentru Vinatoare.
In ultimii ani, am invatat din ce in ce mai multe, ajutat fiind de prieteni si maestrii soimari spanioli. Am intrat intr-o asociatie de soimarit, nationala, numita AECCA ( asociacion espa?ola de cetreria y conservacion de aves rapaces ), de aici sprijinim Soimaritul la nivel National si Mondial, precum si protectia tuturor pasarilor rapitoare. Avem proiecte de inmultire in captivitate a speciilor foarte rare, si repopularea zonelor afectate, la fel cursuri de soimarit, demonstratii, competitii etc. La fel control de pasari ( de fauna ) in Aeroporturi si zone afectate.
Cum se practica Soimaritul ? Destul de dificil, este un adevarat univers fara final. Simplificat, ar fi tradus ca “vinatoarea de prazi reale in mediul lor natural, cu o pasare rapitoare dresata”. Dar in realitate aceasta fraza simpla, este destul de complicata. Exista legi specifice pentru practica soimaritului, este un “sport” foarte controlat, toate rapitoarele folosite provin din crescatorii legale, toate rapitoarele au un inel inchis si o serie inregistrata la Cites , precum si un document care nu poate fi falsificat, un fel de pasaport al pasarii. Ca sa detii o rapitoare, trebuie sa studiezi mult, sa faci un curs de soimarit, un exament pe care sa-l treci, sa procuri tot materialul necesar cu mult inainte de a primi pasarea, si in final sa cumperi pasarea. Dupa cumparare, alta “runda” : inregistrarea pasarii la Mediul Inconjurator ( sau Seprona ), vizite dupa vizite din partea agentilor, permise pentru terenele de vinatoare, etc….
3. Ce mod de atac are ULIUL (Accipiter Gentilis) si cum am putea proteja cat mai bine porumbeii de acesta? Diferente intre mascul si femela.
Uliul porumbeilor ( sau Uliul Gainilor numit in unele zone ), are o tehnica de atac care difera in functie de teren. Atacul sau este strategic, foloseste deci mai multe tehnici in functie de teren, prada etc… Dar in general, un atac foarte specific porumbarului, care il diferentiaza de alte rapitoare, ar fi Ambuscada. Asteapta ascuns in coroana unui pom ( ambuscada pasiva ), ca prada sa treaca prin apropiere, si o ataca rapid. Este foarte rapid pe distante scurte, foarte cunoscut fiind sprint-ul sau. Dar acea viteza maxima nu o poate tine pe distante lungi, ca de exemplu un soim. Ambuscada porumbarului la fel poate sa fie activa. Localizeaza prada, si in funtie de teren, zboara foarte jos pe dupa obstacolele din teren, si apare practic in ultimul moment deasupra prazii. Diferenta intre femela si mascul – masculul este mai mic si mai agil ( acrobatic ), iar femela este mai mare si potenta. Pe distante scurte , masculul este superior femelei atat in viteza cat si in agilitate, dar foarte rapid oboseste si abandoneaza ( nu tine viteza pe distante mai lungi ). Femela pe de alta parte, fiind mai mare, are o masa musculara mai mare, pentru care poate sa mentina viteza maxima pe distante mai lungi decat masculul. Pe distante lungi, este mai rapida in zbor batut decat masculul, dar niciodata mai agila. Amandoua sexele vineaza porumbei, in general masculul cunoscandu-si limitele de rezistenta, cauta sa se apropie de porumbei cat mai mult si sa foloseasca cat mai putina energie ( un sprint rapid si scurt ). Pe de alta parte, femela, fiind mai increzatoare in zborul sau potent, cauta sa urmareasca prada intr-un zbor lung si puternic, pe distante mai mari ca masculul. Dar amandoi cauta ambuscada.
Cum se pot proteja porumbeii de atacul unui Uliu Porumbar ?
Folosind logica, ? lovim ? practic uliul, in punctul sau slab : nu permitem o Ambuscada !
Am observat atacuri de uliu porumbar, la o multime de prieteni columbofili, care practic aveau casa inconjurata de pomi mari… vedeam clar cum porumbeii stau linistiti pe casa, si uliul se apropia pe dupa acei pomi si aparea brusc deasupra porumbeilor creeand panica si prindea rapid unul din stol. Omul a creeat practic un teren de vinatoare perfect pentru un Porumbar : adica un stol de porumbei, inconjurati de pomi … atacul uliului porumbar in aceste zone, este foarte eficient, pentru ca invata rapid sa se apropie de porumbei fara ca acestia sa-l vada de la distanta, si apare practic peste ei cand acestia nici nu se asteapta. O ambuscada perfecta.
Cum evitam aceasta ambuscada tipica uliului porumbar ? Simplu: Vizibilitate ! Daca porumbeii pot sa vada la distanta mare, daca au deci buna vizibilitate, nu este porumbar sa se apropie in rasul solului, fara sa fie vazut ! Intr-un stol de porumbei, mereu este cel putin 1 care este mereu in alerta, iar daca stolul are buna vizibilitate, uliul este vazut de la distanta si porumbeii se ridica rapid in zbor, iar uliul rapid abandoneaza fiind descoperit.
Ce perioade din an sunt cele mai periculoase? Cand cuibareste si unde? Cati pui au intr-o serie?
Cand uliul porumbar cuibareste, nu este atat de periculos pentru porumbei. Cuibareste vara, iar vara atacurile asupra porumbeilor, dupa cum ati observat, sunt minime. Dupa parerea mea, timpul critic ar fi Iarna, cand padurile sunt pustii, iar porumbarii sunt fortati sa exploreze noi teritorii in cautarea hranei, precum orasele si satele.
Daca vedem lumea prin ochii unui porumbar, o sa intelegem mai bine: iarna, frig, infometat… cauta si cauta, nu gaseste nimic, pana cand da de un loc incredibil… un stol de porumbei asezati pe o casa, intr-un teren perfect, inconjurati de pomi, se poate apropia fara sa fie vazut, in atacul lui…
Cuibareste foarte ascuns, in paduri linistite. Fac o singura serie de pui pe an, in jur la 3 pui, din care este foarte probabil ca unul sa moara ucis de frati ( “cainism” , ceva tipic nu doar acvilelor ci si porumbarilor ), iar din cei 2 pui care raman, din datele stranse cel putin aici in Spania, doar unul ajunge la maturitate sexuala. Este interesant, unele specii de rapitoare, in acest caz porumbarul, fac mai multi pui pentru a asigura continuarea speciei. Natura este perfecta, iar daca uliul ar face doar 1 pui, acesta ar avea mult prea putine sanse sa ajunga la maturitate sexuala, pentru care fac mai multi pui, din care cum am spus mai sus, unul este ucis de frati, iar din 2 pui cam unul ajunge la maturitate, scapand de inamicul numarul unu care este Omul, urmat de conditiile naturale din ce in ce mai severe cum este lipsa de prada si distrugerea mediului natural. La fel evitand pradatorii naturali precum Bufnita Mare ( bubo bubo ) un mare asasin de ulii porumbari si sorecari, acvile, etc…
Cum ar trebui sa fie dispuse volierele, ce program de zbor ar trebui sa aiba porumbeii, uliul prefera sa atace la anumite ore, pe ce criterii alege victima?
Voliere cu buna vizibilitate, porumbei cat de puternici. Uliul in general ataca dimineata si seara, victima o alege prin selectie naturala, si anume, individul cel mai slab este primul pe lista. Pasari slabite, bolnave, tinere fara experienta sau batrane, sunt potentiale victime. Legea celui mai mic efort exista in cazul rapitoarelor, mereu cauta sa consume cat mai putina energie. Ceea ce este fascinant, este ca un Porumbar cand priveste intr-un stol de porumbei, stie perfect care este tinar, care este bolnav sau batran etc… Observa dupa bataia aripilor, porumbelul care nu poate sa tina pasul cu stolul. O pana alba intr-un stol de porumbei negri, o sa atraga atentia ! Orice lucru iesit din comun, o sa-i atraga atentia ( imi aduc aminte acuma de acele fluiere pe care le foloseau unii columbofili, atasandu-le pe porumbei cu gandul ca sperie uliul, si acei porumbei cadeau unul dupa altul… ).
Sunt pasari teritoriale, cati sunt intr-o anumita arie (km), etc.?
Sunt pasari teritoriale. O anumita arie nu pot sa o spun, pentru ca depinde foarte mult de Densitatea de Prada, zona , specie de rapitoare etc… In timpul cuibaritului de exemplu, acea pereche o sa-si apere teritoriul atacand foarte agresivi, orice individ de aceeasi specie care se apropie sau vineaza pe acel teritoriu. O pereche de ulii, pot sa ucida perfect orice alt uliu care trece prin zona, mai ales in perioada de cuibarit. In timpul iernii, am observat mai multe exemplare intr-o anumita zona, totul depinde de densiatea de prada si zona.
Aceleasi intrebari de la pct. 3 pentru SOIM (Falcon Peregrinus).
Atacul unui soim calator, este complet diferit de cel al porumbarului. Soimul calator ataca in general porumbeii in zbor. Trece la mare inaltime, si ataca in picaj porumbeii care apar dedesubt ( doar in zbor ). Este ceva foarte ciudat ca un soim calator, sa atace in curtea unui columbofil. Porumbeii cand vad soimul trecand pe deasupra, nici nu se misca, stau linistiti si asteapta sa treaca, stiu perfect ca un soim nu o sa-i atace pe sol.
Soimul calator este cea mai rapida vietate de pe pamant. S-au inregistrat picaje la peste 400 km / h . Dar soimul calator nu ataca pe sol, este o pasare rapida doar in picaj , deci in cadere. Se apropie de prada in picaj, si o loveste violent. In general ucide la primul impact. Asteapta ca prada sa cada pe sol moarta, dupa care revine si se aseaza practic pe sol si se hraneste. Nu ataca pe sol, pentru ca nu este o pasare agila ca porumbarii de exemplu. Un soim calator, in general nu se apropie nici de coroana pomilor in cautarea prazilor, pentru ca la acea viteza maxima si agilitate minima, s-ar transforma intr-un atac sinucigas. Foarte multi soimi au murit si in soimarit, lovindu-se de copaci, cladiri, masini, chiar de sol…
De aceea porumbeii cand vad acele aripi ascutite pe cer, stau linistiti pentru ca atata timp cat nu sunt in zbor, nu o sa fie victime.
Mai sunt alte pasari rapitoare care ne pun in pericol porumbeii? (bufnite, ereti…).
Ar mai fi o rapitoare dar cam rar ataca porumbeii postasi, in general alege porumbei mici ca cei comuni ( urbani ), si anume Uliul Pasarar ( accipiter nisus ). Este o rapitoare foarte asemanatoare porumbarului, din aceeasi familie ( accipiter ) doar ca este mult mai mic, o femela mare cantareste in jur la 250 grame ( cam cat un porumbel, chiar mai mic ), iar un mascul in jur la vreo 150 grame. Sunt specializati in vinatoarea de pasarele precum Vrabia, dar unele femele s-au observat atacand chiar si Porumbei. Bineinteles, nu este capabila sa transporte porumbelul in gheare, precum uliul porumbar, pentru ca un porumbel cantareste mai mult ca un pasarar, dar poate sa-l prinda si sa-l manance pe sol unde l-a capturat. Destul de rare aceste atacuri.
Bufnitele au un zbor extrem de lent. Sunt pasari dotate pentru vinatoarea de rozatoare. Nicidecum capabile sa prinda porumbei in zbor. Posibil sa ia prin surprindere, ceva porumbel care doarme afara in timpul noptii, in ceva pom, dar foarte rar.
Sunt capcanele pentru rapitoare o solutie?
Nu. Aici putem sa impartim acest raspuns in doua parti:
1 – unii columbofili prind rapitoarele si le ucid, pentru a-si apara porumbeii. Nu este nicidecum o solutie, filozofia de a extermina o specie intreaga pentru a “proteja” o alta specie. Spun “proteja” pentru ca omul isi face gresita idee ca protejeaza porumbeii, ignorand complet exterminarea unor pasari atat de importante in echilibrul natural, precum rapitoarele. Cum am mai spus, natura este perfecta, a creeat porumbeii ( si alte specii de pasari si mamifere ) care se inmultesc foarte usor si au colonizat aproape toata planeta, in foarte multe zone au devenit o adevarata plaga, dar la fel natura a creeat pradatorii naturali care sa controleze aceste pasari. Fara interventia omului, ar ramane perfecta. Dar cu interventia omului ignorand si nepasator, lucrurile se shimba, din ce in ce mai rau.
2 – alti columbofili care inteleg mai mult sau mai putin acest delicat echilibru natural, si prind ulii pe care mai apoi ii duc la mare distanta si-i elibereaza. Nici aceasta nu este o solutie. In primul rand, pentru ca acel teritoriu unde uliul a fost prins, o sa fie imediat ocupat de alt uliu, iar uliul capturat si eliberat, sigur o sa fie eliberat in teritoriul deja stabilit, al altei perechi, unde o sa intre in concurenta cu aceasta pereche deja stabilita. In plus, rapitoarele in vinatoarea lor, pot sa se departeze foarte mult, deci in functie de distanta la care se elibereaza mai apoi acel uliu capturat, poate sa revina pe teritoriul sau.
