Labirintul geneticii: tipuri de imperecheri

Imperecheri pentru formarea unei linii proprii

lg-linie-proprieIn aceasta situatie in care avem un exemplar etalon Y de la care pornim pentru a creea o linie proprie si avem 4 femele cu care il imperechem, dupa ce se vor selectiona in competitii descendentii obtinuti vom obtine 2 masculi A si C respectiv 2 femele B si D, si toti acesti 4 porumbei sunt semifrati.

Gradul de homozigotie in acest caz pentru X este de 12 %, deci acceptabil, iar efectul depresiunii de consangvinizare este limitat deoarece aportul genetic al femelelor Z , W , Q , P , este suficient pentru ca in generatia viitoare sa pastreze nealterate calitatile reproducatorului etalon Y si sa nu slabesca vitalitatea descendentilor.

In ceea ce priveste porumbelul voiajor din punct de vedere genetic, ne intereseaza doar performantele acestuia si progresul genetic pe care dorim sa-l realizam de fiecare data cand facem diverse imperecheri.

Nu sunt relevante asemanarile fenotipice ale lui X cu stramosul acestuia Y, de aceea din combinatia M x F incercam sa obtinem cel putin 6-8 pui, pe care ii vom testa la concursuri si dupa ce am facut selectia vom pastra doar acele exemplare care si-au confirmat valoarea sportiva.

Sa presupunem ca dupa selectie obtinem 2 exemplare deosebite din punct de vedere sportiv: X masc. si X fem.

Mai departe se pot realiza imperecheri de tipul Bunic x Nepoata , sau Bunica x Nepot , respectiv :

Xmasc. x D
Xmasc. x B
sau
C x Xfem.
A x Xfem.

Aceste imperecheri mai consangvine fixeaza genetic anumite caractere care ne vor ajuta sa creem o LINIE de porumbei stabila din punct de vedere genetic si care sa poata fi capabila sa-si transmita calitatile cat mai fidel generatiilor viitoare.

Daca se pleaca de la putine exemplare, ca si in exemplul de mai sus, dupa aproximativ 10 ani de selectii bine conduse, se poate obtine o linie de porumbei cu particularitati deosebite si care pot sa isi transmita calitatile descendentilor lor.

Deasemenea se pot obtine noi generatii si din imperecheri de tipul Strabunic x Nepoata, sau Strabunica x Nepot:

Xmasc. x W
Xmasc. x Q
Xmasc. x Z
Xmasc. x P
sau
Y x Xfem.

Indiferent de tipul de imperecheri, selectia trebuie aplicata de fiecare data ( Testul Cos ) .

Succes si revenim cu noi tipuri de imperecheri.

Autor: Cristian Alexa

37 comentarii la “Labirintul geneticii: tipuri de imperecheri”

  1. La un moment dat spui “Mai departe se pot realiza imperecheri de tipul Bunic – Nepoata . . . ”
    Intrebarea este “se pot realiza” sau “trebuie sa se realizeze”? Ameliorarea (crearea unei linii) presupune ca dupa o anumita generatie (patru, cinci) sa se treaca la inmultire, cand nu mai conteaza ascendenta (initiala) a partenerilor, ceea ce inseamna destui indivizi! Cum ii obtii?

  2. FOARTE INTERESANT ARTICOLUL! AM AVUT UN MASCUL CARE CU 2 FEMELE DIFERITE MI-A DAT 2 PORUMBEI BUNI CARE AU INTRAT IN EXPOZITIE, ANUL URMATOR AU FACUT PALMARES SI AU INTRAT IAR! SUNT MASUL SI FEMELA! I-AM IMPERECHEAT PE AMANDOI DESI SUN SEMIFRATI SI MI-A RAMAS UN MASCUL BUNICEL DIN EI! DECI DUBLU NEPOT DIN ACEL MASCUL! MASCULUL NU-L MAI AM SI ORICUM IMI TREBUIA FEMELA, NU MASCUL, S-O FII IMPERECHEAT-O CU EL(BUNIC-NEPOATA)! AS PUTEA SA-L FAC PE EL(NEPOTU) CU BUNICILE DAR EU PE EL(BUNIC) URMAREAM SA FAC CONSANGVINIZAREA! CE PARERE AVETI DOMNU’ ALEXA?

  3. Domnule Alexa !!! interesant topic se pare ca vom fi colegi la club incepand din anul acesta !

  4. ne sunt de mare ajutor astfel de lectii de genetica,mersi

  5. Va salut , ma bucur ca pot sa va fiu de folos cu diverse subiecte legate de cresterea porumbeilor , imperecheri consangvine , incrucisari si alte probleme genetice … .
    Pentru eventualele nelamuriri sau diverse discutii va stau la dispozitie de fiecare data . Tel . 0742299136 .
    Succes in continuare .

