Cu sase luni in urma, intr-o vizita columbofila, un American m-a invitat la ceea ce ei numesc un “seminar”. Oamenii au astfel sansa de a adresa intrebari despre orice fel de subiect. Ei bine, ceea ce am auzit acolo, m-a facut sa ma simt rau, ceea ce e de necrezut. Mi s-a povestit despre crescatorii olandezi si belgieni. Multi dintre “American guys” se lauda cu familiile lor de porumbei de care adeseori nici nu s-a auzit. Altii sunt cunoscuti dar nu sunt mai mult decat simpli “vanzatori”, nefiind de mentionat numele pe care le auzi, care sunt depasite de zeci de ani, familii de porumbei de care nici insasi acei crescatori nu au pretins vreodata ca ar avea o familie.
Trebuie sa accept si sa fiu de acord cu faptul ca desi in Olanda si in Belgia multi crescatori ar trebui sa fie mai putin naivi, ei merg la “un nume mare” ca sa aiba familia lor, dar acest “nume mare” cumpara porumbei de peste tot si nici chiar ei nu pot pretinde ca au o “familie”. De exemplu: olandezii si belgienii merg la van de Wegen, Brakhuis, Vanhee, Toye, etc, pentru a-si cumpara pasari. Dar toti acesti oameni au cumparat cel putin pe unul dintre parintii zburatorilor lor cei mai buni din alta parte. Sa luam de exemplu, un porumbel Grondelars, dar dl. Grondelars nu are el insusi “rasa” Grondelars. El stie ca super – porumbeii provin in cea mai mare parte din incrucisari si tocmai din acest motiv el cumpara deasemenea porumbei de peste tot.
INSELARE
Aceste este un element cu care trebuie sa ne luptam. Stiu ca exista multa inselaciune. Stiu cat de dornici sunt multi olandezi si belgieni sa vanda si stiu deasemenea ca nu le e rusine sa minta cu referire la rezultatele lor intr-un fel care ma face sa ma simt jenat ca sunt olandez. Cat de urate si de rele sunt aceste minciuni, nu mi-as fi putut imagina niciodata si toate astea pentru bani. De exemplu un om de care nu s-a auzit in Olanda, complet neimportant, este considerat si adorat in Anglia si America ca un Zeu. Intrebarea este: cum a putut merge atat de departe? Cum au reusit oamenii sa creeze un astfel de nume mare? Oameni care nu inseamna nimic, singurul lucru pe care-l au de vanzare fiind “castele in aer”, vise si iluzii! Numele si calitatea pasarilor sunt lucruri total diferite.
Cineva nu are neaparat porumbei buni pentru ca are un nume mare. Cand cineva nu are un nume mare, asta nu inseamna ca nu poate avea pasari bune. Adeseori intalnim opusul. Stiti de fapt ce fac zburatorii buni? Ce i-a facut asa buni? Lor nu le-a pasat de nume, dar si-au luat pasarile de la crescatori complet necunoscuti – dar cu pasari bune! Intr-adevar, multe nume mari, de fapt aproape toate, au fost facute de crescatori care erau practic necunoscuti. Uneori, cand citesti toate porcariile pe care le scriu, in special in strainatate, te intrebi daca rezultatele de la concurs mai au vreo valoare. Oameni cu super pasari, cu super – rezultate nu vor fi niciodata recunoscuti in strainatate daca nu stiu cum sa-si faca publicitate. Despre un astfel de crescator voi vorbi in acest articol. Numele sau? Klaas Krom ! Sunt convins ca cititorii straini nu au auzit niciodata de el. Dar ce s-a intamplat acum cateva saptamani? A avut o licitatie cu niste tardivi. Niciodata nu mai fusesera atat de multi oameni la o licitatie, printre ei aflandu-se si nume mari, cunoscute in intreaga lume. Multi dintre ei au cumparat pasari pentru a-si imbunatati propria colonie. Majoritatea crescatorilor de success nu au nevoie sa cumpere numele, nici nu au nevoie de pedigree. Sfantul pedigree!
