Imperecheri pentru formarea unei linii proprii

lg-linie-proprieIn aceasta situatie in care avem un exemplar etalon Y de la care pornim pentru a creea o linie proprie si avem 4 femele cu care il imperechem, dupa ce se vor selectiona in competitii descendentii obtinuti vom obtine 2 masculi A si C respectiv 2 femele B si D, si toti acesti 4 porumbei sunt semifrati.

Gradul de homozigotie in acest caz pentru X este de 12 %, deci acceptabil, iar efectul depresiunii de consangvinizare este limitat deoarece aportul genetic al femelelor Z , W , Q , P , este suficient pentru ca in generatia viitoare sa pastreze nealterate calitatile reproducatorului etalon Y si sa nu slabesca vitalitatea descendentilor.

In ceea ce priveste porumbelul voiajor din punct de vedere genetic, ne intereseaza doar performantele acestuia si progresul genetic pe care dorim sa-l realizam de fiecare data cand facem diverse imperecheri.

Nu sunt relevante asemanarile fenotipice ale lui X cu stramosul acestuia Y, de aceea din combinatia M x F incercam sa obtinem cel putin 6-8 pui, pe care ii vom testa la concursuri si dupa ce am facut selectia vom pastra doar acele exemplare care si-au confirmat valoarea sportiva.

Sa presupunem ca dupa selectie obtinem 2 exemplare deosebite din punct de vedere sportiv: X masc. si X fem.

Mai departe se pot realiza imperecheri de tipul Bunic x Nepoata , sau Bunica x Nepot , respectiv :

Xmasc. x D
Xmasc. x B
sau
C x Xfem.
A x Xfem.

Aceste imperecheri mai consangvine fixeaza genetic anumite caractere care ne vor ajuta sa creem o LINIE de porumbei stabila din punct de vedere genetic si care sa poata fi capabila sa-si transmita calitatile cat mai fidel generatiilor viitoare.

Daca se pleaca de la putine exemplare, ca si in exemplul de mai sus, dupa aproximativ 10 ani de selectii bine conduse, se poate obtine o linie de porumbei cu particularitati deosebite si care pot sa isi transmita calitatile descendentilor lor.

Deasemenea se pot obtine noi generatii si din imperecheri de tipul Strabunic x Nepoata, sau Strabunica x Nepot:

Xmasc. x W
Xmasc. x Q
Xmasc. x Z
Xmasc. x P
sau
Y x Xfem.

Indiferent de tipul de imperecheri, selectia trebuie aplicata de fiecare data ( Testul Cos ) .

Succes si revenim cu noi tipuri de imperecheri.

Autor: Cristian Alexa