  6. Pentru comentariul 13: de ce nu raspunzi pe site, poate sunt si altii interesati . . .

  7. Deocamdata prefer sa ii las ‘pe natural’…cu toate ca, pe natural fiind, se pot naste si coincidente mai mult sau mai putin interesante!

  8. pentru visan s. : ma uit la anii in care ai scos produsii, sunt foarte apropiati ca si ani , mai exact ai facut tot intr-un timp foarte scurt. ai avut timp sa verifici produsii bine inante sa hotarasti consangvinizarea? ce indicatori ai urmarit si cat timp? practic ce te-a facut sa hotarasti ca perechea aia de baza merita consangvinizata? si pe fiecare produs ulterior ce te-a facut sa hotarasti ca el e ala care merita reprodus?
    pentru autorul articolului: schema e doar pe hartie, de ce nu pui un exemplu de lucru detaliat, fotografii ale porumbeilor initiali, fotografii ale produsilor , de ce ai hotarat sa folosesti anumiti produsi mai departe etc . sa detaliezi practic un mod de lucru. se poate calcula gradul de rudenie procentual? crezi ca ajuta? uite sa iti dau un exemplu: imperechez 2 albastri din punct de vedere al genei care ii face sa fie albastri ei sunt consangvini nu? practic aceasi gena ii face albastri pe ambii, o au amandoi acelasi tip etc. e asta o consangvinizare? stiu ca intrebarea pare absurda dar e fundamentul multor lucruri si a multor observatii facute in ani si ani. uite iti mai dau un exemplu daca sa zicem ca masculul de baza e negru si e imperecheat pe rand cu 2 femele una rosie sa zicem si una albastra produsii care ii tinem sunt negri ca noua astia ne plac negri asa mergem pe idee mai departe acum intrebare din punct de vedere al genei astea care ii face negri pe semifratii astia 2 produsii sunt consangvini? adica semifratii astia pusi in pereche cand vor scoate ei puiul ala negru dominant o sa fie el stiu eu handicapat etc? practic asta e frica necunoscatorului cu privire la consangvinizare si asta trebuie clarificat. de ce ies produsi debili? acum o alta intrebare : daca semifratii astia 2 negri pusi in pereche scot in cuibar 2 pui negri unu e sanatos tun zboara de rupe etc e tot ce vrem noi mai bun si celalalt e un rahitic ce e de facut cu primul? ce e de facut cu al doilea? acum alta intrebare mai departe: daca tot am inceput cu 4 femele initiale mai raman 2 nu inafara de astea 2 de care am vorbit, daca cu femelele astea 2 care au ramas facem acelasi lucru si scoatem semifrati negri etc si ajungem la produsii astia de care zic eu scosi din semifrati unul foarte bun si unul foarte rau si sa zicem ca ala bun din semifratii astia il imperechem exact cu celalt bun din primii semifrati. perechea asta o sa scoata sa zicem numai porumbei extraordinari ce e de facut cu ei? sau o sa scoata niste produsi mici si pricajiti care vor gainata mai mult apa si vor fi niste aia zgribuliti cu astia ce e de facut? si care e diferenta dintre unirea a doua gene letale si depresie de consangvinizare?

  9. Da, Felix, articolul este foarte bun, dar clar pana la un punct si practicabil daca va completa schema! O linie nu inseamna un individ . . .
    Apoi, atunci cand la formarea unei linii (sau a unei rase) se pleaca de la un singur mascul, undeva pe traseu apare o revenire. Unde si cum este marele secret!
    Am sperat ca autorul este intr-adevar in tema.
    N-am auzit de gene letale la pasari, insa cum sunt la ovine . . . nimic nu-i exclus! Depresia de consangvinizare (driftul genetic, degenerarea genetica) nu este obligatorie si poate fi evitata printr-o selectie riguroasa incepand chiar cu genitorii!

  10. se poate sa se amestece 5 pasari, un mascul si 4 femele, nu sa se creeze linia masculului. va rog frumos nu discreditati pe nimeni. un om care scrie o carte sigur are si niste raspunsuri.

  11. @Sicora Fabian

    Nimeni nu stie/spune totul . Eu in general am facut
    revenire la a doua generatie(expl.:nepoataX bunic)
    si la voiajori si la alte rase.Nu trebuie sa-ti
    faci griji de depresie de consangvinizare daca selectezi
    riguros dupa vitalitate/performanta.

  12. Viceversa e valabila??
    Adica una bucata femela si patru bucati masculi…

  13. felix daca ai facut doar o revenire pentru ce sa iti fi facut griji? daca produsii erau debili e clar ca materialul de la care ai inceput era de slaba calitate. Pacat totusi ca se da mare atentie topicurilor gen scandal si nu se dezvolta cele cu adevarat interesante, imi pare sincer rau pentru lucrul asta.

