Ati observat ca masculii cauta sa doarma in alt loc decat in boxa proprie deindata ce femela oua si incepe ciclul clocitului? Nu fac asta pentru ca sunt certati ci mai degraba este un instinct pastrat din salbaticie – cauta sa innopteze la distanta de cuib pentru a nu atrage atentia eventualilor pradatori. Banuiti si alte cauze? M-am gandit si la varianta cu cautatul altui loc de cuibarit pentru urmatoarea serie de oua dar nu prea are sens ocuparea unui V in acest caz.
Multi crescatori spun ca porumbeii trebuie sa stea numai in boxa proprie pentru a mari atasamentul. Totusi cred ca in aceasta perioada a clocitului este bine sa le facem acest moft si sa le montam odihnitorile separate in crescatorie. Sunt unii masculi care prefera sa doarma pe jos sau culmea – unii chiar fac schimb intre ei, dormind fiecare in boxa celuilalt, numai pentru a nu “innopta acasa”… daca nu au odihnitori in compartiment si au acces la pui sau in compartimentul de femele, seara se muta acolo sa doarma.
Cred ca asta nu joaca rolul unde doarme un porumbel…,daca facem intr-un fel capriciu din faptul ca porumbelul nu doarme unde vrem noi, oare trebuie sa ne implicat intr-atît…?! , nu. Am unul ce doarme pe jos, ba chiar si puii ii creste impreuna cu femela jos pe podea , vine bine de la zbor si il las in continuare sa doarma unde vrea.
La mine marea majoritate fac schimbul intre ei,dar anul asta mi-au facut destule probleme…..mi-au omorat pui mici de 2-3 zile si mi-au spart destule oua.Parca a intrat strechia in ei.
Saraci de ei..! cum sa nu le pui niste odihnitori..
am mai observat ca inainte de ouat, nici chef de zbor nu au masculi, sint disperati dupa cuib sa cheme la cuib…
Probabil asta explica de ce masculii caută mereu sa aibă , mai multe boxe. După ce porumbita a ouat, el ar sta în a doua boxa , unde ar urma sa se cuibăresc pt al 2 lea rand de oua, în liniște, nederanjati de pui. Poate ca sunt stresanți sa aibă doar o boxa. Vor intimitate și spațiu cât mai mult iar noi ii inghesuim ca pe sarmale. n oala
salutari tuturor! nu stiu cum de va da probleme voua ,eu ii am vaduvi si dupa ce oua ai mei stau toti la locul lor in boxa pe gretar si nu mi-au dat probleme niciodata.o zi buna
Mai mult ca sigur sunt masculi tineri care inca nu sunt familiarizati cu boxa , poate dupa prima serie de pui o va indragi si va deveni mai teritoriali.Sa luam in calcul si vremea de afara care ii da peste cap , sunt multe variante care sa le induca un astfel de comportament mai ales imediat dupa ce bate femela la cuib si oua tinde sa stea mai izolat si apatic fata de boxa sa se refaca.In perioada asta trebuie stimulati sa indrageasca boxa ( fara odihnitori in compartiment si un mascul in plus fata de nr de boxe) sau saturat sa suporte femeia poate il toca de nervi toata ziua si si-o fi zis sa stea macar linistit la schimbu trei la vecina
Salutare tuturor . Este pur și simplu instinctul de a păstra cuibul cât mai curat . Nu ați observat că după ce depun ouăle niciunul nu se mai găinățează în boxă ?
Vad insa ca nu zice nimeni de masculul clocitor! Ca eu am din astia o groaza, cam 50% clocesc mai mult decat femelele. Cum practic imperecherea la liber, cu exceptia perechilor consacrate, cu vechime, am probleme in a identifica exact cu care femela si-a facut cuibul, pt ca n-am stat indeajuns sa-i pazesc si acum, la unele perechi, stiu ca “cutare” mascul a revendicat cutare cat si are oua in el, le cloceste, dar nu stiu ce femela le-a depus, ca-n fiecare zi numai el sta pe cuib!!!
La restul de 50% din perechi cloceste femela sau fac cu randul, ceea ce mi se pare absolut decent :-)
Chiar la matca sesizasem ca n-am mai vazut 2 masculi de zile intregi.. Apar doar la masa, la boabe… In rest… Closca!