KLAAS KROM
El are aproape 50 de ani si are caracterul unui invingator. Dupa o cursa, Klaas este rareori multumit, desi altii ar fi fost foarte fericiti cu rezultatele lui, chiar daca el se simte rusinat. Chiar mai rau, ii provoaca sila. Cand nu a fost cel mai bun intr-o cursa, s-a dus la culcare dupa ce s-a incheiat cursa. Asa procedeaza adevaratii campioni in acest sport draga cititorule, crescatori care nu pot suporta sa fie invinsi. Poate datorita caracterului sau, Klaas a “creat” un tip de pasare pe care o putem descrie ca fiind un adevarat porumbel de general. Porumbei care castiga curse de 100 de Kilometri in conditii de vreme buna si care in acelasi timp sunt de neinvins de la 700 de kilometri cu vant din fata si pe canicula. De fapt, sunt doar cateva tipuri de porumbei care sunt buni atat la 100 cat si la 700 de kilometri; si porumbeii lui Krom sunt. Multi dintre porumbeii lui descind din aceeiasi parinti. Klaas Krom a avut porumbei foarte buni si in anii ’70, dar ca un invingator el a spus intotdeauna ca doreste pasari mai bune. A studiat rezultatele altora si a ajuns la concluzia ca fratii Vroomen au porumbei asa cum isi doreste el. Pasari cu adevarat puternice care au fost cele mai bune in conditii de vreme grea (canicula si vant din fata). Asa ca a mers la acesti frati. Ei erau genul lui si ceea ce este important, rezultatele nu lipseau.
Porumbeii care i-au facut pe fratii Vroomen atat de populari au fost: NL70-850950 – “Gat lung”. Acest “Gat lung” a fost un miracol ca zburator, dar un si mai bun reproducator. Sangele este Lycops, una dintre acele vechi linii belgiene care niciodata nu au avut faima pe care au meritat-o. Jumatate din porumbeii reprodusi din “Gat lung” au fost super-pasari. Cel mai important a fost: “IJZEREN 50”. Acest fiu din “Gat lung” a castigat: 1.392 p 1 st, 2.138p-1 st, 1.091 p – 1st, 2.320 p – 1 st, 940 p – 1 st, 422 p – 1st… etc. Deasemenea, acest “IJZEREN 50” a fost un foarte bun reproducator, la fel ca tatal sau. La o cursa de Chateauroux (580 km), 4 porumbei au ajuns apropape in acelasi timp. Impotriva a 2000 de porumbei ei au castigat 3,7,14,15. Ei erau 4 frati: 4 fii a lui “Gat lung”. Unul dintre ei a fost “IJZEREN 50”.
“SUPERCRACK 10”, alt miracol zburator in crescatoria fratilor Vroomens, impotriva a mii de pasari si intotdeauna la distante de aproximativ 600 km el a castigat: 20th Provincial Argenton, 3rd Provincial Argenton, 14th Provincial Chateauroux, 3 rd Provincial Argenton.
SENZATIONAL
Pentru a arata de ce sunt superioare pasarile lui Klaas Krom: in 1985 a fost o cursa foarte grea din Compiegne. Nu mai putin de 22367 de pasari au participat. Era atat de cald, vantul din fata a fost atat de puternic incat doar 10 porumbei din peste 22.000 au reusit sa aiba o viteza mai mare de 1 km/ ora (???). Printre acestea, 3 porumbei erau ai lui Klaas Krom si 2 porumbei pe care acesta ii daduse altor crescatori.
“ARGENTON NL79-1976305. Fiu direct al lui “Gat Lung”, cel mai bun porumbel de fond din Limburg in anul 1982 din 8000 de crescatori. Din nou vedem cum descendentii lui “Gat Lung” sunt cei mai buni pe distante lungi. Iar acum venim la porumbelul de baza din crescatoria fratilor Vroomen: “Kennedy”. Acest porumbel a castigat mai multe locuri de 1, printre care 1 Provincial Orleans impotriva mai multor mii de porumbei. Din toti acesti porumbei, Klaas Krom a cumparat pui. Din alta parte el a cumparat o femela de Desmet Mathys si in decurs de 3 ani el a fost in topul crescatorilor din Olanda.
El a reprodus multe pasari, a incrucisat, consangvinizat, zburat, selectionat si acum e descris in reviste ca fiind probabil cel mai bun crescator din Olanda. Toate acestea datorita rezultatelor sale exceptionale pe toate distantele, cu o preferinta pentru cursele de 600 km. In 1985 nu mai putin de 81% dintre porumbeii sai angajati au castigat premii pe distante lungi. Nimeni nu a fost mai bun in acel an. Porumbeii lui au ajuns si in alte crescatorii: aproape toata lumea a fost impresionata de calitatea pasarilor si numele lui a urcat pe noi inaltimi.
REZULTATE EXCEPTIONALE ALE LUI KLAAS KROM
- Bourges 540 km: 202 porumbei: 1, 2, 3, 4, 7, 18 (7 angajati) ,
- Orleans 470 km 219 porumbei: 2, 3, 4, 15, 27, 28 (7 angajati)
- Chateauroux 600 km 8,203 porumbei: 2, 25, 64, 169, 461 (6 angajati),
- Ruffec 800 km 6,038 porumbei: 5, 137 (2 angajati),
- Compiegne 400 km 22,367 porumbei: 3, 4, 6, etc!
- Chateauroux 600 km 7,133 porumbei: 1, 15, 41, 108, 336 (5 angajati)
- Corbeil 450 km 9,960 porumbei: 1, 11, 14, 39 etc. (10 angajati, al 7-lea porumbel a castigat locul 173!)
- St Ghislain 453 porumbei: 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, etc. 10 angajati
Acesta este doar un rezumat, oricum, asta ne arata ca, Klaas Krom merita acest articol cu prisosinta.
In luna decembrie a avut o licitatie de pui tardivi, abia a avut parte de publicitate (marii crescatori cu super porumbei nu au nevoie) si niciodata nu au fost atat de multi oameni la o licitatie, in sudul Olandei. A obtinut peste 500 de guldeni in medie/ porumbel, dupa ce toate cheltuielile au fost platite. Multe licitatii sunt amplificate de vanzarea unuia sau doi porumbei extrem de scumpi, pentru a avea o medie ridicata a pretului, dar nu este si in cazul acestui om modest. El nu are nevoie de inselaciune. Klaas Krom intotdeauna a sustinut: “Cu cat mai multa publicitate, pedigree mai dragute, cu atat mai slaba calitatea pasarilor!” Cata dreptate are.
CONCLUZII
Cateva remarci ale campionului Klaas Krom:
- “Un campion trebuie sa renunte la pasarile bune. El trebuie sa le pastreze doar pe cele foarte bune.”
- “Crescatorul care administreaza prea multe medicamente isi va ruina porumbeii pentru totdeauna”
- “Pentru a fi cel mai bun trebuie sa nu fi satisfacut niciodata”
- “Daca iti petreci doar o ora pe zi cu porumbeii tai, nu poti deveni un super-campion”
- “Intr-o cursa, trebuie angajati doar acei porumbei care sunt atat de sanatosi, atat de motivati incat sunt in stare sa castige un loc 1. Ceilalti ar trebui lasati acasa.”
- “Motivatia, atat a porumbelului cat si a crescatorului, este cuvantul magic in sportul columbofil modern.”
Ad Schaerlaeckens
Sursa: http://hermanbeverdamracingpigeons.nl/
Traducerea si adaptarea Vlad Hadarau , februarie 2013
“Intr-o cursa, trebuie angajati doar acei porumbei care sunt atat de sanatosi, atat de motivati incat sunt in stare sa castige un loc 1. Ceilalti ar trebui lasati acasa.”
Frumos, dar asta merge la cei de afara care au atat de multe etape incat isi pot alege la discretie angajarile dupa forma porumbeilor. Noi ii bagam ca pe cartofi la toate etapele.
Asa mai zici crescator!!!si ce clasari . . . Fara cuvinte!
frumos articol si interesant intotdeauna iti bucura ochii un astfel de articol decat unul in care citesti despre cum se cearta mitica cu popica
Domnilor nu inteleg :)))) . Se vorbea mai devreme, in primele randuri de reclama. Dar asta din urma nu tot reclama este??????? Numai mincinosi.
Se bat cu pumnul in piept si critica reclamele celorlalti columbofili ca acestia din urma sa aibe o reclama garantata.
Dar sa nu uitam ca reclama e spiritul comertului :))
Insa frumos articol
Prima concluzie, sa renunti la pasarile bune mi se pare destul de greu, dar daca vrei sa progresezi esti novoit sa o faci, iar aici intervine “geniul columbofil”, sa stii la care sa renunti. Daca interpretezi doar rezultatele de la concurs pare mai usor sa renunti. E mai greu cand nu-ti cunosti pasarile, unele se maturizeaza mai greu sau mai usor, unele zboara bine o anumita categorie, sunt multi factori care intervin in selectarea porumbeilor, de aceea unii sunt campioni si alti nu vor fi niciodata.
Cred ca eu ar trebui sa tin doar 2-3 porumbei :)
Noi ii bagam ca pe cartofi ca sa se aleaga care sint buni si care nu, daca nu-i zbori nu poti face performanta ! foarte interesant materialul publicat, un mare campion si un exemplu de urmat!
Ad Schaerlaeckens, ca de obicei magistral.
Multumesc Vlad Hadarau pentru traducere.
Personal Ad Schaerlaeckens m-a scutit pe mine prin articolele lui de multi bani si timp pierdut. Foarte adevarat ceea ce scrie.
Pentru a avea/obtine pasari de calitate, crescatorul trebuie sa deschida larg ochii. Din pacate si in columbofilie am devenit doar consumatori, ca in viata cotidiana.
Ne sunt prezentate numai VIP-uri, de cele mai multe ori doar frumos ambalate. Lumea nu stie sa citeasca clasamentele.
Cunosc columbofili romani (vorba lui Mister Dinu Mihai ,,prietenul meu X,Y, Zat, etc”) care au ajuns la olimpiada ajutati (in afara de calitatea pasarilor si a pregatirii) si de faptul ca au fost avantajati de pozitia crescatoriei (categoria viteza-demifond).
O sa ziceti ca am ceva cu Dinu (nimic mai fals) dar ce ziceti de fraza asta spusa de el, citez ,,OCAZIE UNICA – unica sansa de a achizitiona un descendent direct din “CALIGERO” !!!!! Incepand cu 2013 , Sjaak nu mai vinde absolut nici un pui din acest super reproducator pentru columbodroame , desi pretul unui pui din acest super mascul este de 1000 de euro !!!”
Nu pot digera gogosile astea. Cred ca sfideaza inteligenta oricui. Adica ai 1000 Euro pe 1 pui (un amarat de pui care e posibil sa fie o gloaba) si tu te opresti din vanzare????
Poate doar Mutu sa o creda pe asta, atunci cand e pe prafuri.
Ma uit cu compasiune la cei care au licitat la aceasta pasare??!!
In fine, vine primavara fratilor, abia astept sa scot puisori. Am matca plina de porumbei ,,chinuiti” la etape de fond cu viteze de pana in 900m/s, cu pedigree dar fara vreun VIP gen Pamela Anderson, Naomi Chambel, Fratii Janssen, Obama sau altii in arborele genealogic).
Sper sa imi iasa, daca nu imi iese… placerea de a concura nu mi-o poate lua nimeni.
A zbura porumbei este o arta,la fel si a cumpara,reclama face parte din viata noastra…un campionatul national Olandez nu am vazut acest nume in primii 3.
da e foarte pornit “Great Wall”,are ceva dreptate in ce spune, dar pana la urma cand ai un pui la vanzare dintr-un porumbel cu rezultate foarte bune,poti sa scri orice ca sa-i cresti pretul, chiar daca acel pui nu o sa dea randament cel putin la fel ca printii lui,da pana la urma nu e prost cine cere, ci este ala care da. iar faza, cum ca sjaak nu ma vinde nici un puii din acel porumbel incepand cu anu asta,alea sunt povestii pt copii mici, adica daca ii da cineva 3000-5000 euro pe un pui sau chiar mai mult, el nu vinde un pui. Cum se spune si in acest articol,columbofili adevarti si porumbei cu rezultate fantastice nu au nevoie de reclama. Foarte adevarata afirmatie “Cu cat mai multa publicitate, pedigree mai dragute, cu atat mai slaba calitatea pasarilor!” Cata dreptate are.
acest olandez are pagina web sa vedem si noi porumbei sai
ticutel.sunphoto.ro
Buna!
Klaas Krom a avut licitatie totala in 1994. Pentru cine intereseaza, poate sa caute referinte despre porumbeii lui, sunt destule. Nu poate fi vorba de reclama, articolul lui A.S. este scris dupa licitatia totala, cel putin asa stiu eu.
Sa luam exemplu un singur crescator, un adevarat campion: Leo Heremans. El renunta la aproape toti porumbeii lui, pastreaza doar 2 perechi.Oare de ce? Credeti ca nu vom mai auzi de el? Vom trai si vom vedea.
Numai bine!
are dreptate Vlad hadarau in legatura cu Leo Heremans,cu siguranat o sa mai auzim de el chiar si dupa ce o sa-si vanda aproape toti porumbei pe pipa in primavara asta,de fapt asta este cel mai urat lucru pe care il vezi pe pipa,cand se anunta cate o licitatie totala a unui crescator(licitatie totala fara puii tardivi sau toti puii din anu respectiv,nu pot sa spuna simplu, ca un anumit crescator isi vinde 80-90% din porumbei,este mai corect spus asa,spun licitatie totala ca este o ocazie unica sa iei nu stiu ce porumbei). Cand a fost asa zisa licitatie totala a lui Pieter Veenstra,se spunea ca acesta renunta la porumbei din cauza unei operatii de hernie de disc,din cate imi amintesc,ca nu poate sa se mai ocupe de ei,insa intre timp si-a refacut mare parte din lot,toata mascarada aia era pentru a lua cati mai multi banii pe porumbei. Asa a fost si cu asa zisa vanzare totala a lui Marcel Albrecht,se spunea ca reunta la ei din cauza unor probleme pulmonare(probleme respiratorii,din cauza prafului de la porumbei),dar acesta a revenit si zboara porumbei bine mersi. La fel si cu Jos thone, a vrut sa renunte, dar a revenit si a cumparat porumbei in licitatia lui Marck de cock. La fel si cu Eric Limbourg……… toate asa zise vanzari totale(cu exceptia a nu stiu ce porumbei…),de fapt sunt doar pentru banii,nimeni nu renunta cu adevarat la porumbei,se pare ca acest model a fost luat si de tandemul din constanta care si-au vandut porumbei in nu stiu cate licitatii online,poate chiar au renuntat la porumbei,greu de crezut,o sa vedem pe clasamente anu asta daca mai apar sau chiar au renuntat
unde l-ati mai gasit frate si pe asta? asta a deslusit misterul ciugulitului porumbelului in coada…sunt mii de astfel de crescatori , nu e chiar asa de impresionant. eu consider ca atata vreme cat niste porumbei sunt tinuti in aceeasi voliera , manaca aceeasi mancare , bea aceeasi apa , sunt antrenati la fel…etc , de ce sa nu zboare toti aceeasi etapa de concurs ??? cum isi dau oare unii seama de exemplu ca un mascul vaduv nu e motivat la fel ca ceilalti ??? al cauta sa vada daca o are sculata in ziua imbarcarii?
Se pare ca cineva vrea sa lansez o noua linie se singe ! Lasati sa se laude si cumparati porumbei de la crescatori romani ca tot la fel de buni sint daca sint bine ingrijiti si antrenati.
Reclama a fost si o sa faca parte mereu din viata columbofila. Cumparam /vindem pentru a ne imbunatatii lotul.
Tuturor ne place competitia si incercam sa ocupam locuri fruntase in clasament, dar nimic nu se compara cu emotiile dinaintea fiecarei curse.
Clipele( care de cele mai multe ori se transforma in ore) petrecute in asteptarea primului sosit…. si cand se intampla ca acest prim sosit sa fie unul dintre preferati sunt si mai si….
@porumbei.ro Da , ai dreptate …avem prefaratii nostrii de la care avem asteptari si sunt cu ochii pe ei, restul la gramada…
Mie mi-a placut foarte mult articolul. Felicitari!!!
vlade…nu te mai chinui sa le explici…ca oricum cativa au citit articolul…nu vezi? 16 commenturi…daca era ceva o bataie dintre pisica cu porumbel,sau somnu care mananca porumbei sau identificarea rasei gutanului din pod erau toti gramada…in sfarsit un articol tare!!!
despre crescatorii din Romania cand ?Ca din afara suntem plini de campioni .
si ce denota asta ady? ca majoritatea nu sunt columbofili adevaratzi si nu inteleg un astfel de articol daia au ramas la “gutzanul din pod”
@ adrian. Daca nu stiai, o parte din porumbeii din cadrul licitatiei lui Jos Thone pe Pipa.be au fost castigati de cineva din Australia(nu stiu exact numele), iar din pricina legilor din Australia, porumbeii nu au putut fii importati. Asa ca s-a luat hotararea ca din porumbeii castigati de australian in cadrul licitatiei sa revina un pui lui Jos Thone iar unul australianuluil la fiecare serie de pui. Insa toti acesti porumbei au ramas in crescatoria lui Jos Thone, australianul avand porumbeii doar pe hartie, nu si in posesie.<>
Inteleg ca exista pasionati ai acestui sport columbofil care nu stiu sa citeasca un clasament. Dar sa nu stii sa citesti nici macar un articol si mai ales al lui Ad Schaerlaeckens e cam strigator la cer.
Pe langa traducerea lui Vlad cred ca ar mai fi nevoie de un translator care sa traduca babeste faptul ca Ad este scarbit de acesti “American guys” laudarosi si naivi iar pe Klaas Krom il aduce doar ca exemplu pozitiv. Unii sunt pe de alta parte atat de “fripti” de reclame incat “sufla” si in articolele lui Ad.
Si cred ca Ad ar fi si mai scarbit (si nu numai el) daca ar vedea cum se vand pe site-urile romanesti porumbei “originali Grumazescu Flavius sau originali Valentino Pierdevara”. Doamne , ca imi vine sa dau columbofilia de toti peretii cu atata originalitate cata zace in noi.
Si daca tot s-a pomenit in articol de rase, linii, familii si alte suse am sa va relatez o frantura dintr-un al articol de-al lui Ad care il are in prim plan pe nimeni altul decat marele maestru Antoon van der Wegen in postura de invitat la un seminar de profil.
Nici nu a intrat bine pe usa si un “pacalici” care servea o cafea la o masa din apropierea usii ii si adreseaza urmatoarea intrebare:
-Domnule van der Wegen, spuneti-ne va rog, cat de pura este rasa dumneavoastra de porumbei?
-Inainte sa va raspund as vrea sa va intreb si eu ce beti din acea ceasca?
Omul a inghitit in sec si balbaindu-se a raspuns:
-Cafea.
-Observ ca ati amestecat in ea lapte si zahar probabil pentru a avea gust mai bun.
-Normal.
-Si spuneti-mi acum: ce beti de fapt acolo?
Omul a inghitit din nou in sec a tacut si nu a mai avut nici o intrebare.
Sincer mie cam greata de licitatile pipa.
Oamenii e clar ca stiu sa vanda, dar maniera in care o fac cumva e impotriva sportului si a pasiunii.
Clar cei mai multi dintre cumparatori, indifewrent de investitii NU ajung nicioadata campioni. Dupa cativa ani de frustratri acumulate renunta definitiv.
Practic cand cumperi, cumperi sperante, ai asteptari. Dupa niste ani cand iti dai seama ca ai fost prost si ai dat zeci de mii de euro pe pasari cu pedigree frumoase, sfarsesti prin a renunta.
Cel care da 2 lei pe pasari, o poate lua mai usor de la capat.
De fapt majoritatea dintre cei care dau averi pe porumbei, nu iubesc sportul asta si porumbeii, iubesc ideea de a invinge.
Ce nu stiu ei, e ca practica bate pedigreeul.
O sa radeti, dar eu am stat de vorba cu Nikolas face to face in jur de 4 ore. Tipu e foarte misto, e jovial, deschis. Conduce o afacere, e normal sa se comporte ca un business man.
Ei vor sa vanda, daca au cumparatori acestia din urma isi insusesc consecintele si pot culege rezultatele.
Ma repet, ceea ce inca multi nu inteleg, e ca sportul asta nu are retete, este compus din pasiune, pasari de calitate si hazard.
Pasiunea NU o cumperi.
Pasari de calitate poti cumpara cu bani multi, poti sa le primesti si cadou sau cu sume mici.
Hazardul ne inconjoara.
Cotetul poate sta si intr-un bat, daca e util porumbeiilor, iti trebuiesc bani de cateva medicamente (putine), mancare, taxe de zbor.
Mai vorbim despre subiectul asta peste cativa ani, sa vedem ce rezultate obtin investitorii nostri.
@Great Wall esti fenomenal. Ai reusit sa cuprinzi in 12 fraze ce altii cuprind in 3 volume de dimensiunea caramizilor.
Recomand majoritatii vizitatorilor acestui site sa decupeze comment-ul sa-l lipeasca pe usa cotetului si sa-l citeasca in fiecare zi cu voce tare. Pana la urma vrei nu vrei tot intra ceva la cap.
Interesante interventiile lui Great Wall.
Great Wall…mare dreptate ai…
Multumesc baieti pentru aprecieri, din pacate nu mai am locuri in Fan Club.
Glumesc desigur.
Imi plac porumbeii voiajori.
Imi plac conversatiile interesante, de orice gen.
Imi plac oamenii pasionati (nu fanaticii).
Imi place sa leg prietenii si sa depanam amintiri.
Imi place sa descopar aici pe site, oameni ca voi.
Pana la urma viata, este un sir de intamplari/experiente; pe care le doresc pozitive.
Am zis ca ii scriu lui Ad Schaerlaeckens sa ii multumesc pentru articolele interesante cu care ma delectat. Imi fac timp zilele astea sa ii trimit un mail.
O seara placuta!
Buna seara-placerea de a concura nu mi-o poate lua nimeni. Super.