In final, vreau doar sa las clar ca aceasta nu este deloc o solutie. In plus, este ilegal. Pasarile rapitoare sunt protejate pe plan mondial. Sunt protejate dintr-o cauza nu ? Foarte putine persoane respecta insa aceste legi, majoritatea urmand o mentalitate trecuta, ignoranta si nepasare.
Putini sunt aceea care vor sa invete, sa-si deschida ochii si sa priveasca spre viitor, acestia pot sa poarte cu mandrie numele de Columbofil, Vinator, sau Soimar.
Multumesc mult Sergiu, pentru amabilitatea cu care ne-ai oferit aceste informatii!
multumim mult sergiu, sper ca asta va mai lumina un pic columbofilii ucigasi de rapitoare, si nu numai
A iesit foarte frumos Andrei, ai selectionat bine si pozele.
Numai bine si succes in continuare !
Sergiu…
foarte fain !!!!!!!!!!!! totul depinde doar de noi,iuitorii de animale….fiecare vietate are un rol !!!!!!!!!!!
Foarte tare..as vrea si eu sa ma apuc de acest sport dar nu imi prea permit atat material cat si ca timp de documentare…Nu mai ucideti ulii trebuie si ei sa traiasca asta este natura..
un interviu foarte real,va felicit
Felicitari pentru articolul interesant! Rapitoarele cu pene sunt uneori o pacoste dar pot avea o contributie in selectia (naturala) a porumbeilor, in special prin eliminarea pasarilor bolnave.
Aflandu-se in varful piramidei trofice, rolul lor in mentinerea echilibrului natural este incontestabil.
Pentru a reduce pierderile de porumbei in zonele cu atacuri dese ale uliului este bine ca antrenamentele din lunile de iarna(octombrie -martie) sa fie reduse la minimum: 1-3 zboruri saptamanale, la orele 12-13 , cu zile de pauza intre ele, pentru a evita crearea unui reflex care sa genereze atacul instantaneu al uliului la eliberarea porumbeilor din voliera.Daca si asa pierderile raman mari, este de preferat sa tinem porumbeii inchisi in aceasta perioada.
Numai bine !
am invata niste kestii interesante!dar oare noi bagam atatia bani in porumbei k intr-o luna de iarna sa ni-i extermine un uliu?de ce?poate ii ucide pe cei mai buni,vreun campion,kre valoreaza o gramada de bani;cat poate valora un uliu?nu e corect ce face el,nu credeti?el ucide!este un ucigas!deci trebuie pedepsit ca atare.iar eu cred ca trebuie pedepsit cu aceeasi moneda.asa k mai bine sa stau eu si porumbeii mei linistiti,decat el!!!
dar noi ce facem, e corect?
ced este corect in aceasta lume? doar ce vrem noi si depinde din ce unghi o privim.
sunt crescator de porumbei si……….
nu cred ca exista un crescator care isi doreste sa-si vada pasarile alungate de uli de 20 de ori pe zi sl sa mai vorbeasca frumos de accea pasare.
am tot respectul pt. uli,soim sin alte rapitoare atat timp cat nu ma afecteza intr-un mod negativ dar daca imi dai o palma incerc sa-ti dau doua!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Salut Sergiu!
A iesit frumos aricolul bravo!!!Pozele acestea sunt acelea de la expozitie?
Sergiu vreau sa te anunt ca la mine a inceput sa umble foarte bine uliu pasarar…vad un porumbar pe zi…;)
Numai bine…
Gabi
Da Gabi, sunt de la cometitia din Leon 2006.
Cristi Portocala, spui ca nu este corect si ca este un ucigas uliul. Sincer, nu cred ca este un Ucigas, atata timp cat uliul ucide pentru a supravietuii, si nu din placere ca Omul. Omul este singurul ucigas pe pamant. Nu este corect ? Eu consider ca nu este corect, exterminarea unei intregi specii de pasari, pentru a incerca sa protejezi o alta specie. Spun ? incerca ? pentru ca doar incerci, omul mereu crede ca interventia lui face ca totul sa fie perfect.
Sa pui practic acei porumbei in terenul de vinatoare a uliului, si pe urma sa-l acuzi ca-si joaca rolul, asta nu este drept !
Numai bine.
Sergiu…
si eu am porumbei numai de zbor inaltime si jok
uliul prinde doar pe ceui mai slabi si eu nu ma supari daca un porumbel nu se descurca in situati grele si critice nu este bun fata de cei cu voiajori imi pare rau am si eu 3 perechi dar nu le zbor le tin pt frumusete si pt ca sint foarte inteligenti dar daca sint slabi pofta mare l adusmanu tuturor columbofililor ok vam pupat ceau
ulii trebuie arsi de vii!!!!
sasi gaseasca alta sursa de hrana nu porumbeii nostrii calatori
Salut Sergiu, Esti cumva din Banat?
foarte frumos interviu,dar as vrea sa-mi raspundeti la o intrebare:exista soimi calatori in romania?pt k eu nu stiu ce rapitoare imi ia porumbeii,alta vine in curte si mi ia,alta mi ia din zbor…………….uliu sau soimu,k seamana f mult si nici nu prea apuc sa-i vad bine……..astept un raspuns
Mircea da porumbeii pe niste gaste si atunci nu o sa mai ai probleme cu ulii :))
Buna Sebastian,
sunt din Cluj ( mai precis din Dej ).
Numai bine.
Sergiu…
Yo respect aceste rapitoare cu pene dar daca tot mananca se invata si in fiecare zi vine si-mi mananca porumbei apoi atunci trebuie sa actionez,dar imi pare rau.Mie imi pare bn ca ai facut Sergiu acest reportaj deoarece am inteles mai bine acuma cei cu aceste rapitoare .
Cu respect,
Ciprian
in acest context si cioara trebuie protejata si cotofana…si OMUL care i-ti sparge masina si ia casetofonu …si ala care arunca cu PIATRA.Voi SAMARITENILOR stiti cat efort si SUFLET depui pentru a creste si -INTRETINE -un porumbel? De ce NU va este MILA de un COPIL ,de un BATRAN si va este de un UCIGAS ?Scuze ANDREI …cred ca infiintam un FORUM…
Sunt destui columbofili care iau gatul porumbeilor care nu ‘presteaza’ corespunzator, sau arunca pui din cuiburi de vii, deci nu suntem cu nimic mai buni decat uliul, asta daca e sa vorbim de mila.
Nu cred ca putem compara uliul cu ucigasii si hotii nostri, uliul nu are alternativa, nu poate deveni vegetarian sau granivor…
Cum noi trebuie sa mancam ca sa traim asa trebuie sa manance si aceste pasari. Daca tineti la porumbei de ce nu-i tineti inchisi in perioada asta?
multumesc Sergiu pentru informatiile pe care mi le-ai dat o sa-mi fie de folos mersi salut
Numai cand il vad imi vine sa il omor
Mi-a luat cei mai buni puii pe care i-am avut”de parca ii alege.FRATE
Foarte bine Sergiu! Frumos reportaj si foarte interesant! Trebuie sa recunosc, fiind si columbofil, ca am avut ce invata de la tine. Se spune ca omul cat traeste invata, eu sunt tanar si mai am multe de invatat. Sa incurajezi si pe altii care au potential, asa ca tine. Bafta in caontinuare!!!
INTERESANT!FELICITARI!
Sa aparam aceste animale CRED CA ESTE O GLUMA .Am patit asta iarna cu porumbeii s-a repezit pe casa sa ii prinda , porumbei s-au lasat pe sol pract si el dupa ei , mi-a prins un porumbel iar cand sa plece , ptr ca era un exemplar destul de mic nu a putut sa se ridice si am reusit sa il prind , i-am luat gatu imediat.La ce sunt bune aceste pasari de sunt aparate prin lege ?????? ca se lasa in curtea omului si ia gaini , pui , porumbei etc ????? sunt impotriva acestor carnivore ,Ganditiva nijte oameni batrani la tara dau un exemplu se lasa si le ia din puii care s-au chinuit atata sa ii creasca pe parcursul anului si in loc sa il taie , il ia panarama.EU AS ORGANIZA VANATOARE IMPOTRIVA ACESTOR SPECII
Rau ..e cu Rau ..dar e mai bine ,fara Rau …
Uliul ca orice alta vietate trebuie sa manance pentru a trai.
Daca atacurile sunt prea dese in timpul iernii putem tine porumbeii inchisi, oricum ulii nu-i putem “termina”. Problema apare in zonele in care uliul bate pe toata perioada anului (zonele de deal si de munte).
Acei columbofili practica columbofilia in conditii cu adevarat vitrege.
De ce “inainte” ,pentru vanatori.era obligatoriu sa prezinte gheare de rapitoare…?Erau oare oameni mai prosti ?Ce inseamna oare ,sa dai drumul la un “lup” intr-un pasunat de oi?Oare ,noi ,care crestem porumbei,suntem pe un alt nivel al “intelegeri” si milei decat crescatori de oi …de gaini …de iepuri………?
Atata ignoranta din partea unor persoane. Pacat ca exista unii care vorbesc fara sa aiba idee de ce spun.
Bobi, ( ? Erau oare oameni mai prosti ? ? ), tine cont ca Evoluam si sincer cred ca generatia din ziua de azi, are un nivel de cultura mai inalt decat generatile trecute. Daca cei din trecut spuneau ca bufnitele ies noaptea pentru ca nu vad nimic in timpul zilei, si canta moartea, generatia actuala spunea ca ies noaptea pentru ca atunci au oportunitatea de a captura prada lor naturala ( rozatoarele ), in linistea noptii unde cum este logic, ies mai multe rozatoare.
Prezentau gheare de rapitoare, pentru ca aveau o mentalitate mai inapoiata, vazand ca rapitoarele captureaza alte specii de pasari sau animale, credeau ca ucid tot ce misca. S-a intamplat ca in cazul bufnitelor, incultura a dus la asa ceva. Mai tarziu insa si-au dat seama cum stau lucrurile, mai ales luand in considerare marele dezechilibru natural care l-au produs in Anglia cu exterminarea uliilor porumbari, si au ajuns la concluzia ca sunt pasari foarte folositoare si au facut legile pentru protejarea lor.
Cat despre taranii care se chinuie sa creasca gaini si pui, Dumnezeu sa ma ierte dar pot sa-i creasca foarte bine inchisi, o simpla plasa de gard si s-au terminat problemele.
Mi se pare ca faci o comparatie destul de absurda intre o rapitoare si un hot.
Intr-un fel inteleg ce se simte cand iti vezi porumbelul preferat, capturat de o rapitoare, dar nu mi se pare deloc intelept sa vorbesti bazandu-te pe niste chestii de-a dreptul patetice ( acele asociaztii care le faci ), si dand cu parerea ? la nervi ? .
Numai bine.
Sergiu…
locuiesc in brasov intr-o zona cu multe rapitoare schei . tipul are dreptate am prieteni care locuiesc aproape de deal sau sunt inconjurati de copaci au pierderi mari 2o ,3o depui de porumbel pe an .la mine in schimb nu se intimpla lucrul asta pentru ca am o deschidere mare in fata cotetului plus o cladire inalta la o oarecare distanta pe care mai stau porumbeii si observa orice pasare rapitoare .la fel eu dau drumul porumbeilor afara la diverse ore din zi din cauza programului pe care il am. poate din aceste motive am avut pierderi mici neglijabile 2 pasari . in alta ordine de idei s-a pripasit la mine anul trecut prin luna iulie un porumbel din bulgaria cu plomba l-am anuntat pe siteul bulgar dar nici un raspuns puii din el combinat cu o porumbita din linia tramontane de la p philippensau mers bine .poate primesc o relatie de la cineva despre el seria de peinel este urmatoarea 9905216/03B va multumesc pentru rabdare TIAi
Goshawkrst :De ce semenii nostri impusca fiinte “adevarat” nevinovate, precum capra neagra..etc …,cu ce este porumbarul mai presus de o caprioara-patetic vorbind ,mai presus de o vulpe [care se hraneste in proportie de 90% cu rozatore]?Si caini pe strazi invoca mila si INTELEGERE ,dar cat…si in ce numar?Nu este ignoranta..este viata de zi cu zi…eram inca in COPACI daca nu distingeam ce NE este BINE si ce NU…si un PAPA este considerat SFANT cu toate ca a aprobat cruciadele…ce a fost mai inainte ..oul ..ori gaina..?TU ai porumbei?…ti-a fost “PRADAT” cel mai bun[p-tr tine] porumbel ..scos afara la ora 12 ,fara pomi in jurul casei?..ti-au fost “rapite” toate femelele ce trebuiau sa [oua] in jur de 1 Martie?..nu e ignoranta ..ai vazut vreodata un uliu atacand o cioara ,o cotofana..? eu da…o cotofana ce furase un pui de gugustiuc..Ce ANGLIA …hai sa vedem “Barna” din ochii nostri ,decat gunoiul din ochiul lor…FORUM…
daca un porumbel care vine de la 1000 km si mai are 2km pana acasa,ce sanse are in fata unui porumbar.mie la orsova imi ia cel putin 50 de pui pe sezon si asta in lunile de vara.incepand cu luna octombrie si pana in luna aprilie noi tinem porumbei inchisi.daca asi prinde uliu i-as bea sangele,ca mult rau mia facut.
are dreptate alex si eu am 130 de porumbei si acum ii tin la liber toata ziua dar am observat de mai multi ani ca in acesta perioada devin foarte speriosi si de cate ori zboara vad la o oarecare distanta un uliu porumbar dar nu i-am vazut nici odata atacand porumbei locuiesc pe sos giurgiului sipadurea de la magurele este la2-3km de mine si cred ca acolo isi au cuiburile eu am avantajul ca am un ‘gratar’ inalt de 15 m si de acolo observa orice miscare mai ales ca au cazut si frunzele din copaci dar ma enerveaza teribil aceste rapitoare mai ales cand le dau mancare pe casa saraci acum stau mai mult in voliera nu stiu dar parca sau inmultit in ultimii ani nu sunt de acord cu exterminarea lor dar nici sa se inmultesca masiv deoarece fac ravagii si in alte specii de pasari si animale mai ales in vanat si nu e adevarat ca ataca numai pasarile slabite sau bolnave ataca tot ce misca si e proaspat e un ucigas feroce . ciao .p.s am porumbei calatori de sport
UN REPOTAJ FOARTE INTERESANT SI EDUCATIV.CUNOSCAND MODUL DE VIATA AL ACESTOR RAPITOARE VOM STII SA NE APARAM MAI EFICIENT PORUMBEII, FARA A EXTERMINA SPECIA RIVALA. AM CITIT COMENTARII UNDE SE SUGEREAZA UCIDEREA ACESTOR RAPITOARE SI DREPT URMARE VREAU SA PUN O INTREBARE RETORICA”DE CE OMUL TREBUIE SA UCIDA PENTRU AI FI LUI MAI BINE?” OARE NU EXISTA SI ALTA POSIBILITATE? OMUL VANEAZA (UCIDE) DE FOARTE MULTE ORI DIN PLACERE, ACESTE RAPITOARE VANEAZA DOAR PENTRU A TRAI.
PS. CRESC SI IUBESC PORUMBEII VOIAJORI DE FOARTE MULTI ANI SI AM AVUT MULTE NEPLACERI DIN CAUZA RAPITOARELOR, DAR NU MI-AM DORIT NICIODATA MOARTEA ACESTORA.
Pentru “Goshawkrst”…Spui k nu am dreptate?asa o fi…din perspectiva ta!eu nu am vazut dekt o singura dat qm uliul mi-a luat un porumbel.un porumbel kre m-a costat 100$ in 2004 si kre in 2005 la 1 an,a zburat yelanets 2,si avea si o valoare sentimentala deosebita!Si cineva spunea mai susu k c “trebuie sa se hraneasca numai din curtile omului?”.cu i-ai raspunde?d c nu vaneaza gugustuci sau alte pasari kre nu sunt proprietate privata???pt k nu intelege el,nu-i asa?dar voi cei kre il aparati d c nu intelegeti?e exact k si q omul.dak furi sau ucizi esti pedepsit,nu?asa si el(uliul)!eu l-as aqza de:1.violare de domiciliu;2.furt calificat;3.omor sau tentativa de omor:d.nu am qm sa-l judec,k p om,dar il judec k p animal.II PLATESC CU ACEEASI MONEDA!!!
sergiu sunt TOTAL DE ACORD CU tine,nu stiu ce porumbei cu 100 s va cumparati voi si i prinde uliul,ori ai fost fraierit,ori nu l ai antrenat cum trebuie(hrana curatenie etc)aruncandu l tu in ghearele uliului,eu am avut pui tardiv,nu dadeam 2 bani pe el ,dar l a plimbat pe uliu vreo 2,3 min pana acesta a renuntat,si era o ulioaica mare rosie,era seara,practic uliul s a aruncat pe casa dupa ei,luandu se dupa puiul acela nenorocit,nuci o sansa,dar am avut si porumbel pe care l consideram ,,die best,,dar care la un atac al uliului dac nu eram eu acolo,o imbulina rau.dupa 1 saptamana a murit fara nici o explicatie,eu incerc sa mi tratez porumbeii la natural fara medicamente,cu ceaiuri,si n am avut probleme cu ei,precizez ca locuiesc intr o zona de deal ,dealul e la 200 metri de casa mea,am avut mereu atacuri,dar 1,2 porumbei pe an ii cad prada.asa ca eu zic ,,nu va concentrati la uciderea uliilor,ci mai bine la a va creste porumbeii cat mai bine ,eu asta fac,nu se realizeaza nimic fara sacrificiu,sa lasam natura sa si urmeze cursul ei normal.ganditi va la asta,,omul il distruge pe om ,,prin asa zise bunele lui intentii.sergiu dac vrei sa vb adresa mea de email este ioni_manea@yahoo.com.cu respect.ioni
MA FRATILOR..SI EU AM O URA FF MARE PE ACEASTA PASARE CARNIVORA//..MIA LUAT EFECTIV INTR O IARNA CEI MAI FAINI PUI PE CARE II AVEAM ..SI LA CARE TINEAM EU MAI MULT..DE ATUNCI IARNA II TIN INCHISI ..K NU AI SANSA FRATA ..,,PADUREA E LA 500 DE METRI DE MINE SI NO NU AM CE FACE NU AM CUM SAMI PAZESC PORUMBEII PE TIMPUL IERNII ,,K ACEASTA FIARA TE SCAPA DE CEI MAI BUNI PORUMBEI ,,,SI IONI MANEA ARE DREPTATE K PA ACEI PORUMBEI CARE NU TII PREA MULT LA EI NU ARE SANSE SA TII IA ..CI TII IA PE CEI MAI DRAGI..OKI MAI VB.
Scuze ca o spun, dar mi se pare ( poate ma insel ), ca mereu un columbofil mai mediocru sa spuneam asa, este cel mai ?afectat ? . Spuneati acolo sus, ca vin porumbeii de la 1000 de km, mai au de facut vreo 2 km cand sunt foarte obositi si ii prinde uliul. Este Logic, dar vad ca putini columbofili pot sa inteleaga asta ( cred ca cei cu creier de porumbel, dar din nou , poate ma insel… ). In primul rand, sa raspund la aceasta chestie care mi se pare ca merita un raspuns… a cui este vina ca acel porumbel ajunge obosit ? Simplu, poti raspunde cu o intrebare: CINE IL SILESTE sa faca acea distanta ??? Cine il duce la 1000 de Km si-l sileste sa se intoarca si sa ajunga obosit ??? Simplu: Columbofilul. Este ? vina ? uliului ? Nicidecum ! Dece ? Foarte simplu: pentru ca uliul este un Vinator, si in natura legea celui mai mic efort exista. Dece sa incerce sa captureze turturele salbatice ( Extrem de rapide in zbor ) , cand ii trece pe sub nas un porumbel facut praf dupa 1000 de km ??? Dar clar, nu toata lumea intelege, si bineinteles, in ochii unora, uliul este vinovatul, in loc sa priveasca putin mai profund, sa vada adevaratul vinovat, mai rapid ii trece prin cap sa extermine o intreaga specie.
Apropo, ce s-a intamplat in Anglia este adevarat, au exterminat toata specie de ulii porumbari, au provocat o catastrofa, dupa care au Reintrodus porumbarii si sub protectie ( legile sunt mondiale nu ? regionale ? , deci Romania nu ramane fara ?acoperire ?). Acuma au o populatia stabila de porumbari, care controleaza perfect acea catastrofa ce a produs-o omul , luand acea ? decizie ? fara sa gandeasca. Sunt aproape sigur ca in Romania daca s-ar intampla asa ceva, cam nimeni nu ar fi interesat in a colabora la reintroducerea acelei specii, pentru care ( cum este normal, din cauza acelei mentalitati innapoiate in unele zone ) ar ajunge de risul Europei .
Ioni Manea, poti sa arunci o privire peste subforumul de vinatoare cu soimi, care il avem pe http://www.vinatorul.ro/forum ( in limba romana, bineinteles ;) ). Mailul meu: nisus_accipiter@yahoo.com .
Putem continua cu aceste comentarii, la nesfarsit, pentru care nu o sa mai raspund la adevarate tampenii ce spun unii, ci doar la ceea ce consider ca merita un raspuns.
Numai bine.
Sergiu…
asta poate sa mai calmeze lucrurile poate dupa aceste informati nu se vor mai pune capcane pt rapitoare si nu vor mai fi sacrificate ,nu le tin partea dar le inteleg trebe sa manance si ele si eu sunt un mic columbofil(agrement) multumesc
buna. chiar cand spuneam canu am vazut cum ataca uliu porumbar porumbeii mei; astazi am fost martorul unei tentative de atac aspra lor.chiar cand ii hranem au ramas vreo 20 pe casa si in acel moment a aparut ca din senin cu oviteza uluitoare;noroc ca aveam o galetusa in mana si am reusit sa-l sperii chiar in momentul atacului.ciao
Gygy , spui ca ? a aparut ca din senin cu o viteza uluitoare ? . Vezi, aici este problema care am explicat-o mai sus, acel uliu si-a folosit tehnica lui tipica de vinatoare, adica Ambuscada. A gasit o cale sa se apropie de porumbei, fara sa fie vazut. Gandeste-te la acei porumbei, care stau pe casa si dintr-o data apare brusc uliul ?ca din senin si cu o viteza uluitoare? deasupra lor, creeaza o panica , toti porumbeii zboara rapid Dezorientati, iar acel uliu incearca sa captureze unul in panica ce a creeat-o. Aici problema este ca acei porumbei, nu au vizibilitate, daca ar avea, ar lovi acel uliu in punctul slab, nu ar mai putea sa se apropie fara sa fie vazut, nu ar mai exista nici ambuscada, si nici panica, iar toate astea duc la Esec .
Numai bine si succes in continuare.
Sergiu…
ce spuneti ka te aperi e vrajeala nu ai nicio sansa anul acesta mi-a distrus puii 28de puiicapturati, asta in vara akum deja sta pe voliera ce poti sa faci?
La fel cum vanatori inpusca animale de prada sau doar au grija sa nu se inmulteasca asa de tare, asa ar trebui sa facem si noi cu populatia de uli porumbari. Intradevar sunt protejati, dar cand sa dat legea asta acuma cativa ani buni cand intradevar nu erau asa multi ca si acuma. De exemplu acum vreo 10 ani eu ii lasam si iarna afara si imi dispareau max 5 porumbei dar acuma daca i-asi lasa cred ca mi iar injumatati plus sa nu mai vb de cati raniti as avea. Goshawkrt tot te aud de ambuscada si nu sunt de loc de acord cu tine, eu am avut in jurul casei si pomi dar anul asta i-am taiat exact pt ceea ce susti tu dar tot deageaba.De ce deageaba, pt ca mai exista si soare si uliu destept cum este stie asta si vine in picaj de unde por nu se pot uita si nu il obsearva decat tarziu mai ales pt un pui care nu a iesit pe afara decat de cateva zile. Am mai citit mai sus ca un por care il prinde uliu nu are nici o valoare sau a spus unul ca i-a prins un por care a costat 100 de euro si bineintales ca sa gasit imediat un destept sa il corecteze ca ce por si-a luat el de il prinde uliu. Pai bine ma din cate am obs eu uliu nu prinde por bolnavi pt ca aia nici macar nu ies pe afara sa zb, ca doar nici por nu sunt prosti si stiu si ei ce pot, uare din ce cauza por maturi in timpul naparliri nu mai ies asa mult pe afara? pt ca stiu ca la un atac nu ar avea sanse.
In concluzie eu daca as prinde un uli sigur nu ias da drumul ci deloc las decapita la fel cum ar face un ciobancu un lup , un vanator cu o vulpe chiar si cu caini care ratacesc pe campiri si prind iepuri.
Noi de ce nu am face acelas lucru ? atata timp cand uliu vine la noi in curte nu ne ducem noi la el. Chiar as vrea din partea voastra niste raspunsuri
Doua argumente foarte interesante:
– uliul care ataca dinspre soare, nu m-as fi gandit!!
– porumbeii mai slabi nu ies din cusca, stiindu-se vulnerabili (asta se intampla la noi in crescatorii, totusi, caci in natura ar trebui sa umble dupa hrana, si ar fi expusi)
Inca ceva, apropos de ambuscada… nu de putine ori, stolul imi era atacat pe sus (si nu de soim, ci de uliu!) – si nu mai era vorba de nici o ambuscada. Daca porumbelul intra in picaj (si uliul asta specula) , era cam pierdut. Daca continua zborul in linie dreapta sau inaltandu-se, scapa aproape sigur.
Inca o observatie pe tema asta: am vazut 3 tipuri de comportament al stolurilor cand sunt atacate in zbor(si e genul de atac pe care l-am savurat de fiecare data mai ales pentru ca uliul rateaza mai mereu, iar spectacolul este magnific).
1. Cu uliul apropiindu-se de sus, stolul zboara la nivelul caselor efectuand cercuri din ce in ce mai stranse, intr-o valtoare nebuneasca, si din acest ghem cate un porumbel se rupe si pleaca pe cont propriu. Uliul il urmeaza sau intra in stol.
2. Stolul inainteaza pe orizontala, facand totusi zig-zaguri incercand sa deruteze uliul – este un comportament pe care nu l-am inteles niciodata, pentru ca nu fac decat sa inainteze foarte lent.