  14. @ maftei ovidiu, Si eu as dori sa se dezvolte acest topic si
    sunt dezamagit ca nimeni din cei care se pricep intr-adevar
    nu vine cu completari.
    Am facut bineinteles mai multe reveniri si am povestit,
    foarte prescurtat,lui Fabian din modesta mea experienta.
    M-as bucura daca si tu ai povesti ceva din experienta ta
    si astfel s-ar forma un “puzzle din care s-ar putea invata
    ceva.
    Eu cred ca am inteles articolul dar se pare ca multi
    incepatori nu,pentru ca interesul ar trebui sa fie
    de fapt foarte mare.

  15. acum sunt in febra imperecherilor, promit ca zilele astea voi scrie un articol detaliat cu inceputul creerii unei linii de pe negri din nimic, un inceput care a fost de fapt esecul altui plan dar m-am repliat si am folosit produsii in ce era mai bine sa ii folosesc. practic dezvolt o mica colonie de pe negri dintr-o femela, asta am, asta a iesit si nici macar nu am inceput cu 2 imperecherile, nu am avut… promit sa scriu cat mai detaliat, cu poze, detaliii de imperechere etc . asa cum ma pricep eu, nu ca as fi un geniu. fac si eu ce pot in limita materialului genetic si a priceperii.

  16. @ Sicora Fabian Com 19
    Salut, sunt destul de multe gene letale in porumbei, si dominante si recesive, doar ca se gasesc destul de rar la noi in tara. Spre exemplu, ceea ce multa lume probabil nu stie. Culoarea Almond(acei porumbei pestriti cu multe culori pe ei) care se gaseste in rollerii orientali este o gena letala, deoarece in majoritatea cazurilor, masculii homozigoti(doar masculii pentru ca, fiind o gena sex linkata, femelele vor fi doar hemizigote) mor inainte sa iasa din ou sau in primele zile dupa ecloziune. Cei care mai reusesc sa supravietuiasca au probleme cu vederea(nu vad aproape deloc). Si mai exista o gena tot legata de culoare, dominant opal, care, la fel, in varianta homizigota este letala la fel ca si la culoarea Almond. Mai sunt multe altele, dar nu le cunosc eu pe toate!

  17. @ Octavian
    Incercand sa traduc, spui ca dintr-o pereche almond (am avut un Baku almond) va iesi foarte rar un mascul almond viabil. Ok, dar n-are legatura cu consangvinizarea.
    Ce intelegi prin hemizigot? Apoi . . . si linkage-ul se poate “sparge”!

  18. poi Almond, cand imperevhezi almond cu almond, 50%(teoretic) din mascul vor fi almonzi homozigoti….singurul la care am vazut in romania almonzi homozigoti este un crescator de rolleri de birmingham, nu-i mai retin numele undeva prin Bistrita. In orice caz, aia sunt total diferiti de ceilalti, care supravietuiesc sunt albi, nu patati asa cum ii stim noi. Ceea ce vedem noi in almonzii ce exista sunt heterozigoti, ma refer la masculi deoarece doar unul din cromozomi este cu almond, iar celalalt este fara.
    Starea de hemizigotie apare la femele care au culori situate pe cromozomii sexuali, ele neputand fi niciodata homozigote si nici heterozigote. Aceste culori sunt: gena de dilutie, almond, faded(gena care exista in texani pentru autosexare), etc

  19. Octavian, nu ne intelegem pe termeni! Organismele eucariote sunt diploide, adica ADN-ul este dublu catenar, fiecarui locul corespunzadu-i doua gene. Cand cele doua gene exprima acelasi caracter, individul este homozigot pentru acel caracter. Cand cele doua gene exprima caractere diferite (una este dominanta), individul este heterozigot pentru acel caracter. Hemizigot cum spui tu ar insemna haploid, forma pe care o au doar gametii sexuali.

  20. Faptul ca genele de culoare la porumbei se transmit prin sex-linkage, este o informatie foarte importanta! Ovidiu sigur are nevoie de ea pentru negrii lui, i-ar explica unele nelamuriri!

  21. heiii stai putin!!gena spread ce face negrii nu e sex linkata….sunt doar o parte din ele sex linkate, sunt autozomale destule gena spread, ceea ce face negrii nu este sex linkata. Doar culorile de baza sunt sex linkate intre ele(rosu cenusiu, albastru, si cafeniu), genele de dilutie, genele din grupul Stipper(almond, qualmond ,faded,frosty etc), rubella si reduced, poate am omis vreuna. mai multe informatii o sa gasiti pe site-ul domnului Mergeani Dina
    http://dinamergeani.com/culorile_porumbeilor.html

  22. Da, am uitat de Dina!
    Avand in vedere ca permanent a primit atacuri la persoana si jigniri in loc sa i se combata afirmatiile, este de inteles ca evita sa mai intre in discutii . . .

  23. Dupa ce ai facut toti acesti pasi poti reproduce din orice pereche si cat mai multi ?

  24. X va avea R =50% (coeficient de inrudire),la fel cu orice fiu al sau.dar cu consangvinizare peY -in consecinta nu poate fi vorba de O LINIE ,in adevaratul sens,al termenului







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *