In anii copilariei mele, intre anii 1965-1975 puteam sa admir frumosii Jucatori de Satu –Mare, oras in care m-am nascut. Acesti porumbei zburau liberi pe acoperisurile caselor din Satu-Mare si jucau minunat. In anul 1976 m-am mutat impreuna cu familia, in Germania. Cand am vizitat din nou orasul meu natal, am aflat ca Jucatorii de Satu-Mare, erau pe cale de disparitie, ei gasindu-se la un singur crescator, Urai Andras din Baia-Mare.


Doi ani mai tarziu, am fost din nou in Satu-Mare si am constatat, din pacate, ca Jucatorii de Satu-Mare au disparut din orasul natal. O singura porumbita din aceasta rasa am mai gasit, la un crescator batran, pe nume Schmidt. Imediat am sunat la Domnul Urai din Baia-Mare si l-am informat ca vreau sa import porumbei din aceasta rasa, in Germania. Din pacate, domnul Urai m-a informat ca toti Jucatorii de Satu-Mare i-au fost furati si ca nu mai detine nici un exemplar din aceasta rasa.

M-a intristat enorm sa aud ca frumoasa rasa din orasul meu natal a disparut atat de repede si pe loc mi-am promis ca voi face tot posibilul sa refac aceasta rasa.

Satmarenii sunt din nou o rasa. Unele imbunatatiri sunt inca necesare la : forma ciocului si culoarea genelor, in rest sunt asa cum mi-i amintesc in urma cu 40 de ani. Important este insa faptul ca si genetic sunt identici cu cei care au fost odata. Am incercat sa refac aceasta rasa, din aceleasi rase din care s-a format in anii 1920-1940.

Cu mare interes am studiat poze de la expozitia din ianuarie 2011 de la Cluj. Am remarcat ca un crescator de Jucatori de Szekesfehervar, vrea sa refaca si el rasa jucatorilor de Satu-Mare si a expus cateva exemplare la Cluj. Este foarte bine ca si alti crescatori vor din nou sa creasca aceasta veche rasa. Munca mea indelungata de a reface rasa indragita nu a fost in zadar, daca este din nou interes pentru ea.

La urmatoarea expozitie de la Satu-Mare, doresc sa expun 20 de exemplare de Jucatori de Satu-Mare, pe care, dupa inchiderea expozitiei ii voi lasa acolo , asa rasa va avea un nou inceput, in orasul ei natal.

Visul meu se va implini: Jucatorul Pestrit-baltat de Satu-Mare va fi din nou acolo. Sa ne bucuram impreuna de asta.

Material trimis de Werner Hartman din Munchen
Traducerea Vlad Hadarau 2011