3. Stolul se face foarte compact si pleaca intins cu o viteza nebuna in linie dreapta pana dispare din raza vizuala – mi se pare abordarea perfecta si uliul nu are nici o sansa; inca nu am inteles de ce nu procedeaza asa mereu porumbeii. Nu de putine ori iarna imi trece pe deasupra casei cate un stol mic, cu un vajait puternic si se pierde in departare – sunt oameni care tin porumbeii afara toata iarna in zone cu risc maxim, si au pierderi foarte putine tocmai pentru ca porumbeii au invatat o strategie perfecta.
Vreau sa mai spun ca am auzit de cineva la mine in zona ce se ocupa de o linie de voiajori `de uliu`, adica nu ii concureaza, dar ei trebuie sa zboare zilnic iarna, printre ulii, si intr-o zona deloc favorizata. Selectia am inteles ca o face numai asa, iar porumbeii care nu zboara sau care intra in picaj la atacuri sa se ascunda, ii elimina. Tare as vrea sa aflu mai multe si sa vad acesti porumbei.
Domnule Bilan Florin dumneavostra aveti psdurea la 500m si va ia pasari,dar ce sa zic de mine ca stau la dunare si cum ii dau drumu la porumbei deja o venit.Trebuie sa stu afara cat timp zboara, nu am ce sa le fac.
Noi crescatori de pasari sa nu avem ciuda pe aceste rapitoare.
ATI AUZIT DE LEGEA NATURII? TOTI SUNTEM SUPARATI CAND NE PRINDE ULIUL PORUMBEII DAR ASTA E.NU CRED CA AR TREBUI SA SCHIMBAM NOI CURSUL FIRESC AL NATURII.DE ASTA EXISTA LANTUL TROFIC
…cate bordeie atatea obiceie..Citind toate comentariile i-mi dau seama ca parerile sunt impartiite PRO si CONTRA…probabil ca nimeni nu doreste [ca si MINE] disparitia acestor fiinte-au un drept sub soare -,dar doresc ca acestia sa nu mai fie inmultiiti in captivitate in nr mare,in detrimentul altor fiinte -care au si ele un drept sub soare!..dupa cum am mai spus in zona CURTEA DE AG ,a fost gasit mort un uliu cu inel de crescatorie,acesta avea culoarea argintie -galbena si era faimos prin atacurile sale -practic nu rata mai nimic….;fara legatura cu acest caz [ptr a mai da un ex] ,din doi vecini cu porumbei ,unul care ii lasa liberi a fost curatat-eminamente,al doilea-cu porumbei la program-din 28 mai are[ma mir] 13! [mentionez ca eu i-am inchis pe 30 OCT].Si ca o intamplare sambata au scapat pe langa mine 5 buc -in 1\2 ora un pui tardiv a fost “ridicat” fara a face un gest -ceilalti mai sa rupa trapa
-asta este realitatea ,restul DEMAGOGIE…noi cum ne putem apara..taind toti copacii ..ori practicand o crestere controlata a acestor SUPER PRADATORI-
Ceva ce nu toti inteleg, si mereu spun la fel, referindu-se la uliu ca si cum ar intra pe o proprietate Privata fara permis ( ca un hot ), dar nu este deloc asa. Tu ai instalat acolo acel cotet si ai adus acolo acel stol de porumbei, uliul nu-ti intra pe proprietate ci tu ai intrat pe proprietatea lui. Din momentul in care ai decis sa tii porumbei, ai acceptat ca sunt Specii Prada, si ca au pradatori Naturali, si sincer, mi se pare o nebunie sa tii porumbei langa o padure, si sa te plangi ca-i ? fura ? uliul ….
Andrei, este interesant ce comentezi cu acele tehnici de selectie intre porumbei, pe care le foloseste acel columbofil. Aici dupa cum stii ( cred ca ti-am spus mai demult in ceva mail ) avem competitiile de Sky Trial, adica soim calatori la mesageri lansati. Pe scurt, soimul este lasat sa urce la minim 100 de metrii ( limita competitiei ), iar cand este la acea distanta sau mai sus, ii se lanseaza un mesager foarte puternic. Soimul are inaltimea, deci Avantaj , cade in picaj si trebuie sa loveasca si sa prinda acel mesager puternic. Ei bine, am vazut ceva interesant la ultima competitie. Un soimar care locuia in zona, la fel columbofil, isi scotea toata ziua pe acel camp soimul si ii lansa porumbei mesageri. Soimul trebuia sa prinda acel porumbel lansat, daca prindea, bine pentru soim, daca nu prindea, bine pentru porumbel, care se intorcea acasa la acel soimar. Ei bine, la ultima competitie, a adus inainte sa zburam soimii, ca ? deschidere ? , un stol de vreo 15 mesageri intr-o lada, a deschis lada si imediat s-au inaltat. Iti spun ca TOTI soimarii au ramas muti, si eu in viata mea nu am vazut asa ceva, acei porumbei era SUPER puternici, aveau o bataie de aripi de ne-au lasat muti pe toti, au dat cateva cercuri peste cimp, dupa care au urcat pana au disparut in inalt. Ei bine, cum este normal, toata lumea la intrebari, ce rasa de porumbei este, cum ii antreneaza etc… la care acel soimar a dat doar simplul raspuns ? sunt porumbeii care ii scapa soimului ? … ce facea? Cand isi antrena soimul, toti porumbeii care scapau, ii marca ( cu un inel sau cu o pata de culoare pe o aripa ), si ii lansa din nou in alta zi, si din nou si din nou, pana ajungea in punctul in care acei porumbei erau practic IMPOSIBIL de prins cu o rapitoare ( un soim calator, repet, in picaj este cea mai rapida creatura de pe pamant ). A folosit acei porumbei in competitie, s-a oferit voluntar sa.i lanseze soimilor care concurau, si nici unul dintre acei porumbei nu a fost prins. Dar zborul lor era INCREDIBIL.
Este interesant ce povestesti cu acel columbofil si tehnica lui de antrenat porumbeii, este ceva asemanatoare cu aceasta.
Atacurile dinspre soare, sunt posibile, dar sincer nu cred ca porumbeii nu vad uliul, de multe ori se uita direct catre soare, si vad foarte bine, in cazul mamiferelor este alta chestie ( iepure , etc.. ), si aceasta tehnica o folosesc mai ales acvilele.
Numai bine.
Sergiu…
Inca o chestie, referitor la porumbeii de competitie, scuze ca intreb aici, dar cum nu mai este forum-ul … Noi antrenam rapitoarele cu niste bratari de plumb pe picioare , astfel sunt fortate sa bata mai puternic din aripi, si dupa cateva luni de antrenament, cand zboara fara acele bratari, sunt foarte puternice si rapide in zbor.
La porumbei nu se poate folosi ceva asemanator ? Sau se foloseste ?
draga goshawkrst ai mare dreptate cu aceea ambuscada. acum m-am convins cat de vulnerabili sunt porumbeii mei.la efectivul care il am eu cam greu observ disparitia unuiporumbel.[120-130],dar am o memorie vizuala foarte buna si imi dau seama despre disparitia vreunuia.un vecin mi-a spus anul trecut ,in iarna ca un uliu mi-a luat un porumbel de pe ;parapet;.si n-am crezut deloc.sincer sa fiu,n-am vazut niciodata un atac de uliu sau de soim asupra porumbeiilor mei ,cu toate ca, cresc porumbei calatori de la 8 ani.acum am 41.si am si o padure la 1,5 km.eu de 18 ani cresc porumbeii si ii zbor numai la natural si sunt foarte multumit.[ inclusiv iarna zboruri de antrenamentsau placere]argumentele lui andrei sunnt foarte reale.am observat si eu aceste aspecte in cursul vietii.mentionez ca nu am pomi inalti langa mine,ci pomi obisnuiti.dar am un ‘parapet de 15 m.de multe ori i-am vazut ducandu-se dupa uliu,sicanand-ul,in inaltul cerului.va salut cu respect
Stimate Gygy,
acel comportament este foarte comun in cazul porumbeilor, dupa un atac nereusit de exemplu, sa urce in cercuri dupa uliu ? sicanand-ul ? . In cazul unui Soim insa, nu se intampla asa, ci se aseaza doar toti porumbeii de exemplu in virful casei, pe un gard , in pomi sau chiar pe sol, si este putin probabil sa atace soimul acolo ? la sol ? iar daca o face, o sa aiba extrem de putine sanse sa prinda ceva. Nu spun Imposibil, pentru ca mereu exista un rist, macar un 1% dar exista. De aceea in cazul soimului, toti se aseaza, iar in cazul unui uliu porumbar, toti urca, si de multe ori, cum bine spui, urca dupa uliu in inalt. Parca mereu tind sa se mentina in Coada uliului, observati putin cercurile care le fac in inalt, uliul are practic toti porumbeii in coada.
Singura explicatie logica in acest caz, ( si mi-am dat seama de ea destul de tarziu as spune ), este ca acei porumbei isi masoara puterile cu uliul, demonstrandu-i ca nu sunt prazi usoare si sunt puternici. Poate ati vazut la National Geografic acele documentare cu gheparzii si acele antilope care in loc sa fuga in viteza maxima, se limiteaza doar sa fuga Lent si cu Salturi inalte, astfel demonstrandu-i pradatorului ca nu are rost sa o urmareasca pentru ca este foarte puternica si nu o sa poata cu ea. O antilopa ranita, sau bolnava sau slabita ( sau poate chiar tinara ), putin probabil sa faca acele salturi ? ciudate ? , pentru care pradatorul vazand in jurul lui in multimea de antilope ? saltarete ? , una care nu sare, imediat o alege ca tinta ( posibila prada ).
In cazul porumbeilor este cam la fel, isi masoara puterile cu uliul, am vazut stoluri care zboara in inalt, destul de aproape de uliu, chiar foarte aproape ! Totusi, cred ca in acele stoluri sunt si ceva porumbei mai slabi, care in loc sa stea la sol decid sa urce cu stolul puternic, iar uliul este un Observator fantastic, stie cu o precizie uimitoare ce porumbel in stol este mai slab, batran, tinar etc… De multe ori puteti vedea ulii care se invart lin in inalt cu un stol de porumbei ceva pe dedesubt, dar in loc sa atace in picaj, doar face niste cercuri line si observa stolul, dupa care ataca.
Uliul porumbeilor este un pradator de ambuscada ( majoritatea atacurilor sunt ambuscade ), este rapid pe distante scurte, dar se desanimeaza ( si abandoneaza ) destul de rapid cand vede ca porumbeii zboara in inalt, chiar din aceasta cauza in cazul lui, porumbeii se ridica in loc sa caute solul ca in cazul soimilor.
Numai bine!
Sergiu…
draga sergiu sa stii ca mi-a placut comentariul tau, si ai in totalitate mare dreptate.urmaresc cu multa placere posturie animal planet sinational geografic.sincer iti spun ca ieri sa intamplat la fel.intimp ce ii hraneam pe la ora 15-30 au zburat dintr-o data si nu mica mi-a fost mirarea sa observ cum un uliu incerca sa se ridice deasupra lor iarporumbeii pur si simplu intrau in el. am urmarit faza vreo 5 min si ma facut sa fiu un pic mandru de porumbeii mei.nu-mi venea sa cred ce vedeam.el se repezea spre ei, ei se inaltau mai sus .a fost fascinant.mentionez ca acum sunt in somaj si am timp mai mult de observatie.scuze pentru greseli gramaticale.sunt un novice in calculatoaremai vorbim.pa.
SALUT/// ANDREI …… 1 .POTI SA ITI SPUN SIGUR,,,FARA DOAR SI POATE K ULIU SE VA LUA DUPA ACEL PORUMBEL CARE O IA SINGUR PE CONT PROPRIU////////// 2 PORUMBEII FAC ACELE ZIG_ZAGURI PT.A DUCE IN EROARE PE ACEST ULIU …….SI TOT ADATA RAPITOAREA NU POATE SA AIBA O TINTA FIXA……IAR LA PUNCTUL TREI ITI DAU PERFECTA DREPTATE……ATUNCI CAND PORUMBEII FORMEAZA UN STOL COMPACT SI MERG CU O VITEZA EXTRAORDINARA….ESTE O STRATEGIE FFFFF BUNA INVATATA DE PORUMBEII CARE STAU SI PE TIMP DE IARNA AFARA…….MULTA BAFTA TUTUROR
multumim florin .ai perfecta dreptate. succes si tie in 2007/
Cand ataca un stol de porumbei, alege tinta destul de dificil, pentru ca idea unui stol este de a proteja membrii acelui stol, iar uliul este dus in eroare de multimea porumbeilor care bat din aripi schimband culoarea continuu ( alb – albastrui ) si la fel de schimbul de Forma al stolului.
Sa facem din nou o comparatie cu documentarele de pe National Geographic ? O turma de Zebre . Nici contur, si mereu schimba forma. Duce in eroare pradatorii.
Succes!
soimul are o doza de rautate care fascineaza
ORICE VIETATE PE PAMANT TREBUIE SA TRAIASCA IN CE MOD SI CUM NU NE INTERESEAZA ASTA E NATURA. CINE ARE ANTRNAMENT TRAIESTE ,NU SE TINE CONT DE ANOTIMP .
Ce ave?i domne’ cu ulii ?i ?oimii de ?i omor??i?Ei v?neaza doar pentru a suprave?uii,nu ca unii oameni care omoar? pentru ni?te am?r?te de trofee.
Eu cresc porumbei de joc ?i zbor(JUC?TORI DE GALA?I) ?i nu m? sup?r atunci c?nd p?s?rile de prad? mi-i atac?,astfel scap de cei “slabi” ?i r?m?n doar cu cei puternici.
Salut tuturor ! Chiar saptamana asta am stat la tara unde am o parte din porumbei.Anul acesta am tinut sa fac un experiment cu ei si ”criminalul”. de obicei iarna i tineam sechestrati….si cand ajungeam la tara le dadeam drumu… in 2 zile pierdeam 3-4 usor.anul acesta insa iam lasat liberi… si nu am avut decat o disparitie….un pui. cei batrani ies afara dimineata …..isi fac zboru…si intra in cotet.! langa mine sta un vecin care are si el porumbei, insa nu are decat puiet si nu vrea sa-i inchida sub nici o forma…asadar in fiecare zi are cate o pirdere 2..si alte zeci de atacuri !! CINE E DE VINA..??? ”criminalul’ sau prostul??? cand nu am treaba pur si simplu stau si ma uit cum ii alearga eretele…si e un spectacol pe cinste !!!! ,,Cum iti asterni,asa dormi “ Salutare si norok cu inaripatii !!!!!
Daca asi prinde unul ori lasi spinteca de viu si iasi manca inima ori iasi taia ghiarele si ias da drumul. M-au disperat!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!
acesta .parte se nu meste legea junglei ,dar de obicei soimu .isi alege ce a m ai slabita .pasare sa u bolnava ,sau uni dintre porumbei care nu zboara cu stolu , soimu nu are nici o vina, si el trebuie sa supraveituiasca , e ca si cum noi nu am manca carne , asa sunt si ei
nu pot sa-mi dau seama cum la uni ii prinde rapitoarele atatia porumbei ,eu stau in zona de munte in orasu lupeni ,imi ia si mie uliu 1sau 2 pe an din 40 . dar nu atatia . iarna ii tin inchisi. am pasari de talie mijlociu spre mic.
interesant reportaj iubesc si borumbeii si rapitoarele dar totusi sufar putin cand imi este rapus un porumbel de uli.Nu ar trebui sa se tina o evidenta la rapitoare ca sincer in ultima vreme sau cam inmultit nu gluma .mai sus se spunea ca numai porumbeii cei puternici supravetuiesc dar in cazul meu un mascul a fost atacatde un uli a scapat de el si apoi a venit un altul care bineinteles la prins ghinion dar sa ai o pasare care are ceva km de zbor sa vezi ca ajunge la o varsta de 3 ani si vine domnul uli cam te supara si nu unul ci doi cred ca ar trebui pastrat un echilibru.
ori citi ulii ii prinzi si ii omori vor venii altii in locul lor si parca sint mai rai ,asta este cei al lor ii pus deoparte tre sa traiasca si ei desi mia mincat cei mai buni porumbei
mai sergiu cum zici ca fiecare uliu are zona lui de prada cand acu cateva zile deaspra casei se invarteau 7 ulii saraci porumbei nici nu mai stiau pe unde sa se ascunda
.
Salut Cosmin.
Cei 7 ulii ce se invarteau deasupra casei, sigur nu erau porumbari. Pacat ca nu toti fac diferenta intre un porumbar, un sorecar sau un vinderel. Mai bine criticam cand stim despre ce vorbim.
Inca o faza, tot de risul lumii, ce ati comentat mai inainte cu acel echilibru pe care vreti sa il mentineti. Omul mereu a crezut ca mentine un echilibru, si mereu a dat cu bota-n balta.
In cazul asta insa, cei ce vor sa mentina acel ‘ echilibru ‘ sunt niste persoane care nici macar nu fac diferenta intre o specie si alta, dar sunt mandrii sa fie cunoscuti ca ‘ Columbofili ‘ .
Mai pe scurt … Romania …
Sergiu…
NUM PLAC NICI MIE ULIILE DAR ESTE CEVA SI MAI RAU PISICA,HAI DTIMI UN SFAT CUM IL POT PRINDE PISICA VECINULUI DOI PISICI TOT TIMPUL IMI DUCE PUII DE UN AN DE ZILE DEJA.DACA AVETI IDEI SCRIETI PE galambposta96@freemail.hu
Dle. Sergiu ar trebui sa ma mut din oras ca sa cresc porumbei ? padurea este la 5 m in spatele meu.este alcatuita din brazi si este despartita de cea de fag printr-o apa curgatoare un rau mic.soiul are cuibul in acea zona credeti ca dak as devia cursul apei ar mai face cuibul in acea zona.soimi beu apa?si kand ma sfatuiti sa eliberez porumbei/ptr ca nu vreau sa omor soimul dar ……daka atacurile continua o sa imi scimb parerea.multumesc
ce interesant mie imi plac ulii
Interesant, deci era din Dej si locuieste in Spania, de aceea acel forum in spaniola. Totusi, asta nu face din el un “Domn” . Iar studiul facut in Spania despre situatia la rapitoare e valabil numai pentru Spania.
Chiar nu ma intereseaza polemica pe oricare sit ar fi si chiar incepe sa-mi para rau ca am intervenit. Practic ma lecuieste de interventii si comentarii :) . Si sa fiu sincer, sunt dezamagit de lipsa de reactie a clubului columbofil C. Brancusi, fie ca infirma, fie ca afirma acel zvon. Din pacate asociatia de vanatori din tg-jiu nu are sit si email ca lamuream demult problema. comentez aici ca stiu ca il vedeti, e pt. dvs. Pentru mine, subiectul ramane deschis pana la rezolvare intr-un fel sau altul
“… Vasile, Targu-Jiu:
Interesant, deci era din Dej si locuieste in Spania, de aceea acel forum in spaniola. Totusi, asta nu face din el un ?Domn? . Iar studiul facut in Spania despre situatia la rapitoare e valabil numai pentru Spania… ”
———–
Mda. Putin imi pasa ca ” dumneavoastra ” domnule Vasile din Targu-Jiu ma considerati sau nu un ” domn “.
Cat despre studii, sa vedem daca vorbiti cand aveti habar de ce spuneti, nu ca inainte cu acele ” 400 de rapitoare eliberate in Tg.Jiu dintr-o crescatorie ” care mai tarziu ati schimbat la ” o crescatorie din Franta de fapt ” pe urma trecand la date imposibile de confirmat…
De povesti aiurea m-am cam saturat.
Mi se pare chiar amuzant ce ati spus, acele ” date valabile numai pentru Spania “, pentru ca daca ati avea habar de ce spuneti, ati stii ca AECCA ( asociatia spaniola de soimarit ) o ramura din IFA ( international falconry associations ) ca toate celelalte asociatii de soimarit au stranse legaturi cu multe alte asociatii de Ornitologi din toata lumea.
Si daca suntem aici in Spania, nu inseamna ca vom studia doar ce avem aici, asta ne-ar limita mult.
In fine, dificil de inteles pentru unii.
Salutari.
Sergiu….
dar cineva care investeste toti banii lui in porumbei , gaini. etc si are surpriza ca un uli ii mananca toate pasarile si trebuie sa o ia de la inceput cu alti bani ,alta munca doar din cauza unui uli. sau de ex un columbofil care reuseste rezultate remarcabile cu porumbeii in concursuri si intr-o zi uliul i mananca cel mai bun porumbel care valoreaza sute de euro…….sunt iubitor de animale si respect toate vietuitoarele dar cateodata rapitoarele “intrec masura” daca tot spuneti ca iubiti pasarile de ce nu va ganditi si la acei columbofili de care vam zis ei cum se simt? spor la zbor si vant in aripi
Sergiu sunt varul tau te rog frumos sa-mi lasi ceva ca sa te pot contacta te rog fain sami raspunzi lasami macar un numar de telefon. te caut de cam 4-5 ani de zile dar nimic de tine dar miam amintit ca esti pasionat de pasari rapitoare.si te-am gasit pe situl asta te rog dami un semn de viatza iti las idul meu de pe yahoo bulbuc39 si iti las si numarul meu de telefon +393287316102 dami un beep sau suna plz te rog
Buna Andrei,
id-ul meu nisus_accipiter@yahoo.com ( ma conectez cam rar dar in schimb folosesc mailul zilnic ).
Ma conectez mai des pe MSN messenger, cu nisus_accipiter@hotmail.com ( aici invers, il folosesc Doar pentru messenger, niciodata nu citesc mailurile ! ).
La fel intru pe:
http://www.vinatorul.ro/forum
http://www.cetreria.com/foro
http://www.falconryforum.co.uk
Imi cer scuze, daca Administratorul considera acest mesaj ca fiind Propaganda la aceste 3 site-uri, sa retraga link-urile.
Numai bine.
Sergiu…
nisus_accipiter ( cu ” _ ” intre ele, la fel cea de hotmail ).
Salut!
Sergiu…
Eu nu fac fata cu 10 perechi de porumbei sa scoata puii ca uliu mi si duce. Si apoi sa nu ii porti ura. Dupa ce am dat un car de bani pe porumbei si imi aduc mancare din ungaria si bag in ei cam vre-o 2 mil la 2 luni mi toaca uliu. Las ca imi iau eu pusca si ii rad pe astia din zona ce naiba.
Si mai e ceva voiajorii care vin de la zbor acasa sunt rupti de oboseala si ghici ce-i asteapta ULIU si uite asa asa imi ia mie pasarile. Nu bine apuca sa ajunga acasa ca imi si duce din ei.
Problema mea legata de uli e mare. Nu am nimic cu rapitoarele dar e un uli care si-a facut programare la porumbeii mei. Stiu sigur ca acelasi pt k am reusit sa-l sal fara pene in coada. Dupa dimensiuni cred k e femela. As dori o schema pt o capcana k nu-l mai suport. Dar o capcana sa-l prind viu ca variante de ucis un uli am destule. Numai lunile august-septembrie m-a saracit de vreo 20-25 porumbei. Daca-l prind il cresc in captivitate numai sa nu-mi mai faca paguba…Va rog ajutatima.
pffff….
am o problema!
am gasit la mine in volier un uliu porumbar.femela.(dupa marimea care o are)
e pui de anu asta.nu e agresiva deloc cu mine!
pot sa o invat sa vina pe mana?sau e prea tarziu:(?
astept raspuns!
sunt din cluj-napoca!
iubesc si porumbeii voaiajori si ulii porumbari.
care e din cj si vrea sa vb las id meu de messenger!
hercule_wenom
si inca ceva!
ii dau porumbei salbatici(proscai sau zgaibe) vii.il las afara din cusca si zboara dupa ei si ii prinde si nu se teme de mine cand ma duc dupa el sa-l prind.
astept raspuns
ms
si cu pisicile…va jur ca la mine in sat(stau in oras numa acolo tin porumbeii) nu mai am o pisica!!!
am 180 de porumbei.
pe toate pisicile din sat le-am omorat cu o supradoza de somnifer pe care mi-o aduce vecina mea de la clinica;)
salut am un pui de uliu pasaresc il cresc eu ,nu stiu prea multe oare pot sa il dresez ? cine ma poate ajuta contactatzi-ma la id de mess d_fizz1986 va multzumesc anticipat bafta si vant in aripi ;)
nu se poate dresa uliu sa-si apere teritoriul? sant in stare sa dau 1000$ astept raspuns cat mai repede
frumos interviul de mai sus dar cd e vorba de porumbei de agrement,nu mai e nici o selectie naturla.ai mei de multe ori erau pe casa si vedeam cu uliul se cobora si imi lua unul.pe de-o parte eram fascinat de felul in care ataca si prinde porumbelulu dar pe de alta parte imi doream atat de mult sa-l pot omora cu mana mea,de fapt sa-l chinui inainte sa-l omor
salut,Sunt Silvana din Timisoara studenta la facultatea de biologie si as vrea sa i-au legatura cu Sergiu Robu.Sergiu te rog sa imi trimiti un mail pe silvatm18@yahoo.com,cat de repede poti.
multumesc silvana
foarte adv excelent va felicit:*
eu am porumbeii liberi de 1 luna si doar duminica asta am avut un atac de uliu …..si mia prins un mascul drag….. dar nam ce face decat sal respect pt ca miam dat si eu seama ca pana acum mia luat porumbei slabi si cu defect……..
Salut ,nst ce ulii ataca la cei care spun ca stau in zona de munte dar eu am o pereche de ulii cand leam dat drumu afara intro saptamana mia prins 6 bucati se da si in toiul veri de 1o ani cared ca mia prins la porumbei de puteam sa-mi cumpar o masina .nici in vis nu-mi plac
offff ulii astia…pacat pot sa ia porumbei fff buni dar asta e ..pana akm doar o data mi-a alergat 2 porumbei astazi dar nu mia prins am avut noroc..multa bafta la totzi columbofilii
Foarte interesant articolul. Din pacate sunt oameni care folosesc soimii si ulii sa captureze porumbei la inatmplare(unii dintre acestia fiind voiajori). In natura exista echilibru in raportul pradator-prada in multe cazuri, dar sunt si cazuri cand “lupta” dintre cele doua parti este inegala. Aici va dau exemplul porumbeilor care sunt istoviti dupa ce au parcurs o distanta considerabila(mai ales dupa un zbor de fond sau demifond pot cadea prada pasari ambitioase care s-au desprins de restul grupului si pot avea nesansa sa intalneasca un pradator odihnit). Acest aspect cred ca ii afecteaza pe toti columbofilii si nu faptul ca o pasare de prada captureaza o pasare bolnava sau slabita. Norocul nostru este ca nu sunt foarte multe pasari rapitoare!
cum putem sa prindem un uliu si sa-l dresam???
Trebuie sa cumperi un pui din cate stiu.
frumosi.
dar ce se-ntampla , antrece orice masura deja.
an primavara anului 2008, in termen de doua saptamani,m-au usurat de 27 de porumbei din lotul de zbor (din 60 iernati).
bun accept toate variantele: ,,au fost bolnavi, au fost grasi,inchisi prea mult timp, etc..”
dar va antreb eu ,de cand ataca uliul an haita,adica 3 ulii dupa acelasi porumbel in zbor?
7 porumbei disparuti in aceasi zi,printre care porumbei zburati fonduri si maratoane.
eu inca nu am prins niciun uliu dar anul acesta cum da zapada,ma apuc de ei. nu o sa-i omor , o sa-i eliberez dar fara ghiare.
voi ce parere aveti?
Seara buna tuturor,dar din pacate, pentru unii, cu siguranta nu va fi buna !
Deci
1.Nu sunt soimar,
2.Nu sunt columbofil. dar sunt ecologist.Am descoperit acest site in aceasta seara,cautand date despre o pasare pui pe care am indentificat-o ca fiind ULIUL (Accipiter Gentilis) porumbar dupa ce am cumparat-o( cu un leu) de la un ceferist,care ma avertizat ca-mi mananca toate gainile din curte.In primele momente am vrut sa-i rup gatul.Dar am rezistat impulsului de UCIGAS(de la 13-14 ani, nu am mai taiat nici o pasare,sau animal, pana anul acesta, in care am taiat 18 copilasi crescuti de mine cu mare pasiune(ratuste).Am citit toate comentariile si sunt dezolat de instinctul de UCIGAS din majoritatea columbofililor. Raspunsul meu pentru acesti UCIGASI este:Baaaa, cine d….. va pune sa bagati mii de euro in porumbei !!!. Ce ati cumparat cumva dreptul de zbor exclusiv pentru porumbeii vostrii, de la Dzeu si nu sa aflat !!! Daca CREATORUL a lasat Legea Naturii, sunteti voi superiori Lui sa modificati echilibru NATURII!!! Bravo acelor columbofili care isi asuma riscul si-l accepta. Magistral raspunsul lui SERGIU …Ei bine, cum este normal, toata lumea la intrebari, ce rasa de porumbei este, cum ii antreneaza etc? la care acel soimar a dat doar simplul raspuns ? sunt porumbeii care ii scapa soimului ? ? ce facea? Cand isi antrena soimul, toti porumbeii care scapau, ii marca ( cu un inel sau cu o pata de culoare pe o aripa ), si ii lansa din nou in alta zi, si din nou si din nou, pana ajungea in punctul in care acei porumbei erau practic IMPOSIBIL de prins cu o rapitoare ( un soim calator, repet, in picaj este cea mai rapida creatura de pe pamant ). A folosit acei porumbei in competitie, s-a oferit voluntar sa.i lanseze soimilor care concurau, si nici unul dintre acei porumbei nu a fost prins. Dar zborul lor era INCREDIBIL…
.Aici STIINTA SI ECHILIBRU. si mai ales respect pentru NATURA. Este singura perfecta,dar oamenii, mai ales cei sentimentali, sunt IMPERFECTI.
Persoane ca:Cristi Portocala,Mircea, Bobi the best,Bogadan, Ioana,Nelu,dr jack sunt bolnave psihic. Ei sunt adevaratii UCIGASI(PENTRU CA AU DARUL SUPERIOR DE LA DZEU, CEL AL GANDIRII, DAR LA EI LIPSESTE).Sunt UCIGASI sadici, pentru trofee, chinuie porumbei,si pe cei care citesc refularile lor.D-arar DUMNEZEU SANATATE MINTALE in capul lor. Io dixit
Nu toti columbofilii procedeaza asa. Nu stiu daca ma pot numi ecologist dar sunt pasionat de natura asa cum am gasit-o cand am venit pe lume si as face orice s-o las la fel cand voi pleca.
Si eu am investit destul in porumbei, dar imi place spectacolul naturii si nu intervin. Puteti citi ce am scris aici: http://www.porumbei.ro/adrenalina-la-apus .
M-as mira sa fie pui de uliu in aceasta perioada. Oricum, in spiritul eco puteti sa-i dati drumu. Cand eram la Bucuresti cumparam sticleti prinsi care se dadeau cu capul de plasa custilor mici si infecte cerand libertate si ii eliberam in parc. Este o desfatare.
Salutari cu bucurie tuturor
Pt porumbei.ro si nu numai,
Am citit articolul si mi-a placut f. mult.In legatura cu puiul de uliu(sper sa pot primi pozele sa le afisez), am cedat unei insistente ale unui prieten de al meu pescar si i-am promis ca-l ducem la Gradina Zoologica.Toata seara m-am jucat cu puiul de am avut senzatia ca ma acceptase ca “prieten”.A doua zi m-am rugat cu cerul si pamantul sa mi-l lase,dar nu a vrut in ruptul capului, sub nici o forma.L-am dus la Gradina si l-am donat amandoi.Dac cineva ma poate lumina cum sa-l recuperez de acolo,promit ca la primavara ii dau drumul in NATURA(locuiesc in zona Dunarii,la 8 km de Dunare,din spatele gradini mele incepe lunca Dunarii, care acum 3 ani a fost inundata).Astept ajutor in eliberarea lui Kyusti.Cu stima tuturor
Pentru sfaturi avizate, mai bine… http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewforum.php?f=34 forumul soimarilor.
Nu suport gradinile ZOO. Apropo de libertate, de anul acesta am eliberat si matca (daca nu cunoasteti ce reprezinta: porumbei ce sunt folositi doar la reproductie si stau inchisi pe viata). E grozav acum cand deschid cotetul, ramane gol si se ridica toti pe cer.
ce faci?sunt cristi din dej cum dau de tine???
multumesc sergiu
Rapitoarele au un rol bine stabilit in natura. Nu trebuie ucise ,de fiecare data cand omul “face dreptate” in natura iese o catastrofa. In aceasta iarna am iesit mai mult in natura si am constatat cu bucurie ca numarul rapitoarelor din zona Marghita-BH este destul de mare. Astfel am vazut foarte multi sorecari comuni, ulii porumbari si pasarari si chiar cativa soimi mici (vanturei, dar nu stiu exact de care), bufnite si cucuvele(care au un colorit deosebit). Am mai vazut niste rapitoare mai mari decat sorecarii care planau la inaltime mica, dar probabil erau in trecere. Saracele au fost terorizate de niste ciori si cotofene. Deci aviz ornitologilor.
SALUT TUTUROR SI EU SUNT UN PASIONAT DEAL PASARILOR DE PRADA FIIND COLUMBOFIL INRAIT CIND ERAM IN ROMANIA IN ADOLESCENTA ACUM FIID IN SPANIA ..DACA CINEVA VREA SA VADA ULIUL PORUMBAR IN ACTIUNE SA CAUTE PE YOU TUBE …AZOR…ESTE DENUMIREA FOLOSITA DE SPANIOLI AI NISTE FILME SCURTE CARE MERITA VAZUTE..VIZIONARE PLACUTA…PA
de unde cumpar un pui de uliu? si cat costa?
am gasit un uliu cu aripa rupta cine poate sami spuna cum sal hranesc cu ce si cum sa ma aproi mai mult de el e fff frumos
Intreaba aici: http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewforum.php?f=34&sid=2411239435fedf6b29c9d58df1f9783d
pt bobi the best inainte pe vremea lu ceausescu se vanau ulii si se duceau la stat k ghearele de uliu sh le dadeau gloante in schimbul ghiarelor de uliu
pt bogdan sh eu am boala pe uliu.adik ma chinui tot anu sai antrenez ii fak asi sh vine pacostea sh mil ia dn fata ochilor.este inadmisibil.eu spre ex sh nu numai eu multi oameni ar organiza o vanatoare de ulii.pe care eu asi fii primu care ar tragein primu uliu pe car las vedea.eu de toamna pin primavara ii tin inchisi.multumesk celor care ma intelege.sh am doar 13 ani.sper k mam faktinteles pt toata lumea.
un interviu bun, dar data viitoare daca ati putea sa spuneti si viteza de calatorire si greutatea inclusiv cati ani traieste ar fi un interviu excelent
da asa e orice vietate are rolul ei pe aceasta lume
am citit toate comentariile de mai sus,are si uliul porumbar rolul sau in ecosistem,dar eu cel putin de cate ori il prind ……..sigur nu ma duc si il eliberez la mare distanta,eventual la mare distanta de planeta asta…!
Sal .Cum as putea sa cumpar un soim?As vrea sa am o astfel de pasare.Le admir foarte mult.Merci.
si eu am vazut un uliu si stau in bucuresti judetul ilfov si rar vezi pasari rapitoare pe aici zboara la inaltimi foarte mari si am vazut uliul acesta atacand o vrabiuta este o pasare speciala
Am avut si eu porumbei demult cind eram copil si stateam in sat, acum stau in oras si nu am unde sa-i tin. Mentionez ca nu-mi pasa de rasa si intimplarea face ca am primit niste voiajori si niste kingi de la un vecin pasionat. S-au corcit intre ei si au aparut niste voiajori care aratau ca Arnold Schwarzenegger.
Am avut citeva atacuri ale ulilui, mai ales iarna, porumbeii intrau repede pe gura podului pe linga scara de acces. Intr-o vara cind usa casei era deschisa unul din porumbei a intrat inauntru in casa si a ramas “intepenit” de frica dupa o canapea. Nu incercau sa se ridice in zbor la atacul uliului si nu am am avut niciodata pierderi. Strategia a functionat de fiecare data.
SALUT ! Nu mai ucideti ulii. V-ati gandit ca ei ar putea fi cei mai buni selectioneri ai voiajorilor nostri. DE exemplu eu din 16 bucati am ramas datorita uliului doar cu 6 dar cei mai buni ca pe astea palange uliu in urma lor si nu ii prinde nici iarna. Deci ce e rau si slab la zbor are uliu ce e bun si iute la zbor avem noi.
Deci unele persoane zici ca nu au creier …uliul si verii sai fac asta din placere?trebuie sa se hraneasca cum voi taiati gaina atunci si voi ati trebui ucisi .Tinetiva porumbei inchisi si gata …punetile un playstation in fata si spunetile sa isi imagineaza ca zboara . Cum zicea Radu el face selectia dintre buni si slabi …asa merg lucrurile in natura bolovanilor.Nu il omorati pentru ca incearca sa supravietuiasca si pentru ca va mai da si o mana de ajutor si voi ca bolovani nu realizati asta.Sa va prinda toti porumbei ..si daca vi prinde inseamna ca sunteti crescatori de 2 lei.
nu stiu daca mai raspunde sergiu la comentarii dar daca este asa as dorii sa-i pun si eu cateva intrebari in legatura cu soimaritul! stau in spania in tarragona astept un raspuns pe adresa de mail mmflavius@yahoo.com
Fratilor, de ce nu crestem ulii?? pe astia nu are cine sa i ia !! mai bine infiintam UUP;D!! oricum nu trbuie omorati si doar facut un studiu sa se vada care zona e suprapopulata si daca mai trebuie redusi!
am gasit un pui de uliu in padure
il dau daca e cineva interesat sa ma contacteze la 0743778221 sa YM ungureanubogdan95
amun pui de unliu acasa .ieri l-am gasit.are o aripa vatamata.poate chiar fracturata.si-o misca si incerca sa zboare dar nu si-o poate tine lipita de corp ca si celalta.ce sa fac?l-am dus la veterinar i-a bandajat-o cu ceva tija dar si-a rupt-o jos.are rost sa il tin?are rost sa incerc sa-l domesticesc?sau sunt imposibil de crescut in casa? 0749973942 multumesc anticipat
fratilor am cumparat un sprei adus din austrira de domnul bilan din ph . dai pe porumbei ,ii faci ca dracu si nu-i mai ia uliu . sa nu luati si voi teapa asta costa 90 lei si tii ia uliu mai ceva ca inainte azi mi-a luat 3
sall … ma numesc Sabin si sunt din Ploiesti ! pe data de 29.12.2010. – am dat drumul Tuturor porumbeiilor mei – Inclusiv celor de la Matca ! Afara era zapada . Era o zi frumoasa de iarna … porumbeii mei stateau pe parapet si eu ii admiram . Dintr-o data porumbeii au inrat in alerta . S-AU INALTAT – au reusit sa dea un rotocol casei iar un ULIU PORUMBAR i-a atacat ! A reusit sa ia un porumbel din matca care mi-a venit in prima zii de la cursa din Polonia in anul acesta(2010) ! :((:(( S-a lasat cu el intr-un camp din spatele casei !!!! L-am recuperat dar DIN PACATE ERA MORTTTTT !!! imi venea sa ma Omor ! ce POT FACE ???? – ca nu le-am mai dat drumul porumbeilor de 3 saptamani !! Si inca ceva :: Acest PORUMEL era in PERFECTA STARE . , nu era batran era de 2008 ! nu era ranit , nu era bolnav …. Ce POT FACE ?????? m-am saturat si eu si vecinii mei ! pe toata lumea o auzi planganduse ca dispar porumbeii BUNI ! si acest porumbel de al meu nu este singurul rapit de ULIU au mai fost si MULTI altii !!!!!!! ID meu este SABYN.N_AB …………. va rog din tot sufletul CONTACTATIMA ……… Multumesc Mult ! :((
Eu nu am ABSOLUT NIMIC cu aceste pasari . Inteleg ca fac asta pentru a traii nu din placere ! dar ………… Nu as avea nimic inpotriva daca ar lua 1-2 pe an dar nu 10-20 . Am primitit cateva mesaje in care scriau ca pot sa inchiriez capcane apoi dupa ce prind Uliul ii tai Ghearele si ii dau drumul ca o sa moara ! Am un porumbel din Belgia de la Natural Antwerps si imi este frica sa il las liber ! Vrea catmai multe SOLUTII !!
La inceputul anului 2010 aveam 497 de porumbei ! acum la sfarsitul anului mai am 426 ! si am pierdut la curse doar 4 porumbei !!!!! Dar cel mai dureros este sa iti vina un porumbel de la curse iar a doua zi cand ii dai drumul sa ti-l ia Uliul ! :((:((:((:((:((
Sabin, greseala ta a fost ca i-ai dat afara dupa mult timp inchisi. Isi pierd reflexele, mai iau in greutate, nu au nicio sansa. Asta e natura. Uliul zboar zilnic, altfel moare de foame. Stai in camera 3 saptamani si apoi iesi direct in parc si ia-te la intrecere cu unul care a dat in astea 3 saptamani cate 10 ture de parc… care invinge?
Eu i-am tinut afara in 2008 iarna la MUNTE si i-a atacat mereu dar porumbeii au zburat ZILNIC si isi fac antrenament. Am avut zero pierderi. Zero. Nu a fost doar uliu ci si soim.
Multumesc ! o sa incerc sa fac asta ! Am sa mai incerc inca o strategie : o sa tai toti copacii din jurul casei !….
Am descris unul din atacuri aici:
http://www.porumbei.ro/adrenalina-la-apus/
Ideea cu copacii este foarte buna, cu cat au mai multa vizibilitate, cu atat are sanse mai mici uliul sa-i ia prin surprindere. El se bazeaza pe ambuscada.
ok Multumesc Mult
Stie cineva daca exista in preajma Sibiului un crescator sau dresor de pasari de prada? Srieti-mi la adresa de e-mail de mai sus va rog. Se pare ca sunt prima care posteaza un comentariu in 2011 prilej sa urez tuturor La Multi Ani si Un An Nou Fericit!
Uitasem sa scriu email-ul meu….ina_lav@yahoo.com
Am sa va spun o poveste Foarte TRISTA — : eu am un prieten foarte bun care are la fel ca mine Porumbei ! . Intr-o seara a primit un telefon de la federatia columbofila din ca sa clasat cu o porumbita pentru Expozitii . era pe la ora 1:30 . In acel timp porumbeii lui isi faceau antrenamentul . El era in extaz ,abia astepta sa se lase porumbeii pe parapet si sa intre in cotet ca sa prinda porumbita si sa o duca in expozitie . dupa ce au intrat toti porumbeii in cotet , sa dus la ei sa o ia .. cand a ajuns in cotet ERA CAT PE ACI SA FACA INFARCT . Porumbita nu MAI era acolo .,,.,. Era clar ca porumbita a fost atacata si rapita de acea Bestie . Spuneti Voi … …… cum sa nu o urasti dupa ce poate sa faca ASA CEVA ???? ………. Parca ii alege . Nu putea sa ia un alt porumbel ? pe oricare altul ??? acest prieten SA JURAT ca nu o sa mai concureze NICIODATA la Curse :((:((:(( !!!!!!
Am gasit un uliu care era slabit si l-am facut sa isi revina si acum ii dau drumu numa cand vecinu meu da drumu la porumbei , este cel mai fericit , nici nu imi bat capu vine singur , deci pana la urma are dreptate cine a zis sunt si ele animale trebuie sa manance asa cum trebuie sa mancam si noi! deci nu tin nici cu porumbelul nici cu uliu deci , salutari din constanta :D
Stie cienva un crescator de pasari rapitoare in apropierea Sibiului? Daca da, va rog scrieti-mi la adresa de e-mail ina_lav@yahoo.com sau postati un comentariu pe acest website. Mersi!
Intra pe http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewforum.php?f=34&sid=9ff83f31eae75fa119d8492344919cbd
“eu si uliul ” faci o mare greseala ! daca eu eram in locul vecinului tau acum nul mai aveai !
oare daca numim soimul sau uliul porumbar ”ucigas” noi care eliminam porumbeii care vin de la zbor ,doar pt ca n-au clasat,fara sa stim ce s-a intamplat pe traseul lor catre casa,cum tre sa ne numim, fara sa mai spun de pui, de oua care nu-i mai vrem. Sunt si eu columbofil si imi ia si mie porumbei in fiecare an,dar ce pot face decat sa zic ca …asta e…tre sa traiasca si el.Am porumbei din 2000 si locuiesc aproape de padure unde atacurile sunt destul de dese,dar nu-mi amintesc sa-mi fi luat vreodata vreun porumbel care asteptam ceva de la el in sezonul competitional, doar pui si probabil exemplare mai slabe.
Inca Un Fondist de 07 ,care era tras dintr-un Italian si un Jansses . l-a luat deasupra mea … Pe 01.02.2011 le-am dat drumul pasarilor .. si-au facut antrenamentul , iar apoi au mai stat pe parapet . eram in cotetul lor(faceam curat ) dintr-o data i-am auzit zburand . cand m-am dus sa vad ce se petrece , chiar atunci la atacat . dar cu acesta nu sa mai lasat in camp , s-a dus direct spre padura (nu stiu cum a facut asta , pentru ca masculul era foarte Mare .) Am alergat dupa el cu tata si fratimiu 40 min fara oprire . nustiu unde sa lasat cu el dar , nu a mai fost de gasit … M-am saturat : am ajuns la concluzia ca o sa-i desfintez . . decat sa ma oftic ………. . Imi venea sa plang gandinduma la ce poate face . . . Am taiat si copacii , le-am ridicat si parapetul cu 1 metru mai sus pentru a avea vizibilitate mai buna . dar DEGEABA ………. Un prieten de al meu a gasit un mascul de 05 .Dv . aproape pe moarte .. pentru ca mama lucreaza la Spitalul Judetean , i-am dat medicamente Si mancare si acum si-a Revenit . . .
Mai vreau solutii pentru a-mi apara Porumbeii de Bestie … id: Sabyn.n_ab
Asta e un lucru de baza: dupa zbor porumbeii trebuie sa intre imediat in cusca, nu sa piarda vremea afara. Ai mei 50 buc. au zburat toata iarna afara, sa vezi ce frumos se lasa direct pe sputnik si langa el 50 de bucati si in cateva secunde sunt toti in boxe. Uliul ia teapa. Altfel, momentul lui favorit de atac e exact asta, cand se lasa si isi pierd elanul. In timp atat eu cat si porumbeii ne-am prins de chestia asta si uliu a ramas cu buza umflata.
inca unul – un fondist de 07 (rosu cu capul alb ) , cu zeci de clasari .pe data de 02.02.2011 le-am dat drumul pasarilor pentru antrenamentul (zilnic ) . Dupa antrenament au mai stat pe parapet . eu eram in cotetul lor (faceam curat ). i-am auzit zburand , cand m-am dus sa vad ce se petrece , chiar aunci l-a luat . spre deosebire de altii cu acesta nu sa mai lasat jos , a zburat cu el ……( nu stiu cum a facut asta pentru ca era un mascul foarte MARE .si bine facut .) AM alergat in urma ei cu tata si fratimiu dar parca a intrat in pamant cu el . . ( au fost de negasit ). Cand am venit acasa degerat si imi venea sa plang , toti porumbeii erau la locurile lor , am observat ca mai lipseste o Femela de 2010 trasa de la matca dintrun Belg + Nl .Imi venea sa ,….. NUSTIU CE SA MAI FACCC . . .
APropo Masculul de 05 Dv – este foarte bine si acum apartine din Matca . . daca cineva l-a pierdut sa ma anunte ca vreau sa stiu ce este de capul lui .
DECI CONCLUZIA IN 2 ZILE AM PIERDUT 3 PORUMBEI . . .
Porumbeii mei au toate conditiile : -apa .
-mancare .
-tratamente & vancinuri .
-curatenie ZILNICA .
Dar ii lipseste doar una : – Cea cu Uliul .
In mare parte e de vina crescatorul. Asa am patit si eu pana m-am prins: ori tin porumbeii inchisi din toamna pana cand da frunza si revin pasarile calatoare in martie, ori ii tin liberi toata iarna fara o zi de exceptie. Altfel, amortiti dupa cateva saptamani inchisi sa-i lasi afara in februarie in toiul iernii e sinucidere curata pentru ca uliul zboara zilnic, pe cand porumbeii isi pierd toate simturile si musculatura.
Deci cred ca sunt NEBUN de cand mi-a luat primul Fondist de 07 ,pe 01.02.2010 i-am tinut Liberi nu i-am incis decat Seara . DAR pe 04.02.1011 (ieri) mi-a luat un Mascul de 2010 care a rezistat la cursele de anul asta .. s-a lasat la 300 m de casa mea ,am alergat dupa ei , uliul era peste el , am aruncat cu zapada si am tipat si a fugit . Porumbelul era ranit deasupra ochiului , ii curgea sange dupa cioc si ii curgea sange de la piciorul stang . l-am luat i-am dat cu betadina si l-am pansat ! astazi este mai vioi ! .. DAR DE ASTAZI NU O SA LE MAI DAU DRUMUL PANA LA PRIMAVARA .
de pe 01.02.2011 pana pe 04.02.2011 m-am ales cu : 1 porumbel pierdut , 2 porumbei morti , 1 porumbel ranit ..
mai am o intrebare : sa pui laturi la camp pentru a prinde porumbei este Legal ? i-am prins pe 2 oameni pe campul din spatele casei ca puneau laturi . . . si din 2010 pana acum mi sau intors 8 porumbel care au disparut Pur si simplu .
foarte frumos
salut . trebuie sa va povestes asta : 04.11.2011 . ma duceam la tara sa`mi vad porumbeii impreuna cu tata ! in apropiere de sat sunt campuri mari si vaste . vantul batea si ridica de la sol fulgi si pene ! cand am observat asta , i`am spus lu` tata sa opreasca . a oprit si am fugit foarte repede spre acel loc . cand am vazut m`am ingrozit . un uliu porumbar manca un negru cu seria : Ro – 00 – 078433 – M si brincon albastru . porumbelul nu mai avea partea din spate . era mancata complet , si arata foarte urat in acea stare . dar ce m`a turburat extrem era ca porumbelul inca traia . nu vreau sa`mi imaginez ce simteasa acel porumbel . L`am luat la masina si isi tinea gatul in jos nu putea sa`l mai ridice ! Imi pare rau dar a trebui sa`i rup gatul . imi cer scuze proprietarului dar suferea foarte mult si oricum murea …
mie imi placporumbei nu uli
mie si uli si porumbeiii imi plac dar mai mult porumbeii
Desi stiu ca scriu cam tarziu, asta este, parerile sunt binevenite oricand. Am vazut comentarii de-a dreptul stupide, al caror grad este direct proportional gradul de cultura si de evolutie al editorilor lor. Mai omuletilor, drept cine va considerati voi, sa puneti in discutie milioane de ani de evolutie? Uliii porumbari au reusit sa isi adapteze tactica de vanatoare a porumbeilor si, se pare ca este singura care poate vana porumbeii din zbor. Atat aceasta rapitoare cat si prada ei, exista dinainte sa inceapa omul sa creasca porumbei. Cei care au lasat commenturi dubioase, cred oare ca uliului ii pasa ca noi crestem porumbei si investim bani in ei? Credeti ca ar trebui sa le pese? Atata timp cat sunt lasate de mama natura, si unele si altele, nu cred ca are vreunul dreptul sa decida soarta vreuneia. Soimii si in general, acvilele, sunt pasari splendide si foarte inteligente. Este o aberatie sa le pui existenta la indoiala. Imi pare rau ca mai exista astfel de oameni pe lume. Cine se ocupa de porumbei, trebuie sa isi asume si riscuri. Sa aud ca sunt omorati ulii de cum sunt prinsi, se mai si lauda individul, sau ca ar trebui arsi de vii, este cea mai mare stupiditate. Ei ucid sa manance spre deosebire de om, care ucide din placere. Credeti ca luandu-le gatul, ceilalti ulii din lume vor inceta sa va mai vaneze porumbeii? Credeti ca ati pedepsit un raufacator? Eu vad in toata chestia asta un singur raufacator… omul. Vad ca au trecut vreo 6 ani de cand s-au scris comentariile. Sper ca acesti ani sa fi adus mai multa lumina si intelegere in creierele bietilor “pagubiti”.
Omul, este in relatia sa cu natura un idiot. Aud destule voci care spun ca lupii trebuie exterminati, ca ulii trebuie exterminati. Ca sunt ucigasi, si bla-bla-bla… E teribil ce monstri poate naste mintea omeneasca. Domnilor columbofili, natura nu da doi bani pe hobby-ul vostru. Va place sa traiti din orgasme mentali, supunandu-va porumbeii la suplicii de neanteles. De ce? Pentru pura voastra placere. Credeti ca daca ati reusiti sa va presati porumbeii sa zboare ce stiu eu ce distanta, pfoaaa, realizarea vietii voastre! Sunteti patetici si nu va inteleg placerea asta. De fapt, chinuiti animale, pricepeti asta, “iubitorilor” de animale? De mana omului, au disparut sute de specii de animale. Fara interventia omului, lantul trofic isi pastreaza echilibrul si nici o vietuitoare nu o extermina pe alta. Apropo de plansetele infantile ca ulii s-au inmultit, mai puneti mana si documentati-va! Uliul ca si orice alt rapitor, se inmulteste acolo unde are asigurata hrana. Va plangeti ca se inmultesc uliii cand voi inmultiti porumbeii? In primul rand, voi contribuiti la dezechilibrul lantului trofic. Si in inteligenta voastra, tot voi plangeti? Nu mai stiu in care tara s-au exterminat lupii, ceea ce a dus la un dezastru ecologic. Acum, se straduiesc sa repopuleze zona, cu lupi. E o crunta idiotenie sa te razbuni pe vietatea care nu stie decat de legea foamei. Ati avut vreodata o foame in glanda, domnilor columbofili, care sa va impinga sa va purtati ca o salbaticiune? Va doresc sa aveti. Atunci veti intelege pe bietul uliu ca, se supune doar legii naturii. Este o crunta idiotenie sa te razbuni pe vietatea aceea, pentru ca iti ucide porumbeii. Sa nu uitam ca acest gest nu ne racoreste, nu ne rezolva problema si nu ne face mai buni decat acea vietate. Dimpotriva, omoram din placerea de a pedepsi. Asta ne face pe noi ucigasi, nicidecum pe uliu. Ucigasul care a exterminat sute de specii. Cerul este al tuturor vietuitoarelor zburatoare domnilor columbofili. Intr-o alta ordine de idei uliii au ales sa imparta cerul cu fapturile pe care le chinuiti voi. Ideaa cum ca voi aveti drept asupra cerului, este cam puerila. Vrei porumbei, iti asumi riscuri! Dar nu schimbi tu legi ale naturii ca asa da bine cu hobby-ul tau! Si ciobanii sunt dispusi sa plateasca tributul necesar in oi, lupilor. Doar ursul este urat pentru ca, atunci cand calca stana, ucide totul in calea lui, pentru a pune mana pe oaia care o vrea. Da, aici este un animal cu adevarat pagubos. Dar seamana cu omul care ucide si cand nu trebuie, asa ca nu mai comentam. Cati porumbei ucide un uliu la o partida? Intelegeti acum diferentele, domnilor?
Pentru d-alde sabin, imi pare rau ca exista specimene ca tine. Nu vreau sa te jignesc dar declarand faptul ca vrei sa tai ghearele uliilor caci astfel vor muri, este o dovada de cat sadism incape in tine. Realizezi ca tu esti adevarata problema in natura, si un ucigas din placere? Sa nu spui ca estu iubitor de animale! Mai gandeste-te, inainte sa dai drumul la un astfel de…porumbel!
Dr. Jack, crezi ca te vei simti mai bine daca vei chinui uliul? Ce crezi ca vei rezolva cu asta? Vei demonstra ca esti un incapabil sa intelegi natura ai legile ei.
Danutz, care crezi ca ar trebui sa fie masura justa a unui uliu? Spui ca intrece masura? Crezi ca te-ar asculta, daca i-ai stabili tu vreuna? Realizezi ridicolul ideii? Uliu care intrece masura… asta a fost buna. Poate ar trebui sa-i propui un nou barem.
Cat despre cristi portocala, crezi ca acestei vietati ii pasa de valorile tale sentimentale? Inca o idee meseriasa. Bravo! Felicitari si pentru faza cu pedepsitul! Poate reusesti sa ii dai si in judecata, pentru ca le este foame. E buna si enumerarea de infractiuni. Ce pacat ca exista oameni ca tine…
Mircea, e total dezamagitor… Arsi de vii, auzi! Cand ti-o face mintea un pui vreau si eu unul.
Iar bobby este o bomba la propriu. Nici nu am cuvinte sa ii comentez ideile…Ce bine ca nu sunt toti pe lumea asta ca el…
Adi de la Orsova, cine te pune sa iti chinui astfel porumbeii?
Am fost putin cam dur. Totusi, consider ca am fost indulgent. Se pare, ca tocmai hotul striga hotul. Doresc celor enumerati mai multa bafta in cresterea porumbeilor, si o viziune mai ampla asupra situatiei de ansamblu…
buna ziua tuturor Gigi are dreptate,chit ca inghit in sec cand spun asta dar asta e adevarul e nevoie si de ulii,soimi…etc bineinteles ca atunci cand vezi ca uliul iti ia cei mai plakuti porumbei te infurii,asa fac si eu si de mult ori am urat ulii dar ei ne ajuta intr-un fel ca ii tinteste pe cei slabi,…etc de ex eu stau intr-o zona muntoasa si la mine vara ataca si cate 3 ulii odata si va daty seama ca nu imi e bine ,nu este ca la camp sau in zone intinse si totusi nu as vrea sa omor rapitoarele pt ca asta este rolul lor bfta in cont!!
salut st cnv cat traieste un uliu porumbar ca am unu care mii selecteaza de …nu mai zic,
Buna ziua ,
Am nevoie de un numar de contact de la tine !
Salut Sergiu , doresc in primul rand sa te felicit pentru materialul publicat si pentru pasiunea ta pentru aceste specii de pasari . In primul rand doresc sa specific ca nu locuiesc in Romania ci in Italia si am avut ocazia sa vad o expozitie de pasari rapitoare ( rapace ) dar si de alte specii de pasari si animale domestice . Cei care au organizat expozitia de pasari rapitoare erau organizati intr-o asociazie de crescatori si nu numai ci protejau aceste specii deoarece spuneau ca itr-un ecosistem aceste pasari au si ele rolul lor. Prezentatorii expozitiei de rapitoare spuneau ca le da drumul sa zboare si daca pasarea se pierde fac tot posibilul sa o recupereze deoarece cum ai spus si tu pasarile sunt inregistrate . In Italia nu se poate sa se detina o pasare din aceste specii in mod ilegal deoarece daca sunt prinsi de institutia de stat care se numeste Guardia Forestale sunt acuzati de detinere ilegala si raspund in fata legii . Mai spuneau ca una dintre speciile de soimi vad un soricel de la o inaltime de aproximativ 8 km (asta nu stiu daca este adevarat) Mai prezentau o specie de soimi din America , bufnite imperiale care erau foarte mari , vulturi e.t.c. Doresc sa fac si o mica paranteza si anume , in opinia mea noi romanii trebuie sa ne retrezim si sa cautam in arhive vechile traditii iar in primul rand sa luam ceea ce este bun de la tarile occidentale care au experienta in anumite domenii .
Romanii trebuie sa isi mai aduca aminte de istoria neamului , deoarece si voievozii din provinciile romanesti cresteau si practicau vanatoarea cu soimi si chiar faceau cadou cite o pereche de soimi la marile curti imperiale .
Din pacate noi romanii am pierdut in timp anumite traditii si anumite culturi si am devenit inculti si ignoranti imi pare rau sa o spun dar asta este realitatea si este o realitate zdrobitoare . In incheiere iti urez succes in aceasta activitate si poate daca te intorci in Romania vei putea sa infiintezi o asociatie ca in tarile occidentale . Liviu
Si eu as vrea sa ma apuc de soimarit dar nu stiu nicio crescatorie de unde sa imi iau pasarea. Si cursurile alea de care ziceai, se pot face si in Romania?
Si eu iubesc porumbeii, si cresc voiajori, dar mai ales gutani (porumbei comuni sau proscai,turnari,cum li se mai spune ) !! Porumbeii acestia comuni, au niste calitati neintrecute ! Fenteaza ulii scapand adesea cu viata, ingrijesc puii cu un devotament neintrecut, rezista la toate bolile care dau iama in rasele simandicoase, se inmultesc usor, clocesc excelent,pot supravietui pe timp de vara fara interventia omului, iar pui lor au o carne delicioasa ! Cu asemenea porumbei ca ai mei, ulii se pot linge pe…..cioc !
Salut. As dori si eu un nr de contact, mail etc deoarece doresc sa cumpar un soim pt a-l face cadou unui prieten din Africa care practica acest tip de vanatoare.
,,,HMMM,,,PREA MULTE PARERI DE TOATE FELURILE…eu cred ca daca tot inmultiti si cresteti in captivitate ,,ULII” de ce specie doriti….ar trebuii sa va ocupati si de inmultirea pasarelelor cu care se poate hranii ,,prepelite, fazani, potarnichii ,,si animalutze ,,soricei si iepurasi…care au fost destul de braconate,,,si despre asta nu se vorbeste,,,de aici ,,faceti si legatura intre vanat si vanator CE SA MAI MANANCE ??? DAR II INMULTIM IN CAPTIVITATE…,,,asadar ,,,IUBITORILOR DE RAPITOARE”,,,inmultiti hrana lor…si dupa aceea sa va vaitati,, de ce sunt capturati si ucisi,,, ataca potumbeii calatori,,pentru ca nu mai au ce manca,,,pentru ca hrana lor,,a fost vanata de ,,OM”..si nimeni nu face nimic pentru inmultirea acestor vietati,,,NICI MACAR DUMNEAVOASTRA CARE CRESTETI ASEMENEA PASARI,,,,INSA , VA ROG SA,MI RASPUNDETI LA O INTREBARE,,,SUNTETI SATISFACUTI CAND UN ULIU PRINDE UN PORUMBEL OBOSIT DE LA CONCURS ??, CARE A FOST CRESCUT SI INVATAT SA VINA ACASA DE LA SUTE DE KM??? SI NU INVATAT SA UCIDA ,,,ALTA PASARE ZBURATOARE,,,,,,???? ASA NE BUCURAM SI NOI COLUMBOFILII CAND VEDEM UNUL MORT ,,scuze,, dar asta e. MULTUMESC ANTICIPAT,,,celor ,,IUBITORI DE RAUFACATORI…sau D.ul Sergiu Robu,,,care spuneti ca ati iubit pasarile ,,INOFENSIVE”…TOATA STIMA ,,LEUL”..
Dragi columbofil I nu vă lăsați păsările săi distrugă uli acționați cum puteți prin vânătoare sau capcane
ia te uite domule, nu poti sa cresti uliu din cauza columbofililor, Pai noi va criticam placerea voastra de a creste porumbei ” care de altfel sunt purtatoare de multe boli”
Domnule ,,samy” spui ,,purtatori de boli” poate nu stii cati bani baga un columbofil in tratamentele si cresterea porumbeilor..si in al doilea dar nu in ultimul rand…nu ,,criticam” ..insa vorbiti de ecositem…asta cuprinde si inmultirea pasarilor si animalelor,care vii prinde ulii si soimii pentru dumneavoastra..sa aveti ceva la cina,,..,,VANAT”..pana la urma tind sa cred ca ii cresteti ,,DE FOAME”..sa va prinda pasari si animale cu care sa va hraniti voi ,,SOIMARII”..cred ca ar fi mai intelept sa cresteti si fazani iepuri etc..si sa le dati drmul ,,ca aiba ce prinde uliul ,,cand il eliberati…nu porumbeii nostrii crescuti si antrenati cu atata truda,, URAT SPORT..si de toata ,,mierda”..D.ule Sergiu Robu,…
Daca as intra peste voi in casa si as face ceva rau legea mar inchide asai daca un uli intra in crescatorie e pasare salbatica protejata si nu face nimeni nimic cum ar fi daca cei ce protejeaza near plati si pagubele produse in crescatori nu ati fi de gasit nicici unul toti ati fugi de raspundere
Salut. Foarte frumos şi educațional acest interviu. Toți ar trebui să respectăm natura cu legile ei. Cresc porumbei de maraton si sincer datorita rapitoarelor reusesc să fac o selectie perfecta. Rapitoarelor trebuie să le dăm locul pe care il merita. Cam toti crescătorii de porumbei trateaza de diferite boli, fara macar să trebuiasca”preventiv” spun ei. Păsările răpitoare nu sunt tratate si supraviețuiesc prin legea naturii. De cele mai multe ori omul creeaza un dezechilibru. Păsările tratate nu mai au un ficat curat capabil să reziste la efort. Respect celor care respectă natura si viața cu toate frumusețile lor.
Foarte interesant multe lucruri am invatat despre aceste pasari dar eu nu pot sa fac diferenta dintre porumbar si soim a fost cand mia luat pui de pe casa alta data din zbor lo prins eu nui omor incerc sa le speriu si iarna la noi porumbei sunt inchisi si atuncea nu am probleme inca chiar am observat de multe ori ca
Ca statea pe nuc vizavi cu voliera si dintrodata a vrut sa intre la ei